H ιδανική γυμναστική και οι καλύτερες ασκήσεις για κάθε ηλικία

Τα οφέλη της τακτικής και μεθοδικής άσκησης είναι επίσης γνωστά σε όλους μας. Αυτό όμως που συχνά δεν ξέρουμε είναι το ποιες μορφές γυμναστικής και ποιες ασκήσεις είναι οι ιδανικές για κάθε ηλικία.

Ο Independent λοιπόν, συνδύασε χρήσιμες πληροφορίες από το βιβλίο How to live to 100 (Πώς να ζήσετε μέχρι τα 100) των Kimberly Palmer, and Philip Moeller με χρήσιμες επιστημονικές μελέτες και συμβουλές ειδικών και παρουσιάζει τις ιδανικές ασκήσεις για κάθε ηλικία:

Στα 20

Στα 20 πρέπει να χτίσετε τη μυική σας δύναμη η οποία θα σας συντροφεύει για τις δεκαετίες που θα ακολουθήσουν. Έτσι για 30 λεπτά και για δύο με τρεις φορές την εβδομάδα προτείνεται να κάνε: βάρη, pushups, διατάσεις.

Στα 30 

Στα 30 χρειάζεται ενδυνάμωση τόσο του πάνω όσο και του κάτω μέρους του σώματος αλλά κρίνεται σημαντικό να αλλάξετε τις ασκήσεις που κάνατε επιτυχώς την προηγούμενη δεκαετία της ζωή σας. Προτείνονται: ποδήλατο, τρέξιμο, κολύμπι, γιόγκα, τάι τσι, χορός, cross training. Εάν ήδη τα προηγούμενα χρόνια ασχοληθήκατε επίμονα με κάποια από αυτές τις ασκήσεις, δοκιμάστε και επικεντρωθείτε στις υπόλοιπες.

Μάθε την «fitness ηλικία» σου με έξι απλές ασκήσεις

Στα 40 

Στα 40 ήρθε η ώρα να διατηρήσετε τη μυϊκή σας δύναμή σας- η οποία μειώνεται σε άνδρες και γυναίκες- και να δώσετε τη μάχη με το λίπος που συγκεντρώνεται γύρω από την κοιλιά. Ιδανικές ασκήσεις είναι: βάρη και η επίμονη άσκηση (όχι κάποιο συγκεκριμένο σετ ασκήσεων άλλα να γυμνάζεστε τακτικά για να αποβάλλεται το άγχος αλλά και για να διατηρείται ενεργό τον μεταβολισμό σας).

Στα 50

Στα 50 μπορεί να αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους κάποιοι πόνοι και πιασίματα αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να τα παρατήσετε. Μπορείτε απλά να προσαρμόσετε τη γυμναστική σας στα νέα δεδομένα. Για παράδειγμα εάν πονάνε τα γόνατά σας, σταματήστε το τρέξιμο και ξεκινήστε το κολύμπι. Σε κάθε περίπτωση σε αυτή την ηλικία δοκιμάστε: πιλάτες, γιόγκα, αεροβική άσκηση. Τα δύο πρώτα βοηθούν να διατηρήσετε μια καλή στάση σώματος, ενδυναμώνουν την πλάτη. Κατά πολλού ειδικούς θα πρέπει να κάνετε αεροβική γυμναστική 30 λεπτά, πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Στα 60

Στα 60 συνεχίστε να γυμνάζεστε τόσο για να διατηρήσετε τη καλή σας φυσική κατάσταση, και τη μυική σας δύναμη, για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να «παλέψει» διάφορες ασθένειες (κυρίως διαβήτη και καρδιοαγγειακά νοσήματα) αλλά και για να αποφύγετε πτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν κατάγματα κυρίως στους γοφούς. Οι καλύτερες ασκήσεις είναι: zumba, αεροβική στο νερό, βάρη (έστω μία φορά την εβδομάδα) και ασκήσεις για την ενδυνάμωση του πάνω και κάτω μέρος του σώματος (εναλλάξ).

70 και πάνω… 

Από τα 70 και μετά φροντίστε να είστε ενεργοί αλλά προσεκτικοί στις ασκήσεις που επιλέγετε. Προτιμήστε: αεροβική (σε καρέκλα), streaching, σήκωμα των ποδιών και των χεριών με τη βοήθεια ελατηρίων.

Διαβάστε επίσης: Στα πρώτα 10 λεπτά νιώθουμε το καλό που μας κάνει η γυμναστική!

Previous ArticleNext Article

Κάντε μια καλή αρχή με τους κοιλιακούς σας με ένα 10λεπτο στοχευμένο πρόγραμμα

Το τρέξιμο είναι μια αερόβια άσκηση που ενεργοποιεί όλους τους μυς του κορμού και φυσικά τους μυς του πυρήνα του σώματος.

Οι κοιλιακοί λοιπόν έχουν ενεργό ρόλο κατά τη διάρκεια του τρεξίματος και είναι ένας απ’ τους καλύτερους τρόπους να ενεργοποιήσετε τον μεταβολισμό σας για περισσότερες καύσεις.

Είναι δεδομένο ότι όσο δυνατότερους κοιλιακούς έχουμε, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ανάπτυξη μας και στο τρέξιμο.

Γενικά η επίπεδη κοιλιά είναι ένα ζητούμενο για όλους. Αυτό είναι και το έναυσμα για τις ασκήσεις που μας παρουσιάζει παρακάτω η Βασιλική Ρουμελιώτη.

Ένα πρόγραμμα προπόνησης που μπορείτε να κάνετε με απόλυτη ασφάλεια, ακολουθώντας τις οδηγίες και τα βήματα της Βασιλικής.

Δείτε το βίντεο:

Το σπλαγχνικό λίπος είναι πιο ευάλωτο στη γυμναστική παρά στη δίαιτα!

Οι μελέτες δείχνουν ότι το συσσωρευμένο λίπος της κοιλιάς είναι πιο επικίνδυνο από αυτό που βρίσκεται σε άλλα σημεία του σώματος.

Στο μεγαλύτερο μέρος του, το λίπος της μέσης αποτελείται από σπλαγχνικό λίπος, το οποίο περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα (σπλάγχνα) και διαφέρει από το υποδόριο λίπος (αυτό που βρίσκεται κάτω από το δέρμα).

Το σπλαγχνικό λίπος δεν είναι αδρανές, αλλά παράγει βιοχημικά μηνύματα που προκαλούν φλεγμονής στο σώμα και αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης νοσημάτων (διαβήτης τύπου 2, καρδιοαγγειακά, υπέρταση κλπ).

Το λίπος της κοιλιάς είναι πιο επικίνδυνο για τους αδύνατους!

Το ενδιαφέρον είναι ότι αρκετό σπλαχνικό λίπος μπορεί να έχουν όχι μόνο τα παχύσαρκα άτομα αλλά και άνθρωποι με κανονικό βάρος (με βάση τον Δείκτη Μάζας Σώματος) οι οποίοι όμως έχουν μεγαλύτερη περίμετρο μέσης από το κανονικό.

Στο παρελθόν, ερευνητές από τη Mayo Clinic δημοσίευσαν μια μελέτη που αφορούσε 12.785 άτομα τα οποία είχαν μεν φυσιολογικό βάρος αλλά μεγάλη περίμετρο μέσης. Τα άτομα αυτά ήταν πιο πιθανό να να πεθάνουν πρόωρα μέσα σε μια περίοδο 14 ετών (όσο κράτησε η μελέτη).

Ποια είναι η καλύτερη άσκηση

Πως θα μπορούσατε να μειώσετε το σπλαχνικό λίπος;Tο λίπος που μαζεύεται στα σπλάχνα είναι ευάλωτο στη συστηματική άσκηση, σύμφωνα με τον ΓκάριΧάντερ, καθηγητή Ανθρωπίνων Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, στο Μπέρμιγχαμ.

Η δίαιτα επίσης βοηθά αλλά με τη γυμναστική η μείωση είναι πιο σημαντική και πιο μόνιμη.

Έρευνες που έγιναν από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, με επικεφαλής τον Χάντερ και αφορούσαν γυναίκες βρήκαν πως όσες αρχικά δεν γυμνάζονταν και στη συνέχεια έβαλαν την άσκηση στη ζωή τους (έκαναν γυμναστική δύο φορές την εβδομάδα για ένα έτος) έχασαν το 2% του συνολικού σωματικού λίπους τους.

Αλλά η κατανομή του λίπους που χάθηκε δεν ήταν ομοιόμορφη στο σώμα. Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε  στην περιοχή της κοιλιάς τους, απ’ όπου έχασαν το 10% του λίπους.

Γιατί το λίπος γύρω από την κοιλιά “απειλεί” την καρδιά σας;

Δεν είναι μέχρι σήμερα σαφές ποιο είδος γυμναστικής είναι το καλύτερο για να χάσει κανείς σπλαχνικό λίπος.  Μερικές μελέτες δείχνουν ότι η προπόνηση αντοχής (π.χ. βάδισμα και τζόκινγκ) είναι καλύτερη από την προπόνηση με βάρη. Άλλες όμως μελέτες έχουν δείξει ότι ο συνδυασμός τους είναι ακόμα καλύτερος. Το συμπέρασμα είναι: γυμναστείτε με όποιο τρόπο μπορείτε και σας αρέσει ακολουθώντας την ένταση που σας ταιριάζει.

Ο Χάντερ λέει ότι παρότι ορισμένα άτομα πιστεύουν ότι οι ασκήσεις για τους κοιλιακούς μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια του λίπους γύρω από τη μέση, αυτό στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει. Καίγοντας παραπανίσιες θερμίδες το σωματικό λίπος μειώνεται όμως το σώμα αποφασίζει από που θα φύγει πρώτο, κάτι που διαφέρει από άτομο και άτομο.

Διαβάστε επίσης: Στήθος, κοιλιά και χερούλια: Πως θα φύγει το περιττό λίπος (video)

x
Send this to a friend