Πονοκέφαλος, κακός ύπνος, πρόβλημα μνήμης: Μήπως δεν τρώτε σωστά;

Ben White on Unsplash

Κούραση, πόνοι στη μέση, προβλήματα μνήμης;  Ό,τι τρώτε δεν επηρεάζει μόνο το βάρος σας, αλλά και τη γενική υγεία του σώματος και το μυαλό σας.  Κάποιες τροφές επιδρούν με συγκεκριμένο τρόπο στον οργανισμό, γι’ αυτό αν έχετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, είναι καιρός να δείτε την διατροφή σας.

Είστε διαρκώς συναχωμένοι: Η ανεπάρκεια βιταμινών λόγω κακής διατροφής, μπορεί να σας κάνει ευάλωτους σε μικρόβια και ιούς. Αυξήστε την πρόσληψη βιταμινών A, B6 και C, καθώς και ψευδαργύρου για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας. Τροφές πλούσιες σε αυτά τα στοιχεία είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, το βόειο κρέας, τα οστρακοειδή, το συκώτι και τα αυγά.

Προβλήματα μνήμης: Η πνευματική σύγχυση δεν είναι φυσιολογικό σύμπτωμα και μπορεί να οφείλεται σε τροφές που προκαλούν πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου. Τέτοιες είναι οι επεξεργασμένες τροφές και γενικά το πρόχειρο φαγητό. Σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι αρκούν πέντε μέρες κατανάλωσης πρόχειρου φαγητού για να προκληθούν βλάβες στη μνήμη, την εστίαση και τη διάθεση.

Πως… αυτοκτονούμε μέσω της διατροφής μας

Δεν μπορείτε να ολοκληρώσετε το πρόγραμμα άσκησης: Οι σύνθετοι υδατάνθρακες όμως, είναι απαραίτητοι, καθώς σας εφοδιάζουν με την ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός για να είστε σωματικά δραστήριοι. Καλή πηγή είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα όσπρια.

Πονοκέφαλος που δεν υποχωρεί: Πρόσφατες έρευνες έχουν συνδέσει τους χρόνιους πονοκεφάλους με την κατανάλωση οινοπνεύματος και καφέ, τροφών με γλουτένη και γαλακτοκομικών προϊόντων. Εάν υποψιάζεστε ότι μια τροφή σας ενοχλεί, δοκιμάστε να την αποκλείσετε για λίγες μέρες για να δείτε εάν οι πονοκέφαλοι μειώνονται.

Έντονο φούσκωμα: Τα αλκοολούχα ποτά, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και το αλάτι, αποτελούν κοινές αιτίες φουσκώματος. Ο λόγος είναι προκαλούν κατακράτηση υγρών. Αφαιρώντας τις ένοχες τροφές από την καθημερινότητά σας, θα υποχωρήσει το φούσκωμα, ενώ παράλληλα θα ισορροπήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, θα μειωθεί η αρτηριακή πίεση, θα χάσετε βάρος και θα κοιμάστε καλύτερα.

Πεσμένη λίμπιντο: Αν η ερωτική σας διάθεση βρίσκεται στο ναδίρ, κόψτε τη ζάχαρη. Η αντίσταση στην ινσουλίνη, αποτέλεσμα μιας διατροφής που περιέχει πολλούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες (λευκό ψωμί, ζάχαρη κ.λπ.) εξαντλεί τα αποθέματα τεστοστερόνης τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Η ερωτική διάθεση και η σεξουαλική λειτουργία πλήττονται όταν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα είναι πολύ υψηλά.

Ξυπνάτε κακόκεφοι: Αν αισθάνεστε κατάθλιψη, ευερεθιστότητα και αδυναμία συγκέντρωσης όταν ξυπνάτε, ίσως δεν τρώτε το κατάλληλο πρωινό. Οι πρωτεΐνες θα σας βοηθήσουν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα, θα αυξήσουν το αίσθημα κορεσμού και θα βελτιώσουν τη διάθεση και τη συγκέντρωση.

Πώς θα καταλάβετε ότι πρέπει να μειώσετε την πρωτεΐνη στην διατροφή σας

Θαμπή επιδερμίδα: Εκτός από σπυράκια και εξανθήματα, μια κακή διατροφή αφαιρέσει τη λάμψη από την επιδερμίδα. Μελέτη έδειξε ότι όσοι τρώνε πολλά καροτενοειδή, ουσία που βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά, έχουν πιο λεία και λαμπερή επιδερμίδα.

Μόνιμη κούραση: Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφών που έχουν υποστεί μεγάλη επεξεργασία, όπως τα γλυκά και τα τυποποιημένα σνακ, αυξάνουν το αίσθημα κόπωσης.

Δεν χάνετε βάρος: Για την παχυσαρκία δεν ευθύνεται μόνο ο αριθμός των θερμίδων, αλλά και η κατανάλωση τροφών που προκαλούν φλεγμονή στον οργανισμό, οι οποίες μπορεί να είναι διαφορετικές για κάθε άνθρωπο. Μελέτη έδειξε ότι όταν άνθρωποι με δυσανεξίες (λακτόζη, γλουτένη κλπ.) αφαίρεσαν τις ένοχες τροφές από τη διατροφή τους, κατάφεραν να χάσουν τριπλάσιο βάρος από τους ανθρώπους που ακολουθούσαν διατροφή μειωμένων θερμίδων.

Πόνοι στις αρθρώσεις: Μια δίαιτα πλούσια σε επεξεργασμένα κρέατα, γαλακτοκομικά, επεξεργασμένα δημητριακά και γλυκά, έχει συνδεθεί με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης πόνων στις αρθρώσεις, ακόμη και αρθρίτιδα. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι βλάβες στα γόνατα, τους γοφούς, τους αστραγάλους και τα χέρια, συχνά συνδέονται με συγκεκριμένα συστατικά τροφών, καθώς και την πρόσληψη βάρους λόγω ανθυγιεινής διατροφής.

Ανήσυχος ύπνος: Οι συχνές αφυπνίσεις στη διάρκεια της νύχτας και η υπνηλία την ημέρα, είναι πιθανό να οφείλονται στην ανεπαρκή πρόσληψη φυτικών ινών, καθώς και στην κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λιπαρά.

Δυσκοιλιότητα: Τα νεφρά φιλτράρουν το αίμα από τα απόβλητα που παράγει το σώμα. Αποφεύγετε τα αναψυκτικά, το πολύ αλάτι, το κόκκινο κρέας, το πρόχειρο φαγητό και την καφεΐνη και πίνετε άφθονο νερό για να απομακρύνετε τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας και άλλων προβλημάτων του πεπτικού.

Πόνοι στη μέση: Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ζάχαρη και λιπαρά, συνήθως δεν έχουν θρεπτική αξία και καταστρέφουν το ασβέστιο, το δομικό συστατικό των οστών. Η παχυσαρκία, η υπερκατανάλωση τροφής και οι πόνοι στη μέση και την πλάτη, συνήθως συμβαδίζουν. Τα καλά νέα είναι ότι αρκεί απώλεια μόλις του 15% του πλεονάζοντος βάρους για να βελτιωθούν τα συμπτώματα της χρόνιας οσφυαλγίας στους ανθρώπους που είναι υπέρβαροι. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η απώλεια βάρους μπορεί ακόμη και να αποτρέψει την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης.

Κούραση μετά την κατανάλωση κανονικού γεύματος: Αν νιώθετε εξάντληση μετά την κατανάλωση ενός γεύματος, ίσως πρόκειται για σημάδι απότομης αύξησης του σακχάρου στο αίμα. Με την πάροδο του χρόνου, οι επαναλαμβανόμενες αυξομειώσεις του σακχάρου από την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης και άλλων απλών υδατανθράκων, συμπεριλαμβανομένων των ζυμαρικών και του λευκού ψωμιού, μπορεί να οδηγήσουν σε αντίσταση στην ινσουλίνη. Εκτός από εξάντληση και κούραση, η κατάσταση αυτή συνδέεται με κίνδυνο διαβήτη, καρδιακών παθήσεων, ακόμη και καρκίνου.

Διαβάστε επίσης: Μπορεί το τρέξιμο να… νικήσει την κακή διατροφή;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Συνταγές με ζυμαρικά πλούσιες σε πρωτεΐνη για όσους αθλούνται

Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητο κομμάτι της διατροφής όσων αθλούνται. Ακόμα περισσότερο, όταν ταυτόχρονα έχουμε και πρόσληψη πρωτεϊνών, που είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση των μυών.

Δείτε παρακάτω ορισμένες συνταγές από το runnersworld.com και κυρίως δοκιμάστε τες:

1/ Ζυμαρικά με ντομάτα και μοτσαρέλα

Για 4-6 μερίδες
450 γραμμάρια ζυμαρικών (όπως rigatoni)
5 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
5-6 μικρές ντομάτες, ψιλοκομμένες
225g μοτσαρέλα τριμμένη
Μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Μαϊντανός κομμένος σε μικρά κομμάτια
Μαύρο πιπέρι
Τριμμένο τυρί pecorino

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το λάδι, το σκόρδο, τις ντομάτες, τη μοτσαρέλα, το βασιλικό και το μαϊντανό, στη συνέχεια κάντε ελαφρύ ανακάτεμα. Στραγγίξτε τα ζυμαρικά, ρίξτε τα στο μπολ και έπειτα προσθέστε τον πολτό και αν χρειαστεί επιπλέον λάδι.Για το τέλος, προσθέστε μαύρο πιπέρι και τριμμένο τυρί για γαρνίρισμα.

2/ Πικάντικο μπρόκολο με ζυμαρικά και λουκάνικα

Για 6 μερίδες
450g μακαρόνια farfalle (ή οποιοδήποτε είδος που σας αρέσει)
4 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
450g λιωμένο λουκάνικο, κομμένο σε τεμάχια 2,5 εκ
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
350g μπρόκολο, ψιλοκομμένο
Μαϊντανός κομμένος σε μικρά κομμάτια
Kόκκοι κόκκινου πιπεριού ή καυτό τσίλι
Τριμμένο τυρί pecorino για γεύση

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε δύο κουταλιές λάδι σε μια μέτρια θερμοκρασία. Ρίξτε στην συνέχεια το λουκάνικο και περιμένετε να ροδίσει. Προσθέστε το σκόρδο και το μπρόκολο, ανακατεύοντας για ένα ή δύο λεπτά. Στραγγίστε τα ζυμαρικά και ρίξτε τα στην κατσαρόλα με το εναπομείναν λάδι, καθώς και τον μαϊντανό και το πιπέρι. Προσθέστε αλάτι και μαύρο πιπέρι στη γεύση. Μπορείτε να βάλετε από πάνω τριμμένο τυρί.

3/ Ζυμαρικά μαγειρεμένα με θαλασσινά

Για 8 μερίδες
450g σπαγγέτι
900g ψαριών και οστρακοειδών (όπως μπακαλιάρος, μύδια και γαρίδες)
4 μεγάλες ντομάτες, ψιλοκομμένες
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 80 ml
Τεμαχισμένα φύλλα μαϊντανού για γαρνιτούρα

Οδηγίες: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190C. Κόψτε τα ψάρια σε κομμάτια μήκους περίπου 6 εκατοστών, καθαρίστε τα μύδια και ξεφλουδίστε τις γαρίδες. Ρίξτε στο τηγάνι τις ντομάτες, το σκόρδο, το λάδι, το μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι για γεύση. Καλύψτε με ένα καπάκι και μαγειρέψτε για 10 λεπτά. Ανακατέψτε τα ψάρια με αλάτι και πιπέρι και προσθέστε απαλά στις ντομάτες. Καλύψτε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή έως ότου το ψάρι γίνει αδιαφανές.
Διασκορπίστε τα οστρακοειδή πάνω από την κορυφή, καλύψτε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να ανοίξουν όλα τα κελύφη και οι γαρίδες γίνουν ροζ. Ενώ τα θαλασσινά ετοιμάζονται, μαγειρεύετε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίξτε τα. Προσθέστε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με τα θαλασσινά και ανακατέψτε απαλά. Πασπαλίστε με μαϊντανό και σερβίρουμε.

4/ Λαζάνια με μυρωδικά και τυριά

Για 6-8 μερίδες
340g λαζάνια
2 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
450g βόειου κρέατος (ή λουκάνικο, ή ανάμεικτα)
1.35L σάλτσα ντομάτας ή ψιλοκομμένες ντομάτες
170g πάστα ντομάτας
Μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Μαϊντανός κομμένο σε φύλλα
½ κουταλάκι αποξηραμένης ρίγανης
425g τυρί ricotta
225g μοτσαρέλα, τριμμένη
225g μοτσαρέλα, κομμένη σε φέτες
50g τυρί pecorino

Οδηγίες: Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 190C. Μαγειρέψτε τα λαζάνια σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Στραγγίστε και αφήστε τα σε ένα μόνο στρώμα στο χαρτί ψησίματος. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε το λάδι σε μια μέση θερμοκρασία Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό. Προσθέστε το κρέας και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για πέντε λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας, την πάστα ντομάτας και τα μυρωδικά και ανακατέψτε για να τα συνδυάσετε. Μειώστε τη θερμοκρασία και σιγοβράστε τη σάλτσα για 15 λεπτά. Βάλτε ¼ της σάλτσας σε ένα σκεύος 35cm x 7.5cm x 25cm. Ρίξτε την πρώτη στρώση με τα λαζάνια και έπειτα το 1/3 της υπόλοιπης σάλτσας, εξασφαλίζοντας πως τα ζυμαρικά καλύπτονται επαρκώς. Ρίξτε 1/3 από την μοτσαρέλα και το τυρί ricotta. Eπαναλάβετε 3 φορές το ίδιο για να δημιουργήσετε τρεις στρώσεις. Ρίξτε τα τυριά που απέμειναν στην κορυφή. Ψήστε για 45 λεπτά και αφήστε το φαγητό για 15 λεπτά να συνέλθει προτού σερβίρετε.

5/ Ζυμαρικά με φρέσκα λαχανικά

Για 6-8 μερίδες
450g λεπτά σπαγγέτι
4 μεσαίες ντομάτες, ψιλοκομμένες
1/2 μικρό λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
450g πράσινα φασολάκια σόγιας
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 80 ml
Μαύρο πιπέρι και αλάτι

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Τοποθετήστε τη ντομάτα, το κρεμμύδι και τα φασολάκια σε ένα μεγάλο μπολ. Αδειάστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τα στο μπολ. Προσθέστε λάδι, αλάτι και πιπέρι για γεύση. Ανακατέψτε ελαφρά και σερβίρετε.

6 / Σπαγγέτι με αυγά

Για 4 μερίδες
450g σπαγγέτι
675g σάλτσα ντομάτας ή τεμαχισμένες ντομάτες
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 μέτριο κρεμμύδι, αποφλοιωμένο
6 μεγάλα ψημένα αυγά, αποφλοιωμένα
Τριμμένο τυρί pecorino

Οδηγίες: Σε μια βαθιά κατσαρόλα, θερμαίνετε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το βούτυρο και το κρεμμύδι και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει όλο το βούτυρο. Προσθέστε τα αυγά και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά. Ξεχωριστά, μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίστε και χωρίστε ανάμεσα σε τέσσερα μπολ σερβιρίσματος.

7/ Λιγκουίνι με αχιβάδες

Για 4-8 μερίδες
450g λιγκουίνι
2 κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
450g αχιβάδες
Κρέμα γάλακτος 80 ml
50g τυρί pecorino
Mαϊντανός κομμένο σε φύλλα

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα λιγκουίνι σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε το λάδι και το βούτυρο σε μια μέση θερμοκρασία. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό. Προσθέστε τις αχιβάδες και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για άλλα πέντε λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα και το μισό πεκορίνο και ζεσταίνουμε μέχρις ότου βράσει το μείγμα. Αδειάστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τον μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε και σερβίρετε.

Διαβάστε ακόμα: Τα μακαρόνια ομορφαίνουν, δεν παχαίνουν

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Ημικρανίες: Πώς το μαγνήσιο μας ανακουφίζει

Abigail Keenan on Unsplash

Του Νίκου Καφετζόπουλου*

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε περισσότερα από 300 μεταβολικά μονοπάτια, όπως: η πρωτεϊνοσύνθεση, η σύνθεση DNA, η παραγωγή ενέργειας, η διατήρηση της υγείας της καρδιάς, των αγγείων, των νεύρων, των μυών και στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε πάρα πολλές βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού, μεταξύ των οποίων στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος, στη λειτουργία των μυών, στην υγεία της καρδιάς, στον σχηματισμό των οστών, καθώς και στην ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη. Πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν την προληπτική επίδραση του μαγνησίου και στην αντιμετώπιση της ημικρανίας, μιας και οι περισσότεροι ασθενείς με ημικρανίες παρουσιάζουν έλλειψη μαγνησίου.

Διατροφικοί… μύθοι που μας εμποδίζουν να χάσουμε βάρος

Μεταβολισμός μαγνησίου

Το διαιτητικό μαγνήσιο απορροφάται από τον οργανισμό σε ποσοστό 30% με 40%. Οι κύριες διατροφικές πηγές από τις οποίες προσλαμβάνεται είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα προϊόντα ολικής άλεσης. Γενικότερα, εντοπίζεται στο φύτρο και το πίτουρο του σιταριού, εξ’ ου και η υψηλότερη περιεκτικότητά του στα προϊόντα που είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες. Μερική από την ποσότητα του μαγνησίου που παίρνουμε καθημερινά (~10%) βρίσκεται και στο νερό.

Παθογένεση ημικρανίας και ο ρόλος του μαγνησίου

Παρατηρείται ότι η έλλειψη του μαγνησίου συσχετίζεται με βασικούς παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς που συνδράμουν στην εμφάνιση της ημικρανίας, όπως : μεταβολή στην απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών, συσσώρευση αιμοπεταλίων και αγγειοσυστολή.

Επιπλέον, η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει στην ενεργοποίηση και απελευθέρωση της ουσίας P. Η δράση αυτής της ουσίας έγκειται στις αισθητικές ίνες που προάγουν το αίσθημα του πόνου. Το μαγνήσιο επιδρά ευεργετικά στο νευρικό σύστημα μέσω αντιρρόπησης της αγγειοσυστολής, αναστολής της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων, σταθεροποίησης των κυτταρικών μεμβρανών και περιορισμού της παραγωγής φλεγμονωδών παραγόντων.

H χρυσή τομή για σωστή διατροφή το καλοκαίρι…

Συμπληρωματική χορήγηση μαγνησίου

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τη συχνότητα και τη βαρύτητα των επεισοδίων ημικρανίας.  Η συμπληρωματική χορήγηση συστήνεται πλέον  καθημερινά σε ασθενείς με κλινική υποψία υπομαγνησιαιμίας, με σκοπό τη μείωση της συχνότητας των επεισοδίων ημικρανίας.

Η δόση και το είδος του μαγνησίου παίζουν καταλυτικό ρόλο, έτσι ώστε να έχετε τα μέγιστα αποτελέσματα. Έμφαση πρέπει να δοθεί σε ασθενείς που εκδηλώνουν παρενέργειες (διάρροια, μυϊκή αδυναμία κ.α.), καθώς το μαγνήσιο σε υψηλές δόσεις εμφανίζει τοξικότητα και ντενδείκνυται επί παρουσίας ορισμένων παθήσεων (π.χ. νεφροπάθειες).

Διαβάστε επίσης: Να τρέχω γρήγορα ή αργά για να χάσω περισσότερο λίπος;

* Ο Νίκος Καφετζόπουλος είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Έχει γράψει το βιβλίο “Πρακτικός οδηγός Αθλητικής Διατροφής” και είναι συνεργάτης του runnfun.gr.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Editor Picks

x
Send this to a friend