Ο πόνος στα γόνατα και μια “άγνωστη” πάθηση που μας ταλαιπωρεί

Του Αλέξανδρου Γιατζίδη

Ένας στους πέντε ανθρώπους ταλαιπωρούνται στις μέρες μας από πόνο στο ένα ή και στα δύο γόνατα. Οι αιτίες είναι πολλές και γι’ αυτό κρίνεται αναγκαία η ακριβής διάγνωση ώστε να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Μία από τις αιτίες είναι οι ιγνυακές κύστη, που είναι επίσης γνωστής ως κύστη Baker, δεν είναι σπάνιες και δεν θα πρέπει να διαφεύγουν της προσοχής του κλινικού ιατρού λόγω της πιθανότητας ρήξης.

Η Ιγνυακή κύστη πήρε το όνομά της από τον BAKER το 1877 όπου την περιέγραψε σαν μια ευμεγέθη ιγνυακή κύστη που δημιουργείτε από παγίδευση υγρού μέσα σε ένα ορογόνο θύλακο (bursa), σχηματιζόμενη από τον ημιυμενώδη τένοντα. Παρατήρησε επίσης επικοινωνία της κύστης με την άρθρωση με υγρό το οποίο διαφεύγει μέσα στο ορογόνο θύλακο, αλλά δεν μπορεί να επιστρέψει στην άρθρωση με ανάδρομη πορεία. Από τότε (Wilson1938, Taylor & Rana 1973, Lindgren 1977), πολλοί περιέγραψαν την παθογένεια της ιγνυακής κύστης.

Η κύστη Baker είναι μια κύστη η οποία υπάρχει στο οπίσθιο μέρος του γόνατος (ιγνυακή κοιλότητα) και αποτελεί μια χαλάρωση του αρθρικού θυλάκου προς την περιοχή αυτή. Η κύστη συνήθως έχει μέσα αρθρικό υγρό. Το μόνο αρχικό σύμπτωμα μπορεί να είναι κυστικό οίδημα στην ιγνυακή χώρα με ήπιες ή και καθόλου ενοχλήσεις. Όταν αυξηθεί όμως το μέγεθος της διάτασης, υπάρχει μεγαλύτερη ενόχληση ιδιαίτερα στην πλήρη κάμψη ή έκταση του γόνατος.

Η κύστη, γίνεται καλύτερα ορατή, όταν ο ασθενής είναι σε όρθια θέση και εξετάζεται από πίσω. Κάθε νόσημα της κατά γόνυ άρθρωσης, που προκαλεί συγκέντρωση αρθρικού υγρού στην άρθρωση, μπορεί να επιπλακεί με ιγνυακή κύστη. Μεταξύ της άρθρωσης του γόνατος και του ημιμεμβρανώδους γαστροκνημίου θυλάκου, που βρίσκεται κάτω από την έσω κεφαλή του γαστροκνημίου μυός, μπορεί να υπάρχει φυσιολογική επικοινωνία.

Σε επικοινωνούσες με την άρθρωση κύστεις αναπτύσσεται βαλβιδικός μηχανισμός από την άρθρωση προς την κύστη, ο οποίος ενεργοποιείται από την πίεση της συλλογής αρθρικού υγρού μέσα στην άρθρωση. Σε μελέτη έχει φανεί ότι στο 40% του πληθυσμού υπάρχει επικοινωνία μεταξύ της άρθρωσης και του θυλάκου.

Η κύστη είναι πιο συχνή σε άνδρες ηλικίας 15-30 ετών, με συχνότερο αίτιο τις άμεσες κακώσεις του γόνατος, ενώ στους ενήλικες, πηγή της χρόνιας υμενίτιδας που παράγει το υγρό είναι οι φλεγμονώδεις και εκφυλιστικές αρθροπάθειες, όπως η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Σχεδόν όλες οι ιγνυακές κύστεις είναι δευτερογενείς. Οι κύστεις αυτές είναι πολυπαραγοντικής αιτιολογίας αλλά γενικά θεωρούνται σαν το τελικό αποτέλεσμα συνυπάρχουσας ενδοαρθρικής παθολογίας του γόνατος. Έτσι συνδιάζονται συχνά με οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, χόνδρινη βλάβη, μηνισκική ρήξη και ανεπάρκεια του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου και σπανιότερα αποδίδονται σε υπέρχρηση, φλεγμονή, τράυμα ή και άλλες αιτίες όπως σπονδυλοαρθροπάθεια ή ουρική αρθρίτιδα. Αντίθετα στις λιγότερο συχνές πρωτογενείς ιγνυακές κύστεις παρατηρείται μία θυλακική προσεκβολή η οποία δεν επικοινωνεί με τον αρθρικό θύλακο του γόνατος

Συμπτώματα

Οίδημα στο οπίσθιο τμήμα του γονάτου, ερυθρότητα που συνοδεύεται από πόνο στο υπόλοιπο γόνατο και πόδι.

Eπιδεινώνεται κατά την άσκηση ή κατά την κάμψη ή έκταση του γόνατος. Αυτά τα συμπτώματα συνοδεύονται με συμπτώματα της υποκείμενης νόσου (ρήξη μηνίσκου, ραγείς πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος, εκφυλιστική αρθρίτιδα).

Στα παιδιά (σπάνια) η ιγνυακή κύστη είναι ασυμπτωματική και συνήθως παρατηρείται από το ίδιο το παιδί.

Ρήξη της ιγνυακής κύστης μπορεί να συμβεί ξαφνικά προκαλώντας έντονο πόνο και οίδημα στην γάμπα, αυτός ο συνδυασμός συμπτωμάτων έχει ονομασθεί «σύνδρομο ψευτοθρομβοφλεβίτιδος» διότι τα σημεία και τα συμπτώματα ταιριάζουν με την θρομβοφλεβίτιδα. Συνοδεύεται από αύξηση της θερμοκρασίας, ερυθρότητα και ευαισθησία στην οπίσθια επιφάνεια της κνήμης. Εντούτοις η ρήξη αυτή μπορεί να μη συνοδεύεται από ισχυρό πόνο αλλά μόνο από οίδημα της γαστροκνημίας και της ποδοκνημικής.

Το τρέξιμο είναι ο σύμμαχός σας κατά της οστεοαρθρίτιδας στα γόνατα!

Διάγνωση

Οι απλές ακτινογραφίες είναι αρνητικές. Η απεικόνιση ασβεστώσεων μέσα στον κυστικό σχηματισμό είναι ένδειξη υμενικού σαρκώματος ή αιμαγγειώματος.

Ένα φλεβικό υπερηχογράφημα Doppler είναι χρήσιμο για την διαφοροδιάγνωση της θρομβοφλεβίτιδας .

Η μαγνητική τομογραφία του γόνατος είναι χρήσιμη για την αξιολόγηση των ιγνυακών κύστεων. Στην μαγνητική τομογραφία διακρίνονται οι ιγνυακές κύστες, όπου μπορούν να διακριθούν από συμπαγείς βλάβες ή όγκους στην ιγνυακή κοιλότητα. Η μαγνητική τομογραφία θα επιβεβαιώσει την διάγνωση και θα αποκλείσει έναν όγκο μαλακών μορίων

Θεραπεία

Στα παιδιά οι ιγνυακές κύστεις αποτελούν γενικώς καλοήθης ασυμπτωματικές παθήσεις και σπάνια σχετίζονται με παθολογία της άρθρωσης. Οι περισσότερες ιγνυακές κύστεις στα παιδιά αυτοϊώνται. Στους ασυμπτωματικούς ασθενείς στους οποίους η παθολογική αυτή κατάσταση διαπιστώνεται σε τυχαίο έλεγχο δεν απαιτείται κάποια θεραπευτική προσέγγιση.

Η αντιμετώπιση της υποκείμενης νόσου, όπως η αρθρίτιδα ή κάποιος τραυματισμός, συχνά αρκεί. Η ίδια η κύστη, η οποία δεν αφαιρείται χειρουργικά, επειδή συνήθως υποτροπιάζει, μπορεί να αδειάσει με τη βοήθεια του γιατρού, ενώ ο πάγος μπορεί να μειώσει σημαντικά το οίδημα.

Μερικές φορές γίνεται ένεση στεροειδών στην κύστη. Είναι ένα παροδικό μέτρο και η κύστη συνήθως επανεμφανίζεται, εκτός αν έχει αντιμετωπισθεί η ενδαρθρική παθολογία.

Αν όμως υπάρχει ενδαρθρική βλάβη η οποία προκαλεί μηχανικά συμπτώματα, με πόνο και επίμονο οίδημα, τότε η θεραπεία είναι χειρουργική. Αν η αρθροσκοπική παρέμβαση δεν αντιμετωπίζει τα συμπτώματα, τότε ενδείκνυται η ανοικτή εκτομή.

Ο μίσχος που οδηγεί από την άρθρωση στην κύστη ανευρίσκεται, συρράπτεται και αφαιρείται η κύστη. Συνήθως όμως η αντιμετώπιση της ενδαρθρικής βλάβης οδηγεί στην εξάλειψη της ιγνυακής κύστης.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της ρήξεως η οποία υποδύεται εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση περιλαμβάνει την συμπτωματική αγωγή με κατάκλιση, τη βάδιση με βακτηρίες για αποφυγή φόρτισης του σκέλους και τη χορήγηση με στεροειδούς αντιφλεγμονώδους αγωγής. Η χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής αντεδείκνυται γιατί μπορεί να προκαλέσει αιμάτωμα στην γαστροκνημία και συρικνώσεις μυών.

Διαβάστε επίσης: Μύθος ότι το τρέξιμο αυξάνει τους πόνους στα γόνατα!

ΠΗΓΗ: medlab.blogspot.com

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Το Piraeus Street Long Jump έγραψε ιστορία στον Πειραιά!

Το Piraeus Street Long Jump έγραψε ιστορία στον Πειραιά! Το κορυφαίο αυτό αθλητικό γεγονός αποτελεί τον πρώτο αγώνα άλματος σε μήκος εκτός σταδίου που έγινε στην Ελλάδα, ήταν άκρως τιμητικό για τον Πειραιά και η επιτυχία του ξεπέρασε κάθε προσδοκία!

Είναι χαρακτηριστικό πως το εμβληματικό Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, γέμισε από πλήθος κόσμου που δημιούργησε μια εντυπωσιακή ατμόσφαιρα και παρακολούθησε  με κομμένη την ανάσα τον χρυσό Ολυμπιονίκη μας Μίλτο Τεντόγλου να κατακτά την πρώτη θέση με ένα εκπληκτικό άλμα στα 8,24μ., καθώς και  κορυφαίους άλτες του κόσμου από 9 χώρες να αγωνίζονται σε μια διοργάνωση υψηλών προδιαγραφών και απαιτήσεων. Μετά το τέλος του αγώνα ο Μίλτος Τεντόγλου μοίρασε χαμόγελα σε μικρούς και μεγάλους, βγήκε δεκάδες φωτογραφίες με φίλους του στίβου που περίμεναν υπομονετικά και άκουσε αρκετές φορές ρυθμικά το όνομά του.

Την Κυριακή, τα φώτα  του παγκόσμιου αθλητισμού ήταν στραμμένα στην πόλη μας και μέσω της ζωντανής μετάδοσης από τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, έφτασαν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας μοναδικές εικόνες με  εντυπωσιακά άλματα των αθλητών, με φόντο το Δημοτικό Θέατρο σε αυτή τη μεγάλη γιορτή αθλητισμού, για την οποία σκοπός της Δημοτικής Αρχής είναι να αποτελέσει θεσμό για τον Πειραιά.

Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη, του Προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός και πρώτου σε σταυρούς Δημοτικού Συμβούλου Πειραιά Βαγγέλη Μαρινάκη, της Προέδρου του ΣΕΓΑΣ  Σοφίας Σακοράφα, του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, Γιώργου Μαυρωτά, της Αντιδημάρχου Εξωστρέφειας, Τουρισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ανδριάνας Ζαρακέλη, του Προέδρου του Ο.Π.Α.Ν. Ιωσήφ Βουράκη, του Ολυμπιονίκη, Παγκόσμιου Πρωταθλητή, Πρωταθλητή Ευρώπης και Α’ Αντιπροέδρου του ΣΕΓΑΣ Κώστα Κεντέρη, της Ολυμπιονίκη, πρωταθλήτριας Ευρώπης Νίκης Ξάνθου, του πρωταθλητή του ύψους Λάμπρου Παπακώστα, της πρωταθλήτριας των 200μ. Κατερίνας Κόφφα, του Συμβούλου του Δημάρχου Πειραιά σε θέματα αθλητισμού Νίκου Γέμελου, του Ομοσπονδιακού προπονητή αλμάτων και προπονητή του Μίλτου Τεντόγλου Γιώργου Πομάσκι.

Κορυφαίοι αθλητές από  τη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Σερβία, την Κροατία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, το Ουζμπεκιστάν, την Κύπρο και την Ελλάδα, βρέθηκαν στο κέντρο του Πειραιά και έλαβαν μέρος στο Piraeus Street Long Jump. Το μεγάλο αυτό αθλητικό event πραγματοποιήθηκε με τη σφραγίδα της World Athletics που συμπεριέλαβε τη διοργάνωση στη σειρά World Athletics Continental Tour, στην κατηγορία Silver, σε ένα μοναδικό venue το οποίο δημιουργήθηκε με απόλυτη ασφάλεια και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα της World Athletics, μέσα σε 24 ώρες, ειδικά για το Piraeus Street Long Jump.

 Αναβίωση του άλματος εις μήκος 167 χρόνια μετά

Σύμφωνα με το ιστορικό έγγραφο ντοκουμέντο, υπό τον τίτλο «Αγωνίσματα τίθενται πέντε – οι «άγνωστοι Ολυμπιακοί» του 1856», το 1856 πραγματοποιήθηκαν στον Πειραιά τα ακόλουθα πέντε αγωνίσματα: το πήδημα, το άλμα σε μήκος, η δισκοβολία (λιθοβολία), το τρέξιμο και το πάλεμα. Ο Πειραιάς πάντα πρωτοπόρος αναβίωσε το άθλημα του άλματος εις μήκος με το Piraeus Street Long Jump στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Σπουδαίες Επιδόσεις για τους Αθλητές

Στους άνδρες, την πρώτη θέση κατέκτησε ο χρυσός Ολυμπιονίκης Μίλτος Τεντόγλου με ένα εκπληκτικό άλμα στα 8,24μ., που επιφύλασσε για το κοινό στο τελευταίο του άλμα. Τη δεύτερη θέση κατέκτησε ο Σουηδός Thobias Montler, με άλμα στα 7,88μ. και τρίτος τερμάτισε ο Ουζμπέκος Anvar Anvarov με άλμα στα 7,84μ.

Στις γυναίκες, η Σέρβα Milica Gardasevic έκανε την τρίτη καλύτερη επίδοση εφέτος στην Ευρώπη και πήρε την πρώτη θέση με άλμα στα 6,77μ., η Ρουμάνα Alina RotaruKottmann έλαβε τη δεύτερη θέση με άλμα στα 6,71μ. και η Σέρβα Angelina Topic κατέκτησε την τρίτη θέση με άλμα στα 6,52μ.

Δείτε εδώ τα αναλυτικά αποτελέσματα: https://shorturl.at/xyzPY

Το Piraeus Street Long Jump  συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Πειραιά,  τον ΣΕΓΑΣ και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Πειραιά (Ο.Π.Α.Ν.), στο πλαίσιο των Ημερών Θάλασσας 2023.

 Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης δήλωσε:

«Μια καταπληκτική ημέρα ζήσαμε την Κυριακή στον Πειραιά. Είμαστε πολύ χαρούμενοι και ικανοποιημένοι που το Piraeus Street Long Jump που διοργανώσαμε σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ εντυπωσίασε τους θεατές, αλλά και τους αθλητές. Ήταν μια σημαντική διοργάνωση για τον Πειραιά και τον αθλητισμό γενικότερα. Είναι ο πρώτος αγώνας μήκους στην Ελλάδα που γίνεται στον δρόμο, στο κέντρο μιας πόλης. Μπροστά στο εμβληματικό Δημοτικό Θέατρο Πειραιά απολαύσαμε σημαντικούς αθλητές και αθλήτριες απ’ όλο τον κόσμο, με εντυπωσιακά άλματα και καλές επιδόσεις με κορυφαίο φυσικά τον Χρυσό Ολυμπιονίκη μας Μίλτο Τεντόγλου. Ήταν μια μέρα γιορτής για τον Πειραιά μας, τη χάρηκαν όλοι οι Πειραιώτες, αλλά και όσοι παρακολούθησαν τον αγώνα ζωντανά από το Mega. Ο αγώνας αυτός θέλουμε να γίνει θεσμός και να γίνεται κάθε χρόνο στον Πειραιά. Δεν σταματάμε όμως εδώ. Πιστεύουμε ότι μέσα στην πόλη μπορούν να γίνουν πολλοί αγώνες στίβου και όχι μόνο. Ο Πειραιάς είναι συνυφασμένος με τον  αθλητισμό και έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να διοργανώσουμε με επιτυχία κορυφαίους διεθνείς αγώνες, οι οποίοι εκτός από το ότι προβάλλουν την πόλη μας, δίνουν και κίνητρο στα παιδιά μας να στραφούν προς τον αθλητισμό. Ευχαριστώ τον ΣΕΓΑΣ και την Πρόεδρο Σοφία Σακοράφα για τη συνεργασία και όλους όσους εργάστηκαν και συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της διοργάνωσης όπως και τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, μέσω του οποίου η εικόνα έφτασε σε κάθε γωνία της Ελλάδας».

PIRAEUS STREET LONG JUMP (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Η Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ κα. Σοφία Σακοράφα, δήλωσε:

«Από την αρχή της διοίκησής μας είχαμε ως στόχο να φέρνουμε το στίβο κοντά στην κοινωνία. Το Piraeus Street Long Jump είναι μια διοργάνωση που πετυχαίνει αυτό το στόχο. Ευχαριστούμε τον Δήμο Πειραιά για τη συνεργασία, που έφερε αυτό το αποτέλεσμα. Πιστεύω πως αυτός ο αγώνας θα γίνει θεσμός. Χαίρομαι που οι Πειραιώτες ήταν εδώ και στήριξαν τους αθλητές και τις αθλήτριες».

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ. Γιώργος Μαυρωτάς δήλωσε:

«Ο στίβος βγαίνει από το στάδιο κι έρχεται στην πόλη. Μοναδική αίσθηση και για τους θεατές αλλά και για τους αθλητές. Συγχαρητήρια στον Δήμο Πειραιά και στον ΣΕΓΑΣ για αυτή την εξαιρετική και πρωτότυπη πρωτοβουλία και εύχομαι να ακολουθήσουν και άλλα αθλήματα, για να έρθουν πιο κοντά στην πόλη».

Η Αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας, Τουρισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κα. Ανδριάνα Ζαρακέλη, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που οι «Ημέρες Θάλασσας 2023» ολοκληρώνονται με ένα κορυφαίο αθλητικό γεγονός με τον Μίλτο Τεντόγλου κι άλλους σπουδαίους αθλητές μπροστά από το εμβληματικό Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για του χρόνου στις «Ημέρες Θάλασσας 2024», που θα είμαστε και πάλι εδώ».

Ο Πρόεδρος του Ο.Π.Α.Ν. κ. Ιωσήφ Βουράκης δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Για ακόμη μια φορά αποδεικνύουμε όλοι όσοι συμμετείχαμε στη διοργάνωση αυτού του κορυφαίου αθλητικού event,  πως ο Πειραιάς είναι για μεγάλες διοργανώσεις και αυτά που θα κάνουμε τα επόμενα χρόνια θα είναι εξίσου σημαντικά σε επίπεδο αθλητισμού. Ασφαλώς αποτελεί τιμή για την πόλη μας που ο Μίλτος Τεντόγλου συμμετείχε και μάλιστα κατέκτησε την πρώτη θέση με ένα εκπληκτικό άλμα».

Ο Σύμβουλος του Δημάρχου Πειραιά σε θέματα αθλητισμού κ. Νίκος Γέμελος ανέφερε πως ο Δήμαρχος Γιάννης Μώραλης ανοίγει τον δρόμο των αθλητικών εκδηλώσεων πόλης, ώστε οι αγώνες που θα διοργανώνονται να τιμούν τους πρωταθλητές μας και να τους φέρνουν σε άμεση επαφή με το κοινό.

Ο Χρυσός Ολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής στο άλμα εις μήκος Μίλτος Τεντόγλου, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Ήταν πολύ ωραία η ατμόσφαιρα. Έχω πάει δύο φορές σε αγώνες street στο εξωτερικό και μπορώ να πω με σιγουριά ότι αυτός ήταν ο καλύτερος με διαφορά».

 Ο Ομοσπονδιακός προπονητής αλμάτων και προπονητής του Μίλτου Τεντόγλου κ. Γιώργος Πομάσκι, μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

«Συγχαρητήρια στον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη που είχε αυτή την σημαντική για εμάς πρωτοβουλία να υλοποιήσει έναν αγώνα εκτός γηπέδου και σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ διοργανώθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Οι αθλητές, οι προπονητές συμβάλαμε να δώσουμε χαρά στον κόσμο και ευχαριστώ όλους όσοι βρέθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο καθώς και όλους όσους συνεργαστήκαμε και είχαμε αυτό το εκπληκτικό αποτέλεσμα».

PIRAEUS STREET LONG JUMP 2023 (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

 Στο Piraeus Street Long Jump παρευρέθηκαν επίσης: ο πρώην Υπουργός και υποψήφιος Βουλευτής Θοδωρής Δρίτσας, οι υποψήφιοι Βουλευτές Νίκος Μανωλάκος, Διαμάντω Μανωλάκου, Νίκος Αμπατιέλος, Γεωργία Γεννιά, Βασίλης Οικονόμου, ο Δήμαρχος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννου Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά και υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, οι Αντιδήμαρχοι Αθηνά Γλύκα –  Χαρβαλάκου, Δημήτρης Καρύδης, Γρηγόρης Καψοκόλης, οι Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Τάσος Μαρκαριάν, Αλέκα Τουμαζάτου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Αντώνης Νικοπολίδης, Δημήτρης Γκερλές και Μιχάλης Αγρανιώτης, ο Πρόεδρος της  Α’ Δημοτικής Κοινότητας Νικήτας Γκόλφης, ο Πρόεδρος της Β’ Δημοτικής Κοινότητας Αλέξανδρος Νανόπουλος, ο Πρόεδρος της Δ’ Δημοτικής Κοινότητας Τάσος Πούλος, Κοινοτικοί Σύμβουλοι, Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Πειραιά.

Platinum Sponsor της διοργάνωσης ήταν η Stoiximan.

Official Sponsor ήταν η Adidas.

Η διοργάνωση είχε ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη από τον Official TV Broadcaster το MEGA.

Official Supporters ήταν οι Cardlink, ΙΕΚ ΑΛΦΑ, ΟΛΥΜΠΟΣ, iBS, Metropolitan Hospital, Ε.Ι. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. Βιομηχανία Μπισκότων & Ειδών Διατροφής, Delatolas express cargo, Fysiotek.

Official Mobility Partner   ήταν η Sixt, μέλος του ομίλου ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ.

Official Water ήταν το Minoa Water.

Helpers ήταν οι Messinian Spa, Rescue Team DELTA.

Στην ομαλή διεξαγωγή και ροή της διοργάνωσης συνέβαλαν οι εθελοντές του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Το Sports Production ανέλαβε η ActiveMedia Group.

#PiraeusStreetLongJump

Website: https://piraeuslongjump.com 

Facebook: https://www.facebook.com/piraeuslongjump

Instagram: https://www.instagram.com/piraeuslongjump

Twitter: https://twitter.com/PiraeusLongJump

YouTube: https://www.youtube.com/@PiraeusStreetLongJump

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Έτσι θα… κάψετε 3.000 θερμίδες την ημέρα χωρίς γυμναστική!

Το καθημερινό πάρε-δώσε με τις θερμίδες, δεν είναι και η πιο εύκολη υπόθεση και συχνά προκαλεί άγχος στην προσπάθεια να μην αυξηθεί το σωματικό βάρος.

Και όμως υπάρχουν συνήθειες που κάνουν το μεταβολισμό να δουλεύει στο μάξιμουμ, με αποτέλεσμα εφόσον τις εντάξουμε στην καθημερινότητά μας, να επιτυγχάνουμε την απώλεια μέχρι και 3.000 θερμίδων μέσα στην μέρα, ακόμα και χωρίς γυμναστήριο!

Τις πολύτιμες και σχετικά απλές συνήθειες μάς παρουσιάζει ο *Άκης από τη CTfivepercent Nutrition Team:

Ποια ώρα της ημέρας “καίμε” περισσότερες θερμίδες;

  1. Πράσινο τσάι. Οι κατεχίνες που περιέχει επιταχύνουν τον μεταβολισμό.Τα άτομα με διαβήτη που έπιναν τέσσερα φλιτζάνια τσαγιού την ημέρα, έχασαν περισσότερο βάρος και μείωσαν την αρτηριακή τους πίεση.
  2. Πρωινό με βάση την πρωτεΐνη.Η λήψη ενός πλούσιου και ισορροπημένου πρωινού που περιέχει τη σωστή αναλογία μακροθρεπτικών συστατικών (σύνθετους υδατάνθρακες, άπαχη πρωτεΐνη και ωφέλιμα λιπαρά οξέα), βοηθά το σώμα να καίει περισσότερους υδατάνθρακες και λίπος κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  3. Κοιμηθείτε όσο πιο πολύ μπορείτε. Ένας οχτάωρος ύπνος χωρίς διακοπές, υπολογίζεται ότι «απαλλάσσει» από 360 θερμίδες.
  4. Σκέτη σαλάτα με λίγο λάδι.Μια μεγάλη σαλάτα ίσως φαίνεται υγιεινή, αλλά όλα αυτά τα καλούδια που τη συνοδεύουν μπορεί να έχουν περισσότερες θερμίδες από τα λαζάνια ή τα ζυμαρικά φετουτσίνι. Γλυτώστε περισσότερες από 500 θερμίδες χρησιμοποιώντας μόνο ένα γαρνίρισμα, προσθέστε γευστικά και με λίγες θερμίδες λαχανικά (πιπεριές, κρεμμύδια ή μανιτάρια) και χρησιμοποιείστε μισή σως η σκέτο λάδι.
  5. Μην τελειώνετε όλο το πιάτο σας. Προσπαθήστε να αφήνετε το 25% του φαγητού στο πιάτο σας σε κάθε γεύμα.Φυλάξτε το υπόλοιπο για την επόμενη μέρα.Αν τρώτε φυσιολογικά 2000 θερμίδες την ημέρα, με αυτό τον τρόπο καταναλώνετε 500 θερμίδες λιγότερες.
  6. Πίνετε πολύ νερό. Πάνω από οκτώ ποτήρια ημερησίως βοηθούν το σώμα να επιτυγχάνει ταχύτερη διάσπαση του λίπους και επιπλέον, δεν αφήνει τον οργανισμό σου αφυδατωμένο
  7. Μικρό γεύμα το βράδυ. Το σίγουρο είναι ότι όσοι καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες στο δείπνο παρά στο μεσημεριανό γεύμα,έχουν διπλάσιες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι.
  8. Προτιμήστε πολλά μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα με λίγες ποσότητες τροφών. Αρκεί οι τροφές να μην περιέχουν κορεσμένα λιπαρά. Αυτό το αποτελεσματικό τέχνασμα, βοηθά στην χαλιναγώγηση της πείνας έχοντας διαρκώς το στομάχι μισογεμάτο.
  9. Περιορίστε το αλάτι. Δημιουργεί κατακράτηση υγρών, γεγονός που δεν αφήνει το μεταβολισμό να δουλέψει σε υψηλές ταχύτητες.Προτιμήστε να νοστιμίσετε τα γεύματα και τα ροφήματά σου με καρυκεύματα, πικάντικα βότανα και χυμό λεμονιού.
  10. Αποφύγετε την ζάχαρη. Επιλέξτε ροφήματα χωρίς ζάχαρη και τον καφέ σας αν είναι δυνατόν και γλιτώστε περισσότερες από 400 θερμίδες.

Δεν είναι λίγες οι φορές, που έπειτα από ένα γεύμα σκέφτεσαι: «Έλα τώρα, πόσες δηλαδή παραπάνω θερμίδες πήρα από ένα παραπάνω ποτήρι μπίρα (107), μια έξτρα μικρή μερίδα παστίτσιο (345), ένα πιάτο τηγανητές πατάτες (470) και μια δυο φετούλες ψωμί (78);»

Θέλεις να μάθεις ακριβώς; 1.000 παραπάνω θερμίδες συγκριτικά με το αν το μεσημεριανό γεύμα σου έμενε στη μία μπίρα και σε ένα μόνο πιάτο παστίτσιο χωρίς πατάτες και ψωμί.

Ένα ζεστό αφρόλουτρο “καίει” όσες θερμίδες και το 30λεπτο περπάτημα!

Αυτές οι 1.000 θερμίδες που προστίθενται ασυναίσθητα πολλές φορές στο μάξιμουμ των ημερήσιων θερμίδων που χρειάζεται ο οργανισμός σου για μην περάσει σε επίπεδα παχυσαρκίας (2.100 αν είσαι καθιστικός τύπος και έως 2.500 αν γυμνάζεσαι τακτικά), αν δεν καούν θα μετατραπούν σε λίπος, το οποίο κατά κύριο λόγο θα αποθηκευθεί στην κοιλιά σου.

Οπότε, τηρώντας τις παραπάνω συνήθειες, έχουμε και το περιθώριο για κάποιες …παρασπονδίες στο φαγητό, χωρίς υπερβολές!

Διαβάστε επίσης: Που θα κάψεις περισσότερες θερμίδες στο δρόμο ή στο διάδρομο;

Ο Άκης (CT fiveprcent – Nutritionteam) είναι Personal Trainer, Προπονητής Σωματικής Διάπλασης και Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.
facebook: CTfivepercent-Nutritionteam Akis
Instagram: ct_fiveper_nutritionteam_akis

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend