Η ψύχωση ενός δρομέα: Συλλέγοντας παπούτσια τρεξίματος

Tα κουτιά είναι στοιβαγμένα σαν βιβλία, το ένα πάνω στο άλλο, σαν χάρτινοι πύργοι που φτάνουν μέχρι το ταβάνι. Το ένα εμπορικό σήμα εναλλάσσεται με το άλλο: τα πορτοκαλί, τα μαύρα, τα μπλε, τα κόκκινα, κάθε ετικέτα με τη φίρμα είναι στραμμένη προς τα έξω.

Ο 52χρονος Ντέιβιντ Άιντινγκ έχει πάνω από 300 ζευγάρια, στο σπίτι του στο Ντάουνινγκταουν, στην παλιά κρεβατοκάμαρα της κόρης του.

Για τον Άιντινγκ, τα παπούτσια είναι μια εμμονή, ένας εθισμός, η ζωή του είναι αφιερωμένη στην αναζήτηση του τέλειου παπουτσιού. Από τη μεγάλη συλλογή, πουλάει που και που κάποιο ζευγάρι στο eBay όταν έχει οικονομική ανάγκη αλλά ως επί το πλείστων τα ζευγάρια μένουν εδώ, στοιβάζονται και περιμένουν να δουν ξανά το φως.

Πάνω στο κάθε κουτί είναι καταγεγραμμένη η ιστορία του ζευγαριού: Μαραθώνιος της Φιλαδέλφειας, Μαραθώνιος της Νέας Υόρκης, οι ημερομηνίες, οι χρόνοι τερματισμού και τα συνολικά χιλιόμετρα μετά από κάθε αγώνα. Ο Μαραθώνιος της Φιλαδέλφεια ήταν η καλύτερη κούρσα της ζωής του. «Έτρεξα ολόκληρο τον μαραθώνιο χωρίς πόνο, το ορκίζομαι στον Θεό. Τα πάντα είναι στο μυαλό», λέει ο ίδιος.

Θυμάται πως όταν έφτανε στον τερματισμό, δάκρυα κατέκλεισαν το πρόσωπό του. Μετά από τόσα χρόνια κατάχρησης ουσιών, κάπνισμα πάρα πολλών τσιγάρων και μπόλικου αλκοόλ, αυτό που πετύχαινε ήταν ένα επίτευγμα. «Ήταν μια τρέλα», λέει κλείνοντας το αντίστοιχο κουτί και πριν το βάλει στη θέση του προσθέτει: «Αυτά δεν θα πωληθούν».

Ο Άιντινγκ δεν είναι ο μοναδικός με αυτή τη συνήθεια. Πολλοί δρομείς αποθηκεύουν τα ζευγάρια των αγώνων τους. Άλλοι για αναμνηστικούς λόγους, άλλοι απλώς για να παρακολουθούν τα χιλιόμετρα τους μήνα μετά το μήνα. Αλλά για μερικούς, η αγορά καινούριων παπουτσιών και η αποθήκευση των παλιών είναι ένας ψυχαναγκασμός, μια εμμονή.
Η καταναγκαστική αγορά (CB) δεν αναγνωρίζεται ως ψυχική διαταραχή από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει. Ο Γερμανός ερευνητής Εμίλ Κρεπελίν την περιέγραψε κλινικά το 1924 και «αγοραμανία». Σήμερα, το CB ορίζεται ως «μια ανησυχία για αγορές και ψώνια, που χαρακτηρίζεται από συχνά επεισόδια καταναλωτισμού ή υπερβολικές προτροπές για καταναλωτισμό».

«Πολλοί καταναγκαστικοί αγοραστές θα επικεντρωθούν σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο», λέει ο Δρ. Τζέιμς Μίτσελ, ομότιμος καθηγητής ψυχιατρικής και επιστήμης συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Ντακότα. Ένας από τους ασθενείς του συγκέντρωνε μόνο τροπικά ψάρια. Ένας άλλος, «πολύ ακριβές, καουμπόικες μπότες». Ποτέ δεν έχει συναντηθεί ξανά κάποιος που να έχει εμμονή με παπούτσια τρεξίματος πριν τον Άιντινγκ.

Τα εμπορικά σήματα τροφοδοτούν αυτόν τον καταναγκασμό. Έτσι κι αλλιώς άλλωστε, πολλοί είναι οι καταναλωτές που περιμένουν πως και πως την νέα έκδοση ενός μοντέλου για να πάνε να το αγοράσουν και οι μεγάλες εταιρείες το γνωρίζουν αυτό. «Ξέρουν ότι αν βρούμε ένα παπούτσι που μας αρέσει, δεν πρόκειται να αγοράσουμε μόνο ένα ζευγάρι. Θα αγοράσουμε 10» λέει ο 43χρονος δρομέας Κρίστι Νίλσεν. «Σε έξι μήνες, θα αλλάξουν το ύφος λίγο, τους οπότε θα θέλουμε να αγοράσουμε και την νέα εκδοχή», συνεχίζει αυτοσαρκαζόμενος.

Το παλαιότερο ζευγάρι στη συλλογή του Άιντινγκ είναι 37 χρονών. Όταν ο ίδιος ήταν πιτσιρικάς είχε πολύ στενή σχέση με τα σπορ αλλά στο πανεπιστήμιο άλλαξε συνήθειες. «Μέσα σε ελάχιστο χρόνο έγινα σκληρός πότης στην πανεπιστημιούπολη. Ήταν σαν να έκλεισε ένας διακόπτης μέσα μου και να έπεσα στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά», λέει ο ίδιος.

Αφού έφτασε στον πάτο και έζησε για πολλά χρόνια στα όρια, αποφάσισε να αλλάξει ζωή. Το τρέξιμο συνέβαλε καθοριστικά στην αλλαγή αυτή. Από το 2011 που ξεκίνησε το τρέξιμο εκ νέου μέχρι το 2014 που έλαβε μέρος στον πρώτο του Μαραθώνιο, η αλλαγή του υπήρξε εντυπωσιακή. Όνειρό του, όπως λέει στο runnersworld, παραμένει να καταφέρει να τρέξει μέσα σε ένα χρόνο και τους έξι μεγαλύτερους Μαραθώνιους του κόσμου.

«Η ουσία με τη συλλογή παπουτσιών είναι ότι απλά δεν ξέρω πώς να το κόψω. Δεν ξέρω επίσης αν είναι καλό για μένα ή όχι. Αλλά ξέρω πως αυτή η επιμονή μου είναι και ο λόγος για τον οποίο τα πηγαίνω τόσο καλά στο τρέξιμο», καταλήγει.

Διαβάστε επίσης: Έτρεξε 44 Μαραθώνιους, σε 44 διαφορετικές χώρες σε 44 διαδοχικές ημέρες!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Οι Active Monkeys στον Ημιμαραθώνιο της Λισαβόνας

Πριν από 20 χρόνια η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου πέτυχε έναν απαράμιλλο άθλο στα γήπεδα της Πορτογαλίας και για να…τιμήσουν την επέτειο οι Active Monkeys έδωσαν το παρών στον φετινό ημιμαραθώνιο της Λισαβόνας ξανασηκώνοντας ψηλά την ελληνική σημαία με μια άκρως επιτυχημένη εκπροσώπηση.

Την Κυριακή 17 Μαρτίου 2024, λοιπόν, η ελληνική δρομική παρέα, οι γνωστοί πλέον Active Monkeys, μαζί με τους φίλους τους, εκπροσώπησαν επάξια τη χώρα μας σε ακόμη μια διεθνή διοργάνωση.

Οι Πορτογάλοι έχουν μια παροιμία που λέει «Quem não arrisca não petisca» (Όποιος δεν τολμά δεν γεύεται, δηλαδή όποιος δεν τολμά, δεν κάνει τίποτα στη ζωή του). Έτσι και οι Active Monkeys τόλμησαν και με το παραπάνω και γέμισαν το δρομικό τους δισάκι χιλιόμετρο χιλιόμετρο από την απαιτητική διαδρομή του αγώνα και εξαργύρωσαν στάλα στάλα ιδρώτα με χαμόγελα.

Παρά τις πρωτοφανείς για την εποχή καιρικές συνθήκες, οι οποίες αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα για τους δρομείς, εμποδίζοντας μάλιστα πάρα πολλούς συμμετέχοντες από το να τερματίσουν, οι διακρίσεις δεν έλειψαν, αποδεικνύοντας πως η ευαρέσκεια για μια αθλητική συνήθεια δεν είναι δύσκολο να συνδυαστεί και με την επιτυχημένη απόδοση.

Συγκεκριμένα:

– Βασίλης Γαλάνης 1:23:44 (προπονείται και με τον σύλλογο ΓΑΣ ΙΛΙΣΟΣ ) 287ος σε 8694 άντρες

– Φωτεινή Σκαρλάτου 1: 31:31 (προπονείται και με τον σύλλογο ΓΑΣ ΙΛΙΣΟΣ ) 42η στις 4536 γυναίκες

– Θοδωρής Σουλελές 1:32:45 (προπονείται και με τον σύλλογο ΓΑΣ ΙΛΙΣΟΣ ) 882ος  σε 8694 άντρες

– Ελένη Τσαντήλα 1:37:40 (προπονείται και με την ομάδα LCrew) 127η στις 4536 γυναίκες

Με κέφι, ζωντάνια, φρεσκάδα, αλλά και συνάμα δυναμική και ακλόνητη πίστη στον στόχο τους, και οι 7 της παρέας ήταν υπέροχοι, συμμετέχοντας στην διαδρομή των 21χλμ. Είτε τρέχοντας γρήγορα είτε πιο αργά όλοι τερμάτισαν παρά την έντονη ζέστη με ένα αυθεντικό χαμόγελο.

Ποιοι είναι οι Active Monkeys

Όποιος λογίζεται ως δρομέας τους ξέρει… Σε κάποιο βουνό, σε κάποια άσφαλτο, σε κάποιο πλακόστρωτο, σε κάποιο άλσος, σε κάποιο βάθρο θα έχει δει τη φανέλα με το παιχνιδιάρικο μαϊμούδι, η οποία αντιπροσωπεύει το κοινό όραμα μιας ομάδας παιδιών για τον δρομικό αθλητισμό.

Οι Active Monkeys είναι ο καθρέφτης της ιδέας του γιατί να γίνει κάποιος δρομέας. Γιατί ο δρομέας από τη στιγμή που δένει τα κορδόνια του και ξεκινάει το τρέξιμο αφήνει σε κάθε βήμα του στίγμα της αγάπης του για αυτό που κάνει.

Δεν έχει σημασία αν θα τρέξει αργά ή γρήγορα, νικητής είναι και μόνο, που σηκώθηκε από τον καναπέ της δικαιολογίας και της ρουτίνας.

https://www.instagram.com/active.monkeys/

https://www.facebook.com/activemonkeysgr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Για την απόλυτη πρόκληση στα Ιμαλάια για 51 ημέρες η Ασημίνα Ιγγλέζου

Η Ασημίνα Ιγγλέζου, γνωστή για τις ακρότητές της στα βουνά του κόσμου, ξεκινά τις επόμενες ημέρες για το Νεπάλ, προκειμένου να αγωνιστεί σε ένα μοναδικό γεγονός, που συνδυάζει την υπεραντοχή και την ορειβασίας, στην οροσειρά των Ιμαλαΐων!

Πρόκειται για τον αγώνα “Great Himal Race” και είναι η πρώτη φορά που θα υπάρχει ελληνική συμμετοχή σε αυτό το εξαιρετικά ακραίο αθλητικό γεγονός. Η διαδρομή του αγώνα έχει μήκος 1600 χιλιόμετρα και αθροιστική ανάβαση 100.000 μέτρα, διασχίζοντας ολόκληρη τη χώρα από τη δύση στην ανατολή, μέσα από την μεγαλύτερη οροσειρά του κόσμου, περνώντας από μονοπάτια του Έβερεστ και ακόμα επτά ακόμη βουνών με κορυφές που ξεπερνούν σε υψόμετρο τα 8000 μέτρα. Η διάρκεια του αγώνα είναι 51 συνεχόμενες ημέρες (9 Απριλίου έως 31 Μαΐου) και αρκετές θα είναι οι φορές που οι 23 αθλητές του αγώνα θα περάσουν από υψόμετρα πάνω από τα 5500 μέτρα, διασχίζοντας χιονισμένες πλαγιές και παγετώνες.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς του αγώνα, ο κάθε αθλητής είναι υποχρεωμένος να μεταφέρει στις πλάτες του όλο τον χρειαζούμενο εξοπλισμό, όπως αντίσκηνο, υπνόσακο, ρουχισμό, τρόφιμα, ορειβατικά εργαλεία και οτιδήποτε άλλο μπορεί να προκύψει στους δύο μήνες που θα διαρκέσει ο αγώνας. Η διαδρομή περνά μέσα από κακοτράχαλα μονοπάτια, βαθιές χαράδρες αλλά και επικίνδυνες χιονισμένες πλαγιές της οροσειράς. Οι αθλητές θα πλοηγούνται συνεχώς χάρη στη χρήση χαρτών και πυξίδας. Στο τέλος της κάθε ημέρας, όλοι θα συναντιούνται στην κατασκήνωση που θα δημιουργείται από τους αθλητές. Οι καιρικές συνθήκες απρόβλεπτες, με πιθανές βροχές αλλά και χιονοπτώσεις, απαιτούν την προσοχή των αγωνιζόμενων, που δυνητικά μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους.

Πέρα από τις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, καθοριστικό ρόλο για την έκβαση της προσπάθειας της Ασημίνας, θα παίξουν και παράγοντες όπως η κακή διατροφή, το κρύο, το μεγάλο υψόμετρο, πιθανές ασθένειες και τραυματισμοί. Καθημερινά, η Ασημίνα, όπως όλοι οι υπόλοιποι συναθλητές της, θα μεταφέρει στην πλάτη ένα σακίδιο 15 κιλών, όπου θα υπάρχει όλος ο αναγκαίος εξοπλισμός που θα της καλύψει όλες τις ανάγκες για ασφαλή και επιτυχή πορεία.

Το Great Himal Race είναι για την Ασημίνα η απόλυτη πρόκληση, ότι πιο δυνατό έχει δοκιμάσει μέχρι σήμερα στα βουνά και στην περιπέτεια. Θα τη φέρει σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς και θα βιώσει τη μυσταγωγία της περιπέτειας σε μια από τις παγκόσμιες κοιτίδες της.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend