Τι πρέπει να προσέξει ένας ασθενής με αρθρίτιδα όταν ασκείται;

Της Ιουλίας-Μαρίας Πρίγκου*

Η αρθρίτιδα είναι μια πάθηση που προκαλεί πόνο και φλεγμονή σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις και τα κύρια συμπτώματα της είναι ο πόνος και η δυσκαμψία στις αρθρώσεις, που συνήθως επιδεινώνονται με την ηλικία.

Ποια τα είδη της;

Η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι οι δύο πιο συνηθισμένοι τύποι αρθρίτιδας. Άλλοι τύποι είναι η ουρική αρθρίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα, εντεροπαθητική αρθρίτιδα, αντιδραστική αρθρίτιδα και δευτερογενής αρθρίτιδα.

Λίγα λόγια για τους δύο πιο συνηθισμένους τύπους:

Οστεοαρθρίτιδα: η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων και εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω, ενώ είναι επίσης συχνή σε γυναίκες και σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό. Μπορεί ωστόσο να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία ως αποτέλεσμα τραυματισμού ή να σχετίζεται με άλλες παθήσεις που έχουν να κάνουν με τις αρθρώσεις όπως είναι η ουρική αρθρίτιδα ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων εμφανίζεται σε αρθρώσεις που επωμίζονται αρκετό βάρος όπως τα γόνατα, μηροί και σπονδυλική στήλη. Επίσης συχνή είναι και στα πέλματα και στα χέρια. Οι υπόλοιπες αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος σπάνια επηρεάζονται, εκτός εάν έχει προϋπάρξει κάποιος τραυματισμός.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που προκαλεί αλλοιώσεις στις αρθρώσεις. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια και φλεγμονώδης ασθένεια που επηρεάζει τον αρθρικό υμένα γι’ αυτό και οι, αρθρώσεις χαρακτηρίζονται από άλγος, δυσκαμψία και δυσμορφία. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι τρεις φορές πιο συχνή στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες. Τα συχνότερα συμπτώματα της είναι ο πόνος και το οίδημα στις αρθρώσεις, καθώς και πολύωρη πρωινή δυσκαμψία, η νόσος περιορίζει την κινητικότητα στην καθημερινή διαβίωση.

Το τρέξιμο είναι ο σύμμαχός σας κατά της οστεοαρθρίτιδας στα γόνατα!

Πως η Γυμναστική συνδέεται με την Αρθρίτιδα;

Η συμμετοχή ατόμων με φλεγμονώδη ή εκφυλιστική νόσο των αρθρώσεων σε προγράμματα γυμναστικής είναι αρκετά ευνοϊκή. Η βελτίωση τόσο της αερόβιας ικανότητας, όσο και της αντοχής, της δύναμης και της ευκαμψίας συμβάλλουν στην βελτίωση της γενικότερης κατάστασης του ατόμου ως προς την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων, την μείωση του οιδήματος και του πόνου των αρθρώσεων. Ωστόσο τα άτομα αυτά πρέπει να πραγματοποιούν ασκήσεις που να είναι προσαρμοσμένες ανάλογα της μορφής της νόσου για να μην επιβαρύνεται η πάσχουσα άρθρωση.

Ένα πρόγραμμα άσκησης μικρής έως μέτριας έντασης, σταδιακά αυξανόμενη, έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα, συμβάλλει στην μείωση των προβλημάτων που εμφανίζονται σε αυτές τις κατάστάσεις όπως την μειωμένη ελαστικότητα των αρθρώσεων, μυϊκή ατροφία, αδυναμία, οστεοπόρωση, κατάθλιψη, κατατονία και το μειωμένο όριο αντίληψης του πόνου. Η σωστά σχεδιασμένη άσκηση είναι ασφαλής για κάθε στάδιο και μορφή της νόσου.

Προτεινόμενες Ασκήσεις

Σχετικά με τις ασκήσεις και το είδος της φυσικής δραστηριότητας που πρέπει να επιλέγουν οι άνθρωποι με αρθρίτιδα αυτές είναι ασκήσεις χαμηλής πρόσκρουσης που δεν ασκούν πίεση στις αρθρώσεις. Τέτοιες δραστηριότητες είναι:

 • περπάτημα
 • ποδηλασία
 • κολύμπι
 • κηπουρική
 • ομαδικά μαθήματα άσκησης (π.χ. tai chi, pilates)
 • χορός

Είναι σημαντική η καθοδήγηση τόσο από τον θεράπων ιατρό όσο και από έναν φυσικοθεραπευτή και γυμναστή σχετικά με τον τύπο αλλά και την ποσότητα της δραστηριότητας που ταιριάζουν στις ικανότητές και τους στόχους υγείας του καθενός.

Ενδεικτικό πλάνο Άσκησης:

Προθέρμανση

(3-5 λεπτά) ήπια αερόβια άσκηση και διατατικές ασκήσεις.

Κυρίως μέρος

Αερόβιας μορφής άσκηση η ένταση καθορίζεται με το επίπεδο κάθε ασθενούς
Προτεινόμενες δραστηριότητες: περπάτημα σε δαπεδοεργόμετρο ή σε εξωτερικό χώρο ή ποδήλατο ή άσκηση σε ελλειπτικό μηχάνημα.

Διάρκεια: 6 λεπτά την φορά και σταδιακή αύξηση έως και 30 λεπτά με έμφαση στην αύξηση της διάρκειας και όχι της έντασης

Συχνότητα: 3-5 φορές/βδ

Ασκήσεις ενδυνάμωσης ? 3 σετ, 10 – 15 επαναλήψεις, 4-5 ασκήσεις. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης περιλαμβάνουν ασκήσεις με ελεύθερα βάρη, ελαστικοί ιμάντες (λάστιχα) (εκγύμναση ώμων, τρικέφαλων, δικέφαλων, πιέσεις στήθους), ασκήσεις με το βάρος του σώματος (κοιλιακοί, ραχιαίοι)

Συχνότητα: 2-3 φορές/βδ.

Αποθεραπεία

διατατικές ασκήσεις (3-5 λεπτά).

Αυτό είναι το πρώτο σημάδι της αρθρίτιδας

Οι στόχοι ενός θεραπευτικού προγράμματος άσκησης για την αρθρίτιδα είναι:

 • μείωση πόνου
 • βελτίωση λειτουργικότητας
 • ενίσχυση αυτοεκτίμησης
 • διατήρηση σωστού βάρους
 • καλυτέρευση βάδισης
 • αποφυγή καρδιαγγειακών παθήσεων

Η άσκηση πρέπει να γίνεται πάντα με την επίβλεψη και την καθοδήγηση/συμβουλές του φυσικοθεραπευτή και του καθηγητή φυσικής αγωγής.

Τι πρέπει να προσέχετε;

Τι πρέπει να προσέξει ένας ασθενής με αρθρίτιδα όταν ασκείται:

 • Αποφυγή άσκησης που προκαλεί πόνο και διαρκεί πάνω από 1 ώρα μετά την άσκηση.
 • Χρησιμοποίηση πάγου (15-20 λεπτά) εάν κάποια άρθρωση είναι πρησμένη.
 • Κατάλληλη επιλογή υποδημάτων για μέγιστη απορρόφηση κραδασμών.
 • Δεν συνίσταται άσκηση και δραστηριότητες υψηλής έντασης ή αθλήματα επαφής.
 • Αποφυγή της άσκησης νωρίς το πρωί, καθώς η δυσκαμψία των αρθρώσεων ή ο πόνος μπορεί να είναι χειρότερος.
 • Ο όγκος άσκησης είναι καλύτερα να αυξάνεται χρονικά και όχι αυξάνοντας τον ρυθμό και την ένταση σε μια άσκηση.
 • Αναπροσαρμογή όλου του προγράμματος άσκησης εάν ο ασθενής έχει εμπειρία από: σοβαρό πόνο κατά την διάρκεια της άσκησης, πόνο που δεν αποκαθίσταται στα συνηθισμένα επίπεδα μετά την άσκηση, αυξημένο νυχτερινό πόνο μετά την άσκηση, αυξημένο οίδημα-πρήξιμο των αρθρώσεων.

Συμπερασματικά

Η άσκηση στην αρθρίτιδα δεν είναι απαγορευτική αντίθετα είναι αρκετά ευνοϊκή και προσφέρει αρκετά οφέλη. Οι ασκήσεις και το γενικότερο πλάνο εκγύμνασης πρέπει να είναι τροποποιημένο και προσαρμοσμένο ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός. Οι οδηγίες και η καθοδήγηση σχετικά με το είδος και την ποσότητα της άσκησης πρέπει να προέρχονται μέσω της συνεργασίας τριών ειδικοτήτων του γιατρού του φυσικοθεραπευτή και του γυμναστή.

Διαβάστε επίσης: Tενοντίτιδα: Όλες οι μορφές, τα συμπτώματα και η θεραπεία

Πηγή: www.mednutrition.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Ποια είναι η άσκηση που σου ταιριάζει;

Πώς θα επιλέξετε τον τύπο άσκησης που σας ταιριάζει

Tης Λαμπρινής Μόσχου*

Είναι γνωστό ότι μπορούμε να χάσουμε βάρος είτε προσέχοντας την διατροφή μας, είτε βάζοντας στην ζωή μας την άσκηση, είτε κάνοντας και τα δύο σε συνδυασμό. Το ιδανικότερο βεβαίως είναι ο συνδυασμός των δύο.

Όταν χάνουμε βάρος, ο οργανισμός χάνει και λίπος και μυϊκή μάζα. Σίγουρα όσο πιο ισορροπημένη είναι η διατροφή μας, τόσο λιγότερη είναι και η μυϊκή μάζα που χάνουμε. Το θέμα είναι όμως ότι χάνουμε, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι «πέφτει» και ο μεταβολισμός μας. Δηλαδή στην πράξη, για να συνεχίσουμε να χάνουμε βάρος και να το διατηρήσουμε πρέπει να μειώσουμε ακόμα παραπάνω τις ποσότητες των τροφών. Και αυτό σημαίνει περιορισμό, τον οποίο είναι σχεδόν απίθανο να το διατηρήσουμε για πάντα.

Όταν απλά βάζουμε στην καθημερινότητά μας την άσκηση, χωρίς να αλλάξουμε την διατροφική μας συμπεριφορά (που κατά πάσα πιθανότητα μας οδήγησε στην απόκτηση του αυξημένου μας βάρους), μπορεί να χάσουμε βάρος, αλλά είναι συχνές οι περιπτώσεις που μένουν στα ίδια είτε και παίρνουν βάρος. Και αυτό γιατί όταν κάνουμε άσκηση, αυξάνονται και οι ενεργειακές απαιτήσεις του οργανισμού. Αν λοιπόν μας ζητάει παραπάνω τροφή ο οργανισμός μας, αλλά την προσλαμβάνουμε με λανθασμένη διατροφική συμπεριφορά, μπορεί να μείνουμε στο ίδιο βάρος ή ακόμα και να το αυξήσουμε.

Αποκτώντας μία πιο σωστή διατροφή και συνδυάζοντάς την με την άσκηση τα αποτελέσματα λοιπόν θα είναι πιο σωστά και ιδανικά.

Δεν είναι μόνο η ζυγαριά

Όταν χάνουμε βάρος δεν έχει σημασία να βλέπουμε σαν μοναδικό κριτήριο την ένδειξη της ζυγαριάς, αλλά είναι σημαντικό να παρατηρούμε τις διαφορές στο σώμα μας και να παρακολουθούμε και το λίπος μας (στην λιπομέτρηση). Χάνοντας λοιπόν βάρος «χάνουμε» και μυϊκή μάζα, συνδυάζοντάς το με άσκηση «φτιάχνουμε» μυϊκή μάζα, και στο τέλος η απώλεια και η αύξηση συμψηφίζονται και δίνεται έμφαση να χαθεί μόνο λίπος. Δηλαδή από εκεί που ο οργανισμός δεν χρειάζεται.

Για την φυσιολογική του λειτουργία βέβαια, χρειάζεται να υπάρχει ένα ποσοστό λίπους στον οργανισμό, αλλά μέσα στο εύρος που θεωρείται φυσιολογικό ανάλογα με την ηλικία και το φύλο του καθενός. Το θέμα είναι ότι συνήθως οι περισσότεροι με πλεονάζων βάρος έχουν πολύ παραπάνω λίπος από αυτό που θεωρείται για αυτούς φυσιολογικό. Και είναι σημαντικό η απώλεια να προέρχεται από εκεί.

‘Ετσι λοιπόν θα χάνουμε βάρος και μπορεί ο οργανισμός να έχει ακριβώς τις ίδιες απαιτήσεις για να καλύψει τις βασικές του λειτουργίες με αυτές που είχε όταν ήταν αρκετά κιλά παραπάνω.

Ποια είναι όμως η άσκηση που ταιριάζει στον καθένα;

Τα κριτήρια όταν ξεκινάμε κάτι, πρέπει να στηρίζονται πρωταρχικά στο να παίρνουμε ευχαρίστηση από αυτό κατά την διάρκεια που το κάνουμε, ακόμα και αν με αυτό δεν ιδρώνουμε και δεν κουραζόμαστε το περισσότερο δυνατό.

Είναι σημαντικό, η άσκηση που επιλέγουμε να είναι κάποια που να αισθανόμαστε άνετα να κάνουμε, να μας προσφέρει αυτοπεποίθηση, να μας κάνει να ξεφεύγουμε από την καθημερινότητά μας, να έχουμε την ικανοποίηση ότι μαθαίνουμε κάτι καινούργιο που μας αρέσει και ταυτόχρονα να μας διασκεδάζει. Γιατί μόνο τότε θα θέλουμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε μόνο το να κάνουμε κάτι για να αδυνατίσουμε. Γιατί αυτό καλώς εχόντων των πραγμάτων κάποια στιγμή θα γίνει.

Αν λοιπόν κάνουμε κάτι μόνο και μόνο για να «κάψουμε θερμίδες» και να «σφίξουμε», το πιο πιθανόν είναι όταν το καταφέρουμε, μετά από λίγο καιρό να το σταματήσουμε και σταδιακά να επανέλθουμε στα προηγούμενα. Ενώ αν κάνουμε κάτι που μας ευχαριστεί είναι και πιο πιθανόν να το συνεχίσουμε και να είμαστε σε εγρήγορση γενικά να βρίσκουμε κάτι που να μας ευχαριστεί, να μας γεμίζει και παράλληλα να αυξάνουμε και την κίνησή μας στην καθημερινότητά μας. Σταματήστε λοιπόν να ψάχνετε στα τετριμμένα, να δεσμεύεστε με συνδρομές για μεγάλο χρονικό διάστημα για να ζορίζετε τον εαυτό σας να πηγαίνει λόγω των ενοχών ότι έχετε πληρώσει και ψάξτε κάτι περισσότερο εναλλακτικό.

Αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο να σκεφτεί τι δεν έχει δοκιμάσει ποτέ και ζηλεύει τα άτομα που το κάνουν ή θυμηθείτε πράγματα που κάνατε παλιότερα, ακόμα και κατά την εφηβική ή φοιτητική σας ζωή και τολμήστε να το ξανακάνετε. Ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσετε κάτι που σας αρέσει. Απλά κάντε την υπέρβαση και πηγαίνετε να το δοκιμάσετε έστω για μία φορά. Μπορεί να μην σας αρέσει πλέον ή να το απομυθοποιήσετε κάνοντάς το. Δεν πειράζει. Δοκιμάστε κάτι άλλο. Μέχρι να βρείτε κάτι που σας κάνει να ξεφεύγετε για κάποια ώρα της ημέρας, να ανυπομονείτε να ξαναπάτε και πάνω απ’όλα να αισθάνεστε ότι είστε καλύτερα με αυτό στην ζωή σας παρά χωρίς αυτό.

Είναι αρκετό το να εισάγουμε στην εβδομάδα μας κάτι επιπλέον από αυτό που θα κάναμε υπό άλλες συνθήκες. Και αυτό σταδιακά να το αυξήσουμε σε μία συχνότητα 2-3 φορές την εβδομάδα από 45 λεπτά με 1 ώρα. Καλό θα ήταν να μην καταφεύγουμε σε υπερβολές είτε στην διάρκεια είτε στην συχνότητα, γιατί το σημαντικότερο είναι τόσο η επιλογή της άσκησης όσο και η συχνότητα αλλά και η διάρκειά της να είναι διατηρήσιμες. Μία μεγαλύτερη συχνότητα ή διάρκεια με τις απαιτήσεις της καθημερινότητάς μας θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα. Εκτός αυτού η απότομη και υπερβολική αύξηση της φυσικής μας δραστηριότητας, θα μπορούσε να προκαλέσει τραυματισμούς στην μέση και στα κάτω άκρα. Και αυτό θα κάνει να είναι πρακτικά αδύνατη η συνέχισή της σχεδόν από την αρχή της.

Δεν θα ήθελα να μπω στην διαδικασία να σας υποδείξω τύπους άσκησης, γιατί ο καθένας μας είναι διαφορετικός και ανάλογα με τον χαρακτήρα, τον τρόπο ζωής, τον ελεύθερο χρόνο, τον τόπο διαβίωσης, κτλ, η μορφή άσκησης που ταιριάζει στον καθένα και οι επιλογές που έχει είναι διαφορετικές. Αυτός είναι ένας λόγος ακόμα, που καλό είναι να αναζητήσετε τι ταιριάζει σε εσάς σαν άτομο και όχι να προσπαθείτε να βρείτε κάτι να κάνετε μαζί με κάποιον άλλον απαραίτητα.

Την ώρα της άσκησης έτσι κι αλλιώς δεν θα έχετε τον χρόνο να συζητήσετε και όταν εξαρτάστε από ένα άλλο άτομο, μπορεί πολύ εύκολα να αναβληθεί. Πολλοί θα μπορούσαν να απαντήσουν σε αυτό το σημείο ότι το να ξεκινάνε κάτι μαζί με κάποιον άλλον είναι πιο πιθανόν να το κάνουν λόγω του ότι θα τον παρακινεί ο άλλος. Η αλήθεια είναι ότι αν δεν σας αρέσει κάτι, δεν θα το κάνετε με ζήλο και θα χρειάζεστε κάποιον να σας παρακινεί μέχρι που κάποια στιγμή θα το σταματήσετε.

Αν θέλετε λοιπόν παρέα καλό είναι να δοκιμάσετε διάφορα πράγματα μόνοι σας και αφού βρείτε τι σας αρέσει και σας ταιριάζει να προτείνετε και σε φίλους ή γνωστούς αν θα ήθελαν να σας ακολουθήσουν. Εξάλλου αν επιλέξετε κάποια ομαδική φυσική δραστηριότητα, θα μπορούσατε να γνωρίσετε και να δεθείτε με τα άτομα που έχουν επιλέξει τον ίδιο τύπο άσκησης και να επεκτείνετε και την κοινωνική σας ζωή αλλά και να διευρύνετε και τις επιλογές σας. Και αυτός να είναι ένας ακόμη λόγος που να ανυπομονείτε να κάνετε την άσκησή σας.

Καλό ψάξιμο!

Διαβάστε ακόμα: 15 ασκήσεις που καίνε περισσότερες θερμίδες από το τρέξιμο (pics)


* Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, απόφοιτος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, με εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές και τη Παχυσαρκία.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Μπορεί να έχεις παραπάνω κιλά αλλά να είσαι σε καλή φυσική κατάσταση;

Υπέρβαρος αλλά σε καλή φυσική κατάσταση; Ναι, γίνεται!

Όσοι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και κάνουν γυμναστική χωρίς να βλέπουν ιδιαίτερα αποτελέσματα σε επίπεδο εμφάνισης, είναι πολύ πιθανό να τους πιάσει μια απογοήτευση και να νομίζουν ότι οι κόποι τους, μέσω της γυμναστικής, πάνε χαμένοι.

Γενικά το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι πολύ συχνό: σπανίως οι άνθρωποι συνεχίζουν να βρίσκουν κίνητρα να συνεχίσουν την άσκηση όταν δεν βλέπουν κάποια εξωτερικά αποτελέσματα.

Ωστόσο, όλοι οι άνθρωποι με επιπλέον κιλά πρέπει να το θυμούνται: ακόμα και αν έχεις επιπλέον βάρος, το να βρίσκεσαι ταυτόχρονα σε καλή φόρμα, μπορεί να σε βοηθήσει αποφασιστικά στην υγεία σου, όπως τονίζεται σε μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο καρδιολογίας στην Αμερική.

Στη μελέτη αυτή, ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Τέξας ανέλυσαν δεδομένα που είχαν να κάνουν με πάνω από 2.300 ασθενείς, οι οποίοι χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες με βάση τον δείκτη σωματικής μάζας τους και την φόρμα τους, η οποία μετρήθηκε με βάση την απόδοσή τους στον διάδρομο. Οι τέσσερις κατηγορίες ήταν οι εξής: μη παχύσαρκοι και σε φόρμα, μη παχύσαρκοι που δεν είσαι σε φόρμα, παχύσαρκοι, παχύσαρκοι αλλά σε φόρμα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι που βρίσκονται σε φόρμα έχουν λιγότερο σωματικό λίπος, πιο άπαχη μυϊκή μάζα και χαμηλότερο ρυθμό παλμών ανάπαυσης, έναν δείκτη που έχει να κάνει με την αποτελεσματική λειτουργία της καρδιάς, από όσους δεν γυμνάζονται αλλά είναι επίσης παχύσαρκοι.

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι ότι οι εν λόγω ασκούμενοι έχουν καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, που μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από ευεργετικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης διάρκειας ζωής.

«Η αύξηση της μυϊκής μάζας χωρίς λίπος είναι πολύ σημαντική καθώς μπορεί να ενισχύσει τον μεταβολισμό, βοηθώντας έτσι να ρυθμίσετε αποτελεσματικότερα τις τιμές του σακχάρου στο αίμα σας. Έτσι, μειώνεται ο κίνδυνος του διαβήτη αλλά και των καρδιακών παθήσεων», τονίζει ο Σαλίμ Βιράνι, καθηγητής καρδιαγγειακής έρευνας, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Το συμπέρασμα από αυτή την έρευνα είναι ότι ακόμη κι αν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου μέσω της σωματικής δραστηριότητας. Και αυτό ακόμα και αν δεν χάσετε βάρος. Όπως τονίζει ο Βιράνι, οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι δεν θα πρέπει να παρατάνε την άσκηση όταν βλέπουν ότι απλά δεν χάνουν κιλά.

«Οι περισσότεροι ασθενείς, ακόμα και αν παχύσαρκοι, μπορούν γενικά να αποκτήσουν μια συστηματική ρουτίνα άσκησης. Φυσικά, κάποιος θα πρέπει σταδιακά να ενσωματώσει ένα πρόγραμμα εκγύμνασης στην καθημερινότητά του. Το κλειδί είναι η σταδιακή αύξηση της διάρκειας και της έντασης», λέει ο Βιράνι.

«Το να γνωρίζει κανείς ότι η άσκηση βελτιώνει τους δείκτες υγείας μπορεί να είναι ένα επιπλέον κίνητρο και ειδικά για όσους είναι υπέρβαροι και αισθάνονται απογοητευμένοι από την έλλειψη προόδου αναφορικά με την απώλεια βάρους», προσθέτει.

«Υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία από την τακτική σωματική άσκηση και άσκηση που υπερβαίνουν την απώλεια βάρους. Οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα είναι καλύτερη από ότι καμία σωματική δραστηριότητα», καταλήγει.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend