Πως τα αναψυκτικά «απενεργοποιούν» τα οφέλη της πρωτεΐνης

Οι περισσότερες δίαιτες εστιάζουν στην υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης και λαχανικών και λιγότερο σε υδατάνθρακες και άμυλο.

Μελέτη, ωστόσο, διαπίστωσε πως η κατανάλωση ενός αναψυκτικού ή ποτού με ζάχαρη μαζί με γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνη επηρεάζει τον μεταβολισμό και δημιουργεί περισσότερο λίπος.

Ο συνδυασμός περιορίζει την αξία της πρωτεΐνης, η οποία αυξάνει τον κορεσμό, και μειώνει την πρόσληψη ενέργειας.

Πρωτεΐνη σε σκόνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Τα τρως και σε “τρώνε”. Διότι μπορεί οι πρωτεΐνες να χορταίνουν και να αυξάνουν τις καύσεις, αλλά μαζί με ζαχαρούχο ρόφημα ωθούν το σώμα να αποθηκεύει περισσότερο λίπος, σύμφωνα με τη νέα μελέτη. Επιπλέον τα ροφήματα με τη ζάχαρη αυξάνουν την όρεξη για περισσότερο φαγητό, λίγο μετά την ολοκλήρωση του γεύματος.

Η επιστημονική ομάδα του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 27 ενήλικες με υγιές βάρος. Σε εργαστηριακές συνθήκες καταγραφόταν το ποσοστό του οξυγόνου που εισέπνεαν και το διοξείδιο του άνθρακα που εξέπνεαν, ενώ γινόταν και συλλογή δειγμάτων ούρων.

Η έρευνα

Τα γεύματα που κατανάλωναν οι εθελοντές περιείχαν τρία είδη θρεπτικών ουσιών, υδατάνθρακες, λιπαρά και πρωτεΐνη, ώστε να διαπιστωθεί πώς οι επιπλέον υδατάνθρακες, υπό τη μορφή του αναψυκτικού, επηρεάζουν τον μεταβολισμό των λιπαρών και των πρωτεϊνών. Τη μια ημέρα έφαγαν δύο γεύματα που περιείχαν 15% πρωτεΐνη και την άλλη δύο γεύματα με 30% πρωτεΐνη. Τα γεύματα περιείχαν ψωμί, τυρί, πατάτες, βούτυρο και ζαμπόν, προσφέροντας στον οργανισμό 17 γραμμάρια λίπους και 500 θερμίδες.

Ιδανικά σνακ πρωτεΐνης αντί για junk food για όσους αθλούνται

Οι εθελοντές τη μια ημέρα ήπιαν ένα αναψυκτικό με γεύση κεράσι – που περιείχε ζάχαρη – και την άλλη ίδιο αναψυκτικό, αλλά χωρίς ζάχαρη. Όταν έφαγαν γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και τα συνόδευαν με αναψυκτικά που περιείχαν ζάχαρη, έτειναν να αποθηκεύουν περισσότερο λίπος, συγκριτικά με όταν έτρωγαν το ίδιο γεύμα αλλά έπιναν αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη. «Μας εξέπληξε ο αντίκτυπος των ροφημάτων με ζάχαρη στον μεταβολισμό, όταν συνδυάζονται με γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνες», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Σάνον Κάσπερσον, βιολόγος στο Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Τα αναψυκτικά με ζάχαρη μείωναν την οξείδωση του λίπους κατά 8%, μια διαδικασία που δίνει το έναυσμα για την αποδόμηση των μορίων λίπους. Επίσης, όταν το αναψυκτικό συνδυαζόταν με 15% πρωτεΐνη, μείωνε την οξείδωση του λίπους κατά 7,2 γραμμάρια κατά μέσο όρο, ενώ το ίδιο αναψυκτικό με γεύμα με 30% περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη μείωνε την οξείδωση του λίπους κατά 12,6 γραμμάρια.

Διαβάστε επίσης: Τα 7 σημάδια που δείχνουν πως πρέπει να μειώσετε την πρωτεΐνη στην διατροφή σας

Previous ArticleNext Article

Φρούτα και λαχανικά με τα περισσότερα και τα λιγότερα φυτοφάρμακα

Καθαρά τρόφιμα, vs ψεκασμένα τρόφιμα: Σύμφωνα με τα στοιχεία του EWG, σχεδόν τα 3/4 των δειγμάτων τροφίμων που εξετάστηκαν από το αρμόδιο τμήμα γεωργίας των ΗΠΑ το 2014 περιείχε υπολείμματα φυτοφαρκάκων.

Μετά τη φετινή έρευνα του EWG, εντοπίστηκαν 146 διαφορετικά χημικά σε φρούτα και λαχανικά, χημικά που επέμειναν και μετά το καλό πλύσιμο ή ακόμα και το ξεφλούδισμα φρούτων και λαχανικών.

Τα ευρήματα της μελέτης σε φρούτα και λαχανικά δείχνει πως παρά την απαίτηση των καταναλωτών να παράγονται λιγότερα αλλά πιο καθαρά τρόφιμα, οι εταιρίες επιμένουν να ρίχνουν στην αγορά φρούτα και λαχανικά με μεγάλες ποσότητες φυτοφαρμάκων.

Οι καταναλωτές πάντως, δείχνουν μια τάση, να στρέφονται σε φρούτα και λαχανικά που ξέρουν πως έχουν βρεθεί με τα λιγότερα δυνατά χημικά, ειδικά στις περιπτώσεις που δεν μπορούν να ακολουθούν μια 100% καθαρά οργανική διατροφή.

Η λύση ίσως είναι τα βιολογικά προϊόντα, ωστόσο, οι τιμές τους σε πολλές περιπτώσεις είναι απαγορεύτικές. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο τρόπος καλλιέργειας στη χώρα μας είναι διαφορετικός και ειναι πιθανό να υπάρχουν διαφορές.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να κάνετε, είναι να πλένετε όσο το δυνατόν καλύτερα τα τρόφιμά σας και όταν έχετε δυνατότητα να προτιμάτε προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας.

Τα πιο “ψεκασμένα” τρόφιμα

Φράουλες
Σπανάκι
Kale (λαχανίδα)
Νεκταρίνια
Μήλα
Σταφύλια
Ροδάκινα
Κεράσια
Αχλάδια
Ντομάτες
Σέλερι
Πατάτες

Κάθε ένα από αυτά τα τρόφιμα, βρέθηκε θετικό σε έναν υψηλό αριθμό πολλών διαφορετικών χημικών και φυτοφαρμάκων και μάλιστα σε μεγάλη συγκέντρωση. Πάνω από το 98% των δειγμάτων φράουλας, ροδάκινου, νεκταρινιών και μήλων, βρέθηκαν θετικά σε τουλάχιστον ένα κατάλοιπο φυτοφάρμακου.

Η μέση πατάτα έχει περισσότερα φυτοφάρμακα σύμφωνα με το βάρος της σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα που εξετάστηκαν.Ένα μέσο δείγμα πιπεριάς και σταφυλιού, βρέθηκε να έχει 15 χημικά. ‘Ενα μέσο δείγμα φράουλας έχει 17 διαφορετικά χημικά.

Τα πιο καθαρά τρόφιμα

Αβοκάντο
Καλαμπόκι
Ανανάς
Κρεμμύδια
Παπάγια
Αρακάς (κατεψυγμένος)
Μελιτζάνες
Σπαράγγια
Κουνουπίδια
Πεπόνια
Μπρόκολα
Μανιτάρια
Λάχανα
Ακτινίδια

Το αβοκάντο ήταν το πιο καθαρό με μόνο 1% της ποσότητας να βρίσκεται θετικό σε παρασιτοκτόνα. Το 89% του ανανάνα, το 81% της παπάγιας, το 73% του ακτινιδίου δεν είχαν καθόλου χημικά.

Κανένα από την καθαρή λίστα φρούτων και λαχανικών δεν βρέθηκε θετικό σε περισσότερα από 4 υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Μόνο το 5,5% της καθαρής λίστα βρέθηκε θετικό σε περισσότερα από 2 χημικά.

Η EWG συνιστά ότι όσοι καταναλώνουν πολλά από αυτά τα τρόφιμα να τα αγοράζουν στην bio Μορφή τους ή να τα καλλιεργούν μόνοι τους. Αν δεν έχεις καμία από τις δύο παραπάνω επιλογές, ο οργανισμός προτείνει να μαγειρεύεις καλά τις κατηγορίες αυτές: Αντί για ωμή πράσινη σαλάτα, προτίμησε λαχανόρυζο ή χορτόπιτα.

Το ΟΑΚΑ υπογράφει μνημόνιο συνεργασίας με την Communication Lab

Κωνσταντίνος Χαλιορής, Συντονιστής Γενικός Διευθυντής Ο.Α.Κ.Α, Μαρίνα Κουταρέλλη – CEO Communication Lab, Μανώλης Δετοράκης, Αντιπρόεδρος Δ.Σ

Η διοίκηση του ΟΑΚΑ προχώρησε σε συμφωνία με την Communication Lab, υπογράφοντας μνημόνιο συνεργασίας με την εταιρεία που έχει διακριθεί στο χώρο του αθλητισμού, μέσα από τη διοργάνωση του Spetses Mini Marathon αλλά και πολλές ακόμα δράσεις.

Η συμπόρευση των δύο πλευρών ανοίγει νέους ορίζοντες στο χώρο της αθλητικής δραστηριότητας και φιλοδοξεί να θέσει τα θεμέλια για την δημιουργία διοργανώσεων που θα αναδείξουν τις αξίες του αθλητισμού και της ευγενούς άμιλλας.

Παράλληλα μέσω της συνεργασίας αυτής, στόχος είναι, η ανάδειξη και προβολή του ΟΑΚΑ αλλά και η προσέλκυση νέων κοινών.

Κατά τη διάρκεια της υπογραφής του μνημονίου παρόντες ήταν οι κ.κ. Μανώλης Δετοράκης- Αντιπρόεδρος Δ.Σ Κωνσταντίνος Χαλιορής –  Συντονιστής Γενικός Διευθυντής Ο.Α.Κ.Α, Αλέξανδρος-Μάριος Κανδύλης- Αναπληρωτής Διευθυντής Ο.Α.Κ.Α., Χρήστος Χριστακίδης- Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Ο.Α.Κ.Α., Θανάσης Σπέρτος – Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών, Εύχαρις Ανθρωπέλου, Συνεργάτης-Τεχνικές Υπηρεσίες, Κωνσταντίνος Καραμάνος – Συνεργάτης Γενικής Διεύθυνσης.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΚΑ κος Κωνσταντίνος Χαλιορής επεσήμανε: «Βήμα-Βήμα με συνέχεια και συνέπεια, και έχοντας στο πλευρό μας την Διοίκηση αλλά και τους εργαζομένους, φιλοδοξούμε να παράγουμε ουσιαστικό έργο, το οποίο θα μπορούν να απολαύσουν όλοι οι πολίτες αλλά και οι χιλιάδες αθλούμενοι που χρησιμοποιούν καθημερινά τις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Σταδίου.  Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που στο νέο αυτό πλαίσιο θα συνεργαστούμε με την Communication Lab.”

Από την πλευρά της, η CEO της Communication Lab, κα Μαρίνα Κουταρέλλη δήλωσε: “Αποτελεί για εμάς μεγάλη τιμή που θα συνεργαστούμε με το ΟΑΚΑ και ευχαριστούμε πολύ την Διοίκηση και τους εργαζόμενους για την θερμή υποδοχή.»

x
Send this to a friend