Γιατί χειμερινές προπονήσεις προστατεύουν από τη γρίπη και τα κρυολογήματα

Δεν είναι εύκολο να αφήσεις τη θαλπωρή του σπιτιού σου και να βγεις έξω στο κρύο για προπόνηση. Αν όμως δεις τα οφέλη των χειμερινών προπονήσεων, πιθανότατα να αλλάξεις γνώμη.

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι μπορεί να κάψεις λίγο περσότερο λίπος, εάν προπονηθείς σωστά.

Η σκληραγώγηση του οργανισμού είναι αυτή που κάνει τη διαφορά. Ένας άνθρωπος που βγαίνει εκτός γυμναστηρίου, ακόμα και τις πολύ κρύες ή τις βροχερές ημέρες, έχοντας πάρει τα… μέτρα του και ντυμένος έτσι όπως πρέπει, τότε κάνει τον οργανισμό του πιο δυνατό.

Τον κάνει πιο ανθεκτικό στις ασθένειες και τα κρυολογήματα του χειμώνα και ταυτόχρονα βελτιώνει τόσο την αντοχή όσο και τη δύναμή του. Κάτι που είναι απαραίτητο να κάνουμε, ειδικά τον φετινό χειμώνα που οι ιώσεις και η γρίπη… θερίζουν.

Αρρωσταίνεις λιγότερο

Έρευνες δείχνουν ότι όσοι αθλούνται τακτικά έχουν περίπου μισές πιθανότητες να αρρωστήσουν από ό,τι οι συνομήλικοί τους που δεν «ξεκολλάνε» από τον καναπέ. Μπορείς επίσης να κερδίσεις «πόντους υγείας» όταν είσαι έξω και τρέχεις ή καβαλάς το ποδήλατό σου, μιας και βρίσκεσαι μακριά από τους εσωτερικούς χώρους οι οποίοι είναι γεμάτοι από μικρόβια αυτή την εποχή του έτους.

Σκληραγωγείσαι

Mε τις χειμερινές προπονήσεις θα σκληραγωγηθείς και θα μπορείς να αντέχεις το κρύο περισσότερο, οπότε την άνοιξη, όταν θα έχει λιγότερο κρύο, εσύ θα αισθάνεσαι μια χαρά και δεν θα ενοχλείσαι από τις σχετικά ελαφρές πλέον καιρικές συνθήκες! Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα προαναφέραμε, θα είσαι πανέτοιμος για να αυξήσεις τον όγκο της προπόνησης χωρίς την ανάγκη της προσαρμογής.

Δυναμώνεις

Ο χειμώνας είναι κλασικά, η περίοδος της προπόνησης-βάσης. Οι μεγάλες, με σταθερό ρολάρισμα προπονήσεις περίπου στο 70% της μέγιστης καρδιακής μας συχνότητας για αρκετές εβδομάδες μέσα στο χειμώνα, αυξάνουν το μέγεθος και τον αριθμό των μιτοχονδρίων (τα «εργοστάσια του κυττάρου» των οποίων τα ένζυμα παράγουν ενέργεια), βελτιώνοντας την αντοχή σου και την αερόβια ικανότητά σου. Επιπλέον, δυναμώνεις ακόμη περισσότερο επειδή με όλα αυτά που φοράς ζυγίζεις περισσότερο και άρα, καταβάλεις μεγαλύτερη προσπάθεια για να κινηθείς.

Καύση λίπους υπό προϋποθέσεις

Όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν, ο μεταβολισμός σου αυξάνεται για να σε κρατήσει ζεστό, οπότε καις περισσότερες θερμίδες. Έρευνες ωστόσο έχουν δείξει ότι αυτή η αύξηση στο μεταβολισμό εξασθενεί μόλις ζεσταθείς και αρχίσεις να ασκείσαι. Άρα αν ο σκοπός είναι το να κάψεις περισσότερες θερμίδες, τότε το ποδήλατο και όχι το τρέξιμο είναι καλύτερη επιλογή.

Στο τρέξιμο ή γενικά, σε αθλήματα που δουλεύουν όλο το σώμα η θερμοκρασία ανεβαίνει γρήγορα, αλλά με την ποδηλασία δεν είναι το ίδιο· εκεί, το άνω μέρος του σώματός σου είναι σχετικά ανενεργό και εκτίθεται στον καιρό. Έτσι, θα κρυώνετε πάντα λίγο περισσότερο, το οποίο προκαλεί τη θερμογένεση χωρίς ρίγος (NST). Όταν τρέμουμε, ο μεταβολισμός μας πενταπλασιάζεται, αλλά το να τρέμεις δεν είναι και ό,τι καλύτερο… Όμως, αυτό το ελαφρύ τρέμουλο-κρύωμα που νιώθουμε πάνω στο ποδήλατο αρκεί για να ενεργοποιήσει τη θερμογένεση χωρίς ρίγος, με την οποία όχι μόνο αυξάνεται ο μεταβολισμός, αλλά επιπλέον ενεργοποιείται και το λίπος έτσι ώστε να καίγεται σε κατάσταση ηρεμίας.

Διαβάστε ακόμα: Συμβουλές για τρέξιμο όταν ο καιρός αρχίζει να γίνεται ψυχρός

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Γιατί ενώ προσπαθείτε σκληρά να χάσετε βάρος δεν τα καταφέρνετε;

Γιατί ενώ τα κάνετε όλα σωστά αντί να χάνετε παίρνετε κιλά;

Πηγαίνετε συχνά γυμναστήριο, τρώτε υγιεινά, χρησιμοποιείτε συμπληρώματα διατροφής και για κάποιο λόγο εξακολουθείτε να παίρνετε κιλά; H υπερβολική άσκηση και η έλλειψη ύπνου είναι κάποιες από τις πιθανές εξηγήσεις για το πρόβλημά σας.

Οποιος διατηρείται σε φόρμα μπορεί να σας πει πως έχει κάποιες συγκεκριμένες συνήθειες που δεν αλλάζει με τίποτε και με τον τρόπο αυτό πετυχαίνει τον στόχο του.

Η σωστή διατροφή, η θετική σκέψη και οι εναλλαγές στην ρουτίνα που δημιουργείται από το πρόγραμμα γυμναστικής που ακολουθείτε, είναι παράγοντες σημαντικοί αν θέλετε να κάψετε περισσότερες θερμίδες από όσες προσλαμβάνετε.

Για οποιονδήποτε προσπαθεί να χάσει περιττό βάρος, ένα από τα σημαντικότερα πράγματα είναι να μάθει να ελέγχει τις ποσότητες τροφής που καταναλώνει.  Οι λάθος μερίδες ενδέχεται να οδηγήσουν σε παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, υψηλή αρτηριακή πίεση και προβλήματα με τις αρθρώσεις.

Ενημερωθείτε παρακάτω για τους τρόπους που παίρνετε περιττά κιλά δίχως να τα καταλάβετε και χάστε βάρος σε σύντομο χρονικό διάστημα:

Ελλειψη ξεκούρασης και αποκατάστασης

To ίδιο σημαντικό με τις επισκέψεις στο γυμναστήριο είναι ο χρόνος που αφιερώνετε για αποφόρτιση. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγετε τραυματισμούς και ανακουφίζετε τους σφιγμένους μύες.

Δεν εμπλουτίζετε το πρόγραμμα της προπόνησης

Αν συνεχίσετε να σηκώνετε το ίδιο βάρος για μεγάλα διαστήματα ή αν ακολουθείτε πιστά το ίδιο πρόγραμμα στο kickboxing, με τον χρόνο θα σταματήσετε να παρατηρείτε βελτιώσεις στο σώμα σας.

Υγρές θερμίδες

Μην ξεχνάτε πως η καθημερινή κατανάλωση, καφέ, σόδας και αλκοολούχων ποτών σας δίνει επιπλέον θερμίδες που σας εμποδίζουν να πετύχετε τον  στόχο σας. Δώστε προσοχή στην ποσότητα των θερμίδων που εμπεριέχονται στα πρωτεϊνούχα ροφήματα και τα smoothies που καταναλώνετε.

Το άγχος που σας καταβάλει

«Ο εγκέφαλός  παίζει τεράστιο ρόλο στην επίτευξη των προσωπικών στόχων μας για την υγεία και καλή φυσική κατάσταση. Αν έχετε άγχος στην δουλειά ή το σπίτι, αυτό επηρεάζει την απόδοσή σας στο γυμναστήριο ή την κουζίνα. Αντί για τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας, προτιμείστε φρούτα, σούπες και γαλακτοκομικά προϊόντα με λίγες θερμίδες.

Πιέζετε τον εαυτό σας από πολύ νωρίς

H πίεση να πετύχετε πράγματα σε πρώιμα στάδια της ασκήσης οδηγεί σε τραυματισμούς και θέματα στα γόνατα, πράγμα που σας εμποδίζει στη συνέχεια από το να περπατήσετε, να τρέξετε, να κάνετε απλές κινήσεις. Να θυμάστε πως η άσκηση δεν είναι ένα είδος αγώνα. Μην ξεκινήσετε κάτι αν δεν έχετε σιγουρευτεί πως είστε πλήρως ξεκούραστοι από την προηγούμενη επίσκεψη στο γυμναστήριο.

Δεν τρώτε όσο πρέπει

Φύγατε βιαστικά από το σπίτι το πρωί χωρίς να πάρετε πρωινό, σας απορρόφησε η δουλειά στο γραφείο και ξεχάσατε να φάτε το μεσημέρι και επιστρέψατε για να φάτε μια και καλή για βράδυ. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος που παίρνετε επιπλέον κιλά. Οσο λιγότερο τρώτε τόσο πιο αργός είναι ο ρυθμός μεταβολισμού και αυτό δυσκολεύει το κάψιμο θερμίδων.

Ελλειψη ύπνου

Σύμφωνα με μελέτες η έλλειψη ύπνου συνδέεται με αυξημένη όρεξη για τροφή. Ανθρωποι που κοιμούνται λιγότερες από 6 ώρες την ημέρα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας από εκείνους που κοιμούνται έξι με εννέα ώρες.

Κάπνισμα

Δεν ισχύει αυτό που πολλοί υποστηρίζουν πως το τσιγάρο βοηθά στο χάσιμο κιλών Στην πραγματικότητα το κάπνισμα μειώνει την όρεξη αλλά επιβραδύνει παράλληλα τον μεταβολισμό άρα και το πόσο γρήγορα καίτε θερμίδες.

Δεν προσέχετε τιε μερίδες που καταναλώνετε

Aκολουθήστε συγκεκριμένες συνταγές και ελέγχετε τις μερίδες που τρώτε. Με τον τρόπο αυτό θα ξέρετε ακριβώς πόσες θερμίδες παίρνετε σε καθημερινή βάση.

Εχετε μια αρνητική στάση για τα πράγματα

Η ψυχολογία παίζει σημαντικό ρόλο στην άσκηση, όπως και η διάθεση που έχετε πριν πάτε γυμναστήριο. Η θετική στάση για τα πράγματα επηρεάζει θετικά την απόδοσή σας αλλά και το πόσο γρήγορα θα κάψετε τα περιττές θερμίδες.

Δεν τρώτε τις σωστές τροφές

Αν δεν επιλέξετε τα σωστά τρόφιμα μετά την άσκησή σας, θα καταλήξετε να πάρετε περιττά κιλά αντί να κάψετε θερμίδες. Προτιμήστε ένα ολόκληρο αυγό που έχει αρκετές πρωτεΐνες αντί για δημητριακά που είναι γεμάτα ζάχαρη.

Ξεχνάτε την άσκηση στην δουλειά

Περπατήστε για 20 λεπτά στο διάλλειμα σας ή προτιμήστε να κάνετε διάφορες εργασίας όρθιοι αντί να κάθεστε συνέχεια στην καρέκλα του γραφείου. Αποφύγετε την εύκολη λύση των θερμιδούχων σνακ που θα βρείτε στην κουζίνα του γραφείου.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί δεν φεύγουν τα τελευταία 10 κιλά από πάνω σας;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Ο τρόπος για να “απογειώσεις” ταυτόχρονα δύναμη και αντοχή

Τα αθλήματα που "απογειώνουν" ταυτόχρονα δύναμη και αντοχή

Οι παίκτες ομαδικών αθλημάτων έχουν τόσο καλή αντοχή όσο οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων και είναι τόσο δυνατοί όσο οι μπόντι μπίλντερ και αυτό οφείλεται στη μίξη των προπονητικών προγραμμάτων.

Το κομβικό σημείο είναι ο συνδυασμός της προπόνησης δύναμης και αντοχής σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Η ερευνητική ομάδα συνέκρινε την απόδοση τριών διαφορετικών ομάδων αθλητών που προπονούνταν τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα στο άθλημά τους.

Τα αθλήματα

Στην έρευνα συμμετείχαν 87 αθλητές αντοχής όπως οι ποδηλάτες, οι σκιέρ και οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων, 77 αθλητές δύναμης όπως οι σπρίντερ, οι μπόντι μπίλντερ και οι ρίπτες και 64 αθλητές ομαδικών αθλημάτων που ασχολούνταν με ποδόσφαιρο, μπάσκετ και βόλλεϋ.

Όλοι φοιτούσαν στο Αθλητικό Πανεπιστήμιο Λιθουανίας και ήταν ηλικίας 17 έως 37 ετών. Οι αθλητές μετρήθηκαν όσον αφορά τη μυική δύναμη, την αλτικότητά τους από σταθερή θέση και την ικανότητα κατανάλωσης οξυγόνου κατά τη διάρκεια έντονης προπόνησης, μία ένδειξη αεροβικής αντοχής.

Παρόμοια χαρακτηριστικά

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι αθλητές των ομαδικών σπορ είχαν παρόμοια αεροβική αντοχή με τους αθλητές αντοχής και παρόμοιο εύρος άλματος με τους αθλητές δύναμης.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι οι αθλητές των ομαδικών σπορ είναι εξαιρετικοί και στους δύο τομείς και αυτό είναι μια φανταστική παρατήρηση που δεν περιμέναμε», δήλωσε ο Καθηγητής Hans Degens, επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής μυικής φυσιολογίας. «Καταδεικνύεται ότι η προπόνηση αντοχής για τους αθλητές δύναμης και η προπόνηση δύναμης για τους αθλητές αντοχής δεν είναι επιβλαβής».

Ο καθηγητής Degens πρόσθεσε μάλιστα πως οι μπόντι μπίλντερ συνήθιζαν να πιστεύουν πως κάθε είδους προπόνηση αντοχής θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της μυικής τους μάζας και θα μείωνε τα επίπεδα επιδόσεών τους. Αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

«Σε όρους φυσιολογίας, αν δεν κάνετε καμία σωματική δραστηριότητα τότε χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε μία μεγάλη ομάδα μυών για μία κίνηση. Αλλά αν μπορείτε να επιστρατεύσετε μικρότερο ποσοστό μυών για να κάνετε ακριβώς την ίδια δουλειά τότε μπορείτε να καθυστερήσετε την εμφάνιση της κόπωσης, ή μπορείτε να αποδώσετε την κίνηση ταχύτερα».

Ο καθηγητής Degens δήλωσε ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να αφορούν τον καθένα που λαμβάνει μέρος σε κάθε τύπο αθλημάτων ή προπόνησης και όχι μόνο στους κορυφαίους αθλητές. «Αν είστε ένας πολύ αδύνατος άνθρωπος που του ταιριάζει περισσότερο η αντοχή, ή έναν πιο γεροδεμένο σωματότυπο που του ταιριάζει περισσότερο η δύναμη δεν θα σας έβλαπτε το να δοκιμάσετε και ασκήσεις από τον αντίθετο τύπο».

Διαβάστε επίσης: Τρέξιμο: Τρεις κύκλοι προπόνησης που ενισχύουν ταχύτητα, αντοχή και δύναμη

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend