Δέκα πράγματα που δεν γνωρίζετε για τα αυγά

Γράφει η Χριστιάνα Αμπατζή*

Όλοι ακούμε τους μύθους γύρω από τα αυγά: μην τρώτε πολλά αυγά θα κάνετε χοληστερίνη, να τρώτε μόνο το ασπράδι και όχι τον κρόκο, μέχρι 3 αυγά την εβδομάδα και άλλα πολλά!

Σε έρευνες που έχουν δημοσιοποιηθεί τελευταία, καταρρίπτεται αυτός ο μύθος και πλέον μας επιτρέπουν την κατανάλωση αυγών άφοβα. Αυτό δεν σημαίνει πως τρώω 15 καθημερινά, αλλά μπορώ να τρώω ένα αυγό τη μέρα χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Θα σας αναφέρω, λοιπόν, πιο κάτω 10 πράγματα για τα αυγά, που κάποιοι μπορεί να ξέρετε και κάποιοι όχι.

Πάμε να τα δούμε:

  • Το ασπράδι του αυγού περιέχει 16 θερμίδες και 4 γραμμάρια πρωτεΐνης , ενώ περιέχει το περισσότερο ποσοστό νερού του αυγού. Η ποσότητα σε λίπος είναι μηδενική σχεδόν , για το λόγο αυτό προτιμάται σε σχέση με τον κρόκο.
  • Ο κρόκος, από την άλλη, περιέχει 54 θερμίδες, 3 γραμμάρια πρωτεΐνης και 5 γραμμάρια λίπους, πράγμα που τον κάνει πιο λιπαρό από το ασπράδι.
  • Η πρωτεΐνη του ασπραδιού είναι πλούσια σε BCAAs, αμινοξέα διακλαδισμένης αλύσου, που βοηθάνε στην αύξηση της αθλητικής απόδοσης.
  • Μία ακόμα πρωτεΐνη που περιέχει το ασπράδι, είναι η ωαλβουμίνη, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη χρήση του αυγού στη ζαχαροπλαστική.
  • Από την άλλη ο κρόκος περιέχει τα περισσότερα μακροθρεπτικά και μικροθεπτικά συστατικά ολόκληρου του αυγού.
  • Επίσης, ακόμα μια ιδιότητα του κρόκου είναι πως είναι πλούσιος σε φωσφολιπίδια, πράγμα που του δίνει την ιδιότητα του γαλακτωματοποιητή. Ο γαλακτωματοποιητής είναι τρόφιμο με υψηλή τεχνολογική σημασία, δηλαδή χρησιμοποιείται στα εργαστήρια τροφίμων για πολλές διεργασίες.
  • Ένας λόγος που χρησιμοποιείται πολύ το αυγό από τους αθλητές είναι γιατί είναι εύπεπτο, καταναλώνεται γρήγορα μετά την άσκηση ενώ ένα ολόκληρο αυγό μας κάνει να χορτάσουμε εύκολα.
  • Το ασπράδι έχει την ιδιότητα του αφρισμού, η λεγόμενη μαρέγκα. Η καλύτερη μαρέγκα γίνεται με αυγό σε θερμοκρασία δωματίου και όχι από ψυγείο ενώ ο καλύτερος τρόπος είναι με σταθερό δοχείο στο χτύπημα και κινούμενο αναδευτήρα, κάνει πιο σταθερές μαρέγκες.
  • Σε περιπτώσεις που απορείτε γιατί το ασπράδι καμιά φορά στο βράσιμο είναι πιο βρασμένο σε σχέση με τον κρόκο, είναι γιατί ο κρόκος είναι πιο θερμοάντοχος, δηλαδή πήζει στους 65 βαθμούς κελσίου ενώ το ασπράδι στους 62 βαθμούς.
  • Τέλος , να ξέρετε πως ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματος του αυγού για να πάρουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά και να τα απορροφήσει το σώμα μας είναι το βραστό αυγό.

Το μικρό αυτό προϊόν, που έχει τόσο μεγάλη θρεπτική αξία, μπορεί τελικά να καταναλωθεί άφοβα. Το θετικό είναι πως με ένα αυγό μπορείς να μαγειρέψεις άπειρα πράγματα και με διάφορες εναλλαγές!

Διαβάστε επίσης: Πώς το αυγό οδηγεί σε μείωση βάρους και θωρακίζει τον οργανισμό!

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο www.fmh.gr

Previous ArticleNext Article

Ξεπεράστε την κούραση της ημέρας τρώγοντας σωστά

Δίνετε αγώνα για να αποκτήσετε την κατάλληλη ενέργεια το πρωί; Τα βράδια προσπαθείτε πολύ για να ξεπεράσετε την κούραση της ημέρας;

Είναι προφανές: ο τρόπος που τρώτε μέσα στην ημέρα δεν είναι ο κατάλληλος και ίσως πρέπει να τον αλλάξετε.

Για την ακρίβεια πρέπει να τονώσετε λίγο, μέσω της τροφής σας, τα επίπεδα ενέργειάς σας.

Ακολουθούν μερικές καλές συμβουλές:

Τροφές που μας φέρνουν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας

Να τρώτε πάντα πρωινό

Πολλοί άνθρωποι δεν τρωνε πρωινό λόγω της βιασύνης τους και της αγωνίας τους να μην αργήσουν στη δουλειά. Μεγάλο λάθος. Το πρωινό δίνει τα απαραίτητα ποσοστά ενέργειας στο σώμα σας ώστε να ξεκινήσει όσο το δυνατόν καλύτερα η μέρα σας και είναι ένα γεύμα που δεν πρέπει ποτέ να χάνετε. Συν τοις άλλοις, μας κρατάει χορτάτους και έτσι αποφεύγουμε τα περιττά γεύματα μέσα στην ημέρα.

Τρώτε πιο συχνά γεύματα αλλά σε μικρές ποσότητες

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το να τρώνε μόνο τρία γεύματα την ημέρα είναι η πιο σοφή μέθοδος. Ακριβώς όμως επειδή τα γεύματα αυτά είναι μεγάλα, ο οργανισμός δύσκολα τα χωνεύει και έτσι αισθανόμαστε ένα βάρος κατά την διάρκεια της ημέρας. Με εξαίρεση το πρωινό, τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας σας πρέπει να είναι ελαφριά και λιτοδίαιτα. Αλλά να είναι περισσότερα από μόλις τρια την ημέρα. Προσθέστε και δεκατιανό ανάμεσα στο πρωινό και το μεσημεριανό καθώς και ένα απογευματικό γεύμα.

Τροφές και ροφήματα που μπορούν να μηδενίσουν την προπόνησή σας!

Να τρώτε φρούτα

Τα καθημερινά σας γεύματα πρέπει να αποτελούνται από όσα περισσότερα φρούτα γίνεται. Τα συστατικά που περιέχονται στα περισσότερα φρούτα δίνουν μια έξτρα ώθηση στην καθημερινότητά σας και πολλές φορές σας βοηθάνε να είστε σε φόρμα παρά το γεγονός ότι μπορεί το σώμα σας να είναι κουρασμένο. Ουσιαστικά τα φρούτα μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσικά τονωτικά και η σημασία τους στις καθημερινές διατροφικές μας συνήθειες είναι μεγάλη.

Ενισχύστε τον οργανισμό σας με βιταμίνη B

Η βιταμίνη Β είναι ένα κομβικό στοιχείο που απαγορεύεται να λείπει από τις διατροφικές συνήθειες της καθημερινότητάς μας. Είναι η βιταμίνη που μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια και ως εκ τούτου πρέπει να πρέπει να φροντίζετε να παίρνετε την απαιτούμενη ημερήσια ποσότητά της. Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια και κρέας απαιτείται να τα καταναλώνετε συστηματικά.

Διαβάστε επίσης:11 τροφές για όταν χρειάζεσαι άμεσα έξτρα ενέργεια

Η ουσία που βελτιώνει την απόδοση της άσκησης σε 12 εβδομάδες!

Τριετής έρευνα του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα του Καναδά που έγινε το 2012 και δημοσιεύθηκε στο Journal of Physiology ανακάλυψε ότι η ρεσβερατρόλη αυξάνει την ικανότητα των αρουραίων να ασκούνται σε διάστημα 12 εβδομάδων.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τα Canadian Institutes of Health Research.

Η ρεσβερατρόλη, μια αντιοξειδωτική ουσία, αποτελεί αντικείμενο πολλών μελετών, ακόμη και από την αμερικανική διαστημική εταιρεία NASA.

Η ερευνητική ομάδα του Jason Dyck διαπίστωσε ότι τα οφέλη που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό η ρεσβερατρόλη, μία χημική ουσία που βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στη φλούδα των σταφυλιών και στο κόκκινο κρασί βελτιώνει την απόδοση κατά την άσκηση.

Που υπάρχει…

Επίσης σε μεγάλες ποσότητες υπάρχει στα φύλλα ευκαλύπτου και ελάτου, στους ξηρούς καρπούς στα μούρα (mulberries, blueberries, cranberries, bilberries) και στην μαύρη σοκολάτα. Ενώ έχει ανιχνευτεί και σε άλλες 70 τροφές, αλλά σε μικρές ποσότητες που δεν μπορούν να φανούν το ίδιο ωφέλιμες.

4 λόγοι που η σοκολάτα είναι ευεργετική για τους δρομείς

Να σημειωθεί ότι μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η ρεσβερατρόλη επιβραδύνει την αύξηση του βήτα αμυλοειδούς στον εγκέφαλο. Μια πρόσφατη μελέτη βρήκε ότι η ουσία είναι επίσης αντικαταθλιπτική.

Το κόκκινο κρασί έχει την περισσότερη ρεσβερατρόλη από όλες τις άλλες τροφές που περιέχουν την ουσία αλλά και πάλι η ποσότητά του είναι σχετικά μικρή γι’ αυτό η ρεσβερατρόλη υπάρχει στην αγορά ως διατροφικό συμπλήρωμα.

“Εάν πίνετε κόκκινο κρασί για να πάρετε ρεσβερατρόλη [σε ικανοποιητική ποσότητα], θα πρέπει να πίνετε από 10 έως 100 μπουκάλια την ημέρα”, είπε ο Dyck.

Με ποιον τρόπο ο καφές βελτιώνει την αθλητική σου απόδοση;

O ίδιος ανέφερε: “Πιστεύω ότι η ρεσβερατρόλη θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς που θέλουν να ασκηθούν αλλά δεν μπορούν. Η ρεσβερατρόλη θα μπορούσε να μιμηθεί την άσκηση ή να βελτιώσει τα οφέλη της μέτριας άσκησης που μπορούν να κάνουν. Είναι πολύ ικανοποιητικό να προχωρήσουμε από τη βασική έρευνα στο εργαστήριο σε μια κλινική δοκιμή στον άνθρωπο”.

Διαβάστε επίσης: Αθλητική διατροφή δεν σημαίνει μόνο κοτόπουλο, ρύζι και μαρούλι

Πηγή: Improvements in skeletal muscle strength and cardiac function induced by resveratrol during exercise training contribute to enhanced exercise performance in rats. The Journal of Physiology, 2012; 590 (11): 2783 DOI: 10.1113/jphysiol.2012.230490

x

Send this to a friend