Γυμναστική εναντίον αλκοόλ σημειώσατε «1»

Όσοι πίνουν ένα ποτηράκι παραπάνω μέσα στη μέρα, καλά θα κάνουν να επισκέπτονται πιο συχνά το γυμναστήριο. Τουλάχιστον αυτό δείχνει νέα επιστημονική έρευνα.

Η συχνή σωματική άσκηση αντισταθμίζει, μέχρι ένα βαθμό τουλάχιστον, τις επιβλαβείς συνέπειες του αλκοόλ για την υγεία, καθώς όσοι άνθρωποι πίνουν τακτικά, αλλά ταυτόχρονα ασκούνται, έχουν μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με όσους πίνουν χωρίς να γυμνάζονται.

Ερευνητές από την Αυστραλία, τη Βρετανία, τον Καναδά και τη Νορβηγία, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Εμμανουήλ Σταματάκη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ και απόφοιτο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό αθλητιατρικής «British Journal of Sports Medicine».

Η έρευνα…

Ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 36.000 άνδρες και γυναίκες άνω των 40 ετών, συσχετίζοντας το επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ και τη συχνότητα σωματικής άσκησης με τη θνησιμότητα.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι όσο περισσότερο πίνει κανείς τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να πεθάνει πρόωρα μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Αν όμως στην «εξίσωση» προστεθεί και η άσκηση, τότε ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου λόγω του αλκοόλ μειώνεται, χωρίς σαφώς να εξαλείφεται.

Ειδικά στην περίπτωση θανάτου από καρκίνο συνδεδεμένο με το αλκοόλ, η σωματική άσκηση  φαίνεται να αντισταθμίζει σχεδόν πλήρως τον κίνδυνο.

Από την άλλη, σε όσους πίνουν πάρα πολύ, η γυμναστική δεν φαίνεται να έχει καμία αντισταθμιστική δράση.

Υπενθυμίζεται ότι η συνιστώμενη ελάχιστη σωματική άσκηση, που επιφέρει ευεργετικά αποτελέσματα στον οργανισμό, είναι 150 λεπτά την εβδομάδα, δηλαδή 2,5 ώρες.

Παρ’ όλα αυτά περίπου δύο στους τρεις ανθρώπους δεν τηρούν το συγκεκριμένο όριο.

Διαβάστε ακόμα: Μπύρα: Ολα όσα πρέπει να ξέρετε για την επίσημη αγαπημένη του καλοκαιριού

 

Σχόλια