5 τροφές που είναι πιο πλούσιες σε κάλιο από τη μπανάνα!

Είναι η μπανάνα τελικά το φρούτο του δρομέα;

Η απώλεια καλίου μετά από το τρέξιμο ή από την προπόνηση είναι δεδομένη. Αυτός είναι και ο λόγος που οι μπανάνες είναι το φρούτο που… πρωταγωνιστεί στους πάγκους ανεφοδιασμού στους αγώνες δρόμου και όχι μόνο.

Όταν λοιπόν η κουβέντα πάει στο κάλιο, στο μυαλό των περισσοτέρων έρχονται οι μπανάνες!

Κάθε μέτριο φρούτο περιέχει μόλις 400mg του πολύτιμου στοιχείου. Την ίδια στιγμή ο πολύ σημαντικός ρόλος του καλίου στην υγεία της καρδιάς, απαιτεί τον εμπλουτισμό της καθημερινής διατροφής με τουλάχιστον 2.000mg έως και 4.700mg αυτού.

Ευτυχώς, η φύση έχει προνοήσει και έτσι οι επιλογές που έχει κανείς για να εξασφαλίσει την απαραίτητη ημερήσια ποσότητα είναι πολύ περισσότερες από όσες φαντάζετε!

Γιατί είναι απαραίτητο το κάλιο στο σώμα;

Το κάλιο αποτελεί το έτερον ήμισυ του νατρίου. Παρότι το τελευταίο έχει δεχθεί πολύ μεγάλη κριτική καθώς αποτελεί το «ένοχο» συστατικό του αλατιού για την αρτηριακή πίεση, πολύ λίγα έχουν γραφτεί και ειπωθεί για το κάλιο. Το κάλιο είναι ένα κατιόν, δηλαδή ένα θετικά φορτισμένο στοιχείο, και ανήκει στην οικογένεια των ηλεκτρολυτών. Με πολύ απλά λόγια οι ηλεκτρολύτες ρυθμίζουν την ισορροπία των υγρών στο σώμα. Επιπλέον ρόλοι των συστατικών αυτών περιλαμβάνουν την μεταφορά νευρικών και ηλεκτρικών σημάτων, τη σύσπαση των μυών και τη συνοχή των κυτταρικών μεμβρανών.

Εκτός όμως από το γενικές ιδιότητες που έχει το κάλιο, ως μέλος της ομάδας των ηλεκτρονικών φαίνεται πως είναι απαραίτητο στο σώμα για ένα σύνολο από λειτουργίες:

  • Προστασία καρδιάς: Το κάλιο φαίνεται πως επηρεάζει τη διάμετρο και την ελαστικότητα των αγγείων, βοηθώντας στην καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Η μειωμένη κατανάλωση νατρίου (αλατιού), σε συνδυασμό με την αυξημένη κατανάλωση καλίου φαίνεται πως αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες διατροφικές αλλαγές που προστατεύει από τον κίνδυνο κάποιου καρδιαγγειακού επεισοδίου.
  • «Προστατεύει» το ασβέστιο: Αυξημένη πρόσληψη καλίου περιορίζει τις απώλειες ασβεστίου από τα οστά, κάτι που το καθιστά ιδιαιτέρως απαραίτητο σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που παρουσιάζουν κίνδυνο για οστεοπόρωση.
  • Φροντίζει τα νεφρά: Περιορίζοντας την αποβολή ασβεστίου, μέσω των νεφρών και των ούρων, εκτός από ένα γερό σκελετικό οικοδόμημα, το κάλιο περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στα νεφρά.
  • «Τονώνει» το μυϊκό σύστημα: Η αυξημένη κατανάλωση καλίου έχει συσχετισθεί με την διατήρηση του μυϊκού ιστού. Η ποιότητα ζωής των αθλητών και των ηλικιωμένων, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτή την ιδιότητα του συστατικού.

Εκτός από τις μπανάνες, τι;

Όπως θα παρατηρήσετε το κάλιο περιέχεται σε πληθώρα τροφίμων, τα οποία τυχαίνει να είναι εξαιρετικά υγιεινά και πηγές πολύ θρεπτικών συστατικών:

Σολωμός

Μία παλάμη σας δίνει το 15% της καθημερινής συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Αβοκάντο

Μισό φλιτζάνι περιέχει 16% των ημερήσιων αναγκών.

Γιαούρτι

Ένα κεσεδάκι, καλύπτει σχεδόν το ένα πέμπτο της ημερήσιας κατανάλωσης.

Αποξηραμένα βερίκοκα

Μία χούφτα σας δίνει τη 1 από τις 4 μερίδες καλίου που χρειάζεστε.

Σπανάκι

Δύο φλυτζάνια σπανάκι περιέχουν τη μισή συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα.

Όλα αυτά, τη στιγμή που μία μπανάνα αποδίδει μόλις το 10% της ποσότητας που πρέπει να λαμβάνετε κάθε ημέρα!

Όπως ήδη αναφέρθηκε, το κάλιο έχει ιδιαίτερη αξία σε άτομα με ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων και υψηλή αρτηριακή πίεση. Μία απλή συμβουλή θα ήταν να δώσετε μεγαλύτερη έμφαση στις τροφές πλούσιες σε κάλιο που προστατεύει τα αγγεία, συνήθεια που αυτόματα θα περιορίσει την πρόσληψη αλατιού.

Διαβάστε ακόμα: Είναι η μπανάνα τελικά το φρούτο του δρομέα;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Τροφές που σε ξυπνάνε όπως ο καφές αλλά δεν έχουν καθόλου καφεΐνη!

Το πρωινό ξύπνημα είναι δύσκολη υπόθεση για πολλούς ανθρώπους. Πολύ περισσότερο το… μάτι δεν ανοίγει αν το ξύπνημα δεν συνοδευτεί με έναν δυνατό καφέ.

Υπάρχει, όμως, τρόπος να καταφέρετε να πάρετε την ίδια… δόση ενέργειας από διάφορες τροφές και να ξυπνήσετε για τα καλά.

Ταυτόχρονα θα γλιτώσετε κάποιες από τις αρνητικές συνέπειες της καφεΐνης, οι οποίες πάντως για να είμαστε ακριβείς, φαίνονται στην περίπτωση της υπερκατανάλωσης.

Σοβαροί λόγοι για να βάλετε στη διατροφή σας τη μαύρη σοκολάτα

Μαύρη σοκολάτα

Οι φλαβονόλες που περιέχει η σοκολάτα περιορίζει τις φλεγμονές και βελτιώνει την αρτηριακή πίεση, κάτι που ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό. Ο κόκκος του κακάο είναι γεμάτος από θρεπτικά συστατικά, γι’ αυτό και έχει χαρακτηριστεί ως «τροφή των θεών». Οι σοκολάτα που έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο, έχει και τα περισσότερα αντιοξειδωτικά, ενώ η σοκολάτα γάλακτος ή η λευκή σοκολάτα έχουν χαμηλά επίπεδα φλαβονοειδών. Προτιμήστε σκόνη κακάο χωρίς πρόσθετη ζάχαρη ή σοκολάτα με τουλάχιστον 72% κακάο.

Ρόκα ή πικρά λαχανικά

Μπορεί το πικρό να μην βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με τα γούστα μας, αλλά τα πικρά λαχανικά όπως είναι η ρόκα, η λαχανίδα (kale), η άγρια αγκινάρα ή τα λαχανάκια Βρυξελλών προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία.

Παντζάρι

Εάν θέλετε να βελτιώσετε τις επιδόσεις σας σε οποιονδήποτε τομέα, τίποτα δεν είναι καλύτερο από το παντζάρι. Από όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, το παντζάρι περιέχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτοξείδιο του αζώτου, ένα στοιχείο που βελτιώνει την υγεία στα αιμοφόρα αγγεία.

Το smoothie που ρίχνει την πίεση και φτιάχνεται σε 5 λεπτά!

Τρόφιμα πλούσια σε B12

Η βιταμίνη B12 είναι γνωστή και ως «βιταμίνη της ενέργειας» και είναι υπεύθυνη για την παραγωγή ενέργειας, οπότε αν δεν λαμβάνετε αρκετή από αυτή τη βιταμίνη, ίσως να νιώθετε λίγο κουρασμένοι. Την B12 θα την βρείτε στα αβγά, το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και σε κάποιες ποικιλίες μανιταριών.

Διαβάστε επίσης: Καφές: “Φάρμακο” όταν δεν το παρακάνεις…

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Μειώστε στο μισό τις θερμίδες από τα μακαρόνια με έναν απλό τρόπο!

Δείτε πώς θα μειώσετε στο μισό τις θερμίδες από τα μακαρόνια!

Είσαι μακαρονάς. Θέλεις να τρως ζυμαρικά τα οποία λατρεύεις, όμως, ανησυχείς μήπως πάρεις κιλά. Πως μπορείς να απολαύσεις το αγαπημένο σου φαγητό, λαμβάνοντας τις μισές θερμίδες;

Για τους δρομείς το… τρικ που θα διαβάσετε παρακάτω, ίσως και να μην έχει ουσία, ωστόσο, αξίζει να το δοκιμάσει κανείς στην πράξη για να το διαπιστώσει.

Νόστιμο και γρήγορο πιάτο

Μια μακαρονάδα είναι ένα γρήγορο και νόστιμο πιάτο που δύσκολα μπορούμε να βγάλουμε από τη ζωή μας. Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να το κάνουμε, αφού υπάρχει ένας εύκολος και ανέξοδος τρόπος να απολαύσουμε τα ζυμαρικά χωρίς να ανησυχούμε για τις θερμίδες τους.

Τα ζυμαρικά αποτελούν πηγή σημαντικής ποσότητας επεξεργασμένων (λευκών) υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες που προέρχονται από τα ζυμαρικά διασπώνται γρήγορα από το πεπτικό σύστημα και στη συνέχεια απορροφώνται από τον οργανισμό ως απλά σάκχαρα, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Η αντίδραση του οργανισμού

Ως αντίδραση στην αύξηση αυτή, ο οργανισμός παράγει μαζικά ινσουλίνη ώστε να ρυθμιστούν τα επίπεδα του σακχάρου. Οι απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου με τη σειρά τους πυροδοτούν κρίσεις πείνας και λιγούρας, ακόμη κι αν έχει περάσει λίγη ώρα από τη στιγμή που καταναλώσαμε το τελευταίο μας γεύμα. Τροφές που επιδρούν κατ’ αυτόν τον τρόπο στον οργανισμό είναι τα γλυκά και κάθε είδους αρτοποιήματα, τα ζυμαρικά, οι πατάτες, το ρύζι και το ψωμί.

Για τον λόγο αυτόν, οι διατροφολόγοι συνιστούν την κατανάλωση τροφών με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συστατικό που προωθεί την αύξηση και επακόλουθη μείωση στα επίπεδα σακχάρου με πολύ πιο αργό ρυθμό απ’ ό,τι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες.

Για τα πρακτικά, θα πρέπει φυσικά να αναφέρουμε ότι μπορείτε να επιλέξετε τα μακαρόνια ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι και το μαύρο ψωμί σε αντιδιαστολή με τα αντίστοιχα λευκά προϊόντα, καθώς τα πρώτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Ακόμη πιο ενδιαφέρον θα ήταν όμως να μπορείτε να «μεταλλάξετε» τα λευκά ζυμαρικά ώστε να συμπεριφέρονται περισσότερο σαν τις φυτικές ίνες!

Το μεγάλο… κόλπο

Αυτό είναι εφικτό με έναν πολύ απλό τρόπο: Μαγειρεύετε το ζυμαρικό της επιλογής σας, το βάζετε στο ψυγείο για 12 ώρες περίπου και το καταναλώνετε αφού το ζεστάνετε.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του BBC, η διαδικασία αυτή μεταβάλλει τη δομή των υδατανθράκων, μετατρέποντάς τους σε ανθεκτικό άμυλο (resistant starch). Το ανθεκτικό άμυλο πήρε αυτή την ονομασία επειδή όταν μαγειρεύεται και στη συνέχεια εκτίθεται σε χαμηλές θερμοκρασίες «αντιστέκεται» σε ένζυμα που υπάρχουν στο γαστρεντερικό και τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες διασπούν τους υδατάνθρακες, απελευθερώνοντας τα σάκχαρα που υπάρχουν σε αυτούς.

Ακολουθώντας λοιπόν τη διαδικασία μαγειρέματος και ψύξης, τα ζυμαρικά δεν προκαλούν τη συνήθη απότομη αυξομείωση στα επίπεδα του σακχάρου και παράλληλα ο οργανισμός απορροφά λιγότερες θερμίδες!

Διαβάστε ακόμα: Τα μακαρόνια ομορφαίνουν, δεν παχαίνουν

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend