Καθημερινές συνήθειες που “ζορίζουν” την καρδιά μας

Γράφει ο Παπαδογιάννης Αθανάσιος, Ιατρός – Καρδιολόγος, Νέα Σμύρνη*

Την καρδιά μας, το πιο σημαντικό όργανο του σώματός μας, πρέπει να τη φροντίζουμε και να μην την επιβαρύνουμε. Μάθε τι πρέπει να προσπαθήσεις να αποφύγεις, για να έχεις μια υγιή καρδιά.

Πέρα από την πανδημία του κορονοϊού που έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μία άλλη κατηγορία νοσημάτων, των οποίων η επίπτωση τείνει να λάβει χαρακτήρα επιδημίας.

Πρόκειται για τα νοσήματα του καρδιαγγειακού συστήματος. Στην εμφάνισή τους συντελούν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου, ορισμένοι μη τροποποιήσιμοι (όπως ηλικία, κληρονομικότητα) και κάποιοι άλλοι τροποποιήσιμοι (συνήθειες και τρόπος ζωής).

Και επειδή καλύτερα από το να θεραπεύεις, είναι να προλαμβάνεις (σύμφωνα και με τον Ιπποκράτη), πάμε να δούμε πως μπορείς να ωφελήσεις και να μην επιβαρύνεις την καρδιά σου μέσα από κάποιες απλές αλλαγές σε καθημερινές συνήθειες.

Κάθε λεπτό τρεξίματος βοηθά την υγεία της καρδιάς

10 καθημερινές συνήθειες που επιβαρύνουν την υγεία της καρδιάς

Κάπνισμα

Το κάπνισμα είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου όχι μόνο για παθήσεις του αναπνευστικού, αλλά και για καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς οδηγεί σε έμφραγμα μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, αρτηριακή υπέρταση, ανεύρυσμα αορτής και κολπική μαρμαρυγή.

Ο καρδιαγγειακός κίνδυνος σε καπνιστές ηλικίας <50 ετών είναι 5 φορές υψηλότερος σε σύγκριση με τους μη καπνιστές. Να σημειωθεί πως ακόμη και το παθητικό κάπνισμα έχει βλαπτικές επιπτώσεις.

Πλέον, στην προσπάθεια διακοπής καπνίσματος υπάρχουν αρκετοί σύμμαχοι, όπως φαρμακευτικά μέσα και ιατρεία διακοπής καπνίσματος.

Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Μελέτες έχουν δείξει πως η χρήση μικρής ποσότητας αλκοόλ (1 ποτό ημερησίως για τις γυναίκες και έως 2 για τους άνδρες) συνοδεύεται με μικρότερη θνητότητα σε σχέση με τους μη πότες, ενώ οι βαρείς πότες (πάνω από 5 ποτά κάθε ημέρα) συνδέονται με αυξημένο ρυθμό θανάτων.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνοδεύεται με αυξημένο κίνδυνο για την επιβάρυνση της καρδιάς μας, όπως αρτηριακή υπέρταση, εγκεφαλικό επεισόδιο, αρρυθμιίες, ενώ οδηγεί και σε αυξημένα επίπεδα λίπους.

Μη επαρκής ύπνος

Κατά τη διάρκεια του ύπνου δίνουμε τη δυνατότητα στο σώμα μας να ξεκουραστεί και να ανανεώσει τα επίπεδα ενέργειας.

Αυτό συμβαίνει και στην καρδιά μας, καθώς ένας ξεκούραστος ύπνος οδηγεί σε χαμηλότερες τιμές αρτηριακής πίεσης και παλμών. Αντιθέτως η έλλειψη ύπνου αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης αρρυθμιών, υπέρτασης, άγχους, ακόμη και φλεγμονής.

Άγχος

Το άγχος αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τους παλμούς, αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης εμφράγματος και εγκεφαλικού.

Είναι, επομένως, πολύ σημαντικό να βρίσκεις τρόπους να αποβάλλεις το υπερβολικό και βλαπτικό άγχος ώστε να προσπαθήσεις να μην επιβαρύνεις την καρδιά σου περισσότερο. Μέθοδοι όπως η άσκηση  θα σε βοηθήσουν.

Περνάμε πολλή ώρα στην τηλεόραση/μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Σε όλους μας αρέσει να δούμε την αγαπημένη μας σειρά καθισμένοι στον καναπέ ή να χαλαρώσουμε χαζεύοντας τα social. Αρκεί να μη γίνεται σε υπερβολικό βαθμό, γιατί σου κλέβει την ενέργεια και την υγεία.

Έχει φανεί σε μελέτες πως αυξάνονται τα επίπεδα γλυκόζης και λίπους στον οργανισμό, ενώ επηρεάζεται και η ψυχολογία.

Θα μπορούσες να σηκώνεσαι ανά τακτά διαστήματα και να κάνεις απλές ασκήσεις και να αφιερώνεις το χρόνο σου σε κάποια δημιουργική απασχόληση, όπως το διάβασμα ή η μουσική.

Πώς το λίπος γύρω από την κοιλιά επηρεάζει την καρδιά σας;

Τρώμε επεξεργασμένες τροφές

Τρόφιμα όπως το επεξεργασμένο κρέας περιέχουν σημαντική ποσότητα άλατος (νατρίου) και συντηρητικών και η τακτική κατανάλωσή τους αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης υπέρτασης, εμφράγματος, ενώ έχει ενοχοποιηθεί ακόμη και για περιπτώσεις καρκίνου.

Περιόρισε την κατανάλωση τέτοιων τροφών και αντικατέστησε τες με ψάρι, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς.

Αρνητικά συναισθήματα

Τα συναισθήματα επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τη λειτουργία του οργανισμού, επομένως και της καρδιάς. Κατάθλιψη, εκνευρισμός, αίσθημα μοναξιάς αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Και, επειδή τέτοια συναισθήματα εμφανίζονται σε όλους, να τονιστεί πως η υπέρμετρη και μακροχρόνια παρουσία τους είναι βλαβερή για το σώμα μας.

Η άσκηση (το καλύτερο “αντικαταθλιπτικό”), οι βαθιές αναπνοές, το να μιλήσεις σε έναν φίλο σου, μπορούν να βοηθήσουν. Εξίσου σημαντικό είναι να το συζητάς με τον γιατρό σου.

H αυξομείωση του βάρους απειλεί την καρδιά

Υπερβολική κατανάλωση αλατιού

Μελέτες και κλινικές δοκιμές έχουν αποδείξει τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης άλατος (νατρίου) και αυξημένης αρτηριακής πίεσης, ενώ μακροχρόνια μπορεί να οδηγήσει σε ανθεκτική υπέρταση και στις συνέπειες αυτής, όπως είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο και η βλάβη στους νεφρούς.

Αντίστροφα, η μείωση της πρόσληψης άλατος οδηγεί σε μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Η ενναλακτική χρήση λεμονιού ή φυτικών παραγώγων και η αποφυγή τροφίμων με συντηρητικά θα σε βοηθήσει να μειώσεις τα επίπεδα άλατος του οργανισμού σου.

Υπερβολική πρόσληψη γλυκόζης (ζάχαρης)

Η αυξημένη πρόσληψη γλυκόζης συνοδεύεται από μία σειρά βλαβερών συνεπειών, αυξάνοντας το σωματικό βάρος και αυξάνοντας τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και έμφραγμα μυοκαρδίου.

Θα σε βοηθήσει να μειώσεις τη ζάχαρη, η αποφυγή αναψυκτικών και γλυκών, όπως και η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών, δημητριακών ολικής άλεσης.

Καταναλώνουμε πολλά κορεσμένα λιπαρά

Το είδος της διατροφής επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τόσο τη διαδικασία εμφάνισης στεφανιαίας νόσου (νόσου των αγγείων της καρδιάς που οδηγεί σε έμφραγμα), όσο και τους κλασικούς παράγοντες κινδύνου (αρτηριακή υπέρταση, αυξημένη χοληστερίνη, αυξημένα επίπεδα γλυκόζης).

Σύμφωνα με τους Keys και συν., για κάθε 1% αύξηση των κορεσμένων λιπαρών οξέων στο ολικό ποσό των θερμίδων, προκαλείται αύξηση της χοληστερόλης κατά 2,7mg/dl. Επομένως, προτιμάται η λήψη μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, με κύριο εκπρόσωπο το ελαιόλαδο.

Διαβάστε επίσης: Τι μπορεί να σημαίνει η αύξηση στην καρδιακή συχνότητα σε κατάσταση ηρεμίας;

Πηγή: www.fmh.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Πρόγραμμα Ενημέρωσης & Πρόληψης Λεμφοιδήματος

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», σε συνεργασία με την ΟΕΕ ΑΠΛΕΣΟ του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, πραγματοποιεί το πρόγραμμα Ενημέρωσης & Πρόληψης Λεμφοιδήματος.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε κάθε γυναίκα που έχει υποβληθεί σε επεμβάσεις για καρκίνο μαστού, ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία ή έχει ενδείξεις παρουσίας λεμφοιδήματος και περιλαμβάνει ατομικό ραντεβού αξιολόγησης.

Η αξιολόγηση θα πραγματοποιείται εθελοντικά από εξειδικευμένους φυσικοθεραπευτές, μέλη της ΟΕΕ ΑΠΛΕΣΟ – ΠΣΦ, μαζί με συμβουλευτική για την περαιτέρω διαχείριση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα και το ατομικό ιστορικό κάθε εξεταζόμενης.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση των γυναικών για το λεμφοίδημα και τις μεθόδους πρόληψης και αντιμετώπισής του, η έγκαιρη διάγνωση και δυνατότητα διαχείρισης μέσα από κατάλληλη φυσιοθεραπευτική αξιολόγηση και η παροχή συμβουλευτικής για την περαιτέρω διαχείριση.

Τα ραντεβού θα πραγματοποιούνται τη δεύτερη Πέμπτη κάθε μήνα, 2μμ-6μμ, στα γραφεία του συλλόγου «Άλμα Ζωής».

Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να καλούν για ραντεβού στη γραμματεία του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» στο 210 8815444, Δευτέρα με Παρασκευή, 9πμ -5μμ.

Πληροφορίες:

Έναρξη προγράμματος: Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

Ημέρα και ώρα: 2η  Πέμπτη κάθε μήνα, 2μμ-6μμ

Χώρος: Ηπείρου 11, 10433, Αθήνα (2ος όροφος)

Ραντεβού: 210 8815444, Δευτέρα με Παρασκευή, 9πμ-5μμ

Διάρκεια συνεδρίας: 45 λεπτά

Περισσότερες πληροφορίες: https://almazois.gr/ενημέρωση-πρόληψη-λεμφοιδήματος/

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Υπό την Αιγίδα του Π.Σ.Α.Τ. το 8ο Lycabettus Run

Η Οργανωτική Επιτροπή με μεγάλη χαρά και τιμή ανακοινώνει ότι η ερχόμενη διοργάνωση 8ο Lycabettus Run, θα πραγματοποιηθεί Υπό την Αιγίδα του Π.Σ.Α.Τ. (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου).

Ο Π.Σ.Α.Τ. από την σύστασή του, αποτελεί συντελεστή και παράγοντα προβολής, διάδοσης και ανάπτυξης του Ελληνικού Αθλητισμού. Η παροχή Αιγίδας από τον Π.Σ.Α.Τ. (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου) αποτελεί την μεγαλύτερη τιμή για την διοργάνωση.

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου  (Π.Σ.Α.Τ.)

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) ιδρύθηκε το 1952 και από τότε έχει αφιερωθεί στην υπηρεσία της Δημοσιογραφίας, του Αθλητισμού και της Νεολαίας.

Ο ΠΣΑΤ, που είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Διεθνή Ένωση Αθλητικών Συντακτών (AIPS), έχει στη δύναμή του 1.200 μέλη σε όλη τη χώρα. Τα μέλη του ανήκουν σε επτά επαγγελματικές Ενώσεις (ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΘΣΕΕ, ΕΣΗΕΠΗΝ, Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου, Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου).

Ο ρόλος του ΠΣΑΤ στην ανάπτυξη του αθλητισμού έχει αναγνωριστεί και από τη Βουλή των Ελλήνων, που στο άρθρο 134 του νόμου 2725/99 αναφέρει «Για τον κλάδο των Αθλητικών Συντακτών αναγνωρίζεται ως φορέας λειτουργίας του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (Π.Σ.Α.Τ.). Ο ΠΣΑΤ αποτελεί συντελεστή και παράγοντα προβολής, διάδοσης και ανάπτυξης του Ελληνικού Αθλητισμού.»

Οι κυριότερες δραστηριότητες του ΠΣΑΤ είναι οι εξής:

Από το 1954 βραβεύει κάθε χρόνο τους κορυφαίους Έλληνες Αθλητές, Αθλήτριες και Ομάδες. Την εκδήλωση τιμά με την παρουσία του η Α.Ε. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Από το 1982 διοργανώνει κάθε χρόνο Συνέδριο με Κύπριους Αθλητικούς Συντάκτες διατηρώντας έτσι τους δεσμούς με την Κύπρο.

Είναι ο πρώτος φορέας που καθιερώνει το έπαθλο «Ευ Αγωνίζεσθαι» (Fair Play) το 1997, συμβάλλοντας στην εξάπλωση του φιλάθλου πνεύματος.

Το 2002 πραγματοποίησε στην Αθήνα και την Αρχαία Ολυμπία, Παγκόσμιο Συνέδριο Αθλητικών Συντακτών με την παρουσία συνέδρων από 85 χώρες. Μέσω διεθνών σεμιναρίων, ο ΠΣΑΤ προβάλει τον ελληνικό αθλητισμό σε συνεργασία πάντα με τους αντίστοιχους Εθνικούς Συνδέσμους των 142 χωρών-μελών.

Διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων για τους Αθλητικούς Συντάκτες.

Στα γραφεία του ΠΣΑΤ λειτουργεί μεγάλη αθλητική βιβλιοθήκη με ελληνικές και διεθνείς εκδόσεις.

Τα μέλη του ΠΣΑΤ στελεχώνουν τις Οργανωτικές Επιτροπές μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων και διασφαλίζουν την άψογη διεξαγωγή τους στον χώρο των ΜΜΕ.

Τα μέλη του ΠΣΑΤ είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργανωτική επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Η Οργανωτική Επιτροπή ενημερώνει ότι οι εγγραφές για συμμετοχή στην διοργάνωση θα είναι διαθέσιμες μέχρι και την Τετάρτη 08 Φεβρουαρίου 2023 στις 24:00.

Οι εγγραφές είναι διαθέσιμες μόνο μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης: www.lycabettusrun.gr στο ειδικό πεδίο εγγραφών.

Την ημέρα του αγώνα δεν θα υπάρχει δυνατότητα εγγραφής στην γραμματεία.

Αποστάσεις αγώνων

– Αγώνας Road (άσφαλτος) 5,5 χλμ

– Αγώνας Road (άσφαλτος) 11 χλμ

– Αγώνας Trail (κυρίως χωμάτινος) 4,5 χλμ

– Αγώνας Trail (κυρίως χωμάτινος) 9 χλμ

– Αγώνας Lycabettus Road Relay (άσφαλτος) 11 χλμ (Σκυταλοδρομία  2 x 5,5 χλμ)

– Αγώνας Lycabettus Trail Relay (άσφαλτος) 9 χλμ (Σκυταλοδρομία 2 x 4,5 χλμ)

Οι δρομείς επιλέγουν την γραμματεία παραλαβής από την διαδικασία των εγγραφών και η παραλαβή θα πραγματοποιείται μόνο το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023 στις αναφερόμενες ανά γραμματεία ώρες.

  • Lobby George Lycabettus Lifestyle Hotel |Αθήνα, Κλεομένους 2 – 10:00 – 17:00
  • Κατάστημα RUNDOME|  Κέντρο Αθήνας, Μητροπόλεως 76   – 10:00 – 17:00
  • Κατάστημα Cosmos Sport | Αγία Παρασκευή, Λ. Μεσογείων 433   – 10:00 – 17:00
  • Κατάστημα Cosmos Sport | Κηφισιά, Αργυροπούλου 4   – 10:00 -17:00
  • Κατάστημα Cosmos Sport | Κορυδαλλός, Ταξιαρχών 57   – 10:00 – 17:00
  • Κατάστημα Outrun | Παλαιό Φάληρο, Mαρίνα Φλοίσβου – 10:00 – 17:00
  • Κατάστημα Top Cycles | Περιστέρι, Βασ. Αλεξάνδρου 72 – 10:00 – 15:00
  • Φαρμακείο ΚΑΤΡΗ | Γλυφάδα, Γούναρη 227 & Ηφαίστου – 10:00 – 17:00

Το 8ο Lycabettus Run τελεί Υπό την Αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) και προβάλετε μέσα από τα κανάλια του Visit Greece. Επίσης τελεί Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων και του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (Π.Σ.Α.Τ.).

Αποτελεί διοργάνωση και υλοποιείτε από την My Sportevent, με την αμέριστη υποστήριξη του St. George Lycabettus Lifestyle Hotel.

Περισσότερες πληροφορίες:

Site: www.lycabettusrun.gr

Facebook Page: www.facebook.com/lycabettusrun

Instagram: https://www.instagram.com/lycabettusrun/

Στις 19 Φεβρουαρίου 2023 τρέχουμε στην κορυφή της πόλης!! Run the Hill

 

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend