Μπορεί η αφοσίωση στο τρέξιμο να εξελιχθεί σε εθισμό;

Μπορεί η αφοσίωση στο τρέξιμο να εξελιχθεί σε εθισμό;

Το ανθρώπινο σώμα είναι σχεδιασμένο για να τρέχει. Έχει εξελιχθεί για τον σκοπό αυτό. Το τρέξιμο βοηθάει στη βελτίωση της υγείας μας με πολλούς τρόπους. Μειώνει το άγχος, βοηθάει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης, και την υγεία της καρδιάς μας.

Μας επιτρέπει να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα και μας δίνει μία αίσθηση απόδρασης. Όπως σε όλα τα πράγματα στην ζωή μας, ωστόσο, το τρέξιμο χρειάζεται στις περισσότερες περιπτώσεις και αυτό μέτρο.

Ο αθλητισμός είναι κάτι θετικό. Δέκα μόλις λεπτά τρέξιμο την ημέρα μπορούν να χαρίσουν χρόνια ζωής. Στη σημερινή κοινωνία, η επικρατούσα θεώρηση είναι ότι η δέσμευση στον αθλητισμό δείχνει τον χαρακτήρα και την ποιότητα του ατόμου. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο αυξάνεται ο αριθμός τόσο των συμμετεχόντων σε διάφορους μαραθώνιους, αλλά και των ίδιων των αγώνων που διοργανώνονται. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις είναι λεπτή η γραμμή που χωρίζει την αφοσίωση ενός αθλητή ή ενός αθλούμενου και τον εθισμό στο τρέξιμο.

Αρκετοί ειδικοί θεωρούν ότι ο εθισμός στην άσκηση είναι ένα πρόβλημα το οποίο αυξάνεται συνεχώς στην εποχή μας. Σύμφωνα με αυτήν την άποψη, σύντομα θα φτάσει τα επίπεδα του εθισμού στον τζόγο, του αλκοολισμού και άλλων διαταραχών.

Πολλοί επαγγελματίες υγείας στηρίζουν την άποψη ότι όλα πρέπει να γίνονται με μέτρο και υπεύθυνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο εθισμός στον τζόγο, ο οποίος αποτελεί ένα τεράστιο ζήτημα στην εποχή μας, καθώς εντείνονται συνεχώς οι ενέργειες και διεργασίες για την προώθηση του υπεύθυνου στοιχηματισμού. Είναι πολλές οι χώρες που προωθούν καινούργιες νομοθεσίες που επικεντρώνουν στην προστασία των παικτών από την υπερβολική έκθεση σε τυχερά παιχνίδια, ενώ πρόσφατα έχει ξεκινήσει προσπάθεια για ενιαία νομοθεσία για τα τυχερά παιχνίδια σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την προστασία των καταναλωτών.

Οι ίδιες αρχές που ισχύουν για τον εθισμό στον τζόγο ισχύουν και στον εθισμό στην άσκηση. Οι επαγγελματίες υγείας τονίζουν συνεχώς τη σημασία που έχει να αναγνωρίζει ο αθλητής πότε πρέπει να σταματήσει και να ξεκουραστεί.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο είναι που ο αθλούμενος πρέπει να διερευνήσει αν το τρέξιμο ή η άσκηση είναι σε λογικά επίπεδα ή αν έχει ξεφύγει και έχει πάρει το δρόμο προς τον εθισμό, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει τελικά σοβαρά προβλήματα, τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική του υγεία.

Η εθιστική φύση του τρεξίματος

Αν αναλύσουμε εις βάθος τον εθισμό στο τρέξιμο, θα δούμε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν αυτόν τον τύπο εθισμού. Κατ’ αρχήν, το τρέξιμο είναι μια κοινωνικά αποδεκτή δραστηριότητα, δεν θεωρείται αρνητικό από τον περίγυρο, όπως άλλα είδη εθισμού. Αν πείτε σε κάποιον ότι πάτε για τρέξιμο για την πέμπτη φορά αυτή τη βδομάδα, όχι μόνο δεν θα σας αποθαρρύνει, αλλά μάλλον θα σας επιδοκιμάσει.

Αντίθετα, αν πείτε σε κάποιον ότι είναι η πέμπτη φορά που θα πάτε στο καζίνο αυτή τη βδομάδα, το πιο πιθανό είναι να σας αποδοκιμάσουν και να σκεφτούν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Το τρέξιμο έχει θετικό πρόσημο στην κοινωνία μας, και οι άνθρωποι που τρέχουν σε τακτική βάση φτάνουν να θεωρούνται μέχρι και πρότυπα για τους φίλους και την οικογένειά τους.

Το γεγονός ότι μπορείτε να πετύχετε ένα στόχο που έχετε θέσει για τον εαυτό σας παίζει το ρόλο του. Αυτό το αίσθημα ολοκλήρωσης συχνά προτρέπει τους ανθρώπους να συνεχίζουν να τρέχουν , θέτοντας ολοένα και υψηλότερους στόχους, μέχρι το σώμα τους να φτάσει στα όριά του. Στην αρχή είναι μια διαδρομή πέντε χιλιομέτρων, στη συνέχεια δέκα, δεκαπέντε χιλιομέτρων και ούτω καθεξής.

Αν και ο άνθρωπος αυτός μπορεί να αισθάνεται σωματικά εξουθενωμένος, η ψυχολογική ανάταση που αισθάνεται όταν πετυχαίνει ένα στόχο, τον κάνει να ξεπεράσει την κούραση. Σε αυτό το σημείο είναι που μπορεί να εμφανιστεί ο εθισμός στο τρέξιμο. Ο δρομέας εθίζεται αποκλειστικά στην επίτευξη όλο και μεγαλύτερων στόχων, με τη κάθε φορά που βγαίνει για τρέξιμο να αποτελεί μια νέα πρόκληση.

Ένας άλλος παράγοντας είναι η αντίδραση του σώματος στο τρέξιμο. Όταν τρέχει κάποιος το σώμα παράγει ενδορφίνες, οι οποίες δημιουργούν ένα αίσθημα ευεξίας. Έτσι μειώνεται η ένταση, το άγχος, η κατάθλιψη και η κούραση. Υπάρχουν γιατροί που έχουν αρχίσει να συνταγογραφούν και να προτείνουν το τρέξιμο ως θεραπεία για παθήσεις όπως η κλινική κατάθλιψη, η άνοια ή ακόμα και ο καρκίνος. Οι ενδορφίνες δημιουργούν ένα αίσθημα ευτυχίας και απόλαυσης, ωστόσο, ορισμένοι ενδέχεται να ξεπεράσουν τα όρια και να αναζητούν συνεχώς μια «δόση» ενδορφίνης για να φτιάξει η διάθεσή τους. Πιστεύουν ότι δεν μπορούν να αντισταθούν στη ευτυχία που τους δίνει η απελευθέρωση ενδορφινών των σώμα τους και επιδιώκουν να βγουν για τρέξιμο συνεχώς. Αν δεν τρέξουν έστω και μία μέρα, μπορεί να τους κατακλύσει το άγχος.

Εθισμός στο τρέξιμο και συνέπειες

Πολλοί μπορεί να θεωρούν απίστευτο ότι το τρέξιμο μπορεί να εξελιχθεί σε εθισμό. Ωστόσο, είναι μια πραγματικότητα. Ο εθισμός στην άσκηση ως πρόβλημα υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Μπορεί στη χώρα μας να έχει αρχίσει να εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια σε μεγαλύτερο βαθμό, ωστόσο η επιστημονική κοινότητα έχει κρούσει των κώδωνα του κινδύνου εδώ και πολύ καιρό.

Οι συνέπειες του εθισμού στο τρέξιμο ξεκινούν από κίνδυνο μικρών μυϊκών τραυματισμών και μπορεί να φτάσουν μέχρι και σε καρδιακή προσβολή. Ενώ οι συνέπειες αυτές μοιάζουν αρκετά με την υπερβολική άσκηση, υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά. Ένας αθλητής που προπονείται σωστά, γνωρίζει πότε πρέπει να σταματήσει όταν εμφανιστούν τα συμπτώματα της υπερβολικής άσκησης. Ο εθισμένος στο τρέξιμο, όμως, είναι πολύ πιθανό να μην σταματήσει, να πείσει τον εαυτό του ότι αντέχει, και να προκαλέσει κάποιον σοβαρότερο τραυματισμό

Πως μπορείτε να καταλάβετε αν είστε εθισμένος στο τρέξιμο;

Πως μπορείτε να καταλάβετε αν η αφοσίωσή σας στο τρέξιμο μετατρέπεται σε εθισμό; Μία από τις βασικές ενδείξεις είναι αυτή που αναφέραμε πιο πάνω, όταν αγνοείτε έναν τραυματισμό και συνεχίζετε να τρέχετε. Αν διαισθάνεστε (εσείς ή ένας κοντινός σας άνθρωπός) ότι δεν μπορείτε να διακόψετε το τρέξιμο, ακόμα και αν ξέρετε ότι έχετε τραυματιστεί, είναι πολύ πιθανό να είστε ήδη εθισμένος στο τρέξιμο.

Αν σταματάτε να τρέχετε για κάποια περίοδο και εμφανίζετε στερητικά συμπτώματα, όπως άγχος ή κατάθλιψη, τότε υπάρχει πρόβλημα. Μία άλλη ένδειξη είναι όταν το τρέξιμο αρχίζει να ανεβαίνει υπερβολικά στην ιεραρχία των προτεραιοτήτων σας, και προτιμάτε συνεχώς στη πρώτη ευκαιρία να πηγαίνετε για τρέξιμο αντί να περνάτε χρόνο για παράδειγμα με την οικογένειά σας ή με τους φίλους σας.

Υπεύθυνο τρέξιμο

Μπορεί να έχετε ακούσει ή να έχετε δεί ότι η ζωή κάποιου γνωστού σας άλλαξε όχι αποκλειστικά προς το καλύτερο όταν άρχισε να εξαρτάται σε υπερβολικό βαθμό από το τρέξιμο. Να έχει γίνει αντικοινωνικός ή να μην ενδιαφέρεται για άλλα σημαντικά πράγματα στη καθημερινοτητά του. Δεν ήταν όμως το τρέξιμο αυτό καθαυτό που επηρέασε αρνητικά τη ζωή του. Ήταν ο εθισμός στο τρέξιμο. Η άσκηση, η προπόνηση και το τρέξιμο σημαίνουν υγεία, και έχουν θετική επιρροή όχι μόνο στη σωματική, αλλά και στην ψυχική μας κατάσταση. Ωστόσο, όπως όλα τα πράγματα στη ζωή μας, πρέπει να γίνεται υπεύθυνα και με μέτρο.

Για να μην χάσετε επαφή με το πόσο τρέχετε και τον χρόνο που αφιερώνετε στο τρέξιμο, η συμβουλή των ειδικών είναι να κρατάτε ένα ημερολόγιο όπου θα σημειώνετε τα χιλιόμετρα που διανύσατε κάθε μέρα, κάθε βδομάδα και κάθε μήνα, καθώς και τον χρόνο που αφιερώνετε και να είστε προσεκτικοί όταν αντιλαμβάνεστε κάποιες υπερβολές. Αυτό θα σας βοηθήσει να μην χάσετε την επαφή με την πραγματικότητα, και να διατηρήσετε τον έλεγχο.

Αν θεωρείτε ότι έχετε εθιστεί και ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τον εθισμό σας στο τρέξιμο, το καλύτερο είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή κάποιον επαγγελματία υγείας.

Previous ArticleNext Article

Αθλητές όλων των ηλικιών έτρεξαν στο Syros Run 2019

Αθλητές όλων των ηλικιών έτρεξαν στο Syros Run 2019

Άλλη μία υπέροχη αθλητική διοργάνωση ολοκληρώθηκε με επυτιχία στην πανέμορφη Σύρο. Ο λόγος για το Syros Run 2019, στην οποία συμμετείχαν περίπου 1600 αθλητές όλων των ηλικιών.

Με το σύνθημα «Τρέχουμε για το Διαβήτη», οι αθλητές Συριανοί και μη – καθώς υπήρξαν και συμμετοχές εκτός Σύρου- έτρεξαν στους δρόμους της Ερμούπολης, δίνοντας το δικό τους μήνυμα. Ότι ο αθλητισμός είναι για όλες τις ηλικίες και προάγει πνεύμα και υγεία.

Να σημειωθεί ότι το φετινό Syros Run διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης και τον Αθλητικό Πολιτιστικό Σύλλογο Δρομείς Σύρου και οι αγώνες δρόμου ήταν 3 χλμ, 5 χλμ, 10 χλμ ανδρών/γυναικών με παράλληλους αγώνες παιδιών 100μ. (για παιδιά προσχολικής αγωγής), 300μ. (για παιδιά Α΄ – Β΄ και Γ’ Δημοτικού), 500μ. Family Run (για όλη την οικογένεια) και 600 μ. (από 9 ετών και άνω).

Πηγή: syrostoday.gr

Skyros Run 2019: Ανακαλύψτε τη Σκύρο, κλείνουν οι εγγραφές

Skyros Run 2019: Ανακαλύψτε τη Σκύρο, κλείνουν οι εγγραφές

Οι μέρες για το ξεχωριστό δρομικό ραντεβού του καλοκαιριού πλησιάζουν. Στις 21, 22 και 23 Ιουνίου στην πανέμορφη Σκύρο θα διεξαχθεί το Skyros Run 2019, που στο 2ο ραντεβού του με τους δρομείς αναμένεται να εντυπωσιάσει.

Ένας αγώνας πρόκληση, που «παντρεύει» με μαγικό τρόπο, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και φυσικά τις διακοπές, αφού στην καρδιά του καλοκαιριού προσφέρει τη δυνατότητα μιας μαγευτικής απόδρασης από την καθημερινότητα και μάλιστα με προνομιακούς όρους.

Με αγώνες δρόμου 21χλμ, 5χλμ, 1300μ για παιδιά και για πρώτη φορά 10χλμ (με χρυσό χορηγό την εταιρία ΣΙΔΕΡΗΣ), το Skyros Run γίνεται από φέτος θεσμός και καλύπτει τις απαιτήσεις όλων όσων είναι λάτρεις του αθλητικού τουρισμού και της παράδοσης.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://www.skyrosrun.com, μάθετε για τους αγώνες και για το υπέροχο νησί των βορείων Σποράδων και κλείστε θέση για μια μοναδική εμπειρία!

Ολοκληρώνονται οι εγγραφές

Οι ηλεκτρονικές εγγραφές ολοκληρώνονται την Τρίτη 18 Ιουνίου στις 12 το μεσημέρι. Και αυτό για να καταφέρουν οι δρομείς και οι επισκέπτες να πάρουν τους κωδικούς τους και να απολαύσουν τα μοναδικό προνόμια μεταφοράς στο νησί με τις εκπτώσεις που έχει εξασφαλίσει η διοργάνωση.

Περιορισμένος αριθμός εγγραφών θα γίνει Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22 Ιουνίου. Περισσότερα θα γίνουν γνωστά από τα social media και το site της διοργάνωσης.

Η Σκύρος Ναυτική Εταιρεία στηρίζοντας τον Ημιμαραθώνιο Σκύρου προσφέρει έκπτωση 50% στα ατομικά εισιτήρια των αθλητών και των συνοδών τους για το δρομολόγιο Κύμη – Σκύρος – Κύμη., ενώ τα δρομολόγια της AEGEAN είναι σε εξαιρετικές τιμές για όλους τους επισκέπτες.

Εκτός από το τεχνικό μπλουζάκι και τα δώρα που θα βρουν οι συμμετέχοντες στην τσάντα τους τις ασκήσεις αποθεραπείας από έμπειρους γυμναστές, φέτος το Skyros Run δίνει την ευκαιρία για όσους το επιθυμούν να κάνουν πελματογράφημα αλλά και μασάζ με ειδικές προνομιακές τιμές και φυσικά μαθήματα κατάδυσης.

Οι εγγραφές συνεχίζονται μέσω της ιστοσελίδας http://www.skyrosrun.com

Ο αγώνας διοργανώνεται από τα μέλη του Περιπατητικού συλλόγου Rediscover Skyros, τον Δήμο Σκύρου και τελεί υπό την αιγίδα τη Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του ΠΣΑΤ.

Χρυσοί Χορηγοί της διοργάνωσης είναι: Η εταιρία ΣΙΔΕΡΗΣ, η Σκύρος Ναυτική Εταιρεία, η AEGEAN, η New Balance, το Αγκυρα & Ερμα και το ΑΙΓΑΙΟΡΙΣ.

Χορηγοί επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ3, η Cosmote TV, το evia365.gr και το runnfun.gr

Μείνετε συντονισμένοι:

Site: http://www.skyrosrun.com

facebook: https://www.facebook.com/Ημιμαραθώνιος-Σκύρου-2019-Skyros-Run-1769229533382314/

instagram: https://www.instagram.com/skyrosrun/

Δωρεάν Εκδρομή Διοργάνωσης στον 7ο ΤΣΑΚΩΝΙΚΟ ΔΡΟΜΟ

Δωρεάν Εκδρομή Διοργάνωσης στον 7ο ΤΣΑΚΩΝΙΚΟ ΔΡΟΜΟ

Ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας και η ΔΗΚΕΝΚ του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, είναι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουν, ότι θα μπει ΔΩΡΕΑΝ αυθημερόν εκδρομή, για τον 7ο ΤΣΑΚΩΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ το Σάββατο 29 Ιουνίου 2019

Η αποστολή θα γίνει με πούλμαν ΔΩΡΕΑΝ, που θα αναχωρήσει το μεσημέρι του Σαββάτου και ώρα 13:00 από το κέντρο της Αθήνα(πλ. Καραϊσκάκη – Μεταξουργείο, μπροστά από το Ξενοδοχείο STANLEY) και από το Λεωνίδιο η επιστροφή θα γίνει στις 22:30.

Όσοι επιθυμείτε να έρθετε με την εκδρομή, παρακαλείστε να ενημερώσετε εγκαίρως τον τεχνικό διευθυντή των αγώνων μας κο Παύλο Γορανίτη στο email.: [email protected], για το κλείσιμο της θέσης σας στο πούλμαν.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ στον αγώνα καθώς και τις περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με αυτόν μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

Για οποιαδήποτε πληροφορία παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον υπεύθυνο της εκδρομής κο Παύλο Γορανίτη στα 6955985506/ 6936853165

Τελευταία εβδομάδα εγγράφων για το Poikilo Night Trail

Τελευταία εβδομάδα εγγράφων για το Poikilo Night Trail

Η αντιστροφή μέτρηση για τη μοναδική δρομική και ποδηλατική εμπειρία έχει αρχίσει. Οι φίλοι του αθλητισμού θα αποχαιρετήσουν τον Ιούνιο συνδυάζοντας τρέξιμο και ποδήλατο με τη συμμετοχή τους στο 7° Poikilo Night Trail το Σάββατο 29 Ιουνίου 2019.

Με τη σφραγίδα του Ποδηλατικού Δρομικού Συλλόγου «Οδυσσέας Πετρούπολης» η διοργάνωση θεσμός αποτελεί σημαντική ημερομηνία στο καλεντάρι των δρομέων και των ποδηλατών που δοκιμάζουν τις αντοχές τους στα απαιτητικά μονοπάτια του υπέροχου Ποικίλου Όρους , αγωνίζονται κάτω από τον έναστρο ουρανό και «ταξιδεύουν» με τη μοναδική θέα της φωτισμένης Αττικής.

Το event περιλαμβάνει δυο διαδρομές νυχτερινού ορεινού τρεξίματος (MTR) 5 χιλιομέτρων για αρχάριους δρομείς και περιπατητές και 10 χιλιομέτρων για δρομείς, καθώς και αγώνα νυχτερινής ορεινής ποδηλασίας (MTB) 25 χιλιομέτρων. Οι αθλητές μπορούν να λάβουν μέρος ΜΟΝΟ σε μια από τις τρεις διαδρομές καθώς οι εκκινήσεις θα δοθούν με διαφορά 30 λεπτών.

Οι εγγραφές συνεχίζονται.

Για να ζήσεις τη μοναδική εμπειρία συμμετοχής στο 7oPoikilo Night Trail κάνεις την εγγραφή σου στο www.pdsoddysseas.gr. Οι εγγραφές θα κλείσουν την Κυριακή 23 Ιουνίου. Οι

Αθλητές και συνοδοί εκτός από την ικανοποίηση της συμμετοχής και της παρουσίας σε έναν μοναδικό νυχτερινό αγώνα θα απολαύσουν και τις εκπλήξεις που ετοιμάζουν οι συνδιοργανωτές.

Αναλυτικά:

Οι RETROX με τις μουσικές τους θα κρατήσουν σε υψηλά επίπεδα τα vibes.

Οι μπανάνες Orsero θα φροντίσουν για την ενεργειακή ενίσχυση.

Το ΖΑΓΟΡΙ φυσικό μεταλλικό νερο θα αποτελέσει χορηγό ενυδάτωσης.

Η μπύρα εζα θα αποτελέσει το κατάλληλο συνοδευτικό των εδεσμάτων που θα προσφερθούν απ’ την διοργάνωση.

Αναψυκτικά θα προσφερθούν σε όλα τα παιδιά που θα είναι στον χώρο για να παρακολουθήσουν τους αθλητές.

Ο αθλητισμός γεννάει εμπειρίες, και μια τέτοια που θα σας μείνει αξέχαστη είναι η συμμετοχή στο Poikilo NightTrail 2019.

Για εγγραφές και περισσότερες πληροφορίες για τους αγώνες στο link του αγώνα http://www.pdsodysseas.gr/poikilo-night-trail-prokirixi

Πολύγυρος Run Χαλκιδική: Για την προώθηση του αθλητικού πνεύματος

Πολύγυρος Run Χαλκιδική: Για την προώθηση του αθλητικού πνεύματος

Η οργανωτική επιτροπή του ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ RUN ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, ανακοινώνει την ημερομηνία της διεξαγωγής του 3ου Αγώνα, στις 1 Σεπτεμβρίου 2019, στον Πολύγυρο Χαλκιδικής.

Η Διοργάνωση περιλαμβάνει 3 Αγώνες:

  1. Αγώνα Βουνού – Πόλης RUN 14,6 χλμ – Ωρα Εκκίνησης 9.15
  2. Λαϊκό Δρόμο Υγείας 5,2 χλμ με Τρέξιμο ή Δυναμικό Περπάτημα. Ωρα Εκκίνησης 9.00
  3. Παιδικό Αγώνα 1000μ, ηλικίας 8-12 ετών. Ωρα Εκκίνησης 11.30

Οι Εγγραφές είναι σε εξέλιξη και πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας της διοργάνωσης http://run.polygyros.gr , ή μέσω του facebook του Αγώνα: https://www.facebook.com/polygyrosrun/

Διοργανωτές είναι ο Αθλητικός Όμιλος Οξύθεμις και ο Αθλητικός Σύλλογος Ωρίων, σε συνεργασία με τον Αθλητικό Σκακιστικό Όμιλο Πολυγύρου, τον Σύλλογο Συσπείρωσης και Ψυχαγωγίας Γυναικών Πολυγύρου, τη Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Ν. Χαλκιδικής, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πολυγύρου, τον Εθελοντικό Όμιλο Γυναικών Κοινοτικής Ανάπτυξης Πολυγύρου και άλλους τοπικούς φορείς του Δήμου Πολύγυρου.

Σκοπός του event είναι η προώθηση και διάδοση του αθλητικού πνεύματος, η ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς του τόπου.

Ο Αγώνας τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πολυγύρου, με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής, του Γραφείου Φυσικής Αγωγής Ν. Χαλκιδικής και υπό την αιγίδα του Σ.Ε.Γ.Α.Σ.

Όλα τα έσοδα από τη φετινή διοργάνωση θα δοθούν στα ειδικά σχολεία του Πολυγύρου.

Την προηγούμενη μέρα του Αγώνα, δηλαδή το Σάββατο απόγευμα 18.00 – 22.00,  η διοργάνωση θα πραγματοποιήσει στο χώρο μπροστά στο Δημαρχείο ΠΑΣΤΑ ΠΑΡΤΥ. Θα προσφέρονται δωρεάν σε όλους (δρομείς και μη)  Μακαρονάδες και Τοπικοί Λουκουμάδες «Κλίκια» ,  σε συνδυασμό με Μουσικό DJ Πάρτυ, προσδίδοντας εορταστική ατμόσφαιρα στο event.

 Όλες τις πληροφορίες σχετικά με το event, θα βρείτε στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης http://run.polygyros.gr

Τακτικές ενημερώσεις παρέχονται στο facebook του Αγώνα: https://www.facebook.com/polygyrosrun/

Κάντε Like και ελάτε να τρέξουμε ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΣΚΟΠΟ

Ο θυμός του δρομέα: Τι τον προκαλεί και πως ελέγχεται

Ο θυμός του δρομέα: Τι τον προκαλεί και πως ελέγχεται

Tις περισσότερες ώρες της ημέρας ο Chris Coon είναι ένα φιλήσυχο άτομο κάτι που συνάδει με το επάγγελμά του αφού είναι πάστορας σε εκκλησία του Σικάγο. Ωστόσο όταν έρχεται η ώρα να τρέξει, ο 29χρονος μετατρέπεται σε άλλο άνθρωπο και τον κυριεύει ο θυμός.

Τι είναι αυτό που μπορεί να τον βγάλει εκτός εαυτού; H κακή οργάνωση του αγώνα, οι εθελοντές που δεν κατευθύνουν σωστά τους δρομείς και φυσικά οι οδηγοί που δεν σέβονται τα δικαιώματα αυτών που μετέχουν στους αγώνες.

«Εχω δείξει το μεσαίο δάχτυλο σε αρκετούς οδηγούς όλα αυτά τα χρόνια και όταν εκείνοι κάνουν το ίδιο, δεν διστάζω να τους επιτεθώ λεκτικά», τονίζει ο Coon εξηγώντας πως χάνει εύκολα την ψυχραιμία του σε τέτοιες καταστάσεις.

Αυτή η αντίδραση ενδεχομένως να σοκάρει συναδέλφους του ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για τους άλλους δρομείς αλλά και τους ψυχολόγους.

Οι ακραίες συμπεριφορές είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να διακρίνει ένας ουδέτερος παρατηρητής σε αγώνες δρόμου και συναφείς αθλητικές δραστηριότητες.

«Είναι μάλλον πιο σύνηθες από όσο νομίζουμε», εξηγεί η  Gloria Petruzzelli στο runnersworld.com που παρακολουθεί αρκετούς αθλητές καθημερινά στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Γιατί ορισμένοι δρομείς εμφανίζουν τέτοιες συμπεριφορές

H βιολογία μπορεί να δώσει μια πιθανή εξήγηση σύμφωνα με την Gloria Petruzzelli. Όταν πιέζετε αρκετά τον εαυτό σας σε κάποιον αγώνα, τα ζωώδη ένστικτα μπορούν να έρθουν στην επιφάνεια. Ακόμη και αν δεν το καταλαβαίνουμε, όταν τρέχουμε εκεί έξω ο εγκέφαλος είναι σε επιφυλακή λόγω πιθανών απειλών και τότε οι ορμόνες του στρες αυξάνονται και οι χτύποι της καρδιάς το ίδιο. Αυτό εξηγεί γιατί συχνά ένας αθλητής έχει μια ακραία αντίδραση εν ώρα αγώνα.

Πολλές φορές στους αγώνες αναπτύσσεται το συναίσθημα του εγωισμού. Θέλουμε τον δικό μας χώρο χωρίς καμιά παρεμβολή και επιθυμούμε να ξεφορτωθούμε όποιον παρεμβάλλεται στον δρόμο μας, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο Mitch Adams,  ψυχολόγος  με στην διαχείριση θυμού.

Τα θέματα ταυτότητας είναι επίσης συχνά σε τέτοιες περιστάσεις. Από την κλίματα 1-100 αναρωτηθείτε αν ο χαρακτηρισμός του αθλητή είναι μέρος της ταυτότητάς σας. Οσο πλησιάζουν το 100 τόσο πιο πιθανό είναι να νιώσουν έντονη πίεση όταν δεν πετυχαίνουν το στόχο τους.

 

Πώς να ελέγχετε τα συναισθήματά σας

Οι ακραίες αντιδράσεις μπορούν να δημιουργήσουν θέματα στην υγεία σας ενώ δεν βοηθούν όσους θέλουν να κάνουν μια καλή επίδοση. Ο δρομέας της Μινεάπολης, Tom Huberty,65 ετών, θυμάται έντονα ένα περιστατικό πριν από 25 χρόνια, όταν στην κορυφή ενός λόφου πλησίον του 22ου μαραθωνίου της Γιαγιάς, εμφανίστηκε ένα αυτοκίνητο στην κλειστή πορεία. O Τom έριξε ένα μπουκάλι με νερό στον οδηγό ο οποίος έχασε τον έλεγχο του οχήματος και βγήκε εκτός του δρόμου. «Το κόστος ήταν μεγαλύτερο για μένα αφού στα τελευταία 4 μίλια του αγώνα δεν μπορούσα να συγκεντρωθώ και έπεσε η απόδοσή μου», τονίζει ο Huberty.

  • Προκειμένου να αποφύγετε ακραίες συμπεριφορές, αρχικά φτιάξτε στο μυαλό σας εικόνα του πως θα είναι ο αγώνας που θα τρέξετε και επικεντρωθείτε στην στιγμή που θριαμβευτικά θα περνάτε την γραμμή τερματισμού. Σκεφτείτε τον εαυτό σας ήρεμο και θα προετοιμάσετε το έδαφος για να ζήσετε μια τέτοια εμπειρία στην πραγματικότητα.
  • Προσπαθήστε να μην δίνετε μεγάλη σημασία σε ατυχή περιστατικά. Αν κάποιος αντίπαλος σας βγάλει κατά λάθος εκτός πορείας, απλά προχωρήστε παρακάτω και επικεντρωθείτε στον στόχο. Δεν μπορείτε να αλλάξετε ότι έγινε, ωστόσο μπορείτε να έχετε όσο το δυνατόν πιο ήπιες αντιδράσεις.
  • Διοχετεύστε τον θυμό σας στον αγώνα και χρησιμοποιήστε τον ως όπλο για να έχετε καλύτερη απόδοση.
  • Τέλος φροντίστε να συγχωρείτε τον εαυτό σας για κάποια άσχημη συμπεριφορά εν ώρα αγώνα, ενώ το ίδιο θα πρέπει να κάνετε με τους αντιπάλους δρομείς. Αλλωστε όλοι οι άνθρωποι έχουν  δικαίωμα στο λάθος.

Διαβάστε ακόμα: Tα 10 συνηθισμένα «προβλήματα» που αντιμετωπίζει ένας δρομέας! 

x

Send this to a friend