Καθημερινές συνήθειες που “ζορίζουν” την καρδιά μας

Γράφει ο Παπαδογιάννης Αθανάσιος, Ιατρός – Καρδιολόγος, Νέα Σμύρνη*

Την καρδιά μας, το πιο σημαντικό όργανο του σώματός μας, πρέπει να τη φροντίζουμε και να μην την επιβαρύνουμε. Μάθε τι πρέπει να προσπαθήσεις να αποφύγεις, για να έχεις μια υγιή καρδιά.

Πέρα από την πανδημία του κορονοϊού που έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μία άλλη κατηγορία νοσημάτων, των οποίων η επίπτωση τείνει να λάβει χαρακτήρα επιδημίας.

Πρόκειται για τα νοσήματα του καρδιαγγειακού συστήματος. Στην εμφάνισή τους συντελούν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου, ορισμένοι μη τροποποιήσιμοι (όπως ηλικία, κληρονομικότητα) και κάποιοι άλλοι τροποποιήσιμοι (συνήθειες και τρόπος ζωής).

Και επειδή καλύτερα από το να θεραπεύεις, είναι να προλαμβάνεις (σύμφωνα και με τον Ιπποκράτη), πάμε να δούμε πως μπορείς να ωφελήσεις και να μην επιβαρύνεις την καρδιά σου μέσα από κάποιες απλές αλλαγές σε καθημερινές συνήθειες.

Κάθε λεπτό τρεξίματος βοηθά την υγεία της καρδιάς

10 καθημερινές συνήθειες που επιβαρύνουν την υγεία της καρδιάς

Κάπνισμα

Το κάπνισμα είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου όχι μόνο για παθήσεις του αναπνευστικού, αλλά και για καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς οδηγεί σε έμφραγμα μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, αρτηριακή υπέρταση, ανεύρυσμα αορτής και κολπική μαρμαρυγή.

Ο καρδιαγγειακός κίνδυνος σε καπνιστές ηλικίας <50 ετών είναι 5 φορές υψηλότερος σε σύγκριση με τους μη καπνιστές. Να σημειωθεί πως ακόμη και το παθητικό κάπνισμα έχει βλαπτικές επιπτώσεις.

Πλέον, στην προσπάθεια διακοπής καπνίσματος υπάρχουν αρκετοί σύμμαχοι, όπως φαρμακευτικά μέσα και ιατρεία διακοπής καπνίσματος.

Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Μελέτες έχουν δείξει πως η χρήση μικρής ποσότητας αλκοόλ (1 ποτό ημερησίως για τις γυναίκες και έως 2 για τους άνδρες) συνοδεύεται με μικρότερη θνητότητα σε σχέση με τους μη πότες, ενώ οι βαρείς πότες (πάνω από 5 ποτά κάθε ημέρα) συνδέονται με αυξημένο ρυθμό θανάτων.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνοδεύεται με αυξημένο κίνδυνο για την επιβάρυνση της καρδιάς μας, όπως αρτηριακή υπέρταση, εγκεφαλικό επεισόδιο, αρρυθμιίες, ενώ οδηγεί και σε αυξημένα επίπεδα λίπους.

Μη επαρκής ύπνος

Κατά τη διάρκεια του ύπνου δίνουμε τη δυνατότητα στο σώμα μας να ξεκουραστεί και να ανανεώσει τα επίπεδα ενέργειας.

Αυτό συμβαίνει και στην καρδιά μας, καθώς ένας ξεκούραστος ύπνος οδηγεί σε χαμηλότερες τιμές αρτηριακής πίεσης και παλμών. Αντιθέτως η έλλειψη ύπνου αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης αρρυθμιών, υπέρτασης, άγχους, ακόμη και φλεγμονής.

Άγχος

Το άγχος αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τους παλμούς, αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης εμφράγματος και εγκεφαλικού.

Είναι, επομένως, πολύ σημαντικό να βρίσκεις τρόπους να αποβάλλεις το υπερβολικό και βλαπτικό άγχος ώστε να προσπαθήσεις να μην επιβαρύνεις την καρδιά σου περισσότερο. Μέθοδοι όπως η άσκηση  θα σε βοηθήσουν.

Περνάμε πολλή ώρα στην τηλεόραση/μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Σε όλους μας αρέσει να δούμε την αγαπημένη μας σειρά καθισμένοι στον καναπέ ή να χαλαρώσουμε χαζεύοντας τα social. Αρκεί να μη γίνεται σε υπερβολικό βαθμό, γιατί σου κλέβει την ενέργεια και την υγεία.

Έχει φανεί σε μελέτες πως αυξάνονται τα επίπεδα γλυκόζης και λίπους στον οργανισμό, ενώ επηρεάζεται και η ψυχολογία.

Θα μπορούσες να σηκώνεσαι ανά τακτά διαστήματα και να κάνεις απλές ασκήσεις και να αφιερώνεις το χρόνο σου σε κάποια δημιουργική απασχόληση, όπως το διάβασμα ή η μουσική.

Πώς το λίπος γύρω από την κοιλιά επηρεάζει την καρδιά σας;

Τρώμε επεξεργασμένες τροφές

Τρόφιμα όπως το επεξεργασμένο κρέας περιέχουν σημαντική ποσότητα άλατος (νατρίου) και συντηρητικών και η τακτική κατανάλωσή τους αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης υπέρτασης, εμφράγματος, ενώ έχει ενοχοποιηθεί ακόμη και για περιπτώσεις καρκίνου.

Περιόρισε την κατανάλωση τέτοιων τροφών και αντικατέστησε τες με ψάρι, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς.

Αρνητικά συναισθήματα

Τα συναισθήματα επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τη λειτουργία του οργανισμού, επομένως και της καρδιάς. Κατάθλιψη, εκνευρισμός, αίσθημα μοναξιάς αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Και, επειδή τέτοια συναισθήματα εμφανίζονται σε όλους, να τονιστεί πως η υπέρμετρη και μακροχρόνια παρουσία τους είναι βλαβερή για το σώμα μας.

Η άσκηση (το καλύτερο “αντικαταθλιπτικό”), οι βαθιές αναπνοές, το να μιλήσεις σε έναν φίλο σου, μπορούν να βοηθήσουν. Εξίσου σημαντικό είναι να το συζητάς με τον γιατρό σου.

H αυξομείωση του βάρους απειλεί την καρδιά

Υπερβολική κατανάλωση αλατιού

Μελέτες και κλινικές δοκιμές έχουν αποδείξει τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης άλατος (νατρίου) και αυξημένης αρτηριακής πίεσης, ενώ μακροχρόνια μπορεί να οδηγήσει σε ανθεκτική υπέρταση και στις συνέπειες αυτής, όπως είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο και η βλάβη στους νεφρούς.

Αντίστροφα, η μείωση της πρόσληψης άλατος οδηγεί σε μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Η ενναλακτική χρήση λεμονιού ή φυτικών παραγώγων και η αποφυγή τροφίμων με συντηρητικά θα σε βοηθήσει να μειώσεις τα επίπεδα άλατος του οργανισμού σου.

Υπερβολική πρόσληψη γλυκόζης (ζάχαρης)

Η αυξημένη πρόσληψη γλυκόζης συνοδεύεται από μία σειρά βλαβερών συνεπειών, αυξάνοντας το σωματικό βάρος και αυξάνοντας τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και έμφραγμα μυοκαρδίου.

Θα σε βοηθήσει να μειώσεις τη ζάχαρη, η αποφυγή αναψυκτικών και γλυκών, όπως και η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών, δημητριακών ολικής άλεσης.

Καταναλώνουμε πολλά κορεσμένα λιπαρά

Το είδος της διατροφής επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τόσο τη διαδικασία εμφάνισης στεφανιαίας νόσου (νόσου των αγγείων της καρδιάς που οδηγεί σε έμφραγμα), όσο και τους κλασικούς παράγοντες κινδύνου (αρτηριακή υπέρταση, αυξημένη χοληστερίνη, αυξημένα επίπεδα γλυκόζης).

Σύμφωνα με τους Keys και συν., για κάθε 1% αύξηση των κορεσμένων λιπαρών οξέων στο ολικό ποσό των θερμίδων, προκαλείται αύξηση της χοληστερόλης κατά 2,7mg/dl. Επομένως, προτιμάται η λήψη μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, με κύριο εκπρόσωπο το ελαιόλαδο.

Διαβάστε επίσης: Τι μπορεί να σημαίνει η αύξηση στην καρδιακή συχνότητα σε κατάσταση ηρεμίας;

Πηγή: www.fmh.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Πώς η τηλεόραση μας οδηγεί σε κακή διατροφή;

Έχετε σκεφτεί ποτέ πως η φαινομενικά «αθώα» συνήθεια να καταναλώνουμε ώρες μπροστά στη τηλεόραση, μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα επιβλαβής ως προς τη διαμόρφωση των διατροφικών μας συνηθειών;

Η τηλεόραση στη ζωή μας

Τα τελευταία χρόνια, η τηλεόραση έχει διεισδύσει μόνιμα στη ζωή μας, εξουσιάζοντας ένα μεγάλο κομμάτι από τον ελεύθερο χρόνο μας. Βομβαρδιζόμαστε καθημερινά με πληθώρα πληροφοριών και μηνυμάτων, που αναπόφευκτα μας επηρεάζουν και μας κατευθύνουν.

Η τηλεόραση έχει ασφαλώς την θετική της συμβολή, γιατί διευρύνει τις γνώσεις μας, τον ορίζοντα μας, μας ψυχαγωγεί. Όμως, πάσχει από εγγενείς αδυναμίες με βλαπτικές επιπτώσεις. Ειδικά, όσον αφορά στις διατροφικές μας συνήθειες, ενοχοποιείται, μεταξύ άλλων, για τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας που παρατηρούμε γύρω μας.

Διατροφικές επιλογές και TV

Οι διατροφικές μας συνήθειες έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας και ο ελλιπής ελεύθερος χρόνος, μας έχουν οδηγήσει στην υιοθέτηση «δυτικών» συνηθειών, όπως το να τρώμε τα γεύματα μας μπροστά στην τηλεόραση, ενώ το οικογενειακό τραπέζι, ένας από τους πιο παλιούς και παραδοσιακούς θεσμούς της οικογένειας, τείνει πλέον να εκλείψει.

Έρευνες καταδεικνύουν, ότι έχει αυξηθεί δραματικά το ποσοστό των παιδιών και των ενηλίκων που τρώνε, τουλάχιστον το ένα τους γεύμα, με ανοιχτή τη τηλεόραση.

Μια συνήθεια που φαίνεται, να έχει σταδιακά αντικαταστήσει τα οικογενειακά γεύματα και την επικοινωνία μεταξύ των μελών.

Το αποτέλεσμα είναι να καταναλώνουμε συχνά αλόγιστα και εν τάχει μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από ό,τι θα καταναλώναμε αν τρώγαμε κανονικά στο τραπέζι, ενώ παράλληλα τσιμπολογάμε ασυναίσθητα παχυντικές τροφές πλούσιες σε λιπαρά και ζάχαρη.

Τι μπορείς να φας χωρίς ενοχές όταν βλέπεις μπάλα στην τηλεόραση

Πώς επιδρούν οι διαφημίσεις στο καταναλωτικό κοινό;

Η πιο έντονη, όμως, επιρροή της τηλεόρασης όσον αφορά στις διατροφικές μας συνήθειες, πραγματοποιείται μέσω των συνεχών διαφημίσεων, που προβάλλουν συχνά αντικρουόμενα μηνύματα, προκαλώντας σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό, ιδιαίτερα στη νεολαία.

Βομβαρδιζόμαστε από εκπομπές, διαφημίσεις και μηνύματα που προβάλλουν με ελκυστικό και θελκτικό τρόπο τροφές ιδιαίτερα ανθυγιεινές και παχυντικές, ενώ την ίδια στιγμή τονίζεται εμφατικά ως πρότυπο ομορφιάς το ιδιαίτερα λεπτό και συχνά ανορεξικό σώμα.

Ευθύνονται οι διαφημίσεις για την ανάπτυξη διαταραχών διατροφής;

Η διεισδυτικότητα των μηνυμάτων αυτών, συχνά οδηγεί σε παρεκκλίνουσες συμπεριφορές, όπως υπερφαγικά επεισόδια, βουλιμικές κρίσεις ή στερητικές δίαιτες, που συχνά αποτελούν το κατώφλι για την ανάπτυξη σοβαρών διαταραχών διατροφής όπως η ψυχογενής βουλιμία και η ανορεξία.

Διαβάστε επίσης: Γιατί δεν πρέπει να κοιμάσαι με ανοικτή την τηλεόραση

Πηγή: www.mednutrition.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Γίνεται να μειωθεί τοπικά το κοιλιακό λίπος;

Ακόμα κι αν το βάρος μας είναι σε φυσιολογικά επίπεδα, πολλοί από εμάς παραπονούμαστε για… «μαξιλαράκι» στην κοιλιά, τοπικό κοιλιακό λίπος το οποίο αρνείται να μας αποχωριστεί. Γίνεται να το διώξουμε μεμονωμένα;

Ο Άκης από τη CTfivepercent Nutrition Team* τονίζει:

Ο ανθρώπινος οργανισμός αποθηκεύει λίπος με δύο διαφορετικούς τρόπους, έναν φανερό και έναν… κρυφό.

Το λίπος που φαίνεται, είναι αυτό που συσσωρεύεται κάτω από το δέρμα μας και ονομάζεται υποδόριο. Τα κύρια σημεία εναπόθεσης είναι οι γοφοί, τα οπίσθια και η κοιλιά.

Το λίπος που δεν φαίνεται βρίσκεται εσωτερικά στην κοιλία, στην σπλαχνική περιοχή και ονομάζεται σπλαχνικό λίπος. Για αυτό ακριβώς το κοιλιακό λίπος γίνεται ο μεγάλος «ντόρος» στο χώρο του fitness, για το εάν και πως μπορεί να μειωθεί τοπικά.

Γιατί το λίπος γύρω από την κοιλιά “απειλεί” την καρδιά σας;

Ας δούμε λοιπόν τα δεδομένα:

Για χρόνια, γυμναστές και personal trainers έλεγαν στους ασκούμενους να σταματήσουν να κάνουν 100 ροκανίσματα τη μέρα και να αφιερώσουν το χρόνο και την ενέργειά τους σε διατροφή και αερόβια άσκηση, που καίει τις θερμίδες πιο αποτελεσματικά. Και καλά έλεγαν!

Κοιλιακό λίπος και άσκηση

Πιθανότατα, το ζήτημα είναι η ροή αίματος στην επίμαχη περιοχή. Έχει υποτεθεί, ότι η κινητοποίηση λίπους παρεμποδίζεται σε κάποιο βαθμό, όταν η αιμάτωση στον λιπώδη ιστό είναι κακή. Ομοίως, σε μελέτη έχει αποδειχθεί ότι η άσκηση στο σημείο του κοιλιακού λίπους, αυξάνει τη ροή του αίματος στο λιπώδη ιστό που βρίσκεται κοντά στους ασκούμενους μύες. Σαν συμπέρασμα, η άσκηση θα πρέπει να καίει περισσότερο λίπος στο σημείο σύσπασης των μυών σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα.

Ωστόσο, είναι πιθανό ο βασικός παράγοντας για την επίτευξη τοπικής απώλειας λίπους σε αυτή τη μελέτη να ήταν η αποδοτικότητα της χαμηλής έντασης αερόβιας άσκησης μετά την προπόνηση, που έκαιγε το λίπος που κινητοποιήθηκε με τα βάρη. Η αερόβια άσκηση χαμηλής έντασης χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο λίπος για καύσιμο. Αφού αυτά τα «ελεύθερα λιπαρά οξέα» αναπτύσσονται «τοπικά» στην κυκλοφορία του αίματος, χρησιμοποιούνται ως η ενέργεια που χρειάζεται η χαμηλής έντασης αερόβια άσκηση.

Φυσικά δε μπορούν να εξαχθούν ξεκάθαρα συμπεράσματα με μια και μόνο μελέτη, είναι όμως μια καλή σκέψη να δοκιμάσει κανείς το συγκεκριμένο συνδυασμό για ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Κοιλιακό λίπος και διατροφή

Βασικοί διατροφικοί πυλώνες για την απώλεια κοιλιακού λίπους παραμένουν η υποθερμιδική δίαιτα και η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης. Για να χάσετε κοιλιακό λίπος χωρίς άσκηση, θα πρέπει να προσλαμβάνετε λιγότερες θερμίδες απ’ ότι καίτε.  Οπότε, αποφεύγετε το junk food και τα λιπαρά τρόφιμα. Αντ ‘αυτού, τρώτε τροφές πλούσιες σε ίνες, που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για πέψη. Αυτό θα σας κρατήσει χορτασμένους και το μεταβολισμό σας σε τέλεια φόρμα.

Κοιλιακό λίπος και… άγχος

Το πολύ άγχος οδηγεί στην έκκριση κορτιζόλης, που οδηγεί σε συσσώρευση λίπους. Αυτό περιβάλλει τα όργανα στην κοιλιακή κοιλότητα. Οπότε, η μείωση ή η καλή διαχείριση του άγχους συμβάλλει και στη μείωση και του κοιλιακού λίπους.

Πως φεύγει το λίπος από τον οργανισμό μας όταν αδυνατίζουμε;

Ο παράγοντας «ύπνος»

Η στέρηση ύπνου μας κάνει να αισθανόμαστε υποτονικά, προκαλώντας μας να τρώμε περισσότερο. Έτσι, 7 – 8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ θα σας βοηθήσουν  να διατηρήσετε το βάρος σας μακροπρόθεσμα και άρα να μη συσσωρεύετε κοιλιακό λίπος.

Τελικά, το κοιλιακό λίπος γίνεται να μειωθεί μόνο τοπικά;

Η απάντηση είναι ΟΧΙ! Τοπικό αδυνάτισμα δεν υφίσταται φυσιολογικά. Επομένως για να φανούν οι κοιλιακοί σας, θα πρέπει να χάσετε λίπος από όλο το σώμα, ακολουθώντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προπόνησης και μια χαμηλή σε θερμίδες διατροφή.

Η συμβουλή του Άκη

Οι κοιλιακοί φτιάχνονται και στην κουζίνα, όχι μόνο στο γυμναστήριο. Αυτό είναι το “ρητό” που θα πρέπει να έχετε πάντα στο μυαλό σας, αν θέλετε πραγματικά να δείτε αποτέλεσμα.

Διαβάστε επίσης: Το στρες στη δουλειά αυξάνει το βάρος;

* Ο Άκης (CT fiveprcent – Nutritionteam) είναι Personal Trainer, Προπονητής Σωματικής Διάπλασης και Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.
facebook
: CTfivepercent-Nutritionteam Akis
Instagram: ct_fiveper_nutritionteam_akis

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend