«Πιλότος» για την επανέναρξη του δρομικού αθλητισμού το Ioannina Lake Run

Διαφορετικό από πολλές απόψεις θα είναι το φετινό Ioannina Lake Run, που διοργανώνεται το Σαββατοκύριακο 19-20 Σεπτεμβρίου, καθώς δε θα έχει τη μαζικότητα και τον γιορτινό χαρακτήρα των προηγούμενων χρόνων, αλλά στο επίκεντρο θα βρεθεί η τήρηση των υγειονομικών μέτρων που επιβάλλουν οι συνθήκες των καιρών.

Στη διαφορετικότητα του αγώνα στάθηκε και ο διευθυντής του Ioannina Lake Run Ηλίας Σπυριούνης, δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα και έχουν γίνει οι αναγκαίες προσαρμογές, που εγγυώνται την ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων, δρομέων και εθελοντών.

«Φέτος, δε θα κάνουμε νέο ρεκόρ συμμετοχών, το Ioannina Lake Run δε θα έχει τον φεστιβαλικό χαρακτήρα των προηγούμενων, δε θα έχει τη λάμψη που σίγουρα όλοι θα θέλαμε. Εγγυόμαστε, όμως, ότι ο αγώνας αυτός θα είναι ο ασφαλέστερος για όλους τους συμμετέχοντες, γιατί αυτό είναι το μοναδικό ζητούμενο στις μέρες μας», τόνισε χαρακτηριστικά. «Το τολμάμε γιατί έχουμε μια εμπειρία 14 χρόνων με απόλυτα επιτυχημένες κατά κοινή ομολογία διοργανώσεις», συνέχισε, ενώ ως επιπλέον λόγους παρέθεσε  τη στήριξη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τη βοήθεια της οποίας καταρτίστηκε και θα εφαρμοστεί ένα άρτιο Υγειονομικό Πρωτόκολλο, την αμέριστη υποστήριξη του Δήμου Ιωαννιτών και της Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς και τη συνδρομή του Ερυθρού  Σταυρού, του  ΕΚΑΒ, της Αστυνομίας, αλλά και των 250 «ετοιμοπόλεμων», όπως τους χαρακτήρισε, εθελοντών.

«Το τολμάμε, όμως, και γιατί έχουμε μαζί μας όλοι την δρομική κοινότητα, χορηγούς και υποστηρικτές, οι οποίοι εκτιμούμε πως μας στηρίζουν όχι μόνο χάρη στην έως τώρα συνεργασία μας, αλλά και γιατί βλέπουν  ότι, αφού ξεπεράσουμε τη φετινή δύσκολη χρονιά για όλους, ανοίγονται νέες προοπτικές και το Ioannina Lake Run θα εδραιωθεί ως ένα κορυφαίο δρομικό γεγονός», υπογράμμισε ο κ. Σπυριούνης, λέγοντας ότι φέτος όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα πάνω στο Ioannina Lake Run, καθώς είναι ο πρώτος ουσιαστικά μαζικός αγώνας δρόμου που γίνεται την περίοδο της πανδημίας. Και σε συνεννόηση με τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού Γιώργο Μαυρωτά, την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας βάλαμε ως στόχο ο αγώνας των Ιωαννίνων να αποτελέσει πιλότο για την πραγματική επανέναρξη του δρομικού αθλητισμού.

Τέλος, αναφέρθηκε και στη virtual version του Ioannina Lake Run, που θα δώσει τη δυνατότητα σε όσους δεν κατάφεραν να έχουν φυσική παρουσία, να τρέξουν «εικονικά» στις διαδρομές του αγώνα, ενισχύοντας, παράλληλα, και το έργο της Ελληνικής Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη και της Πανηπειρωτικής Ένωσης για τον Νεανικό Διαβήτη.

Πολύπλευρη στήριξη από Δήμο Ιωαννιτών και Περιφέρεια Ηπείρου

Συνδιοργανωτές του 14ου Γύρου Λίμνης Ιωαννίνων είναι ο Δήμος Ιωαννιτών και η Περιφέρεια Ηπείρου, που στηρίζουν πολύπλευρα τη διοργάνωση και αντιλαμβάνονται ότι η επιτυχία της μπορεί να «ξεκλειδώσει» και άλλες δραστηριότητες που προβάλλουν την περιοχή και στηρίζουν την τοπική οικονομία.

Για έναν από τους πιο επιτυχημένους θεσμούς στην πόλη, έκανε λόγο ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές για τις άοκνες προσπάθειές τους όλα αυτά τα χρόνια, αλλά πολύ περισσότερο φέτος, που είμαστε αναγκασμένοι οι αγώνες να γίνουν με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. «Έχει σημασία σήμερα να μπορούμε να συνεχίσουμε με μια νέα κανονικότητα τη ζωή μας. Ο αγώνας αυτός υπενθυμίζει ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε, κάτω από αυτές τις πολύ δύσκολες και πιεστικές συνθήκες, έως έναν βαθμό κανονικά τη ζωή μας. Είναι ένα πολύ μεγάλο γεγονός. Ως δημοτική αρχή είχαμε άψογη συνεργασία και θα κάνουμε και τις επόμενες ημέρες το καλύτερο που μπορούμε ώστε ο αγώνας να διεξαχθεί κάτω από τις καλύτερες και ασφαλείς συνθήκες», τόνισε χαρακτηριστικά, δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι ο Δήμος θα είναι δίπλα και σε όλες τις μελλοντικές προσπάθειες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού της Περιφέρειας Ηπείρου Βασίλης Γοργόλης, ο οποίος είπε πως μπορεί η φετινή διοργάνωση να μην έχει το πλήθος των συμμετοχών και των παράλληλων δράσεων των προηγούμενων ετών, αλλά είναι σημαντικό ότι διοργανώνεται. «Η διοργανώτρια αρχή έχει δώσει μεγάλη σημασία στο κομμάτι των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Ως Περιφέρεια στηρίζουμε την προσπάθεια αυτή και είμαστε σίγουροι ότι θα γίνει κάτω από τις καλύτερες συνθήκες. Αυτό πρέπει να μείνει ως αποτύπωμα, ότι θα πρέπει να ξαναδούμε μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις. Τις έχουμε μεγάλη ανάγκη, έστω και με αυτή τη μορφή», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Τις ευχαριστίες της στην Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Ιωαννιτών εξέφρασε η πρόεδρος του Α.Ο. Ποσειδών Ιωαννίνων Αγνή Δρίμτζια, η οποία δεν έκρυψε ότι υπήρξε προβληματισμός για τη διοργάνωση του αγώνα υπό αυτές τις συνθήκες. «Ο προβληματισμός ήταν μεγάλος, ωστόσο η απόφαση ήταν μονόδρομος, γιατί οφείλουμε να βάλουμε τη ζωή μας σε καινούριες βάσεις. Οφείλουμε να συνεχίσουμε την κανονικότητα που ένας ιός μας αφαίρεσε. Το μεγάλο στοίχημα είναι να γίνει ο αγώνας με όλες τις προδιαγραφές που θα διασφαλίσουν την ομαλότητα, την κανονικότητα και πάνω απ’ όλα την ασφάλεια των δρομέων και των εθελοντών. Είμαστε εδώ για να αποδείξουμε ότι όταν τα πρωτόκολλα τηρούνται, κανείς δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Θα πάρουμε τη ζωή μας πίσω και θα την πάρουμε με όποιος όρους μας βάζει η πολιτεία», τόνισε.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Μπείτε ξανά στο “τριπάκι” του τρεξίματος μετά από μακροχρόνια αποχή

Έτσι θα αποκαταστήσετε τη σχέση σας με το τρέξιμο

Yπάρχουν στιγμές που η σχέση μας με το τρέξιμο ξεθωριάζει και τείνουμε να απομακρυνθούμε από το αγαπημένο μας χόμπι για διάφορους λόγους.

Διακόπτουμε για μεγάλο διάστημα και κατηγορούμε τον εαυτό μας που δεν το ξεκινήσαμε πάλι.

Ακολουθούν τρόποι ώστε να φουντώσει ξανά η… φλόγα:

1. Μιλήστε με άλλους δρομείς

Συζητώντας με άλλους δρομείς θέματα σχετικά με το τρέξιμο, απλά σας υπενθυμίζει την αγάπη που έχετε γι΄ αυτό. Η παρέα θα σας κάνει να επιστρέψετε.

2. Αγοράστε για τον εαυτό σας εξοπλισμό τρεξίματος

Ανταμείψτε τον εαυτό σας για την σκληρή δουλειά αγοράζοντας κάποιο μπλουζάκι τρεξίματος ή κάλτσες χωρίς να ξοδέψεις πολλά χρήματα. Η ανταμοιβή θα μας κάνει να νιώσετε γεμάτοι ενέργεια και ενισχύει τη δέσμευσή σας για προπόνηση.

3. Εθελοντική συμμετοχή σε αγώνα

Βλέποντας έναν αγώνα μέσα από τα μάτια του εθελοντή μπορεί να σας αλλάξει την οπτική σας για το τρέξιμο και να σας δόσει κίνητρα. Το να βλέπεις τους δρομείς να αγκαλιάζουν τους φίλους και τα μέλη της οικογένειας τους αφού ολοκληρωθεί ένας αγώνας μπορεί να κάνει θαύματα.

4. Συμμετοχή σε αγώνα σε μέρος που πάντα ήθελες να επισκεφθείς

Αν συνήθως συμμετέχετε σε αγώνες στην περιοχή σας, καλό είναι να δοκιμάσετε να δηλώσετε συμμετοχή σε κάποιον αγώνα που διεξάγεται σε περιοχή που είχατε σκοπό να επισκεφθείτε κάποια στιγμή.  Έτσι συνδυάζεται το τρέξιμο με τις μίνι διακοπές.

5. Παρακολουθήστε έναν αγώνα από κοντά

Kάθε φορά που είστε θεατής σε έναν αγώνα, αναπόφευκτα ζηλεύετε τους δρομείς που είναι εκεί έξω. Αυτό σας δημιουργεί το κίνητρο την επόμενα φορά να συμμετάσχετε οι ίδιοι σε ένα παρόμοιο γεγονός.

Διαβάστε ακόμα: 13 λόγοι που θα σε κάνουν να δεις το τρέξιμο με άλλο μάτι

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Κορυφαίες συμβουλές αποκατάστασης από έναν ειδικό

Ο Χάρι Τζέιμσον

Ο Χάρι Τζέιμσον είναι ένας προπονητής με τεράστια εμπειρία. Έχει υπάρξει προσωπικός γυμναστής τόσο του ποδοσφαιριστή Γουέιν Μπριτζ όσο και του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον!

Βετεράνος μαραθωνίων, έμαθε από την εμπειρία του τη σημασία που έχει η ξεκούραση και η αποκατάσταση στη ρουτίνα ενός δρομέα.

Παρακάτω μοιράζεται ορισμένες πολύ κομβικές συμβουλές που έχουν να κάνουν με την καλύτερη αποκατάσταση:

Πώς η σωστή αποκατάσταση ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα

Δώστε προτεραιότητα στην ανάκτηση

«Οι άνθρωποι παραδοσιακά αντιλαμβάνονται τη γυμναστική τους τους – για παράδειγμα, το τρέξιμο – ως το κύριο και την ανάκαμψη ως μια μικρή λεπτομέρεια που πρέπει να τοποθετηθεί γύρω της. Στην πραγματικότητα θα έπρεπε να ισχύει το αντίθετο: το τρέξιμο να είναι μια λεπτομέρεια και η ανάκαμψη το βασικό. Ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει πως δεν είναι η άσκηση το κομβικό στοιχείο για τη διαμόρφωση φυσικής κατάστασης αλλά η αποκατάσταση».

Χρειάζεστε μια πολυμορφία

«Δεν υπάρχει καμία μαγική μέθοδος που θα λύσει όλα τα προβλήματά σας. Πρέπει αντίθετα να έχετε πολλές μεθόδους ανάκτησης. Από γυμναστηριακά μηχανήματα μέχρι φυσικά μασάζ και αλοιφές. Είναι από τους λόγους που έχω καταφέρει να υπάρχω τόσα χρόνια σε αυτό το άθλημα είναι οι πολλοί τρόποι μέσω των οποίω ανακτώ τις δυνάμεις μου έπειτα από μια εξαντλητική προπόνηση»

Η έντονη προπόνηση χρειάζεται έντονη ανάπαυση

«Εάν προπονείστε για μαραθώνιο, είναι γνωστό πως εξαιτίας της αύξησης των χιλιομέτρων που κάνετε πρέπει να αυξήσετε και τον ύπνο ότι η αύξηση των μιλίων χρειάζεται επίσης αυξημένο ύπνο. Νομίζω ότι πολύς κόσμος αγνοεί αυτό τον γενικό κανόνα. Για την ακρίβεια, οι περισσότεροι κάνουν το αντίθετο: σηκώνονται πολύ νωρίς για να τρέξουν πριν από τη δουλειά και καταλήγουν να κοιμούνται λιγότερο».

Προκαλέστε τον εαυτό σας διανοητικά στην προπόνηση

«Αντιμετώπισα πολλές προκλήσεις στη ζωή μου. Αλλά δεν έχω κάνει ποτέ κάτι τόσο σκληρό όσο τα τελευταία 10 χιλιόμετρα του μαραθωνίου της Νέας Υόρκης. Η συμβουλή μου είναι: μεταφερθείτε σε κάποια δύσκολα μέρη για την προπόνησής σας. Πίστεψέ με, στον αγώνα, θα τρέξετε κάπου ακόμα πιο σκληρά. Κανείς δεν μπορεί να σας προετοιμάσει για το πώς θα νιώσετε στο χιλιόμετρο 38 σε έναν μαραθώνιο όταν κυνηγάτε έναν χρόνο. Και κανείς δεν μπορεί να σε προετοιμάσει για το πόσο λαμπρός θα νιώσεις στο χιλιόμετρο 42 όταν φτάσεις στη γραμμή του τερματισμού. Πηγαίνετε σε μερικά δύσκολα σημεία στην προπόνησή σας, ώστε να μπορέσετε να προετοιμαστείτε διανοητικά για την πρόκληση που έρχεται».

Μέλι: Καλύτερες επιδόσεις και αποτελεσματικότερη αποκατάσταση!

Γίνετε δυνατοί – και συγκεκριμένοι

«Ένα από τα πράγματα που βλέπω συχνά είναι άνθρωποι που απλά τρέχουν χωρίς καμία άλλη προοπτική. Αυτή είναι μια συνταγή για τραυματισμούς στις αρθρώσεις καθώς το σώμα σας δεν είναι απαραίτητα αρκετά ισχυρό για να υποστηρίξει αυτόν τον όγκο εργασίας που κάνετε. Βρείτε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα λοιπόν. Κάντε πολλή γυμναστική, προσθέστε γλουτένη στη διατροφή σας, γυμνάστε την πλάτη σας και το κυριότερο, τα πόδια σας».

Διαβάστε επίσης: Ενεργητική ή παθητική αποκατάσταση μετά το τρέξιμο;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend