Καφές και ημικρανίες: Μια… περίεργη σχέση

Αν πάσχετε τακτικά από ημικρανίες, γνωρίζετε πόσο εξουθενωτικές μπορούν να γίνουν αλλά και να σας βγάλουν εντελώς έξω από το πρόγραμμά σας. Καλό είναι πάντα λοιπόν να γνωρίζετε όλα εκείνα που προκαλούν πονοκέφαλους ώστε να τα αποφεύγετε. Ένα από τα πιο συνηθισμένα είναι η καφεΐνη.

Πρόσφατα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «American Journal of Medicine», ασχολήθηκε με την συσχέτιση καφεΐνης και πονοκεφάλων. Οι ερευνητές εξέτασαν 98 άτομα που έπασχαν από χρόνιες ημικρανίες. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το ιατρικό ιστορικό τους και την τυπική πρόσληψη καφεΐνης από μεριάς τους ενώ επέλεξαν από μια λίστα με κοινά αναφερόμενες αιτίες ημικρανίας – όπως η κατανάλωση καφεΐνης ή η έλλειψη ύπνου- τι πιστεύουν ότι έχει προκαλέσει τους πονοκεφάλους τους στο παρελθόν.

Έπειτα, οι συμμετέχοντες κράτησαν ένα ημερήσιο ημερολόγιο για έξι εβδομάδες, όπου και σημείωναν πράγματα όπως πόσες μερίδες καφεΐνης προσλάμβαναν, πόση σωματική δραστηριότητα περιλάμβανε το πρόγραμμά τους, ποια ήταν τα επίπεδα στρες και ποια τα προγράμματα ύπνου τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν τρεις ή περισσότερες μερίδες καφεΐνης ημερησίως είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ημικρανία είτε εκείνη την ημέρα είτε την επόμενη. Ωστόσο, η κατανάλωση μόνο μιας ή δύο μερίδων καφεΐνης μέσα σε μια ημέρα δεν συσχετίστηκε με ημικρανίες είτε εκείνη την ημέρα είτε την επόμενη.

H καφεΐνη και ο εγκέφαλος

Τα πιο ουσιαστικά ευρήματα έχουν να κάνουν με τη σχέση μεταξύ της καφεΐνης και μιας χημικής ουσίας που βρίσκεται στα κύτταρα του εγκεφάλου που ονομάζεται αδενοσίνη. Η δομή των μορίων καφεΐνης είναι παρόμοια με εκείνη των υποδοχέων αδενοσίνης στον εγκέφαλό σας και έτσι η καφεΐνη «δένει» με την αδενοσίνη, γεγονός που προκαλεί πονοκέφαλο.

«Η καφεΐνη μπορεί να έχει ωφέλιμες αλλά και επιβλαβείς επιδράσεις», επισημαίνει η Ελίζαμπεθ Μοστόφσκι, που πήρε μέρος στη συγγραφή της μελέτης. Για παράδειγμα, ενώ η συγκεκριμένη μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι μεγάλες δόσεις καφεΐνης οδηγούν σε ημικρανίες, οι χαμηλότερες δόσεις καφεΐνης χρησιμοποιούνται ακόμα και σε ορισμένα φάρμακα για να ανακουφίσουν από τον πονοκέφαλο. Οι ερευνητές πιστεύουν πως κατά συνθήκη η καφεΐνη μπορεί τόσο προκαλέσει πονοκέφαλο όσο και να ανακουφίσει από αυτόν και σε αυτό παίζουν μεγάλο ρόλο στοιχεία όπως η δόση, η συχνότητα και η συνήθεια.

Για παράδειγμα, για εκείνους που συνήθως έπιναν λιγότερο από μία μερίδα καφεΐνης την ημέρα, οι δύο ή οι περισσότερες μερίδες ήταν επιβλαβείς. Αλλά μπορεί να γίνει και το αντίστροφο: η συστηματικά μεγάλη πρόσληψη καφεΐνης και στη συνέχεια, η απόσυρση από αυτήν, μπορεί επίσης να προκαλέσει πονοκέφαλο.

Με άλλα λόγια, τα πάντα έχουν να κάνουν με το μέτρο: μια μέτρια πρόσληψη καφεΐνης καθημερινά και η εκπαίδευση του οργανισμού σε αυτή, μπορεί όχι απλά να μην σας προκαλεί πονοκεφάλους αλλά να σας προστατεύει και από αυτούς.

Διαβάστε ακόμα: Tροφές που καταπολεμούν την ημικρανία

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Ιnflammaging: Το άγχος μας γερνάει, αλλά μπορούμε να το… παλέψουμε

Μελέτες επιβεβαιώνουν ότι το άγχος είναι βασικός «ένοχος» για τις ενοχλητικές ρυτίδες στο μέτωπο, το πιο χαλαρό και γηρασμένο δέρμα!

Μικρότερες και μεγαλύτερες ρυτίδες που ξαφνικά βαθαίνουν και πολλαπλασιάζονται. Δέρμα άτονο, θαμπό, κουρασμένο. Αφυδάτωση και χαλάρωση στο πρόσωπο. Ευθύνεται για όλα αυτά τα σημάδια μόνο ο χρόνος; Μην βιαστείτε να απαντήσετε θετικά… Εκτός από τον χρόνο, το άγχος αναδεικνύεται σε σημαντικό παράγοντα γήρανσης.

Inflammaging: Τι είναι και τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό

Οι ειδικοί το έχουν αποκωδικοποιήσει: το άγχος συνδέεται με τα επίπεδα της φλεγμονής (inflammation) στον οργανισμό και η φλεγμονή συνδέεται με τη γήρανση (aging). Και παρότι δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για να νικήσουμε το άγχος, η κατανόηση του τρόπου που επιδρά η φλεγμονή στο δέρμα βοηθά να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε τα πρόωρα σημάδια της γήρανσηςΑναφορικά, όμως, με τη γήρανση, οι ειδικοί καταλήγουν στους τρόπους που το άγχος την φέρνει πρόωρα κοντά μας  το άγχος. Με αυτό ακριβώς το θέμα ασχολήθηκε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Frontier in Cell and Developmental Biology, εστιάζοντας στη σύνδεση ανάμεσα στο στρες και τη γήρανση του δέρματος και αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο της φλεγμονής σε αυτήν τη διαδικασία.

«Παρότι η σχέση του άγχους με τη γήρανση του δέρματος μέσω της φλεγμονώδους αντίδρασης είναι γνωστή, κάθε νέα έρευνα μπορεί να φωτίσει διαφορετικές πτυχές αυτής της αλληλεπίδρασης ώστε να φτάσουμε στον καλύτερο έλεγχο της κατάστασης», σχολιάζει η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Επιστημονική Διευθύντρια της Cosmetic Derma Medicine. «Ωστόσο δεν χρειάζεται να αποδεχτούμε απλά ότι το άγχος «γερνάει» το δέρμα και να μείνουμε άπρακτοι. Ως δερματολόγοι, διαθέτουμε την επιστημονική γνώση και τα μέσα για να προλάβουμε τη διαδικασία της γήρανσης και να αντιστρέψουμε τις συνέπειές της στο δέρμα του προσώπου και του σώματος», συμπληρώνει.

3 επιπτώσεις της φλεγμονής στο δέρμα

Αφυδάτωση: Από την ηλικία των 25 περίπου ετών, αρχίζουν να μειώνονται τα φυσικά αποθέματα του υαλουρονικού οξέος στο δέρμα, ενός συστατικού ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας και της ενυδάτωσής του. Η χρόνια φλεγμονή που προκαλείται από στρεσογόνους παράγοντες επιταχύνει αυτήν τη διαδικασία αυξάνοντας την υαλουρονιδάση στον οργανισμό, ένζυμο που διασπά το υαλουρονικό οξύ. Το δέρμα, έτσι, γίνεται ξηρό, αφυδατωμένο και θαμπό, με ανομοιόμορφο χρωματικό τόνο και πιο τραχιά υφή.

Απώλεια ελαστικότητας: Ένα άλλο στοιχείο του δέρματος που επηρεάζει η χρόνια φλεγμονή είναι οι ινοβλάστες, κύτταρα στον συνδετικό ιστό που ευθύνονται για την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης και κάνουν το δέρμα ελαστικό και εύκαμπτο. Η χρόνια φλεγμονή ενεργοποιεί τις μεταλλοπρωτεϊνάσες (MMPs) στο δέρμα, ένζυμα που διασπούν πρωτεΐνες όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη και αναστέλλουν την παραγωγή τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι το δέρμα χάνει τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητά του.

Γλυκίωση ή γλυκοζυλίωση: Το δέρμα παίρνει σχήμα και όγκο από τα λιποκύτταρα, τα οποία αφθονούν στη νεότητα αλλά εξαντλούνται φυσικά με το πέρασμα του χρόνου. Οι φλεγμονές, μέσω μια διαδικασίας που ονομάζεται γλυκίωση, αυξάνουν το ρυθμό μείωσης των λιποκυττάρων. Το αποτέλεσμα είναι η αναστροφή του χαρακτηριστικού «τριγώνου της νεότητας», όπου το μέσο τμήμα του προσώπου έχει περισσότερο όγκο από το κάτω. Έτσι το πρόσωπο δείχνει πιο κουρασμένο και «βαρύ», και το δέρμα, μην έχοντας αρκετό λιπώδη ιστό να το υποστηρίζει, χαλαρώνει.

Μπορούμε να νικήσουμε τα σημάδια του άγχους στο πρόσωπο;

«Οι περισσότερες θεραπείες προσώπου στο δερματολογικό ιατρείο προλαμβάνουν και αντιμετωπίζουν τη μείωση του υαλουρονικού οξέος, την απώλεια ελαστικότητας και την απώλεια όγκου», απαντά η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα. Και παρότι είναι δύσκολο να νικήσουμε το άγχος στην καθημερινότητα, σήμερα είναι πιο εύκολο να αντιστρέψουμε τα σημάδια του στο πρόσωπο με θεραπείες όπως τα skin boosters, η μεσοθεραπεία και η αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP για βαθιά ενυδάτωση, ενεργοποίηση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης και βέβαια με τα fillers υαλουρονικού οξέος που επαναφέρουν τον όγκο στα «σωστά» σημεία.

Η αντιστροφή των σημαδιών του inflammaging μπορεί να επιτευχθεί επίσης με μηχανικό τρόπο, με χρήση συσκευών τεχνολογίας αιχμής, όπως είναι το Fractional Laser CO2 και η τεχνολογία υπερήχων Ultrasound RF αλλά και το «στυλό» Dermapen, που με τη δράση τους ανανεώνουν και λειαίνουν ανώδυνα την εξωτερική στιβάδα της επιδερμίδας και ενεργοποιούν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης στα βαθύτερα στρώματα, ενισχύοντας την ενυδάτωση και τη σφριγηλότητα του δέρματος.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Γιατί πρέπει να αποφεύγετε τις συσκευασμένες σαλάτες;

Γιατί θα πρέπει να αποφεύγετε τις συσκευασμένες σαλάτες; Photo by Jeffrey Betts on Unsplash

Είναι θρεπτικές, είναι υγιεινές αλλά καλύτερα να τις φτιάχνετε μόνοι σας. Ο λόγος για τις σαλάτες, τις οποίες λόγω χρόνου αποφεύγουμε να φτιάξουμε οι ίδιοι και δεν είναι λίγες οι φορές που τις αγοράζουμε έτοιμες από τα Super Market.

Οι σαλάτες συχνά γίνονται η αιτία για ένα επεισόδιο τροφικής δηλητηρίασης. Όταν μάλιστα η σαλάτα είναι συσκευασμένη, ο κίνδυνος αυξάνεται θεαματικά, προειδοποιούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ και πρέπει να τους ακούσουμε και μάλιστα πολύ προσεκτικά.

Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησαν οι ερευνητές, η συσκευασία στην οποία τοποθετείται η σαλάτα διευκολύνει την ανάπτυξη μικροβίων όπως η σαλμονέλα. Το υγρό περιβάλλον της σακούλας σε συνδυασμό με τα συστατικά που απελευθερώνουν τα κομμένα λαχανικά κάνουν τις συνθήκες ιδανικές για να πολλαπλασιαστούν και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα οι παθογόνοι μικροοργανισμοί.

Ήταν ήδη γνωστό από παλαιότερες έρευνες ότι τα λαχανικά κουβαλούν βακτήρια, ωστόσο η νέα μελέτη επισημαίνει ότι η συσκευασία κάνει τα πράγματα χειρότερα. Οι ερευνητές δήλωσαν σοκαρισμένοι από τον ρυθμό ανάπτυξης των βακτηρίων, σύμφωνα με το BBC, ακόμη κι όταν η συσκευασμένη σαλάτα φυλάσσεται στο ψυγείο.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Applied and Environmental Microbiology, αναφέρει ότι 100 βακτήρια σαλμονέλας αυξάνονται σε 100.000 μέσα σε πέντε ημέρες. «Αυτή η δόση είναι υπεραρκετή για να προκληθεί λοίμωξη» σχολιάζει η Δρ Πρίμροουζ Φρίστοουν από το Τμήμα Κλινικής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου του Λέστερ.

Η σαλμονέλα φάνηκε να ευδοκιμεί ιδιαίτερα στις συσκευασίες που περιείχαν σπανάκι, ενώ το βακτήριο εσερίχια κόλι αναπτύχθηκε ευκολότερα στη ρόκα.

Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν;

Η μία λύση και η πιο ριζοσπαστική είναι να προτιμούμε τα φρέσκα άκοπα λαχανικά, τα οποία θα πρέπει να αποθηκεύουμε σε χάρτινες σακούλες μέσα στο ψυγείο μας.

Η δεύτερη είναι ακόμα και όταν αγοράσουμε σαλάτα σε πλαστική ή νάιλον συσκευασία να βλέπουμε την ημερομηνία παραγωγής και αν είναι δυνατόν να την καταναλώνουμε την ίδια μέρα.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί τρώω σαλάτες και παχαίνω;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Editor Picks

x
Send this to a friend