Η καλή φυσική κατάσταση στη μέση ηλικία διατηρεί σε… φόρμα το μυαλό!

Τα άτομα που είναι πιο γυμνασμένα στη μέση ηλικία έχουν και πιο υγιή εγκέφαλο στα 60 τους, σύμφωνα με μελέτη που ανακοινώθηκε σε συνέδριο του Αμερικανικού Συνδέσμου Καρδιάς στη Βαλτιμόρη από επιστήμονες του του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Η  μελέτη έδειξε ότι οι 40άρηδες που δεν γυμνάζονται έχουν λιγότερη φαιά ουσία στον εγκέφαλό τους όταν γίνουν 60 ετών και αρκετοί από αυτούς δεν αποδίδουν καλά σε τεστ των νοητικών λειτουργιών.

Οι επιστήμονες λένε ότι τα ευρήματά τους δηλώνουν ότι η καλή φυσική κατάσταση στην μέση ηλικία διατηρεί πιο νέο και υγιή τον εγκέφαλο.

«Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για την υγεία του εγκεφάλου τους μόνο όταν γεράσουν, αλλά ίσως τότε να είναι αργά», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Νικόλ Σπαρτάνο. «Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν ότι ορισμένες συμπεριφορές στη μέση ηλικία μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες στη γήρανση του εγκεφάλου πολλά χρόνια αργότερα».

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 1.271 εθελοντές, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε τεστ κοπώσεως τη δεκαετία του 1970, όταν η μέση ηλικία τους ήταν τα 41 χρόνια, για να καταγραφούν οι αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού παλμού τους κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης.

Όταν τα άτομα αυτά έγιναν 60 ετών, υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες (MRI) εγκεφάλου και σε τεστ αξιολόγησης των νοητικών λειτουργιών τους. Όσοι από αυτούς είχαν τις χειρότερες επιδόσεις στο τεστ κοπώσεως στα 41 τους, είχαν λιγότερη φαιά ουσία στον εγκέφαλό τους.

Η μείωση στις νοητικές επιδόσεις συσχετίστηκε ιδιαίτερα με την υψηλή διαστολική αρτηριακή πίεση (ο μικρός αριθμός στη μέτρηση της πίεσης).

Πιο συγκεκριμένα, μια αύξηση της διαστολικής πίεση κατά 7,1 mm Hg ή μια αύξηση του ρυθμού καρδιάς κατά 8,3 χτύπους το λεπτό, έχει ως αποτέλεσμα τη γήρανση του εγκεφάλου κατά μισό έτος.

Γιατί το τρέξιμο αλλάζει τον εγκέφαλο των δρομέων;

Η διαστολική πίεση

Όσα άτομα παρουσίασαν αύξηση στην διαστολική πίεση μέσα σε λίγα λεπτά από την έναρξη του τεστ κόπωσης (αποτελεί ένδειξη κακής φυσικής κατάστασης), είχαν τις χειρότερες επιδόσεις στα νοητικά τεστ.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι μεγάλες και γρήγορες αυξήσεις στον καρδιακό παλμό και την αρτηριακή πίεση, που παρατηρούνται σε όσους έχουν κακή φυσική κατάσταση, είναι επιβλαβείς για τον εγκέφαλο.

«Τα μικρά αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου είναι ευάλωτα στις απότομες διακυμάνσεις της αρτηριακής πίεσης και μπορεί να υποστούν βλάβη εξαιτίας τους», εξήγησε η Σπαρτάνο. «Οι μικροαγγειακές βλάβες στον εγκέφαλο μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη δομικών αλλαγών και στην απώλεια νοητικών δεξιοτήτων», τόνισε.

Οι ερευνητές είπαν ότι δεν συνιστά να αρχίσουν όλοι να τρέχουν μαραθώνιο αλλά καλό είναι όλοι να κάνουν αεροβικές ασκήσεις και να περπατούν τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα.

Διαβάστε επίσης: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σου όταν σταματάς να γυμνάζεσαι για 10 ημέρες

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Βιταμίνη Κ: (Κ)λειδί υγείας και τέλειος σύμμαχος της καρδιάς!

Μια διατροφή πλούσια σε τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη Κ προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επίσημο έντυπο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες σε πάνω από 50.000 άτομα, που έλαβαν μέρος σε μια δεκαετή μελέτη στη Δανία. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν πως όσοι έτρωγαν περισσότερες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ είχαν 21% χαμηλότερα ποσοστά κινδύνου να αναπτύξουν καρδιαγγειακές νόσους σε σχέση με εκείνους που προσλάμβαναν χαμηλότερες ποσότητες βιταμίνης Κ.

«Η επίδραση ήταν μεγαλύτερη ανάμεσα σε εκείνους που κατανάλωναν πράσινα φυλλώδη λαχανικά και φυτικά έλαια, τα οποία έχουν μια μορφή της βιταμίνης Κ1», τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας, Νικόλα Μποντόνο, ερευνητής στο Ινστιτούτο Διατροφικής Έρευνας του Πανεπιστημίου «Edith Cowan» στην Αυστραλία.

Βιταμίνη C: Αυτές είναι οι καλύτερες πηγές

Συμπληρώματα; Όχι δεν θα πάρω…

Πάντως, αν και η βιταμίνη Κ μπορεί να καλυφθεί με τη λήψη συμπληρωμάτων, μελέτες του παρελθόντος αναφορικά με τα συμπληρώματα, δημιουργούν αμφιβολίες για το αν αυτή είναι η καλύτερη οδός. Για παράδειγμα, μια επιστημονική ανασκόπηση του 2019 εξέτασε μελέτες παρατήρησης και τυχαίες δοκιμές σε πολυβιταμίνες, αντιοξειδωτικά, φολικό οξύ και βιταμίνη Ε. Όλα αυτά τα στοιχεία υπό μορφή συμπληρωμάτων φαίνεται πως είναι πολύ σημαντικά για την υγεία της καρδιάς. Ωστόσο οι ερευνητές βρήκαν ελάχιστα στοιχεία πως κάποιο από αυτά βοηθάει στην πρόληψη ή τη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ωστόσο, η λήψη αυτών των ενώσεων μέσω τροφής είναι μια πολύ διαφορετική ιστορία. Και αυτό διότι οι διαιτητικές πηγές δεν εμπεριέχουν απλά μια σειρά βιταμινών, αλλά και φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά και υγιή λίπη, τα οποία συνεργάζονται για να βελτιώσουν τη λειτουργία της καρδιάς σας, όπως ισχυρίζεται ο Ρόμπερτ Γκρίνφιλντ, καρδιολόγος και λιπιδολόγος σε Ιατρικό Κέντρο της Καλιφόρνια.

Τα πολλαπλά οφέλη της βιταμίνης B12 για τον οργανισμό

Σε ποια τρόφιμα υπάρχει 

Για παράδειγμα, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το αβοκάντο, γεμάτα και από άλλες βιταμίνες και μέταλλα που ωφελούν την καρδιά, όπως το σίδηρο, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος, τονίζει ο Γκρίνφιλντ.

Τα κρέατα και τα γαλακτοκομικά με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, όπως το συκώτι του βοδινού κρέατος, το κοτόπουλο και τα σκληρά τυριά, παρέχουν επίσης πρωτεΐνη και υγιή λίπη. Ο Γκρίνφιλντ πρόσθεσε ότι η βιταμίνη Κ είναι λιποδιαλυτική, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεστε λίγο λίπος για σωστή απορρόφηση.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα από τη λήψη βιταμίνης Κ στη διατροφή σας είναι πως δεν χρειάζεται ιδιαίτερη υπομονή για να γίνουν αισθητά τα οφέλη. Επομένως, η προσθήκη επιλογών όπως το σπανάκι σε ένα γεύμα καθημερινά βελτιώνει άμεσα τη λειτουργία της καρδιάς. «Το πλήθος των βιοενεργών ενώσεων στα λαχανικά, που είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ μπορεί να σας προστατεύσει και από άλλες χρόνιες ασθένειες με πολλούς διαφορετικούς τρόπους», τονίζει ο Γκρίνφιλντ.

Διαβάστε επίσης: Η βιταμίνη του ήλιου: Πόση χρειάζεστε;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Όταν η προσπάθεια για υγιεινή διατροφή γίνεται επικίνδυνη εμμονή

H προσπάθεια να ακολουθήσει κανείς υγιείς διατροφικές συνήθειες συχνά ξεπερνά τα επιτρεπτά όρια και δημιουργεί κινδύνους για την υγεία του.

Είναι δεδομένο ότι οφείλουμε να περιορίσουμε όσο είναι δυνατόν την επεξεργασμένες τροφές και να τρεφόμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα. Σε αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει κανείς να διαφωνεί.

Υπάρχουν, ωστόσο, αρκετοί άνθρωποι στις μέρες μας που λόγω της εμμονής με την υγιεινή διατροφή και του αποκλεισμού αρκετών τροφίμων που θεωρούνται επιβλαβή, οδηγούνται σε μια διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά που ονομάζεται ορθορεξία.

Τι είναι η ορθορεξία

Οι ορθορεξικοί αποκλείουν εντελώς μια ευρεία γκάμα τροφών από το καθημερινό τους πρόγραμμα είτε επειδή αποδεδειγμένα δεν ωφελούν σε τίποτε την υγεία είτε επειδή το ίδιο το άτομο έχει μια τέτοια λανθασμένη αντίληψη.

Συνήθως αποκλείονται τρόφιμα με συντηρητικά, αρκετά λιπαρά ή τροφές που έχουν επεξεργαστεί πριν φτάσουν στο ράφι του σούπερ μάρκετ και όχι άδικα. Όμως μαζί με αυτά, φτάνουμε και στο άλλο άκρο με το να αποκλείονται τροφές επειδή δεν καλιεργούνται σωστά ή επειδή ο τάδε γκουρού διατροφής στο youtube τα αποκλείει…

Το αποτέλεσμα όλης αυτής της διαδικασίας είναι το άτομο να καταλήξει σε υποσιτισμό. Και γι’ αυτό όταν τα πράγματα ξεφεύγουν η ορθορεξία παρομοιάζεται συχνά με  με την νευρική ανορεξία ως προς τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας του πάσχοντος αλλά και ως προς το στοιχείο της παθολογικής εμμονής σχετικά με τις τόσο αυστηρές διατροφικές επιλογές.

Η ορθορεξία αντιμετωπίζεται μόνο με την συμβολή ενός ειδικού διατροφολόγου, ενώ κρίνεται απαραίτητη συχνά η επίσκεψη σε ψυχολόγο ή ψυχίατρο για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Οι ειδικοί έχουν κατασκευάσει ένα σχετικό τεστ το οποίο μπορεί να δείξει αν ένα άτομο αντιμετωπίζει ένα τέτοιου είδους πρόβλημα:

  • Περνάτε περισσότερες από 4 ώρες την ημέρα σκεπτόμενος τη διατροφή σας;
  • Είναι η θρεπτική αξία του γεύματός σας περισσότερο σημαντική από την ευχαρίστηση της κατανάλωσής του;
  • Μειώθηκε η ποιότητα της ζωής σας καθώς αυξήσατε την ποιότητα της διατροφής σας;
  • Νιώθετε να βελτιώνεται η αυτοπεποίθησή σας όταν τρώτε υγιεινά;
  • Η διατροφή σας δεν σας επιτρέπει εύκολα να φάτε έξω, και έτσι απομακρύνεστε από την οικογένεια και τους φίλους σας;
  • Αισθάνεστε ένοχοι όταν “χαλάτε” τη δίαιτά σας και δεν τρώτε τα σωστά τρόφιμα;
  • Αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας και ότι έχετε τον πλήρη έλεγχο όταν τρώτε υγιεινά;
  • Έχετε γίνει πιο αυστηροί με τον εαυτό σας πρόσφατα;

Αν υπάρχουν 4-5 θετικές απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις, τότε συνιστάται το άτομο να… χαλαρώσει σχετικά με τη διατροφή του και να επισκεφθεί κάποιον ειδικό.

Αν οι θετικές απαντήσεις είναι περισσότερες, τότε η ενασχόληση με τη σωστή διατροφή έχει φτάσει σε σημείο εμμονής.

Διαβάστε ακόμα: Με αυτόν τον τρόπο δεν θα χρειαστεί να ξανακάνετε ποτέ δίαιτα

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend