Μάθε την «fitness ηλικία» σου με έξι απλές ασκήσεις

Μάθε την «fitness ηλικία» σου με έξι απλές ασκήσεις

Όλοι μας γνωρίζουμε πολύ καλά ποια είναι η ηλικία μας. Όσο και αν την κρύψει κανείς, όσο και αν επιχειρήσει να συμπεριφερθεί σαν νεότερος, το νούμερο που συγκροτεί την αληθινή ηλικία πολύ απλά δεν αλλάζει.

Τι γίνεται, όμως, με την «fitness ηλικία» σου; Αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό: σε αντίθεση με τη βιολογική, η συγκεκριμένη ηλικία μπορεί να ανέβει ή να κατέβει ανάλογα με τις ζωτικές σας μετρήσεις.

Η μέθοδος για να υπολογίζεται η συγκεκριμένη «ηλικία» έχει ανακαλυφθεί το 2006 από τον Νορβηγό Ούλρικ Γουίσλοφ, καθηγητή φυσιολογίας, ο οποίος ανέπτυξε έναν αλγόριθμο για να υπολογίζεις πόσο χρονών είναι το σώμα σου (τουλάχιστον σύμφωνα με τα πρότυπα του ίδιου του Νορβηγού).

Η μέθοδος έχει ως εξής:

Κάντε τις πρώτες πέντε παρακάτω ασκήσεις σημειώνοντας τις ηλικίες που σχετίζονται με τα αποτελέσματά σας. Προσθέστε τις ηλικίες και διαιρέστε με το πέντε. Στη συνέχεια προσθέστε το αποτέλεσμα της έκτης άσκησης για να βρείτε την «fitness ηλικία» σας. Αν δεν είστε ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα, απλά αυξήστε τις εβδομαδιαίες ασκήσεις σας.

Άσκηση 1

Διήνυσε 1600 μέτρα τρέχοντας και χρονομέτρησε τον χρόνο σου. Αν είναι δυνατόν, κάνε το σε εξωτερικό χώρο και όχι μέσω διαδρόμου. Όσο πιο πάνω από τα επτά λεπτά είναι ο χρόνος σου τόσο «μεγαλύτερος» είσαι.

Τα αναλυτικά αποτελέσματα έχουν ως εξής:
<7:20 = 25, <7:40 = 35, <8:00 = 45, <8:40 = 55, >8:40 = 65.

Άσκηση 2

Αυτή η άσκηση χρησιμεύει για να μετρήσεις τη συνολική δύναμή σου. Φόρτωσε με κιλά μια μπάρα γυμναστικής και προσπάθησε να κάνεις 100 βήματα. Όσο πιο πάνω από το βάρος σου ζυγίζει η μπάρα, τόσο μικρότερη είναι η ηλικία:

Τα αναλυτικά αποτελέσματα (με το βάρος της μπάρας να υπολογίζεται σε επί τοις εκατό με τα κιλά σου) έχουν ως εξής:
175% = 25, 150% = 35, 125% = 45, 100% = 55, <100% = 65

Άσκηση 3

Πολύ απλή αλλά και πάρα πολύ δύσκολη άσκηση. Απλά ξεκίνα να κάνεις πους απς με ανώτερο όριο τα 28. Όσα πιο πολλά τόσο μικρότερη η ηλικία σου.

Τα αναλυτικά αποτελέσματα έχουν ως εξής:
28 = 25, 21 = 35, 16 = 45, 12 = 55, 11 = 65

Άσκηση 4

Στηριχθείτε στο ένα σας χέρι, κρατήστε ένα βαράκι με το άλλο και γυμνάστε το χέρι σας.

Όσες περισσότερες επαναλήψεις κάνετε τόσο μικρότερη η ηλικία σας:
24 = 25, 20 = 35, 16 = 45, 12 = 55, 0 = 65

Άσκηση 5

Επίσης μια πολύ απλή πλην δύσκολη άσκηση. Κάντε συνεχόμενα άλματα με σκοινάκι και ανάλογα με τις επαναλήψεις που θα αντέξετε να κάνετε θα προκύψει και η ηλικία σας.

Αναλυτικά:
50 = 25, 45 = 35, 35 = 45, 25 = 55, 10 = 65

Άσκηση 6

Πιάστε μια σκούπα και σταθείτε με τα πόδια μακριά από το πλάτος των ώμων με τα δάχτυλα των ποδιών στρέφονται με μικρή κλίση. Κρατήστε το σκουπόξυλο ακριβώς πάνω από το κεφάλι. Κάντε ένα βαθύ κάθισμα μέχρι να κάτσετε οκλαδόν.

Καταφέρατε να κρατήσετε το σκουπόξυλο παράλληλα με το πάτωμα; Να και τα αποτελέσματα με βάση την απάντηση:

Ναι=-1, Όχι=-3

Διαβάστε ακόμα: Κάντε το τεστ και δείτε αν είστε σε φόρμα για την ηλικία σας!

Previous ArticleNext Article

Κάντε μια καλή αρχή με τους κοιλιακούς σας με ένα 10λεπτο στοχευμένο πρόγραμμα

Το τρέξιμο είναι μια αερόβια άσκηση που ενεργοποιεί όλους τους μυς του κορμού και φυσικά τους μυς του πυρήνα του σώματος.

Οι κοιλιακοί λοιπόν έχουν ενεργό ρόλο κατά τη διάρκεια του τρεξίματος και είναι ένας απ’ τους καλύτερους τρόπους να ενεργοποιήσετε τον μεταβολισμό σας για περισσότερες καύσεις.

Είναι δεδομένο ότι όσο δυνατότερους κοιλιακούς έχουμε, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ανάπτυξη μας και στο τρέξιμο.

Γενικά η επίπεδη κοιλιά είναι ένα ζητούμενο για όλους. Αυτό είναι και το έναυσμα για τις ασκήσεις που μας παρουσιάζει παρακάτω η Βασιλική Ρουμελιώτη.

Ένα πρόγραμμα προπόνησης που μπορείτε να κάνετε με απόλυτη ασφάλεια, ακολουθώντας τις οδηγίες και τα βήματα της Βασιλικής.

Δείτε το βίντεο:

Το σπλαγχνικό λίπος είναι πιο ευάλωτο στη γυμναστική παρά στη δίαιτα!

Οι μελέτες δείχνουν ότι το συσσωρευμένο λίπος της κοιλιάς είναι πιο επικίνδυνο από αυτό που βρίσκεται σε άλλα σημεία του σώματος.

Στο μεγαλύτερο μέρος του, το λίπος της μέσης αποτελείται από σπλαγχνικό λίπος, το οποίο περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα (σπλάγχνα) και διαφέρει από το υποδόριο λίπος (αυτό που βρίσκεται κάτω από το δέρμα).

Το σπλαγχνικό λίπος δεν είναι αδρανές, αλλά παράγει βιοχημικά μηνύματα που προκαλούν φλεγμονής στο σώμα και αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης νοσημάτων (διαβήτης τύπου 2, καρδιοαγγειακά, υπέρταση κλπ).

Το λίπος της κοιλιάς είναι πιο επικίνδυνο για τους αδύνατους!

Το ενδιαφέρον είναι ότι αρκετό σπλαχνικό λίπος μπορεί να έχουν όχι μόνο τα παχύσαρκα άτομα αλλά και άνθρωποι με κανονικό βάρος (με βάση τον Δείκτη Μάζας Σώματος) οι οποίοι όμως έχουν μεγαλύτερη περίμετρο μέσης από το κανονικό.

Στο παρελθόν, ερευνητές από τη Mayo Clinic δημοσίευσαν μια μελέτη που αφορούσε 12.785 άτομα τα οποία είχαν μεν φυσιολογικό βάρος αλλά μεγάλη περίμετρο μέσης. Τα άτομα αυτά ήταν πιο πιθανό να να πεθάνουν πρόωρα μέσα σε μια περίοδο 14 ετών (όσο κράτησε η μελέτη).

Ποια είναι η καλύτερη άσκηση

Πως θα μπορούσατε να μειώσετε το σπλαχνικό λίπος;Tο λίπος που μαζεύεται στα σπλάχνα είναι ευάλωτο στη συστηματική άσκηση, σύμφωνα με τον ΓκάριΧάντερ, καθηγητή Ανθρωπίνων Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, στο Μπέρμιγχαμ.

Η δίαιτα επίσης βοηθά αλλά με τη γυμναστική η μείωση είναι πιο σημαντική και πιο μόνιμη.

Έρευνες που έγιναν από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, με επικεφαλής τον Χάντερ και αφορούσαν γυναίκες βρήκαν πως όσες αρχικά δεν γυμνάζονταν και στη συνέχεια έβαλαν την άσκηση στη ζωή τους (έκαναν γυμναστική δύο φορές την εβδομάδα για ένα έτος) έχασαν το 2% του συνολικού σωματικού λίπους τους.

Αλλά η κατανομή του λίπους που χάθηκε δεν ήταν ομοιόμορφη στο σώμα. Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε  στην περιοχή της κοιλιάς τους, απ’ όπου έχασαν το 10% του λίπους.

Γιατί το λίπος γύρω από την κοιλιά “απειλεί” την καρδιά σας;

Δεν είναι μέχρι σήμερα σαφές ποιο είδος γυμναστικής είναι το καλύτερο για να χάσει κανείς σπλαχνικό λίπος.  Μερικές μελέτες δείχνουν ότι η προπόνηση αντοχής (π.χ. βάδισμα και τζόκινγκ) είναι καλύτερη από την προπόνηση με βάρη. Άλλες όμως μελέτες έχουν δείξει ότι ο συνδυασμός τους είναι ακόμα καλύτερος. Το συμπέρασμα είναι: γυμναστείτε με όποιο τρόπο μπορείτε και σας αρέσει ακολουθώντας την ένταση που σας ταιριάζει.

Ο Χάντερ λέει ότι παρότι ορισμένα άτομα πιστεύουν ότι οι ασκήσεις για τους κοιλιακούς μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια του λίπους γύρω από τη μέση, αυτό στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει. Καίγοντας παραπανίσιες θερμίδες το σωματικό λίπος μειώνεται όμως το σώμα αποφασίζει από που θα φύγει πρώτο, κάτι που διαφέρει από άτομο και άτομο.

Διαβάστε επίσης: Στήθος, κοιλιά και χερούλια: Πως θα φύγει το περιττό λίπος (video)

x
Send this to a friend