Ο πουρές πατάτας… δίνει φτερά!

Οι αθλητές συνήθως καταναλώνουν υδατάνθρακες για να βελτιώσουν την απόδοσή και την αντοχή τους στους αγώνες, αλλά και πριν από αυτούς.

Τώρα, μια έρευνα που περιέλαβε εκπαιδευμένους ποδηλάτες δείχνει ότι ο πουρές πατάτας μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικός με τα ποτά υδατανθράκων που διατίθενται στην αγορά.

Τα ενεργειακά ποτά  παράγονται από διάφορες εταιρείες, έχοντας ιδιαίτερο άρωμα, γεύση και αυξημένη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες > από 10-12% περιέχοντας επιπλέον συστατικά όπως. αμινοξέα (ταυρίνη, χολίνη), καφεΐνη η οποία θεωρείται τοξική σε δόσεις μεγαλύτερες των 2 γραμμαρίων και έχει σημαντικές διεγερτικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα, διεγείρει τη λειτουργία της καρδιάς, την κυκλοφορία του αίματος και την έκκριση αδρεναλίνης.

Οι υδατάνθρακες βοηθούν στην καλή υγεία των οστών μετά το τρέξιμο

Η έρευνα

Σε σύγκριση με την κατάποση νερού μόνο, οι ποδηλάτες που κατανάλωναν πουρέ πατάτας ήταν το ίδιο αποδοτικοί με αυτούς που κατανάλωναν ένα εμπορικό προϊόν με την ίδια ποσότητα υδατανθράκων. Οι ερευνητές έγραψαν στο Journal of Applied Physiology ότι η κατάποση πατάτας και το εμπορικό προϊόν ανέβασε εξίσου τις συγκεντρώσεις γλυκόζης στο αίμα και τις επιδόσεις.

“Έρευνες έχουν δείξει”, λέει ο Nicholas A. Burd, καθηγητής κινησιολογίας και κοινοτικής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις, “ότι η κατανάλωση συμπυκνωμένων ποτών υδατανθράκων κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης άσκησης προωθεί τη διαθεσιμότητα των υδατανθράκων κατά τη διάρκεια της άσκησης και βελτιώνει την άσκηση. Στόχος μας ήταν να επεκτείνουμε και να διαφοροποιήσουμε τις επιλογές τροφοδοσίας των αθλητών στους αγώνες με διαφορετικές γεύσεις”.

Είναι οι πατάτες τόσο βλαβερές όσο λένε όλοι;

Ενεργειακά τζελ και… πατάτες

Οι πρωτεΐνες και το λίπος μπορούν να προμηθεύσουν επίσης ενέργεια, αλλά ο οργανισμός χρησιμοποιεί τους υδατάνθρακες πολύ πιο αποτελεσματικά για να καλύψει τις ενεργειακές απαιτήσεις του κατά τη διάρκεια άσκησης υψηλής έντασης. Τα ενεργειακά τζελ με υδατάνθρακες είναι ιδανικά καύσιμα αγώνων γιατί το σώμα τα χωνεύει και τα απορροφά εύκολα.

“Οι πατάτες είναι μια επιλογή που βασίζεται σε τρόφιμα που πληρούν αυτά τα κριτήρια, αλλά οι επιπτώσεις τους στην απόδοση ήταν ανεξερεύνητες”, έγραψαν οι ερευνητές.

Η μελέτη περιελάμβανε 12 ποδηλάτες με αρκετά χρόνια εκπαίδευσης των οποίων η εβδομαδιαία προπόνηση ήταν, κατά μέσο όρο, 165 μίλια (267 χιλιόμετρα). Η μέση ηλικία τους ήταν 31 ετών.

Οι εθελοντές συμμετείχαν σε τρεις ομάδες “καυσίμων”: πουρές πατάτας, τζελ υδατανθράκων και σκέτο νερό, τα οποία λάμβαναν κάθε 15 λεπτά. Όλες οι ομάδες ολοκλήρωσαν μια πρόκληση ποδηλασίας διάρκειας περίπου 2 ωρών. Η δοκιμή είχε ένα crossover σχέδιο, που σημαίνει ότι οι ομάδες ανταλλάχθηκαν έτσι ώστε κάθε συμμετέχων να βιώσει και τα τρία “καύσιμα”. Οι ποδηλάτες έδωσαν δείγματα αίματος σε όλες τις δοκιμές. Οι ερευνητές παρακολούθησαν επίσης τους καρδιακούς ρυθμούς, τις θερμοκρασίες του σώματος, την ένταση της άσκησης και την εκκένωση του στομάχου. Σημείωσαν επίσης τυχόν γαστρεντερικά συμπτώματα.

Τροφές που νομίζεις ότι σου κάνουν κακό, αλλά κάνεις λάθος!

Τα αποτελέσματα

Διαπιστώθηκε ότι ο καρδιακός ρυθμός, η γλυκόζη του αίματος και το γαλακτικό οξύ στο αίμα ήταν υψηλότερα στην ομάδες του τζελ υδατανθράκων και της πατάτας, συγκριτικά με το νερό. Το γαλακτικό οξύ είναι υποπροϊόν του μεταβολισμού των μυών και ένας δείκτης έντασης της άσκησης. Η χρονική απόδοση της δοκιμασίας ήταν ίδια στις ομάδες του τζελ υδατανθράκων και της πατάτας αλλά σαφώς καλύτερη από την ομάδα του νερού.

“Δεν βρήκαμε διαφορές μεταξύ των επιδόσεων των ποδηλατών που έκαναν χρήση ζελέ υδατανθράκων ή πατάτας στις συνιστώμενες ποσότητες των περίπου 60 γραμμαρίων την ώρα κατά τη διάρκεια των πειραμάτων”, είπε ο καθηγητής Burd. Είπε επίσης ότι οι υδατάνθρακες και η πατάτα έδωσαν στους ποδηλάτες μια “σημαντική ώθηση στις επιδόσεις” σε σύγκριση με την κατανάλωση νερού μόνο.

Ωστόσο, υπήρξε διαφορά στα γαστρεντερικά συμπτώματα. Ο πουρές πατάτας επέφερε περισσότερο φούσκωμα, πόνο και μετεωρισμό από ό, τι οι ομάδες του τζελ υδατανθράκων και του νερού. Ο Burd ανέφερε ότι αυτά τα συμπτώματα θα μπορούσαν να οφείλονται στο ότι παίρνει μεγαλύτερο όγκο ο πολτός πατάτας για να δώσει την ίδια ποσότητα γλυκόζης με εκείνη του ζελέ υδατανθράκων -ο πουρές πατάτας ήταν 1.028 γρ. έχοντας 11,2 γρ. φυτικές ίνες ενώ το ποτό υδατανθράκων ήταν μόνο 184 γρ. έχοντας 2,3 γρ. φυτικές ίνες. “Παρόλα αυτά”, σχολίασαν οι συγγραφείς, “τα [γαστρεντερικά] συμπτώματα ήταν χαμηλότερα από προηγούμενες μελέτες, υποδεικνύοντας ότι και οι δύο υδατανθρακικές συνθήκες ήταν καλά ανεκτές από την πλειονότητα των ποδηλατών της μελέτης.

“Συνολικά, η μελέτη μας είναι μια απόδειξη της ιδέας που δείχνει ότι οι αθλητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν ολόκληρες πηγές τροφίμων από υδατάνθρακες ως εναλλακτική λύση των εμπορικών ποτών για να διαφοροποιήσουν το μενού τους”, είπαν οι ερευνητές. Σημείωσαν, τέλος, ότι μια φτηνή ολική τροφή, οι πατάτες, προσφέρουν στους αθλητές μια πολλά υποσχόμενη επιλογή καυσίμων.

Διαβάστε επίσης: Οι νέοι κανόνες που ισχύουν για τους δρομείς αναφορικά με τους υδατάνθρακες

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Συνταγές με ζυμαρικά πλούσιες σε πρωτεΐνη για όσους αθλούνται

Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητο κομμάτι της διατροφής όσων αθλούνται. Ακόμα περισσότερο, όταν ταυτόχρονα έχουμε και πρόσληψη πρωτεϊνών, που είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση των μυών.

Δείτε παρακάτω ορισμένες συνταγές από το runnersworld.com και κυρίως δοκιμάστε τες:

1/ Ζυμαρικά με ντομάτα και μοτσαρέλα

Για 4-6 μερίδες
450 γραμμάρια ζυμαρικών (όπως rigatoni)
5 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
5-6 μικρές ντομάτες, ψιλοκομμένες
225g μοτσαρέλα τριμμένη
Μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Μαϊντανός κομμένος σε μικρά κομμάτια
Μαύρο πιπέρι
Τριμμένο τυρί pecorino

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το λάδι, το σκόρδο, τις ντομάτες, τη μοτσαρέλα, το βασιλικό και το μαϊντανό, στη συνέχεια κάντε ελαφρύ ανακάτεμα. Στραγγίξτε τα ζυμαρικά, ρίξτε τα στο μπολ και έπειτα προσθέστε τον πολτό και αν χρειαστεί επιπλέον λάδι.Για το τέλος, προσθέστε μαύρο πιπέρι και τριμμένο τυρί για γαρνίρισμα.

2/ Πικάντικο μπρόκολο με ζυμαρικά και λουκάνικα

Για 6 μερίδες
450g μακαρόνια farfalle (ή οποιοδήποτε είδος που σας αρέσει)
4 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
450g λιωμένο λουκάνικο, κομμένο σε τεμάχια 2,5 εκ
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
350g μπρόκολο, ψιλοκομμένο
Μαϊντανός κομμένος σε μικρά κομμάτια
Kόκκοι κόκκινου πιπεριού ή καυτό τσίλι
Τριμμένο τυρί pecorino για γεύση

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε δύο κουταλιές λάδι σε μια μέτρια θερμοκρασία. Ρίξτε στην συνέχεια το λουκάνικο και περιμένετε να ροδίσει. Προσθέστε το σκόρδο και το μπρόκολο, ανακατεύοντας για ένα ή δύο λεπτά. Στραγγίστε τα ζυμαρικά και ρίξτε τα στην κατσαρόλα με το εναπομείναν λάδι, καθώς και τον μαϊντανό και το πιπέρι. Προσθέστε αλάτι και μαύρο πιπέρι στη γεύση. Μπορείτε να βάλετε από πάνω τριμμένο τυρί.

3/ Ζυμαρικά μαγειρεμένα με θαλασσινά

Για 8 μερίδες
450g σπαγγέτι
900g ψαριών και οστρακοειδών (όπως μπακαλιάρος, μύδια και γαρίδες)
4 μεγάλες ντομάτες, ψιλοκομμένες
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 80 ml
Τεμαχισμένα φύλλα μαϊντανού για γαρνιτούρα

Οδηγίες: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190C. Κόψτε τα ψάρια σε κομμάτια μήκους περίπου 6 εκατοστών, καθαρίστε τα μύδια και ξεφλουδίστε τις γαρίδες. Ρίξτε στο τηγάνι τις ντομάτες, το σκόρδο, το λάδι, το μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι για γεύση. Καλύψτε με ένα καπάκι και μαγειρέψτε για 10 λεπτά. Ανακατέψτε τα ψάρια με αλάτι και πιπέρι και προσθέστε απαλά στις ντομάτες. Καλύψτε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή έως ότου το ψάρι γίνει αδιαφανές.
Διασκορπίστε τα οστρακοειδή πάνω από την κορυφή, καλύψτε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να ανοίξουν όλα τα κελύφη και οι γαρίδες γίνουν ροζ. Ενώ τα θαλασσινά ετοιμάζονται, μαγειρεύετε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίξτε τα. Προσθέστε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με τα θαλασσινά και ανακατέψτε απαλά. Πασπαλίστε με μαϊντανό και σερβίρουμε.

4/ Λαζάνια με μυρωδικά και τυριά

Για 6-8 μερίδες
340g λαζάνια
2 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
450g βόειου κρέατος (ή λουκάνικο, ή ανάμεικτα)
1.35L σάλτσα ντομάτας ή ψιλοκομμένες ντομάτες
170g πάστα ντομάτας
Μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Μαϊντανός κομμένο σε φύλλα
½ κουταλάκι αποξηραμένης ρίγανης
425g τυρί ricotta
225g μοτσαρέλα, τριμμένη
225g μοτσαρέλα, κομμένη σε φέτες
50g τυρί pecorino

Οδηγίες: Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 190C. Μαγειρέψτε τα λαζάνια σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Στραγγίστε και αφήστε τα σε ένα μόνο στρώμα στο χαρτί ψησίματος. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε το λάδι σε μια μέση θερμοκρασία Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό. Προσθέστε το κρέας και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για πέντε λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας, την πάστα ντομάτας και τα μυρωδικά και ανακατέψτε για να τα συνδυάσετε. Μειώστε τη θερμοκρασία και σιγοβράστε τη σάλτσα για 15 λεπτά. Βάλτε ¼ της σάλτσας σε ένα σκεύος 35cm x 7.5cm x 25cm. Ρίξτε την πρώτη στρώση με τα λαζάνια και έπειτα το 1/3 της υπόλοιπης σάλτσας, εξασφαλίζοντας πως τα ζυμαρικά καλύπτονται επαρκώς. Ρίξτε 1/3 από την μοτσαρέλα και το τυρί ricotta. Eπαναλάβετε 3 φορές το ίδιο για να δημιουργήσετε τρεις στρώσεις. Ρίξτε τα τυριά που απέμειναν στην κορυφή. Ψήστε για 45 λεπτά και αφήστε το φαγητό για 15 λεπτά να συνέλθει προτού σερβίρετε.

5/ Ζυμαρικά με φρέσκα λαχανικά

Για 6-8 μερίδες
450g λεπτά σπαγγέτι
4 μεσαίες ντομάτες, ψιλοκομμένες
1/2 μικρό λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
450g πράσινα φασολάκια σόγιας
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 80 ml
Μαύρο πιπέρι και αλάτι

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Τοποθετήστε τη ντομάτα, το κρεμμύδι και τα φασολάκια σε ένα μεγάλο μπολ. Αδειάστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τα στο μπολ. Προσθέστε λάδι, αλάτι και πιπέρι για γεύση. Ανακατέψτε ελαφρά και σερβίρετε.

6 / Σπαγγέτι με αυγά

Για 4 μερίδες
450g σπαγγέτι
675g σάλτσα ντομάτας ή τεμαχισμένες ντομάτες
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 μέτριο κρεμμύδι, αποφλοιωμένο
6 μεγάλα ψημένα αυγά, αποφλοιωμένα
Τριμμένο τυρί pecorino

Οδηγίες: Σε μια βαθιά κατσαρόλα, θερμαίνετε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το βούτυρο και το κρεμμύδι και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει όλο το βούτυρο. Προσθέστε τα αυγά και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά. Ξεχωριστά, μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίστε και χωρίστε ανάμεσα σε τέσσερα μπολ σερβιρίσματος.

7/ Λιγκουίνι με αχιβάδες

Για 4-8 μερίδες
450g λιγκουίνι
2 κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
450g αχιβάδες
Κρέμα γάλακτος 80 ml
50g τυρί pecorino
Mαϊντανός κομμένο σε φύλλα

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα λιγκουίνι σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε το λάδι και το βούτυρο σε μια μέση θερμοκρασία. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό. Προσθέστε τις αχιβάδες και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για άλλα πέντε λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα και το μισό πεκορίνο και ζεσταίνουμε μέχρις ότου βράσει το μείγμα. Αδειάστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τον μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε και σερβίρετε.

Διαβάστε ακόμα: Τα μακαρόνια ομορφαίνουν, δεν παχαίνουν

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Ημικρανίες: Πώς το μαγνήσιο μας ανακουφίζει

Abigail Keenan on Unsplash

Του Νίκου Καφετζόπουλου*

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε περισσότερα από 300 μεταβολικά μονοπάτια, όπως: η πρωτεϊνοσύνθεση, η σύνθεση DNA, η παραγωγή ενέργειας, η διατήρηση της υγείας της καρδιάς, των αγγείων, των νεύρων, των μυών και στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε πάρα πολλές βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού, μεταξύ των οποίων στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος, στη λειτουργία των μυών, στην υγεία της καρδιάς, στον σχηματισμό των οστών, καθώς και στην ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη. Πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν την προληπτική επίδραση του μαγνησίου και στην αντιμετώπιση της ημικρανίας, μιας και οι περισσότεροι ασθενείς με ημικρανίες παρουσιάζουν έλλειψη μαγνησίου.

Διατροφικοί… μύθοι που μας εμποδίζουν να χάσουμε βάρος

Μεταβολισμός μαγνησίου

Το διαιτητικό μαγνήσιο απορροφάται από τον οργανισμό σε ποσοστό 30% με 40%. Οι κύριες διατροφικές πηγές από τις οποίες προσλαμβάνεται είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα προϊόντα ολικής άλεσης. Γενικότερα, εντοπίζεται στο φύτρο και το πίτουρο του σιταριού, εξ’ ου και η υψηλότερη περιεκτικότητά του στα προϊόντα που είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες. Μερική από την ποσότητα του μαγνησίου που παίρνουμε καθημερινά (~10%) βρίσκεται και στο νερό.

Παθογένεση ημικρανίας και ο ρόλος του μαγνησίου

Παρατηρείται ότι η έλλειψη του μαγνησίου συσχετίζεται με βασικούς παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς που συνδράμουν στην εμφάνιση της ημικρανίας, όπως : μεταβολή στην απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών, συσσώρευση αιμοπεταλίων και αγγειοσυστολή.

Επιπλέον, η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει στην ενεργοποίηση και απελευθέρωση της ουσίας P. Η δράση αυτής της ουσίας έγκειται στις αισθητικές ίνες που προάγουν το αίσθημα του πόνου. Το μαγνήσιο επιδρά ευεργετικά στο νευρικό σύστημα μέσω αντιρρόπησης της αγγειοσυστολής, αναστολής της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων, σταθεροποίησης των κυτταρικών μεμβρανών και περιορισμού της παραγωγής φλεγμονωδών παραγόντων.

H χρυσή τομή για σωστή διατροφή το καλοκαίρι…

Συμπληρωματική χορήγηση μαγνησίου

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τη συχνότητα και τη βαρύτητα των επεισοδίων ημικρανίας.  Η συμπληρωματική χορήγηση συστήνεται πλέον  καθημερινά σε ασθενείς με κλινική υποψία υπομαγνησιαιμίας, με σκοπό τη μείωση της συχνότητας των επεισοδίων ημικρανίας.

Η δόση και το είδος του μαγνησίου παίζουν καταλυτικό ρόλο, έτσι ώστε να έχετε τα μέγιστα αποτελέσματα. Έμφαση πρέπει να δοθεί σε ασθενείς που εκδηλώνουν παρενέργειες (διάρροια, μυϊκή αδυναμία κ.α.), καθώς το μαγνήσιο σε υψηλές δόσεις εμφανίζει τοξικότητα και ντενδείκνυται επί παρουσίας ορισμένων παθήσεων (π.χ. νεφροπάθειες).

Διαβάστε επίσης: Να τρέχω γρήγορα ή αργά για να χάσω περισσότερο λίπος;

* Ο Νίκος Καφετζόπουλος είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Έχει γράψει το βιβλίο “Πρακτικός οδηγός Αθλητικής Διατροφής” και είναι συνεργάτης του runnfun.gr.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Editor Picks

x
Send this to a friend