Τα όσπρια μας “χορταίνουν” για περισσότερες ώρες από το κρέας

Τα γεύματα με βάση τα όσπρια όπως είναι τα φασόλια και τα μπιζέλια (αρακάς) προκαλούν μεγαλύτερη μείωση της όρεξης από τα γεύματα με βάση το κρέας όπως είναι το χοιρινό και το μοσχάρι, σύμφωνα με μελέτη του Τμήματος Διατροφής, Άσκησης και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Food & Nutrition έδειξε ότι κατανάλωση οσπρίων μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα.

Πολλές σύγχρονες διαιτητικές συστάσεις ενθαρρύνουν την υψηλή κατανάλωση πρωτεϊνών διότι βοηθούν στην απώλεια βάρους ή αποτρέπουν την απώλεια μυϊκής μάζας λόγω ηλικίας. Επιπλέον, συνιστάται η κατανάλωση περισσότερων φυτικών πρωτεϊνών όπως είναι τα φασόλια και τα μπιζέλια που ανήκουν στα όσπρια και λιγότερες ζωικές πρωτεΐνες καθώς οι τελευταίες α) συνοδεύονται από κορεσμένα λιπαρά και β) η παραγωγή κρέατος σημαίνει μεγαλύτερη επιβάρυνση για το κλίμα από την καλλιέργεια λαχανικών.

Μέχρι σήμερα, λίγα είναι γνωστά για το πως τα όσπρια μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους αλλά η παρούσα μελέτη βρήκε ότι τα λαχανικά υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες προκαλούν μεγαλύτερο κορεσμό της πείνας από το κρέας διότι περιέχουν όχι μόνο πρωτεΐνες αλλά και φυτικές ίνες.

Έτσι θα κάνετε υγιεινή διατροφή με μικρό κόστος

Η μελέτη έδειξε ότι το πλούσιο σε πρωτεΐνες γεύμα με βάση τα φασόλια και τα μπιζέλια προκάλεσε μεγαλύτερο κορεσμό της πείνας από ένα πλούσια σε πρωτεΐνες γεύμα με βάση το μοσχάρι και το χοιρινό κρέας (τα γεύματα παρείχαν τις ίδιες θερμίδες).

Αυτή ήταν η πρώτη μελέτη που συνέκρινε την επίδραση των οσπρίων στην όρεξη σε σχέση με το κρέας. Να σημειωθεί ότι το λαχανικό που έχει περισσότερο ερευνηθεί είναι η σόγια, η οποία περιέχει σημαντική ποσότητα πρωτεϊνών.

Όσπρια και αίσθημα πληρότητας

Στη μελέτη, 43 άνδρες μέσης ηλικίας 24,4 ετών, σερβίρονταν τρία διαφορετικά γεύματα των οποίων το βασικό μέρος ήταν είτε φασόλια/αρακάς είτε μοσχάρι/χοιρινό κρέας. Τα γεύματα αυτά δίνονταν στους συμμετέχοντες ως πρωινό μαζί με 300 ml νερό και ζύγιζαν 591 γραμμάρια το καθένα παρέχοντας 836 θερμίδες.

Το πρώτο γεύμα ήταν υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη από κρέας (19% πρωτεΐνες, 53% υδατάνθρακες, 28% λίπος και 6 γραμμάρια φυτικές ίνες ανά 100 γραμμάρια γεύματος).
Το δεύτερο γεύμα ήταν υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη από όσπρια (19% πρωτεΐνες, 53% υδατάνθρακες, 28% λίπος και 25 γραμμάρια φυτικές ίνες ανά 100 γραμμάρια γεύματος).
Και το τρίτο γεύμα ήταν χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη από όσπρια (9% πρωτεΐνες, 62% υδατάνθρακες, 28% λίπος και 10 γραμμάρια φυτικές ίνες ανά 100 γραμμάρια γεύματος).
Το αποτέλεσμα ήταν πως όταν οι συμμετέχοντες έτρωγαν το πλούσιο σε φυτική πρωτεΐνη γεύμα βασισμένο σε φασόλια και μπιζέλια, είχαν τον μεγαλύτερο κορεσμό της πείνας και κατανάλωναν 12-13% λιγότερες θερμίδες στο επόμενο γεύμα τους, συγκριτικά με το αν είχαν φάει το γεύμα με βάση το κρέας ή το γεύμα με βάση τα όσπρια χαμηλών πρωτεϊνών. Με άλλα λόγια, το γεύμα που βασίζονταν στα όσπρια αλλά περιελάμβανε λιγότερες πρωτεΐνες προκάλεσε περίπου τον ίδιο κορεσμό της πείνας με το γεύμα που βασίζονταν στο κρέας.

14 τρόφιμα που βρίσκεις παντού και κρατάνε χρόνια!

“Το πλούσιο σε πρωτεΐνες γεύμα που αποτελούνταν από όσπρια περιείχε σημαντικά περισσότερες φυτικές ίνες από το πλούσιο σε πρωτεΐνες γεύμα κρέατος, και αυτό ήταν που πιθανότατα συνέβαλε στην αύξηση του αισθήματος κορεσμού της πείνας”, δήλωσε η Anne Raben, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και επικεφαλής της μελέτης.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι ένα πλούσιο σε πρωτεΐνες γεύμα από φασόλια και μπιζέλια ήταν γευστικό και νόστιμο όσο το πλούσιο σε πρωτεΐνες γεύμα με βάση το μοσχάρι και το χοιρινό κρέας.

“Το συμπέρασμα είναι κάπως αντίθετο με την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι κάποιος θα πρέπει να καταναλώνει μια μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης επειδή έτσι μειώνει περισσότερο την όρεξη. Μπορεί κάποιος να τρώει ένα πλούσιο σε φυτικές ίνες γεύμα με λιγότερες πρωτεΐνες και να επιτύχει την ίδια αίσθηση πληρότητας. Ενώ χρειάζονται περισσότερες μελέτες για μια οριστική απόδειξη, φαίνεται ότι τα γεύματα με βάση τα όσπρια -και ειδικότερα τα φασόλια και τα μπιζέλια- μπορούν να λειτουργήσουν ως μακροπρόθεσμη βάση  μιας δίαιτας με σκοπό το αδυνάτισμα”, είπε η καθηγήτρια Raben.

Διαβάστε επίσης: Τα όσπρια κερδίζουν τη… μάχη κατά του λίπους!

Πηγή: Meals based on vegetable protein sources (beans and peas) are more satiating than meals based on animal protein sources (veal and pork) – a randomized cross-over meal test study.

Previous ArticleNext Article

Τροφές που σας βοηθούν να ξεπεράσετε τους μυϊκούς τραυματισμούς

Τροφές που σας βοηθούν να ξεπεράσετε τους μυϊκούς τραυματισμούς

Όταν το σώμα σου αντιμετωπίζει έναν μυϊκό τραυματισμό, μέρος της αποθεραπείας είναι πάντα και ο τρόπος που τρως. Μπορεί να είναι μια υποτιμημένη πτυχή της αποθεραπείας αλλά είναι γνωστό πως για κάθε είδος τραυματισμού υπάρχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά που βοηθάνε το σώμα σου να επανέλθει.

Όταν υποφέρεις από κάταγμα κοπώσεως

Τα κατάγματα καταπόνησης συνήθως προκαλούνται από τη συνεχόμενη διάνυση μεγάλων αποστάσεων ή τη απότομη αύξηση των χιλιομέτρων που κάνουμε. Επηρεάζουν κυρίως τα οστά στα άκρα και τα πόδια και προκύπτουν όταν ο μυς είναι ήδη κουρασμένος και υπερφορτώνεται στρες στα οστά.

Ασβέστιο και βιταμίνη D

Το γάλα έχει θεραπευτικές ιδιότητες ως γνωστόν. Δεν είναι τυχαίο πως το αμερικανικό κολέγιο αθλητικής ιατρικής (ACSM) συστήνει στους αθλητές με κατάγματα καταπόνησης να πίνουν περίπου τρία ποτήρια γάλα την ημέρα. Γενικά, τα γαλακτοκομικά τρόφιμα είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου ενώ υπάρχουν και πολλά άλλα τρόφιμα που βοηθάνε σε μια τέτοια αποθεραπεία όπως τα λάχανα, το μπρόκολο, το σπανάκι, τα προϊόντα σόγιας και ο χυμός πορτοκαλιού.

Η βιταμίνη D είναι μια άλλη θρεπτική ουσία που κάνει καλό στα οστά. Ο καλύτερος τρόπος για να την αποκτήσετε είναι η έκθεση στον ήλιο ενώ μέσω τρόφιμων η πρόσληψη μπορεί να γίνει κατά βάση μέσα από αυγά, σολομό, σκουμπρί, τόνο, σαρδέλες, συκώτι και μανιτάρια. Αν έπειτα από μια εξέταση αίματος αποκαλυφθεί πως είστε ανεπαρκής όσον αφορά τη βιταμίνη D, ο γιατρός εκτός από το να σας γράψει συμπληρώματα θα σας συστήσει να τρώτε αυτές τις τροφές.

Όταν έχεις μόλις χειρουργηθεί στο γόνατο

Ανεξάρτητα από το είδος της χειρουργικής επέμβασης στην οποία έχεις προβεί – μηνίσκος, χιαστοί ή οτιδήποτε- ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν στην επούλωση των πληγών.

Πρωτεΐνη, κολλαγόνο και ψευδάργυρο

Οι έρευνες δείχνουν ότι η πρόσληψη πρωτεΐνης είναι ζωτικής σημασίας για έναν δρομέα ο οποίος αδρανοποιείται μετά από μια χειρουργική επέμβαση. Επιβάλλεται να τρώει κρέας, γαλακτοκομικά, ψάρια, όσπρια και φασόλια.

Ταυτόχρονα, το κρέας είναι μια πολύ πλούσια πηγή κολλαγόνου, ενός συνδετικού ιστού που προάγει την επούλωση των πληγών. Είναι καλύτερα να επιλέγετε άπαχα κρέατα, όπως το κοτόπουλο, το ψάρι και η γαλοπούλα καθώς τα κορεσμένα με χοιρινό λίπος μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή, καθυστερώντας την ανάρρωση.

Τέλος, έρευνες έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια του οργανισμού σε ψευδάργυρο μπορεί να καθυστερήσει το χρόνο αποκατάστασης. Όπως η πρωτεΐνη, έτσι και ο ψευδάργυρος βρίσκεται στο κρέας, το ψάρι, το κοτόπουλο, τα γαλακτοκομικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φασόλια.

Όταν πάσχεις από τενοντίτιδα ή πελματιαία κολπίτιδα…

Όταν ακούς μια λέξη που τελειώνει σε «-ίτιδα» έχουμε να κάνουμε με φλεγμονή: η τενοντίτιδα είναι η φλεγμονή του τένοντα και η πελματιαία κολπίτιδα η φλεγμονή στον πυθμένα του ποδιού. Η τενοντίτιδα είναι ένας πολύ συχνός τραυματισμός που προκύπτει από υπερβολικές ή επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Η απότομη αύξηση των χιλιομέτρων που διανύουμε καθώς και η λογική της υπέρβασης του πόνου, προκαλούν τέτοιου τύπου προβλήματα.

Αντιοξειδωτικά και καλά λιπαρά

Τα αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν τη φλεγμονή βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά. Και, όσο πιο σκούρα είναι η τροφή ως προς το χρώμα της τόσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητά της στα αντιοξειδωτικά. Επιλέξτε τα σκούρα πράσινα φύλλα και τα πλούσια σε χρώμα μούρα για να είστε σίγουροι και σίγουρες.

Αν και ίσως είστε διστακτικοί στο να καταναλώνετε λίπος όταν βρίσκεστε σε περίοδο αδράνειας όπως αυτή ενός τραυματισμού, το ακόρεστο λίπος μπορεί πραγματικά να καταπολεμήσει τη φλεγμονή.

Όταν υποφέρεις από αρθρίτιδα…

Μια άλλη επώδυνη «-ίτιδα» είναι αρθρίτιδα δηλαδή η φλεγμονή στις αρθρώσεις. Άπειροι άνθρωποι πάσχουν από αρθρίτιδα και πέρα από την ξεκούραση δεν υπάρχει καμία πιο συγκεκριμένη θεραπεία. Ωστόσο οι αλλαγές στη διατροφή μπορεί να μειώσουν τον πόνο.

Τροφές με κολλαγόνο

Το κολλαγόνο βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο κρέας ενώ είναι επίσης και ένα δημοφιλές συμπλήρωμα που βελτιώνει τα αρθριτικά συμπτώματα. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε πως οι αθλητές που έπαιρναν 10 γραμμάρια κολλαγόνου κάθε μέρα για 24 εβδομάδες μείωσαν τον πόνο τους στις αρθρώσεις σε σχέση με άλλους που λάμβαναν ένα φάρμακο placebo για τις ανάγκες της έρευνας.

Διαβάστε ακόμα: Τραυματισμοί δρομέων και αντιμετώπιση: Από τα γόνατα ως τα νύχια

Μαύρη σοκολάτα: Λόγοι υγείας για να την απολαύσεις

Η σοκολάτα είναι απόλαυση που μπορεί να επηρεάζει τη διάθεσή μας. Έχει επίσης αρκετά εκπληκτικό οφέλη για την υγεία που την καθιστούν ακόμη πιο ελκυστική. Για να κερδίσει τα μέγιστα οφέλη από τη σοκολάτα αυτή θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 70% κακάο.

Δείτε παρακάτω 5 πολύ σημαντικούς λόγους για τους οποίους μπορείτε να επιτρέψετε στον εαυτό σας να καταναλώνει σοκολάτα.

Προστασία της καρδιάς

Η σοκολάτα περιέχει πολυφαινόλες και φλαβονοειδή που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος σας και να αποτρέψουν τις καρδιακές παθήσεις. Τα φλαβονοειδή είναι αντιοξειδωτικά που μπορούν επίσης να βρεθούν σε ορισμένα φρούτα, κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι και το ελαιόλαδο. Η σοκολάτα είναι μία από τις πιο πλούσιες πηγές φλαβονοειδών, με υψηλότερα επίπεδα από ό, τι σχεδόν οποιαδήποτε άλλη τροφή. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτά τα φλαβονοειδή μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Ανακούφιση από το στρες

Η σοκολάτα περιέχει καταπραϋντικές ιδιότητες και δρα ως ηρεμιστικό, συμβάλλοντας στη μείωση των επιπέδων του στρες και του άγχους. Η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί επίσης να προκαλέσει το σώμα να απελευθερώσει ενδορφίνες, οδηγώντας σε βελτιωμένη διάθεση και την αυξημένη αίσθηση της ευημερίας. Επιπλέον, μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η σοκολάτα περιέχει αναλγητικές ιδιότητες που βοηθούν στη μείωση του πόνου που σχετίζονται με το στρες.

Βελτιωμένη συγκέντρωση

Η σοκολάτα περιέχει ένα διεγερτικό που ονομάζεται θεοβρωμίνη, η οποία έχει παρόμοια δράση με την καφεΐνη. Θεοβρωμίνη μπορεί να βελτιώσει τη συγκέντρωση και τα συνολικά επίπεδα της εγρήγορσης. Σε αντίθεση με την καφεΐνη, θεοβρωμίνη δεν παράγει διέγερση και άλλες αρνητικές παρενέργειες. Τρώγοντας μια μικρή σοκολάτα θα μπορούσε να ενισχύσει προσωρινά τη δύναμη του εγκεφάλου σας και να αυξήσετε την ικανότητά σας να επικεντρωθεί σε πολύπλοκες εργασίες.

4 λόγοι που η σοκολάτα είναι ευεργετική για τους δρομείς

Αντιβηχικό

Η θεοβρωμίνη που βρέθηκαν στη σοκολάτα θεωρείται για να βοηθήσει την καταστολή του βήχα. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι πράξεις σοκολάτα σε ένα παρόμοιο τρόπο με κωδεΐνη, η οποία συχνά χρησιμοποιείται ως βασικό συστατικό σε φάρμακα βήχα. Η κωδεΐνη μπορεί να έχει αρνητικές παρενέργειες, όπως υπνηλία, η οποία κάνει σοκολάτα μια πολύ καλύτερη εναλλακτική λύση για την καταστολή του βήχα.

Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο

Το Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) είναι ένα οδυνηρό πρόβλημα που πλήττει τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Τα συμπτώματα του PMS διαφέρουν από τη μία γυναίκα στην άλλη, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν μεταβολές στη διάθεση, φούσκωμα και αύξηση βάρους. Η σοκολάτα περιέχει τις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του PMS, ιδιαίτερα εναλλαγές της διάθεσης, άγχος και κατάθλιψη.

Η σοκολάτα είναι μια υπέροχη λιχουδιά που έρχεται με μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με κάθε υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα, η μεγάλη ποσότητα είναι λογικό να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους. Προσοχή στις ποσότητες λοιπόν.  Επιπλέον, θυμηθείτε να επιλέξετε σκούρα σοκολάτα με τουλάχιστον 70% κακάο.

Διαβάστε επίσης: Γιατί η δυσκολία να χωνέψουμε τη μαύρη σοκολάτα μας κάνει καλό;

x
Send this to a friend