Πονοκέφαλος μετά το τρέξιμο: Γιατί συμβαίνει και πως αντιμετωπίζεται

Πονοκέφαλοι μετά το τρέξιμο: Πως προκαλούνται και πως αντιμετωπίζονται

Οι πονοκέφαλοι μετά από μια έντονη προπόνηση ή έναν αγώνα είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο στις τάξεις των δρομέων. Πρόκειται για τους λεγόμενους «εξωγενείς πονοκεφάλους», οι οποίοι προκαλούνται «από κάθε είδους σωματική δραστηριότητα και συνήθως από τις έντονες σωματικές δραστηριότητες όπως είναι το τρέξιμο», τονίζει ο αθλητικός γιατρός, Στίβεν Μάγιερ.

«Αυτού του τύπου οι πονοκέφαλοι μπορεί να γίνουν τόσο έντονοι που αναγκαστικά θα διακόψετε τις προπονήσεις σας εξαιτίας τους για μερικές μέρες. Μάλιστα, ενδέχεται να προκαλούν και άλλες παρενέργειες όπως η ζαλάδα, η ναυτία, o εμετός, η μειωμένη όραση και η δυσκαμψία στο λαιμό», προσθέτει η Ζαν Ντονόγκ, ειδική φυσιολογίας στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

«Όταν ασκούμαστε, το σώμα μας αποκρίνεται με αγγειοσυστολή της ροής του αίματος σε ορισμένα μέρη του σώματός μας και αγγειοδιαστολή της ροής του αίματος σε άλλα μέρη που το χρειάζονται περισσότερο. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι κάποια μέρη του σώματός σας παίρνουν περισσότερο αίμα από κάποια άλλα. Το μεγαλύτερο μέρος του αίματος ανακατανέμεται στους μύες που χρησιμοποιούνται κατά το τρέξιμο», τονίζει η Ντονόγκ.

Γιατί πολλοί δρομείς ζαλίζονται μετά από τους αγώνες;

Η αφυδάτωση

Όσον αφορά τους πονοκεφάλους λοιπόν, η αφυδάτωση που προκαλείται πολλές φορές από την άσκηση μπορεί να διαμορφώσει την ροή αίματος με τέτοιο τρόπο που να προκληθεί πονοκέφαλος. «Όταν είστε αφυδατωμένοι, μειώνεται η ποσότητα αίματος που ρέει στον εγκέφαλο. Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλος μπορεί να συρρικνωθεί ελαφρώς και εξαιτίας αυτής της απώλειας όγκου να προκληθεί πονοκέφαλος», λέει η Ντονόγκ.

Οι πονοκέφαλοι συνδέονται επίσης με τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Δεδομένου ότι η γλυκόζη ή το σάκχαρο του αίματος είναι μία από τις κύριες πηγές ενέργειας του σώματός σας, όταν δεν υπάρχει αρκετό στο αίμα σας τότε μπορεί να προκληθούν πονοκέφαλοι.

Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας καθορίζονται από την ινσουλίνη και όταν υπάρχει έλλειψή της, αυτόματα προκύποτουν αλλαγές στις κατεχολαμίνες σας, σε ορμόνες δηλαδή όπως η ντοπαμίνη, η επινεφρίνη (αδρεναλίνη) και η νορεπινεφρίνη, που παράγονται από τα επινεφρίδια, που μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο συμπεριφοράς του εγκεφάλου. Με άλλα λόγια, χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα σημαίνουν και χαμηλή ποσότητα καυσίμων για τον εγκέφαλο.

Με ένα, ισορροπημένο σε ζάχαρη, σνακ 30 λεπτά πριν από την άσκηση μπορεί να αποφευχθεί η πτώση της ινσουλίνης. Επίσης, η λήψη υδατανθράκων τις ημέρες πριν από έναν αγώνα βοηθά στην πρόληψη», λέει ο Μάγιερ. Φυσικά, ακόμα και η φόρμα σας μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο καθώς η ένταση στο τρέξιμο μπορεί να επηρεάσει το λαιμό και τους ώμους σας με τέτοιο τρόπο που να «κληρονομήσετε» έναν πολύ έντονο πονοκέφαλο. Το συστηματικό μασάζ είναι μια καλή πρόληψη για να αποφύγετε κάτι τέτοιο.

Τις περισσότερες φορές, οι συγκεκριμένοι πονοκέφαλοι είναι απολύτως ακίνδυνοι και δεν πρέπει να σας προβληματίσουν ιδιαίτερα. Αντίθετα, με λίγη ανάπαυση και με μερικά παυσίπονα θα σας περάσουν. Όπως τονίζει βέβαια και ο Μάγιερ: «Αν είναι ένας πονοκέφαλος που δεν φεύγει με την ξεκούραση ή αν επανέρχεται διαρκώς, τότε θα συνιστούσα να δείτε έναν γιατρό με εμπειρία στην αξιολόγηση και τη θεραπεία πονοκεφάλων».

Διαβάστε ακόμα: Γιατί πονάνε στην σπλήνα όσοι τρέχουν;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Τι πρέπει να προσέχετε όταν τρέχετε το βράδυ

Πολλές φορές οι συνθήκες της καθημερινότητας, η προετοιμασία για έναν αγώνα ή ακόμα και η συνήθεια και ο βιορυθμός μας, μας «αναγκάζουν» να τρέχουμε βράδυ.

Το βραδινό τρέξιμο για πολλούς από εμάς του δρομείς είναι… μαγικό. Και μάλιστα, αρκετοί, το προτιμούν σε σχέση με το πρωινό τρέξιμο. Για κάποιους, ωστόσο, που δεν έχουν συνηθίσει ή που τρέχουν συνήθως πρωί, μπορεί να γίνει αγχωτική εμπειρία.

Είτε ανήκετε σε αυτούς που δεν θέλουν, αλλά αναγκάζονται, είτε είστε απλώς… κουκουβάγια, πρέπει να ακολουθείτε ορισμένους βασικούς κανόνες για την ασφάλειά σας.

Να έχετε πάνω σας ένα φως…

Είτε αυτό είναι ο γνωστός φακός στο κεφάλι, είτε ένα φωτάκι στο παπούτσι, είτε οποιοδήποτε άλλο αξεσουάρ που σας βολεύει, καλό είναι να υπάρχει ένα φως πάνω σας, ειδικά στην περίπτωση που τρέχετε σε δρόμο που η ορατότητα για εσάς και τους άλλους είναι περιορισμένη.

Ανακλαστικά στα ρούχα σας

Τα ρούχα που χρησιμοποιούν οι δρομείς έχουν συνήθως ανακλαστικά που λαμπυρίζουν όταν πέφτε πάνω τους φως. Μην παραλείπετε ποτέ μια τέτοια μπλούζα, ένα αντιανεμικό ή ένα σορτσάκι με ανακλαστικές λωρίδες. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για να φαίνεστε.

Να τρέχετε χωρίς ακουστικά

Μπορεί να είναι αγαπημένη σας συνήθεια, αλλά κατά τη διάρκεια της νύχτας, προτείνουμε να παραλείψετε τη μουσική εντελώς. Αυτό θα σας βοηθήσει να αντιλαμβάνεστε καλύτερα τι συμβαίνει γύρω σας και να παραμένετε σε εγρήγορση. Αν δεν μπορείτε, φορέστε απλά το ένα ακουστικό και κρατήστε την ένταση χαμηλά για να έχετε απόλυτη επαφή με το περιβάλλον.

Να έχετε μαζί το τηλέφωνό σας

Γενικώς οι δρομείς δεν θέλουν να παίρνουν και πολλά πράγματα μαζί τους όταν βγαίνουν για τρέξιμο. Όταν, όμως, βγαίνετε το βράδυ για προπόνηση, καλό είναι να έχετε μαζί σας το κινητό σας τηλέφωνο. Υπάρχουν πολλές θήκες πια, για να μπορείτε να το έχετε στο χέρι σας.

Ενημερώστε κάποιον

Μια καλή τακτική είναι να ενημερώσετε κάποιον ότι πάτε για προπόνηση. Να το πείτε πόση ώρα θα κάνετε περίπου και ποια διαδρομή θα ακολουθήσετε. Είναι χρήσιμο σε κάθε περίπτωση να ξέρει και κάποιος άλλος που βρίσκεστε σε περίπτωση που κάτι απρόοπτο συμβεί.

Βγείτε με παρέα

Ακόμα καλύτερα βγείτε για τρέξιμο με ένα-δυο άτομα ακόμα. Έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι σπανιότερα συμβαίνει κάτι κακό σε μια μικρή ή μεγάλη ομάδα δρομέων.

Να θυμάστε ότι τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την ασφάλειά σας. Ειδικά όταν τρέχετε βράδυ, θα πρέπει να βρίσκεστε σε πλήρη εγρήγορση και να μην αγνοείτε τα ένστικτά σας για να αποφύγετε τις κακοτοπιές. Γενικά μην κινήστε σε δρόμους που δεν ξέρετε και μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με την οικογένειά σας ή κάποιον φίλο αν αισθανθείτε φόβο.

Τις περισσότερες φορές δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα. Το τρέξιμο το βράδυ είναι υπέροχο και χαλαρωτικό. Όσο καλύτερα προετοιμασμένοι είστε, τόσο περισσότερο θα το απολαύσετε.

Stay safe…

Διαβάστε επίσης: Σε ποια πλευρά του δρόμου πρέπει να τρέχεις για να είσαι πιο ασφαλής;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Την Κυριακή 3/12 η 2η ανοιχτή προπόνηση στην διαδρομή Veikou Skull Trail 10χλμ

Η Οργανωτική Επιτροπή του 8ου Veikou Trail που θα διεξαχθεί Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024, έχει αποφασίσει την πραγματοποίηση ανοιχτών προπονήσεων για τους δρομείς που θέλουν να γνωρίσουν τις υπέροχες Trail διαδρομές της διοργάνωσης.

Έτσι λοιπόν μετά την επιτυχία της 1ης ανοιχτής προπόνησης, που πραγματοποιήθηκε στην κλασσική διαδρομή των 5χλμ, ακολουθεί η 2η ανοιχτή προπόνηση, την προσεχή Κυριακή 3 Δεκεμβρίου για τους ενδιαφερόμενους δρομείς που θα γνωρίσουν και την διαδρομή Veikou Skull Trail 10χλμ.

Ο χώρος συγκέντρωσης θα είναι το γήπεδο του μπάσκετ, έξω ακριβώς από τον στίβο στο Άλσος Βεΐκου.

Ώρα συγκέντρωσης: 08:50 π.μ.

Ώρα εκκίνησης: 09:00 π.μ.

Την προπονητική κάλυψη και υλοποίηση των ανοιχτών προπονήσεων έχουν αναλάβει οι Δρομείς Γαλατσίου ή Galatsi Runners.

Για πληροφορίες : Εμμανουήλ Αγαπητός 6976293862 και στα κοινωνικά δίκτυα του Συλλόγου.

Θα ακολουθήσουν και άλλες ανοιχτές προπονήσεις, για τις οποίες θα υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση.

Διαρκής ενημέρωση για το 8th Veikou Trail παρέχεται:

Στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης: https://veikoutrail.gr/

Από την σελίδα της διοργάνωσης στο facebook: https://www.facebook.com/veikoutrail/

Στο Instagram: https://www.instagram.com/veikoutrail/

Στις 21 Ιανουαρίου 2024 “Τρέξε στο βουνό μέσα στην πόλη”

 Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend