To  «δρομικό κίνημα» για να «χτυπήσει» τον κορωνοϊό αγοράζει… χαρτί υγείας!

Του Μάνου Χατζηγιάννη (Κουζουλοί Δρομείς-Ομάδα Αλληλεγγύης)

Τι είναι το “δρομικό κίνημα” επιτέλους; Μην είν’ οι κάμποι; Μην είναι τ’ άσπαρτα ψηλά βουνά…;

Δυστυχώς η κορωνοκρουσμένη νέα πραγματικότητα απέδειξε πως το “δρομικό κίνημα” είναι μια φαντασίωση ή απλώς μια αποτυχία. Γιατί η λέξη “κίνημα” προϋποθέτει διεκδίκηση. Το “δρομικό κίνημα” την εποχή του κορωνοϊού απέδειξε πως έχει κάτσει τόσο πολύ καιρό στα αβγά του, που πλέον αδυνατεί να “σπάσει αβγά για να κάνει ομελέτα”.

Το “δρομικό κίνημα”, λοιπόν, απέδειξε αυτήν την περίοδο πως αποτελείται από ένα αμάλγαμα ρομαντικών αθλουμένων, συνειδητοποιημένων προσωπικοτήτων, πωρωμένων προπονουμένων, μερικών περιστασιακά τρεχαλατζήδων, κάποιων διοργανωτών που φάνηκαν συνεπείς και στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και άλλων πολλών κάτω του μετρίου διοργανωτών δρομικών δρώμενων.

Και σίγουρα δεν ήταν έτοιμο να υποδεχτεί τους λεγόμενους “δρομείς της καραντίνας”. Για όλους εμάς που αγαπούμε το τρέξιμο, δρομέας είναι κάθε ένας ο οποίος επιλέγει να τρέξει γιατί το θέλει, γιατί νιώθει την εσωτερική ανάγκη να το κάνει, ασχέτως αν τρέχει αργά ή γρήγορα, πολλά ή λιγα χλμ, αλλά και δεν εξωθείται από την βαρεμάρα της καραντίνας βρίσκοντας λυτρωμό στο “Μετακίνηση 6”. Ακόμη και με αυτό το ερέθισμα όμως να βγει κάποιος να τρέξει, πού είναι το “δρομικό κίνημα” να τον αγκαλιάσει και να αγαπήσει κι εκείνος αληθινά το τρέξιμο και να μην το αντιμετωπίζει συγκυριακά; Η αβάσταχτη ελαφρότητα του “δρομικού κινήματος” έβγαλε μάτι!

Πέντε χρήσιμα πράγματα που πρέπει να ξέρει όποιος ξεκινά το τρέξιμο

Ο όρος “δρομικό κίνημα”, λοιπόν, είναι παράταιρος αφού το “κίνημα” είναι μια λέξη στην οποία συνδυάζονται δύο άλλες, η κινητοποίηση και η έμπνευση. Και τίποτε από τα δύο δεν υπάρχει αυτήν την στιγμή. Ο αθλητισμός, και ιδίως ο ερασιτεχνικός, δεν χρειάζεται “ζόμπι” αθλουμένους και καιροσκόπους.

Οι πρώτες, που εθίγησαν από τον κορωνοϊό ήταν οι ομάδες, οι οποίες πληρώνονται για να μαθαίνουν στους επίδοξους δρομείς να τρέχουν. Δεν είδα πολλή κινητικότητα. Κάποιες επιχείρησαν να κρατήσουν τους “πελάτες” ζεστούς με βιντεάκια ασκήσεων από το σπίτι, αλλά ένα άρθρο, ένα βίντεο, με οδηγίες για όσους βγήκαν τώρα στο δρόμο και δεν γνωρίζουν τα βασικά δεν είδα. Γιατί αν αυτές οι ομάδες θα ήθελαν να περηφανεύονται πως υπάγονται στο “δρομικό κίνημα” θα μπορούσαν, αφού έχουν τους ειδικά καταρτισμένους ανθρώπους-προπονητές να κατευθύνουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο όλους εκείνους, που η καραντίνα τους οδήγησε να ξεσκονίσουν τα αθλητικά τους παπούτσια. Αλλά φευ…

Κατόπιν, οι “ναρκο-δρομείς”. Όλοι εκείνοι για τους οποίους το τρέξιμο έχει μετατραπεί σε σκληρή εξάρτηση, έχοντας απολέσει την μαγεία του. Και δεν μιλώ ασφαλώς για τους επαγγελματίες ή ερασιτέχνες αθλητές, που το κάνουν επ΄αμοιβή, είτε με την μορφή χορηγιών είτε με άλλους τρόπους, αλλά για όσους έπαθαν στέρηση -και θα πάθουν πολύ ακόμη-με την ακύρωση των αγώνων δρόμου και βουνού. Το δηλητήριο του ανταγωνισμού-και όχι του καλώς νοούμενου συναγωνισμού με την χαρά την επιτυχίας και της βελτίωσης- έχει ποτίσει τις φλέβες τους. Είναι πραγματικά αξιολύπητοι.

Τρίτον, οι διοργανωτές που υπάγονται στο “δρομικό κίνημα”. Διοργανώσεις με απλώς μια υπεύθυνη δήλωση (άραγε με χαρτόσημο ή καλύτερα δρομόσημο;) και επιπολαιότητες είναι απαράδεκτες!  Όταν βλέπεις να ακυρώνονται ακόμη και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, με ενδεχόμενο να μην γίνουν ούτε του χρόνου, αλλά το “ΔρυμίκλαναTrail” ή το “κουτοπόνηροςRun” έχουν την…εξωγήινη ενημέρωση και κατ΄ επέκτασιν ορίζουν και ημερομηνία διεξαγωγής, και μετά νέας διεξαγωγής, και μετά κι από αυτήν νέας διεξαγωγής, μέχρι να γελάνε μαζί τους και τα κορδόνια των παπουτσιών, τι άλλο να πει κανείς;

Με λίγα λόγια ο κορωνοϊός αποκάλυψε δρομικούς χαρακτήρες και ξεγύμνωσε συμπεριφορές αποκαθηλώνοντας αυτό που μάθαμε να αποκαλούμε “δρομικό κίνημα”.

Θα γίνουν αγώνες δρόμου μέσα στο 2020; Όλα τα δεδομένα

Κι όμως δεν είναι αργά.. Υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι στο χώρο, στους συλλόγους αλλά και μεμονωμενα, διοργανωτές αλλα και προπονητές, οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν στην αναγέννηση του “δρομικού ασθενή” και νέα  κάνουν μετάγγιση στο δρομικό κίνημα με τις παραπάνω δύο λέξεις: κινητοποίηση και έμπνευση.

Υ.Γ. Γράφοντας αυτές τις αράδες αντιλαμβάνομαι πόσοι θα “έχουν την μύγα” και θα αντιδράσουν, αλλά σαν τον αλησμόνητο Νίκο Σταυρίδη στις αθάνατες κωμωδίες του ελληνικού κινηματογράφου θα απαντήσω: “αχ και δεν με νοιάζει”…

Previous ArticleNext Article

Αθλητικές διοργανώσεις και τουριστικοί προορισμοί στην εποχή του Covid-19

Της Ίριδας Κουβέλη *

Ο νέος κορονοϊός άλλαξε όλη την καθημερινότητά μας, τις συνήθειες μας, τον τρόπο που καλούμαστε να συμπεριφερθούμε στην κοινωνική μας ζωή και εντέλει όλη την κοινωνία που ζούμε.

Ο αθλητισμός, ο οποίος αποτελεί ένα πολύ ζωντανό κομμάτι αυτής της κοινωνίας, δεν μπορούσε να μην επηρεαστεί. Αθλητικές διοργανώσεις που ακυρώνονται και άλλες χωρίς θεατές, μείωση του αριθμού αθλητών σε Πρωταθλήματα, αλλαγές στους κανονισμούς αθλημάτων, αποστάσεις ανάμεσα σε παίκτες την στιγμή του πανηγυρισμού ενός γκολ, συχνά τεστ σε ομάδες, κατακόρυφη αύξηση των e-sports, είναι κάποιες από τις πολλές αλλαγές που η νέα εποχή του κορονοϊού έχει ήδη επιφέρει στον τομέα του αθλητισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα αθλητικά γεγονότα και οι τόποι διεξαγωγής τους

Είναι ευρέως αποδεκτό τα τελευταία χρόνια ότι οι αθλητικές διοργανώσεις αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του αθλητικού τουρισμού που μπορεί μια χώρα να αναπτύξει.

Είναι επίσης προφανής η συνεισφορά των αθλητικών αυτών διοργανώσεων στην τόνωση των τοπικών οικονομιών, στην δυνατότητα που προσφέρουν για επίσκεψη σε νέους τόπους, στην γνωριμία με νέα έθιμα, με την τοπική ιστορία και τις παραδόσεις, την γαστρονομία και γενικά τον πολιτισμό που εκφράζουν οι εκάστοτε προορισμοί στους οποίους πραγματοποιούνται οι αθλητικές διοργανώσεις.

Κάτω από αυτό το πρίσμα και με δεδομένο ότι οι αθλητικές διοργανώσεις στην Ελλάδα γίνονται κατά πλειοψηφία σε μικρές/μεσαίες πόλεις και προορισμούς, δηλαδή μακριά από μεγάλα αστικά κέντρα, και συνήθως σε «χαμηλές» τουριστικές περιόδους, το πλήγμα από την ακύρωση τέτοιων γεγονότων μπορεί να είναι πολύ σημαντικό γι’ αυτούς τους προορισμούς.

Ο Προορισμός – κρίσιμη παράμετρος της αθλητικής διοργάνωσης

Οι προορισμοί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας αθλητικής διοργάνωσης, από τους ντόπιους κατοίκους και εθελοντές , έως τα ξενοδοχεία της περιοχής, εστιατόρια, μαγαζιά, δραστηριότητες, αξιοθέατα, τοπικούς προμηθευτές, μέσα μετακινήσεων, υποδομές υγείας κ.λ.π.

Αυτή η αλληλεξάρτηση μεταξύ διοργάνωσης και προορισμού έχει αποκτήσει άλλη δυναμική στην εποχή των επιδημιών. Οφείλουν λοιπόν οι διοργανωτές αθλητικών events στο νέο σχεδιασμό τους να λάβουν υπ’ όψη τον τόπο (προορισμό) με πιο ολιστικό τρόπο. Έτσι, κάτω από τις νέες συνθήκες, τίθενται συγκεκριμένα ερωτήματα:

  1. Είναι ο προορισμός «έτοιμος» από πλευράς υγειονομικών υποδομών και διαδικασιών απόκρισης να δεχθεί κόσμο που ενδεχομένως ανάμεσά του υπάρχουν φορείς του ιού; Και τι σημαίνει «έτοιμος» προορισμός;
  2. Πόσο κόσμο μπορεί να υποδεχτεί ο προορισμός με τα νέα δεδομένα κοινωνικής απόστασης αλλά και αντιμετώπισης ύποπτων περιστατικών (carrying capacity); Ποια είναι η «χωρητικότητα» των εξωτερικών/εσωτερικών χώρων, των τουριστικών αλλά και υποστηρικτικών υποδομών (οδικό δίκτυο, χώροι συγκέντρωσης, ξενοδοχεία, υποδομές απομόνωσης ύποπτων κρουσμάτων, κέντρα υγείας, κ.α.);
  3. Πώς μειώνει ο διοργανωτής τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού στην τοπική κοινωνία από επισκέπτες, συμμετέχοντες ή θεατές, και ποιες διαδικασίες μπαίνουν σε εφαρμογή για γρήγορη ιχνηλάτηση τυχόν κρουσμάτων;
  4. Πόσο διατεθειμένη είναι η τοπική κοινότητα να υποδεχτεί «εισαγόμενο» πληθυσμό και να υποστηρίξει την διοργάνωση; (π.χ. εθελοντές). Ας σκεφτούμε εδώ, ότι ένας προορισμός μπορεί να είναι τελείως «καθαρός» από κρούσματα και αναλαμβάνει τον κίνδυνο εισαγωγής κρουσμάτων στην κοινότητά του με ενδεχόμενη περαιτέρω διασπορά.
  5. Πώς επικοινωνεί ο διοργανωτής στην τοπική κοινωνία τα μέτρα ασφαλείας που έχει λάβει και πώς την προετοιμάζει σε περίπτωση κρουσμάτων στα πλαίσια της διοργάνωσης;

Στα παραπάνω ερωτήματα θα πρέπει να προστεθεί ένας μεγάλος προβληματισμός για τον αντίκτυπο προς την διοργάνωση συνολικά, αν μέσω ή στα πλαίσια αυτής υπάρξει διασπορά του ιού στην κοινότητα με πιθανό αποτέλεσμα την ανάγκη λήψης περιοριστικών μέτρων για τον πληθυσμό ή και ακόμα δυσμενέστερων επιπτώσεων.

Όλες αυτές οι προκλήσεις θα πρέπει να απασχολήσουν διοργανωτές αθλητικών events και να αναπτύξουν σχέδια δράσης με την υποστήριξη όλων των εμπλεκομένων της τοπικής κοινωνίας: Δήμο, Περιφέρεια, Φορείς, Υγειονομικό προσωπικό/δομές, Τοπικούς Συλλόγους, Ενώσεις Ξενοδόχων, Προμηθευτές, Εθελοντικές οργανώσεις, κ.λ.π. Τα σχέδια αυτά πρέπει να βασίζονται σε μεθοδολογία η οποία θα εξασφαλίζει:

Α. Μείωση του ρίσκου μετάδοσης του ιού στον προορισμό συνολικά

Β. Δυνατότητα γρήγορης ιχνηλάτησης κρουσμάτων.

Γ. Άμεση αντίδραση σε περίπτωση πιθανών κρουσμάτων πριν, κατά την διάρκεια και μετά το πέρας της διοργάνωσης

Δεν είναι λοιπόν χρέος μόνο του κράτους να «καλύψει» μία διοργάνωση σε περίπτωση κρουσμάτων. Είναι ευθύνη και των διοργανωτών να σχεδιάζουν εκδηλώσεις με τρόπο που να μειώνεται ο κίνδυνος για τον προορισμό ο οποίος θα φιλοξενήσει την κάθε διοργάνωση.

Αν θέλουμε να μιλάμε για βιώσιμα αθλητικά-τουριστικά γεγονότα, δεν μπορούμε να ξεχνάμε την σύνδεση των αθλητικών events (ως τουριστική δραστηριότητα) με τις τοπικές κοινωνίες των προορισμών.

Εκείνες είναι άλλωστε που ωφελούνται από την διεξαγωγή μιας αθλητικής διοργάνωσης στον τόπο τους, αλλά οφείλουμε και να τις προστατεύσουμε από τυχόν ανεξέλεγκτες επιπτώσεις.

* Ίρις Κουβέλη

 MSc. Sports Management

Sport Events and Destinations integrator

Μέλος της Ομάδας FLATOD-19 – Ευέλικτοι Τουριστικοί Προορισμοί

Απώλεια λίπους και γράμμωση σε 10 βήματα

Του Νίκου Καφετζόπουλου*

Η απώλεια λίπους και η γράμμωση δεν είναι κάτι εύκολο, αλλά θέλει συστηματική προσπάθεια. Ας δούμε ποια είναι τα συστατικά εκείνα της διατροφής που μπορούν να σας βοηθήσουν να πετύχετε το στόχο της απώλειας λίπους και της γράμμωσης του σώματος σας.

Μια αυστηρή δίαιτα από μόνη της δεν είναι σίγουρα η λύση, γιατί θα έχει ως επακόλουθο την αναπόφευκτη απώλεια μυικής μάζας και σίγουρα δεν θα έχετε το αποτέλεσμα που περιμένετε. Τι πρέπει να κάνετε:

1: Κάντε παράλληλα άσκηση

Το τρέξιμο είναι ένας από τους απλούστερους τρόπους για να κάψετε λίπος εύκολα, αφού όχι μόνο βοηθά στην καύση του, αλλά επιπλέον ενισχύει τον μεταβολισμό και αυξάνει την προσκόλληση σας στο πρόγραμμα διατροφής. Τα βάρη έχουν εξίσου καλά αποτελέσματα γιατί εκτός από την ανάπτυξη της μυικής μάζας έχουν και την ικανότητα να αυξάνουν τον μεταβολισμό για ώρες μετά.

Υποκατάστατα ζάχαρης: Είναι ασφαλή τελικά;

2: Κοιμηθείτε καλά

Η έλλειψη ύπνου είναι ικανή να γκρεμίσει τις προσπάθειές σας να χάσετε λίπος, δεδομένου ότι η έκκριση γκρελίνης προκαλεί έντονη επιθυμία για ζάχαρη και άλλα λιπαρά τρόφιμα. Επίσης η κόπωση την επόμενη μέρα θα σας κάνει πιο υποτονικούς και λιγότερο δραστήριους με αποτέλεσμα την επιβράδυνση του μεταβολισμού σας. Μη ξεχνάτε τέλος, ότι όσο πιο αργά κοιμηθείτε, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες για μια βραδινή επιδρομή στο ψυγείο.

3: Ενυδάτωση

Το νερό είναι φυσικός καταστολέας της όρεξης. Ο εγκέφαλος πολύ συχνά δεν μπορεί να κάνει διάκριση μεταξύ των αισθημάτων της πείνας και της δίψας ή η διάκριση αυτή είναι θολή και συγκεχυμένη. Έτσι έλλειψη νερού μπορεί να οδηγήσει σε αχρείαστη πρόσληψη τροφής. Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η σωστή ενυδάτωση βελτιώνει την σωματική, την πνευματική απόδοση, ακόμα και την ευεξία μας.

4: Αυξήστε τις πρωτεΐνες

Για να προστατέψετε τον μυϊκό σας ιστό, συμπληρώστε τη διατροφή σας με άπαχο κρέας, ξηρούς καρπούς, γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά. Θα σας βοηθήσει να μείνετε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να περιορίσετε τις “junk” επιλογές σας.

5: Αποφύγετε το αλκοόλ

Μείνετε μακριά από το αλκοόλ, γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να προσθέσετε 100-150 θερμίδες ανά ποτό (300-400 θερμίδες τα κοκτέιλ), οι οποίες και μετατρέπονται απ’ ευθείας σε σπλαχνικό λίπος.

6: Αποφύγετε το φαγητό εκτός σπιτιού

Όσο πιο πολύ προτιμάτε το σπιτικό φαγητό, τόσο καλύτερα θα πάτε. Οι μερίδες στα εστιατόρια μπορεί να είναι διπλάσιες και τριπλάσιες από αυτές που χρειάζετε το δικό σας σώμα. Αρκεί να σκεφτείτε ότι μια μακαρονάδα σε εστιατόριο μπορεί να ξεπερνά τις 1.200 θερμίδες, χωρίς τα παρελκόμενα.

7: Να τρώτε λιγότερο, αλλά όχι υπερβολές

Καταναλώνοντας λιγότερες από 1000 θερμίδες την ημέρα προκαλείτε το σώμα σας να ξεκινήσει την αποθήκευση λίπους και την επιβράδυνση του μεταβολισμού με σκοπό την επιβίωση. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε κάποιο αρχικό βάρος, αλλά μόλις αρχίσετε να τρέφεστε κανονικά, θα το κερδίσει όλο πίσω και με το παραπάνω. Σίγουρα το έχετε ξανακούσει.

Έτσι θα κάνετε υγιεινή διατροφή με μικρό κόστος

8: Δείπνο, το μικρότερο γεύμα της ημέρας

Βασική και εύκολη συμβουλή. Αν το καταφέρνετε, δύσκολα θα ξεπερνάτε τα ενεργειακά όρια σας και το πιο πιθανό είναι τελικά να αποφεύγετε την καθημερινή μικρή εναπόθεση λίπους, η οποία όσο περνάει ο καιρός γίνεται κάτι περισσότερο από εμφανής. Βραδινό κανονικό με ασφάλεια μπορούν να καταναλώνουν μόνο αθλητές.

9: Επιλέξτε φρούτα

Τα φρούτα αποτελούν ιδανικά σνακ, καθώς θα σας γεμίσουν με βιταμίνες και ενέργεια. Αν θέλετε να κάψετε λίπος, επιλέξτε τα έναντι των χυμών, οι οποίοι προσδίδουν περισσότερες θερμίδες, λιγότερες φυτικές ίνες και μικρότερο κορεσμό. Εννοείται ότι αποφεύγετε και άλλα συνηθισμένα σνακ, όπως κριτσίνια, κρακεράκια, μπισκοτάκια, αναψυκτικά με ζάχαρη, τυποποιημένους χυμούς, ζαχαρούχα ice tea κλπ. Ειδικά για άτομα με χαμηλή φυσική δραστηριότητα, το σνακ δεν μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από 1-2 μικρά φρούτα.

10: Γευματίστε πριν πεινάσετε και σταματήστε πριν χορτάσετε

Καταναλώστε 3 κυρίως γεύματα και 1-2 σνακ την ημέρα μόνο αν πεινάτε. Τα σνακ δεν είναι υποχρεωτικό να γίνονται, βοηθούν όμως κάποια άτομα να φτάνουν στο τραπέζι με ελεγχόμενη όρεξη. Ξεκινήστε πάντα με την σαλάτα, τρώτε με αργό ρυθμό για να αντιληφτείτε εγκαίρως το κορεσμό και σηκωθείτε αμέσως από το τραπέζι.

Το λίπος δεν φεύγει τοπικά, αλλά συνολικά. Συνδυάστε τα παραπάνω με ένα σωστό πρόγραμμα γυμναστικής αλλά να θυμάστε το εξής: Οι κοιλιακοί φτιάχνονται στη κουζίνα σας, όχι στο γυμναστήριο!

Διαβάστε επίσης: Η κατάλληλη διατροφή για ενίσχυση του ανοσοποιητικού

* Ο Νίκος Καφετζόπουλος είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Έχει γράψει το βιβλίο “Πρακτικός οδηγός Αθλητικής Διατροφής”. Στο www.nutribase.gr μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τη δουλειά του.

x
Send this to a friend