Τι συμβαίνει αν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι αυξημένα;

Γράφει η Μαρία Μαντζώρου*

Ποια πρέπει να είναι τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και τι συμβαίνει αν είναι αυξημένη; Πως την ελέγχω και ποιες ειναι οι φυσιολογικές τιμές της;

Η γλυκόζη είναι ένα απλό σάκχαρο και αποτελεί την πρωταρχική πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα διατηρούνται σε ένα συγκεκριμένο εύρος για την υγιή λειτουργία του οργανισμού.

Ποια είναι τα φυσιολογικά επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα;

Σύμφωνα με την American Diabetes Association, τα φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε άτομα που δεν έχουν Σακχαρώδη Διαβήτη είναι τα εξής:

  • Νηστεία (π.χ. πριν από το πρωινό): 70 – 100 mg/dL
  • Μετά από γεύματα (2 ώρες μετά): Λιγότερο από 140 mg/dL

Στους ασθενείς με διαβήτη, οι στόχοι γλυκαιμίας είναι ελαφρώς διαφορετικοί:

  • Νηστεία και πριν από τα γεύματα: 80 – 130 mg/dL
  • Μετά από γεύματα (2 ώρες μετά): Λιγότερο από 180 mg/dL

Τι μπορεί να συμβεί αν είναι αυξημένη;

Η παρατεταμένη αυξημένη γλυκόζη αίματος (υπεργλυκαιμία) είναι δείγμα αυξημένου κινδύνου ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη, όπου το σώμα δεν μπορεί να ρυθμίσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Με την πάροδο του χρόνου, ο αρρύθμιστος διαβήτης μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, νεφρική νόσο, νευροπάθεια, και μικρο-αγγειακές βλάβες στα μάτια.

Πώς ελέγχουμε τα επίπεδα γλυκόζης μέσω της διατροφής;

Η διατροφή παίζει ζωτικό ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Ακολουθώντας μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή, μπορεί κανείς να ελέγξει τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος, με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ.

Τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ανεβαίνουν με την πρόσληψη υδατανθράκων. Στην περίπτωση του προ-διαβήτη και του διαβήτη, τα επίπεδα γλυκόζης παραμένουν υψηλά για περισσότερη ώρα. Στόχος, συνεπώς, είναι η καθυστέρηση της απορρόφησης των υδατανθράκων στην κυκλοφορία του αίματος, για σταδιακή αύξηση των τιμών γλυκόζης στο αίμα.

Αυτό επιτυγχάνεται με τις παρακάτω μεθόδους:

  1. Συνδυασμός των πηγών υδατανθράκων με πηγές “καλών” λιπαρών ή/και πρωτεΐνης (πχ. φρούτο και ξηροί καρποί, φρούτο και γιαούρτι). Στο επίπεδο του γεύματος, συστήνεται η κατανάλωση πλήρων γευμάτων που περιέχουν λαχανικά, πηγή πρωτεΐνης και πηγή σύνθετων υδατανθράκων, με χρήση καλών λιπαρών, όπως εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο (πχ. πράσινη σαλάτα με κοτόπουλο και πατάτες).
  2. Περιορισμός της υπερκατανάλωσης ελευθέρων και πρόσθετων σακχάρων, όπως γλυκίσματα και γλυκά σνακ, και ροφήματα με ζάχαρη (χυμοί, αναψυκτικά).
  3. Αύξηση της κατανάλωσης φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην επιβράδυνση της απορρόφησης της γλυκόζης από το σώμα, βοηθώντας έτσι στη διατήρηση πιο σταθερού εύρους επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, ενώ βελτιώνουν και τον κορεσμό.

Φυσικά, στα πλαίσια του συνόλου της διατροφής, μια διατροφή όπως η Μεσογειακή Διατροφή φαίνεται να έχει μακροπρόθεσμα θετικό αποτέλεσμα στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου του αίματος, καθώς και στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης των επιπλοκών της νόσου, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, μέσω  του ελέγχου των λιπιδίων του αίματος και της αρτηριακής πίεσης.

Παράλληλα, η απώλεια και διατήρηση της απώλειας βάρους της τάξης του 10% του αρχικού βάρους συμβάλλει στην βελτίωση της ρύθμισης της γλυκόζης του αίματος, τη μείωση της ινσουλινο-αντίστασης, ακόμη και την ύφεση του διαβήτη.

Υπάρχουν τρόφιμα που ρίχνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα;

Δεν υπάρχουν τρόφιμα που ρίχνουν τα επίπεδα γλυκόζης. Τα τρόφιμα που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όμως, οδηγούν σε ομαλή αύξηση της γλυκόζης του αίματος. Τέτοια τρόφιμα είναι τα δημητριακά/σιτηρά ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.

Επίσης, το ξύδι έχει προταθεί ως ένα πιθανό φυσικό μέσο για τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Μερικές μικρές μελέτες έχουν υποστηρίξει την θεωρία ότι μπορεί να επιβραδύνει την απορρόφηση των υδατανθράκων, οδηγώντας έτσι σε μια πιο αργή και σταθερή αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, και να αυξήσει την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει την απορρόφηση της γλυκόζης από τα κύτταρα.

Ωστόσο, παρόλο που υπάρχουν ορισμένες ανεξάρτητες μελέτες που υποστηρίζουν αυτά τα ευρήματα, τα δεδομένα είναι περιορισμένα. Οι περισσότερες μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί σε μικρό αριθμό συμμετεχόντων και οι αποτελέσματα είναι αντικρουόμενα.

Συμπέρασμα

Συνοψίζοντας, ο έλεγχος των επιπέδων σακχάρου και της γλυκόζης στο αίμα απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση και διαχείριση με τη βοήθεια της διατροφής, της φυσικής δραστηριότητας και τη χρήση φαρμάκων σε άτομα με διαβήτη.

Ο στόχος είναι να διατηρηθούν φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα για την επίτευξη και διατήρηση της υγείας και της ευεξίας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα πρέπει να γίνεται υπό την καθοδήγηση διεπιστημονικής ομάδας ιατρού (αναφορικά με την φαρμακοθεραπεία) και διαιτολόγου-διατροφολόγου (αναφορικά με την διατροφή) και να λαμβάνονται υπόψη οι ατομικές ανάγκες και αρεσκείας του κάθε ατόμου.

Διαβάστε επίσης: Πότε ανεβαίνει το σάκχαρο και ποιες τροφές το ρίχνουν;

Πηγή: www.fmh.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Aιμορροΐδες και προπόνηση: Μια άβολη κατάσταση…

Επιμέλεια κειμένου, Γιώργος Καραμάνος*

Έχω αιμορροΐδες. Και πονάω. Να κάνω προπόνηση ή όχι; Τι θα με βοηθήσει περισσότερο και με ποιον τρόπο θα απαλύνω τον πόνο; Πώς η εν λόγω πάθηση επηρεάζει τους αθλητές; Λειτουργεί  προληπτικά η άσκηση; Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται και πότε καλό θα είναι να αποφεύγεται;

Η αλήθεια είναι πως από μόνη της η λέξη ακούγεται τρομακτική. Και γίνεται ακόμα περισσότερο, όταν κατανοεί κανείς για ποιο σημείο του σώματος μιλάμε, αλλά και το πόσο επίπονα μπορεί να είναι τα συμπτώματα. Δυστυχώς, οι αιμορροΐδες δεν είναι κάτι μακρινό και σπάνιο. Ταλαιπωρούν το 4,4% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ μόνο στις ΗΠΑ όπου υποφέρουν 10,4 εκατ. άνθρωποι, εμφανίζονται ένα εκατ. νέα κρούσματα ετησίως, με το 20% εξ αυτών να καταλήγει κάποια στιγμή στο κρεβάτι του χειρουργείου.

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΙΜΟΡΟΪΔΕΣ

Τι είναι όμως οι αιμορροΐδες και ποιες οι αιτίες εμφάνισής τους; Ουσιαστικά πρόκειται για αιμοφόρα αγγεία, μικρές φλέβες και αρτηρίες γύρω από τον πρωκτό ή στο εσωτερικό του ορθού. Το πλέγμα που σχηματίζουν είναι γεμάτο με αίμα, το οποίο κατά την αφόδευση αδειάζει και ξαναγεμίζει μετά το πέρας της λειτουργίας αυτής. Κατά τη διάρκεια της κένωσης, δρα σαν ‘προστατευτικό μαξιλάρι’ στην περιοχή που βρίσκεται ο σφιγκτήρας του πρωκτού, ο οποίος συγκρατεί τα κόπρανα μέσα στο τελευταίο μέρος του εντέρου, αλλά και επιτρέπει τη δίοδό τους κατά την αφόδευση.

Το πρόβλημα δημιουργείται όταν οι αιμορροΐδες διογκώνονται, μεγαλώνουν και φουσκώνουν και οι ιστοί που τις κρατούν στη θέση τους χαλαρώνουν, οπότε προκύπτει η αιμορροϊδοπάθεια. Η πάθηση συχνά προκαλεί συμπτώματα που περιλαμβάνουν αιμορραγία, πόνο, κνησμό ή πρήξιμο. Κύριο αίτιο εμφάνισής της είναι η εξασθένηση των μυών και του συνδετικού ιστού στην περιπρωκτική περιοχή, που σχετίζεται συνήθως με την ηλικία. Εκτός από την ηλικία, η εγκυμοσύνη και η παχυσαρκία είναι επίσης πρωταρχικοί παράγοντες κινδύνου.

Πώς όμως η εν λόγω πάθηση επηρεάζει τους αθλητές, επαγγελματίες και ερασιτέχνες; Με ποιον τρόπο μπορούν να λειτουργήσουν προληπτικά και τι μπορούν να κάνουν από τη στιγμή που θα εμφανιστεί το πρόβλημα; Πότε η άσκηση ενδείκνυται και πότε όχι;

Από τη μία πλευρά, η άσκηση μπορεί να προκαλέσει πόνο και ερεθισμό, επιδεινώνοντας τυχόν συμπτώματα που σχετίζονται με αιμορροΐδες που έχετε ήδη. Οι έντονες δραστηριότητες και η βαριά ανύψωση μπορούν να προκαλέσουν διόγκωση των αιμορροΐδων. Από την άλλη πλευρά, η έλλειψη άσκησης μπορεί επίσης να επιδεινώσει την κατάσταση. Η άσκηση γενικότερα προκαλεί συγκέντρωση αίματος, οδηγώντας σε αιμορροΐδες και επώδυνη πίεση στην πρωκτική περιοχή. Ωστόσο, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας μπορεί να συμβάλει στη δυσκοιλιότητα, να επιδεινώσει μια τρέχουσα αρνητική κατάσταση, να προκαλέσει υποτροπή ή ακόμη και νέα προβλήματα σε εκείνους που δεν είχαν αιμορροΐδες ποτέ πριν.

Επομένως, Τι πρέπει να κάνετε για να φροντίσετε τον εαυτό σας χωρίς να επιδεινώσετε τα συμπτώματα της αιμορροΐδας; Το κλειδί είναι να μην σταματήσετε την άσκηση. Αντ ‘αυτού, πρέπει να επιλέξετε μία σωστή ρουτίνα προπόνησης. Η άσκηση μπορεί να είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της σωματικής και πνευματικής δύναμης και για την αποτελεσματική διαχείριση των συμπτωμάτων των αιμορροΐδων σας. Αυτό που πρέπει να θέσετε ως προτεραιότητα, είναι να λάβετε μερικές συμβουλές από τον γιατρό και τον προπονητή σας, αναφορικά με την επιλογή μιας ρουτίνας που θα μπορεί να λειτουργεί ανακουφιστικά με τις αιμορροΐδες σας και όχι εναντίον τους.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΣ

Όπως είναι ευρέως γνωστό, η άσκηση είναι φάρμακο (EXERCISE IS MEDICINE) και έχει θετική επίδραση σε όλα τα συστήματα του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος. Όχι μόνο διατηρεί το σύστημά σας «κανονικό», αλλά βοηθά επίσης στα προβλήματα δυσκοιλιότητας, προάγει την υγεία του παχέος εντέρου και μπορεί να αποτρέψει ορισμένες σοβαρές γαστρεντερικές παθήσεις. Γενικότερα, δεκάδες μελέτες έχουν συνδέσει την άσκηση με τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου, φτάνοντας ακόμα και σε ποσοστό 20-25%. Και η σωστή λειτουργία του εντέρου είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αποφυγή αιμορροΐδων.

Το πιο σημαντικό σε αυτή την περίπτωση είναι το να είστε σίγουροι για ένα πράγμα: πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποφύγετε την άσκηση λόγω αιμορροΐδων. Εκτός εάν αισθάνεστε βέβαια πολύ άβολα. Εάν μια άσκηση δεν τη νιώθετε ως σωστή, τότε επιλέξτε μια άλλη άσκηση.

Άλλα ενδεικτικά οφέλη της άσκησης…

* Ενίσχυση των μυών, αύξηση της ευελιξίας και βελτίωση της ισορροπίας!

* Διατήρηση υγιών αρθρώσεων και οστών για την πρόληψη τραυματισμών!

* Μείωση του σωματικού βάρους μείωση λίπους και αναστροφή της παχυσαρκίας!

* Πρόληψη ή έλεγχος της υπέρτασης και του διαβήτη!

* Μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού ή καρδιακής νόσου!

* Βελτίωση της ψυχικής υγείας!

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ, ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΗΔΗ ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ

Για να εξασκηθείτε χωρίς να επιδεινώσετε τα συμπτώματα του προβλήματός σας:

  1. Επιλέξτε τις σωστές καρδιαγγειακές δραστηριότητες
    Μελέτες δείχνουν ότι οι καρδιαγγειακές ασκήσεις μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της φλεγμονής. Αυτό είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό όταν έχετε οδυνηρές, πρησμένες αιμορροϊδικές φλέβες γύρω από τον πρωκτό και το ορθό. Επιπλέον, οι καρδιαγγειακές δραστηριότητες προκαλούν την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών που ονομάζονται ενδορφίνες (σ.σ.: το feeling του… «αισθάνομαι καλά»), οι οποίες οδηγούν το σώμα σας να μπλοκάρει τον πόνο και να μειώσει το στρες. Σκεφτείτε το περπάτημα, την πεζοπορία, το κολύμπι, τον χορό ή το τρέξιμο, οτιδήποτε για να κρατήσετε ψηλά την άντληση του αίματος σας και τις ενδορφίνες να ρέουν.
  2. Προσθέστε ένταση, αλλά και ψυχική ηρεμία στην προπόνησή σας
    Ψάξτε για έντονες ασκήσεις που τονώνουν και ενισχύουν τους μύες σας. Ακόμα και κάτι πιο ζόρικο, όπως η ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ (HIIT). Επίσης, σε αυτές τις περιπτώσεις, Η ΓΙΟΓΚΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗ, όχι μόνο για τα οφέλη για τη σωματική υγεία, αλλά και για την ψυχική χαλάρωση που επιφέρει. Επειδή οι αιμορροΐδες μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική, καθώς και τη σωματική σας υγεία, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βρείτε μια ρουτίνα άσκησης που ενθαρρύνει μια θετική προοπτική για την καθημερινότητά σας.
  3. Μην τα παρατάτε…

Ακόμα κι αν πρέπει να αλλάξετε τη ρουτίνα άσκησής σας, ενώ έχετε συμπτώματα αιμορροΐδων ή πιο μακροπρόθεσμα για να αποφύγετε την υποτροπή, φροντίστε να συνεχίζετε να ασκείστε τακτικά. Η αλήθεια είναι ότι εξαιτίας του όποιου πόνου, η έξοδος από τη συνήθεια καθίσταται συνήθως πολύ πιο εύκολη από την παραμονή στο πρόγραμμά σας. Ωστόσο, θέστε έναν στόχο και επιμείνετε σε αυτόν. Εξάλλου, η υγεία σας αξίζει τον κόπο και στο τέλος θα δικαιωθείτε για την επιμονή σας αυτή, ενώ μπορείτε να προπονηθείτε ακόμα και από το σπίτι στην εποχή του κορονοϊού. Ακόμα και με τις πιο απλές ασκήσεις.

ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ…

Όσον αφορά το τι δεν πρέπει να κάνετε όταν ασκείστε με αιμορροΐδες, είναι σημαντικό να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο σώμα σας. Εκείνο θα σας πει τι μπορείτε να κάνετε και τι όχι:

  1. Μην πιέζετε υπερβολικά τον εαυτό σας
    Αποφύγετε τις δραστηριότητες που θα τεντώσουν έντονα τους μύες στην πλάτη και την κοιλιά σας. Η άρση βαρών μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητική, καθώς η ένταση μπορεί να προκαλέσει διόγκωση των αιμορροΐδων.
  2. Δώστε προσοχή στον πόνο
    Σε οποιαδήποτε άσκηση κάνετε, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο πώς αισθάνεται το σώμα σας και αποφύγετε δραστηριότητες που σας προκαλούν πόνο. Μερικά άτομα με αιμορροΐδες, παλεύουν με καθιστικές ασκήσεις όπως π.χ. η κωπηλατική. Μόνο που με αυτόν τον τρόπο αυξάνουν την πίεση σε μια ήδη επώδυνη περιοχή του σώματος. Υπάρχουν αμέτρητες επιλογές για εξερεύνηση ως προς την καύση θερμίδων και την οικοδόμηση μυών, που δεν θα σας ενοχλήσουν το ίδιο έντονα. Απλά θα χρειαστεί να πειραματιστείτε λίγο.
  3. Μην παραβλέπετε τη διατροφή και την ενυδάτωσή σας
    Μην ξεχνάτε το μπουκαλάκι με το νερό όταν πηγαίνετε στο γυμναστήριο. Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας, η οποία μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε αιμορροΐδες ή μπορεί να επιδεινώσει τα υπάρχοντα συμπτώματα. Οι διατροφικές επιλογές μεταξύ των προπονήσεων είναι επίσης κάτι βασικό για να διατηρήσετε το σώμα σας στην καλύτερη του κατάσταση. Η κατανάλωση πολλών φρέσκων φρούτων και λαχανικών μπορεί επίσης να λειτουργήσει θετικά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

ΩΡΑ ΓΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ…

Για να μπορέσετε να ξεκινήσετε με ένα νέο πρόγραμμα άσκησης, πρέπει να συζητήσετε τους στόχους και τις ικανότητές σας με έναν γιατρό, αλλά και με τον προπονητή σας. Αυτό διασφαλίζει ότι δεν κάνετε κάτι που θα ήταν επικίνδυνο ή ιδιαίτερα επώδυνο. Ο τύπος, η διάρκεια και η ένταση της άσκησης που θα μπορείτε να κάνετε, θα ποικίλλει ανάλογα με έναν αριθμό παραγόντων όπως η υγεία, η ηλικία και το τρέχον επίπεδο δραστηριότητας.

Στη συνέχεια, σκεφτείτε τι είδους άσκηση νομίζετε ότι απολαμβάνετε περισσότερο. ΤΟ ΚΟΛΥΜΠΙ, ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΟΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΟ ΝΕΡΟ και το περπάτημα είναι και οι δύο εξαιρετικές καρδιαγγειακές επιλογές που μπορείτε να κάνετε ανεξάρτητα από το εάν έχετε αιμορροΐδες ή όχι. Ίσως να είναι καλό να αποφύγετε την ποδηλασία, τουλάχιστον εάν οι αιμορροΐδες σας έχουν δημιουργήσει φλεγμονή.

Όσον αφορά την προπόνηση υπερτροφίας, ΙΣΩΣ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΝΑ ΑΝΥΨΩΣΕΤΕ ΕΛΑΦΡΥΤΕΡΑ ΒΑΡΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑΧΥΤΕΡΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ, ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΙΕΣΕΤΕ ΝΑ ΣΗΚΩΣΕΤΕ ΒΑΡΙΑ ΒΑΡΗ ΣΕ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΡΓΕΣ σκεφτείτε τα ΛΑΣΤΙΧΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ. Η δεύτερη επιλογή δύναται να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορροΐδων, κήλης και άλλων αρνητικών καταστάσεων. Υπάρχουν πολλά οφέλη για την άρση βαρών, οπότε μην αγνοείτε αυτόν τον τύπο άσκησης. Να είστε όμως εξαιρετικά προσεκτικοί και ευέλικτοι…

ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ…

Οτιδήποτε από τα παραπάνω και αν επιλέξετε, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να συζητήσετε το ζήτημα της άσκησης με τον γιατρό σας. Εκείνος θα σας δώσει περισσότερες και πιο εμπεριστατωμένες συμβουλές σχετικά με το πώς να βρείτε και να διατηρήσετε μια υγιεινή διατροφή και άσκηση, ρουτίνας που θα ταιριάζει στα συμπτώματά και στους στόχους φυσικής κατάστασης που έχετε θέσει. Εάν η συμβουλή του γιατρού σας είναι να επιβραδύνετε τη δραστηριότητά σας για λίγες μέρες, μην την αγνοήσετε, επειδή τότε θα κινδυνέψετε αντί να διευκολύνετε την καθημερινότητά σας, να κάνετε ζημιά στην υγεία σας και να μείνετε τελικά ακόμα πιο πίσω στην προπόνησή σας…

Από τη συντακτική ομάδα του Physiomart.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Γιατί “τρίζουν” τα γόνατά σου και πότε πρέπει να ανησυχείς;

Τις περισσότερες φορές, αν ακούτε τα γόνατά σας να τρίζουν, αλλά δεν έχετε κάποιες ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια ασκήσεων, των διατάσεων ή ακόμα και του τρεξίματος, τότε είναι μόνο τριγμοί που δημιουργούνται από φυσαλίδες αερίων που εκρήγνυνται.

Αυτό υποστηρίζει ο Tony Gentilcore, ο οποίος είναι πιστοποιημένος ειδικός σε θέματα δύναμης και φυσικής κατάστασης και συνιδρυτής του κέντρου Cressey Sports Performance που βρίσκεται στο Χάντσον της Μασαχουσέτης.

“Κράκ” στο γόνατο και ανησυχία

Ο Gentilcore σημειώνει ότι μπορεί να ακούγεται λίγο τρομακτικό, όμως δεν είναι τίποτα άλλο από αέρια (οξυγόνο, διοξείδιο του άνθρακα, άζωτο) τα οποία βρίσκονται στο γόνατο.

Ενα άλλο στοιχείο που μπορεί να φαίνεται ανησυχητικό είναι η μετατόπιση κάποιοι τένοντα που επιστρέφει στην θέση του. Σε περίπτωση που δεν συνοδεύονται από ενοχλήσεις δεν είναι κάτι το σοβαρό, με τον Gentilcore να εξηγεί τι συμβαίνει:

«Αρκετοί άνθρωποι σπρώχνουν προς τα μπρος τα γόνατά τους, με αποτέλεσμα να τους ασκούν υπερβολική πίεση χωρίς λόγο. Αυτό με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προκαλέσει χόνδρο, με το χειρότερο σενάριο είναι να υπάρξει ρήξη μηνίσκου.

Σε περίπτωση που σας πονάνε τα γόνατά σας καλό θα είναι να επισπευτείτε έναν γιατρό. Μπορεί να σας πει να τα ξεκουράσετε για μερικές εβδομάδες, προκειμένου να υποχωρήσει κάποιο πρήξιμο που μπορεί να υπάρχει.

Διαβάστε ακόμα: Ερευνα κατέρριψε τον μύθο ότι το τρέξιμο αυξάνει τους πόνους στα γόνατα!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News