Αυτή είναι η ιδανική στιγμή για να φάτε τη σαλάτα σας

Πέντε στρατηγικές συμβουλές για να χάσετε βάρος

Γράφει ο Πάρης Παπαχρήστος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Αθήνα, Παγκράτι*

Η προτροπή για κατανάλωση σαλάτας αποτελεί μία βασική σύσταση από κάθε διαιτολόγο προς τους πελάτες του.

Πού οφείλεται αυτή η τακτική; Προέρχεται από την προσπάθεια των ειδικών να ακολουθήσουν τις συστάσεις πολλών διεθνών οργανισμών υγείας, που μιλούν για τουλάχιστον 5 μερίδες (400 g) φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Μάλιστα, όσο περισσότερη ποικιλία και χρώμα έχει η σαλάτα σας, τόσο το καλύτερο, για να λάβετε περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Πώς μπορείτε να φτάσετε τις παραπάνω συστάσεις;

Mπορείτε να καταναλώσετε τα λαχανικά σας ωμά, βραστά ή και ψητά. Έτσι, η σαλάτα αποτελεί ένα συμπληρωματικό μέρος του κυρίως γεύματος σας. Μπορεί όμως να καταναλωθεί και από μόνη της σαν κυρίως γεύμα, κάτι που εξαρτάται από τα υλικά που θα επιλέξετε να προσθέσετε.

Ποια είναι η θρεπτική αξία της Σαλάτας;

Η κατανάλωση σαλάτας προσφέρει πολλά οφέλη, γι’ αυτό είναι καλό να αποτελεί μία καθημερινή συνήθεια.

Ενυδάτωση

Τα λαχανικά, από τα οποία αποτελούνται κυρίως οι περισσότερες σαλάτες, είναι τρόφιμα πλούσια σε νερό. Έτσι, η καθημερινή κατανάλωσή τους συμβάλλει στην επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού σας.

Κορεσμός

Η σαλάτα με τα λαχανικά ή και τα φρούτα που περιέχει, αυξάνει τη συνολική πρόσληψη φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες δεσμεύουν νερό κατά τη διάρκεια παραμονής τους στο παχύ έντερο. Ως αποτέλεσμα διογκώνονται και ενισχύουν το
αίσθημα του κορεσμού.

Υγεία

Τα συστατικά που αποτελούν μία σαλάτα είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία όπως βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία καθώς και αντιοξειδωτικά. Όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού σας, βοηθούν στην πρόληψη της γήρανσης και προστατεύουν από διάφορες ασθένειες… και όλα αυτά με λίγες μόνο θερμίδες.

Tip: Σημαντικό ρόλο παίζει και η σύνθεση της σαλάτας, καθώς από ένα πιάτο με λίγες θερμίδες μπορεί να μετατραπεί σε μία θερμιδική βόμβα. Αυτό εξαρτάται από ποια υλικά και σε τι ποσότητα θα προσθέσετε επιπλέον όπως τα dressings με βάση τη μαγιονέζα, τα τυριά και τα κρεατοπαρασκευάσματα.

Χωριάτικη σαλάτα: Superfood made in Greece

Πότε να καταναλώσετε τη σαλάτα;

Πάμε να δούμε τρία σενάρια και ποιο από αυτά θα βγει νικητής;

1. Πριν το φαγητό

Kαταναλώνοντας μία σαλάτα πριν το κυρίως γεύμα σας επιτυγχάνετε τη διάταση του στομάχου. Είναι καλό αυτό; Ναι, καθώς έτσι προσφέρετε στο σώμα σας περισσότερο χρόνο για να σας δώσει το μήνυμα ότι χορτάσατε. Και αυτό είναι πολύ χρήσιμο καθώς εξασφαλίζει καλύτερο έλεγχο της ποσότητας που θα καταναλώσετε τελικά στο κυρίως γεύμα σας.
Τip: Επίσης καλό θα είναι να πίνετε 1-2 ποτήρια νερό πριν ξεκινήσετε με τη σαλάτα σας, έτσι ώστε οι φυτικές ίνες της να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη διάταση του στομάχου σας, κάτι το οποίο θα ενισχύσει το αίσθημα της πληρότητας.

2. Κατά τη Διάρκεια

Για να έχετε τα παραπάνω οφέλη θα σας πρότεινα να την καταναλώσετε προτού τελειώσετε τα ¾ του κυρίως γεύματός σας. Με τον τρόπο αυτό, πάλι θα προλάβει να έρθει το αίσθημα κορεσμού πριν ολοκληρώσετε το κυρίως γεύμα. Tip: Αυτό επίσης μπορεί να συμβεί και αν καταναλώνετε τα γεύματά μας σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό των δεκαπέντε λεπτών.

3. Μετά το κυρίως γεύμα

Εάν αφήσετε τη σαλάτα για το τέλος, είναι πιθανό να μην την καταναλώσετε όλη καθώς θα έχετε χορτάσει με το κυρίως πιάτο. Κατά συνέπεια, θα χάσετε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τα οποία θα παίρνατε μέσω της σαλάτας, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να καταναλώσετε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από αυτή που χρειάζεστε.

Πότε μια σαλάτα παχαίνει περισσότερο από… ένα μπέρκερ!

Συμπερασματικά

Η σαλάτα έχει σίγουρα περίοπτη θέση σε μία ισορροπημένη διατροφή. Για να εκμεταλλευτείτε στο μέγιστο βαθμό τα θρεπτικά της οφέλη, σημασία δεν έχει μόνο η ποσότητα και η συχνότητα κατανάλωσής της. Επιλέξτε τη χρονική στιγμή που θα φάτε τη σαλάτα σας με προσοχή. Ακολουθώντας το πρώτο σενάριο εξασφαλίζεται για τον οργανισμό σας όλα τα θρεπτικά συστατικά, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται τις πιθανότητες να καταναλώσετε περισσότερη ποσότητα από το κυρίως γεύμα σας και τα δυσάρεστα aεπακόλουθα αυτής.

Διαβάστε επίσης: Είναι όλες οι σαλάτες θρεπτικές και υγιεινές;

Ενδεικτική Βιβλιογραφία:

Roe, Liane S., Jennifer S. Meengs, and Barbara J. Rolls. “Salad and satiety. The effect of timing of salad consumption on meal energy intake.” Appetite 58.1 (2012): 242-248.

Williams, Desmond EM, et al. “Frequent salad vegetable consumption is associated with a reduction in the risk of diabetes mellitus.” Journal of clinical epidemiology 52.4 (1999): 329-335.

Berg, Christina, and Heléne Bertéus Forslund. “The influence of portion size and timing of meals onweight balance and obesity.” Current obesity reports 4.1 (2015): 11-18.

Πηγή: www.fmh.gr

Previous ArticleNext Article

Πώς η σόγια μπορεί να μας ανεβάσει τη διάθεση;

Η κατανάλωση προϊόντων σόγιας, (υποκατάστατα κρέατος, γάλακτος, τυριού, κακάο, βουτύρου, σάλτσες, αναψυκτικά διαίτης, ζυμαρικά, ξηρές τροφές, μπισκότα κ.α.) όπως δείχνουν νέα δεδομένα, οδηγεί στην αύξηση της απόδοσης των πνευματικών λειτουργιών, στη βελτίωση της διάθεσης, ενώ είναι αδιαμφισβήτητη η δράση της στην επίτευξη και τη διατήρηση του ιδανικού σωματικού βάρους.

Σύμφωνα με νέες μελέτες και πιο συγκεκριμένα από το Πανεπιστήμιο του Missouri στο St Louis των ΗΠΑ, η σόγια έχει μεγάλη επίδραση στη διάθεση μας , με αποτέλεσμα η συστηματική κατανάλωσή της να οδηγεί σε μείωση του άγχους της καθημερινότητάς μας.

Μάλιστα, πέρα από την ελάττωση της ανησυχίας, της αμηχανίας και της νευρικότητας, παρατηρείται και αύξηση του αισθήματος της ευεξίας και της ενεργητικότητας με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται οι δυσκολίες της ζωής με έναν πιο αισιόδοξο τρόπο.

Μείωση βάρους 

Εκτός των ανωτέρω, κανείς δεν μπορεί πλέον να αμφισβητήσει την ευνοϊκή συμβολή της σόγιας στη μείωση του σωματικού βάρους και στη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής. Η σόγια χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, αντικαθιστώντας τροφές πλούσιες σε λίπη και υδατάνθρακες.

Για τους παραπάνω λόγους η σόγια θεωρείται πλέον από πολλούς ως  ένα πολλά υποσχόμενο τρόφιμο και όχι ως μια εποχική μόδα που θα φύγει σύντομα από το προσκήνιο.

Διαβάστε επίσης: Τα όσπρια μας “χορταίνουν” για περισσότερες ώρες από το κρέας

 

Με πληροφορίες από άρθρο της Άννας-Λουΐζας Χαλιάσου, Ιατρού, Διαβητολογικού Κέντρου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, Επίκουρου Καθηγητή, Διαβητολογικού Κέντρου Πανεπιστημίου Αθηνών, που δημοσιεύθηκε στο ygeiaonline.

4 κακές συνήθειες που χαλάνε τον μεταβολισμό σου!

Διατροφή, γυμναστήριο, άσκηση, αλλά απώλεια βάρους; Όχι. Για αυτό και τόση μεγάλη έμφαση στον μεταβολισμό. Τι συμβαίνει όμως, όταν ο τελευταίος δεν λειτουργεί ιδανικά; Δες τέσσερα πράγματα που κάνουν τον μεταβολισμό σου… άνω κάτω. Και όχι με την καλή έννοια!

Γιατί μην μας πεις ότι δεν έχεις αναρωτηθεί ποτέ μήπως κάνεις κάτι λάθος και δεν αφήνεις τον μεταβολισμό σου να είναι όπως πρέπει;

Γιατί ο μεταβολισμός μας γίνεται πιο αργός καθώς μεγαλώνουμε;

1. Δεν τρως αρκετά πικάντικα φαγητά

Ούτε καυτερά, ούτε καν φροντίζεις να τους προσθέτεις μερικά μπαχάρια. Κάτι που όχι μόνο τους δίνει γεύση αλλά βοηθάει και τον μεταβολισμό σου να πάρει τα πάνω του. Μια έρευνα στο Appetite, έδειξε πως όταν προσθέτεις καυτερή κόκκινη πιπεριά, αισθάνεσαι πιο χορτάτος και τρως 30% λιγότερη ποσότητα φαγητού. Η καψαικίνη της πιπεριάς επιταχύνει τον μεταβολισμό και βοηθάει στο να απελευθερωθούν οι ορμόνες που ελέγχουν την όρεξη.

2. Κάθεσαι… συνέχεια

Έστω πολύ. Δεν προκαλεί καμία έκπληξη το ότι αυτό θα επηρεάσει αρνητικά τον μεταβολισμό σου. Ακόμα και όταν αθλείσαι τακτικά, το να κάθεσαι για συνεχόμενες ώρες, αυξάνει τις πιθανότητες του να μη λειτουργεί σωστά ο οργανισμός σου. Διαβήτης, ασθένειες που σχετίζονται με την καρδιά, πάχος, υψηλή πίεση και χοληστερίνη εμφανίζονται όλο και λιγότερο σε όσους περνούν το πολύ δυο ώρες την ημέρα καθιστοί. Γιατί; Οι μύες δεν χρειάζεται να λειτουργήσουν πολύ και καίνε λιγότερο λίπος από όσο θα έπρεπε!

3. Δεν πλένεις τα λαχανικά/φρούτα σου

Πριν φας κάτι σκέψου ξανά πόσο καλά το έπλυνες. Έρευνα στο περιοδικό Environmental Health Perspectives συνέδεσε το καλό πλύσιμο των τροφών με το πάχος και τον μεταβολισμό. Και αυτό συμβαίνει γιατί οι ουσίες που μολύνουν τα φρούτα ή τα λαχανικά αποθηκεύονται στο λίπος και δημιουργούν εμπόδια στο πως το λίπος αυτό καίγεται από τον οργανισμό. Αν μπορείς, αγόρασε βιολογικά τρόφιμα ή ακολούθησε τις εξής οδηγίες για πλύσιμο τροφών: κόψε τις μελανιασμένες ή μη βρώσιμες περιοχές και μετά πλύνε πάρα πολύ καλά μόνο με νερό.

Γιατί έχει… φρενάρει ο μεταβολισμός σας και δεν χάνετε κιλά;

4. Δεν πλένεις τα χέρια σου

Ερευνητές του πανεπιστημίου της Λουιζιάνα ανακάλυψαν έναν σύνδεσμο ανάμεσα σε έναν κοινό ιό και το πάχος. Ο ιός αυτός αυξάνει το λίπος στον οργανισμό και εμποδίζει την καύση του. Άρα κάνε ότι… πρέπει ειδικά αυτή την εποχή με τον covid-19 που καλπάζει. Το βασικό: πλύνε καλά τα χέρια σου. Κάτι που μόνο 5% το κάνουν σωστά!

Διαβάστε επίσης: Μύθος ή αλήθεια ότι ο μεταβολισμός αλλάζει το καλοκαίρι;

x
Send this to a friend