Οι ιδιαίτερες «αρετές» των ξηρών καρπών

Οι ιδιαίτερες "αρετές" των ξηρών καρπών

Γνωρίζουμε ήδη την ευεργετική δράση των ξηρών καρπών στην καρδιαγγειακή υγεία. Αλλά αυτά τα σνακ προσφέρουν πολλά ακόμα οφέλη για την υγεία μας. Επειδή κάθε ξηρός καρπός έχει τις δικές του ιδιαίτερες «αρετές», επιλέξτε μια ποικιλία.

Προσοχή χρειάζεται στις ποσότητες που καταναλώνονται καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες.

Κάσιους Μέγεθος μερίδας: 18 τεμ. Θερμίδες: 163
Μπορείτε να πάρετε σχεδόν το 10% των ημερήσιων αναγκών σε σίδηρο σε μία μόνο μερίδα κάσιους. Σε σύγκριση με άλλους ξηρούς καρπούς, είναι επίσης μια καλή πηγή φυλλικού οξέος και βιταμίνης Κ, που βοηθά στη διατήρηση γερών οστών και στην πήξη του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα.

Καρύδια Μέγεθος μερίδας: 7 ολόκληρα ή 14 μισά τεμ. Θερμίδες: 185
Είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών και μαγνησίου. Έχουν υψηλά επίπεδα α-λινολενικού οξέος, ένα ω-3 λιπαρό οξύ που βοηθά στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και είναι πολύ απαραίτητο στα παιδιά.

Αμύγδαλα Μέγεθος μερίδας: 23 τεμ. Θερμίδες: 163
Τα αμύγδαλα εκτός από τη μείωση της χοληστερόλης περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες και ασβέστιο από οποιοδήποτε άλλο ξηρό καρπό. Ακόμη είναι χαμηλότερα σε θερμίδες από ότι οι υπόλοιποι ξηροί καρποί, και είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε.

Φιστίκια Αιγίνης Μέγεθος μερίδας: 49 τεμ. Θερμίδες: 162
Είναι πλούσια σε λουτεΐνη, ένα αντιοξειδωτικό που επίσης έχει βρεθεί στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και είναι σημαντικό για την υγιή όραση και το δέρμα. Επιπλέον, μια μερίδα περιέχει σχεδόν όσο κάλιο όσο και μια μικρή μπανάνα.

Κουκουνάρι Μέγεθος μερίδας: 3κ.σ. Θερμίδες: 191
Είναι πλούσιο σε μαγγάνιο, ένα ιχνοστοιχείο που βοηθά στη διατήρηση των επίπεδων σακχάρου στο αίμα και στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και πρωτεϊνών. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα λιπαρά οξέα του συγκεκριμένου ξηρού καρπού μπορούν να ενισχύσουν τις ορμόνες κορεσμού με συνέπεια να αισθανόμαστε πιο εύκολα χορτάτοι.

Previous ArticleNext Article

Σοκάρει έρευνα για την καρδιακή υγεία: Ένας στους πέντε δεν γνωρίζει τη σημασία της διατροφής!

Σοκάρει έρευνα για την καρδιακή υγεία: Ένας στους πέντε δεν γνωρίζει τη σημασία της διατροφής!

Μοιάζει εξαιρετικά αυτονόητο και όμως δεν είναι: ο τρόπος που τρώμε μπορεί να επηρεάσει την λειτουργία της καρδιάς. Ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που έγινε από την κλινική του Κλίβελαντ, ένας αδικαιολόγητα μεγάλος αριθμός ενηλίκων μοιάζει να αγνοεί την συγκεκριμένη πραγματικότητα.

Σε μια έρευνα που βασίστηκε σε πάνω από 1.002 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18 έως 73 ετών, οι παρερμηνείες που σχετίζονται με την καρδιά αποδείχθηκαν εκπληκτικά κοινές. «Η έλλειψη γνώσεων μπορεί να δυσκολέψει τους ανθρώπους να κατανοήσουν το πόσο πολύ οι συνήθειες τους αυξάνουν τους κινδύνους για την υγεία τους», δήλωσε ο Στίβεν Νίσεν, επικεφαλής του καρδιαγγειακού τμήματος στην κλινική του Κλίβελαντ.

Σοκάρουν τα ποσοστά της έρευνας

Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 88% των ερωτηθέντων κατανοούν τη σχέση μεταξύ μιας υγιούς καρδιάς και της διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Και περίπου τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων ανησυχούν για το βάρος τους.

Ωστόσο, όταν η συζήτηση φτάνει στα όσα πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι γι ‘αυτό το ζήτημα -για παράδειγμα, να προβούν σε αλλαγές στη διατροφή τους και ή στον τρόπο που γυμνάζονται ώστε να μπορούν να ενισχύσουν την υγεία της καρδιάς σας- δεν έχουν όλοι την κατάλληλη πληροφόρηση.

Σύμφωνα με τη συγκριμένη έρευνα, το 18% πιστεύει ότι η διατροφή δεν έχει καμία σχέση με την υγεία της καρδιάς και το 42% πιστεύει εσφαλμένα ότι ακόμα κι αν είναι υπέρβαροι, όσο ασκούνται η καρδιά τους δεν έχει κίνδυνο.

Αναφορικά με τους κινδύνους του υπερβολικού βάρους για την υγεία, το 87% δεν αντιλαμβάνεται ότι η παχυσαρκία μπορεί να συνδεθεί με τον καρκίνο και το 80% δεν γνωρίζει ότι τα ίδια δεδομένα θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής ή ακανόνιστου καρδιακού παλμού.

Ο μεταβολισμός είναι ο πιο συχνά αναφερόμενη αιτία για το αυξημένο βάρος, ενώ το 53% των ερωτηθέντων κατηγορούν τον οργανισμό τους ότι «εργάζεται εναντίον τους» όταν προσπαθούν να χάσουν βάρος.

«Παραπληροφόρηση»

«Το βάρος μπορεί να είναι πολύπλοκο και ευαίσθητο ζήτημα για πολλούς. Ένα πρόβλημα είναι ότι υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση σχετικά με τη διατροφή, την ευεξία και την άσκηση και αυτό έχει οδηγήσει σε σύγχυση. Εξαιτίας αυτού, πολλοί άνθρωποι μπορεί να απογοητευτούν με τις προσπάθειές τους ή να μην ξεκινήσουν καν ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους», λέει ο Νίσεν.

«Για του λόγου το αληθές, σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων έχει προσπαθήσει να βελτιώσει τη διατροφή του, αλλά συνέχισε αυτή την προσπάθεια για μόνο μια εβδομάδα ή δύο. Οι άνθρωποι επίσης δεν ξέρουν πόση απώλεια βάρους είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, και θεωρούν λανθασμένα ότι πρέπει να χάσουν μεγάλα ποσά βάρους για να αποκομίσουν κέρδη στην υγεία τους.

Γενικά, υπάρχει κακή κατανόηση της σχέσης μεταξύ σωματικού βάρους και υγείας και πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να δράσουν αποτελεσματικά λόγω αυτής της έλλειψης γνώσης. Τα θετικά νέα είναι ότι οι άνθρωποι πρέπει να χάσουν μόνο το 5% του σωματικού βάρους για να έχουν κέρδη στην υγεία τους», τονίζει.

Διαβάστε ακόμα: Οι 10 τροφές που βοηθούν στην σωστή λειτουργία της καρδιάς

Τι κερδίζεις με μια κουταλιά ταχίνι την ημέρα;

Τι κερδίζεις με μια κουταλιά ταχίνι την ημέρα;
Της Δέσποινας Γκακνή & της Ελένης Δελβινιώτη*

Το ταχίνι είναι ένα φυσικό προϊόν το οποίο αποτελείται από 100% αλεσμένο σουσάμι που ψήνεται είτε αποφλοιωμένο είτε με το φλοιό του (ολικής άλεσης) και έπειτα αλέθεται.

Ανήκει στην κατηγορία του λίπους μαζί με το βούτυρο και το λάδι ωστόσο παρουσιάζει κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα υπόλοιπα τρόφιμα της κατηγορίας του. Εξαιτίας των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών του, έχει χαρακτηριστεί και ως υπερτροφή.

Η κατανάλωση ταχινιού στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να συμβάλλει στην πρόσληψη πρωτεϊνών, βιταμινών του συμπλέγματος Β, ασβεστίου, μαγνησίου, ψευδαργύρου, φωσφόρου και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.

Τι κερδίζουμε με 1 κουταλιά της σούπας (15γρ.) ταχίνι;

Το ταχίνι περιέχει περίπου 20% πρωτεΐνες και είναι πλούσιο σε αμινοξέα

Διατροφική αξία του ταχίνι (15g )
Ενέργεια 89kcal
Πρωτεΐνη 2,6g
Υδατάνθρακες 3,2g
Ολικά λιπαρά 7,9g
 Κορεσμένα λιπαρά οξέα 1,1g
 Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα  3g
 Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα  3,5g
 Χοληστερόλη
Φυτικές ίνες 0,7
Ιχνοστοιχεία
Ασβέστιο 21mg
Σίδηρος 0,7mg
Μαγνήσιο 14 mg
Φώσφορος 118mg
Κάλιο 69mg
Νάτριο 5mg
Ψευδάργυρος 0,7mg
Χαλκός 0,24mg
Σελήνιο 5,2μg
Βιταμίνες
Θειαμίνη (Β1) 0,24mg
Ριβοφλαβίνη (Β2) 0,018mg
Νιασίνη (Β3) 0,85mg
Φυλλικό οξύ 15μg
Βιταμίνη Β6 0,022mg

Πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας;

Κατά συνέπεια, αποτελεί ένα τρόφιμο το οποίο μπορεί να συμβάλλει στην συνολική ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης, ακόμα και από άτομα τα οποία αποφεύγουν την κατανάλωση ζωικών τροφίμων (π.χ. χορτοφάγοι). Από μόνο του, εξαιτίας της χαμηλής περιεκτικότητάς του στο αμινοξύ λυσίνη, δεν παρέχει στον οργανισμό πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.

Στην περίπτωση όμως που συνδυαστεί με τρόφιμα πλούσια σε λυσίνη, όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, η πρωτεΐνη που προκύπτει είναι υψηλής βιολογικής αξίας και βιοδιαθεσιμότητας, παρόμοια δηλαδή με την ποιότητα των ζωικών πρωτεϊνών. Δεδομένου ότι οι πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας είναι απαραίτητες τόσο για την ανάπτυξη του μυϊκού συστήματος όσο και για ένα πλήθος βιολογικών διαδικασιών, το ταχίνι αποτελεί ένα ιδανικό τρόφιμο για τις ομάδες ατόμων που έχουν αυξημένες ανάγκες σε πρωτεΐνες, όπως τα παιδιά, οι αθλητές και τα άτομα τρίτης ηλικίας.

Φυτικές ίνες και «καλά» λιπαρά οξέα

Εκτός από τις πρωτεΐνες, το ταχίνι προσφέρει στον οργανισμό και μία καλή ποσότητα φυτικών ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, καθώς και καλή ποιότητας λιπαρά οξέα. Συγκεκριμένα το ταχίνι αποτελείται από περίπου 50% λιπαρά, εκ των οποίων όμως μόνο το 7% είναι τα κορεσμένα (κακά λιπαρά τα οποία επιβαρύνουν το καρδιαγγειακό σύστημα) και το υπόλοιπο 43% μοιράζεται σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Σχεδόν το 100% των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που βρίσκονται στο ταχίνι, αποτελεί ένα ω6 λιπαρό οξύ, το λινελαϊκό, το οποίο χαρακτηρίζεται ως απαραίτητο λιπαρό οξύ. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να το συνθέσει μόνος του και το προμηθεύεται μόνο μέσω της διατροφής. Σύμφωνα με μελέτες η κατανάλωση μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό καθώς και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Να τονίσουμε επίσης, ότι το ταχίνι δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη.

Μικροθρεπτικά συστατικά

Σχετικά με τα μικροθρεπτικά συστατικά, τις βιταμίνες δηλαδή, τα ιχνοστοιχεία και τα μέταλλα, το ταχίνι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο, συστατικά τα οποία συμβάλλουν στην υγεία των οστών και στην καλή λειτουργία του νευρικού και του μυϊκού συστήματος. Επίσης, το ταχίνι έχει καλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, κάλιο και ψευδάργυρο, τα οποία συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην πνευματική ευεξία καθώς και στη μείωση της κόπωσης.

Το σελήνιο που περιέχει το ταχίνι έχει μία έντονη αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλει στην διατήρηση της καλής κατάστασης των μαλλιών και των νυχιών, ενώ τέλος ο χαλκός συμβάλλει και αυτός στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και στην απορρόφηση του σιδήρου.

Τι πρέπει να προσέξετε;

Εξαιτίας της χαμηλής περιεκτικότητας του ταχινιού σε απλά σάκχαρα καθώς και του σχετικά χαμηλού γλυκαιμικού του δείκτη, αποτελεί ένα τρόφιμο κατάλληλο για κατανάλωση από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Από την άλλη, εξαιτίας της υψηλής θερμιδικής του απόδοσης (90 περίπου θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας), θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην ποσότητα που καταναλώνουμε, ειδικά εάν βρισκόμαστε σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους.

Ταχίνι: Επιδράσεις στην υγεία

Υγεία της καρδιάς

Το ταχίνι μπορεί να συμβάλλει στην καλή υγεία της καρδιάς εξαιτίας διαφόρων συστατικών του. Αρχικά, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το ταχίνι είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν τόσο στη μείωση της χοληστερόλης, όσο και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Επιπλέον, το ταχίνι είναι πλούσιο σε λιγνάνες (σεσαμινόλη και σεσαμίνη), ουσίες οι οποίες μελετώνται εκτενώς τα τελευταία χρόνια για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες αλλά και τη συμμετοχή τους στην καλή λειτουργία της καρδιάς.

Συγκεκριμένα, οι λιγνάνες φαίνεται ότι βοηθάνε στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, προφυλάσσουν από οξείδωση την LDL-χοληστερόλη και κατ’ επέκταση συμβάλλουν στη μείωση της δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας. Τελευταίες μελέτες συνδέουν τη δράση των λιγνάνων και με τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης συμβάλλουν και το ασβέστιο και το μαγνήσιο, συστατικά τα οποία περιέχονται φυσικά στο ταχίνι

Υγεία των οστών

Εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας του ταχινιού σε μαγνήσιο και ασβέστιο, η κατανάλωσή του μπορεί να συμβάλει σε πιο υγιή οστά και δόντια καθώς και σε μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Στο τελευταίο συμβάλλει και η ύπαρξη των λιγνάνων στο ταχίνι, οι οποίες, μετά την εμμηνόπαυση και την αντίστοιχη μείωση των επιπέδων οιστρογόνων στον γυναικείο οργανισμό, δρουν ως αδύναμα οιστρογόνα, βοηθώντας την ενδυνάμωση των οστών και προφυλάσσοντας σε έναν βαθμό από την οστεοπόρωση.

Αρθρίτιδα

Πρόσφατα, μία νέα έρευνα, αυτή τη φορά σε ανθρώπους και όχι σε πειραματόζωα, μελέτησε την επίδραση που μπορεί να έχει η κατανάλωση σπόρων σουσαμιού στα συμπτώματα και κυρίως στον πόνο που μπορεί να βιώνουν άτομα με οστεοαρθρίτιδα γονάτου. Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν ανατρεπτικά, καθώς έδειξε ότι στην ομάδα των ατόμων που κατανάλωναν σπόρους σουσαμιού τα επίπεδα του πόνου μειώθηκαν από τις 9 στις 3,5 μονάδες, όταν στην ομάδα των ατόμων υπό φαρμακευτική αγωγή τα επίπεδα μειώθηκαν μόλις στις 7 μονάδες. Φαίνεται, επομένως ότι μία ποσότητα περίπου 40γρ σπόρων σουσαμιού την ημέρα μπορεί να μειώσει ικανοποιητικά τα επίπεδα του πόνου σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα γονάτου.

Καρκίνος

Σχετικά με την επίδραση του ταχινιού στον καρκίνο, δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει ακόμα μία ξεκάθαρη συσχέτιση καθώς υπάρχουν αντικρουόμενες έρευνες. Το ταχίνι μπορεί να συσχετιστεί με τον καρκίνο εξαιτίας της περιεκτικότητάς του σε λιγνάνες. Είναι γνωστό ότι η υψηλή παραγωγή οιστρογόνων σχετίζεται με την παρουσία ορισμένων μορφών καρκίνου. Η ιδιότητα που έχουν οι λιγνάνες να ανταγωνίζονται την προσκόλληση των οιστρογόνων στους υποδοχείς του και κατ’ επέκταση τη μείωση της δράσης τους, είναι η αιτία που μελετώνται ως πιθανές αντικαρκινικές ουσίες. Το σίγουρο είναι ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να μπορέσουμε να χαρακτηρίσουμε με σιγουριά το ταχίνι ως αντικαρκινικό τρόφιμο.

Ταχίνι ή φυστικοβούτυρο; Τι να επιλέξω;

Είναι αρκετά συχνό το δίλημμα ως προς το τι πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα στο ταχίνι και στο φυστικοβούτυρο. Ποιο είναι με λίγα λόγια πιο «υγιεινό». Η αλήθεια είναι ότι και τα δύο προκύπτουν από πολτό ξηρών καρπών και κατ’ επέκταση αποτελούν προϊόντα άριστης ποιότητας, πλούσια σε πρωτεΐνες και ‘καλά’ λιπαρά αλλά και γεμάτα θερμίδες! Παρόλα αυτά, αν βάλουμε στο μικροσκόπιο τα δύο αυτά προϊόντα μπορούμε να δούμε ορισμένες διαφορές οι οποίες ίσως μας βοηθήσουν να επιλέξουμε το καταλληλότερο ανάλογα με τις ανάγκες μας.

Πριν κάνουμε τη σύγκριση θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αναφερόμαστε στο απλό ταχίνι και όχι στο ταχίνι με προσθήκη ζάχαρης, μελιού, πορτοκαλιού ή σοκολάτας. Επίσης, σχετικά με το φυστικοβούτυρο, εξαιτίας των σκληρών φιστικιών από τα οποία παρασκευάζεται, οι κατασκευαστές συνήθως προσθέτουν άλλα φυτικά έλαια, ζάχαρη και πιθανόν αλάτι για του δώσουν την επιθυμητή υφή. Είναι δύσκολο επομένως να βρούμε φυστικοβούτυρο απαλλαγμένο από επιπρόσθετες ουσίες, εκτός και αν το φτιάξουμε μόνοι μας.

Ποιες είναι οι διαφορές τους;

Ανά μερίδα 15γρ  Ταχίνι Φυστικοβούτυρο
Ενέργεια (kcal)  89 88
Πρωτεΐνη (g)   2,61  3,29
Υδατάνθρακες (g)  3,23 3,60
Ολικά λιπαρά (g)  7,95 7,43
Κορεσμένα λιπαρά οξέα (g)  1,113 (14,0%) 1,428 (19,2%)
Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (g)  3,002 (37,8%) 3,109 (41,8%)
Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (g)   3,485 (43,8%) 1,670 (22,5%)
Φυτικές ίνες (g)   0,70 0,84
Σίδηρος (mg)  0,66 0,32
Ασβέστιο (mg)  21 7,97
Μαγνήσιο (mg)  14 26,72
Φώσφορος (mg)  118 50,16
Κάλιο (mg)   69 88,60
Νάτριο (mg)  5 71,25
Ψευδάργυρος (mg)  0,69 0,40

Μακροθρεπτικά συστατικά

Με βάση τον παραπάνω πίνακα αρχικά και τα δύο προϊόντα αποδίδουν τις ίδιες θερμίδες. Το ταχίνι υστερεί λίγο στις πρωτεΐνες αλλά υπερτερεί στα λιπαρά τόσο στην ποσότητα αλλά και στην αναλογία ‘καλών/κακών’ λιπαρών. Όπως φαίνεται στα ποσοστά στις παρενθέσεις του πίνακα τα κορεσμένα ή αλλιώς ‘κακά’ λιπαρά αποτελούν μόνο το 14% των συνολικών λιπαρών στο ταχίνι, ενώ στο φυστικοβούτυρο το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 19,2%.

Μικροθρεπτικά συστατικά

Στα μικροθρεπτικά συστατικά, το ταχίνι υπερτερεί με τουλάχιστον διπλάσια περιεκτικότητα σε σίδηρο, ασβέστιο και φώσφορο, ενώ αντίθετα φαίνεται η πολύ μεγάλη διαφορά που έχουν τα δύο προϊόντα στο νάτριο (αλάτι) με το φυστικοβούτυρο να αποδίδει δεκατετραπλάσια ποσότητα νατρίου στον οργανισμό.

Τέλος σχετικά με τις βιταμίνες, τα δύο προϊόντα έχουν παρόμοια σύσταση με το ταχίνι να υπερτερεί στη θειαμίνη, ενώ το φυστικοβούτυρο στη νιασίνη. Φαίνεται λοιπόν ότι το ταχίνι μάλλον υπερτερεί κάπως έναντι του φυστικοβούτυρου, αλλά η επιλογή είναι δική σας με βάση της ανάγκες σας και τις γευστικές σας προτιμήσεις.

Με ποιο τρόπο μπορούμε να εντάξουμε το ταχίνι στη διατροφή μας

Στη χώρα μας, το ταχίνι, χρησιμοποιείται κυρίως σας επάλειψη στο ψωμί, είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με μέλι ή σοκολάτα. Σε συγκεκριμένες αναλογίες μπορείτε να το αναμίξετε με σοκολάτα κουβερτούρα, μέλι και χυμό πορτοκαλιού και να φτιάξετε μία σπιτική πραλίνα σοκολάτας, με την οποία τα παιδιά, και όχι μόνο, θα ξετρελαθούν.

Είναι το βασικό συστατικό του χαλβά που εθιμοτυπικά καταναλώνουμε την Καθαρά Δευτέρα αλλά και σε κάθε περίοδο νηστείας. Το ταχίνι επίσης μπορεί να συνδυαστεί υπέροχα και με άλλες γεύσεις εκτός από τις γλυκές, όπως το λεμόνι, το σκόρδο, το πιπέρι, τα όσπρια και ως ντρέσινγκ σε σαλάτες. Είναι βασικό συστατικό του χούμους αλλά και της ταχινόσουπας, της νηστίσιμης καρυδόπιτας και πολλών άλλως παρασκευασμάτων τόσο της μαγειρικής όσο και της ζαχαροπλαστικής.

10 λόγοι για να τρως ταχίνι

  1. Το ταχίνι είναι πλούσιο στις λιγνάνες σησαμίνη και σησαμόλη οι οποίες φαίνεται να μειώνουν την χοληστερόλη.
  2. Περιέχει μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και επιπλέον ελαττώνουν τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο.
  3. Είναι καλή πηγή ασβεστίου και μαγνησίου, τα οποία ρίχνουν την πίεση με φυσικό τρόπο.
  4. Φαίνεται να δρα προστατευτικά σε ορισμένους ορμονοεξαρτώμενους τύπους καρκίνου.
  5. Συμβάλει στην υγεία των οστών λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε μαγνήσιο.
  6. Σε κλινικές μελέτες για την αρθρίτιδα έχει βρεθεί ότι το ταχίνι βελτιώνει τον πόνο και δεν έχει τις παρενέργειες του φαρμάκου που χορηγείται στις περιπτώσεις αυτές.
  7. Βοηθάει στην πρόληψη και στη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη.
  8. Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες το καθιστά πολύτιμο βοηθό για την καλύτερη λειτουργία του πεπτικού.
  9. Είναι πλούσιο σε χαλκό που είναι απαραίτητος για την πρόσληψη σιδήρου βασικού συστατικού της αιμογλοβίνης. Έτσι, έχουμε καλύτερη κυκλοφορία και καλύτερη λειτουργία των διαφόρων οργάνων του σώματος.
  10. Σημαντική η συμβολή του στην υγεία του δέρματος και των μαλλιών καθώς περιέχει σημαντικές ποσότητες ψευδαργύρου.

Διαβάστε ακόμα: Χαλβάς: Το παραδοσιακό… superfood με τα τεράστια οφέλη


* Η Δέσποινα Γκακνή είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc. – MΜedSci) με εξειδίκευση στην παχυσαρκία και τη διαχείριση βάρους. Διατηρεί δικό της διαιτολογικό γραφείο στο Βόλο και είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition. H Ελένη Δελβινιώτη είναι Νοσοκομειακή Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Εργάζεται στο Τμήμα Διατροφής του Ιπποκρατείου Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών όπου ασχολείται με τη διατροφική υποστήριξη ασθενών.


Οι υδατάνθρακες βοηθούν στην καλή υγεία των οστών μετά το τρέξιμο

Οι υδατάνθρακες βοηθούν στην καλή υγεία των οστών μετά το τρέξιμο

To να λάβει κανείς μερικές εκατοντάδες θερμίδες αμέσως μετά από εξαντλητικό τρέξιμο έχει θεωρηθεί από πολλούς ως η κορυφαία πρακτική.

Η κατανάλωση υδατανθράκων με λίγη πρωτεΐνη, στα πρώτα 90 λεπτά μετά την προπόνηση, βοηθά στην αποκατάσταση των μυών, καθώς στο χρονικό εκείνο σημείο οι μύες απορροφούν τα θρεπτικά συστατικά  τρεις φορές παραπάνω από το κανονικό.

Αυτή η πρακτική βοηθά επίσης στην διατήρηση της υγείας των οστών, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο αμερικανικό περιοδικό MSSE (Medicine & Science in Sports & Exercise) και έφερε στο φως το runnersworld.com.

Η έρευνα

Βρετανοί ερευνητές έβαλαν 10 καταξιωμένους δρομείς να τρέξουν στον διάδρομο σε 3 διαφορετικές περιπτώσεις. Τα τρεξίματα έγιναν σε μια σταθερή ένταση του 75% του VO2 max ή σε ρυθμό ανάμεσα σε αγώνα 10 μιλίων και μαραθωνίου για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό όριο.

Η μέση διάρκεια ήταν 75 λεπτά. Μετά το τρέξιμο, οι αθλητές ήπιαν τα εξής: Eνα εικονικό φάρμακο αμέσως μετά και δύο ώρες αργότερα. Ή ένα ενεργειακό ποτό με πρωτεΐνες/υδατάνθρακες αμέσως μετά και το εικονικό φάρμακο δύο ώρες αργότερα. Ή το εικονικό φάρμακο αμέσως μετά και το ενεργειακό ποτό δύο ώρες αργότερα. Το ενεργειακό ποτό είχε αναλογία υδατανθράκων προς πρωτεΐνη από 3 προς 1. (Για τους σκοπούς της ανάκτησης των μυών, η τυπική σύσταση είναι μια αναλογία 3 προς 1 ή 4 προς 1 υδατανθράκων προς πρωτεΐνη). Το εικονικό φάρμακο περιείχε τεχνητό γλυκαντικό και άρωμα έτσι ώστε οι δρομείς να μην καταλαβαίνουν ποιο ποτό έπιναν.

Οι ερευνητές πήραν δείγμα αίματος επτά φορές (!)  στο διάστημα αμέσως πριν την έναρξη της διαδρομής και 24 ώρες μετά. Εψαξαν για αλλαγές στους δείκτες της οστικής ανακατασκευής και διαφοροποιήσεις σε αυτούς στα 3 διαφορετικά σενάρια.

Ανακάλυψαν το εξής: Tρεις ώρες μετά από την εξαντλητική άσκηση, οι δρομείς είχαν υψηλότερα επίπεδα ενός τύπου κολλαγόνου που σχετίζεται με την επαναρρόφηση οστού, όταν ήπιαν μόνο το εικονικό φάρμακο αντί για το ενεργειακό ρόφημα. Αυτό είναι σημαντικό καθώς η αυξημένη οστική απορρόφηση μπορεί να υποδηλώνει μια ανισορροπία στην οστική ανακατασκευή που δυνητικά οδηγεί σε επιδείνωση της οστικής μάζας και της υγείας γενικότερα, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης των καταγμάτων στρες. Επιπλέον οι τιμές στο αίμα ενός δείκτη του σχηματισμού των οστών, ήταν υψηλότερες έπειτα από την κατανάλωση του ενεργειακού ποτού.

Με άλλα λόγια το ενεργειακό ρόφημα έδειξε να παρέχει κάποια προστασία απέναντι στις βλαβερές βραχυπρόθεσμες επιδράσεις που προκαλούν στα οστά οι αγώνες τρεξίματος μακράς διάρκειας. Για την συγκεκριμένη έρευνα, οι αθλητές έτρεξαν σε συγκεκριμένη ένταση, ωστόσο όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η κατανάλωση πρωτεΐνης και υδατανθράκων μπορεί να ενισχύσει την υγεία των οστών, μετά από αρκετούς διαφορετικούς τύπους σκληρής προπόνησης.

Το συμπέρασμα

Ειδικά για τα άτομα που δεν κάνουν πολλαπλές προπονήσεις μέσα στην μέρα, η πρόσληψη υδατανθράκων μετά το τρέξιμο φαίνεται πως συμβάλει τα μέγιστα στην καλή υγεία των οστών, εφόσον η διαδικασία λαμβάνει χώρα στις 2 πρώτες ώρες μετά την άσκηση.

Στο εμπόριο υπάρχουν αρκετά ποτά με τη συνιστώμενη αναλογία υδατανθράκων προς πρωτεΐνη. Πολλοί δρομείς επιλέγουν την το σοκολατούχο γάλα. Αλλοι επιλέγουν συνδυασμούς «πραγματικού φαγητού», με δημητριακά και γάλα, τοστ και αυγά ή φυστικοβούτυρο.

Η στέρεα τροφή θέλει περισσότερο χρόνο για να την επεξεργαστεί ο οργανισμός σε σχέση με τα υγρά, αλλά αν την καταναλώσετε μέσα στις 2 πρώτες ώρες μετά την προπόνηση, θα μπορέσει να επιδράσει θετικά στην προστασία των οστών σας.

Διαβάστε ακόμα: Οι νέοι κανόνες που ισχύουν για τους δρομείς αναφορικά με τους υδατάνθρακες

Οι τροφές που προστατεύουν από γρίπη και κρυολoγήματα

Οι τροφές που προστατεύουν από γρίπη και κρυολoγήματα

Η άνοιξη είναι όμορφη, αλλά ύπουλη και φέρνει κρυώματα, αλλά και γρίπες!. Θα πρέπει να φροντίσετε τον εαυτό σας κατάλληλα ώστε να αποφύγετε αυτή την ταλαιπωρία.

Αρκεί μοναχά ένα άτομο να φτερνιστεί ή να βήξει σε κοντινή απόσταση για να ανακαλύψετε την επόμενη μέρα πως είστε και εσείς άρρωστοι.

Είναι σημαντικό να παίρνετε όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης προκειμένου να αποφύγετε την έκθεση στα μικρόβια. Είναι αυτονόητο πως o επαρκής ύπνος βοηθά, όπως και η κατανάλωση πολλών υγρών, οι βιταμίνες και η άσκηση. Ωστόσο δεν θα πρέπει να παραγνωρίσετε την σημασία της σωστής διατροφής.

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι σούπες και οι ζωμοί λαχανικών ανήκουν στην κατηγορία εκείνη των γευμάτων που μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να σας προστατέψουν από τα να πέσετε στο κρεβάτι.

Καλές επιλογές είναι επίσης τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη C, όπως τα λεμόνια και οι φρέσκιες πιπεριές. Αλλωστε η βιταμίνη αυτή είναι γνωστό πως συμβάλει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Σύμφωνα με στατιστικές έρευνες, 5%-20% του πληθυσμού των ΗΠΑ προσβάλλεται από γρίπη κάθε χρόνο. Κατά μέσο όρο, 200.000 Αμερικανοί νοσηλεύονται κάθε χρόνο λόγω των προβλημάτων που σχετίζονται με τη γρίπη, και 3.000 έως 49.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ πεθαίνουν κάθε χρόνο από αιτίες που σχετίζονται με τη γρίπη.

Παράλληλα πολλές από αυτές τις τροφές, είναι ιδανικές για τους ανθρώπους που τρέχουν ή αθλούνται και καλό είναι να βρίσκονται στη διατροφή μας έτσι κι αλλιώς.

Δείτε τη λίστα

Σκόρδο & κρεμμύδι: Εχουν αντιβακτηριδιακές και αντισηπτικές ιδιότητες για τον λόγο αυτό δεν θα πρέπει να λείπουν από μια σπιτική σούπα ειδικότερα τους χειμερινούς μήνες.

Σούπες και ζωμοί λαχανικών: Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα ειδικότερα αν περιέχουν συστατικά όπως το καρότο, η γλυκοπατάτα και το κουνουπίδι.

Κουρκουμάς:  Για χρόνια χρησιμοποιήθηκε σαν σπιτικό φάρμακο για το κρυολόγημα. Η κιτρινόριζα (η δεύτερη ονομασία του) αποτελεί ένα καλό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά το κρύωμα και καταπραΰνει τον βήχα.

Λεμόνι και πιπερόριζα: Τα λεμόνια περιέχουν βιταμίνη C που καταπολεμά τις λοιμώξεις, ενώ έχουν και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Το φυτικό τσάι με γεύση λεμόνι ή πιπερόριζα αποτελεί μια καλή επιλογή ροφήματος ώστε να καταπολεμήσετε την γρίπη και το κρυολόγημα.

Γιαούρτι: Αποτελεί πλούσια πηγή προβιοτικών που είναι απαραίτητα για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού σας.

Κόκκινο πιπέρι: Βοηθά στην ανάπτυξη αντίστασης στα πρώτα στάδια του κρυολογήματος. Χρησιμοποιείστε το στο γεύμα σας σε μικρή ποσότητα ώστε να σας βοηθήσει στην αποσυμφόρηση.

Υγρά: Σας βοηθούν να μείνετε ενυδατωμένοι και παράλληλα να αποβάλλετε τις τοξίνες από το σώμα σας. Προτιμήστε τα φυτικό τσάι και το νερό αντί για τον καφέ που αφυδατώνει.

Διαβάστε ακόμα: 11 τρόφιμα που χρησιμεύουν ως “καύσιμα” για τους δρομείς (pics)

Εσπεριδοειδή: Η βιταμίνη C που περιέχουν βοηθά στην τόνωση του ανοσοποιητικού. Τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στην φλούδα τους, συμβάλουν στην ταχύτερη ανάρρωση.

Λιπαρά ψάρια: Τα ψάρια αυτά (όπως ο σολομός), περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και πρωτεΐνες που βοηθούν στην καταπολέμηση της γρίπης.

Βότανα: Υπάρχουν πολλά από αυτά που βοηθούν στην καταπολέμηση του κρυώματος. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η γλυκόριζα.

Μάραθος: Eίναι βότανο με σπουδαία αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αποσυμφορητική δράση.

Λάδι καρύδας: Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος.

Στρείδια: Περιέχουν το ορυκτό του ψευδαργύρου που προστατεύει από κρύωμα και γρίπη. Σύμφωνα με την έρευνα, λαμβάνοντας παστίλιες ψευδαργύρου κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών του κρυολογήματος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο λοίμωξης του άνω αναπνευστικού.

Αποφύγετε την ζάχαρη: Αυξάνει τον χρόνο που απαιτείται για να αναρρώσετε από ένα κρυολόγημα. Για όσους λατρεύουν τα γλυκά ας επιλέξουν συνταγές για επιδόρπια που είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη.

Διαβάστε ακόμα: Τροφές απαραίτητες στους αθλούμενους που ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Τρόποι για να φροντίσεις τον εαυτό σου και να κερδίσεις χρόνια ζωής!

Τρόποι για να φροντίσεις τον εαυτό σου και να κερδίσεις χρόνια ζωής!

Το προσδόκιμο ζωής  εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο που φροντίζουμε το σώμα μας. Θεωρείς πως ακολουθείς έναν υγιεινό τρόπο ζωής; Για όσους απαντούν καταφατικά, είναι σημαντικό να λάβουν υπόψη πως το να ζει κανείς υγιεινά απαιτεί κάτι παραπάνω από την τακτική σωματική άσκηση και την σωστή διατροφή.

Μια ισορροπημένη  διατροφή  σε συνδυασμό με την άσκηση και την αποχή από το κάπνισμα είναι ο πυλώνας της καλής υγείας, ωστόσο πάντοτε υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος και αλλαγές που μπορεί να υιοθετήσει προκειμένου να έχει ένα υγιές σώμα.

Δεν χρειάζεται να σπαταλήσετε ένα υπέρογκο ποσό για προσωπικό γυμναστή ή να αδειάσετε τα ράφια από ένα κατάστημα που πουλά βιολογικά προϊόντα. Υπάρχουν ποιο οικονομικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε, όπως το να βγείτε έξω ή να κοιμηθείτε καλά το βράδυ.

Ακολουθούν κάποιες καλές συμβουλές προκειμένου να βοηθήσετε το σώμα σας να παραμείνει σε καλή κατάσταση και έτσι να βοηθήσετε τον εαυτό σας. Αν δείτε πως κάποιο από όσα αναφέρονται στην λίστα δεν βρίσκεται στο καθημερινό σας πρόγραμμα, προσπαθήστε να το εισάγετε. Στην συνέχεια παρακολουθήστε με την πάροδο του χρόνου το σώμα σας και την υγεία σας να βελτιώνονται.

1 Ασκηση

Η συχνή σωματική άσκηση συμβάλει στην καταπολέμηση ασθενειών και θεμάτων υγείας, ενώ παράλληλα βελτιώνει την διάθεση και βοηθά στην αποφυγή των περιττών κιλών. 150 λεπτά αερόβιας άσκησης σε εβδομαδιαία βάση μπορούν να φέρουν σύμφωνα με έρευνες τα επιθυμητά αποτελέσματα.

2 Διαλογισμός

Ο διαλογισμός είναι από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς για το σώμα του. Βοηθά στην ψυχική υγεία αλλά και στην σωματική. Διώχνει το στρες, την κατάθλιψη, ενώ βελτιώνει παράλληλα την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης ο διαλογισμός σε καθημερινή βάση συμβάλει στην αποφυγή καρδιολογικών προβλημάτων.

3 Υπνος

Ο καλός ύπνος βοηθά στην βελτίωση της μνήμης, μειώνει τα επίπεδα του άγχους, βοηθά στον έλεγχο του σωματικού βάρους και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης διαταραχών στην διάθεση. Σύμφωνα με έρευνες οι έφηβοι θα πρέπει να κοιμούνται 8-10 ώρες το βράδυ, οι νεαροί ηλικίας 18-15 ετών αλλά και οι ενήλικες (26-64) θα πρέπει να κοιμούνται 7-9 ώρες, ενώ οι γηραιότεροι 7-8 ώρες.

4. Πιείτε νερό με λεμόνι

Βάλτε στο πρόγραμμα σας κάθε πρωί την κατανάλωση ζεστού νερού με στυμμένο λεμόνι. Σας κρατά ενυδατωμένους κα βοηθά τα σώμα να αποβάλει τοξικές ουσίες. Παράλληλα έχει θετική επίδραση στο πεπτικό σύστημα και ειδικά στο πως χωνεύετε τις τροφές.

5. Πάρτε πολυβιταμίνες

Είναι σχεδόν αδύνατο να πάρετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός από τις τροφές που καταναλώνετε ημερησίως. Για τον λόγο αυτό τα συμπληρώματα διατροφής είναι απαραίτητα. Αυτά συμβάλουν στο να αποφύγετε ελλείψεις σε βιταμίνες που οδηγούν σε χρόνιες παθήσεις.

6. Φροντίστε το δέρμα σας

Χρησιμοποιήστε κρέμες ενυδάτωσης και περιποίησης προκειμένου να έχετε υγιές δέρμα. Επίσης χρησιμοποιήστε αντηλιακό. Αφήνοντας το δέρμα απροστάτευτο, δημιουργείτε ρυτίδες και πανάδες.

7. Τρώτε υγιεινά

Η διατροφή σας θα πρέπει να περιέχει πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, υδατάνθρακες, βιταμίνες, μέταλλα, νερό και ορισμένα λίπη, ενώ θα πρέπει να αποφύγετε το αλκοόλ, τα κορεσμένα λίπη και τα τυποποιημένα τρόφιμα.

8. Πάρτε τα φάρμακά σας

Αν αντιμετωπίζετε κάποιο θέμα και ο γιατρός σας έχει συστήσει να παίρνετε αγωγή, είναι απαραίτητο να την τηρείτε. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2006, περίπου το 75% των αμερικανών δεν παίρνουν τα φάρμακά τους όπως τους έχει συστήσει ο γιατρός τους.

9. Τέλος το κάπνισμα

Σύμφωνα με το Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων, το κάπνισμα ευθύνεται τις περισσότερες φορές για  την πρόκληση ασθενειών στις ΗΠΑ και σκοτώνει 480.000 άτομα κάθε χρόνο.

10. Μείνετε ενυδατωμένοι

Εχετε ξηρό στόμα και νιώθετε κόπωση; Αυτά είναι συμπτώματα αφυδάτωσης. Το σώμα δεν λειτουργεί σωστά δίχως νερό. Αυτό βοηθά άλλωστε στην διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας και μειώνει τα υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Επίσης καταπολεμά την κούραση και έχει αντιγηραντικές ιδιότητες.

11. Κάντε γιόγκα

Ξεκινήστε την ημέρα σας με γιόγκα και εξασφαλίστε την ηρεμία για το υπόλοιπό της. Βοηθά στην αντιμετώπιση του άγχους, ενώ συμβάλει στην βελτίωση της ευλυγισίας, της ενέργειας του σώματος και της ενδυνάμωσης των μυών. Παράλληλα αποτρέπει πιθανούς τραυματισμούς και βοηθά σε έναν πιο ισορροπημένο μεταβολισμό.

12. Φάτε πρωινό

Το πρωινό αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Έρευνες έχουν δείξει πως βοηθά στην καλή μνήμη, στην συγκέντρωση και στην πρόληψη του διαβήτη και της χοληστερίνης. Αναμφισβήτητα ένα σωστό πρωινό θα σας δώσει την ώθηση που χρειάζεστε για να συνεχίστε με ενέργεια την ημέρα σας.

13. Βουρτσίστε τα δόντια σας

Φροντίστε τα δόντια σε καθημερινή βάση και μην παραμελείτε τις επισκέψεις στον οδοντίατρο. Η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα που έχουν να κάνουν με την χώνεψη αλλά και με την καρδιά.

14. Βγείτε έξω

Υπάρχουν πολλαπλά οφέλη όταν βγαίνετε έξω από το σπίτι. Καταρχάς ο ήλιος ενισχύει την βιταμίνη D στο σώμα σας. Η εν λόγω βιταμίνη είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου, αλλά και για την σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

15. Λάδι ψαριού  

Περιέχει οξέα ω3 τα οποία συμβάλουν στην πρόληψη του καρκίνου ενώ έχουν και ιδιότητες κατά του γήρατος. Επίσης βοηθούν στην πρόληψη καρδιολογικών προβλημάτων και διατηρούν υγιή τα μαλλιά και το δέρμα.

Διαβάστε ακόμα: Το δεκάλεπτο καθημερινό τρέξιμο αυξάνει το προσδόκιμο ζωής κατά τρία χρόνια!

Τα καλύτερα είδη ξηρών καρπών για την υγεία

Τα καλύτερα είδη ξηρών καρπών για την υγεία

Σίγουρα θα έχετε ακούσει ή θα έχετε διαβάσει πόσο ευεργετική είναι η επίδραση των ξηρών καρπών στην υγεία σας. Αν δεν είστε αλλεργικοί σε αυτούς πρόκειται για μια εστία υγιεινών λιπών, ινών και πρωτεϊνών ενώ εμπεριέχουν θρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν την πείνα και τις καρδιακές παθήσεις.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε πάντως είναι να εντάξετε στη διατροφή σας μια ποικιλία ξηρών καρπών προκειμένου να έχετε το μάξιμουν όφελος από τα διαφορετικά χαρακτηριστικά του κάθε είδους. Η ιδανική αναλογία είναι περίπου μια χούφτα την ημέρα αρκεί αυτή να αποτελείται από διαφορετικά είδη. Όσο για τις θερμίδες; Δεν χρειάζεται να φοβάστε αν δεν κάνετε υπερβολές.

Για την ακρίβεια, προσπάθησε να δημιουργήσεις μια ποικιλία με τους εξής ξηρούς καρπούς:

Καρύδια

Η τέλεια τροφή για την ψυχική ηρεμία. Μια φετινή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nutrients» έκανε τη διαπίστωση ότι η κατάθλιψη μεταξύ των ανθρώπων που έτρωγαν τα καρύδια ήταν κατά 26% σε σχέση με εκείνους που είχαν μια καθημερινή διατροφή που δεν περιλάμβανε καρύδια. Μπορείτε να τα τρώτε σαν συνοδευτικά του γιαουρτιού σας: ο συνδυασμός δεν είναι απλά υγιεινός αλλά και πεντανόστιμος.

Φιστίκια Αιγίνης

Εντελώς άπαχη τροφή καθώς πρόκειται για ένα είδος ξηρού καρπού που είναι εξαιρετικά χαμηλό σε θερμίδες και ταυτόχρονα, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Επίσης, τα φυστίκια είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων της λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης, τα οποία είναι υπεύθυνα για την καλή όραση, το ζωηρό χρώμα στο δέρμα και την καλή λειτουργία της καρδιάς.

Πεκάν

Από τους ξηρούς καρπούς με το χαμηλότερο ποσοστό υδατανθράκων και με άφθονες φαινολικές ενώσεις σε περιεκτικότητα, πρόκειται για το ιδανικό σνακ μετά από μια έντονη προπόνηση. Είναι επίσης μια από τις καλύτερες φυσικές πηγές ενός συστατικού που ονομάζεται βήτα-σιτοστερόλη, η οποία βοηθάει στη μείωση της χοληστερόλης.

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα περιέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό ασβεστίου σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο καρπό και είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Ε και ψευδάργυρο, που βοηθάνε στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος και στην επούλωση τραυμάτων.

Αράπικο φιστίκι

Τεχνικά είναι όσπριο και όχι ξηρός καρπός αλλά από θρεπτική άποψη, ανήκουν σε αυτόν τον κατάλογο. Μια πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Nutrients κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο συνδυασμός ινών και λιπαρών πρωτεϊνών που εμπεριέχεται στα φιστίκια βοηθάει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα στους διαβητικούς. Επίσης, τα φυστίκια έχουν εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές στερόλες ενώ οι ενώσεις τους εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης στο αίμα.

Διαβάστε ακόμα: Η προσφορά του… ταπεινού ηλιόσπορου σε όσους αθλούνται

 

 

 

 

 

 

x

Send this to a friend