Ποιος είναι ο λόγος που παχαίνουμε το χειμώνα;

Η επιστήμη δεν έχει ακόμα αποφανθεί εάν η τάση των περισσότερων ανθρώπων να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες λιπαρών τροφών το χειμώνα έχει να κάνει με κάποιο αρχέγονο ένστικτο που μας ωθεί να αποθηκεύσουμε ενέργεια προκειμένου να επιβιώσουμε στο κρύο ή απλά στο γεγονός ότι τέτοιους είδους τροφές είναι πιο συχνά μπροστά στα μάτια μας αυτούς τους μήνες.

Από το φθινόπωρο ξεκινάμε να τρώμε περισσότερο, ακόμα και αν το κρύο δεν είναι ακόμα αισθητικό, ενώ το χειμώνα με τα Χριστούγεννα να κυριαρχούν, για τουλάχιστον 15 ημέρες τρώμε συνέχεια, ενώ αργότερα έρχονται οι Απόκριες που επίσης περιλαμβάνουν κραιπάλη.

Δεδομένα καταλλώνουμε περισσότερο αλκοόλ που μας κάνει να νιώθουμε ότι ζεσταινόμαστε, έστω και αν η πραγματικότητα δεν είναι πάντα έτσι.

Μερικές πάντως από τις θεωρίες που επιχειρούν να εξηγήσουν το εν λόγω φαινόμενο είναι οι ακόλουθες.

Οι υδατάνθρακες ανεβάζουν τη διάθεση

Είναι γνωστό ότι το κρύο, η βροχή και το γεγονός ότι η νύχτα έχει μεγαλύτερη διάρκεια από τη μέρα είναι αρκετά για να κάνουν τον περισσότερο κόσμο να μην είναι φαν του χειμώνα.  Υπάρχει μάλιστα μια γνωστή διαταραχή που ονομάζεται SAD (Seasonal Affective Disorder) και αναφέρεται σε μια εποχιακή μορφή κατάθλιψης που πολλοί βιώνουν κατά τους χειμερινούς μήνες.

Η κατανάλωση υδατανθράκων έχει σχετιστεί από πολλές έρευνες με την αύξηση της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που έχει μεγάλη σημασία για την καλή ψυχολογία μας. Κατά συνέπεια, το χειμώνα παχαίνουμε επειδή έχουμε την ανάγκη να νιώσουμε καλύτερα με αποτέλεσμα να τρώμε αρκετά αναζητώντας την… μαγική σεροτονίνη για να νιώσουμε ψυχολογικά καλύτερα.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να νιώθεις καλά χωρίς να παχύνεις. Την ίδια επίδραση στον εγκέφαλο με τους υδατάνθρακες έχουν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Έτσι, μπορείς να ανεβάσεις τη διάθεσή σου χωρίς τις περιττές θερμίδες τρώγοντας σολομό και ξηρούς καρπούς.

Επιπλέον, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Yale διαπίστωσαν ότι την ίδια περίπου επίδραση έχει στη διάθεσή μας ό,τι ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος, όπως για παράδειγμα ένα ζεστό αφρόλουτρο.

Αδράνεια και αλλαγή ώρας

Επίσης όταν κάνει πολύ κρύο έξω, προτιμάς να καθίσεις στο σπίτι και να μην κάνεις τίποτα. Όταν η σωματική σου δραστηριότητα περιορίζεται, καις λιγότερες θερμίδες από όσες έκαιγες το καλοκαίρι. Όταν μένουμε μέσα στο σπίτι για αρκετές ώρες, βαριόμαστε. Όταν βαριόμαστε, τρώμε (περισσότερο) και μάλιστα πρόχειρο φαγητό και σνακς.

Τέλος η αλλαγή της ώρας αλλάζει τις συνήθειές μας στον ύπνο και τις διατροφικές μας συνήθειες»: Όταν νυχτώνει νωρίς, έχεις την διάθεση να κοιμάσαι περισσότερο. Έτσι αυξάνεται και η όρεξή σου για φαγητό ή πέφτεις για ύπνο αμέσως μόλις φας χωρίς να έχεις προλάβει να κάψεις θερμίδες.

Previous ArticleNext Article

Ποιος είναι ο ρόλος της συσκευασίας των τροφίμων;

Γράφει η Νικολία Σαλίαϊ*

Πλέον πολύ λίγα τρόφιμα πωλούνται χωρίς συσκευασία. Η επιλογή των κατάλληλων υλικών και συστημάτων συσκευασίας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού των προϊόντων.

Μπορεί μερικές δεκαετίες πριν η συσκευασία να ήταν απλά αναγκαία για να παρατείνουν την διατηρησιμότητα των τροφίμων, όμως πλέον έχει εξελιχθεί σε ολόκληρη επιστήμη. Μια επιστήμη που εξελίσσεται ραγδαία.

Τι προσφέρει η σωστή συσκευασία;

  1. Η συγκράτηση του προϊόντος: Είναι απαραίτητο για την αποτελεσματική μεταφορά, αποθήκευση και διανομή του προϊόντος. Η συγκράτηση επιτρέπει την κατανομή του προϊόντος σε τμήματα γνωστού βάρους ή όγκου και διευκολύνει το εμπόριο. Επιπλέον, το σχήμα και οι διαστάσεις της συσκευασίας καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τον απαιτούμενο χώρο για αποθήκευση και μεταφορά.
  1. Προστασία και συντήρηση. Αποτελεί την σημαντικότερη λειτουργία της συσκευασίας, διότι προστατεύει το περιεχόμενο προϊόν από φυσική, χημική και μικροβιακή επίθεση, από μηχανικές φθορές, από τις συνθήκες του περιβάλλοντος (υγρασία, αέρας, φώς), από ξένες ύλες, από έντομα και τρωκτικά. Όλα αυτά συνδέονται άμεσα με την διάρκεια ζωής δηλαδή την διατηρησιμότητα του περιεχόμενου τροφίμου.
  1. H άνεση στην προμήθεια και τη χρήση του προϊόντος από τον καταναλωτή. Η προσαρμογή του μεγέθους της συσκευασίας στις ανάγκες συγκεκριμένων ομάδων καταναλωτών (μέγεθος οικογένειας, μεμονωμένα άτομα, ειδικά μεγέθη κ.λπ.) είναι ένα από τα βήματα που έχει αναλάβει η βιομηχανία για την ενίσχυση της ευκολίας των προϊόντων μέσω της συσκευασίας. Ορισμένα παραδείγματα είναι: συσκευασίες υπό πίεση (για χτυπημένη κρέμα), αεροζόλ (για επίστρωση, αρωματικές ύλες, λάδι κ.λπ.), συσκευασίες που μπορούν εύκολα να ανοιχτούν ή/και να επανασφραγιστούν και συσκευασίες που μπορούν να χρησιμεύσουν ως σκεύη θέρμανσης και σαν πιάτα κ.α.
  1. Η επικοινωνία με τον καταναλωτή. Η ποσότητα των πληροφοριών που είναι υποχρεωτικές από τον νόμο να τυπώνονται σε μια συσκευασία αυξάνεται συνεχώς. Εκτός από τα κείμενα και τα γραφικά που εξυπηρετούν το σκοπό της αναγνώρισης των προϊόντων και των εμπορικών σημάτων και την προώθηση τους, η εκτύπωση περιλαμβάνει συνήθως βασικά στοιχεία όπως κατάλογο συστατικών, καθαρό βάρος, δεδομένα θρεπτικών στοιχείων, ημερομηνία παραγωγής ή λήξης, τιμή, barcode και πληροφορίες που απαιτούνται για την ιχνηλασιμότητα του προϊόντος.

Ποια υλικά χρησιμοποιούνται για συσκευασία;

Τα περισσότερα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη συσκευασία των τροφίμων ανήκουν στις ακόλουθες κατηγορίες: μέταλλα, γυαλί, χαρτί και πολυμερή. Ορισμένα μέσα συσκευασίας αποτελούνται από συνδυασμό δύο ή περισσότερων υλικών των κατηγοριών που αναφέρονται παραπάνω.

Η χημική σύνθεση και οι φυσικές ιδιότητες των υλικών συσκευασίας καθορίζουν την ικανότητά τους να εκπληρώνουν τις διάφορες λειτουργίες που απαιτούνται για την συσκευασία. Συγκεκριμένα οι πιο σημαντικές ιδιότητες που πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο αυτό είναι οι ιδιότητες μεταφοράς, οι οπτικές ιδιότητες, οι μηχανικές ιδιότητες και η χημική δραστικότητα.

Ας δούμε όμως ορισμένα χαρακτηριστικά από τα κύρια υλικά συσκευασίας.

ΓΥΑΛΙ

Τα πλεονεκτήματα του γυαλιού ως υλικού συσκευασίας είναι η διαφάνεια, η αδράνεια, η αδιαπερατότητα, η ακαμψία, η θερμική αντίσταση (όταν θερμαίνεται σωστά). Είναι επίσης φιλικό προς το περιβάλλον καθώς μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί και να ανακυκλωθεί. Τα μειονεκτήματά του είναι η ευθραυστότητα και το βάρος. Τα γυάλινα δοχεία τυποποιούνται σε πολύ μικρότερο βαθμό από τα μεταλλικά δοχεία. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα μπουκάλια και βάζα είναι ειδικά σχεδιασμένα για ένα προϊόν ή έναν κατασκευαστή. Από την άλλη πλευρά, τα πώματα για δοχεία από γυαλί είναι κάπως πιο τυποποιημένα.

ΜΕΤΑΛΛΑ

Τα μεταλλικά δοχεία προσφέρουν το πλεονέκτημα της ανώτερης μηχανικής αντοχής, της αδιαπερατότητας στη μεταφορά μάζας και στο φώς, της καλής θερμικής αγωγιμότητας και της αντοχής σε σχετικά υψηλές θερμοκρασίες. Οι τελευταίες δύο ιδιότητες καθιστούν τις μεταλλικές συσκευασίες ιδιαίτερα κατάλληλες για την θερμική επεξεργασία εντός συσκευασίας.

Το αλουμίνιο είναι το πιο άφθονο μέταλλο στη γη. Είναι ελαφρύ, λαμπερό, αρκετά ισχυρό, μακράς διαρκείας και ανακυκλώσιμο. Το αλουμίνιο βρίσκεται σε δύο μορφές: κονσέρβες αλουμινίου (που χρησιμοποιούνται κυρίως για μπύρα και αναψυκτικά) και φύλλο αλουμινίου (ελάσματα). Έχει καλές ιδιότητες φραγμού. Χρησιμοποιείται για την κατασκευή κονσερβών, μεταλλικών δίσκων και για φόρμες έτοιμων φαγητών που είναι ανθεκτικά σε υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κατεψυγμένα και θερμά γεύματα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αλουμινόχαρτο για άμεση συσκευασία των τροφίμων ή και για πλαστικοποίηση χαρτιού ή πλαστικού για καλύτερη αντοχή, θερμική σταθερότητα και ως εμπόδιο κατά της υγρασίας, των ελαίων, του αέρα και των οσμών.

ΠΟΛΥΜΕΡΗ

Αποτελεί την σημαντικότερη κατηγορία των υλικών συσκευασίας. Τα πολυμερή είναι συνθετικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρύτατα είτε μόνα τους είτε σε σύνθετα υλικά. Τα γνωστά σε όλους μας πλαστικά σχηματίζονται με βάση τα πολυμερή, τα οποία επεξεργάζονται με μια σειρά από βελτιωτικές ουσίες και διαδικασίες. Μπορούν να είναι εύκαμπτα ή άκαμπτα, διαφανή ή αδιαφανά, θερμοσκληρυνόμενα ή θερμοπλαστικά, κρυσταλλικά ή πρακτικά άμορφα. Κατά κανόνα, είναι πολύ λιγότερο ακριβό από το μέταλλο ή το γυαλί, και σίγουρα πολύ ελαφρύτερο. Είναι εξαιρετικά κατάλληλα για την εφαρμογή προηγμένων τεχνολογιών συσκευασίας όπως τροποποιημένη ατμόσφαιρα (MAP), ενεργή και «έξυπνη» συσκευασία.

Σε αντίθεση με το μέταλλο ή το γυαλί, τα πολυμερή είναι διαπερατά σε μικρά μόρια σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Αυτό έχει ως συνέπεια την διαπερατότητα της συσκευασίας σε αέρια και ατμούς (ιδιαίτερα στο οξυγόνο και στους υδρατμούς) και την μετανάστευση ουσιών χαμηλού μοριακού βάρους από τη συσκευασία στα τρόφιμα (μονομερή, σταθεροποιητές, πλαστικοποιητές) ή από το φαγητό στο υλικό συσκευασίας και έξω (συστατικά αρώματος).

ΧΑΡΤΙ

Το χαρτί είναι ένα παλιό αντικείμενο συσκευασίας, που παρασκευάζεται από υλικά με βάση την κυτταρίνη (π.χ. ξύλο). Τα κύρια πλεονεκτήματα του χαρτιού ως υλικού συσκευασίας είναι το χαμηλό κόστος, η ευρεία διαθεσιμότητα, το χαμηλό βάρος, η δυνατότητα εκτύπωσης και η μηχανική αντοχή. Το πιο σοβαρό του μειονέκτημα είναι η ευαισθησία του στην υγρασία. Οι ιδιότητες του χαρτιού ωστόσο μπορούν να τροποποιηθούν μέσω της σύνθεσης του πολτού, της διαδικασίας παρασκευής και των διαφόρων επιφανειακών επεξεργασιών. Η διαπερατότητα στην υγρασία και το λίπος μπορεί να μειωθεί με επικάλυψη με κερί (κερωμένο χαρτί). Χρησιμοποιείται ως κύρια συσκευασία (κιβώτια, περιτυλίγματα, σακουλάκια) και είναι το κύριο υλικό που χρησιμοποιείται για δευτερεύουσα συσκευασία (κουτιά από κυματοειδές χαρτόνι ή χαρτοκιβώτια).

Νομικό Πλαίσιο Συσκευασίας

Όλα ξεκινάνε από την καταλληλότητα των υλικών συσκευασίας, καθώς αποτελεί την αρχή του νομικού πλαισίου. Ως «Καταλληλότητα Συσκευασίας» νοούμε την ικανότητα της συσκευασίας να διατηρεί σε άριστη κατάσταση το τρόφιμο και να πληροί τις προδιαγραφές υγιεινής για τον καταναλωτή.

Η καταλληλότητα των υλικών συσκευασίας εξαρτάται από το είδος του τροφίμου που συσκευάζεται και διαφοροποιείται ανάλογα με την κατηγορία του τροφίμου. Συγκεκριμένα, για να δώσει ένας παραγωγός εγγύηση για την καταλληλότητα της συσκευασίας θα πρέπει να ακολουθήσει μία χρονοβόρα διαδικασία, όπου περιλαμβάνει και χημικές αναλύσεις των πρώτων υλών που χρησιμοποιεί και των τελικών συσκευασιών που παράγει με αυτές.

Έπειτα ο παραγωγός ορίζει την προδιαγραφή της συγκεκριμένης συσκευασίας, η οποία περιλαμβάνει την κατηγορία του τροφίμου που είναι κατάλληλη, με ποιες προϋποθέσεις και σε ποια θερμοκρασία.

Μια ακόμα υποχρέωση των κατασκευαστών συσκευασίας είναι να παρέχουν στους παραγωγούς τροφίμων, τους οποίους προμηθεύουν με συσκευασίες, την λεγόμενη «Δήλωση Συμμόρφωσης» για κάθε είδος συσκευασίας. Η «Δήλωση Συμμόρφωσης» προκύπτει  από τα αποτελέσματα των αναλύσεων.

Τι να προσέξουμε όταν ανοίξουμε τη συσκευασία;

Δεν αποθηκεύουμε ή μεταχειριζόμαστε τα τρόφιμα όπως μας βολεύει αλλά σύμφωνα με τις οδηγίες που μας δίνονται από τον παραγωγό στην συσκευασία. Είναι πολύ σημαντικό για την ασφάλεια μας να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες αυτές, διότι έτσι διασφαλίζεται η ποιότητα του προϊόντος. Σε πολλά ευπαθή τρόφιμα, και όχι μόνο, δίνονται σαφής οδηγίες για το που θα πρέπει να αποθηκευτούν μετά το άνοιγμα της συσκευασίας.

Θα ήθελα να τονίσω ότι δεν υπάρχουν μεμονωμένες οδηγίες για κάθε είδος συσκευασίας διότι κάθε προϊόν είναι μοναδικό και οφείλουμε να εμπιστευτούμε την εταιρεία παραγωγής που γνωρίζει την καταλληλότητα της συσκευασίας. Συνεπώς υπάρχουν συσκευασίες που αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες και άλλες που είναι επικίνδυνες διότι μπορεί να προκληθεί μεταναστεύσει ουσιών από την συσκευασία στο τρόφιμο.

Κλείνοντας λοιπόν θα τονίσω για ακόμα μια φορά πόσο σημαντικό είναι ως καταναλωτές να διαβάζουμε την ετικέτα των τροφίμων. Εκεί θα βρούμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειαζόμαστε, καθώς η ετικέτα/επισήμανση αποτελεί τον διαμεσολαβητή ανάμεσα στην εταιρεία παραγωγής και στον καταναλωτή.

Διαβάστε επίσης: Είστε σίγουροι ότι ξέρετε να διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων;

* Η Νικολία Σαλίαϊ είναι Τεχνολόγος Τροφίμων με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Φυσικοχημεία. Εργάζεται ως Σύμβουλος Καινοτομίας και Ανάπτυξης νέων προϊόντων, αλλά και ως Υπεύθυνη Διασφάλισης Ποιότητας σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες τροφίμων στη Κρήτη. Το άρθρο της δημοσιεύτηκε στο mednutrition.gr

Επιστημονική Ημερίδα:Όλα για τον Μαραθώνιο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου η Αθλητική Ημερίδα «Όλα για τον Μαραθώνιο» στον Πύργο Βιβλίων – ΕΒΕ, που διοργανώθηκε χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τέταρτη συνεχή χρονιά από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε συνεργασία με το Τμήμα Αθλητικής Αριστείας Sports Excellence, της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ και την ΑΜΚΕ «Αναγέννηση & Πρόοδο».

Στην Ημερίδα, η οποία διοργανώνεται με αφορμή την πραγματοποίηση του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας στις 10 Νοεμβρίου, συμμετείχαν καθηγητές και εξειδικευμένοι επιστήμονες μεγάλου βεληνεκούς, οι οποίοι παρουσίασαν και ανέλυσαν θέματα σχετικά με την εξέλιξη της αθλητικής επιστήμης καθώς και πιο ειδικά θέματα για τον μαραθώνιο δρόμο και την παρατεταμένη προσπάθεια των αθλητών.

Εκτός των ομιλιών, πραγματοποιήθηκαν και δύο εργαστήρια (workshops) στα οποία αξιολογήθηκε η αναερόβια ικανότητα καθώς και η δύναμη και η ισχύς των κάτω άκρων, υπό την επιστημονική επιμέλεια του Sports Excellence και του Antonio Robustelli, τα οποία είχαν εξαιρετική ανταπόκριση και προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του κοινού.

Οι ομιλίες και τα εργαστήρια (workshops) της Ημερίδας πραγματοποιήθηκαν σε μια πιο διαδραστική μορφή με τη συμμετοχή όλων των παρευρισκόμενών, μεταξύ των οποίων ήταν και δύο πρωταθλητές Ελλάδος στον στίβο, ο Ανδρέας Δημητράκης και ο Κωνσταντίνος Γκελαούζος, ο οποίος δύο ημέρες αργότερα ανακηρύχθηκε Πανελλήνιος Πρωταθλητής του Μαραθωνίου Αθήνας και για το 2019.

Σημαντική επίσης η παρουσία προπονητών, γυμναστών καθώς και εκπροσώπων άλλων αθλημάτων.

Ο Σύλλογος Αθλουμένων Νεφροπαθών στον Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας

10 αθλητές του στίβου συμμετείχαν στην ομάδα Δωρεάς Οργάνων, και έλαβαν μέρος στα αγωνίσματα του Μαραθωνίου της Αθήνας, που συντόνισε η «Σκυτάλη» σε συνεργασία με φορείς, αθλητικούς συλλόγους και εργαζομένους από τον χώρο της υγείας. Οι περισσότεροι από τους αθλητές μας συμμετείχαν για πολλοστή φορά στην γιορτή του μαραθωνίου, έλαβαν μέρος στα 5.000μ και ένας αθλητής μας στα 10.000μ.

Το διήμερο παρουσίας στους αγώνες ξεκίνησε το Σάββατο 9 Νοεμβρίου με την επίσκεψη των αθλητών μας στην ετήσια έκθεση του Μαραθωνίου, Marathon EXPO, όπου είχαν την ευκαιρία να βρεθούν, να δουν και να συζητήσουν για τις επόμενες δράσεις του Σ.Α.Ν., με διάφορους φορείς που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στην πραγματοποίησή τους.
Την ίδια ημέρα το απόγευμα, στον αγώνα των 10.000μ συμμετείχε ο αθλητής μας Ιωάννης Αποστολάκης, για πρώτη φορά, μεταμοσχευμένος πνεύμονα, δείχνοντας την δύναμη ζωής που τον διακατέχει μετά την ξαναγέννησή του από την μεταμόσχευση πριν μερικά χρόνια.

Την επόμενη ημέρα Κυριακή, ήταν η σειρά των υπόλοιπων αθλητών μας να λάβουν μέρος στα 5.000μ. Το σημαντικό γεγονός πως όλοι τους είναι αιμοκαθαιρόμενοι αθλητές, άνθρωποι που δίνουν μέρα παρά μέρα τον αγώνα για να κρατηθούν στη ζωή μέχρι την πολυπόθητη ημέρα που θα φτάσουν στη μεταμόσχευση, δείχνει την σπουδαιότητα της προσπάθειάς τους. Όλοι μετέδωσαν το μήνυμα της Δωρεάς Οργάνων κατά την διάρκεια αλλά και μετά τον αγώνα, καθώς αρκετοί συμπολίτες τους πλησίασαν για να πάρουν πληροφορίες.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στον αθλητή Σήφη Τζουγανάκη, παρ’ όλο που δεν ανήκει στο δυναμικό του σωματείου μας, για το εξαιρετικό και ιδιάιτερο κατόρθωμά του, καθώς είναι ο πρώτος μεταμοσχευμένος αθλητής που τερμάτισε τον Αυθεντικό Μαραθώνιο των 42.195 μέτρων.

Μετά το τέλος των 5.000μ όλοι συγκεντρωθήκαμε στο περίπτερο ενημέρωσης της ομάδας Δωρεάς οργάνων και στη συνέχεια έξω από το Μέγαρο Μουσικής, όπου παρακολουθήσαμε την συναυλία των Dj Nick the Band στην οποία συμμετέχει και ο αιμοκαθαιρόμενος αθλητής μας Νικόλας Καπράλος.

Η ομάδα Δωρεάς Οργάνων ανανέωσε το ραντεβού της για τις επόμενες δράσεις, με σκοπό η ιδέα της Δωρεάς Οργάνων, αλλά και του αθλητισμού, να βρει όλο και μεγαλύτερης ανταπόκρισης στην κοινωνία μας!

Εντυπωσιακή και πολυπληθής η συμμετοχή του ΑΠΣ Δρομέων Πιερίας «ΖΕΥΣ» στον 37o Aυθεντικό Μαραθώνιο Αθηνών

Στον 37ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθηνών βρέθηκε πολυπληθής αποστολή του Α.Π.Σ. δρομέων Πιερίας «ΖΕΥΣ». Τα αγωνίσματα του 37ου Αυθεντικού Μαραθωνίου, ο οποίος εξελίσσεται σε παγκόσμιας εμβέλειας αθλητικό γεγονός καθώς συμμετείχαν πάνω από 60000 δρομείς από όλες τις χώρες του κόσμου, διεξήχθησαν το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Νοεμβρίου. 

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο πρόεδρος του Α.Π.Σ. δρομέων Πιερίας, Αλέξανδρος Πούλιος, «Ο σύλλογος μας με υπερηφάνεια συμμετείχε με πάνω από 70 μέλη στο μεγάλο αυτό αθλητικό γεγονός, έχοντας στις τάξεις του δρομείς οι οποίοι σημείωσαν εξαιρετικές επιδόσεις. Ταυτόχρονα αποτελεί τιμή για όλους μας να θεωρούμαστε ένα δυναμικό κύτταρο στην Ομοσπονδία Συλλόγων Λαϊκού, Μαζικού, Αθλητισμού και Υπεραποστάσεων, ενώ παράλληλα αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να θέτουμε τη γνώση και την εμπειρία μας τόσο στην ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού της Πιερίας, όσο και στην ανάπτυξη των  σχέσεων του συλλόγου μας με τους συλλόγους – φορείς της Ομοσπονδίας.»

Το Δ.Σ. του συλλόγου ΑΠΣ ΔΡΟΜΕΩΝ «ΖΕΥΣ», εύχεται στα μέλη και τους φίλους που έλαβαν μέρος σε όλα αγωνίσματα καλή αποκατάσταση, ανανεώνοντας τα αθλητικά ραντεβού για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Ο ΣΔΥ Μεσσηνίας για τον 37ο Αυθεντικό Μαραθώνιο

Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου βρεθήκαμε στα βήματα της ιστορίας μας, στη διοργάνωση του 37ου Αυθεντικού Κλασικού Μαραθωνίου. Σε ένα αγώνα συνάντησης του ανθρωπίνου πνεύματος, της ψυχής και της αντοχής, μιας γέφυρας που συνδέει τον μύθο με τα ιδεώδη της Ελληνικής ιστορίας. Ο ΣΔΥ Μεσσηνίας ήταν και πάλι παρΏν στον αγώνα με 206 αθλητές .

Το παγκόσμιο ενδιαφέρον στράφηκε στους περισσότερους από 16.000 τυχερούς μαραθωνοδρόμους (& περισσότερους από 22.000 στα 5 & 10 χλμ., σύνολο 48.000 αθλητές που κατέγραψαν ρεκόρ συμμετοχών στον αγώνα). Ήμασταν όλοι εκεί στην ιστορική διαδρομή του ημεροδρόμου που έφερε το χαρμόσυνο μήνυμα της νίκης, στη διαδρομή του Σπύρου Λούη, του Γρηγόρη Λαμπράκη, των Ολυμπιακών αγώνων του 2004. Στη διαδρομή που απαιτεί πειθαρχία, υπομονή, επιμονή, σεβασμό και αφοσίωση στη διαδικασία. Ήμασταν παρόντες σε ένα αγώνα πολιτισμού, ειρήνης και αδελφοσύνης των λαών, όπου σημασία έχει η συμμετοχή και ο τερματισμός. Βρεθήκαμε σε ένα πολιτισμικό παιχνίδι, διαρκώς εναλλασσόμενο ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, μεταφέροντας ένα σύγχρονο μήνυμα αντίστασης στην παγκόσμια βαρβαρότητα που απειλεί τον σύγχρονο κόσμο μας.

Το Καλλιμάρμαρο υποδέχτηκε τους χιλιάδες δρομείς που μετέφεραν την αύρα της νίκης ενάντια στις παθογένειες της εποχής μας.

Ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας θέλει να ευχαριστήσει τα μέλη του που συμμετείχαν, με την ελπίδα πως αυτός ο αγώνας θα αποτελέσει τη σπίθα, την έμπνευση, και τη βάση για ένα σημαντικό μέλλον και τους εύχεται κάθε επιτυχία.

Ενίσχυση της Π.Ε.Ν.Δ.Ι. από «Τα πιάτα της Λίμνης» και τον Γύρο Λίμνης

Με την παράδοση χρηματικού ποσού 388 ευρώ ολοκληρώθηκε η πρωτοβουλία του Γύρου Λίμνης Ιωαννίνων να στηρίξει το έργο και τη δράση της Πανηπειρωτικής Ένωσης για τον Νεανικό Διαβήτη (Π.Ε.Ν.Δ.Ι.).

Το χρηματικό ποσό παρέδωσε στον πρόεδρο της Π.Ε.Ν.Δ.Ι. Σπύρο Αθανασίου ο διευθυντής του Γύρου Λίμνης Ηλίας Σπυριούνης, σημειώνοντας πως η πρωτοβουλία είχε όχι μόνο τον χαρακτήρα οικονομικής ενίσχυσης, αλλά κυρίως να συμβάλει και ο Γύρος Λίμνης στην ανάδειξη του πολύπλευρου έργου και της πολυδιάστατης δράσης της Π.Ε.Ν.Δ.Ι., που αριθμεί 1.500 μέλη περίπου. Δεσμεύτηκε, παράλληλα, πως θα υπάρχει συνεργασία και στην επόμενη διοργάνωση.

Από την πλευρά του ο κ. Αθανασίου εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την πρωτοβουλία, τόσο προς τους ανθρώπους του Γύρου Λίμνης, όσο και προς τα εστιατόρια που συμμετείχαν, διαθέτοντας μέρος από την αξία επιλεγμένων πιάτων για τις ανάγκες της Ένωσης. «Είναι σημαντικό το ότι μια σπουδαία αθλητική οργάνωση επέλεξε να βρεθεί δίπλα στην Π.Ε.Ν.Δ.Ι. Ο αθλητισμός είναι υγεία και εμείς αγωνιζόμαστε καθημερινά για την υγεία μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Οργανωτική Επιτροπή του 13ου Γύρου Λίμνης Ιωαννίνων, σε συνεργασία με τέσσερα από τα καλύτερα εστιατόρια των Ιωαννίνων, υλοποίησε για πρώτη φορά φέτος τη δράση «Τα πιάτα της Λίμνης». Οι σεφ των εστιατορίων Φρόντζου Πολιτεία Βασίλης ΠαπαγιάννηςΠάρκο Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων Ανδρέας ΓεωργούληςZamos στο Saz Hotel Αθανάσιος Τάσσος και Πρεσβεία Γιάννα Τέφα και Τζώρτζης Τσώλης επέλεξαν ένα πιάτο από το μενού τους, κάθε παραγγελία του οποίου μεταφραζόταν σε μια άμεση οικονομική ενίσχυση της Π.Ε.Ν.Δ.Ι., στην οποία προσφέρθηκε το 20% της αξίας του.

x

Send this to a friend