Δείτε ποιο άθλημα σας ταιριάζει απαντώντας σε τρεις ερωτήσεις

Ποιο άθλημα ταιριάζει στην προσωπικότητά σας; Photo by Sam Knight on Unsplash

Σας αρέσει να κάνετε ομαδική γυμναστική; Ή μήπως την βρίσκετε με μοναχικές διαδρομές στην ύπαιθρο; Πηγαίνετε με χαρά στο γυμναστήριο; Ή το βλέπετε σαν αγγαρεία;

Από τον τρόπο με τον οποίο απαντάτε σε αυτά τα ερωτήματα προκύπτουν τα ειδικά χαρακτηριστικά που αποτελούν την προσωπικότητά σας, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Heliyon».

Στα πλαίσια της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που περιλαμβάνουν τον τύπο δραστηριότητας, τη συχνότητα και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας περισσότερων από 400 ενηλίκων που γυμνάζονται συστηματικά.

Διαπίστωσαν ότι ορισμένα χαρακτηριστικά επηρεάζουν μια σειρά από παράγοντες σχετικά με το τύπο γυμναστικής που ακολουθεί ο καθένας, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων που προτιμάτε και του πόσο συχνά αγνοείτε κομμάτια του προγράμματός σας.

«Ακούγεται σαν ένα διασκεδαστικό κουίζ, αλλά η έρευνα εξυπηρετεί έναν σημαντικό σκοπό. Η αντιστοιχία ανάμεσα στις προπονήσεις και την προσωπικότητά σας, αυξάνει όχι μόνο την απόλαυση αλλά και την πιθανότητα να κολλήσετε με τη γυμναστική», εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια Άλισον Μποξ, η οποία ξεκίνησε το έργο αυτό ως προπτυχιακός φοιτητής στο κρατικό πανεπιστήμιο του Κένεσο.

«Πολλά άτομα που ξεκινούν προγράμματα άσκησης επιλέγουν δραστηριότητες που έρχονται σε αντίθεση με τις προτιμήσεις τους, το στυλ, τις προσωπικότητές τους, ακόμα και τους λόγους που έχουν αποφασίσει να κάνουν γυμναστική τους. Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την ανάγκη εξατομικευμένων προγραμμάτων άσκησης, όχι μόνο από φυσική άποψη αλλά και από άποψη κινήτρων. Η συνεκτίμηση αυτών των παραγόντων μπορεί να επηρεάσει τον συνδυασμό σωματικής άσκησης και άσκησης που μας γεμίζει», λέει η Μποξ.

Θέλετε λοιπόν να κάνετε το πρόγραμμα γυμναστικής σας να είναι πραγματικά ευχάριστο και όχι ρουτίνα; Κάντε τις επιλογές παρακάτω για να δείτε πόσο καλά ταιριάζετε με το πρόγραμμά σας:

Photo by Alora Griffiths on Unsplash

Όσον αφορά τις περισσότερες ασκήσεις:

Α. Θέλετε να ανήκετε σε ένα γκρουπ;

Β. Σας αρέσει να γυμνάζεστε ατομικα;

Αν σας αρέσει να είστε μέλος μιας ομάδας, πιθανότατα θα απολαύσετε το CrossFit, που είναι ομαδικό άθλημα. Όπως διαπίστωσε η μελέτη, οι άνθρωποι που επέλεξαν αυτές τις ομαδικές δραστηριότητες είχαν μεγαλύτερο κίνητρο για κοινωνική σύνδεση από εκείνους που έχουν ως κίνητρό τους την εύρυθμη καρδιακή δραστηριότητα και στρέφονται σε αθλήματα όπως η ποδηλασία και το τρέξιμο. Εάν είστε δρομέας και ταυτόχρονα ελκύεστε από την ομαδική γυμναστική σκεφτείτε να γίνετε μέλος μιας λέσχης ή ακόμα και να δημιουργήσετε τη δική σας.

Το μεγαλύτερο κίνητρο για εσάς είναι:

Α. Να διατηρήσετε την υγεία σας σε καλά επίπεδα;

Β. Να βάζετε προκλήσεις στον εαυτό σας και να τις κατακτάτε;

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι περισσότεροι ασκούμενοι ενδιαφέρονται να είναι υγιείς. Αλλά εκείνοι που ήταν περισσότερο παρακινημένοι από μια αίσθηση διαρκούς πρόκλησης αντί για την ανησυχία όσον αφορά τη διαχείριση του βάρους ή την πρόληψη των ασθενειών, προτιμούσαν κατά βάση τη γυμνασική με βάρη καθώς μέσω αυτής της δραστηριότητας προκύποτουν διαρκώς πρόκλησεις. Αν σας ενδιαφέρουν οι προκλήσεις λοιπόν, τα βάρη είναι αυτό που χρειάζεστε.

Το βασικό ψυχικό σας κίνητρο είναι:

Α. Να έχετε την ηρεμία σας;

Β. Απλά να περνάτε καλά με την γυμναστική;

Είτε έτσι είτε αλλιώς κερδίζετε! Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που υποκινούνται από εσωτερικά πλεονεκτήματα όπως η διαχείριση του άγχους, η πρόκληση ή η απλή απόλαυση της άσκησης, ασκούνται συχνότερα από εκείνους που χρειάζονται εξωτερικά κίνητρα για να κινηθούν. Το τρέξιμο είναι μια από τις καλύτερες επιλογές σε αυτήν την περίπτωση.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Λάθη που κάνετε στο γυμναστήριο και μένετε στάσιμοι

Μια ντουζίνα λάθη που κάνετε στο γυμναστήριο και μένετε στάσιμοι

Υπάρχουν άνθρωποι που ενώ περνούν αρκετές ώρες στο γυμναστήριο, δεν καταφέρνουν να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ακόμα και οι πιο έμπειροι, φτάνουν σε ένα σημείο που “κολλάνε” και γι’ αυτόν τον λόγο οφείλουν να συνεργάζονται με τον γυμναστή τους, ο οποίος είναι σίγουρο ότι ξέρει καλύτερα.

Ας δούμε όμως μερικά από τα βασικά λάθη που γίνονται:

Επιμονή στο ίδιο πρόγραμμα

Έχετε βρει ένα πρόγραμμα που δεν το βαριέστε και το επαναλαμβάνετε συνεχώς. Λάθος. Οι γυμναστές συνιστούν να αλλάζετε το πρόγραμμα κάθε 4 έως 6 εβδομάδες, αλλιώς βρίσκεστε σε μια ρουτίνα που σταματά την παραγωγή αποτελέσματος, καθώς το σώμα χτυπά ταβάνι. Εκτός από την αλλαγή στο πρόγραμμα, μπορείτε να προσθέσετε ένα άλλο άθλημα.

Αντιγράφετε τους… προχωρημένους

Δεν πρέπει ποτέ να κοιτάτε τι κάνουν οι άλλοι. Βρισκόμαστε σε διαφορετικό επίπεδο και αυτό πρέπει να το ξέρετε. Κάντε το πρόγραμμά σας χωρίς να φεύγετε, διαφορετικά κινδυνεύετε ακόμα και με τραυματισμό.

Καθημερινή άσκηση

Δεν χρειάζεται να πηγαίνετε κάθε μέρα στο γυμναστήριο. Οι μυς σας χρειάζονται ξεκούραση για να αποκατασταθούν και να μη ρουτινιάζουν.

Μιλάτε πολύ

Το γυμναστήριο είναι ένας χώρος που γίνονται και πολλές γνωριμίες, αλλά δεν είναι αυτός ο βασικός σκοπός. όταν μιλάτε πολύ αφενός χάνετε χρόνο και αφετέρου δεν εκτελείτε σωστά το πρόγραμμά σας. Μην γίνεται ο τουρίστας!

Δεν έχετε στόχο

Πρέπει να βάζετε στόχους, να τους πετυχαίνετε και να βάζετε καινούριους. Αν δεν το κάνετε αυτό στην ουσία γυμνάζεστε χωρίς σκοπό και δεν ξέρετε αν και που μπορείτε να φτάσετε.

Μοναξιές

Το ιδανικό είναι να έχετε παρέα στο γυμναστήριο. Δεν πρόκειται να βαρεθείτε, παρακινείτε ο ένας τον άλλο και βάζετε κοινούς στόχους. Δημιουργείται έτσι ένας άτυπος ανταγωνισμός που στο τέλος της ημέρας κάνει καλό σε όλους.

Δεν κάνετε διαλείμματα

Η υπερβολική τήρηση ενός προγράμματος γυμναστικής, όλη τη χρονιά, πιθανόν θα σας οδηγήσει σε εξάντληση. Αν διαπιστώσετε ότι δεν έχετε πια αποτέλεσμα, κάντε ένα διάλειμμα για 15 μέρες. Έτσι θα ανακάμψει το σώμα και το μυαλό σας, γιατί η πλήξη είναι ο μεγαλύτερος εχθρός.

Απογοητεύεστε

Πολλές φορές η προπόνηση δεν μας… βγαίνει. Δεν πρέπει να απογοητεύεστε, δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες. Ανασκουμπωθείτε και προετοιμαστείτε για την επόμενη φορά.

Μπερδεύετε το μυαλό με το σώμα

Αν και το μυαλό μπορεί να κουραστεί από τη δουλειά μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, το σώμα είναι έτοιμο για άσκηση. Πηγαίνοντας στο γυμναστήριο θα δείτε τα επίπεδα ενέργειάς σας να ανεβαίνουν και στη συνέχεια να μειώνεται το στρες. Μη το χάνετε…

Γυμνάζεστε κρυωμένος

Δεν πρέπει να το κάνετε για πολλούς λόγους. Κατ’ αρχήν θα εξασθενήσει κι άλλο το ανοσοποιητικό σας και θα χειροτερέψετε, ενώ αν έχετε κάποια ίωση θα την μεταδώσετε και στους υπόλοιπους. Επίσης Οι ιογενείς λοιμώξεις δημιουργούν φλεγμονές που μπορεί να είναι επικίνδυνες. Μείνετε σπίτι μέχρι να ανακάμψετε και να επανέλθετε δριμύτερος.

Δεν κάνετε ζέσταμα

Μην παραλείπετε το ζέσταμα. Προσπαθήστε να ταιριάξετε το ζέσταμα με την κατάλληλη γυμναστική για κάθε μυ. Η κωπηλασία είναι καλή για το πάνω μέρος του σώματος.

Δεν χρονομετράτε

Ανάμεσα στις ασκήσεις μπορεί να περιφέρεστε, να συζητάτε αρκετή ώρα και να αργείτε να συνεχίσετε. Αυτό πιθανό να σαμποτάρει την άσκησή σας. Αν η ανάπαυση είναι μικρής διάρκειας, οι μυς δεν προλαβαίνουν να ανακάμψουν, ενώ αν είναι μεγάλης, δεν θα ωφεληθείτε.

Διαβάστε ακόμα: Τα 6 «ψέματα» που μαθαίνεις στο γυμναστήριο και πρέπει να ξεχάσεις

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Έτσι θα γυμνάσετε τους κοιλιακούς σας μέσα από το τρέξιμο

Έτσι θα φτιάξετε κοιλιακούς μέσα από το τρέξιμο

Μπορεί το τρέξιμο να σε βοηθήσει να φτιάξεις κοιλιακούς; Αυτή είναι μια πολύ διαδεδομένη ερώτηση, της οποίας η απάντηση δεν είναι μονολεκτική. Κι αυτό διότι εξαρτάται από διάφορες παραμέτρους.

Αν έπρεπε ωστόσο να δώσουμε ντε και καλά μια απλοϊκή απάντηση, τότε αυτή θα ήταν: ναι, μπορείς να φτιάξεις κοιλιακούς μέσα από το τρέξιμο. Ωστόσο αυτό μπορεί να προκύψει μόνο ως αποτέλεσμα μιας πολύ σκληρής άσκησης.

Πρόσφατα, ο γυμναστής Τζο Νότον και ο διατροφολόγος Κιμ Πίρσον μίλησαν στο «runnersworld.com» για το συγκεκριμένο ζήτημα απαντώντας στις εξής ερωτήσεις:

Ποιο είναι η καλύτερη μέθοδος στο τρέξιμο για την ανάπτυξη των κοιλιακών;

Σύμφωνα με τον Νότον, η καλύτερη μέθοδος είναι να δώσετε βάρος στην σταθερότητα του κορμού σας όταν τρέχετε και να δουλέψετε πάνω στην επιτάχυνση. Αν είστε κυρίως δρομέας μεγάλων αποστάσεων, μια καλή και απλή μέθοδος είναι να δοκιμάσετε 10-20 επαναλήψεις των 100 μέτρων σπριντ, με διαλείμματα 30-40 δευτερολέπτων.

Ο Νότον εξηγεί πως «αυτή είναι μια μέθοδος υψηλής έντασης που θα ενεργοποιήσει αυτόματα τους κοιλιακούς σας, θα ενδυναμώσει τον κορμό σας και θα μειώσει τo σωματικό λίπος. Επίσης, αυξάνει το μεταβολισμό σας, κάτι που σημαίνει ότι το σώμα σας συνεχίζει να καίει θερμίδες και αφού τελειώσετε την άσκηση».

Τι πρέπει να τρώνε οι δρομείς για να φτιάξουν κοιλιακούς;

Πρώτον, δεν είναι όλοι γενετικά φτιαγμένοι για να έχουν εντυπωσιακούς κοιλιακούς καθώς παίζει μεγάλο ρόλο η μυϊκή δομή και ο τύπος σώματος. Κατά τα άλλα, είναι μάλλον αυτονόητο πως η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση γυμνασμένων κοιλιακών. Ο Πίρσον εξηγεί: «Για να υποστηρίξετε τις προπονήσεις σας, πρέπει να διασφαλίσετε ότι η διατροφή σας είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη και την αποκατάσταση των μυών».

Photo by Angel Santos on Unsplash

Τονίζει επίσης πως ο πιο υγιεινός τρόπος για να μειωθεί το σωματικό λίπος για έναν δρομέα είναι να «ελαχιστοποιήσει την κατανάλωση σακχάρων και να αντικαταστήσει τα ζυμαρικά και το ψωμί με πολλά λαχανικά».

Ο Νότον προσθέτει ότι η μείωση του σωματικού λίπους είναι άμεση συνάρτηση του τρεξίματος. «Το τρέξιμο είναι μια μεγάλη καρδιαγγειακή μορφή άσκησης και αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους για τη μείωση των σωματικών λιπαρών, κάτι που βοηθά στην αύξηση της ορατότητας των κοιλιακών».

Πόση πρωτεΐνη πρέπει να καταναλώνουν οι δρομείς;

Για τον μέσο άνθρωπο συνιστούνται 0,8g πρωτεΐνης για κάθε κιλό που ζυγίζει. Για εκείνους που γυμνάζονται σκληρά, όπως οι δρομείς μαραθωνίου, ενδέχεται να απαιτούνται υψηλότερα επίπεδα πρωτεϊνών και ο Πίρσον επιβεβαιώνει ότι ο διπλασιασμός αυτής της ποσότητας είναι μια χαρά. Οι καλύτερες πηγές πρωτεϊνών για τους δρομείς που προσπαθούν να φτιάξουν κοιλιακούς το κοτόπουλο, το ψάρι και τα αυγά, ενώ υπάρχουν και vegan επιλογές όπως τα ρεβύθια, τα φασόλια, οι φακές κ.α.

Διαβάστε ακόμα: Έτσι θα γυμνάσετε τους κοιλιακούς σας πάνω στον διάδρομο

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend