Γιατί η δυσκολία να χωνέψουμε τη μαύρη σοκολάτα μας κάνει καλό;

Είναι γνωστό ότι η μαύρη σοκολάτα βοηθά την καλή καρδιακή λειτουργία. Δεκάδες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σοκολάτας με μέτρο περιέχει φλαβονόλες, τις φυσικές ουσίες δηλαδή που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της καρδιακής νόσου. Όλα αυτά, όμως, συνδέονται και με το γεγονός ότι η πικρή σοκολάτα είναι δύσπεπτη!

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα, κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό μετά την προσομοίωση του ανθρώπινου πεπτικού συστήματος σε γυάλινους σωλήνες που χρησιμοποιούν για τα πειράματα.

Σοβαροί λόγοι για να βάλετε στη διατροφή σας τη μαύρη σοκολάτα

Μαύρη σοκολάτα, στομάχι και έντερο

Ο πρώτος σωλήνας, αντιπροσώπευε το στομάχι και το λεπτό έντερο, με τα πεπτικά τους ένζυμα, ενώ ο δεύτερος αναπαρήγαγε το παχύ έντερο -όπως ακριβώς είναι το περιβάλλον του, με τα μικρόβια που περιέχει το έντερο, τα οποία πήραν από ανθρώπους εθελοντές. Οι επιστήμονες στη συνέχεια πρόσθεσαν σκόνη κακάο στο σωλήνα του στομάχου.

Το «στομάχι» και το «λεπτό έντερο» διέσπασαν και απορρόφησαν μέρος του κακάο. Ενώ όμως, πολλές από τις φλαβονόλες χωνεύτηκαν με αυτόν τον τρόπο, άφθονη ποσότητα κακάο εξακολουθούσε να παραμένει αχώνευτη. Παρόλα αυτά, τα βακτήρια του εντέρου που βρίσκονταν στον τεχνητό σωλήνα, στη συνέχεια διέσπασαν περαιτέρω το κακάο σε μεταβολίτες, σε αρκετά μικρές ποσότητες ώστε να απορροφηθούν από το αίμα και αυτοί οι μεταβολίτες βοηθούν στη μείωση της καρδιαγγειακής φλεγμονής.

Τέλος, η τελευταία αχώνευτη ποσότητα κακάο, που ήταν κυρίως φυτικές ίνες, άρχισε να υφίσταται ζύμωση, απελευθερώνοντας ουσίες που βελτιώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Υπήρξε και άλλο ένα θετικό για την υγεία με όλη αυτή τη διαδικασία: τα μικρόβια του εντέρου που βοήθησαν στην πέψη του κακάο εξελίχθηκαν σε επιθυμητά προβιοτικά, όπως οι γαλακτοβάκιλοι. Οι αριθμοί των προβιοτικών αυτών φάνηκε να αυξάνονται μετά την εισαγωγή του κακάο, ενώ παθογόνα μικρόβια όπως ο σταφυλόκοκκος, μειώθηκαν σε αριθμό.

Τα αποτελέσματα δείχνουν, σύμφωνα με τον Andrew Neilson, επικεφαλής της μελέτης, ότι «υπάρχει κάτι που συμβαίνει με το κακάο στο παχύ έντερο» αλλά τι σημαίνει αυτό για τους λάτρεις της σοκολάτας, δεν είναι σαφές.

Ελπίζει ότι μελλοντικά πειράματα θα δώσουν έμφαση στο γιατί κάποιες φλαβανόλες εμποδίζουν την αύξηση του σωματικού βάρους ενώ κάποιες άλλες όχι. Μην ελπίζετε όμως σε ένα διατροφικό χάπι σοκολάτας σύντομα. Οι βιοχημικές επιπτώσεις του κακάο είναι «εξαιρετικά περίπλοκες».

Οι λόγοι που η σοκολάτα είναι ευεργετική για τους δρομείς

Δυστυχώς, ο Δρ Neilson επισημαίνει επίσης ότι κακάο δεν είναι μια μπάρα σοκολάτας, της οποίας τα πρόσθετα συστατικά και η επεξεργασία της μειώνουν τον αριθμό και το είδος των φλαβονολών, αυξάνουν τις θερμίδες και ενδεχομένως μπορεί να αλλάζουν την απόκριση των βακτηρίων του εντέρου. «Τα στοιχεία δεν δείχνουν ότι μπορείτε να φάτε μια μπάρα σοκολάτας κάθε μέρα βελτιώνοντας την υγεία σας».

Λίγες κουταλιές της σούπας σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη πάνω σε πλιγούρι βρώμης ή μια χούφτα από κομμάτια κακάο που διατίθενται σε καταστήματα βιολογικών τροφίμων θα ήταν καλύτερα από κάποια κοινή σοκολάτα.

Διαβάστε επίσης: Πόση άσκηση χρειάζεται για να κάψουμε μια σοκολάτα;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Ιnflammaging: Το άγχος μας γερνάει, αλλά μπορούμε να το… παλέψουμε

Μελέτες επιβεβαιώνουν ότι το άγχος είναι βασικός «ένοχος» για τις ενοχλητικές ρυτίδες στο μέτωπο, το πιο χαλαρό και γηρασμένο δέρμα!

Μικρότερες και μεγαλύτερες ρυτίδες που ξαφνικά βαθαίνουν και πολλαπλασιάζονται. Δέρμα άτονο, θαμπό, κουρασμένο. Αφυδάτωση και χαλάρωση στο πρόσωπο. Ευθύνεται για όλα αυτά τα σημάδια μόνο ο χρόνος; Μην βιαστείτε να απαντήσετε θετικά… Εκτός από τον χρόνο, το άγχος αναδεικνύεται σε σημαντικό παράγοντα γήρανσης.

Inflammaging: Τι είναι και τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό

Οι ειδικοί το έχουν αποκωδικοποιήσει: το άγχος συνδέεται με τα επίπεδα της φλεγμονής (inflammation) στον οργανισμό και η φλεγμονή συνδέεται με τη γήρανση (aging). Και παρότι δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για να νικήσουμε το άγχος, η κατανόηση του τρόπου που επιδρά η φλεγμονή στο δέρμα βοηθά να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε τα πρόωρα σημάδια της γήρανσηςΑναφορικά, όμως, με τη γήρανση, οι ειδικοί καταλήγουν στους τρόπους που το άγχος την φέρνει πρόωρα κοντά μας  το άγχος. Με αυτό ακριβώς το θέμα ασχολήθηκε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Frontier in Cell and Developmental Biology, εστιάζοντας στη σύνδεση ανάμεσα στο στρες και τη γήρανση του δέρματος και αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο της φλεγμονής σε αυτήν τη διαδικασία.

«Παρότι η σχέση του άγχους με τη γήρανση του δέρματος μέσω της φλεγμονώδους αντίδρασης είναι γνωστή, κάθε νέα έρευνα μπορεί να φωτίσει διαφορετικές πτυχές αυτής της αλληλεπίδρασης ώστε να φτάσουμε στον καλύτερο έλεγχο της κατάστασης», σχολιάζει η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Επιστημονική Διευθύντρια της Cosmetic Derma Medicine. «Ωστόσο δεν χρειάζεται να αποδεχτούμε απλά ότι το άγχος «γερνάει» το δέρμα και να μείνουμε άπρακτοι. Ως δερματολόγοι, διαθέτουμε την επιστημονική γνώση και τα μέσα για να προλάβουμε τη διαδικασία της γήρανσης και να αντιστρέψουμε τις συνέπειές της στο δέρμα του προσώπου και του σώματος», συμπληρώνει.

3 επιπτώσεις της φλεγμονής στο δέρμα

Αφυδάτωση: Από την ηλικία των 25 περίπου ετών, αρχίζουν να μειώνονται τα φυσικά αποθέματα του υαλουρονικού οξέος στο δέρμα, ενός συστατικού ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας και της ενυδάτωσής του. Η χρόνια φλεγμονή που προκαλείται από στρεσογόνους παράγοντες επιταχύνει αυτήν τη διαδικασία αυξάνοντας την υαλουρονιδάση στον οργανισμό, ένζυμο που διασπά το υαλουρονικό οξύ. Το δέρμα, έτσι, γίνεται ξηρό, αφυδατωμένο και θαμπό, με ανομοιόμορφο χρωματικό τόνο και πιο τραχιά υφή.

Απώλεια ελαστικότητας: Ένα άλλο στοιχείο του δέρματος που επηρεάζει η χρόνια φλεγμονή είναι οι ινοβλάστες, κύτταρα στον συνδετικό ιστό που ευθύνονται για την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης και κάνουν το δέρμα ελαστικό και εύκαμπτο. Η χρόνια φλεγμονή ενεργοποιεί τις μεταλλοπρωτεϊνάσες (MMPs) στο δέρμα, ένζυμα που διασπούν πρωτεΐνες όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη και αναστέλλουν την παραγωγή τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι το δέρμα χάνει τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητά του.

Γλυκίωση ή γλυκοζυλίωση: Το δέρμα παίρνει σχήμα και όγκο από τα λιποκύτταρα, τα οποία αφθονούν στη νεότητα αλλά εξαντλούνται φυσικά με το πέρασμα του χρόνου. Οι φλεγμονές, μέσω μια διαδικασίας που ονομάζεται γλυκίωση, αυξάνουν το ρυθμό μείωσης των λιποκυττάρων. Το αποτέλεσμα είναι η αναστροφή του χαρακτηριστικού «τριγώνου της νεότητας», όπου το μέσο τμήμα του προσώπου έχει περισσότερο όγκο από το κάτω. Έτσι το πρόσωπο δείχνει πιο κουρασμένο και «βαρύ», και το δέρμα, μην έχοντας αρκετό λιπώδη ιστό να το υποστηρίζει, χαλαρώνει.

Μπορούμε να νικήσουμε τα σημάδια του άγχους στο πρόσωπο;

«Οι περισσότερες θεραπείες προσώπου στο δερματολογικό ιατρείο προλαμβάνουν και αντιμετωπίζουν τη μείωση του υαλουρονικού οξέος, την απώλεια ελαστικότητας και την απώλεια όγκου», απαντά η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα. Και παρότι είναι δύσκολο να νικήσουμε το άγχος στην καθημερινότητα, σήμερα είναι πιο εύκολο να αντιστρέψουμε τα σημάδια του στο πρόσωπο με θεραπείες όπως τα skin boosters, η μεσοθεραπεία και η αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP για βαθιά ενυδάτωση, ενεργοποίηση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης και βέβαια με τα fillers υαλουρονικού οξέος που επαναφέρουν τον όγκο στα «σωστά» σημεία.

Η αντιστροφή των σημαδιών του inflammaging μπορεί να επιτευχθεί επίσης με μηχανικό τρόπο, με χρήση συσκευών τεχνολογίας αιχμής, όπως είναι το Fractional Laser CO2 και η τεχνολογία υπερήχων Ultrasound RF αλλά και το «στυλό» Dermapen, που με τη δράση τους ανανεώνουν και λειαίνουν ανώδυνα την εξωτερική στιβάδα της επιδερμίδας και ενεργοποιούν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης στα βαθύτερα στρώματα, ενισχύοντας την ενυδάτωση και τη σφριγηλότητα του δέρματος.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Γιατί πρέπει να αποφεύγετε τις συσκευασμένες σαλάτες;

Γιατί θα πρέπει να αποφεύγετε τις συσκευασμένες σαλάτες; Photo by Jeffrey Betts on Unsplash

Είναι θρεπτικές, είναι υγιεινές αλλά καλύτερα να τις φτιάχνετε μόνοι σας. Ο λόγος για τις σαλάτες, τις οποίες λόγω χρόνου αποφεύγουμε να φτιάξουμε οι ίδιοι και δεν είναι λίγες οι φορές που τις αγοράζουμε έτοιμες από τα Super Market.

Οι σαλάτες συχνά γίνονται η αιτία για ένα επεισόδιο τροφικής δηλητηρίασης. Όταν μάλιστα η σαλάτα είναι συσκευασμένη, ο κίνδυνος αυξάνεται θεαματικά, προειδοποιούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ και πρέπει να τους ακούσουμε και μάλιστα πολύ προσεκτικά.

Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησαν οι ερευνητές, η συσκευασία στην οποία τοποθετείται η σαλάτα διευκολύνει την ανάπτυξη μικροβίων όπως η σαλμονέλα. Το υγρό περιβάλλον της σακούλας σε συνδυασμό με τα συστατικά που απελευθερώνουν τα κομμένα λαχανικά κάνουν τις συνθήκες ιδανικές για να πολλαπλασιαστούν και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα οι παθογόνοι μικροοργανισμοί.

Ήταν ήδη γνωστό από παλαιότερες έρευνες ότι τα λαχανικά κουβαλούν βακτήρια, ωστόσο η νέα μελέτη επισημαίνει ότι η συσκευασία κάνει τα πράγματα χειρότερα. Οι ερευνητές δήλωσαν σοκαρισμένοι από τον ρυθμό ανάπτυξης των βακτηρίων, σύμφωνα με το BBC, ακόμη κι όταν η συσκευασμένη σαλάτα φυλάσσεται στο ψυγείο.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Applied and Environmental Microbiology, αναφέρει ότι 100 βακτήρια σαλμονέλας αυξάνονται σε 100.000 μέσα σε πέντε ημέρες. «Αυτή η δόση είναι υπεραρκετή για να προκληθεί λοίμωξη» σχολιάζει η Δρ Πρίμροουζ Φρίστοουν από το Τμήμα Κλινικής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου του Λέστερ.

Η σαλμονέλα φάνηκε να ευδοκιμεί ιδιαίτερα στις συσκευασίες που περιείχαν σπανάκι, ενώ το βακτήριο εσερίχια κόλι αναπτύχθηκε ευκολότερα στη ρόκα.

Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν;

Η μία λύση και η πιο ριζοσπαστική είναι να προτιμούμε τα φρέσκα άκοπα λαχανικά, τα οποία θα πρέπει να αποθηκεύουμε σε χάρτινες σακούλες μέσα στο ψυγείο μας.

Η δεύτερη είναι ακόμα και όταν αγοράσουμε σαλάτα σε πλαστική ή νάιλον συσκευασία να βλέπουμε την ημερομηνία παραγωγής και αν είναι δυνατόν να την καταναλώνουμε την ίδια μέρα.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί τρώω σαλάτες και παχαίνω;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend