H ιδανική γυμναστική και οι καλύτερες ασκήσεις για κάθε ηλικία

Τα οφέλη της τακτικής και μεθοδικής άσκησης είναι επίσης γνωστά σε όλους μας. Αυτό όμως που συχνά δεν ξέρουμε είναι το ποιες μορφές γυμναστικής και ποιες ασκήσεις είναι οι ιδανικές για κάθε ηλικία.

Ο Independent λοιπόν, συνδύασε χρήσιμες πληροφορίες από το βιβλίο How to live to 100 (Πώς να ζήσετε μέχρι τα 100) των Kimberly Palmer, and Philip Moeller με χρήσιμες επιστημονικές μελέτες και συμβουλές ειδικών και παρουσιάζει τις ιδανικές ασκήσεις για κάθε ηλικία:

Στα 20

Στα 20 πρέπει να χτίσετε τη μυική σας δύναμη η οποία θα σας συντροφεύει για τις δεκαετίες που θα ακολουθήσουν. Έτσι για 30 λεπτά και για δύο με τρεις φορές την εβδομάδα προτείνεται να κάνε: βάρη, pushups, διατάσεις.

Στα 30 

Στα 30 χρειάζεται ενδυνάμωση τόσο του πάνω όσο και του κάτω μέρους του σώματος αλλά κρίνεται σημαντικό να αλλάξετε τις ασκήσεις που κάνατε επιτυχώς την προηγούμενη δεκαετία της ζωή σας. Προτείνονται: ποδήλατο, τρέξιμο, κολύμπι, γιόγκα, τάι τσι, χορός, cross training. Εάν ήδη τα προηγούμενα χρόνια ασχοληθήκατε επίμονα με κάποια από αυτές τις ασκήσεις, δοκιμάστε και επικεντρωθείτε στις υπόλοιπες.

Μάθε την «fitness ηλικία» σου με έξι απλές ασκήσεις

Στα 40 

Στα 40 ήρθε η ώρα να διατηρήσετε τη μυϊκή σας δύναμή σας- η οποία μειώνεται σε άνδρες και γυναίκες- και να δώσετε τη μάχη με το λίπος που συγκεντρώνεται γύρω από την κοιλιά. Ιδανικές ασκήσεις είναι: βάρη και η επίμονη άσκηση (όχι κάποιο συγκεκριμένο σετ ασκήσεων άλλα να γυμνάζεστε τακτικά για να αποβάλλεται το άγχος αλλά και για να διατηρείται ενεργό τον μεταβολισμό σας).

Στα 50

Στα 50 μπορεί να αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους κάποιοι πόνοι και πιασίματα αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να τα παρατήσετε. Μπορείτε απλά να προσαρμόσετε τη γυμναστική σας στα νέα δεδομένα. Για παράδειγμα εάν πονάνε τα γόνατά σας, σταματήστε το τρέξιμο και ξεκινήστε το κολύμπι. Σε κάθε περίπτωση σε αυτή την ηλικία δοκιμάστε: πιλάτες, γιόγκα, αεροβική άσκηση. Τα δύο πρώτα βοηθούν να διατηρήσετε μια καλή στάση σώματος, ενδυναμώνουν την πλάτη. Κατά πολλού ειδικούς θα πρέπει να κάνετε αεροβική γυμναστική 30 λεπτά, πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Στα 60

Στα 60 συνεχίστε να γυμνάζεστε τόσο για να διατηρήσετε τη καλή σας φυσική κατάσταση, και τη μυική σας δύναμη, για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να «παλέψει» διάφορες ασθένειες (κυρίως διαβήτη και καρδιοαγγειακά νοσήματα) αλλά και για να αποφύγετε πτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν κατάγματα κυρίως στους γοφούς. Οι καλύτερες ασκήσεις είναι: zumba, αεροβική στο νερό, βάρη (έστω μία φορά την εβδομάδα) και ασκήσεις για την ενδυνάμωση του πάνω και κάτω μέρος του σώματος (εναλλάξ).

70 και πάνω… 

Από τα 70 και μετά φροντίστε να είστε ενεργοί αλλά προσεκτικοί στις ασκήσεις που επιλέγετε. Προτιμήστε: αεροβική (σε καρέκλα), streaching, σήκωμα των ποδιών και των χεριών με τη βοήθεια ελατηρίων.

Διαβάστε επίσης: Στα πρώτα 10 λεπτά νιώθουμε το καλό που μας κάνει η γυμναστική!

Previous ArticleNext Article

Οι βασικοί κανόνες που θα οδηγήσουν στην επιτυχία τις προπονήσεις σου

Anastase Maragos on Unsplash

Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορεί να υπονομεύσουν την θέλησή όσον αφορά τη γυμναστική ή ακόμα και την ίδια την αποδοτικότητά της για σένα. Δες λοιπόν ποια λάθη πρέπει να αποφύγεις σχετικά με τη γυμναστική:

1) Μην χρησιμοποιείς την δικαιολογία “Δεν έχω χρόνο να γυμνάζομαι” γιατί δεν υπάρχει περίπτωση  να μην βρεις 10 λεπτά μέσα στην ημέρα. Τα 10 λεπτά γυμναστικής μπορούν να παρέχουν πολύ σημαντικά οφέλη στην υγεία.

2) Όταν γυμνάζεσαι μην εστιάζεις σε ένα μόνο κομμάτι του σώματος. Είναι σημαντικό να γίνει η απαραίτητη προπόνηση σε ολόκληρο το σώμα για να επιτευχθεί η ισορροπία και η υγεία.

3) Μην γυμνάζεσαι με ασκήσεις που νομίζεις ότι ξέρεις. Αν κάνεις λάθος μπορεί να τραυματιστείς ανεπανόρθωτα. Καλό είναι να εκπαιδευτής από έναν έμπειρο γυμναστή.

4) Ανέβασε την ένταση και την συχνότητα της γυμναστικής σου σταδιακά και όχι απότομα για την αποφυγή τραυματισμών

Απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις για τη γυμναστική

5) Μην κολλάς στην ίδια ρουτίνα ασκήσεων για πολύ καιρό γιατί θα χάσουν την αποτελεσματικότητά τους. Φρόντιζε να την αλλάζεις ανά τακτικά διαστήματα.

6) Αν χρησιμοποιείς μηχανήματα για την εκγύμνασή σου (είτε στο σπίτι είτε στο γυμναστήριο) σιγουρέψου ότι ξέρεις να τα χειρίζεσαι και να τα ρυθμίζεις με βάσει τις δικές σου ανάγκες. Αν χρειάζεται συμβουλεύσου κάποιον ειδικό για να αποφύγεις τυχόν τραυματισμούς.

7) Απαγορεύεται να κάνεις γυμναστική χωρίς προηγουμένως να κάνεις προθέρμανση. Χωρίς προθέρμανση είσαι επιρρεπής σε σοβαρούς τραυματισμούς.

8) Φρόντισε η συμπεριφορά σου σε χώρους γυμναστηρίου είναι διακριτική και με σεβασμό προς τους άλλους ασκούμενους. Μην κάνεις κάτι που δεν θα ήθελες να κάνουν οι άλλοι.

9) Όλοι ξεκινάμε την γυμναστική με κάποιο στόχο. Φρόντισε οι στόχοι που βάζεις να είναι μεν προκλητικοί αλλά όχι ακατόρθωτοι. Διαφορετικά θα βαρεθείς και θα τα παρατήσεις.

Διαβάστε επίσης: Η προπόνηση των πεζοναύτων που έγινε παγκόσμια τάση στη γυμναστική

Απλές ασκήσεις για να βελτιώσεις τη στάση του σώματός σου

Η σπονδυλική στήλη είναι ο κορμός του σώματος μας. Αποτελείται από μια σειρά 33-34 μικρών κυλινδρικών οστών, των σπονδύλων. Η τελική στάση του συνόλου των σπονδύλων καθορίζει εν τέλει και τη συνολική στάση του σώματός σου!

Αν και δεν είναι εντελώς ευθεία, αν τη δεις από πλάγια, περισσότερο μοιάζει να έχει το σχήμα του «S». Οι καμπύλες αυτές σε κάποια άτομα είναι πιο έντονες από ότι σε κάποια άλλα.

Πού οφείλονται όμως αυτές οι αποκλίσεις της σπονδυλικής στήλης από τον ένα στον άλλο;

Ασκήσεις που θα σας ανακουφίσουν από τους πόνους στη μέση

Εκτός από παθολογικά αίτια, οι αποκλίσεις μπορεί να οφείλονται σε έλλειψη άσκησης του μυϊκού συστήματος, σε κακή στάση του σώματος στην καθιστή ή την όρθια θέση, ή σε άνιση κατανομή του βάρους του σώματος λόγω μονόπλευρης και μακροχρόνιας μεταφοράς φορτίου. Αποτέλεσμα αυτού είναι να παρατηρούνται μια σειρά αποκλίσεων της σπονδυλικής στήλης: λόρδωση, κύφωση, σκολίωση.

Τι πρέπει να κάνεις για να αποφύγεις πιθανά προβλήματα στη στάση του σώματος;

Η ισορροπημένη εκγύμναση των μυών του κορμού αποτρέπει τις παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης. Θα πρέπει δηλαδή να εκτελείς μια σειρά ασκήσεων ενδυνάμωσης τόσο των ραχιαίων όσο και των κοιλιακών μυών, ώστε αυτοί να συνεργάζονται αποτελεσματικά στις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής.

Ωστόσο, για να αποφύγεις πιθανά προβλήματα της σπονδυλικής στήλης, θα πρέπει παράλληλα με την άσκηση να υιοθετήσεις μια σειρά από συνήθειες που δε θα την επιβαρύνουν. Για παράδειγμα όταν κουβαλάς στο ένα χέρι κάποιο βάρος θα πρέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα να αλλάζεις χέρι ή όταν είσαι πολλή ώρα καθιστός στην καρέκλα στο γραφείο, καλό θα ήταν να σηκώνεσαι συχνά και να κάνεις μερικά βήματα.

Μετά από πολύωρο διάβασμα καλό είναι να ξαπλώσεις για λίγο σε ύπτια θέση (ανάσκελα) για να τεντωθείς. Τα χέρια σου θα πρέπει να είναι τεντωμένα δίπλα από το κεφάλι (θέση ανάτασης). Επίσης, καλό είναι να βάζεις ένα μικρό μαξιλαράκι στη μέση.

Διαβάστε επίσης: Tροφές που σας ανακουφίζουν από τους πόνους στη μέση

x
Send this to a friend