Η δίαιτα και η δύναμη του χρώματος

Η δίαιτα και η δύναμη του χρώματος

Όποιος χρησιμοποιεί μπλε πιάτα στο φαγητό του, τρώει λιγότερο, λέει ο ψυχολόγος Χάραλντ Μπράεμ. Ο 74χρονος επιστήμονας εργάστηκε για πολλά χρόνια στη διαφημιστική βιομηχανία, μέχρι το 1981, όταν ήταν υπεύθυνος για την ψυχολογία των χρωμάτων στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Βισμπάντεν.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το μπλε χρώμα βοηθάει στη χαλάρωση και στην πιο αργή κατανάλωση του φαγητού λέει ο Μπράεμ στην FAZ. Αυτός είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι Γερμανοί αποκαλούν το μπλε το αγαπημένο τους χρώμα. Εάν τρώτε σε μπλε πιάτα, τρώτε πιο αργά και στη συνέχεια γίνετε νιώθετε γρηγορότερα ότι έχετε χορτάσει… Μπορείτε να βάλετε ακόμη λιγότερα τρόφιμα σε μπλε πιάτα παρά σε πιάτα διαφορετικού χρώματος και όμως έχετε την αίσθηση ότι είστε κορεσμένοι, υποστηρίζει ο Γερμανός επιστήμονας.

Σύμφωνα με τον Μπράεμ, αυτός είναι ένας παράγοντας που μπορείτε να επωφεληθείτε από μια δίαιτα. Το κίτρινο και το κόκκινο, από την άλλη πλευρά, είναι χρώματα που αυξάνουν την όρεξη και την κατανάλωση. Το κόκκινο χρώμα οδηγεί επίσης σε ταχύτερη κατανάλωση, σύμφωνα με τον Μπράεμ, και αυτός είναι ένας λόγος που συχνά τα εστιατόρια γρήγορου φαγητού χρησιμοποιούν αυτό το χρώμα. Υπάρχει το οικονομικό σκέλος σε πρώτο πλάνο, τα εστιατόρια τύπου «Fast Food» θέλουν να κάνουν πωλήσεις, λέει. Στη δεκαετία του 1970, o Μπράεμ ήταν ένας από τους δημιουργούς ιδεών για τα τρόφιμα και με δική του εισήγηση η Milka εισήγαγε τη μοβ αγελάδα.

Η δύναμη των χρωμάτων 

Ο Μπράεμ έγραψε πριν 30 χρόνια το βιβλίο «Η δύναμη των χρωμάτων», το οποίο έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες: Τα χρώματα είναι πολύ πιο ισχυρά από ότι αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι. Έχουν ισχυρά αποτελέσματα, τα οποία δεν μπορούν να ξεφύγουν από τον πολιτισμό οπουδήποτε στον κόσμο, εξηγεί ο Μπράεμ. Αυτή η αίσθηση του χρώματος είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητη από τη θρησκεία και τον πολιτισμό. Παρατηρούνται μόνο μικρές διαφορές, για παράδειγμα, στην Ασία φορούν λευκά στις κηδείες, ενώ στην Ευρώπη μαύρα.

Είναι γενετικές οι αντιδράσεις στα χρώματα;

Ο Μπράεμ θεωρεί ότι η αντίδρασή μας στα χρώματα είναι στον γενετικό μας κώδικα: Στο DNA μας έχουμε αρχαίους δίσκους προγραμμάτων που είναι σταθεροί. Ασυνείδητα, αντιδρούμε πάντα με τον ίδιο τρόπο. Αυτές οι δισκέτες προγραμμάτων είναι γεμάτες αρχέτυπα, δηλαδή αρχέγονες έννοιες και πρότυπα συμπεριφοράς. Αυτό ισχύει και με τα χρώματα υποστηρίζει ο Μπράεμ. Για παράδειγμα, το κόκκινο είναι και ήταν το χρώμα της φωτιάς και του αίματος, επομένως είναι πολύ επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Αυτό εξακολουθεί να έχει επίπτωση σήμερα: Αν δούμε κόκκινο σε μεγάλη ποσότητα, προκαλεί άγχος και ίσως ακόμη και πανικό. Δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας ενάντια σε αυτό, εξηγεί ο Γερμανός ψυχολόγος.

Πώς το εμπόριο εκμεταλλεύεται τη γνώση σχετικά με τα χρώματα

Στο σούπερ μάρκετ ξέρουν για την επίδραση των χρωμάτων ούτως ή άλλως: Το κόκκινο κρέας χρησιμοποιείται στις διαφημίσεις για να κάνει το κρέας να φαίνεται πιο φρέσκο, λέει ο Μπράεμ. Επίσης, σε άλλα τμήματα μπορούν να εξαπατήσουν τις αισθήσεις: Η σκούρα συσκευασία του καφέ θεωρείται πολύ βαρύτερη και ο καφές είναι πολύ ισχυρότερος από ό, τι είναι πραγματικά. Επειδή όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα, ο πελάτης έχει την αίσθηση ότι παίρνει περισσότερα για τα χρήματα που δίνει, αν και το ίδιο το προϊόν είναι ακριβότερο λέει.

Η κατανάλωση επίσης, ήταν πάντα ένα εξαιρετικά σημαντικό πράγμα σε όλους τους πολιτισμούς. Στο παρελθόν, υπήρχε η εστία γύρω από την οποία συγκεντρωνόταν η κοινότητα. Σήμερα η εστία είναι το μπάρμπεκιου. Αυτό ενισχύει την κοινότητα. Η εικόνα μιας οικογένειας που τρώει μαζί, τη συνδέει πολύ περισσότερο από το να πάει στο εστιατόριο.

Το χρώμα δεν υποκαθιστά την υγιεινή διατροφή  

Όπως τονίζουν πάντως Έλληνες διατροφολόγοι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εάν θέλετε μια υγιεινή διατροφή, δεν πρέπει να βασίζεστε αποκλειστικά στα χρώματα. Φαγητά με πάρα πολλά λιπαρά, η ζάχαρη και η έλλειψη άσκησης αποτελούν μια εντελώς λανθασμένη ιδέα στη διατροφή. Αντί για τα κόλπα με τα χρώματα, θα πρέπει να βλέπετε τα θέματα της υγείας πιο συνειδητά. Και αν τα χρώματα σας υποστηρίζουν, τόσο το καλύτερο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Previous ArticleNext Article

Η δίαιτα των βραστών αβγών που κρατάει δύο εβδομάδες

Η δίαιτα των βραστών αβγών που κρατάει δύο εβδομάδες

Νέες δίαιτες βγαίνουν καθημερινά στο προσκήνιο για να «οδηγούν» γυναίκες και άνδρες στον στόχο του καλλίγραμμου σώματος. Η νέα τάση ακούει στο όνομα «Η δίαιτα των βραστών αβγών».

Το όνομά της τα λέει όλα: Πρόκειται για μία πρωτεϊνούχα δίαιτα που στηρίζεται στην κατανάλωση αβγών και υπόσχεται ταχύτατη καύση του λίπους και απώλεια κιλών -μέχρι 10 όπως λένε- σε μόλις δύο εβδομάδες

Όπως είναι φυσικό, η συγκεκριμένη δίαιτα απαγορεύει την κατανάλωση πρόχειρου φαγητού, ενώ ενθαρρύνει την κατανάλωση συγκεκριμένων φρούτων και λαχανικών, όπως γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι, μπρόκολο, σπαράγγια, κολοκυθάκια και μανιτάρια.

Επιπλέον, προτείνει μία ακόμη κλασική διατροφική τακτική, την ενσωμάτωση 6-8 ποτηριών με νερό στο καθημερινό διαιτολόγιο, για τον κατευνασμό του αισθήματος της πείνας. Για πρωινό η δίαιτα προτείνει 2 αβγά και ένα φρούτο σε καθημερινή βάση, για μεσημεριανό 2 αβγά με λαχανικά στον ατμό ή φρούτα ή κοτόπουλο με πράσινη σαλάτα.

Το βραδινό περιλαμβάνει σαλάτα με 2 ακόμη αβγά ή κάποιο είδος πρωτεΐνης, όπως κοτόπουλο ή ψάρι.

Προσοχή! Μην κάνετε τη συγκεκριμένη δίαιτα για παραπάνω από 2 εβδομάδες και καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε να την κάνετε. Λόγω της έλλειψης υδατανθράκων είναι πιθανό να νιώθετε λίγη αδυναμία. Μόλις περάσουν οι 2 εβδομάδες μπορείτε να προσθέσετε στο διαίτολόγιό σας κάποιους υδατάνθρακες αλλά μην σταματήσετε να πίνετε νερό.

Δείτε ενδεικτικά το πρόγραμμα μιάς εβδομάδας

Δευτέρα
Πρωινό: 2 βραστά αυγά και 1 φρούτο (πορτοκάλι ή γκρέιπφρουτ)
Μεσημεριανό: Φρούτα και 2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως
Βραδινό: Μαγειρεμένο κοτόπουλο και 1 μεγάλή σαλάτα

Τρίτη
Πρωινό: 2 βραστά αυγά και 1 φρούτο (πορτοκάλι ή γκρέιπφρουτ)
Μεσημεριανό: Μαγειρεμένο κοτόπουλο και πράσινη σαλάτα
Βραδινό: 1 πορτοκάλι, 1 σαλάτα και 2 βραστά αυγά

Τετάρτη
Πρωινό: 2 βραστά αυγά και 1 φρούτο (πορτοκάλι ή γκρέιπφρουτ)
Μεσημεριανό: 1 ντομάτα, 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως και τυρί με λίγα λιπαρά
Βραδινό: Μαγειρεμένο κοτόπουλο και σαλάτα

Πέμπτη
Πρωινό: 2 βραστά αυγά και 1 φρούτο (πορτοκάλι ή γκρέιπφρουτ)
Μεσημεριανό: 2 φρούτα
Βραδινό: Μαγειρεμένο κοτόπουλο

Παρασκευή
Πρωινό: 2 βραστά αυγά
Μεσημεριανό: 2 βραστά αυγά και λαχανικά στον ατμό
Βραδινό: Ψητό ψάρι και σαλάτα

Σάββατο
Πρωινό: 2 βραστά αυγά
Μεσημεριανό: Φρούτα
Βραδινό: Κοτόπουλο στον ατμό και σαλάτα

Κυριακή
Πρωινό: 2 βραστά αυγά και φρούτα
Μεσημεριανό: Σαλάτα ντομάτα και λαχανικά στον ατμό με κοτόπουλο
Βραδινό: Λαχανικά στον ατμό

10 ιδανικές διατροφικές συμβουλές για τριαθλητές και δρομείς

10 ιδανικές διατροφικές συμβουλές για τριαθλητές και δρομείς

Οι διατροφικές ανάγκες των αθλητών αντοχής είναι πολύ συγκεκριμένες, αλλά όχι περίπλοκες. Αυτό που πρέπει να έχει κανείς στο μυαλό του, είναι ότι χρειάζεται ενέργεια.

Ειδικά όσοι προπονούνται για τρίαθλο, αλλά και εκείνοι που τρέχουν μεγάλες αποστάσεις, οφείλουν μαζί με την προπόνησή τους να προσέχουν και τη διατροφή τους, με κύριο στόχο την προστασία του οργανισμού τους.

Ο Κέβιν Κάρελ, επικεφαλής του διατροφικού τμήματος στο Αγγλικό Ινστιτούτο Αθλητισμού και διατροφολόγος, δημοσίευσε πρόσφατα μια λίστα με διατροφικές συμβουλές για όσους προπονούνται συστηματικά και οι οποίες δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα της Xterra.

Ακολουθούν 10 τροφές που ο μέσος δρομέας πρέπει να έχει απαραίτητα μέσα στην καθημερινή διατροφή του.

1. Πρωτεΐνες

Πάντα να έχετε στο μυαλό σας πως οι πρωτεΐνες επιδιορθώνουν τους μύες έπειτα από την υπερπροσπάθεια της προπόνησης και σας επιτρέπουν να προσαρμόζεστε και να ανακάμπτετε από την προπόνηση. Στόχος είναι να παίρνετε περίπου 0,3 γραμμάρια ανά κιλό που ζυγίζετε. Για έναν αθλητή 70 κιλών, το ιδανικό είναι περίπου 20 γραμμάρια.

2. Το «τρίο της καλής φόρμας»

Πρωτεΐνες, λαχανικά και υδατάνθρακες: αυτή είναι η τέλεια σύνθεση για ένα πιάτο. Τα φρούτα και τα λαχανικά εμπεριέχουν βιταμίνες και ανόργανα άλατα. Οι υδατάνθρακες σας δίνουν ενέργεια. Προσπαθήστε να τρώτε ποιοτικούς, μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως οι γλυκοπατάτες ή η βρώμη.

3. Καλά λιπαρά

Τα καλά λίπη (λιπαρά) βελτιώνουν τη λειτουργία του οργανισμού και συνθέτουν κυτταρικά τοιχώματα. Προσθέστε καρύδια στα δημητριακά σας ενώ φάτε ψάρια όπως ο σολομός ή το σκουμπρί, μερικές φορές την εβδομάδα. Θα μπορούσατε επίσης να κόψετε ένα αβοκάντο στα δύο και να φτιάξετε σάντουιτς με τις δυο φέτες του, βάζοντας ένα βραστό αυγό στη μέση. Είναι και νόστιμο και θρεπτικό.

4. Φρούτα

Όταν μιλάμε για φρούτα, μιλάμε για φρέσκα και όχι αποξηραμένα ή κατεψυγμένα. Τόσο απλά.

5. Ανάμεικτα ροφήματα

Το μπλέντερ είναι ένα πολύ καλό μέσο για να πάρετε ένα συμπυκνωμένο γεύμα από φρούτα και λαχανικά. Ένα πρωινό smoothie ειδικά είναι ό,τι πρέπει στον τομέα της ανάκαμψης. Απλά βάλτε στο ίδιο μπλέντερ γάλα, μπανάνα και μούρα και έχετε ένα τέλειο μείγμα ανάκαμψης.

6. Παντζάρι

Σε συνέχεια του προηγούμενου σημείου, προσθέστε και λίγο παντζάρι στο smoothie σας. Οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει θετική επίδραση επίδοσης στους αθλητές αναψυχής.

7. Μικρά γεύματα

Είναι προτιμότερο να τρώτε μικρότερα αλλά πιο συχνά γεύματα, αν κάνετε σκληρή προπόνηση. Αν τρώτε κανονικά γεύματα, τότε το μέγεθός τους ισοδυναμεί με ένα μικρότερο αν προπονείστε σκληρά.

8. Μη επεξεργασμένο κρέας

Γενικά, το επεξεργασμένο κρέας, όπως οι φέτες ζαμπόν είναι μια κακή, διατροφική συνήθεια και καλό είναι να την αποφεύγετε. Επισκεφθείτε τον χασάπη σας και αγοράστε ποιοτικό κρέας: είναι καλύτερο για την υγεία σας και για την απόδοσή σας. Ψήστε το και διατηρήστε το στο ψυγείο για τα τοστ σας.

9. Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και συνδέεται με την υγεία των οστών. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η βιταμίνη D είναι καθοριστική για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και μια αρμονική μυϊκή λειτουργία. Η βιταμίνη D εξασφαλίζεται μέσω του ήλιου, οπότε κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορείτε να παίρνετε συμπληρώματα βιταμίνης D.

10. Νερό

Τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων παραμένουν αναλλοίωτα αν μαγειρεύουμε με νερό. Με άλλα λόγια, αν χρησιμοποιείτε το νερό για να κάνετε σάλτσες, θα εξακολουθείτε να λαμβάνετε θρεπτικές ουσίες σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ οτι αν μαγειρεύετε με λάδι. Προσθέστε μια κουταλιά λάδι όταν πια το φαγητό σας έχει ετοιμαστεί.

Διαβάστε ακόμα: Η διατροφική υποστήριξη και η ενυδάτωση του ορεινού δρομέα

Έξι τροφές που θα σας δώσουν την αναγκαία βιταμίνη D για τον οργανισμό σας

Έξι τροφές που θα σας δώσουν την αναγκαία βιταμίνη D για τον οργανισμό σας

Ονομάζεται η βιταμίνη του ήλιου και υπάρχει λόγος για αυτό. Ο λόγος για την βιταμίνη D, τη βιταμίνη εκείνη που αποτελεί βασική ανάγκη για τον οργανισμό σας, όταν και ο ήλιος δεν είναι πολύ έντονος με αποτέλεσμα να χρειάζεται να αναπληρώνονται με κάποιο τρόπο οι ιδιότητές του.

«Η βιταμίνη D βοηθά στη διατήρηση της οστικής, μυϊκής και ανοσοποιητικής υγείας, κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν δηλαδή το φως του ήλιου δεν είναι ιδιαίτερα έντονο», επιβεβαιώνει η διαιτολόγος Λίζα Μπρούνο.

Με δεδομένο πως το τελευταίο που θα θέλατε τους χειμερινούς μήνες είναι να έχετε χαμηλά ποσοστά βιταμίνης D στο αίμα σας, ακολουθούν ορισμένες τροφές που εμπεριέχουν πλούσιες ποσότητες βιταμίνης D:

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, η ρέγγα και ο τόνος δεν είναι μόνο καλά για την καρδιά και τον εγκέφαλό σας, χάρη στα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τους, αλλά παρέχουν και μπόλικη βιταμίνη D. Ταυτόχρονα, το λίπος στα συγκεκριμένα ψάρια βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει αποτελεσματικά τη βιταμίνη D.

Γάλα και χυμός πορτοκαλιού

Η βιταμίνη D βρίσκεται επίσης στο γάλα και στον χυμό πορτοκαλιού, αν και σε σημαντικά μικρότερες ποσότητες από το λιπαρό ψάρι. Συγκεκριμένα, ένα φλιτζάνι με χυμό πορτοκάλι περιέχει περίπου το 17% της καθημερινής απαιτούμενης ποσότητας ενώ η αντίστοιχη ποσότητα σε γάλα περιέχει ένα 16%. Επιπλέον, μπορεί το ασβέστιο να είναι το βασικό θρεπτικό συστατικό για την υγεία των οστών αλλά για να απορροφηθεί είναι απαραίτητη η βιταμίνη D, οπότε με το να πίνεις γάλα πετυχαίνεις και τα δύο.

Δημητριακά

Πολλά δημητριακά εμπλουτίζονται με βιταμίνη D και η καλύτερη μέθοδος είναι να τα συνδυάζετε με γάλα και χυμό πορτοκαλιού ώστε να έχετε ένα ισορροπημένο πρωινό που με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D.

Αυγά

Τα αυγά δεν είναι απλά μια εξαιρετική πηγή άπαχης πρωτεΐνης, αλλά ένα από αυτά περιέχει και το 7% των ημερήσιων αναγκών σας σε βιταμίνη D. Παρά το γεγονός ότι το αυγό έχει κακή φήμη, όλες οι οδηγίες διατροφής για το 2015 έθεσαν το όριο των 300 mg στη χοληστερίνη της καθημερινής μας διατροφής. Ένα αυγό έχει 200 mg, κάτι που σημαίνει ότι είναι ασφαλές για τους περισσότερους υγιείς ανθρώπους να τρώνε λίγα αυγά την ημέρα.

Μανιτάρια

Ορισμένα μανιτάρια αλλιεργούνται υπό το φως του ήλιου, κάτι που τα καθιστά μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης D. Ειδικά για τους ανθρώπους που ακολουθούν χορτοφαγικές ή vegan δίαιτες και δεν τρώνε αυγά, ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα, τα μανιτάρια είναι η τέλεια επιλογή για πρόσληψη βιταμίνης D.

Διαβάστε ακόμα: Βιταμίνη C: Απαραίτητη για τους δρομείς, ποια τρόφιμα έχουν την περισσότερη

 

 

 

 

 

 

Ροφήματα που βοηθούν στην καύση του περιττού λίπους

Ροφήματα που βοηθούν στην καύση του περιττού λίπους

Mπορεί όλοι να θεωρούν το πράσινο τσάι ως το πλέον ενδεδειγμένο ρόφημα για την καύση του περιττού λίπους, ωστόσο υπάρχουν και άλλα ροφήματα που βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση και δεν έχετε παρά να τα δοκιμάσετε.

Νερό

Για να κάψεις αποτελεσματικά το λίπος, το σώμα σου πρέπει να είναι ενυδατωμένο (το σώμα μας αποτελείται από 70% νερό, έτσι η ενυδάτωση είναι το κλειδί για πολλές μεταβολικές και άλλες διαδικασίες). Χωρίς αρκετό νερό, το συκώτι πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να επεξεργαστεί τα τρόφιμα, έτσι ο μεταβολισμός επιβραδύνεται. Επιπλέον, το νερό σε κρατά χορτάτο έτσι είναι λιγότερο πιθανό να φας ένα σνακ εάν δεν είσαο πραγματικά πεινασμένος.

Φρουτοχυμός – Κράνμπερι και αχλάδι

Ο χυμός αυτός δεν θα σας βοηθήσει απλά να χάσετε βάρος τονώνοντας το μεταβολισμό σας (τη φυσική πηγή καύσης λίπους του σώματός σου), αλλά επίσης θα αυξήσει τα συνολικά επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό σας και θα δώσει στο σώμα σας όλες τις σημαντικές βιταμίνες και πρωτεΐνες που χρειάζεται τόσο πολύ. Ταυτόχρονα, είναι γνωστό πως ο χυμός κράνμπερι είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη διαφόρων μολύνσεων της κύστης, όπως της πρόληψης με το βακτήριο E-coli.

Χαμομήλι

Το χαμομήλι αποτελεί ένα ελαφρύ ρόφημα που βοηθά στη χαλάρωση αλλά και την αποτοξίνωση. Βασικό που πρέπει να ξέρετε. Δεν χρειάζεται να το βράσετε γιατί θα χαθούν τα αιθέρια έλαιά του. Ρίξτε ζεστό νερό και είστε έτοιμες. Αν νιώθετε την κοιλιά σας πρησμένη, πιείτε 2-3 κούπες χαμομήλι την ημέρα και θα δείτε θεαματικά αποτελέσματα.

Κουρκουμάς με λεμόνι

Ο κουρκουμάς βοηθά στη διάσπαση του λίπους και ρυθμίζει το μεταβολισμό του σώματος. Για φοβερή αποτοξίνωση και ενέργεια ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα ποτήρι νερό στο οποίο έχετε ρίξει το χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι, μία κουταλιά μέλι και ένα κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά.

Χυμοί από λαχανικά

Δοκιμάστε να καταναλώσετε ένα ποτήρι χυμό λαχανικών πριν από κάθε κύριο γεύμα σας μέσα στην ημέρα. Έρευνα από το πανεπιστήμιο της Πενσιλβανίας των ΗΠΑ έδειξε ότι ένα ποτήρι χυμού λαχανικών πριν από το δείπνο, κάνει το σώμα να καίει κατά μέσο όρο 135 περισσότερες θερμίδες.

Λιποδιαλυτικό ρόφημα με μήλο και κανέλα

Είναι γνωστό πως η κανέλα βοηθά στην ενεργοποίηση και ενίσχυση του μεταβολισμού μας, αλλά μαζί με το μήλο η γεύση είναι εξαιρετική. Εδώ τώρα θα χρειαστείτε ένα λίτρο νερό, μερικές λεπτές φέτες από ένα μήλο και ένα ξυλάκι κανέλας ή εναλλακτικά κανέλα σε σκόνη. Θα πρέπει να το βάλετε στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα, ενώ μόλις το πιειτε όλο μπορείς να το ξανά γεμίσετε χρησιμοποιώντας τα ίδια μήλα και το ξυλάκι της κανέλας, για ακόμη τρεις φορές.

Μαϊντανός

Μπορεί να έχετε συνηθίσει να τον απολαμβάνετε στα φαγητά , όμως ήρθε η ώρα να τον καταναλώσετε με διαφορετικό τρόπο. Το αφέψημα μαϊντανού μειώνει την όρεξη και βοηθά στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας. Βράστε νερό, ρίξτε μέσα μισό φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό και άφηστε το για περίπου ένα τέταρτο. Έπειτα σουρώστε, προσθέστε λίγες σταγόνες λεμονιού και καταναλώστε το.

Λουίζα

Το βότανο αυτό θα σας βοηθήσει να κάψεις το περιττό λίπος και να ρυθμίσετε τον μεταβολισμό σας. Με τρεις κούπες την ημέρα θα καταφέρετε να κοντρολάρετε το αίσθημα πείνας.

Διαβάστε ακόμα: Νερό με χυμό λεμονιού: Γιατί μπορεί να γίνει ο καλύτερός σας φίλος;

Πέντε λόγοι που νιώθετε συνέχεια πεινασμένοι

Πέντε λόγοι που νιώθετε συνέχεια πεινασμένοι

Εχουν περάσει μόλις 30 λεπτά από το τελευταίο σας γεύμα και ήδη σκέφτεστε τι θα φάτε; Γιατί είστε τόσο πεινασμένοι; Νιώθετε κενό το στομάχι και δεν είστε σίγουροι για το ποιος είναι ο λόγος.

Εάν έχετε γρήγορο μεταβολισμό, το σώμα σας χρειάζεται περισσότερη τροφή και αυτό συνεπάγεται ένα πιο έντονο αίσθημα της πείνας. Αν είστε αφυδατωμένοι, ο εγκέφαλος μπορεί να μπερδεύει την ανάγκη για νερό με αυτή για τροφή και αν δεν κοιμάστε επαρκώς, είναι επόμενο να έχετε συχνά αυξανόμενη όρεξη για φαγητό.

Η υπερβολική κατανάλωση τροφής μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του βάρους και αυτό με την σειρά του σε παχυσαρκία.  Τα άτομα με τέτοιου είδους προβλήματα, έχουν κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2, οστεοαρθρίτιδα, υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιοαναπνευστικά θέματα.

Αρχικά θα πρέπει να καταλάβετε γιατί νιώθετε συνέχεια πεινασμένοι και έπειτα θα πρέπει να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα για να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες.

Ακολουθούν 5 λόγοι για τους οποίους νιώθετε συνέχεια πεινασμένοι:

Απλά σας λείπει νερό

Πολλές φορές οι άνθρωποι μπερδεύουν την δίψα με την πείνα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «livestrong.com», το ίδιο τμήμα του εγκεφάλου είναι υπεύθυνο για την ερμηνεία των ενδείξεων της δίψας αλλά και της έλλειψης τροφής που συχνά νιώθουμε. Την επόμενη φορά που νομίζετε πως το στομάχι σας είναι άδειο, πιείτε νερό περιμένετε περίπου 15 λεπτά και δείτε στην συνέχεια αν αυτό το αίσθημα έχει διαφοροποιηθεί.

Όταν αγχώνεστε, τρώτε

Έχετε υποστεί μεγάλη πίεση τελευταία; Είναι ένας από τους λόγους που αισθάνεστε πεινασμένοι. Το στρες έχει αποδειχθεί πως οδηγεί σε συχνά σε αυξημένη κατανάλωση τροφής.  Αυτό συμβαίνει διότι τα συστατικά σε κάποια τρόφιμα (πχ η ζάχαρη), μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα. Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο, θα πρέπει να μάθετε να ελέγχετε την πίεση. Δοκιμάστε τον διαλογισμό και κρατήστε ένα ημερολόγιο με τα τρόφιμα που καταναλώνετε.

Τρώτε πολύ γρήγορα

Χρειάζονται περίπου 20 λεπτά από την στιγμή που αρχίζετε να τρώτε μέχρι ο εγκέφαλος να στείλει το μήνυμα πως είστε πλήρεις. Με το να τρώτε πολύ γρήγορα δεν δίνετε στον εγκέφαλο τον χρόνο που απαιτείται για να επεξεργαστεί τα δεδομένα. Απλά χαλαρώστε λίγο τον ρυθμό την ώρα του γεύματος.

Δεν κοιμάστε αρκετές ώρες

Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με την αυξημένη όρεξη και την πείνα. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, άτομα που κοιμούνται λιγότερες από έξι ώρες την μέρα έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι σε σχέση με εκείνους που κοιμούνται 7-9 ώρες.

Πίνετε συχνά αλκοόλ

Εχετε παρατηρήσει πως σας ανοίγει η όρεξη όταν καταναλώνετε αλκοόλ; Αυτό γίνεται γιατί επηρεάζει το επίπεδο σακχάρου στο αίμα, ευαισθητοποιεί την απόκριση του εγκεφάλου στις μυρωδιές των φαγητών και δημιουργεί την επιθυμία υπερκατανάλωσης τροφής, ιδίως στις γυναίκες.

Διαβάστε ακόμα: Τροφές που συμβάλουν στην απώλεια κιλών και σας χορταίνουν!

Γιατί οι φακές θεωρούνται το “όσπριο του αθλητή”;

Γιατί οι φακές θεωρούνται το “όσπριο του αθλητή”;

Ενισχύστε την απόδοση σας με φακές. Αυτά τα μαγικά όσπρια, που κάνουν καλό στην καρδιά και είναι γεμάτα βιταμίνες και μέταλλα, ενώ αν συνδυαστούν με άλλα τρόφιμα σε συνταγές αποτελούν πηγές ενέργειας και πρωτεΐνης.

Ας δούμε τις ποικιλίες:

Καφέ: Η ποικιλία αυτή είναι η πρώτη που μας έρχεται στο μυαλό, μιας και είναι ο πιο κοινός τύπος και τη βρίσκουμε παντού. Κρατούν το σχήμα τους, αλλά γίνονται… ευαίσθητες όταν είναι παραμαγειρεμένες και διαλύονται.

Μαύρες: Είναι οι μικρότερες από τις περισσότερες ποικιλίες. Διατηρούν το σχήμα τους και μπορεί να μετατραπούν σε σκούρο πράσινο όταν μαγειρευτούν. Ιδανικό για κατσαρόλες.

Πράσινες: Είναι γνωστές ως γαλλικές φακές. Οι σπόροι έχουν μια γήινη γεύση και διατηρούν το σχήμα τους όταν μαγειρεύονται.

Πορτοκαλί: Είναι η πιο κοινή ποικιλία φακής που χρησιμοποιείται στη Μέση Ανατολή. Οι πορτοκαλί φακές τείνουν να χάνουν το σχήμα τους όταν ψήνεται, που τους καθιστά καλό για σούπες και πουρέ.

Κόκκινες: Με μια ήπια και γήινη γεύση, οι κόκκινες φακές γίνονται γρήγορα και συνδυάζονται καλά με τα ινδικά μπαχαρικά. Μπορούν επίσης να δημιουργήσει σαλτσες για ντιπ και σούπες βελουτέ.

Κίτρινες φακές: Στην Ινδία τις χρησιμοποιούν περισσότερο για σούπες (μαζί με πορτοκαλί φακές). Πωλούνται «σπασμένες», πράγμα που σημαίνει ένα πιο γρήγορο να μαγειρευτούν.

Για παράδειγμα ένα super υγιεινό και παράλληλα έξτρα θρεπτικό και νόστιμο φαγητό είναι το παρακάτω:

lentilsloppyjoes_2220

Υλικά
1 φλιτζάνι φακές
½ φλιτζάνι Κινόα
4 φλιτζάνια λαχανικών ψιλοκομμένα (καρότα, φρέσκο κρεμμύδι, μανιτάρια)
1 ντομάτα ψιλοκομμένη
1 κίτρινο κρεμμύδι
1 κόκκινη πιπεριά
2 κουταλιές της σούπας τσίλι σε σκόνη
2 κουταλιές της σούπας μέλι
1 κουτ. σκόρδο σε σκόνη (ή 2-3 σκελίδες φρέσκο​​)
1 κουτ. νιφάδες τσίλι ( προαιρετικά)
Αλάτι και πιπέρι

Οδηγίες
Βάλτε όλα τα συστατικά (εκτός από την Κινόα) σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και μαγειρέψτε 3-4 ώρες. Δοκιμάζετε συχνά για να δείτε αν έχουν βράσει όλα τα συστατικά. Σκοπός μας είναι να παραμείνει ένας πουρές χωρίς πολλά υγρά, χωρίς ωστόσο να έχουν χάσει το σχήμα τους οι φακές και τα λαχανικά μας. Μόλις είναι έτοιμο αποσύρετε από τη φωτιά την κατσαρόλα. Ανακατέψτε με την Κινόα την οποία προηγουμένως έχετε βράσει και σουρώσει. Την Κινόα την ξεπλένετε, την βράζετε για 15 λεπτά και την αφήνετε μέσα στο νερό για άλλα 10 λεπτά πριν την σουρώσετε.  Σερβίρετε πάνω από ψωμί ολικής αλέσεως ή με καστανό ρύζι και ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο. Η μερίδα είναι για 4 άτομα.

Διατροφικές Πληροφορίες
Θερμίδες ανά μερίδα (χωρίς να υπολογίζονται το ψωμί ή ρύζι) : 369
Υδατάνθρακες: 71 g
Φυτικές Ίνες: 16 g
Πρωτεΐνη: 17 g
Συνολικού λίπους: 2 g
Κορεσμένο λίπος 0 g
Νάτριο: 388 mg

Οι φακές αποτελούν μια καλή και φθηνή λύση για όσους αθλούνται και τρώγονται και σαν σαλάτα. Μπορείτε δηλαδή να τις βράσετε μέσα σε αλατισμένο νερό, να τις σουρώσετε και να τις ανακατέψετε με ρύζι ή κινόα και λαχανικά που ταιριάζουν (πιπεριά, ντομάτα, κρεμμυδάκι φρέσκο, καρότο) και ραντίζοντας με ελαιόλαδο και ξίδι μπαλσάμικο κατά το δοκούν, να απολαύσετε ένα εξαιρετικό κρύο πιάτο.

x

Send this to a friend