Μια μικρή παύση στην προπόνηση είναι “στρατηγική” για καλύτερα αποτελέσματα

Ακριβώς, στη διάρκεια της προπόνησης. Μια σύντομη και στρατηγική παύση (ή και δύο) μπορούν να σου δώσουν το πλεονέκτημα για το υπόλοιπο της προπόνησής σου.

Η αποκατάσταση δεν περιλαμβάνει μόνο smoothie πρωτεΐνης, κυλίνδρους αφρού και ημέρες ξεκούρασης. Αν θέλεις να αξιοποιήσεις στο έπακρο τους μύες σου, θα πρέπει να κάνεις αποκατάσταση στη διάρκεια της προπόνησης.

“Σκέψου το ημίχρονο σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου, ένα τάιμ άουτ σε έναν αγώνα μπάσκετ ή τις σύντομες διακοπές σε κάθε γύρο ενός αγώνα πυγμαχίας”, λέει ο Alex Rothstein, συντονιστής του προγράμματος άσκησης-επιστήμης στο New York Institute of Technology και πιστοποιημένος ειδικός σε θέματα ενδυνάμωσης και φυσικής κατάστασης. “Όλα αυτά θεωρούνται ως διαλείμματα στη διάρκεια του αγώνα, που βοηθούν στην επαναφορά του μυαλού και του σώματος ενός παίκτη, χωρίς να επηρεάζουν τον ρυθμό του παιχνιδιού ή του αγώνα”.

Αυτή η τελευταία πρόταση είναι το κλειδί: η αποκατάσταση στη διάρκεια της προπόνησης (ή “διάλειμμα”) δεν αποτελεί ευκαιρία να χασομερήσεις ή να κοιτάξεις το κινητό σου. Είναι μια στρατηγική ανταγωνιστικής λογικής για να κατεβάζεις την έντασή σου τις σωστές στιγμές είτε κάνεις αερόβια προπόνηση σταθερού ρυθμού είτε προπόνηση ενδυνάμωσης είτε προπόνηση HIIT, ώστε να αξιοποιείς στο έπακρο τις στιγμές όπου τα δίνεις όλα.

“Σκέψου το ημίχρονο σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου, ένα τάιμ άουτ σε έναν αγώνα μπάσκετ ή τις σύντομες διακοπές σε κάθε γύρο ενός αγώνα πυγμαχίας. Όλα αυτά θεωρούνται ως διαλείμματα στη διάρκεια του αγώνα, που βοηθούν στην επαναφορά του μυαλού και του σώματος ενός παίκτη, χωρίς να επηρεάζουν τον ρυθμό του παιχνιδιού ή του αγώνα”.
Alex Rothstein
συντονιστής του προγράμματος άσκησης-επιστήμης στο New York Institute of Technology και πιστοποιημένος ειδικός σε θέματα ενδυνάμωσης και φυσικής κατάστασης

Συνέχισε χωρίς να εξαντληθείς

Στη διάρκεια μιας άσκησης αντοχής, όπως του τρεξίματος ή του ποδηλάτου με σταθερό ρυθμό, η αποκατάσταση στη διάρκεια της προπόνησης μπορεί να αντισταθμίσει το φαινόμενο της καρδιαγγειακής μετατόπισης, κατά το οποίο οι καρδιακοί παλμοί αυξάνονται σταδιακά, ακόμα και αν η ένταση της προπόνησης παραμένει σταθερή. “Αυτό συνήθως συμβαίνει κυρίως σε αυτούς τους τύπους προπονήσεων, επειδή είναι πιο εύκολο να αφυδατωθούμε”, λέει ο Todd Buckingham, PhD, ειδικός στη φυσιολογία της άσκησης στο Grand Rapids του Μίτσιγκαν.

Χωρίς την κατάλληλη πρόσληψη νερού, η καρδιά μπορεί να αντλεί λιγότερο αίμα σε κάθε παλμό, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να αντλεί πιο συχνά, ώστε να στέλνει αρκετό αίμα και οξυγόνο στους μύες σου, αναφέρει.

Αυτό μπορεί να σε κάνει να νιώσεις ότι η δραστηριότητα είναι αρκετά πιο δύσκολη από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Κάνοντας σύντομα “διαλείμματα” στη διάρκεια μιας μεγάλης διαδρομής τρεξίματος ή ποδηλασίας (συνήθως αρκούν τα διαλείμματα διάρκειας περίπου ενός ή δύο λεπτών κάθε οκτώ με εννέα λεπτά στη διάρκεια μιας προπόνησης που ξεπερνάει τη μία ώρα) μπορείς να μειώσεις τους καρδιακούς παλμούς και, συνεπώς, τον βαθμό αντιλαμβανόμενης προσπάθειας, όπως λέει. Το αποτέλεσμα: μπορεί τελικά να καταφέρεις να διανύσεις περισσότερα χιλιόμετρα ή να διατηρήσεις έναν πιο γρήγορο ρυθμό.

Αν τρέχεις, ο πιο προφανής τρόπος να ενσωματώσεις την αποκατάσταση στη διάρκεια της προπόνησης είναι να επιβραδύνεις τον ρυθμό σε βάδην. Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Journal of Science and Medicine in Sport”, οι πρωτοεμφανιζόμενοι μαραθωνοδρόμοι που ενσωμάτωσαν περιόδους βάδισης διάρκειας ενός λεπτού στη διαδρομή τρεξίματος, ανέφεραν λιγότερους μυϊκούς πόνους και κόπωση στη συνέχεια και τερμάτισαν με χρόνο παρόμοιο με εκείνον των αθλητών που έτρεξαν χωρίς να κάνουν κάποια στάση.

Όπως και να έχει, μια γρήγορη επαναφορά έχει περισσότερο νόημα όταν γίνεται στα μισά της προπόνησής σου ή λίγο μετά από αυτό το σημείο, λέει ο Rothstein, επειδή η κόπωση αυξάνεται (και η απόδοσή σου μπορεί να μειωθεί) όσο περισσότερο συνεχίζεις. Τα αποτελέσματα θα είναι ακόμα καλύτερα αν πιεις και λίγο νερό.

Τρέξιμο: Tips για να… φτιαχτείτε ψυχολογικά και να έχετε καλύτερη απόδοση

Χαλάρωση και άρση βαρών

Όταν προπονείσαι, το σώμα σου χρησιμοποιεί τριφωσφορική αδενοσίνη και γλυκόζη για ενέργεια, λέει ο Rothstein. Και τα δύο αυτά στοιχεία εξαντλούνται όταν σηκώνεις μεγάλα βάρη λόγω των αυξημένων απαιτήσεων σε ενέργεια. Ωστόσο, ένα σύντομο διάλειμμα μπορεί να προσφέρει στο σώμα σου τη χαλάρωση που χρειάζεται για να ανακτήσει ένα μέρος από αυτά τα στοιχεία, εξηγεί.

Επιπλέον, αν χρησιμοποιήσεις σοφά αυτόν τον χρόνο, “μπορείς να αποβάλεις ορισμένες άχρηστες ουσίες από τους μύες σου, κυρίως διοξείδιο του άνθρακα και γαλακτικό οξύ, ώστε να τους προετοιμάσεις για το επόμενο σετ της προπόνησής σου”, λέει ο Rothstein. Πριν από το πιο δύσκολο κομμάτι της προπόνησης ή/και πριν την τελική υπερπροσπάθεια, κάνε ένα πεντάλεπτο διάλειμμα για να εκτελέσεις μερικές δυναμικές διατάσεις που θα σε κάνουν να νιώσεις όμορφα, αναφέρει. Εστίασε σε ήπιες κινήσεις που αξιοποιούν το πλήρες εύρος της κίνησης και ενσωμάτωσε όσες περισσότερες μπορείς από τις μυϊκές ομάδες που γυμνάζεις, όπως άρσεις γονάτων (πιέζοντας το λυγισμένο πόδι προς το στήθος, από όρθια θέση) για το κάτω μέρος του σώματος ή κυκλικές κινήσεις των χεριών για το επάνω μέρος του σώματος, όπως εξηγεί. Εναλλακτικά, μπορείς απλώς να κάνεις λίγο περπάτημα μεταξύ των σετ, το οποίο, σύμφωνα με μια έρευνα, μπορεί να συμβάλλει στην ταχύτερη αποβολή άχρηστων ουσιών συγκριτικά με το αν κάθεσαι ή τεντώνεσαι στον πάγκο.

“Θα μπορείς να ολοκληρώσεις περισσότερες επαναλήψεις ή να σηκώσεις μεγαλύτερα βάρη, καθώς και να διατηρήσεις καλύτερα τη φόρμα σου από ό,τι αν απλώς καθόσουν ακίνητος στη διάρκεια του διαλείμματος σου”, λέει ο Buckingham. Θα μπορείς επίσης να ανακάμψεις ταχύτερα μόλις τελειώσει η προπόνησή σου.

Προπόνηση HIIT για περισσότερη αντοχή

Εξ ορισμού, η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης περιλαμβάνει διαλείμματα αποκατάστασης μεταξύ των ασκήσεων, καθώς βασίζεται στη λογική της εναλλαγής περιόδων άσκησης και ξεκούρασης. Τα διαλείμματα ξεκούρασης συμβάλλουν στη μείωση των καρδιακών παλμών. Αυτές οι αυξομειώσεις των καρδιακών παλμών μπορούν να βελτιώσουν την καρδιοαναπνευστική σου κατάσταση. Ωστόσο, όπως και στην άρση βαρών, “αυτά τα διαλείμματα ξεκούρασης επιτρέπουν επίσης την αποβολή υποπροϊόντων τα οποία κάτω από άλλες συνθήκες θα συσσωρεύονταν υπερβολικά γρήγορα και δεν θα σου επέτρεπαν να διατηρήσεις το επίπεδο της προσπάθειάς σου”, λέει ο Buckingham.

Προφανώς, οι προπονήσεις HIIT διαφέρουν μεταξύ τους. Για παράδειγμα, στον στίβο, μια προπόνηση HIIT μπορεί να περιλαμβάνει τρία σετ από τέσσερα σπριντ των 400 μέτρων με ένα λεπτό ξεκούρασης μεταξύ των διαστημάτων, ενώ μια παραδοσιακή προπόνηση Tabata με ασκήσεις με το βάρος του σώματος μπορεί να περιλαμβάνει οκτώ γύρους των 20 δευτερολέπτων με διαλείμματα δέκα δευτερολέπτων. Όποια προπόνηση και αν κάνεις, η διάρκεια της περιόδου ξεκούρασης θα πρέπει να είναι αρκετή ώστε να σου επιτρέπει να ξαναβρείς την αναπνοή σου και να μπορείς να μιλήσεις, αλλά αρκετά σύντομη ώστε να μην κρυώσουν οι μύες σου και να μπορείς να συνεχίσεις δυναμικά στον επόμενο γύρο. Για να βελτιστοποιήσεις τον χρόνο ξεκούρασης, προσπάθησε να σταθείς όρθιος με τα χέρια στα γόνατά σου. Σύμφωνα με έρευνες του Western Washington University, αυτή η στάση μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη αναπνοή, το οποίο με τη σειρά του θα σε βοηθήσει να επιστρέφεις πιο γρήγορα στην προπόνηση μετά τα διαλείμματα.

Όπως και αν χρησιμοποιήσεις τα διαλείμματα αποκατάστασης στη διάρκεια της προπόνησης, να θυμάσαι ότι ο στόχος είναι να νιώσεις αναζωογονημένος, ώστε να μπορείς να αξιοποιήσεις στο έπακρο τις δυνάμεις σου τις σωστές στιγμές. Αν, σε οποιοδήποτε σημείο, σου είναι πολύ εύκολο να ξαναβρείς την αναπνοή σου, πειραματίσου με τη διάρκεια του διαλείμματος μέχρι να βρεις αυτήν που σου ταιριάζει. Όσο πιο ακριβής είσαι με κάθε πτυχή της προπόνησής σου, ακόμα και το διάλειμμα, τόσο πιο πολλά οφέλη θα αποκομίσεις, σωματικά και πνευματικά.

Διαβάστε επίσης: Για να βελτιωθείς στο τρέξιμο, δεν αρκεί μόνο να τρέχεις

Πηγή: www.nike.com

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Πως δεν θα πάρει τον… κατήφορο η φυσική σας κατάσταση το καλοκαίρι

Πως δεν θα πάρει τον... κατήφορο η φυσική σας κατάσταση το καλοκαίρι

Μπορεί το καλοκαίρι να είναι μία δύσκολη περίοδος για τρέξιμο και άσκηση, όμως δεν πρέπει να αφεθείτε τελείως στις διακοπές, καθώς η προσπάθεια των προηγούμενων μηνών θα καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων.

Η αλλαγή περιβάλλοντος την περίοδο των διακοπών είναι μία καλή ευκαιρία για να τονώσετε την ψυχολογία σας. Βλέπετε, πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν το γεγονός ότι οι καρδιοαναπνευστικές προσαρμογές που έχετε αποκτήσει από την προπόνηση χρειάζονται περίπου 5-6 ημέρες για να υποχωρήσουν, ενώ το σχετικό διάστημα για τις μυϊκές είναι περίπου 12-14 ημέρες.

Επιπλέον, η αποχή από την άσκηση μειώνει την φυσική σας κατάσταση κατά 15% ανά εβδομάδα, ενώ όσο μεγαλώνει η αποχή τόσο μεγαλώνει και το εν λόγω ποσοστό (στις τρεις εβδομάδες μπορεί να φτάσει και το 50%).

Ετσι, καλό θα είναι να προσπαθείτε να τρέχετε περίπου δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, όχι μόνο για να διατηρηθείτε στο επίπεδο που βρίσκεστε, αλλά και να παρατηρήσετε ακόμα και βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης.

Βέβαια, επειδή για κάποιους ίσως και να μην είναι εύκολο να τρέχουν στις διακοπές τους, ακολουθούν κάποιες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την φυσική σας κατάσταση, ενώ στην χειρότερη περίπτωση θα μειώσετε τις συνέπειες από την αποχή.

  • Αυξήστε τις ώρες του ύπνου ή έστω (μιας και βρισκόμαστε σε διακοπές) να μην μειωθούν.
  • Ελαττώστε την ποσότητα του φαγητού.
  • Αυξήστε τα φρούτα και τα λαχανικά στα γεύματα σας.
  • Πίνετε πολλά υγρά και χυμούς σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.
  • Αυξήστε τη λήψη βιταμινών C και Ε.
  • Προπονηθείτε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα που η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη.
  • Πίνετε υγρά (νερό και ισοτονικά ποτά) κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Ελάχιστη λήψη 500 ml ανά ώρα.
  • Χρησιμοποιείτε καπελάκι για το κεφάλι ώστε να μειώσετε το βαθμό της αφυδάτωσης και τις πιθανότητες ηλίασης.
  • Φορέστε τον κατάλληλο ρουχισμό και μην τρέχετε με εκτεθειμένο το σώμα στον ήλιο. Τα σημεία που είναι περισσότερο εκτεθειμένα είναι οι ώμοι και ο αυχένας.
  • Χρησιμοποιείτε αντιηλιακές κρέμες υψηλής προστασίας. Για καλύτερη αναπνοή του δέρματος υπάρχουν αλοιφές για τον αθλητισμό και όχι αυτές που χρησιμοποιεί το ευρύ κοινό.

Διαβάστε ακόμα: Τα 10 σπορ που πρέπει να δοκιμάσετε το καλοκαίρι (pics)

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Συνήθειες που έχουν οι αθλητικοί τύποι, ακόμα και τις μέρες χωρίς προπόνηση

Είναι γεγονός ότι η γυμναστική είναι για όλους, αλλά υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι (πιθανόν στον κύκλο μας!) που θαυμάζουμε για τις αθλητικές τους επιδόσεις και την επιμονή που επιδεικνύουν σε κάθε τους προπόνηση. Αν λοιπόν έχετε και εσείς έναν “αθλητή” φίλο, τότε έχετε σίγουρα παρατηρήσει ότι έχει υιοθετήσει κάποιες συγκεκριμένες συνήθειες που αναβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής του, ακόμα και αν βρίσκεται εκτός γηπέδων (ή γυμναστηρίων!).

Ποιες είναι όμως αυτές οι μικρές ρουτίνες που ενισχύουν την ευεξία του και ομορφαίνουν την κάθε του στιγμή; Παρακάτω τις περιγράφουμε όλες. Πάμε λοιπόν να τις δούμε!

Βρίσκονται σε κίνηση

Είναι γεγονός ότι η σημερινή πραγματικότητα μας βρίσκει μονίμως καθισμένους, είτε πρόκειται για τις στιγμές που περνάμε στον καναπέ, είτε για τις εργασιακές μας ώρες στο γραφείο και πάει λέγοντας. Επιπλέον, οι ευκολίες της σύγχρονης τεχνολογίας στην καθημερινότητα ενισχύουν αυτήν την ανθυγιεινή συνήθεια, καθώς πλέον με το πάτημα ενός κουμπιού (σχεδόν!) όλα λύνονται.

Οι λάτρεις της άθλησης όμως γνωρίζουν πολύ καλά τη σημασία της κίνησης και επιλέγουν να την εντάσσουν σε όλες τις φάσεις της ημέρας τους, ακόμα και όταν δεν έχουν προπόνηση. Βάζουν λοιπόν τα άνετα αθλητικά τους παπούτσια, όπως είναι για παράδειγμα αυτά της New Balance, και φροντίζουν να κινούνται όσο πιο πολύ γίνεται. Επιπλέον, αρκετοί από αυτούς έχουν στον καρπό τους το αγαπημένο τους smartwatch από Apple ή οποιαδήποτε άλλη αξιόπιστη εταιρεία, και καταγράφουν τα βήματα της ημέρας, θέτοντας συνεχώς νέους στόχους.

Τρώνε υγιεινά

Μία από τις σημαντικότερες ενδείξεις αυτοφροντίδας είναι η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής, που ενισχύει τόσο τη σωματική, όσο και την ψυχική ευεξία. Πιο αναλυτικά, το καλό και ποιοτικό φαγητό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς ενισχύει τον οργανισμό μας με όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να επιτελέσει όλες του τις λειτουργίες.

Οι αθλητικοί τύποι λοιπόν έχουν αντιληφθεί τον αντίκτυπο της διατροφής στην υγεία τους και επιλέγουν τροφές που θα τους γεμίσουν με τα θρεπτικά στοιχεία που έχουν ανάγκη. Ξέρουν επίσης ότι σε συνδυασμό με την άσκηση, η υγιεινή διατροφή μπορεί να μεταμορφώσει τη ζωή τους και να κάνουν την κάθε μέρα ακόμα πιο όμορφη. Έτσι, φροντίζουν να ετοιμάζουν τα ταπεράκια τους και τα υγιεινά τους σνακ και να τα παίρνουν μαζί τους παντού, ακόμα κι αν είναι όλη μέρα εκτός σπιτιού!

Κοιμούνται επαρκώς

Ο καλός και επαρκής ύπνος συνοδεύεται από πλήθος θετικών και είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη συνολική μας υγεία. Πιο συγκεκριμένα, ένας πλήρης κύκλος ύπνου περιλαμβάνει τέσσερα στάδια, κατά τα οποία πραγματοποιούνται απαραίτητες λειτουργίες που επιτρέπουν στον εγκέφαλο και το σώμα να αναρρώνουν και να αναπτύσσονται.

Επιπλέον, η φυσιολογική διάρκεια ύπνου εξαρτάται από την ηλικία του κάθε ανθρώπου και φαίνεται να μειώνεται αισθητά όσο μεγαλώνουμε. Τα βρέφη για παράδειγμα, χρειάζονται 14-17 ώρες ύπνου, ενώ ένας μεσήλικας μπορεί να αρκεστεί σε 7-8 ώρες. Οι αθλητικοί τύποι λοιπόν αναγνωρίζουν τις ανάγκες του σώματός τους και του προσφέρουν καθημερινά όλα τα οφέλη της ποιοτικής ανάπαυσης.

Δεν ξεχνάνε το νερό

Το νερό, το θαυματουργό αυτό δώρο της φύσης, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καλής υγείας και είναι απαραίτητο να το καταναλώνουμε καθημερινά. Μία γενική σύσταση αναφέρει ως ιδανική ποσότητα τα 8 ποτήρια την ημέρα, αλλά ο κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και συνεπώς η ποσότητα δεν μπορεί να είναι απόλυτη.

Είναι σημαντικό όμως να μη φτάνουμε σε σημείο δίψας, καθώς αυτό είναι ένα σημάδι αφυδάτωσης και καλό είναι να αποφεύγεται. Οι αθλητικοί άνθρωποι λοιπόν, φροντίζουν να είναι συνεχώς ενυδατωμένοι, καθώς ξέρουν ότι το νερό τούς γεμίζει με ενέργεια και είναι ένα από τα σημαντικότερα “όπλα” τους για τη βέλτιστη αθλητική επίδοση.

Φτάνοντας στο τέλος, μόλις είδαμε κάποιες από τις συνήθειες που έχουν εντάξει στην καθημερινότητά τους οι αθλητικοί τύποι, ακόμα και τις μέρες που δεν έχουν προπόνηση. Είναι σημαντικό λοιπόν να βάλουμε (αν δεν την έχουμε ήδη!) και εμείς την ευεξία προτεραιότητα και να μιμηθούμε τον υγιεινό τρόπο ζωής των “αθλητών” φίλων μας. Μην ξεχνάμε! Με λίγες μικρές και καλές αλλαγές στη ρουτίνα μπορούμε να αλλάζουμε την κάθε μας μέρα!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend