Γιατί η δυσκολία να χωνέψουμε τη μαύρη σοκολάτα μας κάνει καλό; 420

Είναι γνωστό ότι η μαύρη σοκολάτα βοηθά την καλή καρδιακή λειτουργία. Δεκάδες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σοκολάτας με μέτρο περιέχει φλαβονόλες, τις φυσικές ουσίες δηλαδή που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της καρδιακής νόσου. Όλα αυτά, όμως, συνδέονται και με το γεγονός ότι η πικρή σοκολάτα είναι δύσπεπτη!

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα, κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό μετά την προσομοίωση του ανθρώπινου πεπτικού συστήματος σε γυάλινους σωλήνες που χρησιμοποιούν για τα πειράματα.

6 σοβαροί λόγοι για να βάλετε στη ζωή σας τη μαύρη σοκολάτα

Μαύρη σοκολάτα, στομάχι και έντερο

Ο πρώτος σωλήνας, αντιπροσώπευε το στομάχι και το λεπτό έντερο, με τα πεπτικά τους ένζυμα, ενώ ο δεύτερος αναπαρήγαγε το παχύ έντερο -όπως ακριβώς είναι το περιβάλλον του, με τα μικρόβια που περιέχει το έντερο, τα οποία πήραν από ανθρώπους εθελοντές. Οι επιστήμονες στη συνέχεια πρόσθεσαν σκόνη κακάο στο σωλήνα του στομάχου.

Το «στομάχι» και το «λεπτό έντερο» διέσπασαν και απορρόφησαν μέρος του κακάο. Ενώ όμως, πολλές από τις φλαβονόλες χωνεύτηκαν με αυτόν τον τρόπο, άφθονη ποσότητα κακάο εξακολουθούσε να παραμένει αχώνευτη. Παρόλα αυτά, τα βακτήρια του εντέρου που βρίσκονταν στον τεχνητό σωλήνα, στη συνέχεια διέσπασαν περαιτέρω το κακάο σε μεταβολίτες, σε αρκετά μικρές ποσότητες ώστε να απορροφηθούν από το αίμα και αυτοί οι μεταβολίτες βοηθούν στη μείωση της καρδιαγγειακής φλεγμονής.

Τέλος, η τελευταία αχώνευτη ποσότητα κακάο, που ήταν κυρίως φυτικές ίνες, άρχισε να υφίσταται ζύμωση, απελευθερώνοντας ουσίες που βελτιώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Υπήρξε και άλλο ένα θετικό για την υγεία με όλη αυτή τη διαδικασία: τα μικρόβια του εντέρου που βοήθησαν στην πέψη του κακάο εξελίχθηκαν σε επιθυμητά προβιοτικά, όπως οι γαλακτοβάκιλοι. Οι αριθμοί των προβιοτικών αυτών φάνηκε να αυξάνονται μετά την εισαγωγή του κακάο, ενώ παθογόνα μικρόβια όπως ο σταφυλόκοκκος, μειώθηκαν σε αριθμό.

Τα αποτελέσματα δείχνουν, σύμφωνα με τον Andrew Neilson, επικεφαλής της μελέτης, ότι «υπάρχει κάτι που συμβαίνει με το κακάο στο παχύ έντερο» αλλά τι σημαίνει αυτό για τους λάτρεις της σοκολάτας, δεν είναι σαφές.

Ελπίζει ότι μελλοντικά πειράματα θα δώσουν έμφαση στο γιατί κάποιες φλαβανόλες εμποδίζουν την αύξηση του σωματικού βάρους ενώ κάποιες άλλες όχι. Μην ελπίζετε όμως σε ένα διατροφικό χάπι σοκολάτας σύντομα. Οι βιοχημικές επιπτώσεις του κακάο είναι «εξαιρετικά περίπλοκες».

4 λόγοι που η σοκολάτα είναι ευεργετική για τους δρομείς

Δυστυχώς, ο Δρ Neilson επισημαίνει επίσης ότι κακάο δεν είναι μια μπάρα σοκολάτας, της οποίας τα πρόσθετα συστατικά και η επεξεργασία της μειώνουν τον αριθμό και το είδος των φλαβονολών, αυξάνουν τις θερμίδες και ενδεχομένως μπορεί να αλλάζουν την απόκριση των βακτηρίων του εντέρου. «Τα στοιχεία δεν δείχνουν ότι μπορείτε να φάτε μια μπάρα σοκολάτας κάθε μέρα βελτιώνοντας την υγεία σας».

Λίγες κουταλιές της σούπας σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη πάνω σε πλιγούρι βρώμης ή μια χούφτα από κομμάτια κακάο που διατίθενται σε καταστήματα βιολογικών τροφίμων θα ήταν καλύτερα από κάποια κοινή σοκολάτα.

Διαβάστε επίσης: Πόση άσκηση χρειάζεται για να κάψουμε μια σοκολάτα;

Previous ArticleNext Article

Ένας ειδικός απαντά: Γιατί τρώμε πιο ανθυγιεινά αυτές τις ημέρες 19

Αν υποστηρίξετε ότι αυτές τις ημέρες, δεν έχετε ψάξει έστω μια φορά και την τελευταία γωνία από τα ντουλάπια σας για να βρείτε ένα μπισκότο, μια γκοφρέτα, λίγα πατατάκια, σίγουρα ανήκετε σε μια εξωγήινη μορφή ζωής.

Γιατί οι περισσότεροι, όχι μόνο έχουν ψάξει, αλλά έχουν φάει ότι υπήρχε και ήδη προγραμματίζουν τα επόμενα ψώνια τους στο σούπερ μάρκετ, τα οποία περιλαμβάνουν πολλά σνακ που στην κανονική ροή της ζωής σας, ίσως και να μην επιλέγατε.

Η διαιτολόγος Clarissa Lenherr, απαντά στους λόγους που μας οδηγούν αυτές τις πολύ αγχωτικές ημέρες να κάνουμε καταχρήσεις.

Τι είναι η κορτιζόλη και πως “καταστρέφει” την προπόνησή σας

Οι τρεις λόγοι…

«Μια από τις ορμόνες που εκκρίνουμε όταν έχουμε άγχος και στρες είναι η κορτιζόλη. Αυτή η ορμόνη να αυξήσει το… πάθος μας να καταναλώσουμε σνακ με αρκετή ζάχαρη και αλάτι», τονίζει.

Μάλιστα όπως λέει ο λόγος είναι τριπλός. «Αφενός πρόκειται για εξαιρετικά εύγευστα τρόφιμα (σοκολάτα, πατατάκια, κέικ κ.λπ.) τα οποία μπορούν προσωρινά να μειώσουν την κορτιζόλη. Όταν αυτή η συνήθεια επαναλαμβάνεται μερικές φορές, γίνεται ένας μηχανισμός αντιμετώπισης για τη μείωση του στρες. Και πριν το καταλάβουμε, ο οργανισμός μας βρίσκει αυτή τη λύση και μας σπρώχνει να τα καταναλώσουμε»

Ο άλλος λόγος είναι επίσης βιολογικός: «Το σώμα μας μας λέει ότι χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να διαχειριστεί τις καταστάσεις.  Και αισθανόμαστε μια κούραση και μια ατονία. Με αυτού του είδους τη διατροφή, παίρνουμε άμεσα την ενέργεια, αλλά δεν κρατάει πολύ και έτσι πεινάμε συνέχεια».

Κακές… συνήθειες που δεν σε αφήνουν να κοιμηθείς σωστά!

Ένας τρίτος λόγος, είναι η έλλειψη καλό ύπνου. Το άγχος μας οδηγεί στο να μην κοιμόμαστε καλά. Ο βαθύς ύπνος έχει τη δυνατότητα να καταστέλλονται οι ορμόνες της πείνας και της εξάντλησης, κάτι που δεν προσφέρει ο ελαφρύς, αγχωτικός ύπνος», λέει η  Clarissa Lenherr.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Ένας τρόπος είναι να καταφέρουμε να κοιμηθούμε σωστά. Για να το καταφέρουμε, ένας τρόπος είναι η σωματική άσκηση. Φροντίστε να ασκήστε στο σπίτι αρκετές ώρες πριν από τον ύπνο σας.

Μπορείτε πριν πέσετε στο κρεβάτι να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο που θα σας χαλαρώσει.

Προτιμήστε αντί να έχετε κοντά στο κρεβάτι σας το κινητό σας, να έχετε ένα βιβλίο.

Ακούστε λίγη χαλαρωτική μουσική.

Να έχετε πάντα φρούτα και λαχανικά στο σπίτι. Ένα μήλο μπορεί να σας χορτάσει. Είναι καλύτερο να καταναλώσετε ακόμα και 2-3 φρούτα, από ένα σακουλάκι πατατάκια.

Επίσης, ρωτήστε τον εαυτό σας εάν είστε πραγματικά πεινασμένοι όταν βρεθείτε στην κουζίνα που αναζητά σνακ. Στη συνέχεια πιείτε ένα ποτήρι νερό.

Το πιο σημαντικό, προσπαθήστε να μην είστε σκληροί με τον εαυτό σας. Η ζωή δεν είναι κανονική αυτή τη στιγμή και η προσαρμογή δεν είναι εύκολη.

Διαβάστε επίσης: Μπορεί η διατροφή να μειώσει το άγχος των ημερών;

Έξυπνα διατροφικά tips για τις ημέρες που μένουμε σπίτι 26

Ο Μιχάλης Μακρύλλος , Κλινικός Διαιτολόγος – Αθλητικός Διατροφολόγος και  Πρόεδρος της Ομάδας Ειδικών Αθλητικής Διατροφής του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων Διατροφολόγων, μίλησε στην ΕΡΑ Σπορ δίνοντας tips για τη διατροφή των παιδιών-αθλητών κατά τις ημέρες του «εγκλεισού» λόγω του κοροωνοϊού

Μεταξύ άλλων, είπε τα εξής:

Για τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει ο περιορισμός στις μετακινήσεις: «Αυτός ο περιορισμός στο σπίτι εν δυνάμει μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα υπό την έννοια ότι έχουμε μία δραστική μείωση στην κινητικότητά μας, άρα έχουμε μία δραστική μείωση στις θερμίδες που καταναλώνουμε, δηλαδή στη δαπάνη ενέργειας. Επομένως αν δεν προσέξουμε το τι θα φάμε και το πόσο θα φάμε, τότε σίγουρα θα έχουμε πρόβλημα και στα κιλά μας και στην ποιότητα των κιλών μας, δηλαδή πόσα από αυτά θα είναι λίπος. Η απάντηση είναι ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτήν την περίοδο κάνοντας μία νέα αρχή και προσαρμόζοντας ανάλογα και τις διατροφικές μας επιλογές».

Τι διαφορετικό προσφέρει στην υγεία μας κάθε χυμός φρούτου

Η διατροφή των γονέων πρέπει να διαφέρει από τα παιδιά: «Ο διδακτικός ρόλος των γονιών έγκειται στο γεγονός ότι πρέπει να δίνουν οι ίδιοι το παράδειγμα. Εξάλλου υπάρχει μία πληθώρα βιβλιογραφικών αναφορών, όπου μεταξύ άλλων και σε ζητήματα διατροφικής συμπεριφοράς τα παιδιά συμμορφώνονται πολύ περισσότερο και πολύ αποτελεσματικότερα όταν βλέπουν τους γονείς τους να κάνουν το ίδιο με αυτό που τους λένε να κάνουν αυτά».

Πως θα βελιτώσουμε τη διατροφική μας συμπεριφορά

Πέντε – έξι έξυπνα tips για να βελτιώσουμε τη διατροφική μας συμπεριφορά με αντίκτυπο προφανώς στο βάρος μας αλλά και στα επίπεδα της υγείας, ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες του εγκλεισμού:

«Νο. 1 είναι η οργάνωση και ο προγραμματισμός. Οργανώνουμε τα γεύματα και τα σνακ. Προγραμματίζουμε δηλαδή τι θα μαγειρέψομε μέσα στην εβδομάδα. Για παράδειγμα θα φάμε δύο φορές όσπριο, μία φορά ψάρι, μία φορά κοτόπουλο κοκ. Καθημερινά έχουμε τρία γεύματα, ένα πρωινό, ένα μεσημεριανό και ένα βραδινό, που θεωρούνται τα βασικά μας γεύματα και δύο εμβόλιμα σνακ. Τα γεύματά μας τα τρώμε στο τραπέζι, καθιστοί με ηρεμία, ενσυνείδητα δηλαδή.

Και τα σνακ μας τα έχουμε προγραμματίσει, τα έχουμε προετοιμάσει. Για παράδειγμα ένα θρεπτικότατο σνακ είναι 30 γραμμάρια ξηροί καρποί, μία χούφτα ξηροί καρποί. Παίρνουμε τους ξηρούς καρπούς από πριν, τους έχουμε σε ένα σακουλάκι και το έχουμε έτοιμο. Γιατί αν δεν πάρουμε το σακουλάκι και πάμε στο βαζάκι που έχει όλους τους ξηρούς καρπούς και είμαστε 24 ώρες το 24ωρο σε ένα σπίτι ενδέχεται να ξαναβάλουμε το χέρι μέσα και τότε οι ξηροί καρποί θα γίνουν επιβαρυντικοί».

Νο. 2 Τιμάμε την πείνα μας. Τρώμε όταν πραγματικά πεινάμε και όχι όταν βρεθεί κάτι μπροστά μας. Καλό θα είναι να τρώμε όταν η πείνα μας είναι μέτρια και όχι έντονη. Δηλαδή δεν χρειάζεται να περιμένουμε πρώτα να εξαντληθούμε για να φάμε. Δεν αγνοούμε τα σημάδια της πείνας μέσα στην ημέρα γιατί τότε αν φτάσουμε στο ενδεχόμενο να είμαστε εξαντλημένοι και άδειοι ενεργειακά αυξάνεται το ενδεχόμενο των υπερφαγικών επεισοδίων, δηλαδή να φάμε περισσότερο.

Ποιες τροφές αντιστρέφουν τη γήρανση των μυών;

Νο.3 Πρέπει να μάθουμε να ξεχωρίζουμε την πραγματική όρεξη και ανάγκη μας για φαγητό από τη συναισθηματική. Στην πραγματική πείνα υπάρχει μία χρονική απόσταση από το προηγούμενο γεύμα, υπάρχει το αίσθημα του κορεσμού, υπάρχει μία κανονικότητα. Η συναισθηματική πείνα δεν έχει να κάνει με τον κορεσμό. Μπορεί να είμαστε χορτάτοι και μας έρχεται η επιθυμία να φάμε κάτι, το οποίο συνήθως είναι γλυκό ή λιπαρό. Αυτό καθαρά ξεκινάει από το μυαλό μας, λόγω ότι αισθανόμαστε ανία, άγχος, στρες από τον εγκλεισμό στο σπίτι. Άλλο λοιπόν η πραγματική μας ανάγκη για φαγητό και άλλη η συναισθηματική. Αυτό πρέπει να μάθουμε να το διαχωρίζουμε.

Νο.4 Πρέπει να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε να τρώμε όταν νιώθουμε ευχάριστα χορτάτοι, ανεξάρτητα από το πόσο φαγητό έχει παραμείνει στο πιάτο μας. Όταν αισθανόμαστε ότι πήραμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε χωρίς αυτό να μας επιβαρύνει.

Νο. 5 Τρώμε αργά. Δίνουμε χρόνο για να φτάσει το μήνυμα του κορεσμού στον εγκέφαλο και τρώμε την ποσότητα που έχει ανάγκη πραγματικά το σώμα μας».

Για το πρόγραμμα των γευμάτων: «Το πρόγραμμα μπορεί να προσαρμοστεί στην καθημερινότητα του καθενός. Το κύριο γεύμα της ημέρας είναι το μεσημεριανό. Καλό θα είναι από το τελευταίο μας γεύμα να αφήνουμε τουλάχιστον ένα δίωρο μέχρι να κοιμηθούμε».

Για τη διατροφή των παιδιών που αθλούνται: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκτός από αθλητές είναι και έφηβοι, είναι και παιδιά, που σημαίνει ότι οι μεταβολικές και οι αναπτυξιακές τους ανάγκες είναι έτσι κι αλλιώς αυξημένες, πόσω μάλλον αν προσθέσουμε σε όλο αυτό και τις αθλητικές ανάγκες υπό κανονικές συνθήκες. Η συμβολή της διατροφής σε κανονικές συνθήκες είναι κομβικότατη, στην απόδοση, στην αποκατάσταση, στις προσαρμογές της προπόνησης, σε όλα τα επίπεδα. Τώρα εκ των πραγμάτων υπάρχει μία απόσταση ανάμεσα στα προπονητικά φορτία και στην αδράνεια που έχουν στο σπίτι. Επομένως πρέπει να υπάρχει και μία ανάλογη μείωση των θερμίδων. Άλλο όμως είναι η λογική και σταδιακή μείωση, ιδιαίτερα αν μιλάμε για παιδιά και εφήβους κι άλλο πράγμα η δραστική μείωση και ο πολύ σκληρός περιορισμός των θερμίδων, κάτι τέτοιο δεν το θέλουμε σε καμία περίπτωση».

Ασκήσεις ενδυνάμωσης με τη Στέλλα Αλεξανδρίδου από το Training Room

Για την άσκηση στο σπίτι: «Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι μένουμε και ακίνητοι. Με τις οδηγίες του κατάλληλου επιστήμονα, όπως ένα γυμναστής μπορούν τα παιδιά να βγαίνουν για τζόκινγκ, για περπάτημα, μπορούν να κάνουν ένα ασκησιολόγιο στο σπίτι με το βάρος του σώματός τους. Κάμψεις, έλξεις για να διατηρούν έναν μυικό τόνο».

Πηγή: EΡΑ Σπορ

x
Send this to a friend