Βιταμίνη C: Αυτές είναι οι καλύτερες πηγές

Τα πιο διάσημα ίσως συμπληρώματα διατροφής είναι αυτά που περιέχουν μεγάλες δόσεις βιταμινών όπως η C λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης. Υπάρχουν και άλλα αντιοξειδωτικά – λιγότερο διαδεδομένα – όπως είναι η βιταμίνη Ε, τα καροτένια και το σελήνιο.

Η διατροφική πρόσληψη αντιοξειδωτικών δρα ενισχυτικά στους φυσιολογικούς μηχανισμούς του οργανισμού που μειώνουν τη φλεγμονή που μπορεί να προκαλεί η έντονη άσκηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Αμερικάνικο Κολέγιο Αθλητιατρικής αναφέρει πως οι απαιτήσεις των αθλητών αντοχής είναι αυξημένες όσον αφορά την πρόσληψη βιταμινών Ε και C.

Ένας από τους λόγους που η βιταμίνη Ε είναι λιγότερο διαδεδομένη σαν συμπλήρωμα διατροφής στην χώρα μας είναι το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί, τους οποίους καταναλώνουμε σε αφθονία.

Όσον αφορά τη βιταμίνη C, οι ανάγκες των δρομέων που ακολουθούν έντονο προπονητικό πρόγραμμα μπορούν να φτάσουν από 100-1000 mg την ημέρα, τη στιγμή που ένας μη καπνιστής, μη ασκούμενος ενήλικας χρειάζεται μόλις 60-100 mg.

Γι’ αυτόν τον λόγο οι δρομείς καλό είναι να συμπεριλάβουν καθημερινά στη διατροφή τους καλές πηγές βιταμίνης C.

H βιταμίνη C είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση και συμβάλει στο σχηματισμό του συνδετικού ιστού.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι οι παρακάτω:

Πιπεριές

Οι πιπεριές αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Ένα φλιτζάνι ωμής κόκκινης πιπεριάς μας δίνει 46 θερμίδες, περιέχει 190,3 mg βιταμίνης C και είναι πλούσια σε καροτένια. Η ίδια ποσότητα πράσινης πιπεριάς αποδίδει 30 θερμίδες και περιέχει 120 mg βιταμίνης C.

Μπρόκολο

To μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά. Ένα φλιτζάνι μπρόκολου μας δίνει 55 θερμίδες και περιέχει 101 mg βιταμίνης C. Μαγειρέψτε το για όσο λιγότερο χρονικό διάστημα μπορείτε.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Τα νόστιμα λαχανάκια Βρυξελλών είναι φτωχά σε θερμίδες, ένα φλυτζάνι αποδίδει μόνο 45 θερμίδες και περιέχει 96 mg βιταμίνης C. Τα λαχανάκια είναι πλούσια σε βιταμίνες Κ, Α, Β-6, σε φυλλικό οξύ, σε κάλιο, σε ασβέστιο και σε μαγγάνιο.

Πορτοκάλια

Είναι η πιο γνωστή πηγή βιταμίνης C. Ένα μέτριο πορτοκάλι αποδίδει 62 θερμίδες και περιέχει 69,7 mg βιταμίνης C.

Ακτινίδιο

Ένα μέτριο ακτινίδιο αποδίδει 42 θερμίδες και περιέχει 70 mg βιταμίνης C. Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, σε βιταμίνη Ε, σε φυλλικό οξύ, σε κάλιο και μαγνήσιο.

Διαβάστε ακόμα: Συμπληρώματα διατροφής: Γιατί μια κάψουλα δεν θα γίνει ποτέ φαΐ

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Τροφές που σε ξυπνάνε όπως ο καφές αλλά δεν έχουν καθόλου καφεΐνη!

Το πρωινό ξύπνημα είναι δύσκολη υπόθεση για πολλούς ανθρώπους. Πολύ περισσότερο το… μάτι δεν ανοίγει αν το ξύπνημα δεν συνοδευτεί με έναν δυνατό καφέ.

Υπάρχει, όμως, τρόπος να καταφέρετε να πάρετε την ίδια… δόση ενέργειας από διάφορες τροφές και να ξυπνήσετε για τα καλά.

Ταυτόχρονα θα γλιτώσετε κάποιες από τις αρνητικές συνέπειες της καφεΐνης, οι οποίες πάντως για να είμαστε ακριβείς, φαίνονται στην περίπτωση της υπερκατανάλωσης.

Σοβαροί λόγοι για να βάλετε στη διατροφή σας τη μαύρη σοκολάτα

Μαύρη σοκολάτα

Οι φλαβονόλες που περιέχει η σοκολάτα περιορίζει τις φλεγμονές και βελτιώνει την αρτηριακή πίεση, κάτι που ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό. Ο κόκκος του κακάο είναι γεμάτος από θρεπτικά συστατικά, γι’ αυτό και έχει χαρακτηριστεί ως «τροφή των θεών». Οι σοκολάτα που έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο, έχει και τα περισσότερα αντιοξειδωτικά, ενώ η σοκολάτα γάλακτος ή η λευκή σοκολάτα έχουν χαμηλά επίπεδα φλαβονοειδών. Προτιμήστε σκόνη κακάο χωρίς πρόσθετη ζάχαρη ή σοκολάτα με τουλάχιστον 72% κακάο.

Ρόκα ή πικρά λαχανικά

Μπορεί το πικρό να μην βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με τα γούστα μας, αλλά τα πικρά λαχανικά όπως είναι η ρόκα, η λαχανίδα (kale), η άγρια αγκινάρα ή τα λαχανάκια Βρυξελλών προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία.

Παντζάρι

Εάν θέλετε να βελτιώσετε τις επιδόσεις σας σε οποιονδήποτε τομέα, τίποτα δεν είναι καλύτερο από το παντζάρι. Από όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, το παντζάρι περιέχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτοξείδιο του αζώτου, ένα στοιχείο που βελτιώνει την υγεία στα αιμοφόρα αγγεία.

Το smoothie που ρίχνει την πίεση και φτιάχνεται σε 5 λεπτά!

Τρόφιμα πλούσια σε B12

Η βιταμίνη B12 είναι γνωστή και ως «βιταμίνη της ενέργειας» και είναι υπεύθυνη για την παραγωγή ενέργειας, οπότε αν δεν λαμβάνετε αρκετή από αυτή τη βιταμίνη, ίσως να νιώθετε λίγο κουρασμένοι. Την B12 θα την βρείτε στα αβγά, το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και σε κάποιες ποικιλίες μανιταριών.

Διαβάστε επίσης: Καφές: “Φάρμακο” όταν δεν το παρακάνεις…

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Μειώστε στο μισό τις θερμίδες από τα μακαρόνια με έναν απλό τρόπο!

Δείτε πώς θα μειώσετε στο μισό τις θερμίδες από τα μακαρόνια!

Είσαι μακαρονάς. Θέλεις να τρως ζυμαρικά τα οποία λατρεύεις, όμως, ανησυχείς μήπως πάρεις κιλά. Πως μπορείς να απολαύσεις το αγαπημένο σου φαγητό, λαμβάνοντας τις μισές θερμίδες;

Για τους δρομείς το… τρικ που θα διαβάσετε παρακάτω, ίσως και να μην έχει ουσία, ωστόσο, αξίζει να το δοκιμάσει κανείς στην πράξη για να το διαπιστώσει.

Νόστιμο και γρήγορο πιάτο

Μια μακαρονάδα είναι ένα γρήγορο και νόστιμο πιάτο που δύσκολα μπορούμε να βγάλουμε από τη ζωή μας. Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να το κάνουμε, αφού υπάρχει ένας εύκολος και ανέξοδος τρόπος να απολαύσουμε τα ζυμαρικά χωρίς να ανησυχούμε για τις θερμίδες τους.

Τα ζυμαρικά αποτελούν πηγή σημαντικής ποσότητας επεξεργασμένων (λευκών) υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες που προέρχονται από τα ζυμαρικά διασπώνται γρήγορα από το πεπτικό σύστημα και στη συνέχεια απορροφώνται από τον οργανισμό ως απλά σάκχαρα, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Η αντίδραση του οργανισμού

Ως αντίδραση στην αύξηση αυτή, ο οργανισμός παράγει μαζικά ινσουλίνη ώστε να ρυθμιστούν τα επίπεδα του σακχάρου. Οι απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου με τη σειρά τους πυροδοτούν κρίσεις πείνας και λιγούρας, ακόμη κι αν έχει περάσει λίγη ώρα από τη στιγμή που καταναλώσαμε το τελευταίο μας γεύμα. Τροφές που επιδρούν κατ’ αυτόν τον τρόπο στον οργανισμό είναι τα γλυκά και κάθε είδους αρτοποιήματα, τα ζυμαρικά, οι πατάτες, το ρύζι και το ψωμί.

Για τον λόγο αυτόν, οι διατροφολόγοι συνιστούν την κατανάλωση τροφών με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συστατικό που προωθεί την αύξηση και επακόλουθη μείωση στα επίπεδα σακχάρου με πολύ πιο αργό ρυθμό απ’ ό,τι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες.

Για τα πρακτικά, θα πρέπει φυσικά να αναφέρουμε ότι μπορείτε να επιλέξετε τα μακαρόνια ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι και το μαύρο ψωμί σε αντιδιαστολή με τα αντίστοιχα λευκά προϊόντα, καθώς τα πρώτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Ακόμη πιο ενδιαφέρον θα ήταν όμως να μπορείτε να «μεταλλάξετε» τα λευκά ζυμαρικά ώστε να συμπεριφέρονται περισσότερο σαν τις φυτικές ίνες!

Το μεγάλο… κόλπο

Αυτό είναι εφικτό με έναν πολύ απλό τρόπο: Μαγειρεύετε το ζυμαρικό της επιλογής σας, το βάζετε στο ψυγείο για 12 ώρες περίπου και το καταναλώνετε αφού το ζεστάνετε.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του BBC, η διαδικασία αυτή μεταβάλλει τη δομή των υδατανθράκων, μετατρέποντάς τους σε ανθεκτικό άμυλο (resistant starch). Το ανθεκτικό άμυλο πήρε αυτή την ονομασία επειδή όταν μαγειρεύεται και στη συνέχεια εκτίθεται σε χαμηλές θερμοκρασίες «αντιστέκεται» σε ένζυμα που υπάρχουν στο γαστρεντερικό και τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες διασπούν τους υδατάνθρακες, απελευθερώνοντας τα σάκχαρα που υπάρχουν σε αυτούς.

Ακολουθώντας λοιπόν τη διαδικασία μαγειρέματος και ψύξης, τα ζυμαρικά δεν προκαλούν τη συνήθη απότομη αυξομείωση στα επίπεδα του σακχάρου και παράλληλα ο οργανισμός απορροφά λιγότερες θερμίδες!

Διαβάστε ακόμα: Τα μακαρόνια ομορφαίνουν, δεν παχαίνουν

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend