Αυτές οι τροφές θα σας ανακουφίσουν από το φούσκωμα

Ας μιλήσουμε για κάτι άβολο: το φούσκωμα. Τη συνθήκη αυτή που από εκεί που τη μια στιγμή λεπτό αισθάνεστε μια χαρά, την επόμενη το στομάχι σας έχει γεμίσει τόσα πολλά αέρια που νιώθετε ότι θα σκάσετε.

Πρόκειται για κάτι πολύ συνηθισμένο. Η φούσκωμα είναι κάτι που σας συμβαίνει όταν η κοιλιά παγιδεύει αέρια ή αισθάνεται πρησμένη με αποτέλεσμα να σας προκαλείται πόνος ή δυσφορία.

Είναι ένα από τα πιο κοινά και ενοχλητικά προβλήματα στο στομάχι. Συνήθως προκαλείται λόγω δυσκοιλιότητας, υπερκατανάλωσης τροφής και σύνδρομου ευερέθιστου εντέρου.

«Η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν ορισμένα συστατικά όπως λακτόζη, σακχαρώδεις αλκοόλες ή πρόσθετες ίνες όπως ρίζα κιχωρίου που είναι δύσκολο για μερικούς ανθρώπους να χωνέψουν σωστά μπορεί επίσης να φέρει φούσκωμα”, λέει ο αθλητικός διαιτολόγος Μάρνι Σουμπάλ. Όταν αυτές οι ουσίες περνούν στο παχύ έντερο, τα βακτήρια τροφοδοτούνται από αυτά και παράγουν φυσαλίδες αερίων που κάνουν το στομάχι σας να φουσκώνει.

Ευτυχώς για εσάς, ακόμη και όταν αισθάνεστε ότι κυριολεκτικά θα σκάσετε, μπορείτε να ξεφουσκώσετε το στομάχι σας τρώγοντας τα σωστά τρόφιμα. Ακολουθούν ορισμένα κατάλληλα τρόφιμα κατά του φουσκώματος:

Η μέθοδος που μπορεί να απαλλάξει τους δρομείς από τη γαστρεντερική δυσφορία

Κεφίρ

Πολλές φορές το φούσκωμα προκύπτει όταν τα βακτηρίδια στην πεπτική σας οδό συσσωρεύονται. Ο Σουμπάλ λέει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, τα προβιοτικά σε ορισμένα ζυμωμένα τρόφιμα όπως το κεφίρ μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της βακτηριδιακής ισορροπίας και να διατηρήσουν την πέψη σας αποτελεσματική. Πιθανότατα γνωρίζετε ότι το γιαούρτι είναι μια αξιόπιστη πηγή προβιοτικών, ωστόσο το κεφίρ περιέχει μέχρι και τρεις φορές περισσότερα ευεργετικά συστατικά. Χρησιμοποιείστε το ως υποκατάστατο για το βούτυρο και το γάλα.

Αβοκάντο

Χρειάζεστε σίγουρα μπόλικο νάτριο στη διατροφή σας και ειδικά όταν είστε δρομέας αλλά για μερικούς ανθρώπους, τα πάρα πολλά αλμυρά τρόφιμα μπορεί να οδηγήσουν σε κατακράτηση υγρών που προκαλεί πρήξιμο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι χρήσιμα τα πλούσια σε κάλιο τρόφιμα, όπως το αβοκάντο. «Το νάτριο απορροφά υγρά και το κάλιο τα αναρροφά και έτσι ξεπερνιέται το φούσκωμα», λέει ο Σουμπάλ. Μεγάλες δόσεις κάλιου περιέχονται στο αβοκάντο, στις πατάτες, στις μπανάνες, στα όσπρια και στο σπανάκι. Τα αβοκάντο ταιριάζουν σε κάθε γεύμα και περιέχουν υγιή λίπη που σας κρατούν χορτασμένους.

Tζίντζερ

Μια από τις παλαιότερες θεραπείες για τα πάντα, από τα πονεμένα κόκαλα μέχρι τον πονόλαιμο, το τζίντζερ μπορεί επίσης να κάνει θαύματα όταν αισθάνεστε φουσκωμένοι μετά από ένα πλούσιο γεύμα. «Το τζίντζερ μπορεί να διεγείρει τα υγρά του σώματος που βοηθούν στην πέψη για να μειώσει το φούσκωμα που προκαλείται από τη δυσπεψία», λέει ο Σαμπάλ. Μετά από ένα γεύμα, ρίξτε μερικές φέτες φρέσκου τζίντζερ σε ζεστό νερό και πιείτε το σαν τσάι. Θα είναι ανακουφιστικό.

Τροφές “φάρμακα” που μας κρατούν υγιείς

Πορτοκαλάδες

Έτσι κι αλλιώς πρέπει να εμπλουτίζουμε με ίνες τη διατροφή μας, αλλά ειδικά μετά το φούσκωμα αυτό είναι εντελώς αναγκαίο. Ο Σάμπαλ τόνιζει ότι ένας λόγος για να μένουμε ενυδατωμένοι με υγρά και υδατάνθρακες όπως τα πορτοκάλια είναι ότι το σώμα τείνει να αποθηκεύει νερό όταν βρίσκεται σε κατάσταση αφυδάτωσης με αποτέλεσμα να φουσκώνουμε, κάτι που με τα πορτοκάλια δεν ισχύει.

Σπαράγγια

Λειτουργούν ως φυσικά διουρητικά και μπορούν να σας βοηθήσουν να αποβάλλετε τυχόν περίσσεια νερού από το σύστημά σας, βοηθώντας έτσι στην ανακούφιση από τη δυσφορία που προκαλείται από το νερό που διατηρείται στον οργανισμό σας. Τα σπαράγγια περιέχουν επίσης προβιοτικές ίνες, οι οποίες, σε αντίθεση με τα προβιοτικά που είναι ζωντανά βακτηρίδια που βρίσκονται στα τρόφιμα και τα συμπληρώματα, βοηθούν να διατηρούνται τα καλά βακτηρίδια στο έντερο και να διατηρείται σε μια ομαλότητα το πεπτικό σας σύστημα.

Μέντα

Αν αισθάνεστε φουσκώμενοι μετά από ένα γεύμα, κάντε στον εαυτό σας μια χάρη και φτιάξτε ένα τσάι μέντας. «Τα έλαια με μέντα, συμπεριλαμβανομένης της μενθόλης, μπορούν να βοηθήσουν να χαλαρώσουν οι γαστρεντερικοί σας μύες και να ανακουφίσουν τους σπασμούς που προκαλούν δυσφορία και το στομάχι σας να φουσκώνει», λέει ο Σαμπάλ.

Φασόλια

Ακούγεται αντιφατικό, αλλά αν έχετε φουσκώσει με τρόφιμα όπως τα φασόλια και άλλα λαχανικά όπως το μπρόκολο, η ανακούφιση μπορεί να προέλθει από την κατανάλωση περισσότερων τέτοιων τροφίμων! Εκθέτοντας τον οργανισμό σας σε αυτά τα τρόφιμα πιο συχνά μπορεί να καταφέρετε να τον εκπαιδεύσετε ώστε να τα αφομοιώνει καλύτερα. Έτσι, αντί να τρώτε φασόλια σπάνια, δοκιμάστε να τα εντάξετε στη διατροφή σας πιο τακτικά.

Διαβάστε επίσης: Τρέξιμο και φούσκωμα: Γιατί συμβαίνει και πως θα απαλλαγείς

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Διατροφικά λάθη που κάθε δρομέας (έχει) κάνει και τρόποι αντιμετώπισης

Είναι ευρέως γνωστό ότι ο κόσμος της άθλησης και της διατροφής είναι αλληλένδετοι. Το διαδίκτυο, τα περιοδικά με τα ενημερωτικά άρθρα κι η τηλεόραση, το αποδεικνύουν σε καθημερινή βάση, προβάλλοντας συμβουλές και παρατηρήσεις που στοχεύουν σε ένα ισορροπημένο αθλητικό, αλλά και διατροφικό πρόγραμμα. Ωστόσο, ακριβώς επειδή ο καταιγισμός αυτού του υλικού είναι τόσο έντονος, μπορείς εύκολα να οδηγηθείς στην παραπληροφόρηση και παρερμήνευσή του. Έτσι λοιπόν, για να μην κλονιστούν τα όρια της ισορροπίας, αλλά και για να αποφύγεις οποιαδήποτε σύγχυση ή προβληματισμό, σου έχουμε συγκεντρώσει όλα τα πιθανά λάθη που κάθε δρομέας (έχει) κάνει, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Πάμε να τα εξετάσουμε όλα μαζί!

1.   Υποβάλλεσαι σε εξαντλητικές δίαιτες

Δεν είναι λίγες οι φορές, που πολλοί δρομείς έχουν “πέσει” στο τρυπάκι της αυστηρής κι εξαντλητικής δίαιτας, με την ελπίδα ότι, σε συνδυασμό με την άσκηση, θα δουν πολύ πιο γρήγορα αποτελέσματα. Εδώ κι αρκετό καιρό, έχει παρατηρηθεί μια διατροφική “τάση”, η οποία μάλιστα προβάλλεται κι ως μια αποτελεσματική πρακτική για τη μείωση του βάρους. Μιλάμε για τις δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, που έχουν δαιμονοποιήσει πολλά από τα τρόφιμα που αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας για κάθε δρομέα.

Είναι λοιπόν φυσιολογικό, όταν ο οργανισμός έχει συνηθίσει στην κατανάλωση τροφίμων με υδατάνθρακα κι αυτά ξαφνικά αποκόπτονται από τη διατροφή, οι επιπτώσεις να γίνονται με τη σειρά τους εμφανείς τόσο στην υγεία, όσο και στην αθλητική απόδοση. Μία συμβιβαστική λύση, είναι να επικεντρωθείς σε μια πιο ισορροπημένη πρόσληψη όλων των απαραίτητων συστατικών, η οποία επιτυγχάνεται με τον υπολογισμό των θερμίδων. Έτσι, θα έχεις κι εσύ μια ξεκάθαρη εικόνα για τις θερμίδες που πρέπει να καταναλώνεις μέσα στην ημέρα, ώστε να έχεις πάντα τον πλήρη έλεγχο της διατροφής σου!

2.   Δεν πίνεις πολύ νερό

Έχεις αναλογιστεί ποτέ, πόσα υγρά χάνεις κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης; Είναι λογικό, όσο “πιέζονται” και θερμαίνονται οι μυς, άλλο τόσο να ανεβαίνει κι η θερμοκρασία του σώματος, με αποτέλεσμα να αυξάνεται κι η εφίδρωση. Αυτή η απώλεια υγρών, αν δεν αναπληρωθεί, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία, στο σώμα, αλλά και στην αποτελεσματικότητα της προπόνησής σου.

Η αφυδάτωση γίνεται ακόμα πιο “απειλητική” όταν υποβάλλεις το σώμα σου σε άσκηση, οπότε η επαρκής κατανάλωση νερού, κρίνεται επιτακτική. Η δυσκολία στην αναπνοή, η ζάλη ή η υπερβολική κούραση, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και μπορεί να αποτελέσουν και σημάδι θερμοπληξίας, οπότε φρόντισε να μεριμνείς πάντα για την ενυδάτωσή σου. Σύμφωνα με ειδικούς, πρέπει να ενυδατώνεσαι πριν, μετά, αλλά και κατά τη διάρκεια της άσκησης, ώστε να εξασφαλίσεις μια απολύτως επαρκή πρόσληψη! Φρόντισε λοιπόν να έχεις πάντα μαζί σου μερικά μπουκάλια με νερό, ένα θερμό ή ειδικά παγούρια που αναγράφουν τα λίτρα που πρέπει να καταναλώσεις!

3.   Υποκύπτεις σε απολαύσεις

Σίγουρα, η έντονη άσκηση συνδράμει σημαντικά στο “χτίσιμο” ενός δυνατού και σμιλεμένου σώματος, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δίνει το “ελεύθερο” για να ξεφύγει κανείς από τα διατροφικά όρια. Καθημερινά, μπορείς να δοκιμαστείς από λιγούρες, οι οποίες είναι σε θέση να σου στοιχίσουν την πρόοδο που είχες κάνει τον τελευταίο καιρό. Παρόλα αυτά, δεν είναι ανάγκη να καταφύγεις στην ολοκληρωτική τους απόρριψη, παρά μόνο να μετριάσεις την κατανάλωσή τους.

Αν τα γλυκά, το αλκοόλ, ή η καφεΐνη, είχαν ή έχουν αποτελέσει συνήθεια για εσένα πριν ή μετά την αθλητική δραστηριότητα, τότε ίσως είναι η ώρα να αναθεωρήσεις. Οι αυξημένοι καρδιακοί παλμοί, ο στομαχόπονος, αλλά κι οι διάφορες εντερικές διαταραχές είναι το αποτέλεσμα κακών διατροφικών επιλογών, οι οποίες πρέπει να προσαρμοστούν και να επαναδιαμορφωθούν ανάλογα με την ηλικία και το βάρος του ανθρώπου, καθώς και τη διάρκεια, την ποιότητα και την ποσότητα της άσκησής του. Οργάνωσε το δικό σου διατροφικό πλάνο-ημερολόγιο και προγραμμάτισε όλα σου τα γεύματα, καθώς και τις στιγμές που ενδίδεις σε απολαύσεις. Τότε, δε θα χωράει καμία δικαιολογία, αφού θα έχεις την πλήρη γνώση για το τί και πότε το είχες καταναλώσει!

4.   Παραλείπεις το πρωινό

Είναι πολλοί οι ειδικοί που υποστηρίζουν ακράδαντα το ενεργειακό boost που προσδίδει το πρωινό στη ζωή ενός δρομέα και γι’ αυτό άλλωστε συνεχίζει να κρατάει τα σκήπτρα ως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που αυτό παραλείπεται, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μην καταφέρνει να αναπληρώσει τα αποθέματα ενέργειας.

Δεν έχουν σημασία τα χιλιόμετρα, ούτε η ταχύτητα με την οποία τρέχεις. Ακόμα κι αν διανύεις τις πιο μικρές αποστάσεις, ένα πλούσιο και ισορροπημένο πρωινό, θα ενισχύσει την αντοχή σου, θα διατηρεί ψηλά τα ενεργειακά σου επίπεδα, αλλά και θα σε κρατήσει χορτάτο, ώστε να μη νιώσεις κάποια έντονη αίσθηση πείνας, ή λιγούρας μέχρι το επόμενο γεύμα. Επομένως, για να μην το παραλείπεις συνεχώς, μπορείς να φτιάχνεις το πρωινό σου από την προηγούμενη μέρα, ώστε να εξοικονομείς χρόνο και να διασφαλίζεις τη διατήρηση αυτής της υγιεινής κι απαραίτητης συνήθειας!

Για ‘σένα που το τρέξιμο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σου, οι σωστές επιλογές στη διατροφή είναι αυτές που θα ενισχύσουν τον “αγώνα” σου. Αναθεώρησε, άλλαξε και διόρθωσε τα διατροφικά σου ατοπήματα και θα δεις που το σώμα σου θα σε ευχαριστεί!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Εναλλακτικοί τρόποι για να βάλετε φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας

Εναλλακτικοί τρόποι για να βάλετε φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας

Αν θέλετε να ακολουθήσετε μια πιο υγιεινή διατροφή θα πρέπει να καταναλώνετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Αυτά άλλωστε αποτελούν πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων και βοηθούν ώστε έχουμε ένα ισορροπημένο σωματικό βάρος.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ το 87% των κατοίκων δεν καταναλώνει συχνά φρούτα και το 91% δεν έχει βάλει για τα καλά στην διατροφή του τα λαχανικά!

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και στην Ευρώπη, ενώ στη χώρα μας αν και το ποσοστό είναι μικρότερο, δεν σημαίνει ότι αποτελούν βασικό κομμάτι της διατροφής μας.
Όπως αναφέρει η ειδική για θέματα διατροφής, Rebecca Lewis, θα πρέπει να καταναλώνουμε δύο φρούτα και τρία λαχανικά σε ημερήσια βάση, ενώ πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως υπάρχουν και άλλες επιλογές πέραν από την κλασσική της σαλάτας λαχανικών που έχουν οι περισσότεροι στο πρόγραμμα διατροφής τους.

Είναι γεγονός πως κάποια λαχανικά χάνουν μέρος των θρεπτικών συστατικών κατά την διάρκεια του μαγειρέματος, ωστόσο κάποια άλλα όπως η τομάτα και το σπανάκι είναι ακόμη καλύτερα όταν είναι ψημένα. Μην διστάζετε να ψήσετε τα φρούτα επίσης.

Πολλά από τα λαχανικά που δεν μπορείτε για διάφορους λόγους να τα καταναλώσετε σκέτα, μπορείτε να τα συμπεριλάβετε σε noodles ή να τα πιείτε σε χυμό.

Ακολουθούν τρόποι για να καταναλώνετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά ημερησίως:

Χρησιμοποιείστε την σχάρα

Το καλοκαιρινό μπάρμπεκιου δεν είναι μόνο για μπιφτέκια και λουκάνικα. Μπορείτε να ψήσετε στην σχάρα φρούτα και λαχανικά. Μάλιστα κάποια από αυτά όταν μαγειρεύονται, «απελευθερώνουν» όλα τα θρεπτικά τους συστατικά. Αυτό ισχύει για το λυκοπένιο της τομάτας το οποίο έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Επίσης τα μαγειρεμένα φρούτα είναι ένα εξαιρετικό επιδόρπιο καθώς οι φυσικές γλυκαντικές ουσίες που απελευθερώνονται εκείνη την ώρα ενισχύσουν την γεύση τους.

Κάντε ένα κεμπάπ

Κουράζεστε με το να μαγειρεύετε τα ίδια και τα ίδια. Γι΄ αυτό μπορείτε να αλλάξετε λίγο τις συνήθειες σας. Προσθέστε πιπεριά, κρεμμύδι ή ανανά με γαρίδες στο σουβλάκι κοτόπουλου ή μοσχαριού που μαγειρεύετε. Ειδικά τα κεμπάπ είναι πιο ελκυστικά για τα μικρά παιδιά αφού μπορούν να τα φάνε με τα χέρια τους.

Ψήστε τα στο φούρνο

Δεν υπάρχει τίποτε πιο απλό από το να κόψετε τα αγαπημένα σας λαχανικά και να τα αφήσετε στο φούρνο να ψηθούν για 20 λεπτά μαζί με ελαιόλαδο και βότανα. Με τον τρόπο αυτό θα έχετε ένα γευστικό δείπνο μέσα σε λίγα λεπτά ενώ το σπίτι θα γεμίσει ευχάριστες μυρωδιές.

Φτιάξτε noodles

Φτιάξτε noodles από γλυκοπατάτα, καρότα, παντζάρια και αγγούρια και ακολουθείστε ένα πιο υγιεινό μοντέλο διατροφής. Το μυστικό είναι να χρησιμοποιείτε πάντα φρέσκα λαχανικά, υψηλής περιεκτικότητας σε νερό και να τα καταναλώσετε μέσα σε μια ημέρα από την στιγμή που τα μαγειρέψατε.

Ανακατέψτε τα

Τα  smoothies είναι προτιμότερα από τους χυμούς καθώς διατηρούνται με τον τρόπο αυτό όλες οι φυτικές ίνες. Είναι ευκολότερο να καταναλώσετε το σπανάκι και το καρότο όταν είναι αναμεμιγμένα με φρούτα. Δοκιμάστε να ανακατέψετε μισή μπανάνα ή ένα κομμάτι μάνγκο με γιαούρτι και γάλα.

Να θυμάστε πως είναι σημαντικό να προσθέτετε στα smoothies λαχανικά ώστε να ισορροπείται η ζάχαρη που περιέχουν τα φρούτα.

Καταψύξτε τα

Αγοράστε φρούτα και λαχανικά που είναι αρκετά φρέσκα και καταψύξτε τα για αργότερα. Διατηρούν όλα τα θρεπτικά συστατικά ενώ παράλληλα γλιτώνετε χρήματα από το να τα αγοράζατε στην εποχή τους.

Χρησιμοποιείστε τα στο ψήσιμο

Αντικαταστήστε ενώ ψήνετε ½ του κουταλιού της σούπας βούτυρο με αβοκάντο ή χρησιμοποιείστε σoς μήλου ή λιωμένη μπανάνα αντί για λάδι για να μειώσετε τα λίπη.

Σκεφτείτε πονηρά

Προσθέστε στα κεφτεδάκια λαχανικά όπως το καρότο και το κολοκυθάκι. Δεν θα τα δείτε ενώ δύσκολα θα τα καταλάβετε στην γεύση. Επίσης μπορείτε να παρασκευάστε χούμους, ένα υγιεινό σνακ που δεν θα βλάψει την δίαιτά σας.

Κάντε τα πράγματα ευκολότερα

Πάντα να έχετε κομμένα και έτοιμα γα σερβίρισμα λαχανικά και φρούτα, προκειμένου να υπάρχει διαθέσιμο ένα υγιεινό σνακ οποιαδήποτε στιγμή. Συνδυάστε μούρα με μπανάνες, μήλα, καρότα ή σέλινο με φυστικοβούτυρο για να έχετε ένα σνακ πλούσιο σε πρωτεΐνη και σίδηρο.

Η εναλλακτική των τσιπς

Μπορείτε να φάτε λάχανο, ραπανάκια, κολοκυθάκια και γλυκοπατάτες χωρίς να φαίνονται τόσο… υγιεινά, δηλαδή σαν τσιπς. Με τον τρόπο αυτό ελέγχετε πόσο αλάτι και λάδι θα προσθέσετε. Απλά κόψτε μερικές πατάτες, πλύντε τις και προσθέστε αλάτι. Αφήστε τις να μουλιάσουν για λίγο και στραγγίστε τις. Μπορείτε να προσθέστε ελαιόλαδο και να τις ψήσετε στους 365 βαθμούς.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend