Οι κίνδυνοι που κρύβουν τα ρούχα της προπόνησης!

Οι κίνδυνοι που κρύβουν τα ρούχα της προπόνησης!

Oταν πηγαίνετε γυμναστήριο το μόνο σίγουρο είναι πως τα καθαρά σας ρούχα μουσκεύουν από ιδρώτα σε χρόνο ρεκόρ.

Όταν επιστρέψετε σπίτι σας, ακόμη και το μπλουζάκι που περνά το «τεστ της όσφρησης», ενδεχομένως να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία σας αν μείνει έξω από το καλάθι με τα άπλυτα.

Βακτήρια και μύκητες

Πάνω στο δέρμα αναπτύσσονται καλά βακτήρια, μύκητες και κάποιοι ακόμη μικροοργανισμοί. Τα ρούχα του γυμναστηρίου που ποτίζονται από ιδρώτα, ενδέχεται να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για βακτηριακές λοιμώξεις, όπως αναφέρουν διακεκριμένοι δερματολόγοι.

Στις περιοχές όπου τα ρούχα σφίγγουν περισσότερο, όπως στην βουβωνική χώρα, στους μηρούς, στα οπίσθια, καθώς και κάτω από το στήθος, μπορεί να εμφανιστεί η λεγόμενη θυλακίτιδα. Δηλαδή η φλεγμονή του θύλακα της τρίχας και κατ΄ επέκταση του δέρματος στην πάσχουσα περιοχή.

Σκεφτείτε επίσης πως τα γυμναστήρια είναι χώροι με αρκετά μικρόβια και οι πιθανότητες μόλυνσης είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Αυτό συμβαίνει γιατί οι επισκέπτες είναι πολλοί και όλοι μοιράζονται τον ίδιο εξοπλισμό. Ετσι είναι πολύ εύκολο τα βακτήρια να μεταφερθούν από το ένα άτομο στο άλλο.

Λοιμώξεις και δερματικές παθήσεις

Αυτό σημαίνει πως μπορεί κάποιος να αντιμετωπίσει ένα πλήθος λοιμώξεων όπως για παράδειγμα ο σταφυλόκοκκος. Μικρές γρατζουνιές δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο το σώμα να αποκρούσει τα βακτήρια. Το δέρμα είναι η πρώτη γραμμή άμυνας για τέτοιου είδους λοιμώξεις, ωστόσο σε περίπτωση εκδορών, η μόλυνση είναι πιο εύκολο να παρουσιαστεί.

Δερματικές παθήσεις (έκζεμα) και τραυματισμοί του δέρματος από ξυράφι θα μπορούσαν να σας κάνουν επιρρεπείς στις μολύνσεις ειδικά αν φοράτε ιδρωμένα ρούχα πάνω από μια φορά.

Για τους παραπάνω λόγους το σωστό πλύσιμο των ρούχων μετά από άσκηση είναι κάτι επιβεβλημένο. Μπορείτε απλά να βάλετε τα ρούχα σε γρήγορο πλύσιμο με κρύο νερό, αποφεύγοντας το στεγνωτήριο.

Σε περίπτωση που το πρόγραμμα προπόνησης που ακολουθείτε είναι αρκετά έντονο, καλύτερο θα είναι να πλένετε τα ρούχα σε υψηλότερες θερμοκρασίες, χρησιμοποιώντας πάντα τα σωστά απορρυπαντικά

Διαβάστε ακόμα: Τα… άπλυτα του δρομέα βγαίνουν επιτέλους στη φόρα!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Ημερίδα κλειστού στίβου στη Θεσσαλονίκη στις 29 Ιανουαρίου

Ημερίδα κλειστού στίβου θα γίνει το Σάββατο (29/1) στο κλειστό “Τασούλα Κελεσίδου” στους Αμπελόκηπους στη Θεσσαλονίκη.

Στους αγώνες της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης έχουν δικαίωμα συμμετοχής αθλητές και αθλήτριες όλων των κατηγοριών. Τα σωματεία μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στους αγώνες μέχρι την Τρίτη (25/1, 14.00) στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] συμπληρώνοντας τα έντυπα που ακολουθούν.

Προκήρυξη
Έντυπο Άνδρες
Έντυπο Γυναίκες

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Σε εξαιρετικό κλίμα η συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΕΓΑΣ με τον Υφυπουργό Λευτέρη Αυγενάκη

Μια άκρως ωφέλιμη και εποικοδομητική συνάντηση με τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη είχε το μεσημέρι της Δευτέρας (17/1) αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας.

Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα, ο γενικός γραμματέας Γιώργος Γιατρουδάκης, ο σύμβουλος διοίκησης Λάμπρος Παπακώστας, ο τομεάρχης αλμάτων Γιώργος Πομάσκι και η εκπρόσωπος των αθλητών Μαρία Μπελιμπασάκη επισκέφθηκαν τον Υφυπουργό στο γραφείο του και είχαν την ευκαιρία να του παραθέσουν σημαντικά ζητήματα, που αφορούν κυρίως στα οικονομικά και στις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Ο κ. Αυγενάκης άκουσε με ενδιαφέρον την πλευρά της Ομοσπονδίας και δήλωσε ότι είναι αυτονόητη η στήριξη του Υπουργείου σε όλες τις ομοσπονδίες, προκειμένου να υλοποιηθεί στο ακέραιο ο αγωνιστικός προγραμματισμός του 2022 και οι αθλητές και αθλήτριες να συνεχίσουν δίχως προβλήματα την προετοιμασία τους. Ο Υφυπουργός έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τις διοργανώσεις που θα γίνουν μέσα στο έτος, ενώ στάθηκε στις δυσκολίες που υπάρχουν στο θέμα των αθλητικών εγκαταστάσεων και για τις οποίες το Υπουργείο προσπαθεί καθημερινά να βρει λύσεις.

Ο κ. Αυγενάκης ενημέρωσε εκτενώς την αντιπροσωπεία του ΣΕΓΑΣ για τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για το κλειστό της Παιανίας, προκειμένου να προχωρήσουν οι απαιτούμενες εργασίας και ο χώρος να παραδοθεί για χρήση. Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ επικρότησε τις ενέργειες του Υφυπουργού τόσο για το κλειστό της Παιανίας, όσο και για την ενίσχυση των σωματείων την περίοδο των εορτών μέσα από το στοίχημα σε μια δύσκολη χρονικά περίοδο για εκείνα.

Παράλληλα ο Υφυπουργός έκανε γνωστό πως τις προσεχείς εβδομάδες ο ΣΕΓΑΣ θα λάβει τα χρήματα που του αναλογούν από το στοίχημα για τις εθνικές ομάδες, ενώ εντός του Φεβρουαρίου θα του καταβληθεί προκαταβολή της τακτικής επιχορήγησης του 2022. Οι ανακοινώσεις αυτές όπως ήταν αναμενόμενο ικανοποίησαν στο απόλυτα την Ομοσπονδία, αφού η υλοποίηση τους από την πλευρά του Υφυπουργού θα διευκολύνουν το έργο του ΣΕΓΑΣ.

Σε εξίσου καλό κλίμα έγινε και η συνάντηση του γενικού γραμματέα Αθλητισμού Γιώργου Μαυρωτά με την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα και τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Γιώργο Γιατρουδάκη.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν για κοινές δράσεις, για τον αγωνιστικό σχεδιασμό της Ομοσπονδίας για το 2022, τα οικονομικά και τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Ο γγΑ για άλλη μία φορά έδειξε το ενδιαφέρον του και την πρόθεση του να δώσει λύσεις σε θέματα της αρμοδιότητας του.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend