Ποιο άθλημα ταιριάζει στην προσωπικότητά σας;

Ποιο άθλημα ταιριάζει στην προσωπικότητά σας; Photo by Sam Knight on Unsplash

Σας αρέσει να κάνετε ομαδική γυμναστική; Ή μήπως την βρίσκετε με μοναχικές διαδρομές στην ύπαιθρο; Πηγαίνετε με χαρά στο γυμναστήριο; Ή το βλέπετε σαν αγγαρεία;

Από τον τρόπο με τον οποίο απαντάτε σε αυτά τα ερωτήματα προκύπτουν τα ειδικά χαρακτηριστικά που αποτελούν την προσωπικότητά σας, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Heliyon».

Στα πλαίσια της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που περιλαμβάνουν τον τύπο δραστηριότητας, τη συχνότητα και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας περισσότερων από 400 ενηλίκων που γυμνάζονται συστηματικά.

Διαπίστωσαν ότι ορισμένα χαρακτηριστικά επηρεάζουν μια σειρά από παράγοντες σχετικά με το τύπο γυμναστικής που ακολουθεί ο καθένας, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων που προτιμάτε και του πόσο συχνά αγνοείτε κομμάτια του προγράμματός σας.

«Ακούγεται σαν ένα διασκεδαστικό κουίζ, αλλά η έρευνα εξυπηρετεί έναν σημαντικό σκοπό. Η αντιστοιχία ανάμεσα στις προπονήσεις και την προσωπικότητά σας, αυξάνει όχι μόνο την απόλαυση αλλά και την πιθανότητα να κολλήσετε με τη γυμναστική», εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια Άλισον Μποξ, η οποία ξεκίνησε το έργο αυτό ως προπτυχιακός φοιτητής στο κρατικό πανεπιστήμιο του Κένεσο.

«Πολλά άτομα που ξεκινούν προγράμματα άσκησης επιλέγουν δραστηριότητες που έρχονται σε αντίθεση με τις προτιμήσεις τους, το στυλ, τις προσωπικότητές τους, ακόμα και τους λόγους που έχουν αποφασίσει να κάνουν γυμναστική τους. Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την ανάγκη εξατομικευμένων προγραμμάτων άσκησης, όχι μόνο από φυσική άποψη αλλά και από άποψη κινήτρων. Η συνεκτίμηση αυτών των παραγόντων μπορεί να επηρεάσει τον συνδυασμό σωματικής άσκησης και άσκησης που μας γεμίζει», λέει η Μποξ.

Θέλετε λοιπόν να κάνετε το πρόγραμμα γυμναστικής σας να είναι πραγματικά ευχάριστο και όχι ρουτίνα; Κάντε τις επιλογές παρακάτω για να δείτε πόσο καλά ταιριάζετε με το πρόγραμμά σας:

Photo by Alora Griffiths on Unsplash

Όσον αφορά τις περισσότερες ασκήσεις:

Α. Θέλετε να ανήκετε σε ένα γκρουπ;

Β. Σας αρέσει να γυμνάζεστε ατομικα;

Αν σας αρέσει να είστε μέλος μιας ομάδας, πιθανότατα θα απολαύσετε το CrossFit, που είναι ομαδικό άθλημα. Όπως διαπίστωσε η μελέτη, οι άνθρωποι που επέλεξαν αυτές τις ομαδικές δραστηριότητες είχαν μεγαλύτερο κίνητρο για κοινωνική σύνδεση από εκείνους που έχουν ως κίνητρό τους την εύρυθμη καρδιακή δραστηριότητα και στρέφονται σε αθλήματα όπως η ποδηλασία και το τρέξιμο. Εάν είστε δρομέας και ταυτόχρονα ελκύεστε από την ομαδική γυμναστική σκεφτείτε να γίνετε μέλος μιας λέσχης ή ακόμα και να δημιουργήσετε τη δική σας.

Το μεγαλύτερο κίνητρο για εσάς είναι:

Α. Να διατηρήσετε την υγεία σας σε καλά επίπεδα;

Β. Να βάζετε προκλήσεις στον εαυτό σας και να τις κατακτάτε;

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι περισσότεροι ασκούμενοι ενδιαφέρονται να είναι υγιείς. Αλλά εκείνοι που ήταν περισσότερο παρακινημένοι από μια αίσθηση διαρκούς πρόκλησης αντί για την ανησυχία όσον αφορά τη διαχείριση του βάρους ή την πρόληψη των ασθενειών, προτιμούσαν κατά βάση τη γυμνασική με βάρη καθώς μέσω αυτής της δραστηριότητας προκύποτουν διαρκώς πρόκλησεις. Αν σας ενδιαφέρουν οι προκλήσεις λοιπόν, τα βάρη είναι αυτό που χρειάζεστε.

Το βασικό ψυχικό σας κίνητρο είναι:

Α. Να έχετε την ηρεμία σας;

Β. Απλά να περνάτε καλά με την γυμναστική;

Είτε έτσι είτε αλλιώς κερδίζετε! Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που υποκινούνται από εσωτερικά πλεονεκτήματα όπως η διαχείριση του άγχους, η πρόκληση ή η απλή απόλαυση της άσκησης, ασκούνται συχνότερα από εκείνους που χρειάζονται εξωτερικά κίνητρα για να κινηθούν. Το τρέξιμο είναι μια από τις καλύτερες επιλογές σε αυτήν την περίπτωση.

Previous ArticleNext Article

Το σπλαγχνικό λίπος είναι πιο ευάλωτο στη γυμναστική παρά στη δίαιτα!

Οι μελέτες δείχνουν ότι το συσσωρευμένο λίπος της κοιλιάς είναι πιο επικίνδυνο από αυτό που βρίσκεται σε άλλα σημεία του σώματος.

Στο μεγαλύτερο μέρος του, το λίπος της μέσης αποτελείται από σπλαγχνικό λίπος, το οποίο περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα (σπλάγχνα) και διαφέρει από το υποδόριο λίπος (αυτό που βρίσκεται κάτω από το δέρμα).

Το σπλαγχνικό λίπος δεν είναι αδρανές, αλλά παράγει βιοχημικά μηνύματα που προκαλούν φλεγμονής στο σώμα και αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης νοσημάτων (διαβήτης τύπου 2, καρδιοαγγειακά, υπέρταση κλπ).

Το λίπος της κοιλιάς είναι πιο επικίνδυνο για τους αδύνατους!

Το ενδιαφέρον είναι ότι αρκετό σπλαχνικό λίπος μπορεί να έχουν όχι μόνο τα παχύσαρκα άτομα αλλά και άνθρωποι με κανονικό βάρος (με βάση τον Δείκτη Μάζας Σώματος) οι οποίοι όμως έχουν μεγαλύτερη περίμετρο μέσης από το κανονικό.

Στο παρελθόν, ερευνητές από τη Mayo Clinic δημοσίευσαν μια μελέτη που αφορούσε 12.785 άτομα τα οποία είχαν μεν φυσιολογικό βάρος αλλά μεγάλη περίμετρο μέσης. Τα άτομα αυτά ήταν πιο πιθανό να να πεθάνουν πρόωρα μέσα σε μια περίοδο 14 ετών (όσο κράτησε η μελέτη).

Ποια είναι η καλύτερη άσκηση

Πως θα μπορούσατε να μειώσετε το σπλαχνικό λίπος;Tο λίπος που μαζεύεται στα σπλάχνα είναι ευάλωτο στη συστηματική άσκηση, σύμφωνα με τον ΓκάριΧάντερ, καθηγητή Ανθρωπίνων Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, στο Μπέρμιγχαμ.

Η δίαιτα επίσης βοηθά αλλά με τη γυμναστική η μείωση είναι πιο σημαντική και πιο μόνιμη.

Έρευνες που έγιναν από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, με επικεφαλής τον Χάντερ και αφορούσαν γυναίκες βρήκαν πως όσες αρχικά δεν γυμνάζονταν και στη συνέχεια έβαλαν την άσκηση στη ζωή τους (έκαναν γυμναστική δύο φορές την εβδομάδα για ένα έτος) έχασαν το 2% του συνολικού σωματικού λίπους τους.

Αλλά η κατανομή του λίπους που χάθηκε δεν ήταν ομοιόμορφη στο σώμα. Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε  στην περιοχή της κοιλιάς τους, απ’ όπου έχασαν το 10% του λίπους.

Γιατί το λίπος γύρω από την κοιλιά “απειλεί” την καρδιά σας;

Δεν είναι μέχρι σήμερα σαφές ποιο είδος γυμναστικής είναι το καλύτερο για να χάσει κανείς σπλαχνικό λίπος.  Μερικές μελέτες δείχνουν ότι η προπόνηση αντοχής (π.χ. βάδισμα και τζόκινγκ) είναι καλύτερη από την προπόνηση με βάρη. Άλλες όμως μελέτες έχουν δείξει ότι ο συνδυασμός τους είναι ακόμα καλύτερος. Το συμπέρασμα είναι: γυμναστείτε με όποιο τρόπο μπορείτε και σας αρέσει ακολουθώντας την ένταση που σας ταιριάζει.

Ο Χάντερ λέει ότι παρότι ορισμένα άτομα πιστεύουν ότι οι ασκήσεις για τους κοιλιακούς μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια του λίπους γύρω από τη μέση, αυτό στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει. Καίγοντας παραπανίσιες θερμίδες το σωματικό λίπος μειώνεται όμως το σώμα αποφασίζει από που θα φύγει πρώτο, κάτι που διαφέρει από άτομο και άτομο.

Διαβάστε επίσης: Στήθος, κοιλιά και χερούλια: Πως θα φύγει το περιττό λίπος (video)

Ετσι θα λειτουργούν τα γυμναστήρια μόλις ανοίξουν

Οδηγίες για το πώς θα λειτουργούν τα γυμναστήρια της χώρας μόλις αυτά ανοίξουν τις πόρτες τους για το κοινό έδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των παρευρισκομένων θα καθορίζεται από τα τετραγωνικά του εκάστοτε γυμναστηρίου. Ακόμη, ο κάθε αθλούμενος θα πρέπει να ενημερώνει προηγουμένως τους υπεύθυνους του γυμναστηρίου ότι θα πάει για προπόνηση. Την ίδια ώρα, καθορίζεται ότι η απόσταση ανάμεσα στα όργανα, όπως είναι οι διάδρομοι, θα είναι τα δύο μέτρα.

Ο υφυπουργός ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης είχε σημειώσει στις 18 Μαϊου ότι τα γυμναστήρια πιθανότατα θα ανοίξουν ξανά στις 29 Ιουνίου.

Αναλυτικά τα μέτρα του ΕΟΔΥ για τα γυμναστήρια:

Χώρος γυμναστηρίου:

Ανάρτηση, στην είσοδο και σε εμφανή σημεία εσωτερικά του γυμναστηρίου, οδηγιών που αφορούν:

 • στους κανόνες αναπνευστικής υγιεινής
 • στην εφαρμογή της υγιεινής των χεριών
 • στα συμβατά συμπτώματα για COVID-19 λοίμωξη
 • ταυτόχρονη παρουσία αριθμού ατόμων ανάλογα με τα τετραγωνικά (αθλούμενοι και προσωπικό)
  είσοδος των αθλουμένων με προ συνεννόηση και με πλήρη καταγραφή των προσωπικών στοιχείων (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο) καθώς και του είδους και της διάρκειας της άσκησης

Πρόβλεψη για επάρκεια υγειονομικού υλικού

 • αλκοολούχο αντισηπτικό
 • χειρουργικές μάσκες
 • γάντια μιας χρήσης
 • τοποθέτηση κλειστών ποδοκίνητων κάδων σε εμφανή σημεία
 • απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων ανάμεσα στα όργανα (πχ διάδρομοι)
 • καθαρισμός /απολύμανση των οργάνων με καθαριστικό/απολυμαντικό, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, μετά από κάθε χρήση
 • απαγόρευση χρήσης αποδυτηρίων, ντους, σάουνας. Προτείνεται η τοποθέτηση καρέκλας δίπλα από κάθε όργανο στην οποία ο αθλούμενος τοποθετεί τα ρούχα και το σάκο μεταφοράς τους

Χρήση της τουαλέτας με προδιαγραφές

 • κλείσιμο της λεκάνης και στη συνέχεια ο συνήθης καταιωνισμός νερού
 • σύστημα αυτόματης απελευθέρωσης χλωρίου ταυτόχρονα με τον καταιωνισμό του νερού
  νιπτήρας με υγρό σαπούνι με αντλία
 • χειροπετσέτες
 • ποδοκίνητος κλειστός κάδος απορριμμάτωντήρηση μέτρων φυσικής απόστασης (στην είσοδο της τουαλέτας)

Τα μέτρα για το προσωπικό στα γυμναστήρια

 • υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλη τη διάρκεια της εργασίας τους
 • εκπαίδευση, εξοικείωση και συχνή εφαρμογή της υγιεινής των χεριών
 • εκπαίδευση, εξοικείωση και σωστή εφαρμογή της αναπνευστικής υγιεινής
 • αποχή από την εργασία σε περίπτωση ασθένειας
 • άμεση απομάκρυνση από τα χώρο στην περίπτωση που παρουσιάσουν συμπτώματα (πυρετό, βήχα, δύσπνοια) συμβατά με COVID-10 λοίμωξη κατά τη διάρκεια της εργασίας του
 • εάν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου πρόβλεψη για ανάθεση καθηκόντων με χαμηλό κίνδυνο έκθεσης

Τα μέτρα για τους αθλούμενους στα γυμναστήρια

 • χρήση του κοντινότερου στον τόπο κατοικίας γυμναστηρίου
 • μετακίνηση κατά προτίμηση με τα πόδια ή προσωπικό μεταφορικό μέσο
 • χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ή/και πλύσιμο των χεριών πριν την έναρξη και στο τέλος της άσκησης καθώς και πριν από κάθε μετακίνηση σε άλλο όργανο γυμναστικής
 • εφαρμογή κανόνων φυσικής απόστασης
 • χρήση προσωπικών ειδών υγιεινής (πχ πετσέτα)
 • Χρήση ατομικών οργάνων γυμναστικής εάν είναι εφικτό από το μέγεθός τους (πχ μπάλες, λάστιχα, στρώματα)
  πλύσιμο των ρούχων, πετσετών που χρησιμοποιήθηκαν στο γυμναστήριο στο πλυντήριο με κοινό απορρυπαντικό, σε υψηλή θερμοκρασία (60 βαθμούς C)
 • αποφυγή της γυμναστικής σε κλειστό χώρο, την τρέχουσα φάση της επιδημίας, εάν το άτομο ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου
x
Send this to a friend