Ο καφές μετά την άσκηση μειώνει τους μυϊκούς πόνους!

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η καφεΐνη είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος για τους αθλητές, αφού πρόκειται για μια ουσία που δίνει ενέργεια στον οργανισμό, όταν καταναλώνεται σε σωστές ποσότητες.

Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί ερασιτέχνες και επαγγελματίες αθλητές καταναλώνουν καφέ η ενεργειακά ποτά με καφεΐνη πριν από τους αγώνες τους.

Μελέτες, ωστόσο, που προς το παρόν γίνονται σε λίγα άτομα δείχνουν, ότι ένας καφές μετά τη γυμναστική πιθανότατα μειώνει τον πόνο που μπορεί να νιώθουμε από την πίεση της σωματικής άσκησης.

Η έρευνα…

Η έρευνα έγινε σε πανεπιστήμιο της Γεωργίας σε πολύ μικρό αριθμό εθελοντών, μόλις εννέα άτομα και συγκεκριμένα εννέα γυναίκες που δεν κατανάλωναν τακτικά καφεΐνη και επίσης δεν ασκούνταν τακτικά. Οι επιστήμονες εξέτασαν κατά πόσο παίζει σημαντικό ρόλο η κατανάλωση καφεΐνης στη μείωση των μυϊκών πόνων.

Έδωσαν λοιπόν καφεΐνη στις μισές εθελόντριες και εικονικό φάρμακο (placebo) στις άλλες μισές μία ώρα πριν την άσκηση. Στη συνέχεια τις έβαλαν να ακολουθήσουν σειρά ασκήσεων για τους τετρακέφαλους μύες.

Παρατήρησαν ότι οι εθελόντριες που κατανάλωσαν καφεΐνη αντίστοιχη με δύο φλιτζάνια καφέ είχαν κατά 48% μείωση των πόνων από την άσκηση, ενώ όσες έλαβαν το εικονικό φάρμακο είχαν μείωση μόνο 26%.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η καφεΐνη αυξάνει την αντοχή του οργανισμού και μειώνει την αίσθηση του πόνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και προηγούμενη μελέτη που είχε διεξαχθεί στο πρόσφατο παρελθόν, στο ίδιο πανεπιστήμιο είχε παρόμοια αποτελέσματα. Η δράση της καφεΐνης είχε μειώσει τον πόνο στους μηρούς των εθελοντών, έπειτα από ποδηλασία μέτριας έντασης.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, ο πιθανός λόγος είναι ότι η καφεΐνη κάνει αποκλεισμό των υποδοχέων της αδενοσίνης, μιας χημικής ουσίας η οποία απελευθερώνεται στο σώμα μετά από φλεγμονή και συμβάλλει στα φαινόμενα του πόνου. Η καταστολή της δράσης της, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του πόνου στους μύες.

Ωστόσο, οι ερευνητές είναι ακόμα επιφυλακτικοί καθώς η έρευνα είχε μικρό αριθμό εθελοντών και μόνο γυναίκες. Όπως επισημαίνουν, θα πρέπει να γίνει κι άλλη μελέτη στην οποία θα συμπεριληφθούν και άντρες, αλλά και άτομα τα οποία καταναλώνουν τακτικά καφεΐνη για να δουν αν θα υπάρχει η ίδια επίδραση.

Διαβάστε ακόμα: Πράσινος καφές: Πώς βοηθά στην απώλεια βάρους και τι να προσέξετε

Previous ArticleNext Article

Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο θρόμβωσης με τη βοήθεια της διατροφής;

Της Νίκης Κουτσίκου*

Αν και η θρόμβωση μπορεί να αποτελεί μία νόσο όχι τόσο γνωστή σε πολλούς, είναι γεγονός ότι ευθύνεται για το 25% των θανάτων παγκοσμίως. Εάν βρίσκεστε σε ομάδα υψηλού κινδύνου για θρόμβωση υπάρχουν καλά νέα για εσάς, καθώς μπορείτε μέσω μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής να μειώσετε τον κίνδυνο αυτό.

Τι είναι η θρόμβωση;

Θρόμβωση είναι ο σχηματισμός θρόμβων, δηλαδή πηγμάτων αίματος στις αρτηρίες ή στις φλέβες, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η φυσιολογική ροή του αίματος. Οφείλεται στη συσσώρευση των αιμοπεταλίων, στο αυξημένο ιξώδες του αίματος και στη διαταραγμένη ινωδόλυση, δηλαδή τη λύση του θρόμβου.

Από τις σοβαρότερες εκδηλώσεις της δημιουργίας θρόμβων είναι το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος

Βρίσκεστε σε ομάδα υψηλού κινδύνου;

Αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο έχετε εάν:

  • Καπνίζετε
  • Έχετε αυξημένη συγκέντρωση λιπιδίων στο αίμα
  • Πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη
  • Είστε υπερτασικοί
  • Έχετε συσσωρευμένο λίπος στον κορμό (κοιλιακή παχυσαρκία)

Ενώ αυξημένο κίνδυνο για φλεβική θρομβοεμβολική νόσο έχετε εάν:

  • Φέρετε κάποιο τραύμα ή κάταγμα
  • Υποβάλλεστε σε μεγάλο ορθοπαιδικό χειρουργείο
  • Υποβάλλεστε σε ογκολογικό χειρουργείο
  • Λαμβάνετε από του στόματος αντισυλληπτικά δισκία ή θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης
  • Είστε έγκυος ή στην περίοδο της λοχείας
  • Πάσχετε από θρομβοφιλία
  • Έχετε υποστεί στο παρελθόν φλεβική θρομβοεμβολή

Θρόμβωση και Διατροφή

Επιστημονικά δεδομένα έχουν δείξει ότι:

  1. Η αντικατάσταση του «κακών» κορεσμένων λιπαρών οξέων, που βρίσκονται σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, από τα ω-3 λιπαρά οξέα των ψαριών και τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα του ελαιολάδου μειώνει τη δραστηριότητα των αιμοπεταλίων.
  2. Η αντικατάσταση των τροφίμων υψηλού γλυκαιμικού δείκτη από τρόφιμα τα οποία δεν ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα προστατεύει από το σχηματισμό θρόμβων, προάγοντας τη σωστή λειτουργία της ινωδόλυσης.
  3. Μία δυτικού τύπου δίαιτα, πλούσια σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως κρέας, αυγά και εντόσθια, παρέχει μεγάλες ποσότητες χολίνης, ένα συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών το οποίο σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης.
  4. Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και ιδιαιτέρως κόκκινου κρασιού φαίνεται ότι δρα προστατευτικά. Για αυτό πιθανώς ευθύνεται η ρεσβερατρόλη, ένα αντιοξειδωτικό συστατικό της φλούδας των σταφυλιών.
  5. Τρόφιμα με αντιθρομβωτικές ιδιότητες είναι: τα μούρα, το κακάο, ο καφές, το σκόρδο, το ακτινίδιο, το κρεμμύδι, ο χυμός κόκκινων σταφυλιών, η τομάτα και ο κουρκουμάς.

H υιοθέτηση μιας μεσογειακού τύπου διατροφής προστατεύει έναντι της θρόμβωσης και σχετίζεται με μικρότερη θνητότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα

Αντιπηκτική αγωγή και διατροφή

Η αντιπηκτική αγωγή χορηγείται με σκοπό τη μείωσης της πηκτικής ικανότητας του αίματος. Σε αυτήν ανήκουν τα κουμαρινικά αντιπηκτικά, τα οποία ανταγωνίζονται τη βιταμίνη Κ. Η συγκεκριμένη βιταμίνη συμμετέχει στην ενεργοποίηση της διαδικασίας πήξης του αίματος. Επομένως, εάν λαμβάνετε τέτοιου είδους αντιπηκτικά πρέπει να έχετε μία σταθερή πρόσληψη της βιταμίνης Κ από τη διατροφή, καθώς η αυξημένη πρόσληψή της μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα της αγωγής. Στα τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα βιταμίνης Κ ανήκουν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως οι λαχανίδες, το σπανάκι, τα πράσινα φύλλα των παντζαριών, τα σέσκουλα, το μπρόκολο, το λάχανο, τα γογγύλια, τα παντζάρια και το άισμπεργκ, ενώ από τα φυτικά έλαια, το σογιέλαιο και το κραμβέλαιο έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα της βιταμίνης.

Διαβάστε επίσης: Γιατί το λίπος γύρω από την κοιλιά «απειλεί» την καρδιά σας;

* Η Νίκη Κουτσίκου είναι Ιατρός και Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και στη συνέχεια από το τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Το άρθρο της δημοσιεύτηκε στο mednutrition.gr

Έτσι θα διαλέξετε τα σωστά αθλητικά παπούτσια

Έτσι θα διαλέξετε τα σωστά αθλητικά παπούτσια

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για να εγκαταλείψει κάποιος ένα πρόγραμμα ασκήσεων, είναι ο πόνος που προκαλείται από την εξάσκηση. Είναι γεγονός ότι τις πλείστες φορές αυτός ο πόνος μπορεί να προληφθεί με ένα καλό ζευγάρι αθλητικών παπουτσιών.

Αν αποφασίσατε να ξεκινήσετε κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής, καλό θα ήταν να επενδύσετε σε ένα κατάλληλο ζευγάρι παπουτσιών που θα υποστηρίξει τα πόδια σας στη σωστή λειτουργία για την ευθυγράμμιση του σώματός σας. Με αυτή σας την επένδυση θα αισθάνεστε λιγότερο πόνο στα πόδια, αλλά και στην πλάτη.

Παρακάτω θα δείτε ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν στην επιλογή των κατάλληλων παπουτσιών που θα ανταποκρίνονται φυσικά στις δικές σας ανάγκες!

Αναλυτικά:

  • Αν θέλετε να ξεκινήσετε κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα, όπως τένις, τρέξιμο, κτλ., τότε θα πρέπει να πάρετε παπούτσια ειδικά σχεδιασμένα για το συγκεκριμένο άθλημα. Αυτά θα σας παρέχουν καλύτερη υποστήριξη και ευελιξία ανάλογα με τις συγκεκριμένες κινήσεις που θα κάνετε. Τα παπούτσια του τένις, για παράδειγμα παρέχουν καλύτερη πλευρική στήριξη, σε αντίθεση με τα παπούτσια τρεξίματος που υποστηρίζουν περισσότερο το μπροστά και πίσω μέρος του ποδιού. Θα καταλάβετε επίσης και διαφορά στην ευελιξία ορισμένου τύπου υποδημάτων.
  • Πηγαίνετε για ψώνια προς στο τέλος της ημέρας. Η πίεση στα πόδια σας κατά τη διάρκεια της ημέρας προκαλεί πρήξιμο στο κάτω μέρος του ποδιού. Εάν αγοράσετε τα παπούτσια για παράδειγμα το πρωί, θα τα βρείτε άνετα. Αργότερα όμως, μπορεί να τα νιώθετε πολύ στενά. Δοκιμάστε επίσης τα παπούτσια με τις ίδιες κάλτσες που θα γυμναστείτε, διότι μπορεί να αντιμετωπίσετε το ίδιο πρόβλημα.
  • Αφήστε λίγο επιπλέον χώρο στα παπούτσια σας. Εάν υπάρχει περίπου ένα δάκτυλο διάστημα μεταξύ του ποδιού και του τέλους του παπουτσιού σας, θα αποφύγετε τη δυσφορία και τα στριμωγμένα δάχτυλα. Βεβαιωθείτε, όμως, ότι το πόδι σας δεν γλιστρά μέσα στο παπούτσι.
    Βρείτε ένα παπούτσι που να ταιριάζει στο σχήμα του ποδιού σας. Ένα παπούτσι με την κατάλληλη στήριξη θα πρέπει να σας κάνει να νιώθετε πάνω απ’ ‘όλα αναπαυτικά. Αυτό σημαίνει ότι η εσωτερική σόλα απορροφά την πίεση και όχι το πόδι σας. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε το κατάλληλο υπόδημα για την σωστή υποστήριξη του ποδιού σας τότε μπορείτε να πάρετε ορθωτικά ένθετα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν έχετε ήδη κάποιο πόνο στα πόδια. Για έντονους πόνους στα πόδια, θα πρέπει να τοποθετηθεί ένα ειδικά σχεδιασμένο ορθοπεδικό πέλμα από τον γιατρό σας.
  • Βρείτε ένα παπούτσι που να ταιριάζει στο βάδισμά σας. Αυτό συνήθως καθορίζεται από το σχήμα των ποδιών σας, ειδικά από το ύψος των καμάρων σας. Άτομα με πλατυποδία πρέπει να αγοράζουν παπούτσια ειδικά έτσι ώστε να τους προσφέρουν σταθερότητα ή έλεγχο κίνησης. Τα άτομα με κοιλοποδία, έχουν υψηλή ποδική καμάρα, και θα πρέπει να αναζητήσουν ευέλικτα παπούτσια ή με ειδικά μαξιλαράκια. Εάν τα πόδια σας είναι φυσιολογικά τότε μπορείτε να επιλέξετε από μια ποικιλία υποδημάτων.
  • Λάβετε υπόψη πού σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τα παπούτσια σας. Το τρέξιμο σε δάσος ή πάρκο έχει διαφορετική ποσότητα κραδασμών από το να παίζετε τένις ή βόλεϊ σε γήπεδο. Ελέγξετε τον πάτο των παπουτσιών για να βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλα για τις ανάγκες σας.
    Δοκιμάστε τα παπούτσια και περπατήστε προτού τα αγοράσετε. Αν τα φορέσετε μόνο ενώ κάθεστε δεν θα καταλάβετε την καταλληλότητα του παπουτσιού στα πόδια σας. Δέστε τα και κάνετε μια ‘πρόβα’ για το πώς περίπου θα ασκηθείτε. Θα αισθανθείτε άνετα μόλις φορέσετε τα ορθά παπούτσια.

Ακολουθώντας αυτούς τους απλούς κανόνες, σίγουρα θα βρείτε το τέλειο ζευγάρι αθλητικών παπουτσιών για σας και κυριότερα το πιο σωστό για τα πόδια σας!

Διαβάστε ακόμα: Πέντε «αστικοί μύθοι» σχετικά με τα παπούτσια για τρέξιμο

4 λόγοι που η σοκολάτα είναι ευεργετική για τους δρομείς

Θέλετε να βρείτε μια λιχουδιά που να μην νιώθετε ενοχές όταν την τρώτε αλλά μάλιστα, να ισχύει το ακριβώς αντίθετο και να λειτουργεί ενισχυτικά στην προπόνησή σας; Κι όμως, υπάρχει μια τέτοια: η σοκολάτα.

«Η σοκολάτα έχει δύο ιδιότητες που την καθιστούν καλή για την προπόνηση: τους υδατάνθρακες και τα αντιοξειδωτικά», λέει η προπονήτρια Νάταλι Ρίζο. Γενικότερα, οποιοσδήποτε τύπος σοκολάτας, λευκής, γάλακτος ή μαύρης έχει μια καλή ποσότητα υδατανθράκων, λόγω της περιεκτικότητάς της σε ζάχαρη.

Και όσο πιο σκούρα είναι η σοκολάτα, τόσο καλύτερη επιλογή, αφού περιέχει λιγότερα γραμμάρια ζάχαρης. Επιπλέον, η μαύρη σοκολάτα έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από τη σοκολάτα γάλακτος.

Διαβάστε παρακάτω τους τρόπους που η σοκολάτα μπορεί να ενισχύσει την προπόνηση σας:

Αυξάνεται η αεροβική σας ικανότητα

Πολλές έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να βοηθήσει στο να χρησιμοποιείτε πιο αποτελεσματικά το οξυγόνο. Ο λόγος είναι πως, σύμφωνα με διάφορους ερευνητές, η επικικατίνη, μια ουσία που βρίσκεται στο κακάο, μπορεί να βοηθήσει τα τα κύτταρά σας να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά.

Ξεθολώνει το μυαλό σας

Υπάρχει ένας λόγος που το να τρώτε σοκολάτα σας κάνει να νιώθετε εκπληκτικά: το κακάο περιέχει σεροτονίνη, που ρυθμίζει τη διάθεση. Όσο πιο σκούρα είναι η σοκολάτα, τόσο περισσότερο ευεργετική είναι στον συγκεκριμένο τομέα, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα της Ισπανίας. Συγκεκριμένα, μια πρόσφατη μελέτη από εκεί διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν συχνά μαύρη σοκολάτα είχαν 70% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν συμπτώματα κατάθλιψης σε σχέση με τους υπόλοιπους. «Το να τρώτε μαύρη σοκολάτας πριν την προπόνηση θα σας δημιουργήσει θετική και ανατροφοδοτούμενη συμπεριφορά. Σε τέτοιο βαθμό που από ένα σημείο και μετά δεν θα μπορείτε να διαπιστώσετε αν ο ενθουσιασμός προέρχεται από τη σοκολάτα ή την προπόνηση», λέει ο επαγγελματίας προπονητής Ράιαν Τζόνσον.

Τρέχετε πιο μακρινές αποστάσεις

Η καφεΐνη που βρίσκεται στη μαύρη σοκολάτα μπορεί να σας επιτρέψει να τρέχετε περισσότερο. Άλλωστε, μια σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι η κατάποση της καφεΐνης ενισχύει τόσο τη δύναμη όσο και την αντοχή. Επιπλέον, η κατανάλωση καφεΐνης με υδατάνθρακες – ένας συνδυασμός που υπάρχει στη σοκολάτα – μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της αποκατάστασης μυών μετά από μια σκληρή προπόνηση.

Μειώνονται οι φλεγμονές

Τα αντιοξειδωτικά της σοκολάτας, γνωστά ως φλαβονοειδή, βοηθούν στη μείωση των φλεγμονών. Ενώ η μαύρη σοκολάτα έχει περισσότερα φλαβονοειδή από τη σοκολάτα γάλακτος και οι δύο περιέχουν τις επιθυμητές ενώσεις. Δεδομένου ότι η συνεχής προπόνηση προκαλεί οξεία φλεγμονή στους μύες και τις αρθρώσεις, η κατανάλωση σοκολάτας πριν ή μετά από μια προπόνηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και του ελαφρού πόνου που σχετίζεται με αυτό.

Διαβάστε επίσης: Οι ευεργετικές ιδιότητες του σοκολατούχου γάλακτος μετά την προπόνηση

Τελικά ο καφές πειράζει το στομάχι;

Photo by andrew welch on Unsplash

Της Εβίτα Σιατίτσα*

Αν έστω και μία φορά αναρωτηθήκατε αν ο καφές ενοχλεί στο στομάχι, που είμαι σίγουρη πως θα το έχετε κάνει, τότε αυτό το άρθρο θα σας δώσει τις απαντήσεις που αναζητάτε και θα ξεδιαλύνει τον διάσημο μύθο γύρω από τον καφέ. Πόσες φορές δεν κατηγορήσατε τον καφέ για αυτόν τον έντονο στομαχόπονο που σας ταλαιπωρεί από το πρωί ή πόσες φορές φοβηθήκατε να πιείτε δεύτερο ή τρίτο καφέ μήπως και σας πειράξει στο στομάχι;

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά

Αρχικά έχουμε την τιμή μία μελέτη που εκπονήθηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Γεωπονικό πανεπιστήμιο, να απαντά σε αυτό ακριβώς το ερώτημα που θέσαμε αρχικά. Τα αποτελέσματα λοιπόν αυτής της έρευνας έδειξαν ότι η κατανάλωση καφέ δεν προκάλεσε κάποιο είδος γαστρεντερικής δυσλειτουργίας αλλά ούτε και κάποια δυσφορία σχετιζόμενη με το στομάχι. Αντί αυτού μάλιστα φάνηκε ότι πιθανώς η κατανάλωση καφέ ασκεί και αγχολυτική δράση καθώς διεγείρει την εγρήγορση, μετριάζοντας το ψυχοφθόρο και αντιπαραγωγικό στρες. Εύρημα πολύ ενδιαφέρον θα έλεγα ειδικά τη στιγμή που η εποχή που ζούμε και οι ρυθμοί ζωής συχνά πάνε κόντρα στη διαχείριση του άγχους μας.

Ας δούμε όμως κάποια πράγματα και για την διαδικασία παραγωγής του καφέ

Πόσο «φυσικά» παράγεται; Αρκετά φυσικά θα μπορούσαμε να πούμε με μεγάλη μας χαρά και ανακούφιση, κάτι που είναι πολύ θετικό για το στομάχι μας!

Ποια είναι λοιπόν τα βασικά βήματα παραγωγής του καφέ;

Η όλη διαδικασία ξεκινά ουσιαστικά με τη συλλογή των σπόρων της καφέας ή καφεόδεντρου. Από τους σπόρους αυτούς θα επιλεχθούν στη συνέχεια οι καλύτεροι, βήμα σημαντικό και ουσιαστικό για την τελική ποιότητα του καφέ. Οι σπόροι αυτοί καβουρδίζονται, ψήνονται δηλαδή, και ανάλογα με τη θερμοκρασία και τη διάρκεια του ψησίματος, διαφοροποιείται το χρώμα και η γεύση του καφέ. Επόμενο βήμα αποτελεί το άλεσμα του «ψημένου» καφέ. Όταν πρόκειται για στιγμιαίο καφέ η διαδικασία δεν σταματά στην άλεση αλλά υπάρχουν άλλα δύο βήματα πριν το τελικό προϊόν. Το πρώτο είναι αυτό του φιλτραρίσματος όπου με λίγα λόγια αφαιρείται το «κατακάθι» του καφέ που σε άλλη περίπτωση θα βλέπαμε για παράδειγμα στο φλιτζάνι του ελληνικού καφέ μας. Και για να ολοκληρωθεί η διαδικασία κλείνουμε με την αφυδάτωση του προϊόντος ώστε να πάρουμε τους γνώριμους σε όλους μας κόκκους του στιγμιαίου καφέ. Τόσο απλά λοιπόν και με τόσο σαφή και συγκεκριμένα βήματα έχουμε το τελικό προϊόν του καφέ στα χέρια μας…ή μάλλον στο στομάχι μας! Τα δύο

δε επιπλέον αυτά βήματα στη διαδικασία παραγωγής του στιγμιαίου καφέ θα λέγαμε ότι προστατεύουν ακόμη περισσότερο το στομάχι μας καθώς έχει αφαιρεθεί πλήρως το «δύσπεπτο» κατακάθι κάνοντας τον καφέ μας πιο ευκολο-χώνευτο.

Που πηγαίνει η καφεΐνη στο σώμα μας;

Επόμενο «κατηγορητήριο» έρχεται συχνά αυτό για την καφεΐνη. «Η καφεΐνη με ενοχλεί στο στομάχι», ακούμε συχνά κάποιους να λένε. Δύσκολο να συμβαίνει αυτό θα λέγαμε γιατί πολύ απλά η καφεΐνη δεν προλαβαίνει να μείνει και για πολύ ώρα στο στομάχι μας. Αντίθετα φθάνει γρήγορα στο λεπτό έντερο από όπου απορροφάται ταχύτατα με το 99% αυτής να έχει απορροφηθεί στα πρώτα 45 λεπτά από τη στιγμή κατανάλωσης του καφέ. Από εκεί οδηγείται στο ήπαρ όπου και μεταβολίζεται.

Εδώ όμως ενδιαφέρον έχει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι περισσότερο ή λιγότερο «ευαίσθητοι» στην καφεΐνη

Οι λιγότερο ευαίσθητοι στην καφεΐνη θα μεταβολίσουν γρήγορα τον καφέ, θα νιώσουν άμεσα την τόνωση που προσφέρει αλλά αντίστοιχα η εγρήγορση αυτή θα διαρκέσει λιγότερο, κάτι που τελικά οδηγεί συχνά αυτή την κατηγορία ανθρώπων να πίνουν περισσότερους καφέδες. Από την άλλη όχθη συναντάμε τους περισσότερο ευαίσθητους, αυτούς που θα δηλώσουν/νομίζουν πως τους «πειράζει» ο καφές. Τι συμβαίνει με αυτούς; Τίποτα το περίεργο. Απλώς μεταβολίζουν πιο αργά τον καφέ με αποτέλεσμα να νιώθουν για περισσότερη ώρα την εγρήγορση.

Συμπερασματικά

Μήπως λοιπόν είναι αυτά τα συμπτώματα που μπορεί κάποιος να βιώνει και να θεωρεί πως τον «πειράζει» η καφεΐνη; Αν ανήκετε πράγματι στη δεύτερη αυτή κατηγορία ανθρώπων μπορείτε απλά να μετριάσετε λίγο την ποσότητα των καφέδων που πίνετε ή ενδεχομένως να τον φτιάχνετε πιο ελαφρύ.

Δεν είμαι σίγουρη στο ποια κατηγορία ανήκω, αλλά επειδή σίγουρα κατατάσσομαι στους οπαδούς του καφέ σας χαιρετώ με έναν ζεστό νες στο χέρι και σας εύχομαι καλή συνέχεια!

Διαβάστε επίσης: Καφές και άθληση: Τα οφέλη, τα όρια και οι κίνδυνοι

*H Σιατίτσα Εβίτα είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην κλινική διαιτολογία. Έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2008 έως το 2016 και σήμερα διατηρεί διαιτολογικό γραφείο σε κεντρικό σημείο στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Το άρθρο της δημοσιεύτηκε στο mednutrition.gr

Οι ευεργετικές ιδιότητες του νερού με χυμό λεμονιού

Νερό με χυμό λεμονιού: Γιατί μπορεί να γίνει ο καλύτερός σας φίλος;

Eνα ποτήρι νερό με στυμμένο λεμόνι μπορεί να αποδειχθεί ο καλύτερος «φίλος σας». Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως οι πολυφαινόλες που περιέχονται στο λεμόνι συμβάλουν στην μείωση του βάρους σας και όχι μόνο.

Αν το πιείτε μάλιστα πριν από το γεύμα, νιώθετε γρήγορα το αίσθημα της πληρότητας και αυτό σας κάνει να καταναλώνετε μικρότερες μερίδες φαγητού. Το νερό με λεμόνι είναι επίσης ένας καλός τρόπος να αντικαταστήσετε τον χυμό από πορτοκάλι που πίνετε το πρωί ο οποίος έχει αρκετά περισσότερες θερμίδες.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Η βιταμίνη C που περιέχει το λεμόνι βοηθά να αντιμετωπίσετε κρυώματα και ιώσεις, ενώ το όξινο περιβάλλον που δημιουργεί στο στομάχι το νερό με χυμό λεμονιού, αποτρέπει τους παθογόνους μικροοργανισμούς από το να βρουν πρόσφορο έδαφος για να δημιουργήσουν μολύνσεις.

Βοηθά στην σωστή πέψη

Τα φλαβονοειδή στο λεμόνι βοηθούν το στομάχι στην πιο αποτελεσματική διάσπαση των τροφών μέσω των οξέων που περιέχονται σε αυτό. Μια μελέτη έδειξε ότι πάνω από το 30% των ανδρών και των γυναικών άνω των 60 ετών είχαν ατροφική γαστρίτιδα, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από λίγο έως καθόλου οξύ του στομάχου. Σε αυτό ακριβώς έρχεται να βοηθήσει ένα ζεστό ποτήρι νερού με χυμό από λεμόνι.

Σας κρατά ενυδατωμένους

Για όσους δεν μπορούν να πίνουν σκέτο νερό, αν δοκιμάσουν αυτό που έχει γεύση από λεμόνι, ίσως τους δοθεί κίνητρο για να πίνουν μεγαλύτερες ποσότητες. Μην ξεχνάτε πως ημερησίως θα πρέπει να καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες υγρών, ανάλογα με τα κιλά σας και τις δραστηριότητές σας.Ένα καλό τεστ έχει να κάνει με την όψη στα ούρα. Αν είναι πολύ κίτρινα ή σκούρα, αυτό σημαίνει πως πρέπει να ενυδατώνεστε περισσότερο.

Σας κάνει νεότερους

Μια μελέτη έδειξε πως η βιταμίνη C που περιέχει το λεμόνι συμβάλει στην μείωση των ρυτίδων. Επίσης καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύει το δέρμα από διάφορες παθήσεις. Παράλληλα η ενυδάτωση του ροφήματος σας δίνει μια εμφάνιση πιο νεανική.

Ενισχύει την λειτουργία στο συκώτι

Μένοντας ενυδατωμένοι ενισχύετε παράλληλα τις λειτουργίες του συκωτιού το οποίο λειτουργεί σαν «φίλτρο» στο σώμα σας. Μην ξεχνάτε πως το συκώτι βοηθά να αποβάλλετε τις τοξίνες από τον οργανισμό σας.

Ενισχύει τα επίπεδα στο κάλιο

Συνηθίζουμε να συνδέουμε το κάλιο με τις μπανάνες, ωστόσο το λεμόνι αποτελεί μια εξίσου καλή πηγή. Είναι ένα στοιχείο απαραίτητο στην λειτουργία των κυττάρων και στο μεταβολισμό, όπως και στη μετάδοση των νευρικών σημάτων.

 Ενισχύει τον μεταβολισμό

Ξεκινώντας την μέρα σας με ένα ποτήρι νερού με λεμόνι, ενισχύετε τον μεταβολισμό σας και παίρνετε ενέργεια. Πίνοντας τρία ποτήρια μέσα στην ημέρα τα αποτελέσματα θα είναι ακόμη καλύτερα, ενώ παράλληλα το αίσθημα πληρότητας θα σας αποτρέψει από την κατανάλωση μεγάλων μερίδων τροφής. Με τον τρόπο αυτό θα μειώσετε σταδιακά το βάρος σας.

Διαβάστε ακόμα: Διατροφικοί κανόνες που θα αλλάξουν ριζικά τη ζωή σας!

Ζωμός από κόκαλα: To απόλυτο Superfood για όλους!

Αθλητές υψηλού επιπέδου και ερευνητές διαιτολόγοι μιλούν για τα οφέλη του ζωμού από κόκαλα και πλέον λένε ξεκάθαρα ότι πρόκειται για το επόμενο «superfood» που έρχεται για να κάτσει στο… θρόνο και να αναλάβει τα ηνία.

Ο καλύτερος ζωμός γίνεται με τον βρασμό των οστών των πουλερικών ή το βόειο κρέας. Όμως η διαδικασία δεν είναι τόσο απλή, αφού μιλάμε για βρασμό μέχρι το κόκαλο να σπάσει. Μόλις τα κόκαλα βράσουν, σε ορισμένες περιπτώσεις μιλάμε ακόμα και για 48 ώρες, τότε απελευθερώνουν όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά δεν μπορεί να βρει κανείς σε μια τυπική δίαιτα, όπως για παράδειγμα το πόσιμο κολλαγόνο το οποίο καμία σχέση δεν έχει με ότι πωλείται στην αγορά.

Παλιό κόλπο

Δεν είναι νέο κόλπο, αλλά καμιά φορά τα παλιά είναι τα καλύτερα. Πλέον πόλοι είναι οι elite αθλητές που έχουν εντάξει στη δίαιτά τους τους ζωμούς, διότι αφενός έχουν αντφλεγμονώδη δράση, ενώ πρόκειται για μια σοβαρή πηγή πρωτεΐνης.

Για παράδειγμα οι Λος Άντζελες Λέικερς στο ΝΒΑ, χρησιμοποιούν ειδικές συνταγές και περιλαμβάνουν απαραίτητα στο διαιτολόγιο των αθλητών τον ζωμό.

«Ο καθένας ψάχνει για ένα μαγικό ελιξίριο ή κάποια άλλα τρικ αλλά ο ζωμός των οστών είναι κάτι που δεν μπορεί να αντικατασταθεί με τίποτα», τόνισε η Δρ. Cate Shanahan, διευθύντρια διατροφής των Λέικερς και εξηγεί: «Ο ζωμός γίνεται από την αγορά των βιολογικών κοτόπουλων ελευθέρας βοσκής, αφαίρεσης των οστών τους τα οποία οι σεφ της ομάδας τα βράζουν για περισσότερο από οκτώ ώρες».

Ο ζωμός περιέχει θειική χονδροϊτίνη και γλυκοζαμίνη που βοηθούν στην αντιμετώπιση των φλεγμονών, στην αρθρίτιδα και τον πόνο στις αρθρώσεις.

Η αναπτυσσόμενη αγορά είναι πολύ μεγάλη για να αγνοήσει το θέμα και είναι δεδομένο ότι σε λίγο καιρό θα μπορείτε να βρείτε και στο εμπόριο σε επιλεγμένα καταστήματα και στην Ελλάδα, ενώ ήδη κυκλοφορεί στο εξωτερικό.

Τι περιέχει

Ένα φλιτζάνι οργανικού ζωμού οστών κοτόπουλου που πωλείται στο εμπόριο περιέχει με βάση την ετικέτα του 35 θερμίδες, 9 γραμμάρια πρωτεΐνης και 95 mg νατρίου. Όλα τα άλλα στην ετικέτα είναι μηδενικά.

Σχεδόν κανείς πλέον δεν διαφωνεί ότι πρόκειται για μια υγιεινή επιλογή για όλους τους ανθρώπους, αλλά ακόμα μια πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή για τους δρομείς που συνεχώς δοκιμάζουν τα όριά του σώματός τους.

«Δεν είναι μια θαυματουργή θεραπεία, όπως μερικά καταστήματα λένε αλλά εξακολουθεί να είναι ένα καλό και θρεπτικό φαγητό», τονίζει ο διαιτολόγος Dawn Jackson Blatner στην Huffington Post. «Είναι ενυδατικός, περιέχει αντιφλεγμονώδη και κολλαγόνο, πρωτεΐνη η οποία μπορεί να βοηθήσει δικά μας κόκαλα, τις αρθρώσεις, το δέρμα και φυσικά την υγεία μας συνολικά».

Διαβάστε ακόμα:  10 superfoods της… διπλανής πόρτας που σας αδυνατίζουν! 

x

Send this to a friend