To runnfun.gr πήγε για SUP και σας το προτείνει ανεπιφύλακτα (video+pics)

Καλοκαιράκι έρχεται. Το νεράκι ζεσταίνεται, οι παραλίες αποκτούν ζωή. Το Runnfun.gr πήγε παραλία το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε και δοκίμασε ένα από τα θαλάσσια σπορ που τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να κλέψει τις καρδιές όλων.

runnfunSUP1

H λέξη SUP είναι τα αρχικά του StandUp Paddleboarding. Πρόκειται για μεγαλύτερες σανίδες surf, όπου η πλευστότητα υπερτερεί της ταχύτητας, ή της ευελιξίας μέσα στο νερό, πάνω στις οποίες ο surfer στέκεται όρθιος, ή και γονατιστός (με προβολή τους ενός γονάτου), και κωπηλατεί βαστώντας ένα μονό κουπί που προσαρμόζετε στο ύψος του. Στην Χαβάη το λένε  «Hoe he’e nalu».

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος για το SUP; Μα γιατί είναι εύκολο. Μια σανίδα, ένα κουπί, ορισμένες οδηγίες από τους επαγγελματίες δασκάλους και… φύγαμε.

runnfunSUP3

Μην χάνετε την ευκαιρία και πάρτε το απόφαση. Είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να πάψεις να… σαπίζεις πάνω σε μια ξαπλώστρα. Μια δραστηριότητα που σε γυμνάζει στο σώμα και στο πνεύμα, μια δραστηριότητα που σε κάνει να ανακαλύψεις ότι υπάρχουν μυς στο σώμα σου που δεν ήξερες ποτέ ότι υπήρχαν.

Αρχικά μάλιστα δεν χρειάζεται να αγοράσετε εξοπλισμό. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να βρείτε έναν από τους εκατοντάδες ομίλους που υπάρχουν ανά την Ελλάδα, να μάθετε τα βασικά και στη συνέχεια να νοικιάζετε τον εξοπλισμό σας.

runnfunSUP2

Αν τελικά φτάσετε στο σημείο να θέλετε να κάνετε SUP όλο το χρόνο, τότε δεν έχετε παρά να μπείτε στα Supzone.gr και Sups.gr και να αναζητήσετε πληροφορίες.

Και κάτι σημαντικό. Το SUP δεν είναι αντρικό άθλημα. Γυναίκες όλων τον ηλικιών μπορούν άνετα να ξεκινήσουν. Αρκεί να το θέλουν.

Ιστορία: Τι είναι το SUP

Το SUP είναι τα αρχικά της Αγγλικής λέξεις Stand Up Paddleboard, δηλαδή στα Ελληνικά όρθια σανιδοκωπηλασία. Στην ουσία είναι μια μεγάλη σανίδα τύπου surf ειδικά σχεδιασμένη να στεκόμαστε όρθιοι η οποία κινείται στο νερό με την βοήθεια ενός κουπιού. Το Sup είναι ένας συνδυασμός ανάμεσα στο κανό και το surf.

Τις ρίζες της όρθιας σανιδοκωπηλασίας τις συναντάμε χιλιάδες χρόνια πριν σε αρχαίους πολιτισμούς της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής οι οποίοι χρησιμοποιούσαν σανίδες και κανό τα οποία κινιόντουσαν στο νερό με την βοήθεια κάποιου ξύλου. Με τον τρόπο αυτό ψάρευαν και πολεμούσαν σε πολύ δύσκολες θαλάσσιες συνθήκες που τις περισσότερες φορές έπρεπε να αντιμετωπίσουν πολύ μεγάλα ωκεάνια κύματα. Αρχαίοι πολεμιστές της Αφρικής αναφέρεται ότι κωπηλατούσαν όρθιοι σε κανό χρησιμοποιώντας τα καμάκια τους σαν κουπί και έτσι διείσδυαν απαρατήρητοι στην εχθρική περιοχή. Για τρεις χιλιάδες χρόνια περίπου οι Περουβιανοί ψαράδες χρησιμοποιούσαν κάποιο είδος σανίδας φτιαγμένο από κορμούς δέντρων “Caballitos de torara” όπου ήταν τόσο δύσκολο να σταθεί κάποιος επάνω του που έμοιαζε με ιππασία άγριου αλόγου.

Κωπηλατούσαν με ένα μακρύ μπαμπού που έμοιαζε με κουπί και μετά από το ψάρεμα σερφάρανε με αυτό για διασκέδαση. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι από εκεί γεννήθηκε και το κλασικό surf που όλοι γνωρίζουμε. Το 1778 ο καπετάνιος James Cook πέρασε από τα νησιά της Hawaii , έγινε μάρτυρας των ιθαγενών όπου σέρφαραν στα κύματα. “He e nalu” όπως λέγεται στα Χαβανέζικα γίνονταν είτε με κάποιο κανό είτε με κάποια σχεδιασμένα σκάφη από δέντρο Κόα (είδος δέντρου που ευδοκιμεί στα νησιά της Hawaii). O αρχηγός της φυλής συνήθως είχε το μεγαλύτερο σε μήκος σκάφος που τις περισσότερες φορές έφτανε τα πέντε μέτρα μήκος ενώ οι κατώτεροι κοινωνικά ιθαγενείς χρησιμοποιούσαν μικρότερα σκάφη μήκους δυο μέτρων περίπου. Λόγω του μεγάλου μήκους των σκαφών αυτών χρησιμοποιούσαν κουπί για να κινηθούν στον ωκεανό.

Το μοντέρνο SUP έχει τις ρίζες του στην Hawaii. To 1980 τα beach boys του Waikiki και οι watermen Laird Hamilton και Archie Kolepa στεκόντουσαν όρθιοι στα longboard τους (μεγάλες μακριές σανίδες surfing) και χρησιμοποιούσαν κουπιά από outriger κανό (είδος ωκεάνιου κανό) έτσι ώστε να παρατηρούν καλύτερα τα κύματα όπως να κρατιούνται σε καλή φυσική κατάσταση τις ημέρες που δεν είχε μεγάλα κύματα για surfing. Από το 1980 μέχρι σήμερα το άθλημα αναπτύσσεται ραγδαία και χαρακτηρίζεται ένα από τα πιο αναπτυσσόμενα αθλήματα του κόσμου. Σήμερα γίνονται προσπάθειες και της ένταξης του στους ολυμπιακούς αγώνες.

Το σύγχρονο SUP χωρίζεται κυρίως σε δύο κατηγορίες. Το SUP που γίνεται στα κύματα (sup surfing) και το Sup racing όπου σκοπό έχει ο αθλούμενος να καταφέρει να πιάσει την μεγαλύτερη ταχύτητα και επίδοση σε σύγκριση με τους συναθλητές οπού αγωνίζονται όλοι ταυτόχρονα όπως συμβαίνει και σε άλλα αθλήματα σα το στίβο, ποδηλασία κολύμβηση κτλ.

Το SUP στην Ελλάδα

Το SUP στην Ελλάδα ξεκίνησε περίπου το 2006 από Έλληνες σέρφερς οι οποίοι έψαχναν μια εναλλακτική για τις ημέρες που δεν είχε μεγάλα κύματα. Όσο η δημοφιλία του άρχισε να μεγαλώνει δεν άργησε και το sup racing να κάνει τα πρώτα δειλά βήματα του. Σήμερα απαριθμούνται δύο πρωταθλήματα με περίπου δεκαπέντε αγώνες στο σύνολο όπου σε κάθε αγώνα σημειώνονται 150-200 συμμετοχές. Οι αγώνες γίνονται σε μέρη σε όλη την Ελλάδα από τον εξωτικό Λαγκούβαρδο Μεσσηνίας και διάφορα μέρη της Κρήτης ως το επιβλητικό τοπίο της διώρυγας της Κορίνθου. (με πληροφορίες από http://hsupa.gr/)

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Τα 10 σπορ που πρέπει να δοκιμάσετε το καλοκαίρι (pics)

To καλοκαίρι φέρνει μαζί του πολλές ηλιόλουστες ημέρες, υψηλές θερμοκρασίες, διακοπές και πολλές ευκαιρίες για διασκέδαση. Τα πάρτι, η ηλιοθεραπεία και τα ποτά στην παραλία θα βρεθούν σίγουρα στην λίστα με τα πράγματα που σχεδιάζετε να κάνετε, ωστόσο υπάρχουν κάποια θαλάσσια σπορ που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμά σας.

Το σέρφινγκ, το κολύμπι στην ανοικτή θάλασσα, οι καταδύσεις και το flyboard είναι μερικές από τις επιλογές σας που αξίζουν τον κόπο.

Ράφτινγκ

rafting

Αποτελεί μια άσκηση που ανεβάζει στα ύψη την αδρεναλίνη, ιδανικό για άτομα που θέλουν να βρίσκονται σε κίνηση παρά τις υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι. Κάνοντας το συγκεκριμένο σπορ, ενδυναμώνετε τον κορμό και τους ώμους σας. Ανάλογα με το επίπεδο εμπειρίας, μπορείτε να ξεκινήσετε το ράφτινγκ σε χαμηλά κύματα και λιγότερα εμπόδια.

Stand up paddle boarding (SUP)

stand up paddle boarding

Αν αναζητάτε τρόπους για να διατηρηθείτε σε φόρμα και ζείτε δίπλα στην θάλασα το SUP είναι η ιδανική λύση. Πρέπει να κρατάτε την ισορροπία όση ώρα είστε όρθιοι πάνω στην σανίδα κάτι που σημαίνει πως εξασκείτε ολόκληρο το σώμα σας. Θα πρέπει πάντως να δώσετε σημασία στην αγορά του κατάλληλου εξοπλισμού.

Τζετ σκι

τζετ σκι

Είναι το ίδιο συναρπαστικό με το ράφτινγκ, ωστόσο είναι και λιγότερο κουραστικό. Επίσης εμπεριέχει λιγότερους κινδύνους αρκεί να τηρήσετε κατά γράμμα τους κανόνες και να φοράτε πάντα το ειδικό γιλέκο. Κάποιοι βέβαια έχουν τις ενστάσεις τους για το αν ανήκει στην κατηγορία των κανονικών σπορ, ακόμη και αυτοί που το κάνουν επαγγελματικά.

Πόλο

ΠΟΛΟ

Κρατήστε το σώμα σας δροσερό και διασκεδάστε τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού παίζοντας πόλο. Προσπαθώντας να επιταχύνετε μέσα στο νερό, αποτελεί μια ιδανική άσκηση για εσάς. Οι κανόνες είναι αρκετά απλοί, ωστόσο απαιτείται συγκεκριμένος αριθμός παικτών. Δηλαδή από… δύο και πάνω. Δεν χρειάζεται πισίνα. Κάντε τέρματα τις σημαδούρες και παίξτε τη μπάλα σας. Μίνι αγώνες και τουρνουά διοργανώνονται πλέον και σε event, όπως το Trimore Syros Triathlon.

Υποβρύχια κατάδυση

KATADYSI

Αποτελεί έναν καλό τρόπο να διασκεδάσει κανείς ενώ συμβάλει στη εκγύμναση του σώματος λόγω του εξοπλισμού που θα πρέπει να κουβαλά ο δύτης ενώ κολυμπά κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Με την υποβρύχια κατάδυση μπορείτε να απομονωθείτε, ενώ η θέα στον βυθό είναι κάτι ανεπανάληπτο.

Κάνοε- Καγιάκ

KAGIAK

Καθώς σχεδιάζετε να κάνετε περιπετειώδη ταξίδια το καλοκαίρι, βρείτε ένα μέρος που θα μπορείτε να το δείτε μόνο πάνω σε ένα καγιάκ. Όχι μόνο βοηθά να εξερευνήσετε απομακρυσμένα μέρη, αλλά παράλληλα αποτελεί μια καλή άσκηση για την καλή λειτουργία της καρδιάς.

Ιστιοπλοΐα

sailing

Είναι σαν να πετάτε, ενώ βρίσκεστε πάνω σε μια βάρκα στην μέση του ωκεανού. Βοηθά στο να καθαρίσετε το μυαλό από αρνητικές σκέψεις, ενώ αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία για νέες γνωριμίες και γιατί όχι ακόμη και φιλίες. Και μη νομίζεις ότι η ιστιοπλοϊα είναι μόνο για τους… φραγκάτους. Μπορείς πολύ εύκολα να κάνεις μαθήματα στους εκατοντάδες ναυτικούς ομίλους της Ελλάδας. Ψάξου.

Ιστιοσανίδα

windsurfing

Προσπαθώντας να ισορροπήσετε πάνω στην σανίδα, γυμνάζετε όλο το σώμα σας κα ειδικότερα τους μύες στο πάνω μέρος. Μην αποθαρρύνεστε αν στην αρχή πέφτετε συχνά από την σανίδα σας, με τον καιρό θα αποκτήσετε εμπειρία και θα γίνετε καλύτεροι.

Θαλάσσιο σκι

water skii

Αποτελεί ιδανική άσκηση για να κάψετε τις περιττές θερμίδες, ενώ βασίζεται στις αρχές του κανονικού σκι. Παράλληλα ενδυναμώνετε τους μύες και βελτιώνετε την ευελιξία του σώματός σας.

Flyboarding

flyboard

Δείχνει περίεργο αλλά όταν το δοκιμάσετε δεν θα θέλετε να σταματήσετε με τίποτα. Γίνεται όλο και πιο δημοφιλές σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρέπει να στέκεστε όρθιος σε μια σανίδα που συνήθως συνδέεται με ένα τζεκ σκι καθώς αιωρείστε και προσπαθείτε να κάνετε διάφορα κόλπα.

Διαβάστε ακόμα: Το SUP είναι η… τρέλα που σου αλλάζει το καλοκαιρί!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

O σωστός τρόπος για να πλένεις το μαγιό σου!

“Ελα μωρέ, ξέπλυνε το λίγο, μέσα στο νερό είναι τόση ώρα δεν είναι βρόμικο”. Μια από τις κλασικότερες ανδρικές ατάκες διακοπών διαβάσατε παραπάνω και φυσικά αφορά το μαγιό.

Πόσοι δεν το έχετε κάνει. Επιστροφή από την παραλία στο δωμάτιο, ντους με το μαγιό φορεμένο για να το ξεπλύνουμε, να πέσει πάνω του και λίγο σαμπουάν, έτσι για το… καλό και στο σχοινί ή στην καρέκλα έξω από το παράθυρο για στέγνωμα.

Την ίδια στιγμή, η γυναίκα τρίβει το δικό της μέσα στον νιπτήρα ή σε μικρή λεκανίτσα με λίγο ΟΜΟ για το χέρι που έχει πάρει από το μίνι μάρκετ.

Ποιος είναι ο πιο σωστός;

Το σωστό πλύσιμο αποτελεί μία καθημερινή διαδικασία, η οποία αν γίνει σωστά μπορεί να αυξήσει τον χρόνο ζωής του μαγιό.

1. Ξέπλυνέ το με νερό 

Αν και το μαγιό σου δεν χρειάζεται να πλένεται με απορρυπαντικό κάθε φορά που το φοράς, θα πρέπει να πλένεται με κρύο νερό βρύσης μετά από κάθε μπάνιο ή ηλιοθεραπεία. Έτσι, απομακρύνονται τα περισσότερα κατάλοιπα αντηλιακού, βρωμιάς, ιδρώτα και χλωρίου.

2. Πρόσθεσε απορρυπαντικό μετά από μερικές χρήσεις

Μετά από μερικές χρήσεις του μαγιό, καλό είναι να προσθέσεις λίγο απορρυπαντικό στο πλύσιμο. Βάλε λίγο νερό σε μία λεκάνη, πρόσθεσε μία κουταλιά ή και λιγότερο υγρό απορρυπαντικό και βούτηξε το μαγιό, στο οποίο έχεις γυρίσει προς τα έξω την μέσα πλευρά. Τρίψτο ελαφρά για λίγα λεπτά και στη συνέχεια ξέβγαλέ το καλά.

3. Μην το στύβεις με μανία

Μην στύβεις ή τσαλακώνεις ποτέ το μαγιό. Απλά πίεσέ το απαλά για να φύγει το πολύ νερό κι άπλωσέ το σε επίπεδη επιφάνεια για να στεγνώσει.

4. Μην το απλώνεις στον ήλιο

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση (ή, τουλάχιστον, συνήθεια) όταν αφήνεις το μαγιό να στεγνώσει στον ήλιο μπορεί να εξασθενίσει πραγματικά το ύφασμα και να σπάσει τις λεπτές ίνες. Προτίμησε λοιπόν, τους εσωτερικούς χώρους ή τα σκιερά μέρη.

5. Αφαίρεσε τους ενοχλητικούς λεκέδες με μαγειρική σόδα ή ξύδι

Το καλύτερο τέχνασμα για να αποφύγεις τους λεκέδες στο μαγιό είναι να εφαρμόσεις το αντηλιακό πριν το φορέσεις και να το αφήσεις να στεγνώσει.  Αν συμβεί όμως κάποιο ατύχημα με φαγητό ή κανένα daiquiri, πασπάλισε μια γενναιόδωρη ποσότητα μαγειρικής σόδας απευθείας πάνω στον λεκέ, και άφησέ το να καθίσει για μία έως δύο ώρες πριν το πλύνεις απαλά, ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες. Μπορείτε επίσης να καθαρίσεις  το μαγιό με αποσταγμένο λευκό ξύδι διαλυμένο σε ζεστό νερό (1 ξύδι προς 3 νερό) πριν το πλύσιμο.

6. Χρησιμοποίησε το πλυντήριο 3-4 φορές μέσα στη σεζόν

Αν κάνεις όλα τα παραπάνω, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις το πλυντήριο συχνά. Μπορείς να το κάνεις 3-4 φορές μέσα στη σεζόν και αυτό είναι όλο. Τα ανδρικά μαγιό αντέχουν περισσότερο, τα γυναικεία κανονικά πρέπει να τα βάζετε στο πλυντήριο 1-2 φορές τη σεζόν.

Διαβάστε ακόμα: Φυσικες λύσεις για να μην έχετε προβλήματα κακοσμίας το καλοκαίρι

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend