Γιατί οι φακές θεωρούνται το “όσπριο του αθλητή”;

Γιατί οι φακές θεωρούνται το “όσπριο του αθλητή”;

Ενισχύστε την απόδοση σας με φακές. Αυτά τα μαγικά όσπρια, που κάνουν καλό στην καρδιά και είναι γεμάτα βιταμίνες και μέταλλα, ενώ αν συνδυαστούν με άλλα τρόφιμα σε συνταγές αποτελούν πηγές ενέργειας και πρωτεΐνης.

Ας δούμε τις ποικιλίες:

Καφέ: Η ποικιλία αυτή είναι η πρώτη που μας έρχεται στο μυαλό, μιας και είναι ο πιο κοινός τύπος και τη βρίσκουμε παντού. Κρατούν το σχήμα τους, αλλά γίνονται… ευαίσθητες όταν είναι παραμαγειρεμένες και διαλύονται.

Μαύρες: Είναι οι μικρότερες από τις περισσότερες ποικιλίες. Διατηρούν το σχήμα τους και μπορεί να μετατραπούν σε σκούρο πράσινο όταν μαγειρευτούν. Ιδανικό για κατσαρόλες.

Τα όσπρια μας “χορταίνουν” για περισσότερες ώρες από το κρέας

Πράσινες: Είναι γνωστές ως γαλλικές φακές. Οι σπόροι έχουν μια γήινη γεύση και διατηρούν το σχήμα τους όταν μαγειρεύονται.

Πορτοκαλί: Είναι η πιο κοινή ποικιλία φακής που χρησιμοποιείται στη Μέση Ανατολή. Οι πορτοκαλί φακές τείνουν να χάνουν το σχήμα τους όταν ψήνεται, που τους καθιστά καλό για σούπες και πουρέ.

Κόκκινες: Με μια ήπια και γήινη γεύση, οι κόκκινες φακές γίνονται γρήγορα και συνδυάζονται καλά με τα ινδικά μπαχαρικά. Μπορούν επίσης να δημιουργήσει σαλτσες για ντιπ και σούπες βελουτέ.

Κίτρινες φακές: Στην Ινδία τις χρησιμοποιούν περισσότερο για σούπες (μαζί με πορτοκαλί φακές). Πωλούνται “σπασμένες”, πράγμα που σημαίνει ένα πιο γρήγορο να μαγειρευτούν.

Για παράδειγμα ένα super υγιεινό και παράλληλα έξτρα θρεπτικό και νόστιμο φαγητό είναι το παρακάτω:

lentilsloppyjoes_2220

Υλικά
1 φλιτζάνι φακές
½ φλιτζάνι Κινόα
4 φλιτζάνια λαχανικών ψιλοκομμένα (καρότα, φρέσκο κρεμμύδι, μανιτάρια)
1 ντομάτα ψιλοκομμένη
1 κίτρινο κρεμμύδι
1 κόκκινη πιπεριά
2 κουταλιές της σούπας τσίλι σε σκόνη
2 κουταλιές της σούπας μέλι
1 κουτ. σκόρδο σε σκόνη (ή 2-3 σκελίδες φρέσκο​​)
1 κουτ. νιφάδες τσίλι ( προαιρετικά)
Αλάτι και πιπέρι

Οδηγίες
Βάλτε όλα τα συστατικά (εκτός από την Κινόα) σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και μαγειρέψτε 3-4 ώρες. Δοκιμάζετε συχνά για να δείτε αν έχουν βράσει όλα τα συστατικά. Σκοπός μας είναι να παραμείνει ένας πουρές χωρίς πολλά υγρά, χωρίς ωστόσο να έχουν χάσει το σχήμα τους οι φακές και τα λαχανικά μας. Μόλις είναι έτοιμο αποσύρετε από τη φωτιά την κατσαρόλα. Ανακατέψτε με την Κινόα την οποία προηγουμένως έχετε βράσει και σουρώσει. Την Κινόα την ξεπλένετε, την βράζετε για 15 λεπτά και την αφήνετε μέσα στο νερό για άλλα 10 λεπτά πριν την σουρώσετε.  Σερβίρετε πάνω από ψωμί ολικής αλέσεως ή με καστανό ρύζι και ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο. Η μερίδα είναι για 4 άτομα.

Διατροφικές Πληροφορίες
Θερμίδες ανά μερίδα (χωρίς να υπολογίζονται το ψωμί ή ρύζι) : 369
Υδατάνθρακες: 71 g
Φυτικές Ίνες: 16 g
Πρωτεΐνη: 17 g
Συνολικού λίπους: 2 g
Κορεσμένο λίπος 0 g
Νάτριο: 388 mg

Οι φακές αποτελούν μια καλή και φθηνή λύση για όσους αθλούνται και τρώγονται και σαν σαλάτα. Μπορείτε δηλαδή να τις βράσετε μέσα σε αλατισμένο νερό, να τις σουρώσετε και να τις ανακατέψετε με ρύζι ή κινόα και λαχανικά που ταιριάζουν (πιπεριά, ντομάτα, κρεμμυδάκι φρέσκο, καρότο) και ραντίζοντας με ελαιόλαδο και ξίδι μπαλσαμικό κατά το δοκούν, να απολαύσετε ένα εξαιρετικό κρύο πιάτο.

Διαβάστε επίσης: Γιατί χάνεις κιλά τρώγοντας όσπρια;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Τρόφιμα που μειώνουν το άγχος!

Η ζωή έχει τρέξιμο και ειδικά κάποιες μέρες μας τρώει όλη την ενέργεια. Η καθημερινότητα και το άγχος μπορεί να μας “στραγγίξει” σωματικά, ψυχικά, συναισθηματικά και πνευματικά.

Αλλά υπάρχουν μερικά απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσει σε μεγάλο βαθμό το άγχος, αρχής γενομένης από τις τροφές που τρώτε.

Αποφεύγοντας την καφεΐνη και το αλκοόλ κάνετε μια καλή αρχή, όταν η ζωή σας είναι ιδιαίτερα αγχωτική. Τα διεγερτικά και αντικαταθλιπτικά δεν είναι λύση. Τα πλούσια σε ζάχαρη τρόφιμα σας τονώνουν αρχικά, αλλά στη συνέχεια ρίχνουν τα επίπεδα ενέργειάς σας.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές εξαιρετικές αντι-στρες τροφές που μπορεί να μας δώσουν την ενέργεια που χρειάζεται το σώμα μας για να κρατήσει την πίεση υπό έλεγχο.

Τρώγοντας… φεύγει το άγχος!

Σπαράγγια

Πλούσια σε φολικό οξύ, μπορεί να βοηθήσει τη διάθεσή σας.  Το φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β είναι βασικοί παράγοντες για την παραγωγή σεροτονίνης, μια χημική ουσία που βοηθά να μπείτε σε μια καλή διάθεση.

Κόκκινες πιπεριές

Μπορεί να πορτοκάλια να θεωρούνται οι καλύτερη πηγή για βιταμίνη C, ωστόσο, οι πιπεριές περιέχουν τη διπλάσια ακριβώς ποσότητα! Η βιταμίνη C ενισχύει την ψυχική και συναισθηματική εφεδρική δυναμικότητα και σας κρατάει σε εγρήγορση, ζωντανό και έτοιμο για την επόμενη πρόκληση.

Φασόλια σόγιας

Τα φασόλια σόγιας (σ.σ. και τα ρεβίθια και τα εμπλουτισμένα δημητριακά, δηλαδή τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο), όχι μόνο θα σας βάλουν σε μια καλή διάθεση, αλλά θα σας βοηθήσουν να μείνετε εκεί για αρκετές ώρες!

Φύτρο σιταριού

Το φύτρο από το Σιτάρι που μπορείτε πλέον να βρείτε και στα super market (σ.σ. αλλά και σπανάκι, κολοκύθα, σπόροι σκουός και κάσιους, δηλαδή τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο) έχουν επίσης μια σταθεροποιητική επίδραση στη διάθεση και σας βοηθούν να κοντρολάρετε το άγχος.

Γάλα

Το γάλα (σ.σ. εκτός και αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη) κάνει το σώμα καλά. Περιέχει από ασβέστιο, πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά, και βιταμίνες Β2 και Β12 και βοηθά ενίσχυση των οστών, ενώ προάγει την υγιή αναγέννηση των κυττάρων. Σε συνδυασμό με μια υγιή δημητριακά ολικής αλέσεως το πρωί,  το χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε την ημέρα σας.

Έξι τρόποι για να “νικήσετε” το άγχος

Τυρί cottage

Το συγκεκριμένο τυρί είναι επίσης μια καλή επιλογή. Όταν μάλιστα το καταναλώσετε με φρούτα που περιέχουν βιταμίνη C,  βοηθά τη μάχη  του σώματος απέναντι στις ελεύθερες ρίζες που έχουν την τάση να τρέχουν ανεξέλεγκτα όταν είστε αγχωμένοι.

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι μια πρώτης τάξεως επιλογή, όταν πρόκειται για την προστασία σας από το άγχος. Είναι πλούσια σε μαγνήσιο, ψευδάργυρο, καθώς και βιταμίνες Β2, C, και Ε και ακόρεστα λίπη, τα οποία υπερασπίζονται τη μάχη κατά των ελεύθερων ριζών, οι οποίες έχουν αποδειχθεί ότι προκαλούν καρκίνους και καρδιακές παθήσεις.

Διαβάστε επίσης: Δέκα τρόποι για να γλιτώσετε από το άγχος και το στρες

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Τι πρέπει να κάνεις για να μην ξαναπάρεις ποτέ τα κιλά που έχασες

Πριν από ένα αιώνα, οι ειδικοί πίστευαν ότι η παχυσαρκία ήταν αποτέλεσμα μιας κακής συνήθειας, της υπερφαγίας, η οποία μπορούσε να αντιμετωπισθεί με ψυχολογική υποστήριξη.

Ύστερα από μερικές δεκαετίες εμπειρίας με τις δίαιτες, ο Αμερικανός καθηγητής ψυχιατρικής Albert Stunkard και ο διαιτολόγος Mavis McLaren-Hume έγραψαν, το 1959, μια φράση που είναι η πιο συχνά επαναλαμβανόμενη στη διαιτητική βιβλιογραφία: “Οι περισσότεροι παχύσαρκοι δεν θα παραμείνουν στο πρόγραμμα αντιμετώπισης της παχυσαρκίας. Από αυτούς που θα μείνουν, οι περισσότεροι δεν θα χάσουν βάρος, και από αυτούς που θα χάσουν βάρος οι περισσότεροι θα το ξανακερδίσουν.”

Πραγματικά, όποιος έχει προσπαθήσει να αδυνατίσει ξέρει πολύ καλά πόσο εύκολο είναι να επιστρέψουν τα χαμένα κιλά. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι που έχουν κάνει δίαιτα, έχουν χάσει κιλά και έχουν καταφέρει να παραμείνουν στο μειωμένο βάρος.

Υγιεινές συνήθειες που δεν σε αφήνουν να χάσεις κιλά!

Το πρόγραμμα

Περίπου 10.000 από αυτούς που ακολούθησαν την επιτυχημένη δίαιτα (ή καλύτερα συμπεριφορά) συμμετέχουν σε ένα μεγάλο αμερικανικό ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο καταγράφει τι πέτυχαν, πώς το πέτυχαν και πώς συνεχίζουν. Το πρόγραμμα αυτό ονομάζεται National Weight Control Registry και άρχισε το 1993 από τον δρα Τζέιμς Ο. Χιλ, καθηγητή Ιατρικής και διευθυντή του Κέντρου Ερευνας Παχυσαρκίας Διατροφής (NORC) στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.Η μέση ηλικία τους είναι τα 45 χρόνια και οι επτά στους 10 είναι γυναίκες. Ο μέσος όρος του βάρους που έχουν χάσει είναι σχεδόν 35 κιλά, τα οποία έχουν κρατήσει επί 7,5 χρόνια κατά μέσον όρο. Μερικοί έχουν χάσει πάνω από 50 κιλά και δεν ξαναπάχυναν επί 2-3 δεκαετίες. Το ερώτημα είναι πως κατάφεραν να μην παχύνουν ξανά.

Πώς έχασαν βάρος και κατάφεραν να μην παχύνουν ξανά

Δεν υπάρχουν ομοιότητες στον τρόπο με τον οποίο αυτοί οι άνθρωποι έχασαν βάρος. Βασίσθηκαν σε κάθε είδους δίαιτες: με λίγα λιπαρά και πολλούς υδατάνθρακες, με λίγους υδατάνθρακες και πολλά λιπαρά, με ισορροπημένες δίαιτες, με δίαιτες της μόδας, με τις λεγόμενες δίαιτες αστραπή ή εξπρές κ.ο.κ.

Περισσότεροι από τους μισούς (55%) αδυνάτισαν με τη βοήθεια διαιτολόγου ή εμπορικών προγραμμάτων αδυνατίσματος, ενώ οι υπόλοιποι μόνοι τους. Σχεδόν οι οκτώ στους δέκα μάς είπαν ότι κάποιο συγκεκριμένο γεγονός ήταν το κίνητρο για να αρχίσουν δίαιτα, όπως ότι διαγνώστηκαν με κάποιο πρόβλημα υγείας ή έπρεπε να παραστούν σε έναν γάμο ή σε μία συνάντηση με παλιούς συμμαθητές τους. Οι δίαιτες που ακολούθησαν πέτυχαν διότι τους ανάγκασαν να τρώνε λιγότερο απ’ ό,τι συνήθιζαν για αρκετόν καιρό – ορισμένοι χρειάσθηκαν χρόνια για να φτάσουν στο βάρος που ήθελαν.

Τρεις διατροφικοί μύθοι για όσους θέλουν να χάσουν περιττά κιλά

Πάνω από τους μισούς χρησιμοποίησαν επίσης την άσκηση για να τα καταφέρουν, αν και στο στάδιο του αδυνατίσματος ο ρόλος της άσκησης ήταν υποδεέστερος απ’ ό,τι στο στάδιο της διατήρησης του νέου βάρους.

Οι περισσότεροι διατηρούν το μειωμένο βάρος του ακολουθώντας μονίμως μια διατροφή με θερμίδες και προσέχοντας να μην καταναλώνουν πολλά λιπαρά. Γυμνάζονται επίσης καθημερινά, βλέπουν λίγη τηλεόραση, προσέχουν μονίμως τι τρώνε, αρχίζουν σχεδόν πάντοτε την ημέρα τους με ένα καλό πρωινό, ζυγίζονται συχνά και ακολουθούν κάθε ημέρα το πρόγραμμα διατροφής που έχουν επιλέξει, δίχως να κάνουν «διαλείμματα» τα Σαββατοκύριακα, στις γιορτές ή στις αργίες.

Δεν αποκλείουν επίσης τίποτα από τη διατροφή τους, αλλά απολαμβάνουν παχυντικά εδέσματα μία φορά τον μήνα κατά μέσον όρο και σε ελεγχόμενη ποσότητα. Λένε ωστόσο ότι παρότι έχουν διατηρήσει το νέο βάρος τους επί 15 ή 20 χρόνια, εξακολουθούν να καταβάλλουν προσπάθεια για να διατηρούν υπό έλεγχο το βάρος τους.

Σύμφωνα με τον Τζέιμς Ο. Χιλ, ο μέσος αριθμός των θερμίδων που καταναλώνουν ημερησίως είναι 1.800 θερμίδες. Το 26% των θερμίδων τους κατά μέσον όρο προέρχεται από λίπη, 55% από υδατάνθρακες (λ.χ. δημητριακά, ψωμί, ζυμαρικά, φρούτα), 19% από πρωτεΐνες (λ.χ. ψάρια, πουλερικά, όσπρια, κρέας, γαλακτοκομικά). Δεν τρώνε συχνά εκτός σπιτιού, καταναλώνουν λάιτ τρόφιμα και υπολογίζουν προσεκτικά τις θερμίδες τους. Δεν επιζητούν την ποικιλία και τις γεύσεις στη διατροφή τους.  Δεν παρεκκλίνουν ποτέ από τις διατροφικές συνήθειές τους (ούτε στις γιορτές ή τις διακοπές). Έχουν ως κύριο ρόφημα της διατροφής τους έχουν το νερό. Δεν παίρνουν σχεδόν καμία θερμίδα από αναψυκτικά με ζάχαρη. Το 90% γυμνάζονται μία ώρα την ημέρα, κατά μέσον όρο. Το  80% κάνουν περπάτημα. Το 20% κάνουν γυμναστική με βάρη. Το  20% κάνουν ποδήλατο. Το 18% κάνουν αεροβική άσκηση. Όλοι προσπαθούν να κινούνται π.χ.  ανεβοκατεβαίνουν τις σκάλες με τα πόδια αντί να χρησιμοποιούν ασανσέρ. Οι μισοί κρατούν αναλυτικό ημερολόγιο διατροφής (γράφουν μέχρι και τις τσίχλες).

Διαβάστε επίσης: Πως θα σπάσετε τον φαύλο κύκλο χάνω-ξαναπαίρνω κιλά;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend