Μπορεί η αφοσίωση στο τρέξιμο να εξελιχθεί σε εθισμό;

Μπορεί η αφοσίωση στο τρέξιμο να εξελιχθεί σε εθισμό;

Το ανθρώπινο σώμα είναι σχεδιασμένο για να τρέχει. Έχει εξελιχθεί για τον σκοπό αυτό. Το τρέξιμο βοηθάει στη βελτίωση της υγείας μας με πολλούς τρόπους. Μειώνει το άγχος, βοηθάει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης, και την υγεία της καρδιάς μας.

Μας επιτρέπει να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα και μας δίνει μία αίσθηση απόδρασης. Όπως σε όλα τα πράγματα στην ζωή μας, ωστόσο, το τρέξιμο χρειάζεται στις περισσότερες περιπτώσεις και αυτό μέτρο.

Ο αθλητισμός είναι κάτι θετικό. Δέκα μόλις λεπτά τρέξιμο την ημέρα μπορούν να χαρίσουν χρόνια ζωής. Στη σημερινή κοινωνία, η επικρατούσα θεώρηση είναι ότι η δέσμευση στον αθλητισμό δείχνει τον χαρακτήρα και την ποιότητα του ατόμου. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο αυξάνεται ο αριθμός τόσο των συμμετεχόντων σε διάφορους μαραθώνιους, αλλά και των ίδιων των αγώνων που διοργανώνονται. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις είναι λεπτή η γραμμή που χωρίζει την αφοσίωση ενός αθλητή ή ενός αθλούμενου και τον εθισμό στο τρέξιμο.

Αρκετοί ειδικοί θεωρούν ότι ο εθισμός στην άσκηση είναι ένα πρόβλημα το οποίο αυξάνεται συνεχώς στην εποχή μας. Σύμφωνα με αυτήν την άποψη, σύντομα θα φτάσει τα επίπεδα του εθισμού στον τζόγο, του αλκοολισμού και άλλων διαταραχών.

Πολλοί επαγγελματίες υγείας στηρίζουν την άποψη ότι όλα πρέπει να γίνονται με μέτρο και υπεύθυνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο εθισμός στον τζόγο, ο οποίος αποτελεί ένα τεράστιο ζήτημα στην εποχή μας, καθώς εντείνονται συνεχώς οι ενέργειες και διεργασίες για την προώθηση του υπεύθυνου στοιχηματισμού. Είναι πολλές οι χώρες που προωθούν καινούργιες νομοθεσίες που επικεντρώνουν στην προστασία των παικτών από την υπερβολική έκθεση σε τυχερά παιχνίδια, ενώ πρόσφατα έχει ξεκινήσει προσπάθεια για ενιαία νομοθεσία για τα τυχερά παιχνίδια σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την προστασία των καταναλωτών.

Οι ίδιες αρχές που ισχύουν για τον εθισμό στον τζόγο ισχύουν και στον εθισμό στην άσκηση. Οι επαγγελματίες υγείας τονίζουν συνεχώς τη σημασία που έχει να αναγνωρίζει ο αθλητής πότε πρέπει να σταματήσει και να ξεκουραστεί.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο είναι που ο αθλούμενος πρέπει να διερευνήσει αν το τρέξιμο ή η άσκηση είναι σε λογικά επίπεδα ή αν έχει ξεφύγει και έχει πάρει το δρόμο προς τον εθισμό, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει τελικά σοβαρά προβλήματα, τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική του υγεία.

Η εθιστική φύση του τρεξίματος

Αν αναλύσουμε εις βάθος τον εθισμό στο τρέξιμο, θα δούμε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν αυτόν τον τύπο εθισμού. Κατ’ αρχήν, το τρέξιμο είναι μια κοινωνικά αποδεκτή δραστηριότητα, δεν θεωρείται αρνητικό από τον περίγυρο, όπως άλλα είδη εθισμού. Αν πείτε σε κάποιον ότι πάτε για τρέξιμο για την πέμπτη φορά αυτή τη βδομάδα, όχι μόνο δεν θα σας αποθαρρύνει, αλλά μάλλον θα σας επιδοκιμάσει.

Αντίθετα, αν πείτε σε κάποιον ότι είναι η πέμπτη φορά που θα πάτε στο καζίνο αυτή τη βδομάδα, το πιο πιθανό είναι να σας αποδοκιμάσουν και να σκεφτούν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Το τρέξιμο έχει θετικό πρόσημο στην κοινωνία μας, και οι άνθρωποι που τρέχουν σε τακτική βάση φτάνουν να θεωρούνται μέχρι και πρότυπα για τους φίλους και την οικογένειά τους.

Το γεγονός ότι μπορείτε να πετύχετε ένα στόχο που έχετε θέσει για τον εαυτό σας παίζει το ρόλο του. Αυτό το αίσθημα ολοκλήρωσης συχνά προτρέπει τους ανθρώπους να συνεχίζουν να τρέχουν , θέτοντας ολοένα και υψηλότερους στόχους, μέχρι το σώμα τους να φτάσει στα όριά του. Στην αρχή είναι μια διαδρομή πέντε χιλιομέτρων, στη συνέχεια δέκα, δεκαπέντε χιλιομέτρων και ούτω καθεξής.

Αν και ο άνθρωπος αυτός μπορεί να αισθάνεται σωματικά εξουθενωμένος, η ψυχολογική ανάταση που αισθάνεται όταν πετυχαίνει ένα στόχο, τον κάνει να ξεπεράσει την κούραση. Σε αυτό το σημείο είναι που μπορεί να εμφανιστεί ο εθισμός στο τρέξιμο. Ο δρομέας εθίζεται αποκλειστικά στην επίτευξη όλο και μεγαλύτερων στόχων, με τη κάθε φορά που βγαίνει για τρέξιμο να αποτελεί μια νέα πρόκληση.

Ένας άλλος παράγοντας είναι η αντίδραση του σώματος στο τρέξιμο. Όταν τρέχει κάποιος το σώμα παράγει ενδορφίνες, οι οποίες δημιουργούν ένα αίσθημα ευεξίας. Έτσι μειώνεται η ένταση, το άγχος, η κατάθλιψη και η κούραση. Υπάρχουν γιατροί που έχουν αρχίσει να συνταγογραφούν και να προτείνουν το τρέξιμο ως θεραπεία για παθήσεις όπως η κλινική κατάθλιψη, η άνοια ή ακόμα και ο καρκίνος. Οι ενδορφίνες δημιουργούν ένα αίσθημα ευτυχίας και απόλαυσης, ωστόσο, ορισμένοι ενδέχεται να ξεπεράσουν τα όρια και να αναζητούν συνεχώς μια «δόση» ενδορφίνης για να φτιάξει η διάθεσή τους. Πιστεύουν ότι δεν μπορούν να αντισταθούν στη ευτυχία που τους δίνει η απελευθέρωση ενδορφινών των σώμα τους και επιδιώκουν να βγουν για τρέξιμο συνεχώς. Αν δεν τρέξουν έστω και μία μέρα, μπορεί να τους κατακλύσει το άγχος.

Εθισμός στο τρέξιμο και συνέπειες

Πολλοί μπορεί να θεωρούν απίστευτο ότι το τρέξιμο μπορεί να εξελιχθεί σε εθισμό. Ωστόσο, είναι μια πραγματικότητα. Ο εθισμός στην άσκηση ως πρόβλημα υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Μπορεί στη χώρα μας να έχει αρχίσει να εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια σε μεγαλύτερο βαθμό, ωστόσο η επιστημονική κοινότητα έχει κρούσει των κώδωνα του κινδύνου εδώ και πολύ καιρό.

Οι συνέπειες του εθισμού στο τρέξιμο ξεκινούν από κίνδυνο μικρών μυϊκών τραυματισμών και μπορεί να φτάσουν μέχρι και σε καρδιακή προσβολή. Ενώ οι συνέπειες αυτές μοιάζουν αρκετά με την υπερβολική άσκηση, υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά. Ένας αθλητής που προπονείται σωστά, γνωρίζει πότε πρέπει να σταματήσει όταν εμφανιστούν τα συμπτώματα της υπερβολικής άσκησης. Ο εθισμένος στο τρέξιμο, όμως, είναι πολύ πιθανό να μην σταματήσει, να πείσει τον εαυτό του ότι αντέχει, και να προκαλέσει κάποιον σοβαρότερο τραυματισμό

Πως μπορείτε να καταλάβετε αν είστε εθισμένος στο τρέξιμο;

Πως μπορείτε να καταλάβετε αν η αφοσίωσή σας στο τρέξιμο μετατρέπεται σε εθισμό; Μία από τις βασικές ενδείξεις είναι αυτή που αναφέραμε πιο πάνω, όταν αγνοείτε έναν τραυματισμό και συνεχίζετε να τρέχετε. Αν διαισθάνεστε (εσείς ή ένας κοντινός σας άνθρωπός) ότι δεν μπορείτε να διακόψετε το τρέξιμο, ακόμα και αν ξέρετε ότι έχετε τραυματιστεί, είναι πολύ πιθανό να είστε ήδη εθισμένος στο τρέξιμο.

Αν σταματάτε να τρέχετε για κάποια περίοδο και εμφανίζετε στερητικά συμπτώματα, όπως άγχος ή κατάθλιψη, τότε υπάρχει πρόβλημα. Μία άλλη ένδειξη είναι όταν το τρέξιμο αρχίζει να ανεβαίνει υπερβολικά στην ιεραρχία των προτεραιοτήτων σας, και προτιμάτε συνεχώς στη πρώτη ευκαιρία να πηγαίνετε για τρέξιμο αντί να περνάτε χρόνο για παράδειγμα με την οικογένειά σας ή με τους φίλους σας.

Υπεύθυνο τρέξιμο

Μπορεί να έχετε ακούσει ή να έχετε δεί ότι η ζωή κάποιου γνωστού σας άλλαξε όχι αποκλειστικά προς το καλύτερο όταν άρχισε να εξαρτάται σε υπερβολικό βαθμό από το τρέξιμο. Να έχει γίνει αντικοινωνικός ή να μην ενδιαφέρεται για άλλα σημαντικά πράγματα στη καθημερινοτητά του. Δεν ήταν όμως το τρέξιμο αυτό καθαυτό που επηρέασε αρνητικά τη ζωή του. Ήταν ο εθισμός στο τρέξιμο. Η άσκηση, η προπόνηση και το τρέξιμο σημαίνουν υγεία, και έχουν θετική επιρροή όχι μόνο στη σωματική, αλλά και στην ψυχική μας κατάσταση. Ωστόσο, όπως όλα τα πράγματα στη ζωή μας, πρέπει να γίνεται υπεύθυνα και με μέτρο.

Για να μην χάσετε επαφή με το πόσο τρέχετε και τον χρόνο που αφιερώνετε στο τρέξιμο, η συμβουλή των ειδικών είναι να κρατάτε ένα ημερολόγιο όπου θα σημειώνετε τα χιλιόμετρα που διανύσατε κάθε μέρα, κάθε βδομάδα και κάθε μήνα, καθώς και τον χρόνο που αφιερώνετε και να είστε προσεκτικοί όταν αντιλαμβάνεστε κάποιες υπερβολές. Αυτό θα σας βοηθήσει να μην χάσετε την επαφή με την πραγματικότητα, και να διατηρήσετε τον έλεγχο.

Αν θεωρείτε ότι έχετε εθιστεί και ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τον εθισμό σας στο τρέξιμο, το καλύτερο είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή κάποιον επαγγελματία υγείας.

Previous ArticleNext Article

Γιατί το καλοκαίρι είναι εξαιρετική εποχή για να ξεκινήσεις το τρέξιμο;

Photo by YIFEI CHEN on Unsplash

Είτε είσαι αρχάριος, είτε ξεκινάς και πάλι το παλιό σου χόμπι, είτε ανεβάζεις το επίπεδο της προπόνησής σου, τώρα είναι η καλύτερη εποχή για να αξιοποιήσεις τη δύναμη του καλοκαιριού.

Δουλειά και στη δύναμη

Το καλοκαίρι, που συνήθως μειώνεις τα χιλιόμετρα, είναι ιδανική εποχή για να ελέγξεις πιθανές ανισορροπίες που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς. Πήγαινε στο γυμναστήριο ή στο πάρκο και γύμνασε τα αδύναμα σημεία σου.

Tip: Δώσε προτεραιότητα στα πόδια και στην ενδυνάμωση των γλουτών, μην ξεχνάς όμως και τις ασκήσεις κορμού.

Έτσι θα κάνετε το καλοκαιρινό τρέξιμο διασκεδαστικό και ασφαλές

Περισσότερες ώρες και επιλογές

Είναι το βασικό πρόβλημα του χειμώνα. Αν τρέχεις μόνη σου, αποκλείεις τις πολύ πρωινές και πολύ απογευματινές ώρες, αφού δεν έχει αρκετό φως και δεν είναι ασφαλές. Το καλοκαίρι έχεις περισσότερες ώρες μέρας και σχεδόν σίγουρα καλό καιρό. Μπορείς να… χωρέσεις ένα τρέξιμο πριν τη δουλειά ή το απόγευμα, ενώ αυξάνεις και τη σύνθεση της βιταμίνης D χωρίς να καίγεσαι στο μεσημεριανό ήλιο.

Tip: Βγες για ένα χαλαρό τρέξιμο 30 λεπτά πριν πας στο γραφείο και δες πώς θα επηρεάσει τη μέρα σου.

Πάρε τα… βουνά 

Πολλοί το κάνουν όλο το χρόνο, αλλά για τους περισσότερους δεν είναι εύκολο το χειμώνα να τρέχουμε σε ορεινά μονοπάτια. Το καλοκαίρι, όμως, ο καιρός και η διάθεσή μας να βγαίνουμε έξω αλλάζουν τα πράγματα. Είναι εξαιρετική προπόνηση: Το βουνό απαιτεί αντοχή και δύναμη, το ανισόπεδο έδαφος δουλεύει περισσότερους μυς για να σε σταθεροποιήσουν και ο κορμός σου θα δυναμώσει.

Tip: Οργάνωσε μια διαδρομή μαζί με παρέα στην πόλη ή τις διακοπές σου

Προπόνηση και τρέξιμο στη ζέστη: Τρόποι προφύλαξης

Ανέβασε ταχύτητα

Παραδοσιακά, ο χειμώνας είναι η εποχή που οι δρομείς ασχολούνται με την αντοχή τους, με προπονήσεις για τον ημιμαραθώνιο ή τον κλασικό μαραθώνιο. Γι’ αυτό το καλοκαίρι είναι ιδανικό για να δουλέψεις την ταχύτητά σου. Κάνε μικρές γρήγορες προπονήσεις, με λιγότερα χιλιόμετρα και περισσότερη ένταση.

Tip: Βάλε στην προπόνησή σου διαλειμματικά προγράμματα μία φορά την εβδομάδα. Ένα απλό πρόγραμμα όπως 8Χ2 λεπτά γρήγορο τρέξιμο και 1 λεπτό ξεκούραση είναι ιδανικό.

Διαβάστε επίσης: Οι κίνδυνοι της καλοκαιρινής προπόνησης και πως αντιμετωπίζονται

Έτσι θα κάνετε το καλοκαιρινό τρέξιμο διασκεδαστικό και ασφαλές

Tο καλοκαίρι, αντίθετα με ότι νομίζουν πολλοί, δεν είναι ακατάλληλη εποχή για τρέξιμο. Μάλλον το αντίθετο, είναι εκπληκτική εποχή του χρόνου για τρέξιμο αρκεί να το χειριστείτε έξυπνα και να κάνετε κάποιες αλλαγές στις συνήθειές σας.

Κοιτώντας γύρω σας, θα δείτε πολλούς ανθρώπους να τρέχουν το καλοκαίρι, κυρίως τις πρωινές ώρες ή τις απογευματινές ώρες. Διαβάστε 18 συμβουλές για να κάνετε το καλοκαιρινό τρέξιμο αληθινή διασκέδαση.

1. Τρέξτε πρωί

Είναι η πιο δροσερή, η πιο ήρεμη ώρα της ημέρας. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το πρωινό τρέξιμο για να σας «φτιάξει» τη μέρα.

2. Και βράδυ

Μπορεί το πρωινό να μη σας βολεύει. Δεν πειράζει. Η μέρα είναι μεγάλη και σας δίνει πολλές ευκαιρίες. Συναντηθείτε με την παρέα σας για να τρέξετε αργά το απόγευμα ακόμα και το βράδυ αν υπάρχει φωτισμός. Ο χειμώνας είναι αρκετά περιοριστικός για το τρέξιμο γιατί οι μέρες είναι μικρές. Το καλοκαίρι όμως, όχι.

3. Ενυδατωθείτε

Ακόμη κι αν δεν διψάτε, να πίνετε τουλάχιστον ένα ποτήρι υγρών την ώρα κι ακόμη περισσότερο αν έχετε την τάση να ιδρώνετε πολύ. Πίνοντας την κατάλληλη ποσότητα υγρών, θα τρέχετε καλύτερα και μάλιστα θα νιώθετε και καλύτερα. Όταν διατηρείτε τα αποθέματα νερού του σώματός σας σε υψηλά επίπεδα, βελτιώνετε ταυτόχρονα τους ψυκτικούς μηχανισμούς που διαθέτει ο οργανισμός σας.

4. Εγκλιματιστείτε με προσοχή

Η προσαρμογή στο ζεστό καιρό χρειάζεται να γίνει σταδιακά και με ασφάλεια, όχι με επιπολαιότητα. Τις δύο πρώτες εβδομάδες της ζέστης, μην εντείνετε το ρυθμό των προπονήσεων και μην τρέχετε πάνω από 30 λεπτά στους μεσημεριανούς γύρους που κάνετε (θα έχετε την ευκαιρία να τρέξετε περισσότερο το πρωί ή αργά το απόγευμα, που έχει δροσιά). Μέσα σε 10 μέρες έως 2 εβδομάδες, θα έχετε πλήρως προσαρμοστεί στη ζέστη.

5. Ντυθείτε ελαφρά και άνετα

Φορέστε ανοιχτόχρωμα ρούχα. Τα ανοιχτά χρώματα αντανακλούν καλύτερα τις ακτίνες του ήλιου. Τα άνετα μη εφαρμοστά ρούχα επιτρέπουν στον αέρα να κυκλοφορεί και να σας δροσίζει, ας είναι και το αεράκι που εσείς δημιουργείτε με το τρέξιμό σας. Τα νέα ειδικά συνθετικά νήματα που χρησιμοποιούνται στην αθλητική ένδυση είναι καλύτερα από το βαμβάκι. Παραμένουν πιο στεγνά και απομακρύνουν καλύτερα τον ιδρώτα από ότι τα φυσικά νήματα.

6. Προστατευτείτε από τον Ήλιο

Για να προφυλαχθείτε από τον καρκίνο του δέρματος και άλλες δερματικές παθήσεις, χρησιμοποιήστε αφειδώς αντηλιακή κρέμα ακόμη και τις μέρες με συννεφιά, επειδή οι βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες διαπερνούν τα σύννεφα. ‘Αλλο όφελος: Η αντηλιακή κρέμα ρίχνει τη θερμοκρασία του δέρματος και του οργανισμού, οπότε θα νιώθετε πιο δροσεροί κατά την άθληση.

7. Γραφτείτε σε αθλητικό σύλλογο

Είναι μια καλή συμβουλή για όλο το χρόνο. Ομαδικές διαδρομές μεγάλων αποστάσεων τα Σαββατοκύριακα, τρέξιμο ταχύτητας αργά τα απογεύματα μέσα στην εβδομάδα, κοινωνικές βραδιές. Θα αγαπήσετε την ατμόσφαιρα, την ενέργεια και τη συντροφικότητα που υπάρχει στους αθλητικούς συλλόγους.

8. Προστατέψτε το κεφάλι σας

Μεγάλο μέρος της θερμότητας του σώματος αποβάλλεται μέσω του κεφαλιού, κάτι που είναι κακό το χειμώνα αλλά καλό το καλοκαίρι. Γι’ αυτό τις πολύ ζεστές μέρες, μη φοράτε σφιχτό καπέλο. Φυσικά και πρέπει να φοράτε καπέλο, αλλά διαλέξτε ένα που δεν σας σφίγγει και από υλικό που ν’ «αναπνέει».

9. Ρίξτε νερό στο κεφάλι σας

Καθώς τρέχετε μέσα στη ζέστη, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την ψυχική ανακούφιση που σας χαρίζει το κρύο νερό στο κεφάλι. Όμως μην περιμένετε ότι αυτό το νερό θα κρατήσει χαμηλή τη θερμοκρασία στο σώμα σας. Αυτό γίνεται μόνο αν πιείτε το νερό.

10. Κάντε και… βόλτα

Κάθε δυο εβδομάδες, προγραμματίστε να τρέχετε σε κάποιο κοντινό πάρκο ή σε μονοπάτια, σε περιοχή με αξιοθέατα. Πάρτε και την οικογένεια μαζί σας ή πηγαίνετε με έναν-δυο φίλους δρομείς. Προβλέψτε να έχετε κολατσιό για μετά το τρέξιμο και στο τέλος, επισκεφθείτε τα αξιοθέατα της περιοχής.

11. Ξεκινήστε αργά

Το χαλαρό τρέξιμο στην αρχή της προπόνησης είναι ιδιαίτερα ευεργετικό τις πολύ ζεστές μέρες, αν και σας προτείνω να υιοθετήσετε αυτήν την τακτική όλες τις εποχές. Όσο πιο αργά ξεκινάτε, τόσο περισσότερο κρατάτε τη θερμοκρασία του σώματος σας κάτω από τα όρια αντοχής. Αν για παράδειγμα, ο συνηθισμένος ρυθμός σας είναι 5 λεπτά το χιλιόμετρο, τρέξτε το πρώτο σας χιλιόμετρο σε 6΄30΄΄.

12. Τελειώστε με μια βουτιά

Το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσετε το τρέξιμό σας είναι κοντά σε πισίνα ή στη θάλασσα. Γιατί; Επειδή, μόλις τελειώσετε το τρέξιμο, μπορείτε να κάνετε μια αναζωογονητική βουτιά. Μια φορά την εβδομάδα ή περισσότερες, πάρτε μαγιό και εξοπλισμό τρεξίματος και πηγαίνετε στην πισίνα.

13. Κάντε σαν τη καμήλα

Σε διαδρομές μεγάλης απόστασης (long runs) ή σε ανώμαλο δρόμο όπου δεν υπάρχουν πηγές, πάρτε μαζί σας νερό. Χρησιμοποιήστε ζώνη μέσης, σακίδιο ή ειδική θήκη για φιάλες, ή απλώς κουβαλήστε το νερό στα χέρια (θα το συνηθίσετε). ‘Αλλη επιλογή: το Σάββατο βράδυ πριν την μεγάλη διαδρομή της Κυριακής, πάρτε με το ποδήλατο ή το αυτοκίνητό σας αρκετές φιάλες νερού και κρύψτε τις κατά μήκος της διαδρομής που θα τρέξετε την επόμενη μέρα.

14. Δώστε μεγάλη προσοχή στα σημάδια θερμοπληξίας

Χρειάζεται να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στα προειδοποιητικά σημάδια της θερμοπληξίας, η οποία αν προχωρήσει, μπορεί να αποβεί μοιραία. Μόλις νιώσετε δυσφορία, πρέπει να σταματήσετε να τρέχετε, να βρείτε μια σκιά, να πιείτε υγρά και μετά, να βρείτε κάποιον να σας πάει σπίτι ή να επιστρέψετε περπατώντας.

Τα ακόλουθα είναι σημάδια πιθανής επερχόμενης θερμοπληξίας:
  • Πονοκέφαλος ή έντονη θερμότητα που ανεβαίνει στο κεφάλι
  • Σύγχυση ή έλλειψη συγκέντρωσης
  • Απώλεια μυϊκού ελέγχου
  • Υπερβολική εφίδρωση που γίνεται κρύος ιδρώτας και τέλος ανιδρωσία
  • Εξάψεις ή κρυάδες
  • Στομαχική αναστάτωση, μυϊκές κράμπες, εμετός, ζάλη.

15. Ρίξτε ταχύτητα

Κάντε την προπόνηση ταχύτητας νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Ειδάλλως, καταπονείτε σοβαρά τον οργανισμό σας. Όταν ανεβαίνει πολύ ο υδράργυρος, η καρδιά χτυπά πιο γρήγορα για να διοχετεύσει περισσότερο αίμα στο δέρμα που αποτελεί τμήμα του ψυκτικού μηχανισμού του οργανισμού. Δεν θα είστε λοιπόν σε θέση να τρέξετε αρκετά γρήγορα, οπότε μην το προσπαθήσετε.

16. Κατεβάστε τον πήχη 

Στην προπόνηση όπως και στους αγώνες, δεν θα μπορείτε να τρέξετε τόσο γρήγορα όσο στις πιο δροσερές μέρες. Την ημέρα του αγώνα, αν κάνει υπερβολική ζέστη από το πρωί, ηρεμήστε και αντιμετωπίστε τον αγώνα σαν να ήταν προπόνηση – πιείτε υγρά σε όλες τις στάσεις ανεφοδιασμού.

17. Προσέξτε τι πίνετε

Η καφεΐνη και το αλκοόλ είναι διουρητικά, που σημαίνει ότι αυξάνουν την ποσότητα ούρων. Αυξάνουν όμως και τον κίνδυνο αφυδάτωσης. Μην ξεχνάτε ότι ήδη η ζέστη σάς αφυδατώνει γρηγορότερα, οπότε δώστε μεγάλη προσοχή στην ποσότητα καφεΐνης και οινοπνεύματος θα καταναλώσετε. Ο κόσμος στα μέρη μου συνηθίζει να πίνει πολύ παγωμένο τσάι. Προσοχή όμως, γιατί και το παγωμένο τσάι περιέχει σημαντική ποσότητα καφεΐνης. Μια εναλλακτική λύση είναι παγωμένο τσάι από βότανα.

18. Μην τρέχετε στον καύσωνα

Ορισμένες μέρες, δεν είναι ασφαλές να τρέχετε, ειδικά αν μένετε σε αστικές περιοχές όπου η μόλυνση του αέρα είναι μεγάλη. Σε τέτοιες περιπτώσεις, εγκαταλείψτε την ιδέα του τρεξίματος. Ή τρέξτε σε εσωτερικό χώρο, σε κυλιόμενο διάδρομο. Ή κολυμπήστε στην πισίνα.

Διαβάστε ακόμα: 12 συμβουλές στους δρομείς για ένα υγιές δέρμα το καλοκαίρι

x
Send this to a friend