Οι δύο λόγοι που δεν πρέπει να “κόβετε” απότομα την προπόνησή σας

Οι δύο λόγοι που δεν πρέπει να "κόβετε" απότομα την προπόνησή σας Photo by Filip Mroz on Unsplash

Το πρώτο πράγμα που συνήθως θέλουμε να κάνουμε μετά από μια μεγάλη και σκληρή προπόνηση, είναι να πιούμε ένα ολόκληρο μπουκάλι παγωμένο νερό.

Σίγουρα θα έχετε δει διάφορα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο που αμφισβητούν την χρησιμότητα αυτής της συνήθειας και τονίζουν πως μπορεί να κάνει κακό στον οργανισμό σας.

Όμως, όπως πολλά πράγματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, κάτι τέτοιο είναι απλώς παραπληροφόρηση. Αντίθετα, οι ειδικοί διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποφύγουμε το κρύο νερό μετά από μια προπόνηση, εκτός από τον λαιμό μας.

Στην πραγματικότητα, η ενυδάτωση με κρύο νερό μετά από μια διαδρομή, ειδικά μέσα στη ζέστη, ίσως και να είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί η αφυδάτωση και να μειωθεί η εσωτερική θερμοκρασία του σώματος. Και η διατήρηση της σωστής ενυδάτωσης συνδέεται ακόμη και με την αύξηση της συνολικής σωματικής απόδοσης και της λειτουργίας του εγκεφάλου, σύμφωνα με ερευνητές του Ινστιτούτου «Korey Stringer» του Πανεπιστημίου του Κοννέκτικατ.

Τρέξιμο: Οι πιο πολύτιμες συμβουλές ενυδάτωσης

Υπάρχουν δύο προβλήματα που θα μπορούσαν να προκληθούν σε κάποιον μετά από μια επίπονη προπόνηση

Ας δούμε τι πρέπει να γνωρίζετε και πώς να κρατάτε τον εαυτό σας μακριά από τους κινδύνους:

1. Μια αιφνίδια αλλαγή στην αρτηριακή πίεση

Αν κάποιος ξαφνικά σταματήσει την προπόνηση τότε «αυτό μπορεί να προκαλέσει μια ξαφνική αλλαγή στην πίεση του αίματος που οδηγεί σε ένα αίσθημα δυσφορίας, ζαλάδας ακόμα και μπορεί να οδηγήσει σε μίνι απώλεια συνείδησης», εξηγεί ο Ντένις Καρντόν, ορθοπεδικός χειρούργος και επικεφαλής της αθλητικής ιατρικής πρωτοβάθμιας φροντίδας στο «NYU Langone Health».

«Όταν ασκείτε σκληρά και ειδικά όταν έχετε ανεβάσει θερμοκρασία, είτε επειδή κάνει ζέστη, είτε γιατί φοράτε πολύ περισσότερα ρούχα από ότι πρέπει, είναι κρίσιμο να προσπαθείτε να κρατάτε δροσερό τον οργανισμό σας διότι καθώς εισέρχεστε σε μια φάση ψύξης, η ροή αίματος ανακατανέμεται πίσω στον πυρήνα και στον εγκέφαλό σας ομαλά», εξηγεί.

«Αυτό σημαίνει πως αν σταματήσετε ξαφνικά και νιώθετε αφόρητη ζέστη, έχει να κάνει με το γεγονός ότι η αρτηριακή σας πίεση δεν είχε το χρόνο να ανασυγκροτηθεί και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή ροή αίματος στον εγκέφαλο, που με τη σειρά του που μπορεί να προκαλέσει προσωρινή απώλεια συνείδησης», συνεχίζει ο Καρντόν.

Ένας καλός τρόπος για να το αποφύγετε αυτό είναι να μην σταματάτε απότομα το τρέξιμο αλλά να περπατάτε λίγο πριν σταματήσετε οριστικά.

Τρόποι για να αποφύγει τους τραυματισμούς ένας νέος δρομέας

2. Θερμοπληξία το καλοκαίρι 

Αν παρατηρήσετε ότι το πρόσωπό σας είναι υπερβολικά κόκκινο είτε κατά τη διάρκεια ή μετά από μια μεγάλη διαδρομή, αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι θερμοπληξίας, όπως διαβεβαιώνει ο Λουκ Μπελβάλ, διευθυντής έρευνας στο Ινστιτούτο «Korey Stringer» του Πανεπιστημίου του Κοννέκτικατ.

Είναι προτιμότερο σε αυτή την περίπτωση να πιείτε δροσερό νερό περπατώντας αργά, αντί να κάθεστε αμέσως μετά τη διακοπή της δραστηριότητάς σας. Αν καθίσετε, μπορεί να αρχίσετε να αντιμετωπίζετε περισσότερα συμπτώματα θερμοπληξίας, συμπεριλαμβανομένης της ναυτίας, της εμφάνισης κηλίδων στην όρασή σας και της αδιαθεσίας. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν μια δραστική αλλαγή διάθεσης, αίσθηση χώρου και πονοκέφαλο.

«Όλα αυτά μπορεί να χειροτερέψουν αν σταματήσετε ό, τι κάνετε απότομα», λέει ο Μπελβάλ. Η κανονική θερμοκρασία στον οργανισμό αλλά και η σωστή ενυδάτωση είναι πολύ σημαντικές σε αυτή τη συνθήκη. Άλλωστε καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται, ιδρώνετε περισσότερο και ο ιδρώτας είναι ο μηχανισμός του σώματός σας για να προσδίδει ψύξη στο δέρμα σας και να μειώσει την θερμοκρασία του σώματος σας. Χωρίς αρκετό νερό πριν την άσκηση, κινδυνεύετε περισσότερο από αφυδάτωση, η οποία μπορεί να κάνει τα αποτελέσματα της θερμότητας πιο έντονα και να οδηγήσει σε πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Όσον αφορά το ερώτημα για τη θερμοκρασία του νερού, αυτό είναι ένα θέμα συνεχούς συζήτησης, όπως ξεκαθαρίζει ο Καρντόν. «Δεν υπάρχει καμία ισχυρή ένδειξη ότι η θερμοκρασία του νερού κάνει τη διαφορά, αλλά ούτε ότι κάνει και κακό το παγωμένο νερό», ξεκαθαρίζει.

Το σίγουρο είναι πως δεν πρέπει να περιμένετε να ενυδατωθείτε μόνο μετά την άσκηση ενώ κάτι ακόμα πιο σημαντικό είναι πως πρέπει αποφύγετε την άμεση διακοπή της δραστηριότητάς σας, ανεξάρτητα από το πόσο εξαντλημένοι αισθάνεστε. Μια απότομη στάση είναι ένας σίγουρος τρόπος να βρεθείτε σε κίνδυνο.

Διαβάστε ακόμα: Τρέχοντας στη ζέστη: Να πίνεις κρύο νερό ή να το ρίχνεις πάνω σου;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Τρέξιμο και ψυχολογία: “Φάρμακο” τα χιλιόμετρα, αλλά όχι για όλους

Ας το θυμόμαστε: Δεν λύνεται κάθε πρόβλημα με το τρέξιμο

Δεν χωράει αμφιβολία: το τρέξιμο ανεβάζει σε καθοριστικό βαθμό τη διάθεσή μας και πολλές φορές  είναι το μέσο της μετάβασης από μια κακή μέρα σε ένα ευδιάθετο διάστημα.

Μια δρομέας από τις ΗΠΑ, η Έριν Κέλι, έγραψε ένα πολύ ενδιαφέρον, ουσιαστικά βιωματικό κείμενο γύρω από τις ψευδαισθήσεις όσον αφορά τη σύνδεση του τρεξίματος με τα ψυχολογικά προβλήματα, το οποίο και αναδημοσιεύουμε:

“Όταν το αγόρι μου με χώρισε απρόσμενα την άνοιξη του 2016, χρειαζόμουν κάτι δραστικό ώστε να τα φέρω βόλτα με τα συναισθήματά μου. Δήλωσα συμμετοχή στον Μαραθώνιο του Νιου Τζέρσεϊ πιστεύοντας πως η εντατική προετοιμασία που θα ακολουθούσα θα με έκανε να νιώσω καλύτερα και ίσως πως θα κάνει το πρώην αγόρι μου να καταλάβει τι έχασε χωρίζοντάς με. Όμως αντί να νιώσω συναρπαστικά, όταν τερμάτισα τον αγώνα, ένιωθα πιο κενή και μόνη από ποτέ και μια καταθλιπτική διαπίστωση υπήρχε στο κεφάλι μου: το τρέξιμο δεν θα κάνει κανέναν να με αγαπήσει.

Το τρέξιμο ήταν για μένα ένας τρόπος για να διαχειρίζομαι τα συναισθήματά μου. Χαρούμενη ή λυπημένη, με καλή ή με κακή διάθεση, θετική ή απαισιόδοξη, από τότε που έτρεξα τον πρώτο μου Μαραθώνιο, το τρέξιμο ήταν για μένα το κατάλληλο εργαλείο για να αντιμετωπίσω τον κακό συνδυασμό του να είσαι πληγωμένη και να έχεις αβέβαιο μέλλον. Φράσεις όπως «το τρέξιμο είναι φτηνότερο από τις θεραπείες» και «τρέχω γιατί είναι προτιμότερο από το να δέρνω ανθρώπους» κυκλοφορούσαν παντού, από αυτοκολλητάκια στους δρόμους μέχρι memesστο διαδίκτυο και ενίσχυαν την ιδέα ότι το τρέξιμο προσφέρει μια ψυχική σταθερότητα. Ακόμα και τα μεγαλύτερα δρομικά ΜΜΕ δημοσίευσαν πολύ συχνά αποδείξεις αναφορικά με τα πλεονεκτήματα του τρεξίματος έναντι τις ψυχοθεραπείας.

Δεν πρόκειται φυσικά να αμφισβητήσω την δυνατότητα του τρεξίματος να επηρεάζει τη ψυχική μας υγεία. Μελέτες έχουν δείξει πως το τρέξιμο μπορεί να ανεβάσει τη διάθεσή σου, να ρίξει τα επίπεδα του στρες, να σε βοηθήσει να διαχειριστείς το άγχος και να λειτουργεί ως ένα καλό αντικαταθλιπτικό φάρμακο. Είμαι όμως πολύ σκεπτική όσον αφορά το μέγεθος κατά όποιο ισχύουν όλα αυτά. Ίσως η δυσπιστία μου έχει να κάνει με το ότι η σταθερότητα της ψυχικής μου υγεία είναι μια συνθήκη υπερβαίνει το τρέξιμο. Άλλωστε, βλέπω και έναν ψυχοθεραπευτή.

Όπως πάρα πολλοί άνθρωποι, τρέχω επειδή το απολαμβάνω, επειδή μου αρέσει ο ανταγωνισμός και επειδή οι προκλήσεις κάνουν την καρδιά μου να χτυπάει πολύ δυνατά. Όμως τρέχω και επειδή θέλω μέσα από την άσκηση να κρατάω σταθερά τα συναισθηματικά μου επίπεδα. Ψάχνω απαντήσεις που θα με κάνουν να ανεβαίνω ψυχολογικά. Θέλω να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα οι ενδορφίνες μου γιατί διαφορετικά, πολλές φορές νιώθω ένα κενό.

Ανεξάρτητα από το τι σκέψεις κάνω όταν τρέχω, σε κάθε βήμα μου νιώθω ότι τα προβλήματά μου απομακρύνονται. Και όσο πιο μακριά φτάνω τρέχοντας, τόσο πιο μικρές και ανούσιες μοιάζουν οι αρνητικές σκέψεις που είχα το προηγούμενο βράδυ. Όμως αυτή η αίσθηση είναι απλά προσωρινή. Όταν σταματάω να τρέχω και επιστρέφω στο διαμέρισμά μου, αν και νιώθω ψυχολογικά ελαφρύτερη, η καλή διάθεσή μου σχετικοποιείται. Πίνω νερό, κάνω ένα μπάνιο, ντύνομαι και συνεχίζω την ημέρα μου. Και τόσο τα άγχη μου όσο και αρνητικά συναισθήματά μου είναι και πάλι μαζί μου.

Μην με παρεξηγείτε: δεν έχω καμία διάθεση να ισχυριστώ πως δεν υπάρχουν πλεονεκτήματα μετά από ένα καλό τρέξιμο. Για μένα το τρέξιμο είναι σαν ένα κουμπί που το πατάς και μειώνεται το στρες και φτιάχνει η ψυχολογία. Όμως είναι σίγουρο πως δεν μπορεί να με κάνει να ξεπεράσω τα πιο βαθιά προβλήματά του. Μάλιστα, αυτή η μικρή βοήθεια που μου έδινε το τρέξιμο ήταν για χρόνια ανασταλτικός παράγοντας για να δω έναν ειδικό διότι πίστευα ότι όσο παραπάνω θα αθληθώ τόσο πιο κοντά στη λύση των προβλημάτων μου θα φτάσω.

Όπως μπορείτε εύκολα να μαντέψετε το τρέξιμο δεν με βοήθησε. Όταν κατάλαβα μάλιστα πως δεν ξεμπερδεύω με τα προβλήματά μου το έριξα στο αλκοόλ, επέστρεψα στην προηγούμενη αποτυχημένη σχέση (λάθος μου αλλά του έδωσα άλλη μια ευκαιρία) και τελικά κατέληξα με επίπονο τρόπο στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχουν «γρήγορες λύσεις» για ορισμένα προβλήματα. Η ψυχική μου κατάσταση έπρεπε να αντιμετωπιστεί με μακροπρόθεσμη διάθεση και να με παρακολουθεί ένας ειδικός.

Από τότε μπήκα σε ένα στάδιο να προσπαθώ να εντοπίζω τους βαθύτερους φόβους μου, να καθορίζω το πως νιώθω και να βρίσκω στρατηγικές και μηχανισμούς να συμβιβάζομαι με τα αισθήματά μου με έναν υγιή τρόπο αντί να τα εξορίζω στο πίσω μέρος του μυαλού μου.

Η ατάκα «το τρέξιμο είναι η θεραπεία μου» μπορεί να το λέμε μεταξύ σοβαρού και αστείου αλλά υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στο τρόπο που βοηθάει στη ψυχολογία σου ένας ειδικός και στον τρόπο που σε βοηθάει το τρέξιμο. Όπως λέει και ο ειδικός αθλητικής ψυχολογίας Λάγκος Γουάλας: «Σίγουρα το να τρέχεις είναι ένας καλός τρόπος να διαχειρίζεσαι και να μειώνεις το άγχος σου αλλά δεν είναι αυτή η θεραπεία για τις κλινικές περιπτώσεις και δεν μπορεί να αντικαταστήσει την αληθινή θεραπεία».

Όπως μάλιστα τονίζει: «Το να μιλάς σε έναν ψυχαναλυτή είναι σαν να μιλάς στον εαυτό σου μέσω ενός καθρέφτη, να ανακαλύπτεις ποιος είσαι και να ορίζεις τους προσωπικούς στου στόχους. Δεν έχει να κάνει μόνο με το μειώνεις το στρες και να βελτιώνεις τη διάθεσή σου».

Δεν πιστεύω ότι η ψυχοθεραπεία και το τρέξιμο είναι αντιθετικά πράγματα. Αυτό όμως που πλέον έχω καταλάβει και είμαι βέβαιη είναι ότι το να ζητάς τη βοήθεια ενός ειδικού είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις.

Ο Τζάστιν Χόρνεκερ, ένας προπονητής που είναι υπερασπιστής της χρήσης του τρεξίματος ως προς την καταπολέμηση του άγχους και της κατάθλιψης, συμφωνεί πως οι δρομείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όσον αφορά το πως αντιλαμβάνονται τη σύνδεση ανάμεσα στο τρέξιμο και τη ψυχική υγεία.

«Η ψυχική υγεία δεν βελτιώνεται απλά όταν ξεσκάς. Το τρέξιμο μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να διοχετεύσεις την ενέργειά σου, να βγεις από μια κακή κατάσταση και να σου δώσει τρόπο να σκεφτείς αλλά το τρέξιμο από μόνο του δεν χτυπάει τη ρίζα των προβλημάτων σου. Ορισμένοι από εμάς χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή και άλλη μια απλή θεραπεία αλλά σε κάθε περίπτωση το τρέξιμο δεν είναι λύση για τη ψυχική υγεία», λέει ο Χόρνεκερ.

Τα όσα λέει ο Χόρνεκερ δεν θα μπορούσαν να μην επηρεάζονται και από τραγωδίες όπως εκείνη που είχε γίνει στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια τον Ιανουάριο του 2014 όταν ο ΤζόναθανΓκρέι, που ήταν επαγγελματίας δρομέας αυτοκτόνησε καθώς παρά τη φαινομενικά τέλεια ζωή που είχε δεν κατάφερε να νικήσει τη μάχη με την κατάθλιψή του.

Όπως και να έχει πάντως, το να χρησιμοποιείς την άσκηση για να βελτιώσεις τη ψυχολογία σου μπορεί να είναι μια μεγάλη πρόκληση επίσης όπως διαβεβαιώνει ο Τζάστιν Ρος, διακεκριμένος ψυχολόγος και δρομέας. Και αυτό γιατί το τρέξιμο αποτελεί έναν φυσικό μηχανισμό βελτίωσης, μια πραγματικότητα που όλοι ξέρουμε πολύ καλά.

Το τρέξιμο βελτιώνει την επαφή με τον εαυτό μας και την φυσική και ψυχική μας κατάσταση. Μας γεμίζει με θέληση και πειθαρχία. Πρέπει να τρέχουμε για βοηθάμε τη ψυχολογία μας. Το πρόβλημα είναι όταν το τρέξιμο γίνεται η στρατηγική ξεπεράσματος έντονων ψυχολογικών τραυμάτων.

«Ένα πλάνο που βασίζεται στο τρέξιμο είναι ένα πλάνο για να ξεπεράσεις τα προβλήματά σου ή υποσυνείδητα απλά μέσα από το τρέξιμο αγνοείς τα προβλήματά σου ή/και τιμωρείς τον εαυτό σου για κάτι για το οποίο έχεις τύψεις;», λέει ο Ρος, ο οποίος είναι κάθετος πως για τα ψυχολογικά μας προβλήματα πρέπει πρωτίστως να απευθυνόμαστε σε έναν ειδικό.

Να θυμάστε, λοιπόν, πάντα ότι κανείς δεν είναι… λιγότερο δρομέας επειδή δεν βρίσκει αγαλλίαση, αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση στο τέλος κάθε κούρσας και προπόνησης. Υπάρχουν και θέματα που μπορεί ένας άνθρωπος να τα ξεπεράσει με… χιλιόμετρα.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Farmakas Mountain Running: Στις 4η Ιουνίου τρέχουμε – γνωρίζουμε το όρος των βοτάνων!

Προορισμός Πλατάνι Αργολίδας επί του Φαρμακά με τις επτά κορυφές – Αγώνες ορεινού τρεξίματος 19Κ και 6Κ – 1500μ παιδιών εντός του χωριού 

Ανανεώθηκαν οι διαδρομές επί του όρους των βοτάνων, δλδ του Φαρμακά που χωρίζει τη Ζήρεια από το Αρτεμήσιο. Προστέθηκαν νέα μονοπάτια τα οποία αναδεικνύουν το φυσικό κάλλος της ορεινής περιοχής, κατάφυτης από έλατα, και επιβάλλουν… προκλήσεις στους δρομείς του Farmakas Mountain Running της 4ης Ιουνίου. Το κοινό σημείο εκκίνησης/τερματισμού παραμένει επί της πλατείας του χωριού Πλατάνι (υψόμετρο 473) του δήμουΑργους – Μυκηνών. Γενναία… ανανέωση επιβλήθηκε στον «μεγάλο» αγώνα. Το συνολικό μήκος του ανέρχεται πλέον στα 18850μ. Οι οργανωτές, στελέχη του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου των Απανταχού Πλατανιωτών Αργολίδας, φρόντισαν ώστε η διαδρομή να διαβαίνει από ιστορικά κομβικά σημεία. Ξεχωρίζουντο Χάνι του Βασιλήδημου χώρος ανάπαυσης των ταξιδιωτών από την Αρκαδία προς την πεδινή Βόχα, η Αρχαία οδός Κορίνθου –  Κλεωνών – – Νεμέας – Πλατανίου – Σκοτεινής με κατάληξη τον «πολύμηλο» Ορχομενό, τα απομεινάρια  του Αδριάνειου Υδραγωγείου «μέσο» μεταφοράς νερού από τη λίμνη Στυμφαλία στην Αρχαία Κόρινθο, τα λημέρια των αρχιληστών Λαφαζάνη –  Κίτσιου – Δαρδάνη. τα μονοπάτια προσπέλασης των περιβόητων ανταρτώνΚουβελάκη ή καπετάν Φαρμακά και Βαζαίου, κοκ.Βέβαια οι δρομείς προσεγγίζουν ιερά σημεία όπως το εκκλησάκι της Αγίας Αννας και η βυζαντινή μονή της Παναγίας (ίδρυση 1246). Αντιμετωπίζουν συνολική ανάβαση 984μ έως το υψηλότερο σημείο της διαδρομής επί μιάς από τις επτά κορυφές του όρους. Εκεί στο υψόμετρο των 1372η θέα προς μεγάλο τμήμα της Αργολιδο – Κορινθίας είναι εκπληκτική! Περιορισμένες παρεμβάσεις δέχθηκε η «μικρή» διαδρομή των 6Κ. Κινείται σε χαμηλότερο υψόμετρο. Συνολική ανάβαση 220μ. Εντός του οικισμού εξελίσσεται η διαδρομή των 1500μ, του αγώνα των παιδιών. Το πρόγραμμα

  • Εκκίνηση 19Κ – Ωρα 09:00 επί της πλατείας του χωριού με χρονικό όριο τις 4ω00
  • Εκκίνηση 6Κ – Ωρα 10:00 επί της πλατείας με χρονικό όριο τα 90 λεπτά
  • Εκκίνηση 1500μ – Ώρα 11:00 επί της πλατείας

Εγγραφές εδώ: https://bit.ly/farmakas2023 Κόστος: 19Κ = 15 ευρώ, 6Κ = 8 ευρώ, 1500μ δωρεάν. Παροχές ► ψηφιακή χρονομέτρηση με chίp► αριθμός δρομέα ► αναμνηστικό μετάλλιο ► τροφοδοσία ► φροντίδα ασφάλειας καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα ► άμεση αποστολή e-maίl σε κάθε δρομέα με επίδοση/κατάταξη ► συμμετοχή στο παραδοσιακό γεύμα με το πέρας των αγώνων κάτω από τον ίσκιο των πλατανιών στην πλατεία του χωριού.

Το δρομικό γεγονός πραγματοποιείται εντός του πλαισίου της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (5ηΙουνίου). Στοχεύει στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης , την προβολή του σπάνιου φυσικού οικοσυστήματος του όρους των βοτάνων, δλδ του Φαρμακά, στην ανάδειξη της προσπάθειας ανάπτυξης τουΑγροτουρισμού στην περιοχή, των τοπικών προϊόντων και του πνεύματος φιλοξενίας που διακρίνει τα μέλη της τοπικής κοινωνίας. Συν – οργανωτές ανέλαβαν η Περιφερειακη Ενότητα Αργολίδας,  το ΝΠΔΔ Κοινωνική Μέριμνα και Αθλητισμός με την Κοινωφελή Επιχείρηση δήμου Αργους – Μυκηνών και τη συνεργασία της FreelandAdventureCamp εκ Χιλιομοδίου. Τεχνική υποστήριξη παρέχουν ο Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Αργολίδας και ο ΣΔ Κορινθίας «Εφυραίοι Ωκύποδες». Σας προσκαλούν να προσέλθετε ώστε να ενισχύσετε τη Γιορτή του χωριού, να απολαύσετε το σπάνιο φυσικό τοπίο, το καθαρό οξυγόνο υψομέτρου, το όλο θεραπευτικό κλίμα του Φαρμακά,  τα αρώματα της χλωρίδας και κυρίως των βοτάνων του, τη φιλοξενία των ντόπιων, κοκ. Πρόσβαση μέσω Νεμέας και Αηδονιών. Αλλες πληροφορίες https://m.facebook.com/profile.php?id=100091286397094

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend