Δέκα μύθοι για τη γυμναστική που δεν πρεπει να παίρνεις στα σοβαρά

Πώς θα επιλέξετε τον τύπο άσκησης που σας ταιριάζει

Είναι πολύ διαδεδομένο φαινόμενο: άπειροι άνθρωποι που δεν είναι εξοικειωμένοι με την συστηματική γυμναστική αλλά για τους δικούς τους λόγους θέλουν να αρχίζουν να γυμνάζονται συστηματικά, αδυνατούν να το πετύχουν.

Ξεκινάνε για κάποιο καιρό να γυμνάζονται αλλά συχνά τα παρατάνε, δεν μπορούν να προσαρμοστούν σε αυτό τον τρόπο ζωής. Όταν το ξαναπαίρνουν απόφαση αρχίζουν εκ νέου τη γυμναστική αλλά ούτε αυτή η προσπάθειά τους έχει αποτέλεσμα. Και αυτό επαναλαμβάνεται συνέχεια.

Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία δεν χρειάζεται να νιώθεις τύψεις. Ναι, σου λείπει η αποφασιστικότητα και η θέληση αλλά στο χέρι σου είναι αυτό να διορθωθεί. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο δεν χρειάζεται να αυτομαστιγώνεσαι.

Μπορεί να υπάρχουν διάφοροι μύθοι αναφορικά με την γυμναστική που κυκλοφορούν και ενισχύουν την ανασφάλειά σου αλλά δεν είναι τίποτα παραπάνω από αυτό: μύθοι.

Να μερικοί που δεν πρέπει να παίρνεις στα σοβαρά:

Μύθος 1: Η γυμναστική είναι «φυσιολογική»

Κάθε φορά που κινείσαι για το παραμικρό κάνεις προβαίνεις σε μια φυσική δραστηριότητα. Αντίθετα, η γυμναστική είναι μια υπερδιογκωμένη εκδοχή της φυσικής δραστηριότητας που έχει ως απώτερο στόχο την βελτίωση της φυσικής σου κατάστασης. Μπορεί να νομίζεις πως είναι «φυσικό» να γυμνάζεσαι αλλά στην πραγματικότητα είναι μια συνήθεια του «μοντέρνου ανθρώπου». Για εκατομμύρια χρόνια οι άνθρωποι προβαίνουν σε φυσικές δραστηριότητες πάνω από το κανονικό μόνο για ένα λόγο: επειδή είναι αναγκασμένοι. Μόνο ο σύγχρονος άνθρωπος το κάνει εθελοντικά.

Μύθος 2: Το να αποφεύγεις τη γυμναστική σε κάνει τεμπέλη

Πόσοι άνθρωποι θα επιλέξουν να ανέβουν 5-6 ορόφους με τα πόδια αν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ασανσέρ; Προφανώς, η συντριπτική πλειονότητα. Σημαίνει αυτό ότι είναι όλοι τεμπέληδες; Όχι, σημαίνει απλά ότι ακολουθούν το φυσικό τους ένστικτο και δεν θέλουν να κουράζονται παραπάνω από το επίπεδο που είναι αναγκασμένοι να κουράζονται. Μην νιώθεις άσχημα για αυτό το φυσικό σου ένστικτο. Είναι φυσιολογικό.

Μύθος 3: Η καθιστική ζωή είναι το νέο τσιγάρο

Σίγουρα θα έχεις διαβάσει ένα σωρό στατιστικές που ισχυρίζονται πως το να καθόμαστε πολύ μας σκοτώνει. Σίγουρα η υπερβολική ακινησία είναι ανθυγιεινή αλλά δεν χρειάζεται να δαιμονοποιούμε μια συνήθεια τόσο φυσική όσο το… καθισιό. Οι άνθρωποι κάθε κουλτούρας κάθονται πολύ. Άλλωστε υπάρχει και η θετική πλευρά σε αυτό. Μελέτες έχουν δείξει πως το να κάθεσαι για πολύ ώρα και να σηκώνεσαι για να ξεμουδιάσεις κάθε 10 με 15 λεπτά ενεργοποιεί τον μεταβολισμό.

Τρεις διατροφικοί μύθοι για όσους θέλουν να χάσουν περιττά κιλά

Μύθος 4: Οι πρόγονοί μας ήταν πιο γυμνασμένοι και πιο γρήγοροι από εμάς

Ένας πολύ κοινός μύθος ισχυρίζεται πως αν άνθρωπος δεν ζούσε στον σύγχρονο πολιτισμό θα ήταν γεννημένος υπεραθλητής, απίστευτα δυνατός, υπερβολικά γρήγορος και μαραθωνοδρόμος από τη φύση του. Άλλωστε κάτι τέτοιο ήταν και οι προγονοί μας. Σωστά; Λάθος. Αν εξαιρεθεί το γεγονός πως η φυσική τους κατάσταση ήταν καλύτερη εξαιτίας της χειρωνακτικής εργασίας δεν ήταν ούτε περισσότερο γυμνασμένοι από έναν σύγχρονο άνθρωπο που κάνει χειρωνακτική εργασία ούτε γρήγοροι από φυσικού τους.

Μύθος 5: Το περπάτημα δεν σε βοηθάει να χάσεις βάρος

Αρκετά πρόσφατος αυτός ο μύθος, υποστηρίζει πως το περπάτημα σου ανοίγει την όρεξη με αποτέλεσμα να καταναλώνεις μετά από αυτό περισσότερες θερμίδες από όσες χάνεις. Μόνο που κάτι τέτοιο ισχύει περίπου για κάθε μορφή άσκησης. Γενικότερα άλλωστε, αν θες να χάσεις βάρος είναι αναγκαίο και το πρόγραμμα διατροφής. Από μόνη της η άσκηση δεν φτάνει.

Μύθος 6: Το τρέξιμο θα κάνει άτρωτα τα γόνατά σου

Η αλήθεια είναι πως όσο πιο άπειρος δρομέας είσαι τόσο περισσότερο κινδυνεύεις με τραυματισμό στα γόνατα, τα οποία άλλωστε είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητα. Όμως τα γόνατα δεν είναι κάτι σαν το… αυτοκίνητο που άμα το τρέξεις θα στρώσει. Αντίθετα, πάντα ένας δρομέας θα κινδυνεύει με τραυματισμό στα γόνατα, δεν είναι λίγοι άλλωστε εκείνοι που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδες. Σίγουρα ο πιο έμπειρος δρομέας κινδυνεύει λιγότερο αλλά άτρωτα γόνατα δεν υπάρχουν.

Μύθος 7: Όσο μεγαλώνεις τόσο πιο άσκοπο είναι να γυμνάζεσαι

Κι όμως, το ακριβώς αντίθετο ισχύει: όσο περισσότερο μεγαλώνεις τόσο λιγότερο άσκοπο είναι να γυμνάζεσαι. Άπειρες μελέτες δείχνουν πως η άσκηση λειτουργεί πιο ευεργετικά στον οργανισμό σου και το σώμα σου όσο περισσότερο μεγαλώνεις και αυτό είναι απόλυτα λογικό με δεδομένο πως όσο πιο νέος είσαι τόσο πιο δυνατό από φυσικού του είναι το κορμί σου. Ο ανθρώπινος οργανισμός φθείρεται όσο μεγαλώνεις αλλά ποτέ δεν παύει να είναι δεκτικός στην άσκηση.

Μύθος 8: Υπάρχει ένα μίνιμουμ άσκησης που πρέπει πάντα να πιάνεις

Άλλοι λένε πως τα 150 λεπτά την εβδομάδα είναι το ελάχιστο που πρέπει να ασκείσαι. Άλλοι τοποθετούν τον πήχη στα 75 λεπτά την εβδομάδα. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καν ένα συγκεκριμένο όριο. Το πόσο «πρέπει» να ασκείσαι άλλωστε είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα που έχει να κάνει την φυσική σου κατάσταση, την ηλικία σου, το ιατρικό ιστορικό σου και άλλα πολλά. Συνεπώς, οικουμενική αλήθεια δεν υπάρχει.

Τρεις μύθοι για τον μεταβολισμό μας

Μύθος 9: Η θέληση είναι το παν

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην θέλει να γυμνάζεται συστηματικά αλλά αυτό δεν σημαίνει πως άπαντες το καταφέρνουν. Για την ακρίβεια, οι περισσότεροι αν και το θέλουν πολύ δεν τα καταφέρνουν. Άρα όχι, δεν μετράει η θέληση. Το κίνητρο είναι αυτό που μετράει. Με άλλα λόγια, όχι το ΠΟΣΟ το θέλεις αλλά το ΓΙΑΤΙ το θέλεις. Αν η ανταμοιβή είναι σημαντική, η πειθαρχία θα έρθει.

Μύθος 10: Η άσκηση είναι «φάρμακο» για τα πάντα

Η απουσία άσκησης μπορεί πράγματι να μας κάνει πιο επιρρεπείς σε διάφορες σωματικές ή ψυχολογικές ασθένειες. Όμως η άσκηση δεν είναι κάποιο είδος μαγικού χαπιού που γιατρεύει τα πάντα. Δεν σε κάνει άτρωτο και δεν σε προστατεύει από κάθε ασθένεια. Στην εποχή της πανδημίας ζούμε, αυτό θα έπρεπε να το ξέρουμε…

Διαβάστε επίσης: Οι εννιά μεγαλύτεροι διατροφικοί μύθοι για όσους τρέχουν

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Πως δεν θα πάρει τον… κατήφορο η φυσική σας κατάσταση το καλοκαίρι

Πως δεν θα πάρει τον... κατήφορο η φυσική σας κατάσταση το καλοκαίρι

Μπορεί το καλοκαίρι να είναι μία δύσκολη περίοδος για τρέξιμο και άσκηση, όμως δεν πρέπει να αφεθείτε τελείως στις διακοπές, καθώς η προσπάθεια των προηγούμενων μηνών θα καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων.

Η αλλαγή περιβάλλοντος την περίοδο των διακοπών είναι μία καλή ευκαιρία για να τονώσετε την ψυχολογία σας. Βλέπετε, πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν το γεγονός ότι οι καρδιοαναπνευστικές προσαρμογές που έχετε αποκτήσει από την προπόνηση χρειάζονται περίπου 5-6 ημέρες για να υποχωρήσουν, ενώ το σχετικό διάστημα για τις μυϊκές είναι περίπου 12-14 ημέρες.

Επιπλέον, η αποχή από την άσκηση μειώνει την φυσική σας κατάσταση κατά 15% ανά εβδομάδα, ενώ όσο μεγαλώνει η αποχή τόσο μεγαλώνει και το εν λόγω ποσοστό (στις τρεις εβδομάδες μπορεί να φτάσει και το 50%).

Ετσι, καλό θα είναι να προσπαθείτε να τρέχετε περίπου δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, όχι μόνο για να διατηρηθείτε στο επίπεδο που βρίσκεστε, αλλά και να παρατηρήσετε ακόμα και βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης.

Βέβαια, επειδή για κάποιους ίσως και να μην είναι εύκολο να τρέχουν στις διακοπές τους, ακολουθούν κάποιες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την φυσική σας κατάσταση, ενώ στην χειρότερη περίπτωση θα μειώσετε τις συνέπειες από την αποχή.

  • Αυξήστε τις ώρες του ύπνου ή έστω (μιας και βρισκόμαστε σε διακοπές) να μην μειωθούν.
  • Ελαττώστε την ποσότητα του φαγητού.
  • Αυξήστε τα φρούτα και τα λαχανικά στα γεύματα σας.
  • Πίνετε πολλά υγρά και χυμούς σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.
  • Αυξήστε τη λήψη βιταμινών C και Ε.
  • Προπονηθείτε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα που η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη.
  • Πίνετε υγρά (νερό και ισοτονικά ποτά) κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Ελάχιστη λήψη 500 ml ανά ώρα.
  • Χρησιμοποιείτε καπελάκι για το κεφάλι ώστε να μειώσετε το βαθμό της αφυδάτωσης και τις πιθανότητες ηλίασης.
  • Φορέστε τον κατάλληλο ρουχισμό και μην τρέχετε με εκτεθειμένο το σώμα στον ήλιο. Τα σημεία που είναι περισσότερο εκτεθειμένα είναι οι ώμοι και ο αυχένας.
  • Χρησιμοποιείτε αντιηλιακές κρέμες υψηλής προστασίας. Για καλύτερη αναπνοή του δέρματος υπάρχουν αλοιφές για τον αθλητισμό και όχι αυτές που χρησιμοποιεί το ευρύ κοινό.

Διαβάστε ακόμα: Τα 10 σπορ που πρέπει να δοκιμάσετε το καλοκαίρι (pics)

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Συνήθειες που έχουν οι αθλητικοί τύποι, ακόμα και τις μέρες χωρίς προπόνηση

Είναι γεγονός ότι η γυμναστική είναι για όλους, αλλά υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι (πιθανόν στον κύκλο μας!) που θαυμάζουμε για τις αθλητικές τους επιδόσεις και την επιμονή που επιδεικνύουν σε κάθε τους προπόνηση. Αν λοιπόν έχετε και εσείς έναν “αθλητή” φίλο, τότε έχετε σίγουρα παρατηρήσει ότι έχει υιοθετήσει κάποιες συγκεκριμένες συνήθειες που αναβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής του, ακόμα και αν βρίσκεται εκτός γηπέδων (ή γυμναστηρίων!).

Ποιες είναι όμως αυτές οι μικρές ρουτίνες που ενισχύουν την ευεξία του και ομορφαίνουν την κάθε του στιγμή; Παρακάτω τις περιγράφουμε όλες. Πάμε λοιπόν να τις δούμε!

Βρίσκονται σε κίνηση

Είναι γεγονός ότι η σημερινή πραγματικότητα μας βρίσκει μονίμως καθισμένους, είτε πρόκειται για τις στιγμές που περνάμε στον καναπέ, είτε για τις εργασιακές μας ώρες στο γραφείο και πάει λέγοντας. Επιπλέον, οι ευκολίες της σύγχρονης τεχνολογίας στην καθημερινότητα ενισχύουν αυτήν την ανθυγιεινή συνήθεια, καθώς πλέον με το πάτημα ενός κουμπιού (σχεδόν!) όλα λύνονται.

Οι λάτρεις της άθλησης όμως γνωρίζουν πολύ καλά τη σημασία της κίνησης και επιλέγουν να την εντάσσουν σε όλες τις φάσεις της ημέρας τους, ακόμα και όταν δεν έχουν προπόνηση. Βάζουν λοιπόν τα άνετα αθλητικά τους παπούτσια, όπως είναι για παράδειγμα αυτά της New Balance, και φροντίζουν να κινούνται όσο πιο πολύ γίνεται. Επιπλέον, αρκετοί από αυτούς έχουν στον καρπό τους το αγαπημένο τους smartwatch από Apple ή οποιαδήποτε άλλη αξιόπιστη εταιρεία, και καταγράφουν τα βήματα της ημέρας, θέτοντας συνεχώς νέους στόχους.

Τρώνε υγιεινά

Μία από τις σημαντικότερες ενδείξεις αυτοφροντίδας είναι η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής, που ενισχύει τόσο τη σωματική, όσο και την ψυχική ευεξία. Πιο αναλυτικά, το καλό και ποιοτικό φαγητό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς ενισχύει τον οργανισμό μας με όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να επιτελέσει όλες του τις λειτουργίες.

Οι αθλητικοί τύποι λοιπόν έχουν αντιληφθεί τον αντίκτυπο της διατροφής στην υγεία τους και επιλέγουν τροφές που θα τους γεμίσουν με τα θρεπτικά στοιχεία που έχουν ανάγκη. Ξέρουν επίσης ότι σε συνδυασμό με την άσκηση, η υγιεινή διατροφή μπορεί να μεταμορφώσει τη ζωή τους και να κάνουν την κάθε μέρα ακόμα πιο όμορφη. Έτσι, φροντίζουν να ετοιμάζουν τα ταπεράκια τους και τα υγιεινά τους σνακ και να τα παίρνουν μαζί τους παντού, ακόμα κι αν είναι όλη μέρα εκτός σπιτιού!

Κοιμούνται επαρκώς

Ο καλός και επαρκής ύπνος συνοδεύεται από πλήθος θετικών και είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη συνολική μας υγεία. Πιο συγκεκριμένα, ένας πλήρης κύκλος ύπνου περιλαμβάνει τέσσερα στάδια, κατά τα οποία πραγματοποιούνται απαραίτητες λειτουργίες που επιτρέπουν στον εγκέφαλο και το σώμα να αναρρώνουν και να αναπτύσσονται.

Επιπλέον, η φυσιολογική διάρκεια ύπνου εξαρτάται από την ηλικία του κάθε ανθρώπου και φαίνεται να μειώνεται αισθητά όσο μεγαλώνουμε. Τα βρέφη για παράδειγμα, χρειάζονται 14-17 ώρες ύπνου, ενώ ένας μεσήλικας μπορεί να αρκεστεί σε 7-8 ώρες. Οι αθλητικοί τύποι λοιπόν αναγνωρίζουν τις ανάγκες του σώματός τους και του προσφέρουν καθημερινά όλα τα οφέλη της ποιοτικής ανάπαυσης.

Δεν ξεχνάνε το νερό

Το νερό, το θαυματουργό αυτό δώρο της φύσης, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καλής υγείας και είναι απαραίτητο να το καταναλώνουμε καθημερινά. Μία γενική σύσταση αναφέρει ως ιδανική ποσότητα τα 8 ποτήρια την ημέρα, αλλά ο κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και συνεπώς η ποσότητα δεν μπορεί να είναι απόλυτη.

Είναι σημαντικό όμως να μη φτάνουμε σε σημείο δίψας, καθώς αυτό είναι ένα σημάδι αφυδάτωσης και καλό είναι να αποφεύγεται. Οι αθλητικοί άνθρωποι λοιπόν, φροντίζουν να είναι συνεχώς ενυδατωμένοι, καθώς ξέρουν ότι το νερό τούς γεμίζει με ενέργεια και είναι ένα από τα σημαντικότερα “όπλα” τους για τη βέλτιστη αθλητική επίδοση.

Φτάνοντας στο τέλος, μόλις είδαμε κάποιες από τις συνήθειες που έχουν εντάξει στην καθημερινότητά τους οι αθλητικοί τύποι, ακόμα και τις μέρες που δεν έχουν προπόνηση. Είναι σημαντικό λοιπόν να βάλουμε (αν δεν την έχουμε ήδη!) και εμείς την ευεξία προτεραιότητα και να μιμηθούμε τον υγιεινό τρόπο ζωής των “αθλητών” φίλων μας. Μην ξεχνάμε! Με λίγες μικρές και καλές αλλαγές στη ρουτίνα μπορούμε να αλλάζουμε την κάθε μας μέρα!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend