Γιατί τα αυγά είναι η καλύτερη τροφή μετά την προπόνηση;

Photo by David B Townsend on Unsplash

Γράφει η Έφη Καδόγλου (Διαιτολόγος – Διατροφολόγος)*

Ο ανθρώπινος οργανισμός, λόγω της έντονης σωματικής δραστηριότητας σε μια προπόνηση καταναλώνει αρκετή ενέργεια. Προκειμένου, να ανακάμψει χρειάζεται ένα γρήγορο και θρεπτικό σνακ εντός 30-60 λεπτών μετά την ολοκλήρωση της προπόνησης.

Έρευνες, μάλιστα δείχνουν ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, όπως είναι τα αυγά μετά την προπόνηση, βοηθά το σώμα να αποκαταστήσει τις «καταπονημένες» μυϊκές ίνες και να αναπτύξει τους μυς. Η πρωτεΐνη είναι ιδιαίτερα χρήσιμη μετά από ασκήσεις αντιστάσεων όπως η προπόνηση με βάρη και η άρση βαρών. Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε περίπου 20 με 25 γραμμάρια πρωτεΐνης στο γεύμα σας μετά την προπόνηση!

Τρέξιμο: Η διατροφή όλης της ημέρας κλειδί για τη σωστή αποκατάσταση

Αυγά: το τέλειο σνακ μετά την προπόνηση

Τα αυγά έχουν πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, είναι με λίγες θερμίδες και παρέχουν εννέα απαραίτητα αμινοξέα (γνωστά και ως δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης). Πιο συγκεκριμένα, η λευκίνη, είναι ένα από τα αμινοξέα και βρίσκεται σε μεγάλη περιεκτικότητα στα αυγά. Βάση ερευνών φάνηκε ότι αυτό το αμινοξύ μπορεί να είναι ένα έναυσμα για αυξημένο μεταβολισμό των μυών, όταν η πρωτεΐνη καταναλώνεται μετά την άσκηση.

Πόσα αυγά μπορούμε να τρώμε την ημέρα;

Επιπλέον, τα αυγά πέρα από τις πρωτεϊνες και πιο συγκεκριμένα ο κρόκος του αυγού περιέχει σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών A, D, B12, σιδήρου, φυλλικού οξέος και ψευδάργυρου. Επομένως, η θρεπτική αξία που έχουν τα αυγά τα καθιστούν μια γρήγορη και αποτελεσματική μετα-προπονητική τροφή, για βέλτιστη μυϊκή αποκατάσταση.

Σύμφωνα με έρευνες, έχει φανεί ότι η κατανάλωση ολόκληρων αυγών διεγείρει την ανάπτυξη και επιδιόρθωση των μυών, καθώς και τη πρωτεϊνοσύνθεση πολύ περισσότερο από τη κατανάλωση μόνο των ασπραδιών του αυγού. Έτσι, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα θρεπτικά συστατικά στον κρόκο, βοήθησαν στην πιο αποτελεσματική τόνωση των μυών.

Σχετικά με τον τρόπο μαγειρέματος του αυγού, οι τρόποι που ενδείκνυται είναι είτε βραστά, είτε χτυπητά για ομελέτα με λίγο ελαιόλαδο.

Πρωτεΐνη + υδατάνθρακες = απαραίτητος συνδυασμός

Πέρα από τις πρωτεΐνες που χρειάζονται μετά τη προπόνηση, εξίσου σημαντικό ρόλο έχουν και οι υδατάνθρακες. Οι ειδικοί συνιστούν τον συνδυασμό πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας (όπως τα αυγά) και απλών υδατανθράκων που χωνεύονται εύκολα, για ανεφοδιασμό μετά την προπόνηση.

Αυτός ο ισχυρός συνδυασμός βοηθά το σώμα με δύο τρόπους:

  • η πρωτεΐνη συμβάλλει στην οικοδόμηση και επιδιόρθωση των μυών και
  • οι υδατάνθρακες βοηθούν στην αναπλήρωση του γλυκογόνου του σώματός σας.

Το γλυκογόνο είναι η αποθήκευση υδατανθράκων που χρησιμοποιείται από το σώμα σας ως καύσιμο κατά τη διάρκεια μιας έντονης προπόνησης. Τα φρούτα, οι πατάτες, τα κράκερ, το λευκό ρύζι και τα λευκά ψωμιά είναι όλα πηγές εύπεπτων υδατανθράκων.

Μετα-προπονητικό γεύμα: ιδανικά χρησιμοποιείστε 3 ολόκληρα αυγά βραστά ή χτυπητά για ομελέτα (21γρ. πρωτεϊνης) + 2 φέτες λευκό ψωμί (4,4γρ. πρωτεϊνης) = 25,4γρ. πρωτεϊνης

*ωστόσο συνοδεύουμε πάντα σαλάτα με λαχανικά εποχής ή χρησιμοποιούμε λαχανικά στο μαγείρεμα του γεύματος, για να προστεθούν φυτικές ίνες και να έχουμε καλύτερο κορεσμό.

Δέκα πράγματα που δεν γνωρίζετε για τα αυγά

Συμπερασματικά

Η σωστή διατροφή κατά την αποκατάσταση είναι το σημείο κλειδί, προκειμένου να καλύψετε τις διατροφικές ανάγκες του οργανισμού σας μετα-προπονητικά.

Πιο συγκεκριμένα, είναι απαραίτητο να συνδυαστούν πρωτεΐνες και υδατάνθρακες μαζί, για για καλύτερη αναδόμηση των μυών και αναπλήρωση των αποθεμάτων γλυκογόνου.

Ωστόσο, προκειμένου να λάβετε τα μέγιστα οφέλη για την υγεία σας, είναι σημαντικό να σκεφτείτε 3 πράγματα σχετικά με την πρωτεΐνη:

  • τον χρόνο που καταναλώνετε την πρωτεΐνη (30-60’ λεπτά μετά την προπόνηση),
  • την κατανομή μέσα στην ημέρα (κάλυψη συνολικής πρωτεΐνης μέσα στην ημέρα και όχι μόνο μετά την προπόνηση) και
  • την ποιότητα (ιδανικά επιλέξτε ολόκληρα βραστά ή χτυπητά αυγά μετά την προπόνηση).

Αυτό που κάνει τα αυγά ιδανική επιλογή μετα-προπονητικού γεύματος είναι ότι συμβάλλουν άμεσα στην αύξηση της μυϊκής μάζας και παρεμποδίζουν την απώλεια της. Επιπλέον, καλύπτουν το 5-10% των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνη, παρέχοντας πληθώρα θρεπτικών συστατικών και απαραίτητων αμινοξέων, για καλύτερη αποκατάσταση των μυών.

Διαβάστε επίσης: Μέλι: Καλύτερες επιδόσεις και αποτελεσματικότερη αποκατάσταση!

Πηγή: www.fmh.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Συνταγές με ζυμαρικά πλούσιες σε πρωτεΐνη για όσους αθλούνται

Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητο κομμάτι της διατροφής όσων αθλούνται. Ακόμα περισσότερο, όταν ταυτόχρονα έχουμε και πρόσληψη πρωτεϊνών, που είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση των μυών.

Δείτε παρακάτω ορισμένες συνταγές από το runnersworld.com και κυρίως δοκιμάστε τες:

1/ Ζυμαρικά με ντομάτα και μοτσαρέλα

Για 4-6 μερίδες
450 γραμμάρια ζυμαρικών (όπως rigatoni)
5 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
5-6 μικρές ντομάτες, ψιλοκομμένες
225g μοτσαρέλα τριμμένη
Μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Μαϊντανός κομμένος σε μικρά κομμάτια
Μαύρο πιπέρι
Τριμμένο τυρί pecorino

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το λάδι, το σκόρδο, τις ντομάτες, τη μοτσαρέλα, το βασιλικό και το μαϊντανό, στη συνέχεια κάντε ελαφρύ ανακάτεμα. Στραγγίξτε τα ζυμαρικά, ρίξτε τα στο μπολ και έπειτα προσθέστε τον πολτό και αν χρειαστεί επιπλέον λάδι.Για το τέλος, προσθέστε μαύρο πιπέρι και τριμμένο τυρί για γαρνίρισμα.

2/ Πικάντικο μπρόκολο με ζυμαρικά και λουκάνικα

Για 6 μερίδες
450g μακαρόνια farfalle (ή οποιοδήποτε είδος που σας αρέσει)
4 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
450g λιωμένο λουκάνικο, κομμένο σε τεμάχια 2,5 εκ
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
350g μπρόκολο, ψιλοκομμένο
Μαϊντανός κομμένος σε μικρά κομμάτια
Kόκκοι κόκκινου πιπεριού ή καυτό τσίλι
Τριμμένο τυρί pecorino για γεύση

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε δύο κουταλιές λάδι σε μια μέτρια θερμοκρασία. Ρίξτε στην συνέχεια το λουκάνικο και περιμένετε να ροδίσει. Προσθέστε το σκόρδο και το μπρόκολο, ανακατεύοντας για ένα ή δύο λεπτά. Στραγγίστε τα ζυμαρικά και ρίξτε τα στην κατσαρόλα με το εναπομείναν λάδι, καθώς και τον μαϊντανό και το πιπέρι. Προσθέστε αλάτι και μαύρο πιπέρι στη γεύση. Μπορείτε να βάλετε από πάνω τριμμένο τυρί.

3/ Ζυμαρικά μαγειρεμένα με θαλασσινά

Για 8 μερίδες
450g σπαγγέτι
900g ψαριών και οστρακοειδών (όπως μπακαλιάρος, μύδια και γαρίδες)
4 μεγάλες ντομάτες, ψιλοκομμένες
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 80 ml
Τεμαχισμένα φύλλα μαϊντανού για γαρνιτούρα

Οδηγίες: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190C. Κόψτε τα ψάρια σε κομμάτια μήκους περίπου 6 εκατοστών, καθαρίστε τα μύδια και ξεφλουδίστε τις γαρίδες. Ρίξτε στο τηγάνι τις ντομάτες, το σκόρδο, το λάδι, το μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι για γεύση. Καλύψτε με ένα καπάκι και μαγειρέψτε για 10 λεπτά. Ανακατέψτε τα ψάρια με αλάτι και πιπέρι και προσθέστε απαλά στις ντομάτες. Καλύψτε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή έως ότου το ψάρι γίνει αδιαφανές.
Διασκορπίστε τα οστρακοειδή πάνω από την κορυφή, καλύψτε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να ανοίξουν όλα τα κελύφη και οι γαρίδες γίνουν ροζ. Ενώ τα θαλασσινά ετοιμάζονται, μαγειρεύετε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίξτε τα. Προσθέστε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με τα θαλασσινά και ανακατέψτε απαλά. Πασπαλίστε με μαϊντανό και σερβίρουμε.

4/ Λαζάνια με μυρωδικά και τυριά

Για 6-8 μερίδες
340g λαζάνια
2 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
450g βόειου κρέατος (ή λουκάνικο, ή ανάμεικτα)
1.35L σάλτσα ντομάτας ή ψιλοκομμένες ντομάτες
170g πάστα ντομάτας
Μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Μαϊντανός κομμένο σε φύλλα
½ κουταλάκι αποξηραμένης ρίγανης
425g τυρί ricotta
225g μοτσαρέλα, τριμμένη
225g μοτσαρέλα, κομμένη σε φέτες
50g τυρί pecorino

Οδηγίες: Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 190C. Μαγειρέψτε τα λαζάνια σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Στραγγίστε και αφήστε τα σε ένα μόνο στρώμα στο χαρτί ψησίματος. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε το λάδι σε μια μέση θερμοκρασία Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό. Προσθέστε το κρέας και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για πέντε λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας, την πάστα ντομάτας και τα μυρωδικά και ανακατέψτε για να τα συνδυάσετε. Μειώστε τη θερμοκρασία και σιγοβράστε τη σάλτσα για 15 λεπτά. Βάλτε ¼ της σάλτσας σε ένα σκεύος 35cm x 7.5cm x 25cm. Ρίξτε την πρώτη στρώση με τα λαζάνια και έπειτα το 1/3 της υπόλοιπης σάλτσας, εξασφαλίζοντας πως τα ζυμαρικά καλύπτονται επαρκώς. Ρίξτε 1/3 από την μοτσαρέλα και το τυρί ricotta. Eπαναλάβετε 3 φορές το ίδιο για να δημιουργήσετε τρεις στρώσεις. Ρίξτε τα τυριά που απέμειναν στην κορυφή. Ψήστε για 45 λεπτά και αφήστε το φαγητό για 15 λεπτά να συνέλθει προτού σερβίρετε.

5/ Ζυμαρικά με φρέσκα λαχανικά

Για 6-8 μερίδες
450g λεπτά σπαγγέτι
4 μεσαίες ντομάτες, ψιλοκομμένες
1/2 μικρό λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
450g πράσινα φασολάκια σόγιας
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 80 ml
Μαύρο πιπέρι και αλάτι

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Τοποθετήστε τη ντομάτα, το κρεμμύδι και τα φασολάκια σε ένα μεγάλο μπολ. Αδειάστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τα στο μπολ. Προσθέστε λάδι, αλάτι και πιπέρι για γεύση. Ανακατέψτε ελαφρά και σερβίρετε.

6 / Σπαγγέτι με αυγά

Για 4 μερίδες
450g σπαγγέτι
675g σάλτσα ντομάτας ή τεμαχισμένες ντομάτες
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 μέτριο κρεμμύδι, αποφλοιωμένο
6 μεγάλα ψημένα αυγά, αποφλοιωμένα
Τριμμένο τυρί pecorino

Οδηγίες: Σε μια βαθιά κατσαρόλα, θερμαίνετε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το βούτυρο και το κρεμμύδι και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει όλο το βούτυρο. Προσθέστε τα αυγά και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά. Ξεχωριστά, μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίστε και χωρίστε ανάμεσα σε τέσσερα μπολ σερβιρίσματος.

7/ Λιγκουίνι με αχιβάδες

Για 4-8 μερίδες
450g λιγκουίνι
2 κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
450g αχιβάδες
Κρέμα γάλακτος 80 ml
50g τυρί pecorino
Mαϊντανός κομμένο σε φύλλα

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα λιγκουίνι σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε το λάδι και το βούτυρο σε μια μέση θερμοκρασία. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό. Προσθέστε τις αχιβάδες και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για άλλα πέντε λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα και το μισό πεκορίνο και ζεσταίνουμε μέχρις ότου βράσει το μείγμα. Αδειάστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τον μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε και σερβίρετε.

Διαβάστε ακόμα: Τα μακαρόνια ομορφαίνουν, δεν παχαίνουν

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Ημικρανίες: Πώς το μαγνήσιο μας ανακουφίζει

Abigail Keenan on Unsplash

Του Νίκου Καφετζόπουλου*

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε περισσότερα από 300 μεταβολικά μονοπάτια, όπως: η πρωτεϊνοσύνθεση, η σύνθεση DNA, η παραγωγή ενέργειας, η διατήρηση της υγείας της καρδιάς, των αγγείων, των νεύρων, των μυών και στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε πάρα πολλές βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού, μεταξύ των οποίων στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος, στη λειτουργία των μυών, στην υγεία της καρδιάς, στον σχηματισμό των οστών, καθώς και στην ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη. Πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν την προληπτική επίδραση του μαγνησίου και στην αντιμετώπιση της ημικρανίας, μιας και οι περισσότεροι ασθενείς με ημικρανίες παρουσιάζουν έλλειψη μαγνησίου.

Διατροφικοί… μύθοι που μας εμποδίζουν να χάσουμε βάρος

Μεταβολισμός μαγνησίου

Το διαιτητικό μαγνήσιο απορροφάται από τον οργανισμό σε ποσοστό 30% με 40%. Οι κύριες διατροφικές πηγές από τις οποίες προσλαμβάνεται είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα προϊόντα ολικής άλεσης. Γενικότερα, εντοπίζεται στο φύτρο και το πίτουρο του σιταριού, εξ’ ου και η υψηλότερη περιεκτικότητά του στα προϊόντα που είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες. Μερική από την ποσότητα του μαγνησίου που παίρνουμε καθημερινά (~10%) βρίσκεται και στο νερό.

Παθογένεση ημικρανίας και ο ρόλος του μαγνησίου

Παρατηρείται ότι η έλλειψη του μαγνησίου συσχετίζεται με βασικούς παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς που συνδράμουν στην εμφάνιση της ημικρανίας, όπως : μεταβολή στην απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών, συσσώρευση αιμοπεταλίων και αγγειοσυστολή.

Επιπλέον, η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει στην ενεργοποίηση και απελευθέρωση της ουσίας P. Η δράση αυτής της ουσίας έγκειται στις αισθητικές ίνες που προάγουν το αίσθημα του πόνου. Το μαγνήσιο επιδρά ευεργετικά στο νευρικό σύστημα μέσω αντιρρόπησης της αγγειοσυστολής, αναστολής της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων, σταθεροποίησης των κυτταρικών μεμβρανών και περιορισμού της παραγωγής φλεγμονωδών παραγόντων.

H χρυσή τομή για σωστή διατροφή το καλοκαίρι…

Συμπληρωματική χορήγηση μαγνησίου

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τη συχνότητα και τη βαρύτητα των επεισοδίων ημικρανίας.  Η συμπληρωματική χορήγηση συστήνεται πλέον  καθημερινά σε ασθενείς με κλινική υποψία υπομαγνησιαιμίας, με σκοπό τη μείωση της συχνότητας των επεισοδίων ημικρανίας.

Η δόση και το είδος του μαγνησίου παίζουν καταλυτικό ρόλο, έτσι ώστε να έχετε τα μέγιστα αποτελέσματα. Έμφαση πρέπει να δοθεί σε ασθενείς που εκδηλώνουν παρενέργειες (διάρροια, μυϊκή αδυναμία κ.α.), καθώς το μαγνήσιο σε υψηλές δόσεις εμφανίζει τοξικότητα και ντενδείκνυται επί παρουσίας ορισμένων παθήσεων (π.χ. νεφροπάθειες).

Διαβάστε επίσης: Να τρέχω γρήγορα ή αργά για να χάσω περισσότερο λίπος;

* Ο Νίκος Καφετζόπουλος είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Έχει γράψει το βιβλίο “Πρακτικός οδηγός Αθλητικής Διατροφής” και είναι συνεργάτης του runnfun.gr.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Editor Picks