Η δίαιτα και η δύναμη του χρώματος

Η δίαιτα και η δύναμη του χρώματος

Όποιος χρησιμοποιεί μπλε πιάτα στο φαγητό του, τρώει λιγότερο, λέει ο ψυχολόγος Χάραλντ Μπράεμ. Ο 74χρονος επιστήμονας εργάστηκε για πολλά χρόνια στη διαφημιστική βιομηχανία, μέχρι το 1981, όταν ήταν υπεύθυνος για την ψυχολογία των χρωμάτων στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Βισμπάντεν.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το μπλε χρώμα βοηθάει στη χαλάρωση και στην πιο αργή κατανάλωση του φαγητού λέει ο Μπράεμ στην FAZ. Αυτός είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι Γερμανοί αποκαλούν το μπλε το αγαπημένο τους χρώμα. Εάν τρώτε σε μπλε πιάτα, τρώτε πιο αργά και στη συνέχεια γίνετε νιώθετε γρηγορότερα ότι έχετε χορτάσει… Μπορείτε να βάλετε ακόμη λιγότερα τρόφιμα σε μπλε πιάτα παρά σε πιάτα διαφορετικού χρώματος και όμως έχετε την αίσθηση ότι είστε κορεσμένοι, υποστηρίζει ο Γερμανός επιστήμονας.

Σύμφωνα με τον Μπράεμ, αυτός είναι ένας παράγοντας που μπορείτε να επωφεληθείτε από μια δίαιτα. Το κίτρινο και το κόκκινο, από την άλλη πλευρά, είναι χρώματα που αυξάνουν την όρεξη και την κατανάλωση. Το κόκκινο χρώμα οδηγεί επίσης σε ταχύτερη κατανάλωση, σύμφωνα με τον Μπράεμ, και αυτός είναι ένας λόγος που συχνά τα εστιατόρια γρήγορου φαγητού χρησιμοποιούν αυτό το χρώμα. Υπάρχει το οικονομικό σκέλος σε πρώτο πλάνο, τα εστιατόρια τύπου «Fast Food» θέλουν να κάνουν πωλήσεις, λέει. Στη δεκαετία του 1970, o Μπράεμ ήταν ένας από τους δημιουργούς ιδεών για τα τρόφιμα και με δική του εισήγηση η Milka εισήγαγε τη μοβ αγελάδα.

Η δύναμη των χρωμάτων 

Ο Μπράεμ έγραψε πριν 30 χρόνια το βιβλίο «Η δύναμη των χρωμάτων», το οποίο έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες: Τα χρώματα είναι πολύ πιο ισχυρά από ότι αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι. Έχουν ισχυρά αποτελέσματα, τα οποία δεν μπορούν να ξεφύγουν από τον πολιτισμό οπουδήποτε στον κόσμο, εξηγεί ο Μπράεμ. Αυτή η αίσθηση του χρώματος είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητη από τη θρησκεία και τον πολιτισμό. Παρατηρούνται μόνο μικρές διαφορές, για παράδειγμα, στην Ασία φορούν λευκά στις κηδείες, ενώ στην Ευρώπη μαύρα.

Είναι γενετικές οι αντιδράσεις στα χρώματα;

Ο Μπράεμ θεωρεί ότι η αντίδρασή μας στα χρώματα είναι στον γενετικό μας κώδικα: Στο DNA μας έχουμε αρχαίους δίσκους προγραμμάτων που είναι σταθεροί. Ασυνείδητα, αντιδρούμε πάντα με τον ίδιο τρόπο. Αυτές οι δισκέτες προγραμμάτων είναι γεμάτες αρχέτυπα, δηλαδή αρχέγονες έννοιες και πρότυπα συμπεριφοράς. Αυτό ισχύει και με τα χρώματα υποστηρίζει ο Μπράεμ. Για παράδειγμα, το κόκκινο είναι και ήταν το χρώμα της φωτιάς και του αίματος, επομένως είναι πολύ επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Αυτό εξακολουθεί να έχει επίπτωση σήμερα: Αν δούμε κόκκινο σε μεγάλη ποσότητα, προκαλεί άγχος και ίσως ακόμη και πανικό. Δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας ενάντια σε αυτό, εξηγεί ο Γερμανός ψυχολόγος.

Πώς το εμπόριο εκμεταλλεύεται τη γνώση σχετικά με τα χρώματα

Στο σούπερ μάρκετ ξέρουν για την επίδραση των χρωμάτων ούτως ή άλλως: Το κόκκινο κρέας χρησιμοποιείται στις διαφημίσεις για να κάνει το κρέας να φαίνεται πιο φρέσκο, λέει ο Μπράεμ. Επίσης, σε άλλα τμήματα μπορούν να εξαπατήσουν τις αισθήσεις: Η σκούρα συσκευασία του καφέ θεωρείται πολύ βαρύτερη και ο καφές είναι πολύ ισχυρότερος από ό, τι είναι πραγματικά. Επειδή όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα, ο πελάτης έχει την αίσθηση ότι παίρνει περισσότερα για τα χρήματα που δίνει, αν και το ίδιο το προϊόν είναι ακριβότερο λέει.

Η κατανάλωση επίσης, ήταν πάντα ένα εξαιρετικά σημαντικό πράγμα σε όλους τους πολιτισμούς. Στο παρελθόν, υπήρχε η εστία γύρω από την οποία συγκεντρωνόταν η κοινότητα. Σήμερα η εστία είναι το μπάρμπεκιου. Αυτό ενισχύει την κοινότητα. Η εικόνα μιας οικογένειας που τρώει μαζί, τη συνδέει πολύ περισσότερο από το να πάει στο εστιατόριο.

Το χρώμα δεν υποκαθιστά την υγιεινή διατροφή  

Όπως τονίζουν πάντως Έλληνες διατροφολόγοι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εάν θέλετε μια υγιεινή διατροφή, δεν πρέπει να βασίζεστε αποκλειστικά στα χρώματα. Φαγητά με πάρα πολλά λιπαρά, η ζάχαρη και η έλλειψη άσκησης αποτελούν μια εντελώς λανθασμένη ιδέα στη διατροφή. Αντί για τα κόλπα με τα χρώματα, θα πρέπει να βλέπετε τα θέματα της υγείας πιο συνειδητά. Και αν τα χρώματα σας υποστηρίζουν, τόσο το καλύτερο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Previous ArticleNext Article

Ποια φρούτα και λαχανικά κάνουν καλό και στην ψυχολογία μας;

Ποια φρούτα και λαχανικά κάνουν καλό και στην ψυχολογία μας;

Τα φρούτα και τα λαχανικά δεν κάνουν καλό μόνο στην σιλουέτα, αλλά και στην ψυχολογία! Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ομάδα ερευνητών της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Χάρβαντ.

Όπως διαπίστωσαν, σε έρευνα που έγινε σε περίπου 1.000 άτομα ηλικίας 25 έως 74 ετών, όσοι καταναλώνουν τρεις ή περισσότερες ποσότητες φρούτων ή λαχανικών την ημέρα τείνουν να είναι περισσότερο αισιόδοξοι και χαρούμενοι  από εκείνους που αντιστοίχως τρώνε δύο ή λιγότερες τέτοιες μερίδες την ημέρα. Επιπλέον είχαν και λιγότερο άγχος.

Μάλιστα, εντόπισαν και την πηγή, η οποία βρίσκεται στην καροτενοειδή. Πρόκειται για μια ομάδα φυτικών χρωστικών ουσιών με σημαντική αντιοξειδωτική δράση, οι οποίες περιέχονται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά κόκκινου.

Είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των φυτών και για τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης και αποτελούν βασική διατροφική πηγή βιταμίνης Α για τον άνθρωπο.

Θεωρείται πως σχετίζονται με το μειωμένο κίνδυνο διαφόρων χρόνιων παθήσεων, όπως η καρδιοπάθεια, οι παθήσεις των ματιών και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Φρούτα και λαχανικά: Πως θα τα αποθηκεύσετε για να τα τρώτε φρέσκα

Η ευεργετική δράση των καροτενοειδών οφείλεται εν μέρει στην αντιοξειδωτική τους δράση. Ένα καροτενοειδές που ονομάζεται βήτα-καροτίνη παρέχει επιπρόσθετα οφέλη για τον οργανισμό, καθώς μετατρέπεται στο σώμα σε βιταμίνη Α. Δύο άλλα καροτενοειδή, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, προστατεύουν τα μάτια επειδή απορροφούν το μπλε φως που εισέρχεται στον οφθαλμό.

Σε ποιες τροφές βρίσκονται αυτά τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά σε μεγάλες ποσότητες;

– καρότο
– γλυκοπατάτα
– πράσινα, φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι, λαχανίδα)
– τομάτα
– δαμάσκηνο
– βερίκοκο
– μπρόκολο
– τομάτα
– μάνγκο
– κολοκύθα
– μπιζέλια
– μανταρίνι
– πεπόνι
– καλαμπόκι
– πορτοκάλι
– παπάγια
– κόκκινη, κίτρινη και πορτοκαλί πιπεριά
– λαχανάκια Βρυξελλών

«Τα άτομα που ήταν περισσότερο αισιόδοξα έτειναν να έχουν στο αίμα τους υψηλότερα επίπεδα καροτενοειδών όπως η β-καροτίνη», σημειώνει χαρακτηριστικά η επικεφαλής της έρευνας Τζούλια Μπόεμ.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα καροτενοειδή, εκτός από την ψυχολογία, θωρακίζουν και τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες, για αυτό να τα προτιμάτε…

Διαβάστε ακόμα: Εναλλακτικοί τρόποι για να βάλετε φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας

Αυτό είναι το ιδανικό τυρί για όσους αθλούνται

Αυτό είναι το ιδανικό τυρί για όσους αθλούνται

Κάποτε θεωρούνταν «καταστροφή» για τη διατροφή, πλέον το τυρί έχει επιστρέψει για τα καλά στo μενού των αθλητών.

Η σύσταση του τυριού, και κυρίως τα πολλά λιπαρά ήταν η βασική αιτία που οι αθλητικές διατροφές, δεν περιείχαν μεγάλες ποσότητες και οι διατροφολόγοι ήταν επιφυλακτικοί.

Μάλιστα υπήρχαν και έρευνες που συνηγορούσαν ότι οι καρδιακές παθήσεις ήταν αποτέλεσμα της κατανάλωσης τυριού.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια αποδεικνύεται πως η σχέση των τυριών με τις καρδιακές παθήσεις είναι αρκετά πιο περίπλοκη από ότι νομίζαμε.

Την ίδια στιγμή στην αγορά, έχει έρθει ένα εξαιρετικής ποιότητας προϊόν τυρογάλακτος που με τη σύστασή του, όχι μόνο καταρρίπτει τους μύθους, αλλά μπαίνει δυνατά στην αθλητική και όχι μόνο αγορά, δεδομένου ότι συνδυάζει ελάχιστα λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.

Αυτό το γεγονός το κάνει απαραίτητο στοιχείο της διατροφής όσων αθλούνται, δεδομένου ότι οι πρωτεϊνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αποκατάσταση και την ανάπτυξη των μυών.

Ελάχιστα λιπαρά, σούπερ πηγή πρωτεϊνης: Ζεμύθα

Η Ζεμύθα περιέχει 27% πρωτεΐνη και μόνο 1% λιπαρά, ενώ η θερμιδική της αξία είναι μόλις 27 θερμίδες ανά μερίδα. Συγχρόνως, αποτελεί πηγή ασβεστίου με 140mg/100g.

Πρόκειται για μία ακόμη καινοτομία από την εταιρία ΗΠΕΙΡΟΣ. Μια εξαιρετική ελληνική πρόταση, που μπορεί να συνοδεύσει όλα τα πιάτα που χρειάζονται τριμμένο τυρί. Εξαιρετική «fit» επιλογή για όσους γυμνάζονται που συνδυάζει ποιότητα, γεύση και όλα αυτά με χαμηλή τιμή.

Είναι το ιδανικό προϊόν για όσους ακολουθούν συγκεκριμένα προγράμματα διατροφής με χαμηλά λιπαρά, για αυτούς που γυμνάζονται και θέλουν να διατηρήσουν, ή να αυξήσουν, τη μυϊκή τους μάζα, αλλά και για όσους θέλουν να διαφυλάξουν τη φυσιολογική κατάσταση των οστών τους.

Η Ζεμύθα ΗΠΕΙΡΟΣ είναι ένα πραγματικά ξεχωριστό τυροκομικό προϊόν που συνδυάζει τα πολύ χαμηλά λιπαρά με την υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, ενώ συγχρόνως προσθέτει γεύση στα πιάτα μας, χωρίς ενοχές! Συνδυαζόμενο με υδατάνθρακες αποτελεί την τέλεια διατροφική λύση για όσους αθλούνται.

Δοκιμασμένη από τα… σαγόνια του λαγού του runnfun.gr. Πέρασε με άριστα.

Θα τη βρείτε εύκολα σε οποιοδήποτε Super Market, συσκευασμένη και τριμμένη (200 και 400 γραμμάρια), αλλά και σε κομμάτι. Αξίζει να τη δοκιμάσετε…

 

Χουρμάδες: Το «αιώνιο» superfood

Χουρμάδες: Το "αιώνιο" superfood

Οι χουρμάδες δεν είναι… χθεσινό superfood. Το γνωρίζουμε εδώ και χιλιάδες χρόνια και συνήθως κάνει την εμφάνισή του στην περίοδο των Χριστουγέννων.

Θεωρούνται οι τέλειες καραμέλες της Μητέρας Φύσης και όχι άδικα. Αν και γλυκά και κολλώδη τα συγκεκριμένα φρούτα μπορούν να γίνουν ένα εξαιρετικό σνακ για όλους, αφού έχουν ευεργετικές ικανότητες για τον οργανισμό μας και ειδικά για όσους αθλούνται.

Οι χουρμάδες καλλιεργούνται με φυσικό τρόπο σε φοίνικες, που λέγεται ότι προέρχονται από το Ιράκ. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποικιλίες και μπορούν να καταναλωθούν φρέσκοι ή αποξηραμένοι.

Αν και παρεξηγημένοι, αφού δεν βρίσκονται στις πρώτες επιλογές μας, μπορούν να μας κάνουν πολύ καλό.

Σνακ… ηλεκτρικό

Οι χουρμάδες είναι σαν μικρά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος! Μπορούν διαθέτουν μια σειρά από βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένων βήτα-καροτένιο (ένα αντιοξειδωτικό για την καλή υγεία του ανοσοποιητικού), Β-βιταμίνες (για την απελευθέρωση ενέργειας), μέταλλα όπως ο σίδηρος (για υγιή παραγωγή ερυθροκυττάρων), ασβέστιο (για γερά δόντια και τα οστά), μαγγάνιο, χαλκό και μαγνήσιο, καθώς και κάλιο και ηλεκτρολύτες (καλό για τη ρύθμιση σωματικών υγρών και της πίεσης του αίματος).

Χορταίνετε για ώρες

Επειδή οι χουρμάδες είναι γεμάτοι φυτικές ίνες, η κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας θα σας κρατήσει πλήρεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η φυσική ζάχαρη παρέχει μια απελευθέρωση ενέργειας η οποία όμως δεν είναι «εκρηκτική» και γίνεται σταδιακά.

Βοηθάει το έντερο

Και πάλι, λόγω της περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες των φρούτων, οι χουρμάδες είναι εκπληκτικοί για την υγεία του πεπτικού σας. Έχουν χρησιμοποιηθεί για χρόνια ως θεραπεία για τη δυσκοιλιότητα. Είναι δεδομένο ότι κάνουν καλό στο έντερο, ειδικά σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα δυσκοιλιότητας.

Θυμίζει τζελεδάκια…

Σαν φρούτο δεν έχει την καλύτερη δυνατή εμφάνιση. Αυτό, ωστόσο, είναι το τελευταίο που πρέπει να σας προβληματίζει, αφού η γεύση τους σας αποζημιώνει. Είναι τόσο έντονα γλυκοί, κολλώδης, που είναι σχεδόν σαν να τρώτε τζελεδάκια. Με τη διαφορά ότι οι χουρμάδες, έχουν πολύ καλύτερα συστατικά και δεν σας κάνουν κακό.

Το τρως παντού

Επειδή είναι τόσο μικρό και ελαφρύ, το συγκεκριμένο φρούτο γίνεται το τέλειο «εν κινήσει» σνακ και δεν λερώνει. Είτε έχετε μόνο ένα διάλειμμα εργασίας 5 λεπτά, είτε δεν υπάρχει χρόνος για να φτιάξετε πρωινό, οι χουρμάδες είναι μια εξαιρετική λύση ενέργειας για όλες τις ώρες. Είναι μια εύκολη επιλογή και είναι σίγουρο ότι θα το απολαύσετε κιόλας.

Διαβάστε ακόμα: Σύκα: Υπερτροφή από τα χρόνια των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων

Προπόνηση και διατροφή: Οι 4 βασικοί κανόνες… ανεφοδιασμού

Προπόνηση και διατροφή: Οι 4 βασικοί κανόνες… ανεφοδιασμού

H αποτελεσματική προπόνηση για τους δρομείς και τους αθλούμενους είναι ένας λεπτός συνδυασμός πολλών πραγμάτων, συμπεριλαμβανομένου του πώς θα τροφοδοτήσουν το σώμα τους με ενέργεια.

Ο… ανεφοδιασμός είναι ένα από τις πιο παρεξηγημένες πτυχές της προετοιμασίας μας και ταυτόχρονα είναι και μια πρόκληση, αφού έρχεται να ανατρέψει λατρεμένες διατροφικές συνήθειες ετών.

Οι περισσότεροι δρομείς και κατ’ επέκταση οι αθλητές απολαμβάνουν την προετοιμασία τους έχοντας επίκεντρο τις προπονήσεις τους και βλέποντας το άμεσο όφελος του να πιέζουν τον εαυτό τους, αλλά η έλλειψη κατανόησης σχετικά με την συμβολή που ανεφοδιασμού του οργανισμού, μακροπρόθεσμα δεν έχει θετικές συνέπειες.

Ο συγχρονισμός είναι το παν

Οι θρεπτικές ουσίες σε συνδυασμό με τη χρονική στιγμή της κατανάλωσής τους είναι ένα κρίσιμο θέμα. Μόνο έτσι θα πετύχετε την να λάβετε το σωστό καύσιμο. Έτσι, τα μικρότερα γεύματα και τα σνακ θα πρέπει να γίνει μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας. Η συγκέντρωσης μεγάλου όγκου θερμίδων στο τέλος της ημέρας ή οι μεγάλες χρονικές περιόδους χωρίς φαγητό θα επηρεάσει αρνητικά τις προπονήσεις σας. Αναπτύξτε μια ρουτίνα μικρών γευμάτων (3 ώρες) και αφήστε τουλάχιστον μια ώρα να περάσει από το μικρό σας γεύμα πριν προπονηθείτε.

Αυτό που πρέπει να έχετε πάντοτε κατά νου, είναι ότι μια φρεσκοστυμμένη πορτοκαλάδα είναι πάντοτε καλύτερη επιλογή από μια ταμπλέτα που… αφρίζει. Το ίδιο ισχύει και για τα φρούτα που είναι καλύτερα από από τις μπάρες. Αν χρειάζεστε πρωτεΐνη, προτιμήστε φυτική (π.χ. από αρακά). Σίγουρα δεν έχει το αποτέλεσμα της ζωικής, αλλά δεν επηρεάζει τόσο την υγεία σας (σ.σ. χοληστερίνη κ.α.). Ξηροί καρποί, μέλι, γιαούρτι, ταχίνι είναι τρόφιμα που σας ωφελούν. Με μέτρο…

Φροντίστε να είναι πραγματικό φαγητό

Με μια σειρά από συμπληρώματα, μπάρες, τζελ και άλλα μπορεί να είναι δελεαστικά και εύκολα αλλά δεν είναι πραγματικά τρόφιμα. Τα συμπληρώματα διατροφής θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για να κάνουν ακριβώς αυτό-δηλαδή να συμπληρώνουν. Φάτε πραγματικό φαγητό, υγιεινά τρόφιμα όποτε είναι δυνατόν. Να θυμάστε ότι την ευκολία δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή. Τα φρούτα για παράδειγμα είναι ιδανική επιλογή για τα μικρά σας γεύματα.

Σπάστε τις κακές συνήθειες

Οι κακές συνήθειες μπορεί να είναι το δυσκολότερο κομμάτι στην προσπάθειά σας να αλλάξετε. Ο φτωχός προγραμματισμός των γευμάτων, κακή χρονική στιγμή της πρόσληψης τροφής, οι διατροφικές ελλείψεις ή οι προσωπικές αδυναμίες όπως η υπερβολική καφεΐνη, η ζάχαρη, το γλυκό ή τα τσιπς μπορεί να μην σας επιτρέψουν να δρέψετε τους καρπούς της σκληρής σας δουλειάς.

 Μην ξεχνάτε ότι το ζητούμενο είναι να κάνουμε την διατροφή μας τρόπο ζωής. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε εξαντλητικές δίαιτες ή να το παρακάνουμε με τα… υγιεινά. Όλα μπορούν να μπουν στο πρόγραμμα. Τα μακαρόνια, τα αυγά, η σπανακόπιτα, η πίτσα, το σουβλάκι. Αρκεί να υπάρχει μέτρο. Ο στόχος είναι μακροχρόνια να καταφέρουμε να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και τη ζωή μας με μέτρο και όχι με απαγορεύσεις και υπερβολές.

Η ισορροπία είναι το κλειδί

Όταν πρόκειται για την τροφοδοτήσετε την προπόνησή σας, μια ισορροπημένη διατροφή είναι πιο αποτελεσματική από οτιδήποτε άλλο. Απαραίτητες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, οι υδατάνθρακες, τα λίπη και οι πρωτεΐνες είναι όλα τα απαραίτητα για να τροφοδοτήσουν την προπόνησή σας. Χρειάζονται όλα με μία λογική και ορθολογική προσέγγιση.

Διαβάστε ακόμα: 11 τροφές για όταν χρειάζεσαι άμεσα έξτρα ενέργεια

«Αθλητικές» τροφές που δυναμώνουν την άμυνα του οργανισμού!

"Αθλητικές" τροφές που δυναμώνουν την άμυνα του οργανισμού!

Aν η τροφή είναι το φάρμακο όπως είπε ο Ιποκκράτης, τα superfoods που ακολουθούν είναι αυτό που χρειάζεστε για να μείνετε μακριά από κρυώματα και εποχικές γρίπες.

Ειδικά όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό και καταπονούν τον οργανισμό τους, οφείλουν να του παρέχουν τα κατάλληλα συστατικά, προκειμένου να τον διατηρούν δυνατό.

Και αυτό διότι ακόμα και τα απλά κρυολογήματα είναι ικανά να κρατήσουν τον αθλούμενο μακριά από τις προπονήσεις, γεγονός που δεν αποτελεί ιδανικό σενάρια, ειδικά σε περιόδους προετοιμασίας αγώνων για αυτονόητους λόγους.

Παρακάτω θα δείτε τροφές που πρέπει να καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας σας, προκειμένου εκτός από δυνάμεις να κρατάτε σε υψηλό επίπεδο την άμυνα του οργανισμού σας.

Εσπεριδοειδή

Η βιταμίνη C που περιέχουν βοηθά στην ταχεία ανάρρωση από κρυολόγημα και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Προτιμήστε ένα ολόκληρο πορτοκάλι αντί για χυμό που περιέχει συχνά μεγάλη ποσότητα έξτρα ζάχαρης. Να προτιμάτε όπως και να χει τους χυμούς των φρούτων που παρασκευάζονται στο σπίτι και όχι τους έτοιμους.

Πιπεριές

Περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C από τα εσπεριδοειδή, ωστόσο λίγοι ξέρουν πως ενισχύουν αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό. Οι κόκκινες έχουν μεγαλύτερη διατροφική αξία σε σχέση με τις πράσινες, τις κίτρινες και τις πορτοκαλί. Μπορείτε να τις κάνετε ψητές, να τις βάλετε στον φούρνο ή να τις φάτε ωμές.

Μπρόκολο

Είτε το λατρεύετε είτε το μισείτε, δίνει μεγάλη ώθηση στο ανοσοποιητικό. Γεμάτο βιταμίνες Α και C και περιέχοντας την χημική ένωση σουλφοραφάνη, το μπρόκολο μπορεί να βοηθήσει να αποκρούσει ασθένειες και εποχική γρίπη. Τα οφέλη για την υγεία είναι μεγαλύτερα όταν το μπρόκολο είναι ωμό, αλλά στον ατμό ή ελαφρώς ψημένο, αποτελούν δύο καλές εναλλακτικές. Για όσους δυσκολεύονται να το καταναλώσουν σκέτο, μπορούν να το προσθέσουν σε σαλάτα ή να το συνοδεύσουν με μια σος γιαουρτιού. Πολλές φορές όταν καταναλώνεται κατεψυγμένο, έχει μεγαλύτερη διατροφική αξία από το φρέσκο, οπότε μην το υποτιμάτε.

Σκόρδο

Μπορεί να μην δίνει μια δροσερή αναπνοή, αλλά είναι αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός για να αμυνθεί αποτελεσματικά. Μελέτες έχουν δείξει πως το σκόρδο βοηθά στο να αποτραπεί ένα κρυολόγημα ή να μειωθεί η διάρκεία του. Το σκόρδο έχει επίσης χρησιμοποιηθεί σε θεραπείες κατά του Αλτσχάιμερ και των καρδιακών παθήσεων. Μπορείτε να το καταναλώσετε φρέσκο ή σε μορφή συμπληρώματος.

Σπανάκι

Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και σε αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού. Είναι καλύτερο να το τρώτε ωμό ή σε σάντουιτς και σαλάτες. Γενικά τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι γεμάτα από φυτοθρεπτικά συστατικά τα οποία καταπολεμούν τους ιούς και έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Αμύγδαλα

Eίναι γεμάτα βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Ε, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα αμύγδαλα είναι επίσης μια μεγάλη πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών. Αξίζει να σημειωθεί πως τα αντιοξειδωτικά στα αμύγδαλα βρίσκονται κυρίως στη φλούδα, γι αυτό καλό θα είναι να μην προτιμάτε τα αποφλοιωμένα ή καθαρισμένα γιατί δεν έχουν την ίδια αξία για την υγεία σας.

Τσάι

Ένα φλιτζάνι τσάι είναι αυτό που χρειάζεται η άμυνα του οργανισμού σας ώστε να τονωθεί. Κάθε τύπος του έχει οφέλη για την υγεία. Το τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες που βοηθούν στην  μάχη με τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο. Αποτελεί μια καλή εναλλακτική του καφέ, αφού έχει λιγότερη καφεΐνη.

Κοτόσουπα

Δεν είναι μύθος πως ενισχύει το ανοσοποιητικό. Σύμφωνα με εργαστηριακή ανάλυση που έγινε στο πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα, η κοτόσουπα έχει αντιφλεγμονώδη οφέλη που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των συμπτωμάτων του κρυολογήματος.

Γιαούρτι

Τα οφέλη του προέρχονται κυρίως από τα προβιοτικά (φιλικά βακτήρια που βελτιώνουν  την υγεία του εντέρου), τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους, τα προβιοτικά λέγεται πως μειώνουν τον χρόνο ανάρρωσης από ασθένειες. Προσέξτε καλά όταν αγοράζετε γιαούρτι για τα στοιχεία που αναγράφονται στην ετικέτα και ιδίως για την ποσότητα ζάχαρης που περιέχει.

Γλυκοπατάτα

Έχει βήτα-καροτίνη, βιταμίνη C, και βιταμίνη Α. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε θερμίδες. Μπορεί να γίνει ψητή ή να καταναλωθεί μέσα σε σαλάτα.

Διαβάστε ακόμα: Σε τι διαφέρει η αθλητική διατροφή από τη γενική διατροφή;

19 τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη για χορτοφάγους

Ισως να σκέφτεστε να κόψετε το κρέας ώστε να χάσετε βάρος, έχοντας ακούσει πως πολλοί κορυφαίοι αθλητές αντοχής είναι χορτοφάγοι.

Η απεξάρτηση από τα ζωικά λίπη είναι μια καλή ευκαιρία ώστε να αυξήσετε την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών από τρόφιμα.

Ωστόσο πως θα καταφέρετε να δώσε τον οργανισμό σας την πρωτεΐνη που χρειάζεται; Μην αγχώνεστε αφού όλα είναι υπολογισμένα από τη φύση…

19/ Λαχανάκια Βρυξελών

Πρωτεΐνες: Περίπου 3 γραμμάρια σε μια μερίδα 80 γραμαρίων

Μπορεί να μην έχουν την πιο δελεαστική γεύση, ωστόσο τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι πλούσια σε θρεπτική αξία. Εκτός από πρωτεΐνες, είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ και κάλιο.

18 / Μπρόκολο

Πρωτεΐνες: Περίπου 3 γραμμάρια ανά 80 γραμμάρια (μαγειρεμένης μερίδας)

Δεν είναι μόνο μια τρομερή πηγή φυτικών ινών, αλλά είναι επίσης  πλούσιο σε πρωτεΐνες. Επίσης η ουσία σουλφοραφάνη που περιέχει, λέγεται πως έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

17/ Αβοκάντο

 Πρωτεΐνες: 2 γραμμάρια ανά ½ αβοκάντο

Αυτό το κρεμώδες  φρούτο είναι γεμάτο πρωτεΐνες και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

16/ Σπανάκι

Πρωτεΐνες: 4 γραμμάρια ανά 100g (μαγειρεμένης μερίδας)

Σίγουρα τα 4 γραμμάρια μπορεί να μην ακούγονται πολλά, ωστόσο είναι πολλά για ένα  πράσινο λαχανικό. Αν το μαγειρέψετε, ενισχύετε την περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες.

15/ Πατάτες

Πρωτεΐνες: 4 γραμμάρια σε 1 μέτρια λευκή πατάτα

Πλούσια πηγή πρωτεΐνης, ενώ το κάλιο που περιέχει βοηθά στην σωστή καρδιακή λειτουργία.

14/ Ηλιόσποροι

Πρωτεΐνες: 5 γραμμάρια σε μια μερίδα 30 γραμμαρίων

Εκτός από πηγή πρωτεΐνης, περιέχουν μαγνήσιο και ψευδάργυρο που είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Επίσης περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και τρυπτοφάνη η οποία βοηθά στον ύπνο.

13/ Κάσιους

Πρωτεΐνες: 5 γραμμάρια σε μερίδα των 30 γραμμαρίων

Εκτός από πρωτεΐνη, το κάσιους περιέχει μαγνήσιο και βιταμίνη Κ, αμφότερα επιδρούν θετικά στην ανθεκτικότητα των οστών.

12/ Νιφάδες βρώμης

Πρωτεΐνες: 5 γραμμάρια σε μια μερίδα 30 γραμμαρίων

Είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που σημαίνει πως δεν επηρεάζουν σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

11/ Σπόροι chia

Πρωτεΐνες: 4 γραμμάρια σε μερίδα 30 γραμμαρίων

Εκτός από πρωτεΐνη, περιέχουν α-λινολενικό οξύ (ALA), ένα είδος φυτού που βασίζεται στα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

10/ Αμύγδαλα

Πρωτεΐνες: 6 γραμμάρια σε μια μερίδα των 30 γραμμαρίων

Εκτός της πρωτεΐνης, περιέχουν βιταμίνη Ε που τονώνει επιδερμίδα και μαλλιά. Επίσης είναι πλούσια σε μαγνήσιο το οποίο ενισχύει τα οστά,  καταπολεμά τις κράμπες και απαλύνει τις ενοχλήσεις στους μύες.

9/ Ρεβίθια

Πρωτεΐνες: 6 γραμμάρια σε μερίδα των 120 γραμμαρίων

Ο συνδυασμός πρωτεΐνης και φυτικών ινών στα ρεβίθια είναι αξιοσημείωτος.

8/ Άγριο ρύζι

Πρωτεΐνες: 8 γραμμάρια σε μαγειρεμένη μερίδα 200 γραμμαρίων

Με γεύση από καρύδι και ελαφρώς λαστιχωτή σύσταση, το άγριο ρύζι σας δίνει τις πρωτεΐνες που έχετε ανάγκη.

7/ Φιστίκια και φιστικοβούτυρο

Πρωτεΐνες: 7 γραμμάρια σε μερίδα 30 γραμμαρίων (ή 2 κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο)

Αν τα καταναλώνετε το πρωί, έχει αποδειχθεί πως συμβάλουν ώστε να τρώτε λιγότερο το μεσημέρι. Παράλληλα το φυστικοβούτυρο είναι κάτι ευέλικτο και μπορείτε να το συνδυάσετε με διαφορετικά τροφές.

6/ Φασόλια γίγαντες

Πρωτεΐνες: 7,6 γραμμάρια σε μια μερίδα 85 γραμμαρίων (μαγειρεμένη)

Εκτός από πρωτεΐνες, περιέχουν επίσης το αμινοξύ λευκίνη, που μπορεί να παίξει ένα σπουδαίο ρόλο στην υγιή σύνθεση των μυών στους ηλικιωμένους.

5/ Μαύρα φασόλια

Πρωτεΐνες: 7,6 γραμμάρια σε μερίδα των 85 γραμμαρίων

Εκτός από πρωτεΐνη, περιέχουν φυτικές ίνες που βοηθούν την καρδιά, κάλιο, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β και μια σειρά από φυτοθρεπτικά συστατικά.

4 / Φακές

Πρωτεΐνες: 9 γραμμάρια σε μερίδα των 100 γραμμαρίων

Λίγες θερμίδες, πλούσιες σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Μπορεί να μετατραπούν σε ένα μπέργκερ λαχανικών ή σε χούμους. Μειώνουν την χοληστερίνη και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

3/ Τοφού

Πρωτεΐνες: 8 έως 15 γραμμάρια σε μερίδα 85 γραμμαρίων

Παράγεται από γάλα σόγιας και προτιμάται τηγανητό ή ακόμη και σε ομελέτα. Αν και δεν είναι το πλέον πλούσιο σε πρωτεΐνη, αποτελεί μια καλή εναλλακτική για τα κρέας. Επιλέξτε τις βιολογικές ποικιλίες για να αποφύγετε φυτοφάρμακα και γενετικώς τροποποιημένα προϊόντα.

2/ Τέμπε

Πρωτεΐνες: 16 γραμμάρια ανά μερίδα 85 γραμμαρίων

Προέρχεται από την ζύμωση μαγειρεμένης σόγιας και την διαμόρφωσή της σε πυκνό κέικ που μπορεί να κοπεί και να τηγανιστεί όπως το τοφού. Μάλιστα περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες και φυτικές ίνες από το τοφού και χωνεύεται ευκολότερα.

1/ Φασόλια σόγιας

Πρωτεΐνες: 18 γραμμάρια ανά μερίδα 150 γραμμαρίων (μαγειρεμένη)

Ένα από τα πιο υγιεινά σνακ, περιέχει μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης ακόμη και σε μικρή ποσότητα.

Διαβάστε ακόμα: Πεντανόστιμα vegan γεύματα με όσες πρωτεΐνες έχει ένα στήθος κοτόπουλου

x

Send this to a friend