Υπάρχει περίπτωση τα φρούτα να ανεβάζουν την χοληστερίνη;

Ανά καιρούς κυκλοφορούν διάφοροι διατροφικοί μύθοι. Ένας από αυτούς είναι ότι τα φρούτα δεν είναι υγιεινά, ότι μπορεί να ανεβάζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης (χοληστερίνης) στο αίμα, ότι μπορεί να προκαλέσουν μεταγευματική υπεργλυκαιμία κ.α., άρα πρέπει να αποφεύγεται η συστηματική τους κατανάλωση.

Ο μύθος αυτός στηρίζεται κυρίως στην υψηλή περιεκτικότητα των φρούτων σε σάκχαρα. Προφανώς και ο μύθος αυτός για τα φρούτα και την αύξηση της χοληστερίνης, δεν βασίζεται σε επιστημονικές ενδείξεις, αλλά αντιθέτως καταρρίπτεται από τα  βιβλιογραφικά δεδομένα.

χοληστερινη και κακη διατροφη

Φρούτα και επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα

Όχι μόνο τα φρούτα δεν ανεβάζουν τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα, απεναντίας η συστηματική τους κατανάλωση συμβάλει στα χαμηλότερα επίπεδα χοληστερίνης αλλά και σε μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Αυτό οφείλεται στα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στα φρούτα.

  • Αρχικά, περιέχουν φυτικές ίνες οι οποίες βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, εμποδίζοντας την απορρόφηση της από το έντερο κατά την κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον, περιέχουν πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που συμβάλουν στην γενικότερη υγεία του οργανισμού.
  • Ακόμα, τα φρούτα περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, τις οποίες παράγει το ίδιο το σώμα μας κατά την διαδικασία του μεταβολισμού.
  • Τέλος, δεν περιέχουν καθόλου λιπαρά, με κάποιες εξαιρέσεις όπως το αβοκάντο, και είναι χαμηλά σε θερμίδες οπότε βοηθούν στην διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους που συμβάλει έμμεσα στα φυσιολογικά επίπεδα χοληστερίνης.

Φρούτα και μεταγευματική γλυκόζη

Ας δούμε τώρα τι ισχύει όσον αφορά τα σάκχαρα που περιέχουν. Όντως τα φρούτα περιέχουν φυσικά σάκχαρα (που δεν πρέπει να συγχέονται με την απλή κρυσταλλική ζάχαρη). Τα σάκχαρα ανεβάζουν πιο απότομα τα επίπεδα της μεταγευματικής γλυκόζης στο αίμα, όπου εν συνεχεία πέφτουν και απότομα, κάτι που καλό είναι να αποφεύγεται.

Τα φρούτα, όμως, περιέχουν και φυτικές ίνες. Οπότε, ειδικά όταν καταναλώνονται με την φλούδα και τα σπόρια όπου είναι δυνατό, οι φυτικές ίνες σε συνδυασμό με τα σάκχαρα των φρούτων προκαλούν μία πιο ομαλή αύξηση της μεταγευματικής γλυκόζης και πιο ομαλή πτώση.

Για τον λόγο αυτό προτιμάμε να καταναλώνουμε το φρούτο ολόκληρο, με την φλούδα και τα σπόρια όπου επιτρέπεται, και όχι σε χυμό γιατί όταν το στύβουμε αφαιρούμε τις φυτικές ίνες και μένουν κατά κύριο λόγο τα σάκχαρα.

Ιδέες για επαρκή κατανάλωση φρούτων καθημερινά

Αφού είδαμε οτι τελικά τα φρούτα δεν ανεβάζουν την χοληστερίνη μας, πάμε να δούμε μερικούς τρόπους για να αυξήσουμε την κατανάλωσή τους.

Οι παγκόσμιοι οργανισμοί συστήνουν την κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Μία μερίδα φρούτου μπορεί να είναι ένα μέτριου μεγέθους φρούτο π.χ. 1 μήλο ή πορτοκάλι ή 2 μικρά φρούτα όπως μανταρίνια ή 30γρ αποξηραμένο φρούτο ή 9 φράουλες ή 15 κεράσια ή 1 φ. πεπόνι ή καρπούζι κτλ. Παρακάτω θα προτείνουμε μερικούς τρόπους για να εντάξουμε περισσότερα φρούτα στην καθημερινότητα μας.

1) Ξεκινήστε την ημέρα σας εντάσσοντας φρούτα στο πρωινό σας. Δοκιμάστε 2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης με φυστικοβούτυρο και μπανάνα ή ταχίνι με σοκολάτα και φράουλες.

2) Δοκιμάστε τα smoothie. Όπως είπαμε είναι καλύτερα το φρούτο να τρώγεται ολόκληρο αντί να τα στύβουμε σε χυμό. Τα smoothies λοιπόν είναι μία ενδιάμεση λύση. Αλέστε τα φρούτα ολόκληρα, με την φλούδα και τα σπόρια όπου είναι δυνατό. Προσθέστε τα φρούτα της προτίμησής σας και αλέστε τα με νερό ή με φυτικό ρόφημα για καλύτερη σύσταση.

3) Προσθέστε φρούτα στις σαλάτες σας. Τα φρούτα όπως το μήλο, οι φράουλες, τα σταφύλια ταιριάζουν πολύ με πράσινες σαλάτες

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώτε με την φλούδα

4) Καταναλώστε φρούτα ως σνακ. Αν δεν χορταίνετε ή δεν προτιμάστε γευστικά ένα φρούτο σκέτο, συνδυάστε το με ξηρούς καρπούς ή βούτυρα ξηρών καρπών ή ένα γιαούρτι ή μία μπάρα δημητριακών για καλύτερο κορεσμό.

5) Καθαρίστε και προετοιμάστε τα φρούτα για μέσα στην εβδομάδα εκ των προτέρων ώστε να μην αμελείτε την κατανάλωση τους τις ημέρες που δεν έχετε χρόνο

6) Το καλοκαίρι δοκιμάστε να αλέσετε και να καταψύξετε τα φρούτα σας, Το αποτέλεσμα θυμίζει γρανίτα. Μπορείτε να δοκιμάστε με φράουλες ή άλλα μούρα, πεπόνι, καρπούζι, μπανάνα κ.α.

Συμπερασματικά, τα φρούτα έχουν θέση στην διατροφή μας. Συστήνεται η καθημερινή τους κατανάλωση (2-3 μερίδες καθημερινά) και αποτελούν βασικό στοιχείο όλων των υγιεινών διατροφικών προτύπων ανά τον κόσμο. Τα φρούτα δεν ανεβάζουν την χοληστερίνη, αντιθέτως η συστηματική τους κατανάλωση έχει συσχετιστεί με χαμηλότερα ποσά χοληστερίνης. Εντάξτε τα φρούτα στην καθημερινή σας διατροφή και μην αμελείτε την κατανάλωση τους.

Διαβάστε επίσης: Χυμοί ή ολόκληρα φρούτα όταν κάνω διατροφή;

Πηγή: www.fmh.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Γιατί πρέπει να αποφεύγετε τις συσκευασμένες σαλάτες;

Γιατί θα πρέπει να αποφεύγετε τις συσκευασμένες σαλάτες; Photo by Jeffrey Betts on Unsplash

Είναι θρεπτικές, είναι υγιεινές αλλά καλύτερα να τις φτιάχνετε μόνοι σας. Ο λόγος για τις σαλάτες, τις οποίες λόγω χρόνου αποφεύγουμε να φτιάξουμε οι ίδιοι και δεν είναι λίγες οι φορές που τις αγοράζουμε έτοιμες από τα Super Market.

Οι σαλάτες συχνά γίνονται η αιτία για ένα επεισόδιο τροφικής δηλητηρίασης. Όταν μάλιστα η σαλάτα είναι συσκευασμένη, ο κίνδυνος αυξάνεται θεαματικά, προειδοποιούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ και πρέπει να τους ακούσουμε και μάλιστα πολύ προσεκτικά.

Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησαν οι ερευνητές, η συσκευασία στην οποία τοποθετείται η σαλάτα διευκολύνει την ανάπτυξη μικροβίων όπως η σαλμονέλα. Το υγρό περιβάλλον της σακούλας σε συνδυασμό με τα συστατικά που απελευθερώνουν τα κομμένα λαχανικά κάνουν τις συνθήκες ιδανικές για να πολλαπλασιαστούν και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα οι παθογόνοι μικροοργανισμοί.

Ήταν ήδη γνωστό από παλαιότερες έρευνες ότι τα λαχανικά κουβαλούν βακτήρια, ωστόσο η νέα μελέτη επισημαίνει ότι η συσκευασία κάνει τα πράγματα χειρότερα. Οι ερευνητές δήλωσαν σοκαρισμένοι από τον ρυθμό ανάπτυξης των βακτηρίων, σύμφωνα με το BBC, ακόμη κι όταν η συσκευασμένη σαλάτα φυλάσσεται στο ψυγείο.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Applied and Environmental Microbiology, αναφέρει ότι 100 βακτήρια σαλμονέλας αυξάνονται σε 100.000 μέσα σε πέντε ημέρες. «Αυτή η δόση είναι υπεραρκετή για να προκληθεί λοίμωξη» σχολιάζει η Δρ Πρίμροουζ Φρίστοουν από το Τμήμα Κλινικής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου του Λέστερ.

Η σαλμονέλα φάνηκε να ευδοκιμεί ιδιαίτερα στις συσκευασίες που περιείχαν σπανάκι, ενώ το βακτήριο εσερίχια κόλι αναπτύχθηκε ευκολότερα στη ρόκα.

Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν;

Η μία λύση και η πιο ριζοσπαστική είναι να προτιμούμε τα φρέσκα άκοπα λαχανικά, τα οποία θα πρέπει να αποθηκεύουμε σε χάρτινες σακούλες μέσα στο ψυγείο μας.

Η δεύτερη είναι ακόμα και όταν αγοράσουμε σαλάτα σε πλαστική ή νάιλον συσκευασία να βλέπουμε την ημερομηνία παραγωγής και αν είναι δυνατόν να την καταναλώνουμε την ίδια μέρα.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί τρώω σαλάτες και παχαίνω;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Το κοιλιακό λίπος είναι πιο επικίνδυνο για τους αδύνατους!

Το λίπος στην κοιλιά αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τους αδύνατους. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος από αυτόν που ισχύει για τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine.

Ερευνητές με επικεφαλής τον Φρανσίσκο Λόπεζ-Χιμένεθ, καθηγητή Ιατρικής στην Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, εξέτασαν δεδομένα που αφορούσαν περίπου 15.000 άτομα, τα οποία παρακολούθησαν για 14 χρόνια.

Οι γιατροί έλαβαν υπόψη τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και την αναλογία μέσης-ισχίων και συσχέτισαν αυτούς τους δείκτες με τους πρόωρους θανάτους.

Τα άτομα με φυσιολογικό βάρος που είχαν παραπανίσιο κοιλιακό λίπος είχαν την χειρότερη επιβίωση, ανεξάρτητα από το αν ο ΔΜΣ ήταν χαμηλός ή υψηλός. Μάλιστα εκείνοι που κινδύνευαν περισσότερο ήταν οι αδύνατοι άντρες με μεγάλη περίμετρο μέσης. Οι άνδρες αυτοί είχαν 87% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους στη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, κίνδυνος διπλάσιος από αυτόν που αφορούσε τους υπέρβαρους και τους παχύσαρκους συνομηλίκους τους.

Στις γυναίκες, η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά αύξανε 50% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου στις αδύνατες, σε σχέση με τις γυναίκες που είχαν ομοιογενή κατανομή λίπους στο σώμα τους. Ο κίνδυνος ήταν 32% αυξημένος όταν οι αδύνατες γυναίκες με αρκετό κοιλιακό λίπος συγκρίθηκαν με υπέρβαρες και παχύσαρκες συνομίληκες.

Το λίπος της κοιλιάς και ο ΔΜΣ

«Το λίπος στην κοιλιά είναι κακό λίπος», ανέφερε Πολ Πουάριερ από το Ίδρυμα Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Λαβάλ, στο Κεμπέκ, ο οποίος σχολίασε τη μελέτη. «Έχει θετική συσχέτιση με την αυξημένη χοληστερίνη, τη φλεγμονή, την καρδιοπάθεια, το εγκεφαλικό και τον διαβήτη τύπου 2. Όταν κάποιος έχει λίπος στην κοιλιά, είναι πολύ χειρότερο απ’ ό,τι αν είχε λίπος στους γοφούς. Αν το σωματικό βάρος είναι φυσιολογικό αλλά η περίμετρος της μέσης ξεπερνάει τα 100 εκατοστά για τον άνδρα και τα 85 εκατοστά για τη γυναίκα, σημαίνει ότι στην πραγματικότητα υπάρχει παχυσαρκία. Με άλλα λόγια, μπορεί ένας άνθρωπος από πλευράς βάρους να είναι φυσιολογικός και από πλευράς περιμέτρου μέσης παχύσαρκος. Σε μια τέτοια περίπτωση η υγεία του κινδυνεύει περισσότερο».

Αξίζει να αναφερθεί ότι μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος αποτυγχάνει σε αρκετές περιπτώσεις να υποδείξει την παχυσαρκία κι έτσι είναι ουσιαστικά αναξιόπιστος. Όπως δείχνει και η παρούσα μελέτη, τη μέτρηση της περιμέτρου μέσης είναι ένας πολύ καλύτερος δείκτης της παχυσαρκίας.

Διαβάστε επίσης: Έτσι “έκαψε” το μισό σωματικό του λίπος σε 10 εβδομάδες!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend