Γιατί οι φακές θεωρούνται το “όσπριο του αθλητή”;

Γιατί οι φακές θεωρούνται το “όσπριο του αθλητή”;

Ενισχύστε την απόδοση σας με φακές. Αυτά τα μαγικά όσπρια, που κάνουν καλό στην καρδιά και είναι γεμάτα βιταμίνες και μέταλλα, ενώ αν συνδυαστούν με άλλα τρόφιμα σε συνταγές αποτελούν πηγές ενέργειας και πρωτεΐνης.

Ας δούμε τις ποικιλίες:

Καφέ: Η ποικιλία αυτή είναι η πρώτη που μας έρχεται στο μυαλό, μιας και είναι ο πιο κοινός τύπος και τη βρίσκουμε παντού. Κρατούν το σχήμα τους, αλλά γίνονται… ευαίσθητες όταν είναι παραμαγειρεμένες και διαλύονται.

Μαύρες: Είναι οι μικρότερες από τις περισσότερες ποικιλίες. Διατηρούν το σχήμα τους και μπορεί να μετατραπούν σε σκούρο πράσινο όταν μαγειρευτούν. Ιδανικό για κατσαρόλες.

Τα όσπρια μας “χορταίνουν” για περισσότερες ώρες από το κρέας

Πράσινες: Είναι γνωστές ως γαλλικές φακές. Οι σπόροι έχουν μια γήινη γεύση και διατηρούν το σχήμα τους όταν μαγειρεύονται.

Πορτοκαλί: Είναι η πιο κοινή ποικιλία φακής που χρησιμοποιείται στη Μέση Ανατολή. Οι πορτοκαλί φακές τείνουν να χάνουν το σχήμα τους όταν ψήνεται, που τους καθιστά καλό για σούπες και πουρέ.

Κόκκινες: Με μια ήπια και γήινη γεύση, οι κόκκινες φακές γίνονται γρήγορα και συνδυάζονται καλά με τα ινδικά μπαχαρικά. Μπορούν επίσης να δημιουργήσει σαλτσες για ντιπ και σούπες βελουτέ.

Κίτρινες φακές: Στην Ινδία τις χρησιμοποιούν περισσότερο για σούπες (μαζί με πορτοκαλί φακές). Πωλούνται “σπασμένες”, πράγμα που σημαίνει ένα πιο γρήγορο να μαγειρευτούν.

Για παράδειγμα ένα super υγιεινό και παράλληλα έξτρα θρεπτικό και νόστιμο φαγητό είναι το παρακάτω:

lentilsloppyjoes_2220

Υλικά
1 φλιτζάνι φακές
½ φλιτζάνι Κινόα
4 φλιτζάνια λαχανικών ψιλοκομμένα (καρότα, φρέσκο κρεμμύδι, μανιτάρια)
1 ντομάτα ψιλοκομμένη
1 κίτρινο κρεμμύδι
1 κόκκινη πιπεριά
2 κουταλιές της σούπας τσίλι σε σκόνη
2 κουταλιές της σούπας μέλι
1 κουτ. σκόρδο σε σκόνη (ή 2-3 σκελίδες φρέσκο​​)
1 κουτ. νιφάδες τσίλι ( προαιρετικά)
Αλάτι και πιπέρι

Οδηγίες
Βάλτε όλα τα συστατικά (εκτός από την Κινόα) σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και μαγειρέψτε 3-4 ώρες. Δοκιμάζετε συχνά για να δείτε αν έχουν βράσει όλα τα συστατικά. Σκοπός μας είναι να παραμείνει ένας πουρές χωρίς πολλά υγρά, χωρίς ωστόσο να έχουν χάσει το σχήμα τους οι φακές και τα λαχανικά μας. Μόλις είναι έτοιμο αποσύρετε από τη φωτιά την κατσαρόλα. Ανακατέψτε με την Κινόα την οποία προηγουμένως έχετε βράσει και σουρώσει. Την Κινόα την ξεπλένετε, την βράζετε για 15 λεπτά και την αφήνετε μέσα στο νερό για άλλα 10 λεπτά πριν την σουρώσετε.  Σερβίρετε πάνω από ψωμί ολικής αλέσεως ή με καστανό ρύζι και ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο. Η μερίδα είναι για 4 άτομα.

Διατροφικές Πληροφορίες
Θερμίδες ανά μερίδα (χωρίς να υπολογίζονται το ψωμί ή ρύζι) : 369
Υδατάνθρακες: 71 g
Φυτικές Ίνες: 16 g
Πρωτεΐνη: 17 g
Συνολικού λίπους: 2 g
Κορεσμένο λίπος 0 g
Νάτριο: 388 mg

Οι φακές αποτελούν μια καλή και φθηνή λύση για όσους αθλούνται και τρώγονται και σαν σαλάτα. Μπορείτε δηλαδή να τις βράσετε μέσα σε αλατισμένο νερό, να τις σουρώσετε και να τις ανακατέψετε με ρύζι ή κινόα και λαχανικά που ταιριάζουν (πιπεριά, ντομάτα, κρεμμυδάκι φρέσκο, καρότο) και ραντίζοντας με ελαιόλαδο και ξίδι μπαλσαμικό κατά το δοκούν, να απολαύσετε ένα εξαιρετικό κρύο πιάτο.

Διαβάστε επίσης: Γιατί χάνεις κιλά τρώγοντας όσπρια;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Οι εκπληκτικές ιδιότητες του ελληνικού καφέ

«Πάμε για ένα καφέ να τα πούμε;». Αποτελεί μία φράση που είμαι σίγουρη την έχετε προτείνει αρκετές φορές σε φίλους, οικογένεια, συναδέλφους, προκειμένου να συναντηθείτε. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει αλλάξει αρκετά τις συνήθειές μας, αλλά όχι και την όρεξή μας για έναν ελληνικό καφέ.

Ξέρατε ότι πέρα από μία αγαπημένη συνήθεια, μας προσφέρει και αντιοξειδωτικά;

Τι είναι τα αντιοξειδωτικά;

Τα αντιοξειδωτικά αποτελούν ενώσεις που βρίσκονται σε τρόφιμα, συνήθως φρούτα και λαχανικά, τα οποία ενώνονται με τις ελεύθερες ρίζες και τις καταπολεμούν. Σε τι μας βοηθάνε; Μελέτες έχουν συσχετίσει την προστασία των αντιοξειδωτικών έναντι χρόνιων παθήσεων, όπως καρκίνος, καρδιαγγειακά, καθώς και νόσο Alzheimer και Πάρκινσον.

Και ο ελληνικός καφές περιέχει αντιοξειδωτικά!

Πέρα από την καφεΐνη, στον καφέ συναντάμε και αντιοξειδωτικές ενώσεις, όπως είναι τα διτερπένια και τα χλωρογενικά οξέα. Και τα δύο ανήκουν στην κατηγορία των πολυφαινολών, ενώσεων που χαρακτηρίζονται ως αντιοξειδωτικές. Η μέτρια περιεκτικότητα καφεΐνης (40-50mg) στον ελληνικό καφέ σε συνδυασμό με την υψηλή του συγκέντρωση σε αντιοξειδωτικά είναι ο λόγος που τον κάνει ξεχωριστό έναντι άλλων ειδών καφέ. Σκεφτείτε ότι καταναλώνοντας 1 φλιτζανάκι ελληνικού καφέ, που είναι περίπου 75 ml, λαμβάνουμε 117 mg πολυφαινολών.

Ο ελληνικός καφές περιέχει 6,8 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από ένα χυμό πορτοκάλι!

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Νορβηγία, τόνισε μάλιστα ότι τα αντιοξειδωτικά του καφέ έχουν μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα, δηλαδή μπορούν να αξιοποιηθούν από τον οργανισμό καλύτερα σε σχέση με εκείνα που συναντάμε στα φρούτα και τα λαχανικά. Επιπλέον, πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε σε γνωστό επιστημονικό περιοδικό κατατάσσει τον καφέ σε καλύτερη θέση συγκριτικά με άλλα ροφήματα που γνωρίζουμε ότι περιέχουν υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών.

Ελληνικός καφές & μακροζωϊα

Ας μην ξεχνάμε και την πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο νησί της μακροζωίας, την Ικαρία, προκειμένου να δούμε τα οφέλη που λαμβάνουμε από την κατανάλωση του ελληνικού μας καφέ.

Οι 6 στους 10 συμμετέχοντες, πέρα από ότι ακολουθούσαν μία μεσογειακού τύπου διατροφή με φυσική δραστηριότητα, είχαν καθημερινά μία μέτρια έως υψηλή κατανάλωση ελληνικού καφέ. Η συνήθεια αυτή, φάνηκε να τους δίνει μεγαλύτερο όφελος στη λειτουργία των αγγείων τους, που αποτελεί βασικό δείκτη για την υγεία της καρδιάς.

Επιπλέον, στην ίδια μελέτη φάνηκε ότι άτομα που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατανάλωση του ελληνικού καφέ σχετιζόταν με καλύτερη υγεία του ενδοθηλίου τους και ελαστικότητα των αρτηριών.

Μπορεί όντως τα φρούτα και τα λαχανικά να είναι γνωστά για τα αντιοξειδωτικά τους, αλλά όπως είδαμε και ο ελληνικός καφές έχει τη χάρη του! Απολαύστε τον οποιαδήποτε στιγμή μέσα στην ημέρα σας και ακόμα καλύτερα, μαζί με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Διαβάστε ακόμα: Με ποιον τρόπο ο καφές βελτιώνει την αθλητική σου απόδοση;

Πηγή: www.medNutrition.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Συνδυασμοί τροφών που δημιουργούν… υπερτροφές!

Συνδυασμοί τροφών που δημιουργούν... υπερτροφές!

Kάποιες τροφές είναι νόστιμες αλλά γίνονται ακόμη πιο θρεπτικές όταν μπορείτε και τις συνδυάζετε με κάποιες άλλες.

Γνωρίζετε για παράδειγμα με τι άλλο πρέπει να φάτε το αυγό για να πάρετε όλα τα θρεπτικά συστατικά του;

Δοκιμάστε κάποιους από τους παρακάτω συνδυασμούς ώστε να ενισχύσετε σε σημαντικό βαθμό την υγεία σας.

Ένα καλά βρασμένο αυγό μαζί με σαλάτα

Το λίπος από τον κρόκο του αυγού βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει περισσότερο αποτελεσματικά τα καροτενοειδή, αντιοξειδωτικά που βρίσκει κανείς σε λαχανικά.

Τηγανητές πατάτες με λαχανικά

Συνδυάζοντας μια τροφή με υψηλή θρεπτική αξία με μια τροφή λιγότερο θρεπτική, είναι ένας καλός τρόπος να προσθέσετε γεύση στο γεύμα μας δίχως να απομακρυνθείτε από τον στόχο σας. Απαραίτητη προϋπόθεση η μερίδα από τις πατάτες να είναι μικρή ή μεσαία ώστε να αποφευχθούν οι έξτρα θερμίδες.

Μαρινάδα + μπριζόλα

Το ψήσιμο στην σχάρα είναι ένας καλός τρόπος να φάτε κάτι γευστικό για δείπνο. Ωστόσο το μαγείρεμα του κρέατος σε υψηλές θερμοκρασίες δημιουργεί συχνά δυνητικά καρκινογόνες ουσίες που ονομάζονται ετεροκυκλικές αμίνες (HCAs). Το μαρινάρισμα στο κρέας με μπαχαρικά και άλλες ουσίες, μπορεί να δώσει την λύση σε αυτό το θέμα, καθώς μειώνει ακόμη και 88% της βλαβερές αυτές ουσίες.

Λάχανο με ελαιόλαδο

Τα λαχανικά περιέχουν πολλές λιποδιαλυτές βιταμίνες, όπως Α, D, E και K, το οποίο σημαίνει ότι χρειάζονται λίπος για να απορροφηθούν από τον οργανισμό και σε αυτό ακριβώς βοηθά το ελαιόλαδο. Εκτός από το λάχανο, μπορείτε επίσης να μαγειρέψετε τα καρότα, τις γλυκοπατάτες και τα μπρόκολα με λίγο λίπος. Με τον τρόπο αυτό τους δίνετε παράλληλα μια πιο ελκυστική γεύση.

Αμύγδαλα με γιαούρτι

Το γιαούρτι βοηθά στη ενίσχυση της βιταμίνης D στον οργανισμό η οποία είναι απαραίτητη για τα υγιή οστά, για την βελτίωση του ανοσοποιητικού και για την καλή διάθεση. Αν τρώτε γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά, δοκιμάστε να ρίξετε από πάνω μερικά αμύγδαλα. Το λίπος που περιέχουν, συμβάλει στην αύξηση της βιταμίνης D στο αίμα κατά 32%.

Σαρδέλες με σπανάκι

Αυτό τα λιπαρό ψάρι είναι πλούσιο σε βιταμίνη D, ενώ το σπανάκι από την πλευρά του προσφέρει στον οργανισμό έξτρα μαγνήσιο. Έρευνα του 2013 έδειξε πως το μαγνήσιο αλληλεπιδρά με την βιταμίνη και ενισχύει τα επίπεδα της D στο σώμα.

Κουρκουμάς με μαύρο πιπέρι

Οι ευεργετικές ιδιότητες της κουρκουμίνης, του σπόρου του κουρκουμά είναι ευρέως γνωστές όπως είναι γνωστό ότι συχνά είναι δύσκολη η απορρόφηση από τον οργανισμό. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί όταν ο κουρκουμάς μαγειρεύεται μαζί με το μαύρο πιπέρι.

Τοστ με αβοκάντο

Το λίπος του αβοκάντο επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο διασπώνται οι υδατάνθρακες, απορροφώνται από τον οργανισμό και μετατρέπονται εν τέλει σε ζάχαρη. Προσθέστε στο τοστ ένα τηγανητό αυγό για έξτρα πρωτεΐνη.

Ντοματόσουπα με σπανάκι

Το σπανάκι περιέχει σίδηρο και αποτελεί μια καλή εναλλακτική αν δεν είστε φίλοι με το κρέας. Προκειμένου να απορροφηθεί ευκολότερα από το σώμα σας θα πρέπει να συνδυαστεί με μια πηγή βιταμίνης C και σε αυτό ακριβώς εξυπηρετεί η κατανάλωση της ντομάτας.

Καστανό ρύζι με φακές

Αν είστε χορτοφάγοι θα έχετε ακούσει για συνδυασμούς τροφών που είναι απαραίτητοι για να διασφαλίσετε πως παίρνετε πλήρεις πρωτεΐνες. Ένας καλός συνδυασμός για να πετύχετε κάτι τέτοιο είναι το καστανό ρύζι με τις φακές μαζί με φιστικοβούτυρο.

Νερό με ανθρακικό

Αν έχετε πρόβλημα με το να καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες απλού νερού, ίσως αυτό με τις φυσαλίδες να σας βοηθήσει. Μια γερμανική έρευνα έδειξε πως τα άτομα που παρασκευάζουν ανθρακούχο νερό στο σπίτι, πίνουν γενικά περισσότερο νερό από εκείνους που δεν καταφεύγουν σε αυτή την επιλογή.

Κόκκινο κρασί + μαύρο πιπέρι

Το μαύρο πιπέρι περιέχει ένα συστατικό που λέγεται πιπερίνη η οποία μπορεί να συμβάλει στην βελτίωση της βιοδιαθεσιμότητας της ρεσβερατρόλης, ένα αντιοξειδωτικό που περιέχεται στο κόκκινο κρασί.

Πράσινο τσάι με λεμόνι

H βιταμίνη C βοηθά να επιβιώσουν οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού κατά την μετακίνησή τους μέσω του πεπτικού σωλήνα στα σημεία του σώματος που απορροφώνται.

Φιστίκια με σταφίδες

Τρώγοντας ξηρά φρούτα μαζί με ξηρούς καρπούς μπορείτε να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας και παράλληλα να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Ο συνδυασμός σας προσφέρει μέταλλα, φυτικές ίνες και βιταμίνες, ενώ το λίπος από τα φιστίκια κρατά σε ισορροπία τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Οι σταφίδες είναι ιδανικές.

Καφές + ντόνατ

Η καφεΐνη σε συνδυασμό με την ζάχαρη τονώνει τη γνωστική λειτουργία σύμφωνα με ισπανική έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2010. Φυσικά το ντόνατ δεν θα πρέπει να γίνει συνήθεια για το πρωινό σας.

Διαβάστε ακόμα: Εννέα υγιεινά και θρεπτικά σνακ χωρίς αλάτι

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend