Ποιες τροφές βοηθούν στην αποκατάσταση από τραυματισμούς;

Γράφει η Χριστιάνα Αμπατζή  (Διατροφολόγος – Διαιτολόγος , Λέσβος)

Ποιες είναι εκείνες οι τροφές που βοηθάνε στους τραυματισμούς και πως γενικά η διατροφή  βοηθάει στην αποκατάσταση των τραυματισμών;

Είσαι από τα άτομα εκείνα που η γυμναστική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Σου αρέσουν όλα τα είδη , ανάλογα τη διάθεση σου και το απολαμβάνεις. Και όμως, με μία φορά που δεν έκανες καλό ζέσταμα, ή έκανες απότομη κίνηση, ή ακόμα και να μην έκανες καλές διατάσεις στο τέλος, ο τραυματισμός ήρθε! Σίγουρα ο φυσικοθεραπευτής σου θα κάνει το θαύμα του, η αγωγή που θα σου δώσουν θα σε βοηθήσει, τι γίνεται όμως με τη διατροφή σου εκείνες τις μέρες;

Συνήθως, οι μυϊκοί πόνοι δεν είναι όλοι το ίδιο, και δεν οφείλονται όλοι στην ίδια αιτία.

Υπάρχει ο οξύς μυϊκός πόνος, που παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια η αμέσως μετά από την άσκηση και οφείλεται συνήθως στη συσσώρευση άχρηστων προϊόντων στους μυς , όπως γαλακτικού οξέος.

Υπάρχει ο μυϊκός πόνος που μας πιάνει συνήθως στο πρώτο 48ωρο και χαρακτηρίζεται από μείωση της δύναμης και της απόδοσης των μυών.

Τρεις ύπουλοι τραυματισμοί στην περιοχή της γάμπας για όσους τρέχουν  

Υπάρχει η πιο χαρακτηριστική περίπτωση της μυικής θλάσης, όπου έρχεται ρήξη των μυικών ινών, συνήθως από υπερβολικά έντονη σύσπαση ή υπερβολική διάταση.

Τέλος υπάρχει και η μυϊκή κράμπα, σύσπαση του μυός μας συνοδευόμενη από πόνο χωρίς να το επιδιώξουμε.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, το σίγουρο είναι πως επισκεπτόμαστε έναν ειδικό για την αντιμετώπιση του πόνου. Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς όμως διατροφικά για να βοηθήσουμε αυτήν την κατάσταση;

Μπορεί η διατροφή να βοηθήσει στην αποκατάσταση τραυματισμών;

Σε περίπτωση που ο τραυματισμός σε αναγκάζει να παραμείνεις ακίνητος για λίγο , αυτόματα έχεις και σχετική απώλεια μυϊκής μάζας. Εάν μειώσεις ταυτόχρονα και την κατανάλωση της πρωτεΐνης , έχεις μειωμένη αναδόμηση του συνδετικού ιστού. Θα πρέπει λοιπόν, η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε πρωτεΐνη να παραμείνει σε κανονικά επίπεδα για να έχεις αποφυγή της απώλειας μυϊκού ιστού και περιορισμό της φλεγμονής. Θα πρέπει ο διατροφολόγος να μοιράσει την πρωτεΐνη στα γεύματα της ημέρας σου ανάλογα με τις διατροφικές σου ανάγκες.

Μία άλλη πολύ σημαντική επιλογή είναι η γλυκοζαμίνη, η οποία περιέχεται στο υγρό της άρθρωσης και συμμετέχει στο σχηματισμό των τενόντων και συνδέσμων. Τα συμπληρώματα γλυκοζαμίνης θα βοηθήσουν στη μείωση του πόνου της άρθρωσης και ίσως βοηθήσουν και στο γρήγορο ανασχηματισμό του οστού. Καλύτερη επιλογή είναι γλυκοζαμίνη φυτικής προέλευσης.

Τι έχεις να πεις τώρα που θα μάθεις πως η βιταμίνη C που είναι από τις πιο γνωστές βιταμίνες στην διατροφή μπορεί μας να βοηθήσει στην αποκατάσταση τραυματισμών και παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία επούλωσης; Και αυτό γιατί, η βιταμίνη συνθέτει νέες πρωτεΐνες για το δέρμα, τους τένοντες και τους συνδέσμους, ενώ διατηρεί υγιείς τους χόνδρους και τα οστά. Συμμετέχει στη σύνθεση του κολλαγόνου και συμβάλει στην αναδόμηση του τραυματισμένου ιστού ενώ μειώνει τη φλεγμονή και βοηθάει στην αποκατάσταση. Θα το πετύχεις προσθέτοντας στη διατροφή σου εσπεριδοειδή, χρωματιστές πιπεριές, ντομάτες, μπρόκολα.

Μη ξεχνάς και τα ω-3 λιπαρά οξέα. Αυτά τα οξέα , εκτός από τα οφέλη για την υγεία μας, βοηθούν τους συνδέσμους να είναι εύκαμπτοι ενώ μειώνουν την πιθανότητα της φλεγμονής. Μπορείς να καταναλώσεις ψάρια , καρύδια , σπόρους chia , κ.α. Υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν πως τα ω-3 λιπαρά οξέα αυξάνουν τη σύνθεση μυϊκής πρωτεΐνης και περιορίζουν την απώλεια μυϊκής μάζας λόγω της ακινητοποίησης.

Το γόνατο του δρομέα: Τραυματισμοί, αιτίες και λύσεις

Επίσης , άλλη μία βιταμίνη , η βιταμίνη D , μαζί με το ασβέστιο. Σε περιπτώσεις που έχει επιβαρυνθεί το κόκκαλο , αυτά τα δύο συμμετέχουν στη μυϊκή συστολή οπότε θεωρούνται απαραίτητα για την αποκατάσταση μετά από τραυματισμό. Αυξάνουμε την κατανάλωση γαλακτοκομικών, λαχανικών, ψαριών, ξηρών καρπών και τα προϊόντα που είναι εμπλουτισμένα σε βιταμίνη D.

Οι φυτικές ίνες , με τη σειρά τους, σε βοηθάνε στην επούλωση και τη μυϊκή αποκατάσταση. Άρχισε να καταναλώνεις φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως.

Έρευνα επίσης έδειξε πως η χορήγηση κρεατίνης βοήθησε τους μύες να επισκευαστούν από μόνοι τους πιο γρήγορα και αύξησε τη δύναμη και τη μυϊκή μάζα. Βέβαια, όλα αυτά θα πρέπει να ακολουθούνται ύστερα από την καθοδήγηση του διατροφολόγου και του θεράποντα ιατρού!

Διαβάστε επίσης: Οι τραυματισμοί θέλουν υπομονή

Πηγή: www.fmh.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Διατροφικά λάθη που κάθε δρομέας (έχει) κάνει και τρόποι αντιμετώπισης

Είναι ευρέως γνωστό ότι ο κόσμος της άθλησης και της διατροφής είναι αλληλένδετοι. Το διαδίκτυο, τα περιοδικά με τα ενημερωτικά άρθρα κι η τηλεόραση, το αποδεικνύουν σε καθημερινή βάση, προβάλλοντας συμβουλές και παρατηρήσεις που στοχεύουν σε ένα ισορροπημένο αθλητικό, αλλά και διατροφικό πρόγραμμα. Ωστόσο, ακριβώς επειδή ο καταιγισμός αυτού του υλικού είναι τόσο έντονος, μπορείς εύκολα να οδηγηθείς στην παραπληροφόρηση και παρερμήνευσή του. Έτσι λοιπόν, για να μην κλονιστούν τα όρια της ισορροπίας, αλλά και για να αποφύγεις οποιαδήποτε σύγχυση ή προβληματισμό, σου έχουμε συγκεντρώσει όλα τα πιθανά λάθη που κάθε δρομέας (έχει) κάνει, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Πάμε να τα εξετάσουμε όλα μαζί!

1.   Υποβάλλεσαι σε εξαντλητικές δίαιτες

Δεν είναι λίγες οι φορές, που πολλοί δρομείς έχουν “πέσει” στο τρυπάκι της αυστηρής κι εξαντλητικής δίαιτας, με την ελπίδα ότι, σε συνδυασμό με την άσκηση, θα δουν πολύ πιο γρήγορα αποτελέσματα. Εδώ κι αρκετό καιρό, έχει παρατηρηθεί μια διατροφική “τάση”, η οποία μάλιστα προβάλλεται κι ως μια αποτελεσματική πρακτική για τη μείωση του βάρους. Μιλάμε για τις δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, που έχουν δαιμονοποιήσει πολλά από τα τρόφιμα που αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας για κάθε δρομέα.

Είναι λοιπόν φυσιολογικό, όταν ο οργανισμός έχει συνηθίσει στην κατανάλωση τροφίμων με υδατάνθρακα κι αυτά ξαφνικά αποκόπτονται από τη διατροφή, οι επιπτώσεις να γίνονται με τη σειρά τους εμφανείς τόσο στην υγεία, όσο και στην αθλητική απόδοση. Μία συμβιβαστική λύση, είναι να επικεντρωθείς σε μια πιο ισορροπημένη πρόσληψη όλων των απαραίτητων συστατικών, η οποία επιτυγχάνεται με τον υπολογισμό των θερμίδων. Έτσι, θα έχεις κι εσύ μια ξεκάθαρη εικόνα για τις θερμίδες που πρέπει να καταναλώνεις μέσα στην ημέρα, ώστε να έχεις πάντα τον πλήρη έλεγχο της διατροφής σου!

2.   Δεν πίνεις πολύ νερό

Έχεις αναλογιστεί ποτέ, πόσα υγρά χάνεις κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης; Είναι λογικό, όσο “πιέζονται” και θερμαίνονται οι μυς, άλλο τόσο να ανεβαίνει κι η θερμοκρασία του σώματος, με αποτέλεσμα να αυξάνεται κι η εφίδρωση. Αυτή η απώλεια υγρών, αν δεν αναπληρωθεί, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία, στο σώμα, αλλά και στην αποτελεσματικότητα της προπόνησής σου.

Η αφυδάτωση γίνεται ακόμα πιο “απειλητική” όταν υποβάλλεις το σώμα σου σε άσκηση, οπότε η επαρκής κατανάλωση νερού, κρίνεται επιτακτική. Η δυσκολία στην αναπνοή, η ζάλη ή η υπερβολική κούραση, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και μπορεί να αποτελέσουν και σημάδι θερμοπληξίας, οπότε φρόντισε να μεριμνείς πάντα για την ενυδάτωσή σου. Σύμφωνα με ειδικούς, πρέπει να ενυδατώνεσαι πριν, μετά, αλλά και κατά τη διάρκεια της άσκησης, ώστε να εξασφαλίσεις μια απολύτως επαρκή πρόσληψη! Φρόντισε λοιπόν να έχεις πάντα μαζί σου μερικά μπουκάλια με νερό, ένα θερμό ή ειδικά παγούρια που αναγράφουν τα λίτρα που πρέπει να καταναλώσεις!

3.   Υποκύπτεις σε απολαύσεις

Σίγουρα, η έντονη άσκηση συνδράμει σημαντικά στο “χτίσιμο” ενός δυνατού και σμιλεμένου σώματος, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δίνει το “ελεύθερο” για να ξεφύγει κανείς από τα διατροφικά όρια. Καθημερινά, μπορείς να δοκιμαστείς από λιγούρες, οι οποίες είναι σε θέση να σου στοιχίσουν την πρόοδο που είχες κάνει τον τελευταίο καιρό. Παρόλα αυτά, δεν είναι ανάγκη να καταφύγεις στην ολοκληρωτική τους απόρριψη, παρά μόνο να μετριάσεις την κατανάλωσή τους.

Αν τα γλυκά, το αλκοόλ, ή η καφεΐνη, είχαν ή έχουν αποτελέσει συνήθεια για εσένα πριν ή μετά την αθλητική δραστηριότητα, τότε ίσως είναι η ώρα να αναθεωρήσεις. Οι αυξημένοι καρδιακοί παλμοί, ο στομαχόπονος, αλλά κι οι διάφορες εντερικές διαταραχές είναι το αποτέλεσμα κακών διατροφικών επιλογών, οι οποίες πρέπει να προσαρμοστούν και να επαναδιαμορφωθούν ανάλογα με την ηλικία και το βάρος του ανθρώπου, καθώς και τη διάρκεια, την ποιότητα και την ποσότητα της άσκησής του. Οργάνωσε το δικό σου διατροφικό πλάνο-ημερολόγιο και προγραμμάτισε όλα σου τα γεύματα, καθώς και τις στιγμές που ενδίδεις σε απολαύσεις. Τότε, δε θα χωράει καμία δικαιολογία, αφού θα έχεις την πλήρη γνώση για το τί και πότε το είχες καταναλώσει!

4.   Παραλείπεις το πρωινό

Είναι πολλοί οι ειδικοί που υποστηρίζουν ακράδαντα το ενεργειακό boost που προσδίδει το πρωινό στη ζωή ενός δρομέα και γι’ αυτό άλλωστε συνεχίζει να κρατάει τα σκήπτρα ως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που αυτό παραλείπεται, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μην καταφέρνει να αναπληρώσει τα αποθέματα ενέργειας.

Δεν έχουν σημασία τα χιλιόμετρα, ούτε η ταχύτητα με την οποία τρέχεις. Ακόμα κι αν διανύεις τις πιο μικρές αποστάσεις, ένα πλούσιο και ισορροπημένο πρωινό, θα ενισχύσει την αντοχή σου, θα διατηρεί ψηλά τα ενεργειακά σου επίπεδα, αλλά και θα σε κρατήσει χορτάτο, ώστε να μη νιώσεις κάποια έντονη αίσθηση πείνας, ή λιγούρας μέχρι το επόμενο γεύμα. Επομένως, για να μην το παραλείπεις συνεχώς, μπορείς να φτιάχνεις το πρωινό σου από την προηγούμενη μέρα, ώστε να εξοικονομείς χρόνο και να διασφαλίζεις τη διατήρηση αυτής της υγιεινής κι απαραίτητης συνήθειας!

Για ‘σένα που το τρέξιμο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σου, οι σωστές επιλογές στη διατροφή είναι αυτές που θα ενισχύσουν τον “αγώνα” σου. Αναθεώρησε, άλλαξε και διόρθωσε τα διατροφικά σου ατοπήματα και θα δεις που το σώμα σου θα σε ευχαριστεί!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Εναλλακτικοί τρόποι για να βάλετε φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας

Εναλλακτικοί τρόποι για να βάλετε φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας

Αν θέλετε να ακολουθήσετε μια πιο υγιεινή διατροφή θα πρέπει να καταναλώνετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Αυτά άλλωστε αποτελούν πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων και βοηθούν ώστε έχουμε ένα ισορροπημένο σωματικό βάρος.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ το 87% των κατοίκων δεν καταναλώνει συχνά φρούτα και το 91% δεν έχει βάλει για τα καλά στην διατροφή του τα λαχανικά!

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και στην Ευρώπη, ενώ στη χώρα μας αν και το ποσοστό είναι μικρότερο, δεν σημαίνει ότι αποτελούν βασικό κομμάτι της διατροφής μας.
Όπως αναφέρει η ειδική για θέματα διατροφής, Rebecca Lewis, θα πρέπει να καταναλώνουμε δύο φρούτα και τρία λαχανικά σε ημερήσια βάση, ενώ πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως υπάρχουν και άλλες επιλογές πέραν από την κλασσική της σαλάτας λαχανικών που έχουν οι περισσότεροι στο πρόγραμμα διατροφής τους.

Είναι γεγονός πως κάποια λαχανικά χάνουν μέρος των θρεπτικών συστατικών κατά την διάρκεια του μαγειρέματος, ωστόσο κάποια άλλα όπως η τομάτα και το σπανάκι είναι ακόμη καλύτερα όταν είναι ψημένα. Μην διστάζετε να ψήσετε τα φρούτα επίσης.

Πολλά από τα λαχανικά που δεν μπορείτε για διάφορους λόγους να τα καταναλώσετε σκέτα, μπορείτε να τα συμπεριλάβετε σε noodles ή να τα πιείτε σε χυμό.

Ακολουθούν τρόποι για να καταναλώνετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά ημερησίως:

Χρησιμοποιείστε την σχάρα

Το καλοκαιρινό μπάρμπεκιου δεν είναι μόνο για μπιφτέκια και λουκάνικα. Μπορείτε να ψήσετε στην σχάρα φρούτα και λαχανικά. Μάλιστα κάποια από αυτά όταν μαγειρεύονται, «απελευθερώνουν» όλα τα θρεπτικά τους συστατικά. Αυτό ισχύει για το λυκοπένιο της τομάτας το οποίο έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Επίσης τα μαγειρεμένα φρούτα είναι ένα εξαιρετικό επιδόρπιο καθώς οι φυσικές γλυκαντικές ουσίες που απελευθερώνονται εκείνη την ώρα ενισχύσουν την γεύση τους.

Κάντε ένα κεμπάπ

Κουράζεστε με το να μαγειρεύετε τα ίδια και τα ίδια. Γι΄ αυτό μπορείτε να αλλάξετε λίγο τις συνήθειες σας. Προσθέστε πιπεριά, κρεμμύδι ή ανανά με γαρίδες στο σουβλάκι κοτόπουλου ή μοσχαριού που μαγειρεύετε. Ειδικά τα κεμπάπ είναι πιο ελκυστικά για τα μικρά παιδιά αφού μπορούν να τα φάνε με τα χέρια τους.

Ψήστε τα στο φούρνο

Δεν υπάρχει τίποτε πιο απλό από το να κόψετε τα αγαπημένα σας λαχανικά και να τα αφήσετε στο φούρνο να ψηθούν για 20 λεπτά μαζί με ελαιόλαδο και βότανα. Με τον τρόπο αυτό θα έχετε ένα γευστικό δείπνο μέσα σε λίγα λεπτά ενώ το σπίτι θα γεμίσει ευχάριστες μυρωδιές.

Φτιάξτε noodles

Φτιάξτε noodles από γλυκοπατάτα, καρότα, παντζάρια και αγγούρια και ακολουθείστε ένα πιο υγιεινό μοντέλο διατροφής. Το μυστικό είναι να χρησιμοποιείτε πάντα φρέσκα λαχανικά, υψηλής περιεκτικότητας σε νερό και να τα καταναλώσετε μέσα σε μια ημέρα από την στιγμή που τα μαγειρέψατε.

Ανακατέψτε τα

Τα  smoothies είναι προτιμότερα από τους χυμούς καθώς διατηρούνται με τον τρόπο αυτό όλες οι φυτικές ίνες. Είναι ευκολότερο να καταναλώσετε το σπανάκι και το καρότο όταν είναι αναμεμιγμένα με φρούτα. Δοκιμάστε να ανακατέψετε μισή μπανάνα ή ένα κομμάτι μάνγκο με γιαούρτι και γάλα.

Να θυμάστε πως είναι σημαντικό να προσθέτετε στα smoothies λαχανικά ώστε να ισορροπείται η ζάχαρη που περιέχουν τα φρούτα.

Καταψύξτε τα

Αγοράστε φρούτα και λαχανικά που είναι αρκετά φρέσκα και καταψύξτε τα για αργότερα. Διατηρούν όλα τα θρεπτικά συστατικά ενώ παράλληλα γλιτώνετε χρήματα από το να τα αγοράζατε στην εποχή τους.

Χρησιμοποιείστε τα στο ψήσιμο

Αντικαταστήστε ενώ ψήνετε ½ του κουταλιού της σούπας βούτυρο με αβοκάντο ή χρησιμοποιείστε σoς μήλου ή λιωμένη μπανάνα αντί για λάδι για να μειώσετε τα λίπη.

Σκεφτείτε πονηρά

Προσθέστε στα κεφτεδάκια λαχανικά όπως το καρότο και το κολοκυθάκι. Δεν θα τα δείτε ενώ δύσκολα θα τα καταλάβετε στην γεύση. Επίσης μπορείτε να παρασκευάστε χούμους, ένα υγιεινό σνακ που δεν θα βλάψει την δίαιτά σας.

Κάντε τα πράγματα ευκολότερα

Πάντα να έχετε κομμένα και έτοιμα γα σερβίρισμα λαχανικά και φρούτα, προκειμένου να υπάρχει διαθέσιμο ένα υγιεινό σνακ οποιαδήποτε στιγμή. Συνδυάστε μούρα με μπανάνες, μήλα, καρότα ή σέλινο με φυστικοβούτυρο για να έχετε ένα σνακ πλούσιο σε πρωτεΐνη και σίδηρο.

Η εναλλακτική των τσιπς

Μπορείτε να φάτε λάχανο, ραπανάκια, κολοκυθάκια και γλυκοπατάτες χωρίς να φαίνονται τόσο… υγιεινά, δηλαδή σαν τσιπς. Με τον τρόπο αυτό ελέγχετε πόσο αλάτι και λάδι θα προσθέσετε. Απλά κόψτε μερικές πατάτες, πλύντε τις και προσθέστε αλάτι. Αφήστε τις να μουλιάσουν για λίγο και στραγγίστε τις. Μπορείτε να προσθέστε ελαιόλαδο και να τις ψήσετε στους 365 βαθμούς.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend