Tροφές που καταπολεμούν την ημικρανία

Tροφές που καταπολεμούν την ημικρανία

Οσοι πάσχουν από ημικρανίες θα γνωρίζουν πως υπάρχουν τροφές που ενισχύουν την ένταση του πόνου. Τα καλά νέα όμως είναι πως υπάρχουν και άλλες που βοηθούν στην ανακούφισή του.

Τις περισσότερες φορές για να αντιμετωπίσουμε μια ημικρανία καταφεύγουμε στο προσωπικό μας φαρμακείο ή παίρνουμε κάποιο σκεύασμα που μας έχει συστήσει ο γιατρός και συνήθως προκαλεί υπνηλία. Ωστόσο υπάρχει εναλλακτική.

Θα πρέπει να κάνετε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής προκειμένου να δείτε αποτελέσματα. Αποφύγετε τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, το τουρσί, την πίτσα, το αλκοόλ, καθώς έχουν την τάση να ενισχύουν τα συμπτώματα της ημικρανίας.

Αντίθετα μπορείτε να καταναλώσετε τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και να αυξήσετε την ποσότητα του μαγνησίου στην διατροφή σας.

Ακολουθεί η λίστα με τις τροφές που βοηθούν στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της ημικρανίας:

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτό το συγκεκριμένο είδος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής  και αυτό με την δική σου σειρά βοηθά στη μείωση του πόνου της ημικρανίας. Ο σολομός, η πέστροφα, το σκουμπρί και η ρέγκα ανήκουν στην άνω κατηγορία.

Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο

Το μαγνήσιο προωθεί την κυκλοφορία του αίματος και αυξάνει την λειτουργία των νευροδιαβιβαστών. Στην ουσία ανακουφίζει από την ημικρανία μέσω της απελευθέρωσης ορμονών που καταπολεμούν το αίσθημα του πόνου και μειώνουν παράλληλα την στένωση των αιμοφόρων αγγείων.

Λιναρόσπορος

Περιέχει και αυτός ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, η λειτουργία των οποίων εξηγήθηκε παραπάνω. Ο λιναρόσπορος χρησιμοποιείται συχνά σε θεραπείες με βότανα.

Σπανάκι

Είναι ιδανικό για όσους πάσχουν από ημικρανίες λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε μαγνήσιο. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις γυναίκες που βιώνουν ημικρανίες περιόδου καθώς χαλαρώνει τους σπασμούς που δημιουργούνται στο κεφάλι και τους μύες.

Πατάτες

Οι ψητές πατάτες έχει αποδειχθεί πως μειώνουν την ένταση της ημικρανίας. Αυτό συμβαίνει γιατί η φλούδα της πατάτας περιέχει κάλιο και αν ο πονοκέφαλος συνδέεται με το αλκοόλ, η πατάτα θα έχει σίγουρα αποτελέσματα.

Καφεΐνη

Η κατανάλωσή της με μέτρο είναι μια λύση για τον πονοκέφαλο. Μειώνει το μέγεθος των αιμοφόρων αγγείων και την απελευθέρωση της ισταμίνης στο αίμα. Αυτό ανακουφίζει από αλλεργικές αντιδράσεις και από τις ενοχλήσεις της ημικρανίας.

Κεχρί

Είναι δημητριακό ολικής άλεσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και μέταλλα. Επίσης είναι πλούσιο σε μαγνήσιο το οποίο ανακουφίζει από τις ενοχλήσεις των πονοκεφάλων. Βοηθά επίσης στην καλή λειτουργία της καρδιάς και στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Πικάντικες τροφές

Ιδιαίτερα η καυτερή πιπεριά λέγεται πως αποτελεί μια γρήγορη λύση για την αντιμετώπιση της ημικρανίας. Οι πικάντικες τροφές περιέχουν καψαϊκίνη που είναι ένα φυσικό παυσίπονο.  Σύμφωνα με έρευνες η ουσία αυτή καταπολεμά τα συμπτώματα της ημικρανίας.

Νερό

Είναι απαραίτητο για τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού. Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε ημικρανίες για τον λόγο αυτό μην ξεχνάτε να καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες νερού.

Γιαούρτι

Η έλλειψη ασβεστίου οδηγεί συχνά σε πονοκεφάλους. Ο εγκέφαλος χρειάζεται το ασβέστιο για να λειτουργήσει σωστά. Χωρίς το ασβέστιο οι ημικρανίες κάνουν συχνά την εμφάνισή τους. Τρώτε γιαούρτι ώστε να ενισχύσετε τις ποσότητες ασβεστίου στον οργανισμό σας.

ΠΗΓΗ: theactivetimes.com

Previous ArticleNext Article

Τροφές που σας βοηθούν να αντιμετωπίσετε το κρύο!

Τροφές που σας βοηθούν να αντιμετωπίσετε το κρύο!

O xειμώνας μπήκε για τα καλά, ωστόσο πολλά νοικοκυριά κάνουν μεγάλους περιορισμούς στην κατανάλωση ρεύματος και πετρελαίου, λόγω υψηλού κόστους. Γι’ αυτό είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να ζεσταθείτε όταν κάνει κρύο.

Ένας από αυτούς είναι η διατροφή. Υπάρχουν τροφές που αυξάνουν με φυσικό τρόπο τη θερμοκρασία του σώματος. Δείτε μερικές από αυτές:

Τζίντζερ (πιπερόριζα)

Το τζίντζερ παίρνει την πικάντικη γεύση του και τη θερμογενετική του ιδιότητα από το συνδυασμό δύο χημικών ενώσεων: της ζιγγίβερης και της σογκαόλης. Πολλοί άνθρωποι έχουν διαπιστώσει ότι το τζίντζερ προσφέρει ανακούφιση από πονοκεφάλους και πεπτικά προβλήματα, αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι μπορεί επίσης να παίξει μεγάλο ρόλο στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος σε μια κρύα μέρα. Για επιπλέον ζεστασιά, δοκιμάστε ένα φλιτζάνι με τσάι από τζίντζερ.

Λάδι καρύδας

Το λάδι καρύδας σίγουρα δεν είναι μια χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (μία κουταλιά της σούπας περιέχει 117 θερμίδες και 13,6 γραμμάρια λίπους), αλλά τα λιπαρά του οξέα είναι πολύτιμα για την υγεία σας, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού, της ταχύτερης επούλωσης τραυμάτων και της απώλειας βάρους. Αλλά γνωρίζετε ότι το καρυδέλαιο έχει και θερμογόνες ιδιότητες που το καθιστούν μοναδικό στις χαμηλές θερμοκρασίες;

Πράσινο τσάι

Χάρη στο υψηλό επίπεδο καφεΐνης, μια καυτή κούπα πράσινο τσάι θα σας ανεβάσει και θα σας ζεσταίνει. Μαζί με τα φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά που περιέχει (κατεχίνες) και την καφεΐνη, το πράσινο τσάι έχει και θερμογενετικές ιδιότητες. Για να αυξήσετε τη θερμοκρασία του σώματός σας κατά το γεύμα, δοκιμάστε συνταγές που περιλαμβάνουν το πράσινο τσάι στον κατάλογο των συστατικών.

Σούπες

Οι σούπες όπως και η φασολάδα αποτελούν εξαιρετικές επιλογές για τις κρύες μέρες. Η κοτόσουπα είναι επίσης καλή επιλογή, καθώς συνδυάζει πρωτεΐνες κα υδατάνθρακες. Οι σούπες λαχανικών που δεν περιέχουν υδατάνθρακες μπορούν να μας ζεστάνουν αλλά η αύξηση της θερμοκρασίας δεν έχει διάρκεια.

Πατάτες-γλυκοπατάτες

Ορισμένα λαχανικά, όπως οι πατάτες, οι γλυκοπατάτες, τα καρότα και τα παντζάρια, είναι πιο δύσπεπτα και συνεπώς απαιτούν περισσότερη ενέργεια για να αξιοποιηθούν από τον οργανισμό.

Καυτερές πιπεριές

Οι καυτερές πιπεριές, λόγω της καψαϊκίνης που περιέχουν, διεγείρουν το κυκλοφορικό σύστημα και βοηθούν στην αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας. Το μαύρο πιπέρι, λόγω της πιπερίνης, μιας ουσίας που αυξάνει τη θερμογένεση μέσω της επίδρασης της στο νευρικό σύστημα, μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Οι σταφίδες

Οι σταφίδες και γενικά τα αποξηραμένα φρούτα όπως δαμάσκηνα χουρμάδες, σύκα, βερίκοκα κλπ  επίσης βοηθούν στο να αντιμετωπίσουμε τις κρύες νύχτες του χειμώνα, όπως και η καλή συντροφιά…

Δέκα πράγματα που δεν είναι τόσο υγιεινά όσο νομίζουμε

Δέκα πράγματα που δεν είναι τόσο υγιεινά όσο νομίζουμε

Ανάμεσα στα πολλά «πρέπει» που ακούμε και διαβάζουμε διαρκώς για την υγεία μας υπάρχουν και ορισμένοι μύθοι. Κάποιες μέθοδοι που έχουν να κάνουν με την υγεία μας και τους αντιμετωπίζουμε σαν αξιώματα, στην πραγματικότητα κρύβουν μια πολυπλοκότητα που καλό είναι να μην σχετικοποιείται γιατί οδηγεί στα αντίθετα αποτελέσματα.

Ακολουθούν 10 πράγματα που έχουμε μάθει πως είναι υγιεινά αλλά στην πραγματικότητα, η αλήθεια απέχει:

Οι σαλάτες χωρίς λιπαρά

Μπορεί να είναι πιο υγιεινές από μόνες τους, αλλά μια μελέτη του Πανεπιστημίου Purdue που έγινε το 2012 δείχνει ότι η έλλειψη λίπους μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών της σαλάτας, αφαιρώντας έτσι ορισμένες από τις ιδιότητες που καταπολεμούν τις ασθένειες που προσφέρουν τα λαχανικά. Τα καροτενοειδή, τα οποία συνδέονται με την καταπολέμηση του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων και της απώλειας όρασης, απορροφώνται πιο εύκολα από τα λαχανικά όταν συνδυάζονται με σάλτσες που έχουν ως βάση το λίπος. Έτσι, ενώ γλυτώνετε θερμίδες, χάνονται τα οφέλη των λαχανικών και δεν αξίζει τον κόπο.

Τα αντιηλιακά

Το καλοκαίρι και ειδικά όταν περνάτε χρόνο εκτός σπιτιού πρέπει να βάζετε αντιηλιακό καθημερινά και να βεβαιώνεστε ότι το κάνετε όσο συχνά χρειάζεται. Αλλά πρέπει να διαβάζετε και τα συστατικά. Ορισμένοι επιστήμονες που ασχολούνται με την υγεία των καταναλωτών προτείνουν να αποφεύγετε τα αντιηλιακά με οκτινοξικά, μια χημική ένωση που χρησιμοποιείται συχνά σε αντιηλιακά και προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας, η οποία έχει ταξινομηθεί από την περιβαλλοντική ομάδα εργασίας (EWG) ως μέτρια υψηλού κινδύνου για την υγεία. Εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με τις χημικές ουσίες όσον αφορά τα αντιηλιακά, πολλοί δερματολόγοι συνιστούν την επιλογή προϊόντων που εμποδίζουν φυσικά τις επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου, όπως εκείνες που περιέχουν οξείδιο του ψευδαργύρου ή διοξείδιο του τιτανίου, οι οποίες δεν απορροφώνται στο δέρμα σας.

Οι «φυσικές» τροφές

Πολλά από τα λεγόμενα «100% φυσικά» τρόφιμα είναι στην πραγματικότητα βαριά επεξεργασμένα με συστατικά όπως σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, βενζοϊκό νάτριο και γενετικά τροποποιημένα φυτά, σύμφωνα με την «WallStreet Journal». Σύμφωνα με μια έρευνα του 2011, το 25% από ένα δείγμα 1.000 καταναλωτών αρκείται να αγοράζει συσκευσμένες τροφές που απλά στις ετικέτες γράφει «100% φυσική». Η αλήθεια ωστόσο απέχει παρασάγγας από αυτό που γράφουν οι ετικέτες. Η πραγματικότητα βρίσκεται στην αναγραφή των συστατικών.

Η δίαιτα με μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα

Παρά τους ισχυρισμούς ότι η κατανάλωση μικρότερων και συχνότερων γευμάτων βοηθά το μεταβολισμό σας, μια νέα έρευνα δεν υποστηρίζει τη θεωρία. Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Purdue έθεσαν μια ομάδα ανδρών σε δίαιτα χαμηλών θερμίδων με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν έξι μικρότερα γεύματα αισθάνθηκαν πιο πεινασμένοι από αυτούς που έλαβαν τρεις μεγαλύτερες μερίδες καθώς και ότι η ομάδα των συχνών γευμάτων δεν έχανε περισσότερο βάρος. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να συμβουλεύεστε έναν διατροφολόγο προκειμένου να ξέρετε τι ταιριάζει στον οργανισμό σας και το σωματότυπό σας.

Το εμφιαλωμένο νερό αντί του νερού της βρύσης

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες το εμφιαλωμένο νερό δεν είναι υγιέστερο από αυτό που βγαίνει από τη βρύση σας. Άλλωστε, τα συσκευασμένα προϊόντα δεν γνωρίζετε πάντα τι εμπεριέχουν. Το 2011, το 18% των εμφιαλωμένων νερών δεν κατάφερε να αναφέρει τις πηγές τους στις αρμόδιες υπηρεσίες για την υγεία των καταναλωτών ενώ το 32% απέφυγε να αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με την επεξεργασία του νερού, τις μολυσματικές ουσίες ή την καθαρότητα.

Πόσο νερό χρειάζονται την ημέρα οι άνδρες και πόσο οι γυναίκες;

O καθαρισμός των αυτιών

Ας τα πάρουμε με τη σειρά: το κερί στα αυτιά δεν είναι κάτι κακό. Μπορεί να υπάρχει η πεποίθηση πως τα αυτιά είναι βρώμικα αν έχουν κερί αλλά στην πραγματικότητα λειτουργεί προστατευτικά για το αυτί σας διατηρώντας τη βρωμιά και τη σκόνη έξω. Όταν το σκουπίζετε με βαμβάκι ή ακόμα και το δάχτυλό σας, όχι μόνο να χάνετε την προστασία αυτή αλλά να πιέζετε και το κερί περαιτέρω, προκαλώντας απώλεια ακοής, κνησμό και άλλα προβλήματα.

Τα ροφήματα χωρίς καθόλου ζάχαρη

Μπορεί να έχουν μηδενικές θερμίδες, κάτι που φαίνεται να «δένει» με την άπαχη διατροφή σας όμως η αλήθεια απέχει πολύ. Μπορεί αντίστοιχα να πιστεύετε πως τα υποκατάστατα ζάχαρης στον καφέ τον κάνουν άπαχο αλλά δεν είναι έτσι. Για του λόγου το αληθές, σε 37 μελέτες του 2017, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα τεχνητά γλυκαντικά στην πραγματικότητα συνδέονταν με την αύξηση του σωματικού βάρους. Οι ειδικοί έχουν μερικές θεωρίες σχετικά με τη σύνδεση. Η μια εκδοχή είναι πως κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι η κοπή θερμίδων στον καφέ ή στο αναψυκτικό τους τους δίνει την άδεια να αυξάνουν την πρόσληψη άλλων πράγματα. Μια άλλη θεωρία είναι πως υπάρχει ένας μηχανισμός στο σώμα σας που ωθεί τον οργανισμό σας να κερδίσει βάρος κατά την πέψη τεχνητών γλυκαντικών.

Η αποφυγή των υδατανθράκων

Οι υδατάνθρακες είναι μια σημαντική πηγή ενέργειας για το σώμα, αλλά έχουν κακή φήμη επειδή δεν καίγονται εύκολα αλλά αντίθετα αποθηκεύονται ως λίπος. Αυτό όμως δεν ισχύει για όλους τους υδατάνθρακες. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες, όπως το ψωμί ολικής αλέσεως καθώς και τα αμυλούχα λαχανικά, περιέχουν ίνες και θρεπτικά συστατικά που κρατούν την καρδιά και το βάρος σας σε υγιή επίπεδα. Αντί να αποφεύγετε όλους τους υδατάνθρακες, κόψτε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, το λευκό ψωμί και τα ζυμαρικά.

Η αποφυγή της γλουτένης

Για τους ανθρώπους που υποφέρουν από κοιλιοκάκη η αποφυγή της γλουτένης είναι αναγκαία, καθώς βλάπτει το λεπτό τους έντερο και προκαλεί από φούσκωμα και διάρροια μέχρι καρδιακές παθήσεις και στειρότητα. Αυτό ωστόσο ισχύει μόνο για το 1% του πληθυσμού. Αν και τα πεπτικά συστήματα κάποιων ανθρώπων είναι ευαίσθητα στη γλουτένη, μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι 86% των ασθενών, στην πραγματικότητα έχουν οργανισμό μπορεί να την ανεχθεί. Για αυτή την πλειονότητα, η απόρριψη της γλουτένης δεν παρέχει οφέλη για την υγεία και δεν οδηγεί απαραιτήτως σε απώλεια βάρους.

Ο ύπνος τα Σαββατοκύριακα

Ο ύπνος είναι μια επιτακτική συνθήκη για την υγεία μας αλλά η αντίληψη πως το Σαββατοκύριακο, όταν και δεν έχετε δουλειά, μπορείτε να αναπληρώσετε όσο δεν έχετε κοιμηθεί όλη την εβδομάδα είναι λανθασμένη. Δυστυχώς, οι κιρκαδικοί μας ρυθμοί δεν λειτουργούν έτσι. Με το να κοιμάσαι για ώρες τα Σαββατοκύριακα, απλά αισθάνεσαι βάζεις τον εαυτό σου σε μια κατάσταση ραθυμίας για δυο μέρες. Αντ ‘αυτού, προσπαθήστε να κοιμάσυτε και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα και νύχτα. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, προσπαθήστε μόνο ενισχύστε με μια ή δυο ώρες τον ύπνο σας τα σαββατοκύριακα. Όλος ο επιπλέον χρόνος που έχετε το πρωί το Σαββατοκύριακο κάνει τα διήμερά σας πιο παραγωγικά και χαλαρωτικά.

Οι  δέκα πιο υγιεινές τροφές που μπορεί να φάει ένας δρομέας

 Οι  δέκα πιο υγιεινές τροφές που μπορεί να φάει ένας δρομέας

Όλοι έχουμε δει και θαυμάζουμε αυτούς τους υπερήλικους δρομείς που μπορεί να πλησιάζουν τα 90 αλλά συνεχίζουν ακάθεκτοι να συμμετέχουν σε αγώνες δρόμου και μάλιστα χωρίς να χάνουν τη φόρμα τους. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως ένας από τους λόγους που η κατάστασή τους κρατιέται σε τέτοια επίπεδα δεν είναι άλλος από την υγιεινή διατροφή. Αυτό είναι διαπιστωμένο.

Σύμφωνα με μια έρευνα που έκανε ο φυσικός Στιβ Μπάουερς σε συνεργασία με τη σύζυγό του, Ελίζαμπεθ Σίμερ Μπαόυερς, οι άνθρωποι που είναι από 70 μέχρι 90 χρονών αλλά διατηρούνται σε υψηλά αθλητικά επίπεδα έχουν ένα κοινό: τρώνε όλοι τα ίδια φαγητά.

Στο βιβλίο που έβγαλαν οι Μπάουερς με τίτλο «Τα μυστικά των υγιών ανθρώπων του κόσμου», αναφέρεται μια σειρά από τροφές που βρίσκονται μόνιμα στο διατροφικό πρόγραμμα των υπερήλικων που διατηρούν τόσο καλή αθλητική φόρμα.

Μερικές από αυτές είναι οι εξής:

Αμύγδαλα

Πλούσια σε υγιή λίπη, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, αυτοί οι ξηροί καρποί  είναι κάτι περισσότερο από ένα σνακ. Χρησιμοποιήστε κομμένα αμύγδαλα ως επικάλυψη για πλιγούρι βρώμης ή για γιαούρτι και χρησιμοποιήστε αλεύρι αμυγδάλου αντί για κανονικό αλεύρι στα μαγειρέματά σας.

Αβοκάντο

Με περισσότερο κάλιο στην περιεκτικότητά τους ακόμα και από τις μπανάνες, τα αβοκάντο είναι πλούσια σε υγιή μονοακόρεστα λιπαρά οξέα καθώς και ινών που καταστέλλουν την πείνα.

Φασόλια

Γεμάτα από φυτικές ίνες, τα φασόλια κάνουν καλό στον οργανισμό σας με πολλαπλούς τρόπους. Βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, στη βελτίωση της χοληστερόλης και στην ενίσχυση της συνολικής υγείας του εντέρου. Προσθέστε τα με κάθε ευκαιρία στο φαγητό που μαγειρεύετε και χρησιμοποιείστε τα για να αντικαταστήσετε το κρέας.

Βατόμουρα

«Η κατανάλωση βατόμουρων είναι το μόνο πράγμα που κάνω με συνέπεια κάθε μέρα», λέει η Κάρι Ντούγκαν, δηλώσεις της οποίας περιλαμβάνονται στο βιβλίο των Μπάουερς, που φαίνεται να έχει σταματήσει να γελάει στα 30 της καθώς πρόκειται για μια γυναίκα που είναι σχεδόν 60 χρονών αλλά έχει την ενέργεια και το σώμα κάποιου πολύ, πολύ νεότερου. Εμπιστεύσου την: προσέθεσε βατόμουρα σε κάθε γλυκό που φτιάχνεις και οπουδήποτε ταιριάζουν.

Μαύρο πιπέρι

Πολύ ισχυρά είναι τα αποτελέσματα για την υγεία που προκύπτουν από το μαύρο πιπέρι. Εκτός από το ότι είναι αντιοξειδωτικό και αντιβακτηριακό, βοηθά επίσης και στην απώλεια βάρους γιατί διεγείρει την κατανομή των λιποκυττάρων.

Μπρόκολο

Γεμάτο από αντιοξειδωτικά, το μπρόκολο είναι ένα αληθινά ωφέλιμο φαγητό. Πολλοί άνθρωποι το απεχθάνονται λόγω γεύσης αλλά αν μαγειρευτεί με τον σωστό τρόπο μπορεί να αποτελέσει και μια πολύ γευστική τροφή.

Κανέλα

Βοηθάει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα και να μειώνει τις φλεγμονές. Επιπλέον, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πιείτε γλυκό τον καφέ σας χωρίς να βάλετε ζάχαρη.

Καφές

Κι όμως, παρά τις περί αντιθέτου φήμες, ο καφές είναι καλός για την υγεία. Εκτός από το γεγονός ότι μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και διαβήτη καταπολεμάει και ορισμένα είδη καρκίνου. Για μια επιπλέον «υγιεινή ώθηση», προσθέστε 1,5 κουταλάκι του γλυκού από κανέλα, καραμέλα ή κουρκούμι στο φίλτρο.

Σκόρδο

Ένα από τα βασικά συστατικά του, η αλικίνη, βοηθάει στο να διατηρήσετε χαμηλά τα επίπεδα χοληστερόλης, να προστατέψετε τα κύτταρα σας από οξειδωτικές βλάβες και να ομαλοποιήσετε την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο του αίματος. «Το ακατέργαστο σκόρδο προσφέρει αποτελεί πραγματική αναβάθμιση για την υγεία σας» λέει χαρακτηριστικά ο Στιβ Μπάουερς. Προσθέστε το σε φρέσκια, σπιτική σάλτσα και χρησιμοποιήστε το ακόμα στον κιμά και στο ελαιόλαδο.

Μέλι

Το μέλι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και πρόκειται για ένα πολύ αποτελεσματικό υποκατάστατο ζάχαρης. Φάτε το με μαζί πλιγούρι βρώμης, προσθέστε το στις σάλτσες που φτιάχνετε καθώς και στα ποτά που πίνετε.

Διαβάστε ακόμα: 11 τρόφιμα που χρησιμεύουν ως «καύσιμα» για τους δρομείς

Send this to a friend