10 τροφές που βοηθούν στην αποκατάσταση και γράμμωση των μυών

10 τροφές που βοηθούν στην αποκατάσταση και γράμμωση των μυών

Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι που αθλούνται δεν μπορούν να τρώνε ότι θέλουν. Ανεξάρτητα από την γυμναστική που επιλέγει κανείς, οφείλει να ακολουθεί ένα πρόγραμμα διατροφής, το οποίο θα ενισχύει την προσπάθειά του να πετύχει το στόχο του, είτε αυτός είναι να χάσει βάρος, είτε να γραμμώσει τους μύες του.

Το πρόγραμμα διατροφής μπορεί να βγει σε συνεννόηση με τον γυμναστή ή τον διατροφολόγο και πάντα βρίσκεται σε συνάρτηση με τις ανάγκες του κάθε σωματότυπου. Μία διατροφή που “δουλεύει” σε έναν άνθρωπο, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι σωστή και για κάποιον άλλο.

Παρακάτω σας δίνουμε 10 επιλογές τροφών, που σίγουρα είναι καλές για τους μύες και τις οποίες θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε μέσα σε ένα πρόγραμμα διατροφής.

Iππόγλωσσος

Ο ιππόγλωσσος ανήκει στην ίδια κατηγορία με το σολομό και τον τόνο αναφορικά με τα διατροφικά πλεονεκτήματα που παρέχει, αλλά είναι ένα άπαχο ψάρι με χαμηλή πιθανότητα μόλυνσης από υδράργυρο, γεγονός που το καθιστά εξαιρετική και κορυφαία επιλογή για τη γρήγορη απόκτηση ενός καλλίγραμμου σώματος. Ο ιππόγλωσσος αποτελεί καλή πηγή ωμέγα 3 λιπαρών οξέων καθώς και βιταμινών Β. Έχει χαμηλά λιπαρά και το φιλέτο του είναι άπαχο, όπως ο τόνος, αλλά αποτελεί ασφαλέστερη διατροφική επιλογή εάν ελέγχετε την προέλευση του.

Έχει ελαφριά, βουτυρώδη υφή, κόβεται σε μεγάλα κομμάτια και μπορείτε να το απολαύσετε για γεύμα ή δείπνο με συνοδεία λαχανικών και μείγμα υδατανθράκων όπως γλυκοπατάτες ή μαύρο ρύζι.
Οι πρωτεΐνες του ιππόγλωσσου θα βοηθήσουν στη γράμμωση των μυών, ενώ παράλληλα θα σας χορτάσει, και τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα του βοηθούν στη μείωση των φλεγμονών, στη βελτίωση της καρδιακής υγείας και της διάθεσης σας. Ο ιππόγλωσσος αποτελεί επίσης εξαιρετική πηγή ορισμένων θρεπτικών συστατικών που θα βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου σας, όπως τρυπτοφάνη και βιταμίνη Β6.

Σπαράγγια

Τα σπαράγγια αποτελούν εξαιρετική πηγή φολικού οξέος, βιταμίνης Β6, πρωτεϊνών, ινών, και έχουν χαμηλό ποσοστό σακχάρων για αυτό και αποτελούν το τέλειο λαχανικό για να προσθέσετε στη διατροφή σας όταν θέλετε να αποκτήσετε και γράμμωση και μυϊκή μάζα! Μαγειρέψτε τα στο γκριλ, ή σοτάρετε τα με ζωμό ή σκέτο νερό και σερβίρετε τα με ψάρι, λίγο καστανό ή άγριο ρύζι και καρότα στον ατμό, με μυρωδικά και μπαχαρικά της επιλογής σας. Αποτελεί ένα γεύμα για άμεσα σωματικά αποτελέσματα και μια από τις πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές για την καρδιά σας!

Άγριο Ρύζι

Όλοι γνωρίζουμε ότι το καστανό ρύζι κάνει καλό, αλλά τι γίνεται με το άγριο ρύζι; Το άγριο ρύζι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά με αντιφλεγμονώδη δράση που μειώνουν το μυϊκό πόνο και έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε ίνες και πρωτεΐνες σε σύγκριση με το καστανό ρύζι. Τεχνικά το μαύρο ρύζι είναι χόρτο (όχι σπόρος) που φύεται σε λίμνες σε ορισμένες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά προέρχεται από την Μινεσότα, οπού γινόταν η συγκομιδή και η προετοιμασία όπως το παραδοσιακό ρύζι.

Το σκούρο χρώμα του υποδηλώνει την περιεκτικότητα του σε αντιοξειδωτικά, και τα πλεονεκτήματα που παρέχουν αυτά τα αντιοξειδωτικά στην υγεία μας είναι παρόμοια με τα πλεονεκτήματα που παρέχουν τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα μύρτιλλα και τα βατόμουρα.

Πρωτεΐνη Γάλακτος

Αν και τα γαλακτοκομικά αποτελούν διφορούμενο ζήτημα στις διατροφικές επιλογές, δεν τίθεται αμφιβολία στο γεγονός ότι οι πρωτεΐνες γάλακτος προωθούν σημαντικά  τον οργανισμό, και μπορείτε να επωφεληθείτε εφόσον δεν είστε βίγκαν ή δεν έχετε δυσανεξία στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι πρωτεΐνες γάλακτος, απομονώνονται, συγκεντρώνονται, και σχηματίζονται από συγκέντρωση γαλακτικών πρωτεϊνών (όπως η καζεΐνη).

Μιλώντας γενικά, οι πρωτεΐνες γάλακτος είναι εύπεπτες διότι δεν περιέχουν λακτόζη και λιπαρά, και αφομοιώνονται πολύ εύκολα μετά την προπόνηση διότι οι μύες τις χρησιμοποιούν άμεσα για να αποκαταστήσουν τα επίπεδα των αμινοξέων και να ξεκινήσουν τη διαδικασία αποκατάστασης. Εάν χρειάζεστε ένα μείγμα πρωτεΐνης για να βελτιώσετε τη γράμμωση σας και να μειώσετε τις  κράμπες δοκιμάστε πρωτεΐνη γάλακτος. Επιλέξτε προϊόν υψηλής ποιότητας χωρίς επιπρόσθετες γλυκαντικές ουσίες και χρησιμοποιήστε το στο πρωινό σας ρόφημα ή smoothie.

Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β6, σιδήρου, αμινοξέων όπως τρυπτοφάνη καθώς και καλή πηγή ινών σε συνδυασμό με την β-καροτίνη που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα. Οι γλυκοπατάτες είναι επίσης πλούσιες σε βιταμίνη C και περιέχουν περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες, καθιστώντας τες μια από τις καλύτερες τροφές για τη μείωση της κατακράτησης υγρών, του στρες και της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Βρώμη

Η βρώμη αποτελεί ένα από τα μοναδικά δημητριακά που μπορείτε να καταναλώνετε όταν θέλετε να βελτιώσετε τη γράμμωση των μυών και το σωματικό σας βάρος ταυτόχρονα, και αυτό επειδή αποτελεί καλή πηγή, ινών, πρωτεϊνών, περιέχει μερικά καλά λιπαρά, ακόμα και μεταλλικά στοιχεία για την καλή υγεία του οργανισμού όπως σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο.
Το πιο σημαντικό είναι ότι η βρώμη βοηθάει τον οργανισμό σας να καθαρίσει και να τονωθεί, αποβάλλοντας χοληστερόλη και τοξίνες από την κυκλοφορία του αίματος ενώ παράλληλα σας κρατάει χορτάτους κατά τη διάρκεια και μετά το γεύμα.

Μούρα

Τα μούρα βελτιώνουν την εγκεφαλική, καρδιακή, γαστρεντερική και μυϊκή υγεία. Τα μούρα αποτελούν μία από τις καλύτερες πηγές αντιφλεγμονωδών αντιοξειδωτικών που μπορείτε να καταναλώσετε, καθώς και εξαίρετη πηγή διαιτητικών ινών και βιταμίνης C. Μειώνουν τη μυϊκή ένταση, τις φλεγμονές, βελτιώνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και κυριολεκτικά δεν έχουν λιπαρά.
Αν θέλετε γράμμωση, καλογυμνασμένο και υγιές σώμα, προσθέστε μύρτιλλα, φράουλες, βατόμουρα και σμέουρα όσο πιο πολύ μπορείτε στις διατροφικές επιλογές.

Τα κατεψυγμένα ή φρέσκα κράνμπερι (μακρόκαρπα μύρτιλλα) είναι επίσης εξαίρετη επιλογή και έχουν λιγότερα σάκχαρα από τα περισσότερα μούρα. Αποφύγετε τις αποξηραμένες εκδόσεις αυτών των μούρων καθώς έχουν εμπλουτιστεί με ζάχαρη και δεν προσφέρουν πλεονεκτήματα στην υγεία σας.

Καρύδα

Η καρύδα περιέχει MCT (Medium Chain Triglycerides), τριγλυκερίδια μεσαίας αλυσίδας, τα οποία προωθούν τα επίπεδα ενέργειας με κατεύθυνση προς το συκώτι σε αντίθεση με την γαστρεντερική οδό που ακολουθούν τα φυσικά λιπαρά. Αυτό βοηθάει στην εύκολη πέψη, και στην προώθηση ενέργειας εφόσον το συκώτι χρησιμοποιεί τα λιπαρά για αποτοξίνωση και για ανατροφοδότηση των αποθεμάτων γλυκογόνου μετά την προπόνηση όπως κάνει και με τους υδατάνθρακες.

Η καρύδα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, αλλά καλό είναι να μην στηρίζεστε σε αυτήν μόνο για την πρόσληψη λιπαρών αλλά να προσλαμβάνετε και μια ποικιλία μη κορεσμένων λιπαρών που βρίσκονται σε τροφές όπως το αβοκάντο, οι ελιές, τα αμύγδαλα, τα μακαδάμια.

Φυστικοβούτυρο

Το απλό, φυσικό φυστικοβούτυρο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, σίδηρο, και την απαραίτητη βιταμίνη Β γνωστή και ως Νιασίνη που χρειαζόμαστε για τη μυϊκή μας υγεία. Η Νιασίνη επίσης βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία, εξισορροπεί τις ορμόνες, μειώνει το στρες και μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση μετά την προπόνηση.

Το φυστικοβούτυρο αποτελεί επίσης εξαιρετική πηγή της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε, που βελτιώνει την υγεία των αγγείων, το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει την πιθανότητα εγκεφαλικών δυσλειτουργιών όπως το Αλτσχάιμερ, και βοηθάει στη γρήγορη αποκατάσταση του σώματος μετά την προπόνηση εφόσον μειώνει τις φλεγμονές. Επιπλέον το φυστικοβούτυρο περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά και αποτελεί και καλή πηγή ινών, ψευδάργυρου, μαγνησίου, και δεν περιέχει χοληστερόλη.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι, αποτελεί εξαιρετική πηγή άπαχης πρωτεΐνης, προβιοτικών που ενισχύουν τη γαστρεντερική υγεία και τα επίπεδα ενέργειας, καθώς επίσης βιταμίνης Β12, βιταμίνης D, ασβεστίου, κάλιου και μαγνησίου που είναι απαραίτητα για την γενική υγεία καθώς και για τη δομή των μυών.
Εκτός από όσους έχουν δυσανεξία στα γαλακτοκομικά, το γιαούρτι αποτελεί εξαιρετική τροφή που θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε καλλίγραμμο σώμα σύντομα και θα βελτιώσει και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και την αρτηριακή πίεση.

Με πληροφορίες από το e-diatrofi.org

Previous ArticleNext Article

Γιατί η δυσκολία να χωνέψουμε τη μαύρη σοκολάτα μας κάνει καλό;

Είναι γνωστό ότι η μαύρη σοκολάτα βοηθά την καλή καρδιακή λειτουργία. Δεκάδες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σοκολάτας με μέτρο περιέχει φλαβονόλες, τις φυσικές ουσίες δηλαδή που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της καρδιακής νόσου. Όλα αυτά, όμως, συνδέονται και με το γεγονός ότι η πικρή σοκολάτα είναι δύσπεπτη!

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα, κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό μετά την προσομοίωση του ανθρώπινου πεπτικού συστήματος σε γυάλινους σωλήνες που χρησιμοποιούν για τα πειράματα.

6 σοβαροί λόγοι για να βάλετε στη ζωή σας τη μαύρη σοκολάτα

Μαύρη σοκολάτα, στομάχι και έντερο

Ο πρώτος σωλήνας, αντιπροσώπευε το στομάχι και το λεπτό έντερο, με τα πεπτικά τους ένζυμα, ενώ ο δεύτερος αναπαρήγαγε το παχύ έντερο -όπως ακριβώς είναι το περιβάλλον του, με τα μικρόβια που περιέχει το έντερο, τα οποία πήραν από ανθρώπους εθελοντές. Οι επιστήμονες στη συνέχεια πρόσθεσαν σκόνη κακάο στο σωλήνα του στομάχου.

Το «στομάχι» και το «λεπτό έντερο» διέσπασαν και απορρόφησαν μέρος του κακάο. Ενώ όμως, πολλές από τις φλαβονόλες χωνεύτηκαν με αυτόν τον τρόπο, άφθονη ποσότητα κακάο εξακολουθούσε να παραμένει αχώνευτη. Παρόλα αυτά, τα βακτήρια του εντέρου που βρίσκονταν στον τεχνητό σωλήνα, στη συνέχεια διέσπασαν περαιτέρω το κακάο σε μεταβολίτες, σε αρκετά μικρές ποσότητες ώστε να απορροφηθούν από το αίμα και αυτοί οι μεταβολίτες βοηθούν στη μείωση της καρδιαγγειακής φλεγμονής.

Τέλος, η τελευταία αχώνευτη ποσότητα κακάο, που ήταν κυρίως φυτικές ίνες, άρχισε να υφίσταται ζύμωση, απελευθερώνοντας ουσίες που βελτιώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Υπήρξε και άλλο ένα θετικό για την υγεία με όλη αυτή τη διαδικασία: τα μικρόβια του εντέρου που βοήθησαν στην πέψη του κακάο εξελίχθηκαν σε επιθυμητά προβιοτικά, όπως οι γαλακτοβάκιλοι. Οι αριθμοί των προβιοτικών αυτών φάνηκε να αυξάνονται μετά την εισαγωγή του κακάο, ενώ παθογόνα μικρόβια όπως ο σταφυλόκοκκος, μειώθηκαν σε αριθμό.

Τα αποτελέσματα δείχνουν, σύμφωνα με τον Andrew Neilson, επικεφαλής της μελέτης, ότι «υπάρχει κάτι που συμβαίνει με το κακάο στο παχύ έντερο» αλλά τι σημαίνει αυτό για τους λάτρεις της σοκολάτας, δεν είναι σαφές.

Ελπίζει ότι μελλοντικά πειράματα θα δώσουν έμφαση στο γιατί κάποιες φλαβανόλες εμποδίζουν την αύξηση του σωματικού βάρους ενώ κάποιες άλλες όχι. Μην ελπίζετε όμως σε ένα διατροφικό χάπι σοκολάτας σύντομα. Οι βιοχημικές επιπτώσεις του κακάο είναι «εξαιρετικά περίπλοκες».

4 λόγοι που η σοκολάτα είναι ευεργετική για τους δρομείς

Δυστυχώς, ο Δρ Neilson επισημαίνει επίσης ότι κακάο δεν είναι μια μπάρα σοκολάτας, της οποίας τα πρόσθετα συστατικά και η επεξεργασία της μειώνουν τον αριθμό και το είδος των φλαβονολών, αυξάνουν τις θερμίδες και ενδεχομένως μπορεί να αλλάζουν την απόκριση των βακτηρίων του εντέρου. «Τα στοιχεία δεν δείχνουν ότι μπορείτε να φάτε μια μπάρα σοκολάτας κάθε μέρα βελτιώνοντας την υγεία σας».

Λίγες κουταλιές της σούπας σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη πάνω σε πλιγούρι βρώμης ή μια χούφτα από κομμάτια κακάο που διατίθενται σε καταστήματα βιολογικών τροφίμων θα ήταν καλύτερα από κάποια κοινή σοκολάτα.

Διαβάστε επίσης: Πόση άσκηση χρειάζεται για να κάψουμε μια σοκολάτα;

Ξεπεράστε την κούραση της ημέρας τρώγοντας σωστά

Δίνετε αγώνα για να αποκτήσετε την κατάλληλη ενέργεια το πρωί; Τα βράδια προσπαθείτε πολύ για να ξεπεράσετε την κούραση της ημέρας;

Είναι προφανές: ο τρόπος που τρώτε μέσα στην ημέρα δεν είναι ο κατάλληλος και ίσως πρέπει να τον αλλάξετε.

Για την ακρίβεια πρέπει να τονώσετε λίγο, μέσω της τροφής σας, τα επίπεδα ενέργειάς σας.

Ακολουθούν μερικές καλές συμβουλές:

Τροφές που μας φέρνουν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας

Να τρώτε πάντα πρωινό

Πολλοί άνθρωποι δεν τρωνε πρωινό λόγω της βιασύνης τους και της αγωνίας τους να μην αργήσουν στη δουλειά. Μεγάλο λάθος. Το πρωινό δίνει τα απαραίτητα ποσοστά ενέργειας στο σώμα σας ώστε να ξεκινήσει όσο το δυνατόν καλύτερα η μέρα σας και είναι ένα γεύμα που δεν πρέπει ποτέ να χάνετε. Συν τοις άλλοις, μας κρατάει χορτάτους και έτσι αποφεύγουμε τα περιττά γεύματα μέσα στην ημέρα.

Τρώτε πιο συχνά γεύματα αλλά σε μικρές ποσότητες

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το να τρώνε μόνο τρία γεύματα την ημέρα είναι η πιο σοφή μέθοδος. Ακριβώς όμως επειδή τα γεύματα αυτά είναι μεγάλα, ο οργανισμός δύσκολα τα χωνεύει και έτσι αισθανόμαστε ένα βάρος κατά την διάρκεια της ημέρας. Με εξαίρεση το πρωινό, τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας σας πρέπει να είναι ελαφριά και λιτοδίαιτα. Αλλά να είναι περισσότερα από μόλις τρια την ημέρα. Προσθέστε και δεκατιανό ανάμεσα στο πρωινό και το μεσημεριανό καθώς και ένα απογευματικό γεύμα.

Τροφές και ροφήματα που μπορούν να μηδενίσουν την προπόνησή σας!

Να τρώτε φρούτα

Τα καθημερινά σας γεύματα πρέπει να αποτελούνται από όσα περισσότερα φρούτα γίνεται. Τα συστατικά που περιέχονται στα περισσότερα φρούτα δίνουν μια έξτρα ώθηση στην καθημερινότητά σας και πολλές φορές σας βοηθάνε να είστε σε φόρμα παρά το γεγονός ότι μπορεί το σώμα σας να είναι κουρασμένο. Ουσιαστικά τα φρούτα μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσικά τονωτικά και η σημασία τους στις καθημερινές διατροφικές μας συνήθειες είναι μεγάλη.

Ενισχύστε τον οργανισμό σας με βιταμίνη B

Η βιταμίνη Β είναι ένα κομβικό στοιχείο που απαγορεύεται να λείπει από τις διατροφικές συνήθειες της καθημερινότητάς μας. Είναι η βιταμίνη που μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια και ως εκ τούτου πρέπει να πρέπει να φροντίζετε να παίρνετε την απαιτούμενη ημερήσια ποσότητά της. Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια και κρέας απαιτείται να τα καταναλώνετε συστηματικά.

Διαβάστε επίσης:11 τροφές για όταν χρειάζεσαι άμεσα έξτρα ενέργεια

x

Send this to a friend