Καθημερινές συνήθειες που “ζορίζουν” την καρδιά μας

Γράφει ο Παπαδογιάννης Αθανάσιος, Ιατρός – Καρδιολόγος, Νέα Σμύρνη*

Την καρδιά μας, το πιο σημαντικό όργανο του σώματός μας, πρέπει να τη φροντίζουμε και να μην την επιβαρύνουμε. Μάθε τι πρέπει να προσπαθήσεις να αποφύγεις, για να έχεις μια υγιή καρδιά.

Πέρα από την πανδημία του κορονοϊού που έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μία άλλη κατηγορία νοσημάτων, των οποίων η επίπτωση τείνει να λάβει χαρακτήρα επιδημίας.

Πρόκειται για τα νοσήματα του καρδιαγγειακού συστήματος. Στην εμφάνισή τους συντελούν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου, ορισμένοι μη τροποποιήσιμοι (όπως ηλικία, κληρονομικότητα) και κάποιοι άλλοι τροποποιήσιμοι (συνήθειες και τρόπος ζωής).

Και επειδή καλύτερα από το να θεραπεύεις, είναι να προλαμβάνεις (σύμφωνα και με τον Ιπποκράτη), πάμε να δούμε πως μπορείς να ωφελήσεις και να μην επιβαρύνεις την καρδιά σου μέσα από κάποιες απλές αλλαγές σε καθημερινές συνήθειες.

Κάθε λεπτό τρεξίματος βοηθά την υγεία της καρδιάς

10 καθημερινές συνήθειες που επιβαρύνουν την υγεία της καρδιάς

Κάπνισμα

Το κάπνισμα είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου όχι μόνο για παθήσεις του αναπνευστικού, αλλά και για καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς οδηγεί σε έμφραγμα μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, αρτηριακή υπέρταση, ανεύρυσμα αορτής και κολπική μαρμαρυγή.

Ο καρδιαγγειακός κίνδυνος σε καπνιστές ηλικίας <50 ετών είναι 5 φορές υψηλότερος σε σύγκριση με τους μη καπνιστές. Να σημειωθεί πως ακόμη και το παθητικό κάπνισμα έχει βλαπτικές επιπτώσεις.

Πλέον, στην προσπάθεια διακοπής καπνίσματος υπάρχουν αρκετοί σύμμαχοι, όπως φαρμακευτικά μέσα και ιατρεία διακοπής καπνίσματος.

Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Μελέτες έχουν δείξει πως η χρήση μικρής ποσότητας αλκοόλ (1 ποτό ημερησίως για τις γυναίκες και έως 2 για τους άνδρες) συνοδεύεται με μικρότερη θνητότητα σε σχέση με τους μη πότες, ενώ οι βαρείς πότες (πάνω από 5 ποτά κάθε ημέρα) συνδέονται με αυξημένο ρυθμό θανάτων.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνοδεύεται με αυξημένο κίνδυνο για την επιβάρυνση της καρδιάς μας, όπως αρτηριακή υπέρταση, εγκεφαλικό επεισόδιο, αρρυθμιίες, ενώ οδηγεί και σε αυξημένα επίπεδα λίπους.

Μη επαρκής ύπνος

Κατά τη διάρκεια του ύπνου δίνουμε τη δυνατότητα στο σώμα μας να ξεκουραστεί και να ανανεώσει τα επίπεδα ενέργειας.

Αυτό συμβαίνει και στην καρδιά μας, καθώς ένας ξεκούραστος ύπνος οδηγεί σε χαμηλότερες τιμές αρτηριακής πίεσης και παλμών. Αντιθέτως η έλλειψη ύπνου αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης αρρυθμιών, υπέρτασης, άγχους, ακόμη και φλεγμονής.

Άγχος

Το άγχος αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τους παλμούς, αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης εμφράγματος και εγκεφαλικού.

Είναι, επομένως, πολύ σημαντικό να βρίσκεις τρόπους να αποβάλλεις το υπερβολικό και βλαπτικό άγχος ώστε να προσπαθήσεις να μην επιβαρύνεις την καρδιά σου περισσότερο. Μέθοδοι όπως η άσκηση  θα σε βοηθήσουν.

Περνάμε πολλή ώρα στην τηλεόραση/μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Σε όλους μας αρέσει να δούμε την αγαπημένη μας σειρά καθισμένοι στον καναπέ ή να χαλαρώσουμε χαζεύοντας τα social. Αρκεί να μη γίνεται σε υπερβολικό βαθμό, γιατί σου κλέβει την ενέργεια και την υγεία.

Έχει φανεί σε μελέτες πως αυξάνονται τα επίπεδα γλυκόζης και λίπους στον οργανισμό, ενώ επηρεάζεται και η ψυχολογία.

Θα μπορούσες να σηκώνεσαι ανά τακτά διαστήματα και να κάνεις απλές ασκήσεις και να αφιερώνεις το χρόνο σου σε κάποια δημιουργική απασχόληση, όπως το διάβασμα ή η μουσική.

Πώς το λίπος γύρω από την κοιλιά επηρεάζει την καρδιά σας;

Τρώμε επεξεργασμένες τροφές

Τρόφιμα όπως το επεξεργασμένο κρέας περιέχουν σημαντική ποσότητα άλατος (νατρίου) και συντηρητικών και η τακτική κατανάλωσή τους αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης υπέρτασης, εμφράγματος, ενώ έχει ενοχοποιηθεί ακόμη και για περιπτώσεις καρκίνου.

Περιόρισε την κατανάλωση τέτοιων τροφών και αντικατέστησε τες με ψάρι, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς.

Αρνητικά συναισθήματα

Τα συναισθήματα επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τη λειτουργία του οργανισμού, επομένως και της καρδιάς. Κατάθλιψη, εκνευρισμός, αίσθημα μοναξιάς αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Και, επειδή τέτοια συναισθήματα εμφανίζονται σε όλους, να τονιστεί πως η υπέρμετρη και μακροχρόνια παρουσία τους είναι βλαβερή για το σώμα μας.

Η άσκηση (το καλύτερο “αντικαταθλιπτικό”), οι βαθιές αναπνοές, το να μιλήσεις σε έναν φίλο σου, μπορούν να βοηθήσουν. Εξίσου σημαντικό είναι να το συζητάς με τον γιατρό σου.

H αυξομείωση του βάρους απειλεί την καρδιά

Υπερβολική κατανάλωση αλατιού

Μελέτες και κλινικές δοκιμές έχουν αποδείξει τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης άλατος (νατρίου) και αυξημένης αρτηριακής πίεσης, ενώ μακροχρόνια μπορεί να οδηγήσει σε ανθεκτική υπέρταση και στις συνέπειες αυτής, όπως είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο και η βλάβη στους νεφρούς.

Αντίστροφα, η μείωση της πρόσληψης άλατος οδηγεί σε μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Η ενναλακτική χρήση λεμονιού ή φυτικών παραγώγων και η αποφυγή τροφίμων με συντηρητικά θα σε βοηθήσει να μειώσεις τα επίπεδα άλατος του οργανισμού σου.

Υπερβολική πρόσληψη γλυκόζης (ζάχαρης)

Η αυξημένη πρόσληψη γλυκόζης συνοδεύεται από μία σειρά βλαβερών συνεπειών, αυξάνοντας το σωματικό βάρος και αυξάνοντας τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και έμφραγμα μυοκαρδίου.

Θα σε βοηθήσει να μειώσεις τη ζάχαρη, η αποφυγή αναψυκτικών και γλυκών, όπως και η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών, δημητριακών ολικής άλεσης.

Καταναλώνουμε πολλά κορεσμένα λιπαρά

Το είδος της διατροφής επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τόσο τη διαδικασία εμφάνισης στεφανιαίας νόσου (νόσου των αγγείων της καρδιάς που οδηγεί σε έμφραγμα), όσο και τους κλασικούς παράγοντες κινδύνου (αρτηριακή υπέρταση, αυξημένη χοληστερίνη, αυξημένα επίπεδα γλυκόζης).

Σύμφωνα με τους Keys και συν., για κάθε 1% αύξηση των κορεσμένων λιπαρών οξέων στο ολικό ποσό των θερμίδων, προκαλείται αύξηση της χοληστερόλης κατά 2,7mg/dl. Επομένως, προτιμάται η λήψη μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, με κύριο εκπρόσωπο το ελαιόλαδο.

Διαβάστε επίσης: Τι μπορεί να σημαίνει η αύξηση στην καρδιακή συχνότητα σε κατάσταση ηρεμίας;

Πηγή: www.fmh.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

2ο Συνέδριο Ασθενών: Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα

Παρασκευή 8 και Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

O Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» διοργανώνει το 2ο Συνέδριο Ασθενών «Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα». Το συνέδριο έχει υβριδική μορφή και θα διεξαχθεί την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024 στο Ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens (Μ. Αλεξάνδρου 2, Αθήνα), με ταυτόχρονη ζωντανή μετάδοση μέσα από τη σελίδα Facebook και το YouTube του συλλόγου.

Την κεντρική ομιλία του συνεδρίου θα πραγματοποιήσει η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κα Στέλλα Κυριακίδου, την Παρασκευή 8 Μαρτίου, με θέμα «Το Ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης κατά του καρκίνου».

Θεματολογία

Στόχος του συνεδρίου είναι να αναδειχθούν, μέσα από τα νεότερα ιατρικά και εμπειρικά δεδομένα, όλες οι εξελίξεις στην αντιμετώπιση και τη διαχείριση του καρκίνου του μαστού στην Ελλάδα του σήμερα, θέτοντας πάντα στο προσκήνιο την οπτική των ασθενών.

Αναλυτικότερα θα συζητηθούν:

 • Δεδομένα μεταξύ 1ου & 2ου συνεδρίου
 • Η έγκαιρη διάγνωση στην Ελλάδα: Προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού
 • Δικαιώματα και παροχές σε ασθενείς με καρκίνο μαστού: Το σημερινό τοπίο
 • “Το ταξίδι των ασθενών”: 10 χρόνια μετά – Παρουσίαση έρευνας
 • Γυναίκες Υψηλού Κινδύνου & Κληρονομικότητα
 • Μεταστατικός Καρκίνος Μαστού
 • Κέντρα Μαστού Ολοκληρωμένης Φροντίδας: η αναγκαιότητα της υλοποίησης
 • Νεότερα Ιατρικά Δεδομένα
 • Βελτίωση Ποιότητας Ζωής – Survivorship
 • Η αναγκαιότητα της Ψυχο-ογκολογίας

Σε κάθε θεματική ενότητα θα υπάρχουν εισηγήσεις και σχολιασμοί από εξειδικευμένους και καταξιωμένους στον χώρο τους ομιλητές, ενώ θα διατεθεί ικανός χρόνος για συζήτηση με τη συμμετοχή του ακροατηρίου.

Πρόγραμμα

Μπορείτε να βρείτε το προκαταρκτικό πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ: https://almazois.gr/karkinos-tou-mastou-ellada-simera-2o-synedrio-asthenwn/

Σε ποιους απευθύνεται

Το συνέδριο απευθύνεται σε κάθε άτομο που έχει ενδιαφέρον για τον καρκίνο του μαστού:

 • Γυναίκες με εμπειρία καρκίνου του μαστού
 • Φροντιστές ασθενών με καρκίνο του μαστού
 • Επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με την/ον ογκολογική/ο ασθενή
 • Επιστημονικούς φορείς εμπλεκόμενους με τον καρκίνο του μαστού και την χάραξη πολιτικών υγείας
 • Οργανισμούς που εξυπηρετούν ασθενείς με καρκίνο μαστού ή ασχολούνται με την ασθένεια

Τρόποι παρακολούθησης/ συμμετοχής

Η συμμετοχή στο συνέδριο είναι δωρεάν.

Βεβαιώσεις συμμετοχής διαθέσιμες, εφόσον ζητηθούν, στη γραμματεία του συνεδρίου

 Συμμετοχή με φυσική παρουσία:

Για την παρακολούθηση με φυσική παρουσία στον συνεδριακό χώρο παρακαλούμε συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ:  https://forms.office.com/e/z7T3dFid5V

*Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 Online παρακολούθηση: Μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά το συνέδριο μέσα από τη σελίδα του συλλόγου «Άλμα Ζωής» στο Facebook: https://www.facebook.com/almazois και μέσα από το Youtube profile: https://www.youtube.com/@AlmaZois

Η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», κυρία Παρασκευή Μιχαλοπούλου, δήλωσε:

«Το 2ο Συνέδριο Ασθενών για τον καρκίνο του μαστού είναι ένα συνέδριο που αφορά όλες τις γυναίκες. Στόχος μας να αναδειχθούν οι επιπτώσεις της νόσου σε κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής, να παρέχουμε έγκυρη ενημέρωση,  να υπάρξει γόνιμος διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να γίνουν προτάσεις για τη βελτίωση της φροντίδας και της ποιότητας ζωής των γυναικών με καρκίνο μαστού και,  κυρίως,  να μεταφέρουμε το μήνυμα πως ο καρκίνος του μαστού είναι θέμα δημόσιας υγείας και χρειάζεται να αντιμετωπιστεί με συνέπεια, ολιστικά και οργανωμένα». 

Το 2ο Συνέδριο Ασθενών «Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα» είναι αφιερωμένο στη μνήμη της Μαίρης Αργυροπούλου, ιδρυτικό μέλος του συλλόγου «Άλμα Ζωής».

Το 2ο Συνέδριο Ασθενών «Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα» διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Απεικόνισης Μαστού (ΕΕΑΜ),  της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού (ΕΧΕΜ) και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ).

Με την ευγενική Υποστήριξη:

Επίσημος Χορηγός: UTC Διεθνείς Μεταφορές A.E.

Χορηγοί: ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., Gilead Sciences, ΜSD

Υποστηρικτές: AstraZeneca, GE HealthCare, Pfizer Hellas Α.Ε.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου για το 9th Lycabettus Run στο St. George Lycabettus Lifestyle Hotel!

Η MySportEvent σε συνεργασία με το St. George Lycabettus Lifestyle Hotel διοργάνωσε, συνέντευξη Τύπου για το 9th Lycabettus Run! Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου, στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου, με θέα τον Λυκαβηττό και την Ακρόπολη.

Ο Lycabettus Run αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς αγώνες της πόλης και φέτος θα γίνει ακόμα πιο εντυπωσιακός και θα δημιουργήσει μια μοναδική αθλητική εμπειρία για όσους συμμετέχουν.

Η κα Πέρρυ Τσαγκάρη Marketing Manager της MySportEvent αναφέρθηκε στη προώθηση του εθελοντισμού, την περιβαλλοντική συνείδηση, και την στήριξη και οικονομική ενίσχυση σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και σωματεία στο πλαίσιο της διοργάνωσης. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Χαιρόμαστε που μέσω των δρομικών μας διοργανώσεων, στηρίζουμε την περιβαλλοντική οργάνωση We4all, προσφέροντας 0,5€ για κάθε εγγραφή με στόχο τη φύτευση ενός δένδρου στην Ελλάδα. Επιπλέον, δημιουργήσαμε ένα κουμπί δωρεών στον ιστότοπό μας για τους αθλητές που επιθυμούν να συνεισφέρουν. Επίσης προσφέρουμε για άλλη μια χρονιά 0,50€ από κάθε συμμετοχή για να υποστηρίξουμε το σημαντικό έργο του Χαμόγελου του Παιδιού. Ξεκινήσαμε τη συνεργασία με το σωματείο Best Buddies που έχει στόχο την κοινωνική αφύπνιση για τα άτομα με νοητικές και αναπτυξιακές διαταραχές, διοργανώνοντας έναν ειδικό αγώνα 600m στο 9th Lycabettus Run για τα μέλη τους. Επίσης τους δίνουμε τη δυνατότητα να συμμετέχουν ως εθελοντές στη διοργάνωση.

Και δεν σταματάμε εδώ καθώς με τη νέα μας συνεργασία με τον Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, αρκετοί ηθοποιοί θα τρέξουν στην διοργάνωση για να αποδείξουν και εμπράκτως ότι ο πολιτισμός και ο αθλητισμός “τρέχουν” μαζί…»

Ο κ. Δημήτρης Θώδης, ιδρυτής της MySportEvent και Τεχνικός Δ/ντης του Lycabettus Run δήλωσε: «Είναι μεγάλη μας χαρά που διοργανώνουμε αυτό το μοναδικό δρομικό γεγονός που λαμβάνει χώρα γύρω και πάνω στον καταπράσινο λόφο του Λυκαβηττού, στο κέντρο της πόλης και ευχαριστούμε πολύ το St. George Lycabettus Lifestyle Hotel που όλα αυτά τα χρόνια είναι στο πλευρό μας». Επίσης παρουσίασε την πορεία των εγγραφών, όλες τις διαδρομές των αγώνων, τις νέες μπλούζες των αθλητών και των εθελοντών καθώς και το νέο έπαθλο, δημιουργία της Mud Lab και είπε χαρακτηριστικά: «Χαιρόμαστε που η Mud Lab, εξειδικευμένη στη νεότερη κεραμική, ανέλαβε να σχεδιάσει έναν μοναδικό και σύγχρονο βραβείο, συνδυάζοντας το χώμα και το νερό με δημιουργικό τρόπο. Το απλό και μοντέρνο αποτέλεσμα θα αποτελέσει την αναγνωρίσιμη υπογραφή των νικητών των αγώνων του Lycabettus Run και θα δοθεί στους 3 πρώτους νικητές όλων των κατηγοριών.»

Στη συνέχεια, η κα Λαμπρίνα Βαρίτη, Manager Volunteers της MySportEvent τόνισε ότι ο εθελοντισμός αποτελεί το κύριο θεμέλιο πάνω στο οποίο οι δρομικές διοργανώσεις οικοδομούνται. Ανέφερε επίσης ότι οι εθελοντές συνεισφέρουν όχι μόνο χρόνο και ενέργεια, αλλά και την αγάπη τους για τον αθλητισμό και την κοινότητα. «Χωρίς την αφοσίωση και την ενεργή τους συμμετοχή, η διοργάνωση μιας επιτυχημένης δρομικής εκδήλωσης είναι αδύνατη», επισήμανε η κυρία Βαρίτη.

Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθήνας κ. Κωνσταντίνος Ζώμπος, ο εκπρόσωπος του Δήμου Αθηναίων και του ΟΠΑΝΔΑ κ. Γιώργος Αναγνώστου, ο συνιδρυτής της We4all κ. Γιάννης Ηλιόπουλος, η κα Τσαούση Ασημίνα από το Τμήμα Εξεύρεσης Πόρων του Χαμόγελου του Παιδιού, η κα Έφη Καμπούρη εκπρόσωπος του σωματείου Best Buddies, o κ. Παναγιώτης Παπαζαχαρίου Trade Communications & Channel Campaign Executive της Cosmos, η κα Χαψιά Καλλιόπη Brand Assistant FIX Brands, ο Πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου Δρομέων Γαλατσίου κ. Μάνος Αγαπητός, ο ιδιοκτήτης του iRun κ. Δημήτρης Κριθαρούλιας και ο ιδιοκτήτης του Adventure κ. Δημήτρης Τρούπης.

Επίσης μας τίμησαν με την παρουσία τους οι ηθοποιοί, Μαίρη Ραζή, Άγης Εμμανουήλ, Ντίνα Βούρτση, Κωνσταντίνος Τσιομίδης, η Marketing & PR Manager του St. George Lycabettus Lifestyle Hotel κα Μανουέλλα Λαιμού και η ιδιοκτήτρια του One Beauty  κα Ολίβια Λαμπρινού.

Ευχαριστούμε πολύ για την υποστήριξή και την εμπιστοσύνη που μας περιβάλουν τους χορηγούς μας: Cosmos, Vitamin Well, Top Cycles, Fix Ανευ, ΑΥΡΑ – ΑΥRA WAVE, Naturals, OrserroBella Frutta, Yamas, Therapi General Hospital, Emelia, Polar, NeversecondGold Nutrition, One Beauty, Voyager, OutRun και τους χορηγούς επικοινωνίας Cosmote tv, iRun, Adventure, Wefit, RunnTrail και SportEvent.

Ευχαριστούμε επίσης θερμά το St. George Lycabettus Lifestyle Hotel για τη φιλοξενία!

Σας περιμένουμε όλους την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου για να τρέξουμε μαζί στο 9th Lycabettus Run!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend