Βιταμίνη C: Απαραίτητη για τους δρομείς, ποια τρόφιμα έχουν την περισσότερη

Βιταμίνη C: Απαραίτητη για τους δρομείς, ποια τρόφιμα έχουν την περισσότερη

Τα πιο διάσημα ίσως συμπληρώματα διατροφής είναι αυτά που περιέχουν μεγάλες δόσεις βιταμινών όπως η C λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης. Υπάρχουν και άλλα αντιοξειδωτικά – λιγότερο διαδεδομένα – όπως είναι η βιταμίνη Ε, τα καροτένια και το σελήνιο.

Η διατροφική πρόσληψη αντιοξειδωτικών δρα ενισχυτικά στους φυσιολογικούς μηχανισμούς του οργανισμού που μειώνουν τη φλεγμονή που μπορεί να προκαλεί η έντονη άσκηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Αμερικάνικο Κολέγιο Αθλητιατρικής αναφέρει πως οι απαιτήσεις των αθλητών αντοχής είναι αυξημένες όσον αφορά την πρόσληψη βιταμινών Ε και C.

Ένας από τους λόγους που η βιταμίνη Ε είναι λιγότερο διαδεδομένη σαν συμπλήρωμα διατροφής στην χώρα μας είναι το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί, τους οποίους καταναλώνουμε σε αφθονία.

Όσον αφορά τη βιταμίνη C, οι ανάγκες των δρομέων που ακολουθούν έντονο προπονητικό πρόγραμμα μπορούν να φτάσουν από 100-1000 mg την ημέρα, τη στιγμή που ένας μη καπνιστής, μη ασκούμενος ενήλικας χρειάζεται μόλις 60-100 mg.

Γι’ αυτόν τον λόγο οι δρομείς καλό είναι να συμπεριλάβουν καθημερινά στη διατροφή τους καλές πηγές βιταμίνης C.

H βιταμίνη C είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση και συμβάλει στο σχηματισμό του συνδετικού ιστού.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι οι παρακάτω:

Πιπεριές

Οι πιπεριές αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Ένα φλιτζάνι ωμής κόκκινης πιπεριάς μας δίνει 46 θερμίδες, περιέχει 190,3 mg βιταμίνης C και είναι πλούσια σε καροτένια. Η ίδια ποσότητα πράσινης πιπεριάς αποδίδει 30 θερμίδες και περιέχει 120 mg βιταμίνης C.

Μπρόκολο

To μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά. Ένα φλιτζάνι μπρόκολου μας δίνει 55 θερμίδες και περιέχει 101 mg βιταμίνης C. Μαγειρέψτε το για όσο λιγότερο χρονικό διάστημα μπορείτε.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Τα νόστιμα λαχανάκια Βρυξελλών είναι φτωχά σε θερμίδες, ένα φλυτζάνι αποδίδει μόνο 45 θερμίδες και περιέχει 96 mg βιταμίνης C. Τα λαχανάκια είναι πλούσια σε βιταμίνες Κ, Α, Β-6, σε φυλλικό οξύ, σε κάλιο, σε ασβέστιο και σε μαγγάνιο.

Πορτοκάλια

Είναι η πιο γνωστή πηγή βιταμίνης C. Ένα μέτριο πορτοκάλι αποδίδει 62 θερμίδες και περιέχει 69,7 mg βιταμίνης C.

Ακτινίδιο

Ένα μέτριο ακτινίδιο αποδίδει 42 θερμίδες και περιέχει 70 mg βιταμίνης C. Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, σε βιταμίνη Ε, σε φυλλικό οξύ, σε κάλιο και μαγνήσιο.

Διαβάστε ακόμα: Συμπληρώματα διατροφής: Γιατί μια κάψουλα δεν θα γίνει ποτέ φαΐ

Previous ArticleNext Article

Συνταγές με ζυμαρικά πλούσιες σε πρωτεΐνη για όσους αθλούνται

Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητο κομμάτι της διατροφής όσων αθλούνται. Ακόμα περισσότερο, όταν ταυτόχρονα έχουμε και πρόσληψη πρωτεϊνών, που είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση των μυών.

Δείτε παρακάτω ορισμένες συνταγές από το runnersworld.com και κυρίως δοκιμάστε τες:

1/ Ζυμαρικά με ντομάτα και μοτσαρέλα

Για 4-6 μερίδες
450 γραμμάρια ζυμαρικών (όπως rigatoni)
5 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
5-6 μικρές ντομάτες, ψιλοκομμένες
225g μοτσαρέλα τριμμένη
Μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Μαϊντανός κομμένος σε μικρά κομμάτια
Μαύρο πιπέρι
Τριμμένο τυρί pecorino

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το λάδι, το σκόρδο, τις ντομάτες, τη μοτσαρέλα, το βασιλικό και το μαϊντανό, στη συνέχεια κάντε ελαφρύ ανακάτεμα. Στραγγίξτε τα ζυμαρικά, ρίξτε τα στο μπολ και έπειτα προσθέστε τον πολτό και αν χρειαστεί επιπλέον λάδι.Για το τέλος, προσθέστε μαύρο πιπέρι και τριμμένο τυρί για γαρνίρισμα.

2/ Πικάντικο μπρόκολο με ζυμαρικά και λουκάνικα

Για 6 μερίδες
450g μακαρόνια farfalle (ή οποιοδήποτε είδος που σας αρέσει)
4 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
450g λιωμένο λουκάνικο, κομμένο σε τεμάχια 2,5 εκ
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
350g μπρόκολο, ψιλοκομμένο
Μαϊντανός κομμένος σε μικρά κομμάτια
Kόκκοι κόκκινου πιπεριού ή καυτό τσίλι
Τριμμένο τυρί pecorino για γεύση

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε δύο κουταλιές λάδι σε μια μέτρια θερμοκρασία. Ρίξτε στην συνέχεια το λουκάνικο και περιμένετε να ροδίσει. Προσθέστε το σκόρδο και το μπρόκολο, ανακατεύοντας για ένα ή δύο λεπτά. Στραγγίστε τα ζυμαρικά και ρίξτε τα στην κατσαρόλα με το εναπομείναν λάδι, καθώς και τον μαϊντανό και το πιπέρι. Προσθέστε αλάτι και μαύρο πιπέρι στη γεύση. Μπορείτε να βάλετε από πάνω τριμμένο τυρί.

3/ Ζυμαρικά μαγειρεμένα με θαλασσινά

Για 8 μερίδες
450g σπαγγέτι
900g ψαριών και οστρακοειδών (όπως μπακαλιάρος, μύδια και γαρίδες)
4 μεγάλες ντομάτες, ψιλοκομμένες
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 80 ml
Τεμαχισμένα φύλλα μαϊντανού για γαρνιτούρα

Οδηγίες: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190C. Κόψτε τα ψάρια σε κομμάτια μήκους περίπου 6 εκατοστών, καθαρίστε τα μύδια και ξεφλουδίστε τις γαρίδες. Ρίξτε στο τηγάνι τις ντομάτες, το σκόρδο, το λάδι, το μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι για γεύση. Καλύψτε με ένα καπάκι και μαγειρέψτε για 10 λεπτά. Ανακατέψτε τα ψάρια με αλάτι και πιπέρι και προσθέστε απαλά στις ντομάτες. Καλύψτε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή έως ότου το ψάρι γίνει αδιαφανές.
Διασκορπίστε τα οστρακοειδή πάνω από την κορυφή, καλύψτε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να ανοίξουν όλα τα κελύφη και οι γαρίδες γίνουν ροζ. Ενώ τα θαλασσινά ετοιμάζονται, μαγειρεύετε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίξτε τα. Προσθέστε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με τα θαλασσινά και ανακατέψτε απαλά. Πασπαλίστε με μαϊντανό και σερβίρουμε.

4/ Λαζάνια με μυρωδικά και τυριά

Για 6-8 μερίδες
340g λαζάνια
2 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
450g βόειου κρέατος (ή λουκάνικο, ή ανάμεικτα)
1.35L σάλτσα ντομάτας ή ψιλοκομμένες ντομάτες
170g πάστα ντομάτας
Μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Μαϊντανός κομμένο σε φύλλα
½ κουταλάκι αποξηραμένης ρίγανης
425g τυρί ricotta
225g μοτσαρέλα, τριμμένη
225g μοτσαρέλα, κομμένη σε φέτες
50g τυρί pecorino

Οδηγίες: Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 190C. Μαγειρέψτε τα λαζάνια σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Στραγγίστε και αφήστε τα σε ένα μόνο στρώμα στο χαρτί ψησίματος. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε το λάδι σε μια μέση θερμοκρασία Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό. Προσθέστε το κρέας και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για πέντε λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας, την πάστα ντομάτας και τα μυρωδικά και ανακατέψτε για να τα συνδυάσετε. Μειώστε τη θερμοκρασία και σιγοβράστε τη σάλτσα για 15 λεπτά. Βάλτε ¼ της σάλτσας σε ένα σκεύος 35cm x 7.5cm x 25cm. Ρίξτε την πρώτη στρώση με τα λαζάνια και έπειτα το 1/3 της υπόλοιπης σάλτσας, εξασφαλίζοντας πως τα ζυμαρικά καλύπτονται επαρκώς. Ρίξτε 1/3 από την μοτσαρέλα και το τυρί ricotta. Eπαναλάβετε 3 φορές το ίδιο για να δημιουργήσετε τρεις στρώσεις. Ρίξτε τα τυριά που απέμειναν στην κορυφή. Ψήστε για 45 λεπτά και αφήστε το φαγητό για 15 λεπτά να συνέλθει προτού σερβίρετε.

5/ Ζυμαρικά με φρέσκα λαχανικά

Για 6-8 μερίδες
450g λεπτά σπαγγέτι
4 μεσαίες ντομάτες, ψιλοκομμένες
1/2 μικρό λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
450g πράσινα φασολάκια σόγιας
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 80 ml
Μαύρο πιπέρι και αλάτι

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Τοποθετήστε τη ντομάτα, το κρεμμύδι και τα φασολάκια σε ένα μεγάλο μπολ. Αδειάστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τα στο μπολ. Προσθέστε λάδι, αλάτι και πιπέρι για γεύση. Ανακατέψτε ελαφρά και σερβίρετε.

6 / Σπαγγέτι με αυγά

Για 4 μερίδες
450g σπαγγέτι
675g σάλτσα ντομάτας ή τεμαχισμένες ντομάτες
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 μέτριο κρεμμύδι, αποφλοιωμένο
6 μεγάλα ψημένα αυγά, αποφλοιωμένα
Τριμμένο τυρί pecorino

Οδηγίες: Σε μια βαθιά κατσαρόλα, θερμαίνετε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το βούτυρο και το κρεμμύδι και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει όλο το βούτυρο. Προσθέστε τα αυγά και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά. Ξεχωριστά, μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίστε και χωρίστε ανάμεσα σε τέσσερα μπολ σερβιρίσματος.

7/ Λιγκουίνι με αχιβάδες

Για 4-8 μερίδες
450g λιγκουίνι
2 κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
450g αχιβάδες
Κρέμα γάλακτος 80 ml
50g τυρί pecorino
Mαϊντανός κομμένο σε φύλλα

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα λιγκουίνι σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε το λάδι και το βούτυρο σε μια μέση θερμοκρασία. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό. Προσθέστε τις αχιβάδες και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για άλλα πέντε λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα και το μισό πεκορίνο και ζεσταίνουμε μέχρις ότου βράσει το μείγμα. Αδειάστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τον μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε και σερβίρετε.

Διαβάστε ακόμα: Τα μακαρόνια ομορφαίνουν, δεν παχαίνουν

Κανόνες διατροφής που «θωρακίζουν» τον οργανισμό από ιώσεις

Οι ιώσεις… θερίζουν όποτε έρχεται ο χειμώνας. Ειδικά στην Ελλάδα που δεν  είμαστε συνηθισμένοι στον πραγματικά κακό καιρό με διάρκεια, όταν αλλάζει το κλίμα και ο χειμώνας έρχεται για τα καλά, πολλοί την πατάμε και μένουμε στο κρεβάτι για μέρες.

Η πρόληψη απέναντι σε αυτές τις ενοχλητικές περιπτώσεις έχει να κάνει πάντα και με τον τρόπο που τρώμε. Πολλές τροφές αποτελούν άμυνα για τις ιώσεις.

Ακολουθούν μερικές καλές διατροφολογικές πρακτικές που χτίζουν «τείχος προστασίας» για τον οργανισμό μας από τις χειμωνιάτικες αρρώστιες:

Κρέας

Το να καταναλώνουμε κρέας με μέτρο και χωρίς υπερβολές είναι μια από τις καλύτερες και ωφέλιμες διατροφικές συνήθειες που θα μπορούσαμε να έχουμε ως ρουτίνα. Κι αυτό γιατί το κρέας εμπεριέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ανόργανα στοιχεία όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο αλλά και διάφορα ανόργανα στοιχεία που είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό μας.

Είναι προτιμότερο να τρώμε λευκό κρέας (κουνέλι ή πουλερικά) που είναι πολύ πιο υγιές από το κόκκινο και γενικότερα, να αποφεύγουμε την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος. Τέλος, η ενδεδειγμένη ποσότητα που πρέπει να καταναλώνουμε ανά εβδομάδα δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 500 γραμμάρια. Αν ακολουθήσουμε αυτούς τους κανόνες, το κρέας μπορεί να είναι απίστευτα χρήσιμο για τον οργανισμό μας.

Ψάρια και αυγά

Τόσο τα ψάρια όσο και τα αυγά έχουν περίπου τις ίδιες ιδιότητες με το κρέας με μια μεγάλη προσθήκη: εμπεριέχουν ω-3 λιπαρά οξέα καθώς και βιταμίνη D. Τα ω-3 λιπαρά οξέα προστατεύουν την καρδιά από δυσλειτουργίες και τον οργανισμό μας από εσωτερικές φλεγμονές ενώ η βιταμίνη D ισχυροποιεί τα κόκκαλά μας και αυξάνει την προστασία τους ενώ σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες είναι ενισχυτική συνολικά για το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Καρποί, φρούτα και λαχανικά

Αν ψάξουμε να βρούμε τροφές που να κάνουν ακόμα πιο δυνατό το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν θα βρούμε καλύτερες περιπτώσεις από τους καρπούς, τα λαχανικά και τα φρούτα καθώς οι ουσίες που εμπεριέχουν καταπολεμάνε το στρες και δίνουν μεγαλύτερη ζωντάνια στα κύτταρα που συγκροτούν το ανοσοποιητικό σύστημα. Συγκεκριμένα, αποτελούνται από βιταμίνες C, A και E καθώς και από ιχνοστοιχεία όπως το σελήνιο, ο ψευδράργυρος και ο χαλκός. Όλες αυτές οι ουσίες εφοδιάζουν τον οργανισμό μας με στοιχεία που τον κάνουν πιο δυνατό απέναντι στις ιώσεις.

Μακριά από δίαιτες και… φαγοπότια

Αν υπάρχει μια κακή εποχή για να ξεκινήσετε δίαιτα αυτή είναι ο χειμώνας. Αν υπάρχει επίσης μια κακή εποχή για να… το ρίχνουμε έξω διατροφικά αυτή είναι επίσης ο χειμώνας. Γενικότερα, τον χειμώνα που οι ιώσεις παραμονεύουν στις παραμικρές λεπτομέρειες της καθημερινότητάς μας πρέπει να αποφεύγουμε τις εξαντλητικές δίαιτες καθώς και τις υπερβολές. Για την ακρίβεια είναι η εποχή της ισορροπίας. Ο ανθρώπινος οργανισμός πρέπει να θρέφεται με 1200 θερμίδες ανά ημέρα και καλό είναι αυτό να μην αναιρείται ούτε προς τα πάνω ούτε προς τα κάτω.

Επίσης, αυτές οι 1200 θερμίδες πρέπει να προέρχονται από μια ποικιλία συστατικών και άρα από πολλών ειδών τροφές. Μια συστηματική διατροφή που αποτελείται από κάτω από 1200 θερμίδες ημερησίως προκαλεί πτώση του ανοσοποιητικού και αργές αναρρώσεις από τους ιούς που μας προσβάλλουν ενώ όταν καταναλώνουμε πάνω από 1200 θερμίδες ημερησίως, οι λοιμώξεις παραμονεύουν ύπουλα.

Διαβάστε επίσης: Οι τροφές που προστατεύουν από γρίπη και κρυολoγήματα

Πρωτεΐνες: Ποιες κάνουν καλό και στους μύες και στην καρδιά;

Ένα από τα πιο συχνά ζητήματα συζήτησης στους κύκλους των δρομέων είναι το ζήτημα μακροθρεπτικών συστατικών και συγκεκριμένα των πρωτεϊνών, που είναι εξαιρετιά σημαντικές για τους δρομείς που θέλουν να βελτιώσουν την απόδοσή τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, οι ερευνητές διατροφής επισήμαιναν πως οτιδήποτε δεν ήταν κάποτε… ζωντανό ήταν και «ατελές» σε  πρωτεΐνες. Σύμφωνα με εκείνες τις εκτιμήσεις, σε καμία τροφή δεν βρίσκατε τα υψηλά επίπεδα των απαραίτητων αμινοξέων που θα μπορούσατε να βρείτε στη λεγόμενη «πλήρης» πρωτεΐνη του κρέατος και των ψαριών.

Για παράδειγμα, για τους τότε διατροφολόγους, τα φασόλια ή τα δημητριακά δεν πρόσφεραν πολλά στην οικοδόμηση ή τη συντήρηση των μυών. Όμως πλέον, αυτή είναι μια σκέψη εξαιρετικά ξεπερασμένη.

Η σύγχρονη επιστήμη δείχνει ότι αυτές οι εν λόγω πρωτεΐνες πραγματικά κάνουν καλή δουλειά στην προσπάθειά σας να χτίσετε και να διατηρήσετε τους μύες σας. Διότι οι ερευνητές πλέον καταλαβαίνουν ότι είναι η συνολική ποσότητα πρωτεΐνης που καταναλώνετε σε μια ημέρα και όχι ο συγκεκριμένος τύπος πρωτεΐνης που τρώτε, που έχει σημασία.

Έρευνες έχουν επανειλημμένα δείξει ότι η κατανάλωση περίπου 30 γραμμαρίων πρωτεΐνης στο γεύμα μπορεί να προκαλέσει ικανοποίηση και κορεσμό ενώ η ίδια ποσότητα είναι ευεργετική για την ανάπτυξη μυών και τη συντήρηση.

Κάνουν καλό

Επίσης, η σύγχρονη επιστήμη επιβεβαιώνει ότι οι φυτικές πρωτεΐνες μπορούν όχι μόνο να βοηθήσουν στην οικοδόμηση μυών, αλλά και να μειώσουν την αρτηριακή σας πίεση κάνοντας καλό και στην καρδιά σας, καθώς και τους κίνδυνους ασθένειας.

Είναι χαρακτηριστικό πως περίπου το 52% των Αμερικανών έχουν διαφοροποιήσει τη διατροφή τους τα τρία τελευταία χρόνια προκειμένου να συμπεριλάβουν περισσότερα φυτικά τρόφιμα, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από την ερευνητική εταιρεία «Innova Market Insights».

Κάντε λοιπόν στη διατροφή σας μια καλή χάρη: ξεκινήστε να ενσωματώνετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά σε κάθε σας γεύμα. Στη συνέχεια, μετά από ένα μήνα, αξιολογήστε πώς αισθάνεστε. Έχετε περισσότερη ενέργεια; Ζυγίζετε λιγότερο; Ταυτόχρονα ενισχύετε τους μύες σας;

Εάν ναι, τότε ίσως, να νιώθετε και πιο πλήρεις.

Διαβάστε περισσότερα: 19 τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη για χορτοφάγους

Χαλάνε οι μπανάνες στο ψυγείο; 

Είναι από τα αγαπημένα φρούτα όσων τρέχουν και αθλούνται και όχι άδικα. Οι μπανάνες περιέχουν όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός για να ανακάμψει μετά την προπόνηση, ενώ αποτελούν και πηγή ενέργειας.

Παράλληλα είναι χορταστικές και τρώγονται με διάφορους τρόπους,

Πολλές φορές η μορφή της μπανάνας όταν βρίσκεται στο ψυγείο αποκτά ένα περίεργο χρώμα. Αλλάζει η όψη του παραδοσιακού κίτρινου χρώματος και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως χαλάει ως φρούτο όταν βρεθεί στο ψυγείο.

Υπάρχει και ένας μύθος μάλιστα πως μέσα στο ψυγείο οι μπανάνες γίνονται δηλητηριώδεις! Υπερβολές…

Μπορεί μέσα στο ψυγείο να αλλάζει χρώμα η φλούδα της μπανάνας αλλά το εσωτερικό της μπανάνας δεν χαλάει. Μάλιστα, οι εταιρείες διανομής και πώλησης μπανάνας συνιστούν στους καταναλωτές να βάζουν τις μπανάνες στο ψυγείο.

Και μάλιστα, όχι μόνο για λόγους επιτάχυνσης της ωρίμανσής τους αλλά και για λόγους ποιότητας της γεύσης, η οποία μεγιστοποιείται όταν οι μπανάνες βρίσκονται στο ψυγείο.

Η φλούδα

Η θερμοκρασία του ψυγείου θα επηρεάσει μόνο την φλούδα της μπανάνας και ίσως αυτή να γίνει μαύρη σε κάποια σημεία όμως αυτό δεν σημαίνει τίποτα.

Απλά ξεφλουδίστε την μπανάνα αφού την βγάλετε από το ψυγείο, πετάξτε την φλούδα και απολαύσε το εσωτερικό χωρίς κανένα φόβο. Το αντίθετο.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως μια από τις πιο φημισμένες φίρμες στον χώρο της μπανάνας, η Chiquita, συνιστά επίσημα στους πελάτες της να βάζουν τις μπανάνες της στο ψυγείο τονίζοντας πως αν δεν το κάνουν η διαδικασία ωρίμανσης του φρούτου δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί ικανοποιητικά.

Αν πάλι δεν σας αρέσει να είναι οι μπανάνες κρύες, τότε μπορείτε να τις βγάλετε περίπου μισή με μία ώρα πριν τις φάτε και να τις αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου.

Αν πάλι δεν θέλετε να ακολουθήσετε καν την συγκεκριμένη συμβουλή και δεν θέλετε να βάλετε καθόλου τις μπανάνες στο ψυγείο, η αποτελεσματικότερη μέθοδος ωρίμανσής τους είναι να τις κρατάτε μακριά από άλλα φρούτα συμπεριλαμβανομένων των μπανανών που προέρχονται από το ίδιο κοτσάνι.

Κι αυτό γιατί η μπανάνα περιέχει μεγάλες ποσότητες αιθυλένιου, που διαχέεται και στα υπόλοιπα φρούτα επιβραδύνοντας την διαδικασία ωρίμανσης της ίδιας της μπανάνας.

Βέβαια, αυτό διαβάζεται και αντίστροφα: αν θέλετε τα υπόλοιπα φρούτα σας να ωριμάσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται, απλά βάλτε τα δίπλα σε μπανάνες!

Διαβάστε επίσης: Μια μπανάνα την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα!

Ένας νόστιμος σύμμαχος της υγείας μας

Το τρώμε ψητό, το τρώμε βραστό. Το συνδυάζουμε με διάφορα φαγητά, φτιάχνουμε αλεύρι, πίτες και ψωμιά διαφόρων ειδών, παράγει ακόμα και λάδι.

Είναι νόστιμο και μας χορταίνει, όμως, το καλαμπόκι έχει και αρκετούς τρόπους για να κάνει καλό στην υγεία μας.

Ο έλεγχος του διαβήτη, η πρόληψη καρδιακών παθήσεων, η μείωση της υπέρτασης και άλλες πολλές είναι οι… υπηρεσίες που προσφέρει ο… χρυσός αυτός καρπός.

Το καλαμπόκι ή ο αραβόσιτος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή δημητριακά στον κόσμο και αποτελεί το βασικό τρόφιμο σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και πολλών αφρικανικών χωρών.

Διατροφική αξία

Το καλαμπόκι δεν παρέχει μόνο τις απαραίτητες θερμίδες για υγιή, καθημερινό μεταβολισμό, αλλά είναι επίσης μια πλούσια πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης Β, βιταμίνης Ε και πολλών μεταλλικών στοιχείων. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες εξασφαλίζει ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των πεπτικών παθήσεων, όπως η δυσκοιλιότητα και οι αιμορροΐδες, καθώς και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν σε αυτό επίσης λειτουργούν ως αντι-καρκινογόνοι παράγοντες και αποτρέπουν το αλτσχάιμερ.

Οφέλη για την υγεία

Το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε φυτοχημικά προϊόντα και παρέχει προστασία έναντι πολλών χρόνιων παθήσεων. Μερικά από τα καλά ερευνημένα και ευρέως διαδεδομένα οφέλη για την υγεία του καλαμποκιού παρατίθενται παρακάτω.

Πλούσια πηγή θερμίδων: Το καλαμπόκι είναι πλούσια πηγή θερμίδων και αποτελεί βασικό συστατικό των διατροφικών συνηθειών σε πολλούς πληθυσμούς. Η θερμιδική περιεκτικότητα σε καλαμπόκι είναι 342 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, η οποία είναι από τις υψηλότερες για τα δημητριακά. Αυτό το καθιστά ζωτικής σημασίας για την επιβίωση δεκάδων γεωργικών εθνών, ειδικά σε φτωχές περιοχές του κόσμου.

Μειώνει τον κίνδυνο αιμορροΐδων και καρκίνου του παχέος εντέρου: Η περιεκτικότητα σε ίνες ενός φλιτζανιού καλαμποκιού ανέρχεται σε 18,4% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας. Αυτό βοηθά στην ανακούφιση των πεπτικών προβλημάτων, όπως η δυσκοιλιότητα και οι αιμορροΐδες, καθώς και στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου λόγω του καλαμποκιού που είναι ένα ολόκληρο σιτάρι.

Πηγή βιταμινών: Το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε συστατικά βιταμίνης Β, ειδικά Θειαμίνης και νιασίνης. Η θειαμίνη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας των νεύρων και της γνωστικής λειτουργίας. Η έλλειψη νιασίνης οδηγεί στο Pellagra. Μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από διάρροια, άνοια και δερματίτιδα που παρατηρείται συνήθως στα υποσιτιζόμενα άτομα. Το καλαμπόκι παρέχει ένα μεγάλο ποσοστό της καθημερινής απαίτησης για φυλλικό οξύ, ενώ οι καρποί του καλαμποκιού είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε, ένα φυσικό αντιοξειδωτικό που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και την προστασία του σώματος από ασθένειες και ασθένειες.

Παρέχει τα απαραίτητα μέταλλα: Το καλαμπόκι περιέχει άφθονα ανόργανα στοιχεία τα οποία ωφελούν θετικά τα σώματα με διάφορους τρόπους. Φώσφορο, μα μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρος, σίδηρος και χαλκός βρίσκονται σε όλες τις ποικιλίες καλαμποκιού. Περιέχει επίσης ιχνοστοιχεία όπως το σελήνιο, τα οποία είναι δύσκολο να βρεθούν στις περισσότερες κανονικές δίαιτες

Αντιοξειδωτικές ιδιότητες: Σύμφωνα με μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Cornell, το καλαμπόκι είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν καρκίνο..

Προστατεύει την καρδιά σας: Σύμφωνα με τους ερευνητές, το αραβοσιτέλαιο έχει αποδειχθεί ότι έχει αντι-αθηρογόνο επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Προλαμβάνει την αναιμία: Το καλαμπόκι βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας που προκαλείται από την ανεπάρκεια βιταμινών. Το καλαμπόκι έχει επίσης ένα σημαντικό ποσοστό σιδήρου, το οποίο είναι ένα από τα βασικά μέταλλα που χρειάζονται για να σχηματιστούν νέα ερυθρά αιμοσφαίρια. Μια ανεπάρκεια σιδήρου είναι μια από τις κύριες αιτίες της αναιμίας επίσης.

Μειώνει τη χοληστερόλη LDL: Σύμφωνα με το περιοδικό Journal of Nutritional Biochemistry, η κατανάλωση ελαίου φλοιού καλαμποκιού μειώνει τη χοληστερόλη LDL πλάσματος μειώνοντας την απορρόφηση της χοληστερόλης στο σώμα.

Όραση και δέρμα: Το καλαμπόκι είναι μια πλούσια πηγή βήτα-καροτίνης, η οποία σχηματίζει βιταμίνη Α στο σώμα και είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής όρασης και του δέρματος. Το β-καροτένιο είναι μια μεγάλη πηγή βιταμίνης Α επειδή μετατρέπεται μέσα στο σώμα, αλλά μόνο στις ποσότητες που χρειάζεται το σώμα.

Ελέγχει τον διαβήτη και την υπέρταση: Τις τελευταίες δεκαετίες, ο κόσμος φάνηκε να υποφέρει από μια επιδημία διαβήτη. Αν και ο ακριβής μηχανισμός για αυτό δεν μπορεί να προσδιοριστεί, θεωρείται γενικά ότι σχετίζεται με τη διατροφή. Η κατανάλωση περισσότερων οργανικών φρούτων και λαχανικών, όπως το καλαμπόκι, έχει θεωρηθεί ως επιστροφή σε ένα παλαιότερο στυλ δίαιτας και έχει συνδεθεί με μειωμένα σημάδια διαβήτη.

Καλλυντικά οφέλη: Το άμυλο καλαμποκιού χρησιμοποιείται στην κατασκευή πολλών καλλυντικών προϊόντων και μπορεί επίσης να εφαρμοστεί τοπικά για να καταπραΰνει τα δερματικά εξανθήματα και τον ερεθισμό.

Η κατανάλωση του καλαμποκιού πρέπει να γίνεται με μέτρο. Εξαιτίας της υψηλής θερμιδικής του αξίας και των μεγάλων ποσοτήτων λιπαρών οξέων που περιέχει, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να κάνει κακό.

Διαβάστε επίσης: Σύκα: Υπερτροφή από τα χρόνια των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων

Ο πρωταθλητής των φρούτων με διαφορά

Το ρόδι είναι κάτι παραπάνω από ένα φρούτο, θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί και ως «υπερτροφή». Ένα μεσαίου μεγέθους ρόδι δίνει περίπου ¾ του φλιτζανιού σπόρους και μας παρέχει γύρω στις 100 θερμίδες.

Ένα ρόδι καλύπτει σχεδόν το 50% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη C, ενώ παράλληλα είναι πολύ πλούσιο σε κάλιο, βιταμίνη Κ και φυλλικό οξύ. Επιπρόσθετα, το ρόδι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να βοηθά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Εργαστηριακές μελέτες αποδεικνύουν την ευεργετική δράση συστατικών του ροδιού σε παραμέτρους που σχετίζονται άμεσα με τη παχυσαρκία. Ενδεικτικά, επιστημονική έρευνα σε παχύσαρκα άτομα έδειξε πως ο χυμός του ροδιού, σε ποσότητα 120 ml καθημερινά για διάστημα ενός μήνα, συνέβαλε στην αναστολή της περαιτέρω αύξησης βάρους.

Ο χυμός του ροδιού

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι ο σφαιρικός καρπός, καθώς και ο χυμός του, είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι ταννίνες, οι πολυφαινόλες και οι ανθοκυανίνες, οι οποίες παρουσιάζουν ευεργετικά αποτελέσματα σε κάποια χρόνια νοσήματα. Το ρόδι περιέχει φαινολικές ουσίες με ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση και μάλιστα περιέχει κάποιες ουσίες που δεν της συναντάμε πουθενά αλλού στη φύση.

Η περιεκτικότητα του χυμού του ροδιού σε αντιοξειδωτικά φαίνεται να είναι υψηλότερη από τη περιεκτικότητα άλλων φρουτοχυμών, του κόκκινου κρασιού ή ακόμη και του πράσινου τσαγιού.

Ο χυμός του ροδιού φαίνεται να έχει καρδιοπροστατευτική δράση, καθώς μελέτες δείχνουν ότι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, κατεβάζει την αρτηριακή πίεση (συγκεκριμένα τη συστολική) και εμποδίζει την οξείδωση της κακής χοληστερόλης (LDL).Επίσης, ο χυμός του ροδιού προστατεύει τον προστάτη αδένα των ανδρών.

Ακόμη, επιστήμονες από το Queen Margaret University του Εδιμβούργου ανακάλυψαν πως ο χυμός ροδιού αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης στο σάλιο και σε άνδρες και σε γυναίκες, ενώ παράλληλα βελτιώνει τη διάθεση, παράγοντες που ενισχύουν τη διάθεση για ερωτική επαφή.

Τέλος, τα συστατικά που περιέχει ο χυμός ροδιού του προσδίδουν αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και επουλωτική δράση.

Για όλους τους παραπάνω λόγους το Ρόδι, θεωρείται μια από τος καλύτερες τροφές για τους δρομείς και γενικότερα τους αθλητές.

Διαβάστε ακόμα: Ποιο τροπικό φρούτο κάνει καλό στην καρδιά και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες;

x

Send this to a friend