Υπάρχει περίπτωση τα φρούτα να ανεβάζουν την χοληστερίνη;

Ανά καιρούς κυκλοφορούν διάφοροι διατροφικοί μύθοι. Ένας από αυτούς είναι ότι τα φρούτα δεν είναι υγιεινά, ότι μπορεί να ανεβάζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης (χοληστερίνης) στο αίμα, ότι μπορεί να προκαλέσουν μεταγευματική υπεργλυκαιμία κ.α., άρα πρέπει να αποφεύγεται η συστηματική τους κατανάλωση.

Ο μύθος αυτός στηρίζεται κυρίως στην υψηλή περιεκτικότητα των φρούτων σε σάκχαρα. Προφανώς και ο μύθος αυτός για τα φρούτα και την αύξηση της χοληστερίνης, δεν βασίζεται σε επιστημονικές ενδείξεις, αλλά αντιθέτως καταρρίπτεται από τα  βιβλιογραφικά δεδομένα.

χοληστερινη και κακη διατροφη

Φρούτα και επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα

Όχι μόνο τα φρούτα δεν ανεβάζουν τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα, απεναντίας η συστηματική τους κατανάλωση συμβάλει στα χαμηλότερα επίπεδα χοληστερίνης αλλά και σε μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Αυτό οφείλεται στα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στα φρούτα.

  • Αρχικά, περιέχουν φυτικές ίνες οι οποίες βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, εμποδίζοντας την απορρόφηση της από το έντερο κατά την κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον, περιέχουν πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που συμβάλουν στην γενικότερη υγεία του οργανισμού.
  • Ακόμα, τα φρούτα περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, τις οποίες παράγει το ίδιο το σώμα μας κατά την διαδικασία του μεταβολισμού.
  • Τέλος, δεν περιέχουν καθόλου λιπαρά, με κάποιες εξαιρέσεις όπως το αβοκάντο, και είναι χαμηλά σε θερμίδες οπότε βοηθούν στην διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους που συμβάλει έμμεσα στα φυσιολογικά επίπεδα χοληστερίνης.

Φρούτα και μεταγευματική γλυκόζη

Ας δούμε τώρα τι ισχύει όσον αφορά τα σάκχαρα που περιέχουν. Όντως τα φρούτα περιέχουν φυσικά σάκχαρα (που δεν πρέπει να συγχέονται με την απλή κρυσταλλική ζάχαρη). Τα σάκχαρα ανεβάζουν πιο απότομα τα επίπεδα της μεταγευματικής γλυκόζης στο αίμα, όπου εν συνεχεία πέφτουν και απότομα, κάτι που καλό είναι να αποφεύγεται.

Τα φρούτα, όμως, περιέχουν και φυτικές ίνες. Οπότε, ειδικά όταν καταναλώνονται με την φλούδα και τα σπόρια όπου είναι δυνατό, οι φυτικές ίνες σε συνδυασμό με τα σάκχαρα των φρούτων προκαλούν μία πιο ομαλή αύξηση της μεταγευματικής γλυκόζης και πιο ομαλή πτώση.

Για τον λόγο αυτό προτιμάμε να καταναλώνουμε το φρούτο ολόκληρο, με την φλούδα και τα σπόρια όπου επιτρέπεται, και όχι σε χυμό γιατί όταν το στύβουμε αφαιρούμε τις φυτικές ίνες και μένουν κατά κύριο λόγο τα σάκχαρα.

Ιδέες για επαρκή κατανάλωση φρούτων καθημερινά

Αφού είδαμε οτι τελικά τα φρούτα δεν ανεβάζουν την χοληστερίνη μας, πάμε να δούμε μερικούς τρόπους για να αυξήσουμε την κατανάλωσή τους.

Οι παγκόσμιοι οργανισμοί συστήνουν την κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Μία μερίδα φρούτου μπορεί να είναι ένα μέτριου μεγέθους φρούτο π.χ. 1 μήλο ή πορτοκάλι ή 2 μικρά φρούτα όπως μανταρίνια ή 30γρ αποξηραμένο φρούτο ή 9 φράουλες ή 15 κεράσια ή 1 φ. πεπόνι ή καρπούζι κτλ. Παρακάτω θα προτείνουμε μερικούς τρόπους για να εντάξουμε περισσότερα φρούτα στην καθημερινότητα μας.

1) Ξεκινήστε την ημέρα σας εντάσσοντας φρούτα στο πρωινό σας. Δοκιμάστε 2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης με φυστικοβούτυρο και μπανάνα ή ταχίνι με σοκολάτα και φράουλες.

2) Δοκιμάστε τα smoothie. Όπως είπαμε είναι καλύτερα το φρούτο να τρώγεται ολόκληρο αντί να τα στύβουμε σε χυμό. Τα smoothies λοιπόν είναι μία ενδιάμεση λύση. Αλέστε τα φρούτα ολόκληρα, με την φλούδα και τα σπόρια όπου είναι δυνατό. Προσθέστε τα φρούτα της προτίμησής σας και αλέστε τα με νερό ή με φυτικό ρόφημα για καλύτερη σύσταση.

3) Προσθέστε φρούτα στις σαλάτες σας. Τα φρούτα όπως το μήλο, οι φράουλες, τα σταφύλια ταιριάζουν πολύ με πράσινες σαλάτες

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώτε με την φλούδα

4) Καταναλώστε φρούτα ως σνακ. Αν δεν χορταίνετε ή δεν προτιμάστε γευστικά ένα φρούτο σκέτο, συνδυάστε το με ξηρούς καρπούς ή βούτυρα ξηρών καρπών ή ένα γιαούρτι ή μία μπάρα δημητριακών για καλύτερο κορεσμό.

5) Καθαρίστε και προετοιμάστε τα φρούτα για μέσα στην εβδομάδα εκ των προτέρων ώστε να μην αμελείτε την κατανάλωση τους τις ημέρες που δεν έχετε χρόνο

6) Το καλοκαίρι δοκιμάστε να αλέσετε και να καταψύξετε τα φρούτα σας, Το αποτέλεσμα θυμίζει γρανίτα. Μπορείτε να δοκιμάστε με φράουλες ή άλλα μούρα, πεπόνι, καρπούζι, μπανάνα κ.α.

Συμπερασματικά, τα φρούτα έχουν θέση στην διατροφή μας. Συστήνεται η καθημερινή τους κατανάλωση (2-3 μερίδες καθημερινά) και αποτελούν βασικό στοιχείο όλων των υγιεινών διατροφικών προτύπων ανά τον κόσμο. Τα φρούτα δεν ανεβάζουν την χοληστερίνη, αντιθέτως η συστηματική τους κατανάλωση έχει συσχετιστεί με χαμηλότερα ποσά χοληστερίνης. Εντάξτε τα φρούτα στην καθημερινή σας διατροφή και μην αμελείτε την κατανάλωση τους.

Διαβάστε επίσης: Χυμοί ή ολόκληρα φρούτα όταν κάνω διατροφή;

Πηγή: www.fmh.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Ιnflammaging: Το άγχος μας γερνάει, αλλά μπορούμε να το… παλέψουμε

Μελέτες επιβεβαιώνουν ότι το άγχος είναι βασικός «ένοχος» για τις ενοχλητικές ρυτίδες στο μέτωπο, το πιο χαλαρό και γηρασμένο δέρμα!

Μικρότερες και μεγαλύτερες ρυτίδες που ξαφνικά βαθαίνουν και πολλαπλασιάζονται. Δέρμα άτονο, θαμπό, κουρασμένο. Αφυδάτωση και χαλάρωση στο πρόσωπο. Ευθύνεται για όλα αυτά τα σημάδια μόνο ο χρόνος; Μην βιαστείτε να απαντήσετε θετικά… Εκτός από τον χρόνο, το άγχος αναδεικνύεται σε σημαντικό παράγοντα γήρανσης.

Inflammaging: Τι είναι και τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό

Οι ειδικοί το έχουν αποκωδικοποιήσει: το άγχος συνδέεται με τα επίπεδα της φλεγμονής (inflammation) στον οργανισμό και η φλεγμονή συνδέεται με τη γήρανση (aging). Και παρότι δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για να νικήσουμε το άγχος, η κατανόηση του τρόπου που επιδρά η φλεγμονή στο δέρμα βοηθά να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε τα πρόωρα σημάδια της γήρανσηςΑναφορικά, όμως, με τη γήρανση, οι ειδικοί καταλήγουν στους τρόπους που το άγχος την φέρνει πρόωρα κοντά μας  το άγχος. Με αυτό ακριβώς το θέμα ασχολήθηκε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Frontier in Cell and Developmental Biology, εστιάζοντας στη σύνδεση ανάμεσα στο στρες και τη γήρανση του δέρματος και αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο της φλεγμονής σε αυτήν τη διαδικασία.

«Παρότι η σχέση του άγχους με τη γήρανση του δέρματος μέσω της φλεγμονώδους αντίδρασης είναι γνωστή, κάθε νέα έρευνα μπορεί να φωτίσει διαφορετικές πτυχές αυτής της αλληλεπίδρασης ώστε να φτάσουμε στον καλύτερο έλεγχο της κατάστασης», σχολιάζει η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Επιστημονική Διευθύντρια της Cosmetic Derma Medicine. «Ωστόσο δεν χρειάζεται να αποδεχτούμε απλά ότι το άγχος «γερνάει» το δέρμα και να μείνουμε άπρακτοι. Ως δερματολόγοι, διαθέτουμε την επιστημονική γνώση και τα μέσα για να προλάβουμε τη διαδικασία της γήρανσης και να αντιστρέψουμε τις συνέπειές της στο δέρμα του προσώπου και του σώματος», συμπληρώνει.

3 επιπτώσεις της φλεγμονής στο δέρμα

Αφυδάτωση: Από την ηλικία των 25 περίπου ετών, αρχίζουν να μειώνονται τα φυσικά αποθέματα του υαλουρονικού οξέος στο δέρμα, ενός συστατικού ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας και της ενυδάτωσής του. Η χρόνια φλεγμονή που προκαλείται από στρεσογόνους παράγοντες επιταχύνει αυτήν τη διαδικασία αυξάνοντας την υαλουρονιδάση στον οργανισμό, ένζυμο που διασπά το υαλουρονικό οξύ. Το δέρμα, έτσι, γίνεται ξηρό, αφυδατωμένο και θαμπό, με ανομοιόμορφο χρωματικό τόνο και πιο τραχιά υφή.

Απώλεια ελαστικότητας: Ένα άλλο στοιχείο του δέρματος που επηρεάζει η χρόνια φλεγμονή είναι οι ινοβλάστες, κύτταρα στον συνδετικό ιστό που ευθύνονται για την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης και κάνουν το δέρμα ελαστικό και εύκαμπτο. Η χρόνια φλεγμονή ενεργοποιεί τις μεταλλοπρωτεϊνάσες (MMPs) στο δέρμα, ένζυμα που διασπούν πρωτεΐνες όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη και αναστέλλουν την παραγωγή τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι το δέρμα χάνει τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητά του.

Γλυκίωση ή γλυκοζυλίωση: Το δέρμα παίρνει σχήμα και όγκο από τα λιποκύτταρα, τα οποία αφθονούν στη νεότητα αλλά εξαντλούνται φυσικά με το πέρασμα του χρόνου. Οι φλεγμονές, μέσω μια διαδικασίας που ονομάζεται γλυκίωση, αυξάνουν το ρυθμό μείωσης των λιποκυττάρων. Το αποτέλεσμα είναι η αναστροφή του χαρακτηριστικού «τριγώνου της νεότητας», όπου το μέσο τμήμα του προσώπου έχει περισσότερο όγκο από το κάτω. Έτσι το πρόσωπο δείχνει πιο κουρασμένο και «βαρύ», και το δέρμα, μην έχοντας αρκετό λιπώδη ιστό να το υποστηρίζει, χαλαρώνει.

Μπορούμε να νικήσουμε τα σημάδια του άγχους στο πρόσωπο;

«Οι περισσότερες θεραπείες προσώπου στο δερματολογικό ιατρείο προλαμβάνουν και αντιμετωπίζουν τη μείωση του υαλουρονικού οξέος, την απώλεια ελαστικότητας και την απώλεια όγκου», απαντά η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα. Και παρότι είναι δύσκολο να νικήσουμε το άγχος στην καθημερινότητα, σήμερα είναι πιο εύκολο να αντιστρέψουμε τα σημάδια του στο πρόσωπο με θεραπείες όπως τα skin boosters, η μεσοθεραπεία και η αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP για βαθιά ενυδάτωση, ενεργοποίηση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης και βέβαια με τα fillers υαλουρονικού οξέος που επαναφέρουν τον όγκο στα «σωστά» σημεία.

Η αντιστροφή των σημαδιών του inflammaging μπορεί να επιτευχθεί επίσης με μηχανικό τρόπο, με χρήση συσκευών τεχνολογίας αιχμής, όπως είναι το Fractional Laser CO2 και η τεχνολογία υπερήχων Ultrasound RF αλλά και το «στυλό» Dermapen, που με τη δράση τους ανανεώνουν και λειαίνουν ανώδυνα την εξωτερική στιβάδα της επιδερμίδας και ενεργοποιούν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης στα βαθύτερα στρώματα, ενισχύοντας την ενυδάτωση και τη σφριγηλότητα του δέρματος.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Γιατί πρέπει να αποφεύγετε τις συσκευασμένες σαλάτες;

Γιατί θα πρέπει να αποφεύγετε τις συσκευασμένες σαλάτες; Photo by Jeffrey Betts on Unsplash

Είναι θρεπτικές, είναι υγιεινές αλλά καλύτερα να τις φτιάχνετε μόνοι σας. Ο λόγος για τις σαλάτες, τις οποίες λόγω χρόνου αποφεύγουμε να φτιάξουμε οι ίδιοι και δεν είναι λίγες οι φορές που τις αγοράζουμε έτοιμες από τα Super Market.

Οι σαλάτες συχνά γίνονται η αιτία για ένα επεισόδιο τροφικής δηλητηρίασης. Όταν μάλιστα η σαλάτα είναι συσκευασμένη, ο κίνδυνος αυξάνεται θεαματικά, προειδοποιούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ και πρέπει να τους ακούσουμε και μάλιστα πολύ προσεκτικά.

Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησαν οι ερευνητές, η συσκευασία στην οποία τοποθετείται η σαλάτα διευκολύνει την ανάπτυξη μικροβίων όπως η σαλμονέλα. Το υγρό περιβάλλον της σακούλας σε συνδυασμό με τα συστατικά που απελευθερώνουν τα κομμένα λαχανικά κάνουν τις συνθήκες ιδανικές για να πολλαπλασιαστούν και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα οι παθογόνοι μικροοργανισμοί.

Ήταν ήδη γνωστό από παλαιότερες έρευνες ότι τα λαχανικά κουβαλούν βακτήρια, ωστόσο η νέα μελέτη επισημαίνει ότι η συσκευασία κάνει τα πράγματα χειρότερα. Οι ερευνητές δήλωσαν σοκαρισμένοι από τον ρυθμό ανάπτυξης των βακτηρίων, σύμφωνα με το BBC, ακόμη κι όταν η συσκευασμένη σαλάτα φυλάσσεται στο ψυγείο.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Applied and Environmental Microbiology, αναφέρει ότι 100 βακτήρια σαλμονέλας αυξάνονται σε 100.000 μέσα σε πέντε ημέρες. «Αυτή η δόση είναι υπεραρκετή για να προκληθεί λοίμωξη» σχολιάζει η Δρ Πρίμροουζ Φρίστοουν από το Τμήμα Κλινικής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου του Λέστερ.

Η σαλμονέλα φάνηκε να ευδοκιμεί ιδιαίτερα στις συσκευασίες που περιείχαν σπανάκι, ενώ το βακτήριο εσερίχια κόλι αναπτύχθηκε ευκολότερα στη ρόκα.

Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν;

Η μία λύση και η πιο ριζοσπαστική είναι να προτιμούμε τα φρέσκα άκοπα λαχανικά, τα οποία θα πρέπει να αποθηκεύουμε σε χάρτινες σακούλες μέσα στο ψυγείο μας.

Η δεύτερη είναι ακόμα και όταν αγοράσουμε σαλάτα σε πλαστική ή νάιλον συσκευασία να βλέπουμε την ημερομηνία παραγωγής και αν είναι δυνατόν να την καταναλώνουμε την ίδια μέρα.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί τρώω σαλάτες και παχαίνω;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Editor Picks

x
Send this to a friend