Αλιγκάρι Run: Με επιτυχία η πρώτη διοργάνωση

Αλιγκάρι Run: Με επιτυχία η πρώτη διοργάνωση

Με υπέροχες συνθήκες σε ένα φθινοπωρινό σκηνικό ολοκληρώθηκε το πρώτο Αλιγκάρι Run στα Μεγάλα Λιβάδια στο δάσος του Πάικου. Στο μαρτυρικό χωριό βρέθηκαν πάνω από 400 άνθρωποι από τη Θεσσαλονίκη και τη γύρω περιοχή και έδωσαν με την παρουσία τους ένα ωραίο ρυθμό στο χωριό.

Μία ιδέα του Τάσου Τζήκα προέδρου της ΔΕΘ που κατάγεται από τα Μεγάλα Λιβάδια, βρήκε ανταπόκριση από το Δήμο Παιονίας που στήριξε τη διοργάνωση και είχε και τη μεγάλη βοήθεια από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Πολύτιμη φυσικά ήταν η αρωγή του Συλλόγου Μεγαλολιβαδιωτών και του Συλλόγου Γυναικών οι Αρμάνες που συμμετείχαν στη διοργάνωση. Δίπλα στο Αλιγκάρι Run ήταν και ο Εμπορικός Σύλλογος Γουμένισσας και ειδικά ο πρόεδρος Σάκης Τραχανίδης.

Αλιγκάρι σημαίνει στα Βλάχικα τρέξιμο και οι Βλάχοι του χωριού που ζούνε σε πολλές περιοχές κοντά στο χωριό και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, βρήκαν την ευκαιρία να καλέσουν φίλους και γνωστούς και με αφορμή την αθλητική διοργάνωση να τους προτείνουν να έρθουν να δουν την περιοχή.

Οι δύο αγώνες των 5 και 15 χιλιομέτρων στημένες σωστά από τη Run Hike και με πολύ καλό συντονισμό από όλη την ομάδα που υλοποιεί και το Μαραθώνιο Μέγας Αλέξανδρος, πρόσφεραν ωραίες εικόνες τρέχοντας οι δρομείς σε δασωμένους δρόμους.

Στους πρώτους προσφέρθηκαν δώρα από το Οινοποίο Αιδαρίνη και το Energy Drink Hell.

Για ολους τους δρομείς υπήρχαν νερά και αναψυκτικά Βίκος και προιόντα Arla Protein με τον τερματισμό.

Η κατάταξη στα 5 χλμ

Άνδρες
1ος Γιώργος Βράκας
2οςΠρόδρομος Φασουράκης
3οςΒασίλης Μουρατίδης

Γυναίκες
1η Ευαγγελία Αλεξίου
2η Νατάσα Τράικου
3η Μαρία Χατζηιωάννου

Η κατάταξη στα 15 χλμ

Ανδρες
1ος Γκετζίμ Κατζία
2ος Σωτήρης Καρακίτσιος
3ος Αμπερτ Κατζία

Γυναίκες
1η Φανή Χασιώτη
2η Στέλλα Φωτιάδου
3η Ευαγγελία Μίσιου

Previous ArticleNext Article

Κάθε λεπτό τρεξίματος βοηθά την υγεία της καρδιάς

Photo by Random Sky on Unsplash

Όσο περισσότερο γυμνάζεται κανείς σε νεότερες ηλικίες, τόσο περισσότερο μειώνεται ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων αργότερα γράφουν επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine.

Οι νεαροί ενήλικες που ασκούνται έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης δεκαετίες αργότερα από τους συνομηλίκους τους που δεν είναι τόσο δραστήριοι νωρίς στη ζωή.

Η γυμναστική έχει από καιρό συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Η νέα μελέτη, όμως, προσφέρει νέα στοιχεία ότι η προπόνηση ρουτίνας που ξεκίνησε πριν από χρόνια είναι επίσης πολύ ωφέλιμη.

Μια ώρα τρέξιμο μπορεί να σας προσθέσει επτά ώρες ζωής!

Κάθε λεπτό τρεξίματος ή αερόβιας μετράει

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρ Ζοάο Λίμα, παρακολούθησε επί πολλά χρόνια σχεδόν 4.900 νεαρούς ενήλικες ηλικίας 19-30 ετών (τους μισούς για 27 χρόνια) και διαπίστωσε ότι εκείνοι με καλή αεροβική ικανότητα είχαν μικρότερο κίνδυνο καρδιακού νοσήματος και θανάτου.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης 273 άτομα πέθαναν. Καρδιακά προβλήματα εμφάνισαν 193 άτομα και από αυτά πέθαναν 73 άτομα.

Η φυσική κατάσταση των συμμετεχόντων αξιολογήθηκε σε νεαρή ηλικία, το 1985 και το 1986, με δοκιμασία στο  διάδρομο που περιλάμβανε μέχρι και 92 λεπτά τρεξίματος, με βαθμιαία αύξηση της ταχύτητας. Για κάθε ένα επιπλέον λεπτό που οι συμμετέχοντες κατάφερναν να τρέξουν στον διάδρομο, ο κίνδυνος θανάτου από κάθε αιτία μειωνόταν 15% και από καρδιακή αιτία κατά 12%.

Πώς το αργό, μέτριο ή γρήγορο τρέξιμο επηρεάζει τη μακροζωία;

Μια ομάδα των συμμετεχόντων υποβλήθηκε στην ίδια δοκιμασία επτά χρόνια μετά την έναρξη της μελέτης. Σ’ αυτή την ομάδα, για κάθε ένα λεπτό μείωσης της ικανότητας να τρέχουν στο διάδρομο, ο κίνδυνος θανάτου αυξανόταν κατά 21% και ο καρδιακός θάνατος κατά 20%.

«Πρέπει όλοι μας από νωρίς να φροντίζουμε την φυσική μας κατάσταση, καθώς φαίνεται να επηρεάζει την υγεία της καρδιάς μας μακροπρόθεσμα» σχολιάζει ο Λίμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω αποτέλεσμα της μελέτης προέκυψαν αφού απομονώθηκαν άλλοι παράγοντες υγείας όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία. Το γεγονός ότι ακόμη και η παχυσαρκία δεν άλλαξε το αποτέλεσμα υπογραμμίζει την ανάγκη να σκεφτούμε την άσκηση ως κάτι περισσότερο από απλώς ένα εργαλείο για απώλεια βάρους, σχολίασαν οι ερευνητές. Το να είναι κανείς σε φόρμα και να διατηρεί τη φυσική του κατάσταση με την πάροδο του χρόνου είναι πολύ σημαντικό για την καρδιά και τη γενική υγεία.

Διαβάστε επίσης: Γιατί το τρέξιμο σας βοηθάει να πάρετε μια σημαντική απόφαση;

Δωρεάν Συμμετοχές απο τον Xortiatis Trail Run για την Μέρα της Γυναίκας

Η διοργάνωση του αγώνα θέλοντας να τιμήσει την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας  στις 08 Μαρτίου, θα προσφέρει 10 δωρεάν συμμετοχές για 10 τυχερές αθλήτριες,για τον μεγάλο αγώνα των 22 χιλιομέτρων.

Αρκεί οι αθλήτριες να στείλουν τα πλήρη στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο,ημερομηνία γέννησης, email ,τηλέφωνο) ,στο email  της διοργάνωσης [email protected], μέχρι την Παρασκευή 28/02 το απόγευμα στις 18:00.

Την ίδια μέρα (Παρασκευή) θα γίνει η κλήρωση και οι τυχερές θα ενημερωθούν απο την διοργάνωση.

Για την διοργάνωση
Ο Τεχνικός Διευθυντής του αγώνα
Στυλιανός Καιάφας

x

Send this to a friend