Τα λιγότερo καθαρά αντικείμενα που “κουβαλά” ένας δρομεάς

Τα λιγότερo καθαρά αντικείμενα που "κουβαλά" ένας δρομεάς

Αν εξετάσει κάποιος το περιεχόμενο του σακιδίου που κουβαλά μαζί του ένας δρομέας, σίγουρα θα εντοπίσει κάποια αντικείμενα που έχει στην κατοχή του και αποτελούν εστία μικροβίων.

Σύμφωνα με το runnersworld.com ορισμένα από αυτά αποδεικνύουν πως το τρέξιμο δεν είναι πάντοτε το πιο… καθαρό άθλημα όπως κάποιοι μπορεί να νομίζουν.

Όλα βέβαια είναι σχετικά.

Αν άλλωστε φροντίζεις τα πράγματά σου και είσαι προσεκτικός, δεν γίνεται να κατηγορηθείς για τίποτε από τα παρακάτω. Ωστόσο, όλοι έχουμε αντιμετωπίσει ορισμένους που δεν κάνουν σωστά τη… δουλειά. Ελάτε, παραδεχθείτε τό.

1/ Παπούτσια

Η ζέστη και ο ιδρώτας δημιουργούν έντονη οσμή στο εσωτερικό των παπουτσιών έπειτα από κάθε προπόνηση ή αγώνα. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο μόλυνσης του ποδιού σας που έρχεται σε άμεση επαφή με το υπόδημα το οποίο συχνά δεν εξαερίζεται επαρκώς.

Μια καλή λύση θα ήταν να δοκιμάσετε αντιμικροβιακές κάλτσες ειδικά αν έχετε ευαισθησία στο δέρμα σας. Επίσης καλό θα είναι να αφήνετε τα αθλητικά παπούτσια έξω από την πόρτα πριν μπείτε σπίτι ώστε να εμποδίσετε να μικρόβια να εισέλθουν μαζί με εσάς μέσα.

Να θυμάστε πάντοτε πως αφού πιάσετε τα παπούτσια σας, θα πρέπει να πλύνετε καλά τα χέρια προτού  κάνετε οτιδήποτε άλλο, πόσο μάλλον αν σκοπεύετε να φάτε κάτι έπειτα από μια έντονη προπόνηση.

2/ Κινητό τηλέφωνο

Τα τηλέφωνα ειδικά αν τα χρησιμοποιείτε κατά την διάρκεια της έντονης άσκησης με τα ιδρωμένα χέρια, αποτελούν εστίες μικροβίων. Έρευνες έχουν δείξει πως οι συσκευές αυτές είναι μόνιμα καλυμμένες με μικροοργανισμούς που μπορούν να οδηγήσουν σε γρίπη ή επιπεφυκίτιδα.

Καλό θα είναι να απολυμαίνετε συχνά το τηλέφωνό σας με ένα αντιμικροβιακό πανάκι ώστε να τηρήσετε τους κανόνες υγιεινής. Προσοχή: Μην χρησιμοποιείτε καθαριστικά που περιέχουν αμμώνια ή οινόπνευμα.

3/ Ρούχα

Αν δεν αφαιρέσετε τα ρούχα της προπόνησης σε σύντομο διάστημα μετά το τέλος της άσκησης, θα είστε επιρρεπείς σε μολύνσεις και μυκητιάσεις. Το ίδιο ισχύει και με την στολή που χρησιμοποιείτε όταν πηγαίνετε γυμναστήριο και έρχεστε σε επαφή με διάφορα όργανα γυμναστικής που αποτελούν εστίες μικροβίων λόγω της χρήσης τους από μεγάλο αριθμό ατόμων.

Με το που φτάσετε σπίτι έπειτα από ένα έντονο πρόγραμμα άσκησης, βάλτε τα ρούχα σας στο πλυντήριο και κάντε ένα αναζωογονητικό ντους. Οσο πιο γρήγορα πλύνετε τα ρούχα σας τόσο λιγότερα μικρόβια θα προλάβουν να αναπαραχθούν.

Photo by Quino Al on Unsplash

4/ Ακουστικά

Πολλοί από εσάς δεν μπορείτε να τρέξετε χωρίς να ακούτε παράλληλα μουσική, ωστόσο η συχνή χρήση των ακουστικών μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση του αυτιού σύμφωνα με μελέτη Ινδών ερευνητών.

Η υψηλή θερμοκρασία και η υγρασία εντός του αυτιού διευκολύνει την είσοδο μικροοργανισμών από τα ιδρωμένα ακουστικά που χρησιμοποιείτε πάλι και πάλι.

Καθαρίστε τα ακουστικά με απολυμαντικό πανί ή χαρτοπετσέτα πριν τα χρησιμοποιήσετε. Οσο για τα ακουστικά που έχουν κάλυμμα σιλικόνης στις άκρες, μπορείτε να το αφαιρέσετε για να το καθαρίσετε ξεχωριστά.

5/ Παγούρι νερού

Πόσο συχνά πλένετε το παγούρι σας; Αρκετοί δρομείς χρησιμοποιούν το ίδιο παγούρι δίχως να το καθαρίσουν για μια εβδομάδα με αποτέλεσμα να γεμίζει με βακτήρια στο επιστόμιο.

Τα μικρόβια άλλωστε ευδοκιμούν σε ένα υγρό περιβάλλον όπως είναι αυτό του παγουριού σας. Αποφύγετε να πιάνετε την άκρη από το σκεύος με τα ιδρωμένα χέρια την ώρα του τρεξίματος. Καλό θα είναι να έχετε μαζί σας ένα δεύτερο παγούρι προκειμένου να το χρησιμοποιήσετε μέχρι να πλύνετε το άλλο.

6/Καπέλο

Τα καπέλα πρέπει να πλένονται συχνά. Μαζεύουν όλο τον ιδρώτα και με τον καιρό αρχίζουν και μυρίζουν, ενώ όταν είναι σκουρόχρωμα φαίνεται ότι είναι βρόμικα. Αυτό τα κάνει ακόμα πιο αντιαισθητικά. Τα καπέλα, δεν πρέπει να πλένονται κανονικά στο πλυντήριο μαζί με τα υπόλοιπα ρούχα, διότι χάνουν τη φόρμα τους.

Με ένα καθαρό πανί, λίγο σαπούνι ή ξύδι, μπορείτε να κάνετε τη δουλειά καθαρίζοντάς τα μέσα έξω.

Διαβάστε ακόμα: Τα… άπλυτα του δρομέα βγαίνουν επιτέλους στη φόρα!

Previous ArticleNext Article

Την Πέμπτη 27 Αυγούστου το 2ο Τρέχω/Ανακαλύπτω την Ηρακλειά!

Ο Σύνδεσμος μας έπειτα από την απελευθέρωση των δρομικών αθλημάτων αποφάσισε την διοργάνωση την ΠΕΜΠΤΗ 27/08/2020 στην Ηρακλειά Κυκλάδων του αγώνα 2ο ¨Τρέχω/Ανακαλύπτω την Ηρακλειά¨ βοηθώντας έτσι στην ενίσχυση της τουριστικής κίνησης του νησιού στην δύσκολη περίοδο που διανύει έπειτα από τα μέτρα αποκλεισμού λόγω της επιδημίας COVID 19.

Οι αγώνες θα είναι όπως και περισυ 5 & 10 χλμ ασφάλτινη διαδρομή, 10 χλμ μικτή διαδρομή άσφαλτος και μονοπάτι ενώ θα υπάρχει και μια διαδρομή για τους μικρούς μας δρομείς μέσα στο χωριό του Αγίου Γεωργίου.

Οι εκδηλώσεις μας θα πραγματοποιηθούν παραλληλα με το φεστιβάλ Φάνης Γαβαλάς όπου την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28/08/2020 θα τελεστή λειτουργία στο σπήλαιο του νησιού μας για την εορτή του Αγιου Ιωάννη και θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση σύμφωνα με τις οδηγίες και τα μέτρα της πολιτείας.

Ο σύνδεσμός μας έχει εξασφαλίσει έκπτωση 20% για τις μετακινήσεις των δρομεων με τα πλοία της BLUESTAR από τον Πειραιά και τα γύρω νησιά.

Μετά την τελική έγκριση από την ΓΓΑ θα ακολουθήσει η αναλυτική προκήρυξη καθώς και η φόρμα συμμετοχών.

Για πληροφορίες απευθυνθείτε στο τεχνικό διευθυντή του αγώνα  ΣΤΑΥΡΟΥΛΆΚΗ Γεώργιο τηλ 6977004736
email [email protected]

Με τιμή

Ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ηρακλειάς και Τεχνικός Δ/ντης του αγώνα.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ Γεώργιος

Γιλέκο με βάρη και τρέξιμο: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Του Ιωάννη Δημόπουλου*

Η προπόνηση δύναμης και η προπόνηση αντοχής είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Στην προπόνηση δύναμης ασκούμε πολύ μεγάλες δυνάμεις σε σύντομο χρονικό διάστημα ενώ στην προπόνηση αντοχής ασκούμε λιγότερες δυνάμεις σε πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τι συμβαίνει τώρα όταν τα συνδυάσουμε.

Πρώτοι οι Rusko & Bosco  ερεύνησαν τις επιπτώσεις του μεταβολισμού 12 καλά προπονημένων αθλητών ski αντοχής και δρομέων αποστάσεων, οι οποίοι φορούσαν γιλέκο με 10% το βάρος του σώματος τους.

Για μια περίοδο 4 εβδομάδων μια ομάδα 12 αθλητών φορούσαν τα γιλέκα από το πρωί ως το απόγευμα κάνοντας τις καθημερινές τους δραστηριότητες και την προπόνηση τους ενώ οι άλλη ομάδα των 12 αθλητών συνέχισαν την προπόνηση τους κανονικά. Στο τέλος των τεσσάρων εβδομάδων οι αθλητές που φορούσαν τα γιλέκα είχαν βελτιωμένο V02max σε υπό μέγιστες ταχύτητες, βελτίωσαν την οριζόντια ταχύτητα όταν ανέβαιναν σκάλες και το γαλακτικό κατώφλι. Πιθανολογείται να οφείλεται στην αυξημένη στράτευση των μυϊκών ινών ταχείας συστολής.

Σε πιο πρόσφατη έρευνα του 2014 (warm up with weighted vest improves running performance via leg stiffness and running economy) αθλητές φόρεσαν το γιλέκο με βάρη μετά από το ζέσταμα τους και έκαναν μια σειρά από 6 ανοίγματα και άλματα. Τα αποτελέσματα έδειξαν μια σημαντική βελτίωση στην μέγιστη ταχύτητα, μια μέτρια αύξηση στο leg stiffness και σημαντική βελτίωση στην δρομική οικονομία. Σύμφωνα με το  ACSM υπάρχουν και επιπλέον οφέλη όταν φοράμε το γιλέκο μέχρι 10% το βάρος του σώματος και στις δρομικές ασκήσεις.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι ακόμα να χρησιμοποιήσουμε γιλέκο με βάρη

  • Περισσότερη δύναμη στους τετρακέφαλους για τις κατηφόρες.
  • Μεγαλύτερες ανάγκες για την ισορροπία  του κορμού η οποία βοηθά στη σωστή στάση του σώματος.
  • Δυσκολεύει και προσθέτει δυσκολία στις αναβάσεις μας στο βουνό με λιγότερη ένταση.
  • Μεταφέροντας περισσότερα κιλά θα αυξήσουμε και το κάψιμο λίπους.
  • Καρδιοαγγειακά οφέλη.
  • Αποτελεί ένα καινούργιο ερέθισμα στην προπόνηση μας.
  • Αυξάνει την οστική μας μάζα και συμβάλει στην γενικότερη υγεία των οστών, ιδιαίτερα στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.
  • Δυναμώνει τους τένοντες και τους χόνδρους.
  • Μας ενδυναμώνει και μας προστατεύει σ’ όλα τα παραπάνω.

Με πόσα κιλά πρέπει να προπονούμαι;

Είναι βέβαιο πως όταν προσθέσουμε περισσότερα κιλά θα προκαλέσουμε ένα σοκ στο σώμα μας. Ξεκινώντας με 4-5% του σωματικού μας βάρους και πολύ προοδευτικά φτάνοντας μέγιστα το 10% σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες θα μας επιτρέψει να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα στη δύναμη και την ταχύτητα μας, προσθέτοντας περισσότερα κιλά μας κάνει πιο ευάλωτους σε τραυματισμούς και λόγω του αυξημένου βάρους θα μας αλλάξει το δρομικό στυλ μικραίνοντας τα βήματα και τον διασκελισμό μας και μεγαλώνοντας τον χρόνο επαφής.

Για ποιους είναι και τι πρέπει να προσέχω;

Είναι σίγουρα μια επιλογή για έμπειρους δρομείς που θέλουν να προσθέσουν ένα καινούργιο ερέθισμα. Δεν είναι για κάποιον που έχει έστω και υποψία τραυματισμού και κανένα πρόβλημα με την μέση ή την πλάτη του καθώς μεγαλώνει την καταπόνηση.

Απαραίτητο είναι η σωστή εφαρμογή του χωρίς να μετατοπίζονται τα κιλά από όπου μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό. Τέλος, έρευνες δείχνουν πως αν χρησιμοποιηθεί για διάστημα αρκετών εβδομάδων μπορεί να βλάψει την δρομική μας οικονομία κατά 3-6%. Αυτό πιθανόν να συμβαίνει γιατί ίσως να αλλάζουν τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ εγκεφάλου και μυών μαθαίνοντας στο σώμα μας να τρέχει πιο οικονομικά με το γιλέκο και όταν το βγάλουμε να μας επηρεάζει αρνητικά.

Συμπερασματικά

Είναι πολύ πιθανόν οι κινήσεις που αντιγράφουν το τρέξιμο να είναι  αποτελεσματικές. Οι περισσότερες έρευνες μιλούν για θετικά αποτελέσματα σε αγώνες ως 5Κ και δεν είναι σαφές αν θα έχει αποτελέσματα στο μαραθώνιο αφού η μεγαλύτερη μυϊκή μάζα δεν θα ευνοήσει .

Πολλοί αθλητές και προπονητές συστήνουν την χρήση τους για την προετοιμασία σε αγώνες Ultra βουνού κυρίως όπου απαιτείται να κουβαληθεί και κάποιο φορτίο.

Όταν προπονούμαστε πιο πολύ και πιο σκληρά αυξάνουμε και τον κίνδυνο τραυματισμού και ίσως αυτό το μειονέκτημα να ξεπέρνα τα όποια πλεονεκτήματα εφόσον υπάρχουν άλλες πιο ασφαλείς πρακτικές για να βελτιώσουμε την δρομική μας οικονομία και την ταχύτητα μας. Όπως σε όλα τα καινούργια  προπονητικά ερεθίσματα «Παν μέτρον άριστον».

Πηγή: www.dimopouloscoaching.com

* O Ιωάννης Δημόπουλος είναι προπονητής δρόμων αποστάσεων. Είναι απόφοιτος της Βορειοαμερικανικής Ακαδημίας προπονητών (NORTH AMERICAN ACADEMY OF SPORTS AND FITNESS PROFESSIONALS NAASFP). Πιστοποιημένος στην «ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ», INTERNATIONAL SOCIETY OF SPORTS NUTRITION (ISSN). Πιστοποιημένος SPARTAN SGX COACH.

x
Send this to a friend