Πότε ανεβαίνει το σάκχαρο και ποιες τροφές το ρίχνουν;

Το σάκχαρο στο αίμα ανεβαίνει φυσιολογικά μετά την λήψη τροφής σε όλους τους ανθρώπους. Στην συνέχεια εκκρίνεται ινσουλίνη από τα β κύτταρα του παγκρέατος ώστε να επανέλθουν οι φυσιολογικές τιμές του σακχάρου το αίμα.

Τι είναι η υπεργλυκαιμία;

Η υπεργλυκαιμία είναι μία κατάσταση που μπορεί να βλάψει τα  αγγεία που παρέχουν αίμα σε ζωτικά όργανα και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου, νεφρικής νόσου, προβλημάτων όρασης όπως και νευρικών προβλημάτων.

Οι υδατάνθρακες είναι το κύριο μακροθρεπτικό συστατικό  που προκαλεί την αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Οι υδατάνθρακες διασπώνται σε απλά σάκχαρα στον οργανισμό τα οποία εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος.

Καθώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται, το πάγκρεας απελευθερώνει μια ορμόνη που ονομάζεται ινσουλίνη η οποία ωθεί τα κύτταρα να απορροφούν ζάχαρη από το αίμα και τελικά να επαναφέρουν το επίπεδο του σακχάρου σε φυσιολογικές τιμές μετά το γεύμα.

Η κατάσταση όπου δεν εκκρίνεται ινσουλίνη ή είναι ανεπαρκής η έκκρισή της από το πάγκρεας ονομάζεται σακχαρώδης διαβήτης.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια ομάδα ασθενειών που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί το σάκχαρο στο αίμα (επίπεδο γλυκόζης). Η γλυκόζη είναι μια σημαντική πηγή ενέργειας για τα κύτταρα, τους μύες και τους ιστούς. Είναι επίσης η κύρια πηγή καυσίμου του εγκεφάλου.

Η κύρια αιτία του διαβήτη ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο. Αλλά ανεξάρτητα από τον τύπο διαβήτη οδηγεί σε περίσσεια σακχάρου στο αίμα.

Οι χρόνιες παθήσεις διαβήτη περιλαμβάνουν διαβήτη τύπου 1 και διαβήτη τύπου 2. Αναστρέψιμες καταστάσεις διαβήτη είναι ο προδιαβήτης και ο διαβήτης κύησης. [1]

Υπάρχει πιθανότητα να έχω διαβήτη και να μην το έχω καταλάβει;

Άλλες περιπτώσεις όπου μπορεί να αυξήσουν την τιμή του σακχάρου στο αίμα είναι:

 • Σε σωματικό ή συναισθηματικό στρες απελευθερώνονται ορμόνες (κορτιζόλη, αδρεναλίνη) που αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα
 • Το ηλιακό έγκαυμα
 • Ο πόνος προκαλεί άγχος και το άγχος αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
 • Τεχνητά γλυκαντικά, ορισμένα μπορεί να αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα.
 • Καφές ακόμη και χωρίς γλυκαντικά. Το σάκχαρο στο αίμα ορισμένων ανθρώπων είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στην καφεΐνη
 • Η απώλεια ύπνου. Έστω και για μία νύχτα με λίγη ώρα ύπνου μπορεί να επηρεάσει την ινσουλίνη
 • Η παράλειψη του πρωινού γεύματος μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα μετά το μεσημεριανό γεύμα και το δείπνο
 • Φαινόμενο αυγής παρατηρείται μια αύξηση των ορμονών νωρίς το πρωί σε όλους τους ανθρώπους είτε έχουν διαβήτη είτε όχι. Στα άτομα με διαβήτη  το σάκχαρο στο αίμα μπορεί να αυξηθεί.
 • Αφυδάτωση. Όσο λιγότερο νερό υπάρχει στο σώμα σημαίνει ότι και περισσότερο σάκχαρο στο αίμα
 • Σπρέι μύτης. Κάποιες χημικές ουσίες που ενεργοποιούν την παραγωγή γλυκόζης
 • Ουλίτιδα. Είναι μια επιπλοκή του διαβήτη αλλά και αύξησης του σακχάρου στο αίμα. [2]

Οι φυσιολογικές τιμές του σακχάρου νηστείας στο αίμα είναι:

 • Από 90 έως 130 mg/dL (5,0 έως 7,2 mmol/L) για ενήλικες.
 • Από 90 έως 130 mg/dL (5,0 έως 7,2 mmol/L) για παιδιά, ηλικίας 13 έως 19 ετών.
 • Από 90 έως 180 mg/dL (5,0 έως 10,0 mmol/L) για παιδιά, ηλικίας 6 έως 12 ετών.
 • Από 100 έως 180 mg/dL (5,5 έως 10,0 mmol/L) για παιδιά κάτω των 6 ετών.

γυμναικα πινει νερο για να χασει βαρος

Πως θα καταλάβω αν έχω υψηλό σάκχαρο στο αίμα;

Τα συνήθη συμπτώματα είναι τα εξής:

 • Συχνουρία
 • Αυξημένη δίψα
 • Κούραση
 • Θολή όραση
 • Αυξημένη πείνα
 • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
 • Αργή επούλωση σε πληγές
 • Μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα χέρια ή τα πόδια.

Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην μείωση των τιμών του σακχάρου;

Υπάρχουν πολλές μελέτες για τροφές που βοηθούν τόσο στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη όσο και για τις ιδιότητές τους να μειώνουν την τιμή του σακχάρου στο αίμα.

Κανέλα

Η χρήση κανέλας μπορεί να θεωρηθεί συμπληρωματική θεραπεία, δεν πρέπει να θεωρείται ως εναλλακτική λύση στα καθιερωμένα φάρμακα μείωσης της γλυκόζης. Ενώ η ακριβής δόση δεν είναι σαφής, μπορεί κανείς να συστήσει τη χρήση έως και ενός κουταλάκι του γλυκού σκόνη κανέλας ως συμπλήρωμα στη θεραπεία. [3]

κανέλα οφέλη ιδιότητες παρενεργειες

Ξύδι

Η ημερήσια πρόσληψη ξιδιού σε ποσότητες 10-30 mL (2-6 κουταλιές της σούπας) φαίνεται να βελτιώνουν την γλυκαιμική απόκριση σε γεύματα πλούσια σε υδατάνθρακες. Ωστόσο, υπάρχει μια έλλειψη μελετών που διερευνούν χρόνιες επιδράσεις της πρόσληψης ξιδιού.[4]

Κεφίρ

Η χορήγηση κεφίρ από κατσικίσιο γάλα κι εκχύλισμα μαύρου ρυζιού έδειξε παρόμοια επίδραση με εκείνη της γλιβενκλαμίδη η οποία η γλιβενκλαμίδη μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα διεγείροντας την απελευθέρωση ινσουλίνης.  [5]

Γιαούρτι

Υπάρχουν δύο πιθανοί μηχανισμοί που βοηθούν στην μείωση του σακχάρου από την κατανάλωση γαλακτοκομικών.

Ο ένας είναι οι προβιοτικές επιδράσεις του γιαουρτιού λόγω της ζύμωσης (προκαλώντας κορεσμό κι επιδρώντας στη λιπογένεση και την εναπόθεση λίπους) και δεύτερος είναι η άμεση επίδραση στην ευαισθησία στην ινσουλίνη ή στην έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας.

Πειραματικά και κλινικά στοιχεία υποστηρίζουν ότι η διαμόρφωση του εντερικού μικροβιόκοσμου μέσω προβιοτικών μικροοργανισμών θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική στην πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη κύησης. [6,7]

Κουρκουμάς

Το φυτό χρησιμοποιείται για την παρασκευή τροφίμων ως μπαχαρικό, έχει αναγνωριστεί από την επιστημονική κοινότητα και χρησιμοποιείται ως φυσικό θεραπευτικό φάρμακο για διάφορες παθολογικές καταστάσεις από την αρχαιότητα ακόμη. Παρουσιάζει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Τα κουρκουμινοειδή του κουρκουμά βελτιώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη, μειώνουν τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης και μειώνουν τα επίπεδα της λεπτίνης. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι αυτές οι ενώσεις μπορούν να επηρεάσουν την ομοιόσταση της γλυκόζης και τις διαβητικές επιπλοκές, καθώς και τον αγγειακό κίνδυνο των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.[8]

Φασόλια, φακές

Τα φασόλια και οι φακές είναι τροφές που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ο οποίος συμβάλει στην διαχείριση του διαβήτη αλλά επίσης είναι καλές πηγές μαγνησίου.

Το μαγνήσιο είναι ένας συμπαράγοντας που απαιτείται για την κίνηση της γλυκόζης στο κύτταρο και για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων κι εμπλέκεται στην κυτταρική δραστηριότητα της ινσουλίνης. [9]

Μπρόκολο

Ένα φλυτζάνι μπρόκολο παρέχει περίπου το 50% της ημερήσιας ανάγκης σε χρώμιο. Από την ανακάλυψη του χρωμίου το 1955 έχει βρεθεί ότι βελτιώνει αποτελεσματικά την ανοχή στη γλυκόζη μειώνοντας την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Μια μελέτη με έδρα την Κίνα έδειξε ότι συμπλήρωμα χρωμίου βελτίωσε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, της ινσουλίνης, της χοληστερόλης και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 με δοσοεξαρτώμενο τρόπο. [10]

Ποικιλίες κερασιών
κεράσια regina

Κεράσια και μύρτιλα

Τα κόκκινα φρούτα όπως τα μούρα αποτελούν σημαντικό συστατικό μιας υγιεινής διατροφής λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φαινολικά οξέα και φλαβονοειδή, τις ανθοκυανίνες.

Τα μύρτιλα και τα κεράσια θεωρούνται ένα από τα πέντε υγιεινά τρόφιμα επειδή είναι πλούσια σε φαινολικές ενώσεις, ανθοκυανίνες κι άλλα θρεπτικά συστατικά. Προσφέρουν προστασία από μεταβολικές διαταραχές λόγω των αντιοξειδωτικών, αντιφλεγμονωδών κι αντιδιαβητικών ιδιοτήτων τους.

Τα φλαβονοειδή βοηθούν στη διατήρηση και την λειτουργία των β κυττάρων του παγκρέατος, συμβάλουν στην αναστολή των ενζύμων που εμπλέκονται στο μεταβολισμό των υδατανθράκων. Τα β κύτταρα του παγκρέατος είναι υπεύθυνα για την παραγωγή και την απελευθέρωση ινσουλίνης που μειώνει τη συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα.

Η αύξηση του οξειδωτικού στρες μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη αυτών των κυττάρων οδηγώντας σε εξασθένηση των λειτουργιών τους.

Η υπεργλυκαιμία, η δυσλιπιδαιμία, η φλεγμονή και η αυτοανοσία είναι παράγοντες που ευθύνονται για τη δυσλειτουργία των β κυττάρων και την χαμηλότερη απόκριση στην ινσουλίνη. [11]

Πώς μπορώ να μειώσω το επίπεδα του σακχάρου;

 • Με ισορροπημένη διατροφή (στα πλαίσια της μεσογειακής διατροφής)
 • Με άσκηση
 • Με καλή ενυδάτωση
 • Με λιγότερο στρες
 • Με παρακολούθηση κι έλεγχο των τιμών

Αν πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη ακολουθήστε τις οδηγίες του θεράποντα γιατρού και του διαιτολόγου σας.

Διαβάστε επίσης: Τροφές που περιέχουν ‘’κρυφές’’ ποσότητες ζάχαρης!

Πηγή: www.fmh.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Με ποιον τρόπο η διατροφή “μπλοκάρει” τον μεταβολισμό μας;

Ακόμη κι αν κάνετε μια σωστή διατροφή και ασκείστε, μπορεί να έχετε παρατηρήσει πως δεν μπορείτε να χάσετε εύκολα τα κιλά που θέλετε. Τι μπορεί να φταίει; Μήπως ο μεταβολισμός σας «κοιμάται»;

Δείτε παρακάτω τα τρία πιο συχνά λάθη που κάνετε και έχουν μπλοκάρει τον μεταβολισμό, με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να χάσετε βάρος:

Τρώτε πολύ βιαστικά

Δοκιμάστε να απολαύσετε το φαγητό σας στο τραπέζι τρώγοντας αργά. Έτσι θα καταναλώνετε πάντα την ποσότητα που χρειάζεστε και δεν θα ξεφεύγετε στις θερμίδες. Το μεγάλο λάθος που κάνουμε είναι ότι τρώμε μπροστά στην τηλεόραση.

Δεν πίνετε νερό

Το νερό είναι σύμμαχος κάθε δίαιτας, αφού αποτοξινώνει τον οργανισμό, τον ενυδατώνει και ξυπνά και τον μεταβολισμό. Στοχεύστε σε 8 ποτήρια καθημερινά ή προσθέστε πράσινο τσάι στη διατροφή σας. Υπάρχουν τρόποι να μην ξεχνάς να πίνεις νερό. Δοκιμάστε να πίνετε τουλάχιστον ένα ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα και όταν ξυπνάτε το πρωί.

Μένετε νηστικοί πολλές ώρες

Δεν θα χάσετε κιλά εάν «χάσετε» κάποιο γεύμα αλλά όταν μάθετε να τρώτε σωστά. Κάθε γεύμα μάς δίνει ενέργεια και ξυπνάει τον μεταβολισμό μας. Τις περισσότερες φορές που μένουμε νηστικοί πολλές ώρες, όταν έρχεται η ώρα να φάμε καταναλώνουμε πολύ περισσότερες θερμίδες. Γι’ αυτό μην παραμελείτε τα υγιεινά σνακ ειδικά πριν από τη γυμναστική.

Διαβάστε επίσης: Οι τρεις λόγοι που ενώ γυμνάζεστε και τρώτε σωστά παίρνετε βάρος

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Έτσι θα αποτοξινώσετε τον οργανισμό σας χωρίς να κάνετε υπερβολές

Πως θα αποτοξινώσετε τον οργανισμό σας χωρίς υπερβολές

H αποτοξίνωση είναι μια διαδικασία μέσω της οποίας στοχεύουμε στο να αποβάλουμε από το σώμα τις συσσωρευμένες τοξίνες. Με τον τρόπο αυτό καθαρίζουμε τα εσωτερικά όργανα από όσα επιβλαβή αφήνουν οι τροφές που καταναλώνουμε, από τους περιβαλλοντολογικούς ρύπους, τα δηλητήρια, τα διάφορα βακτήρια, το αλκοόλ, τα φάρμακα και τα παράσιτα.

Η υπερφόρτωση με τοξίνες, στο έντερο, τους πνεύμονες, τα νεφρά, το συκώτι, το δέρμα και τους λεμφαδένες, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά θέματα υγείας. Μερικά από αυτά σχετίζονται με δυσκολία στην πέψη, δερματικές παθήσεις, πρόωρη γήρανση, πρόσθετα κιλά και ημικρανίες.

Σύμφωνα με έρευνες, οι δίαιτες αποτοξίνωσης συνήθως ξεκινούν με το συκώτι. Το κύριο όργανο αποτοξίνωσης στο ανθρώπινο σώμα. Όταν αυτό λειτουργεί σωστά και αποτελεσματικά, συνήθως τα υπόλοιπα ζωτικά όργανα ακολουθούν. Με το που ολοκληρωθεί η αποτοξίνωση, η λειτουργία του εγκεφάλου, η πέψη και άλλες διεργασίες του οργανισμού γίνονται αρκετά πιο αποδοτικά.

Ξεφορτωθείτε τα «απόβλητα», τονώστε την ενέργειά σας, χτίστε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό και φροντίστε την επιδερμίδα με την βοήθεια των μεθόδων αποτοξίνωσης που ακολουθούν:

Περισσότερο νερό

Το νερό είναι το κλειδί για την εξάλειψη των τοξινών. Βοηθά στην καλή λειτουργία των νεφρών αλλά και στην σωστή πέψη. ΤΙP: Πιείτε ένα ποτήρι ζεστό νερό με λεμόνι το πρωί ώστε να αποτοξινώσετε το σώμα, να αναζωογονήσετε το δέρμα, να καθαρίσετε το συκώτι και να ενισχύσετε την διάθεσή σας.

Αντιοξειδωτικό τσάι

Με τον τρόπο αυτό καίτε τα λίπη, ενισχύετε τον μεταβολισμό σας και βοηθάτε στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Αποτελεί την καλύτερη εναλλακτική για εκείνους που θεωρούν βαρετό να πίνουν μεγάλες ποσότητες νερού σε καθημερινή βάση.

Βιταμίνη C

Συμβάλει τα μέγιστα στην διαδικασία της αποτοξίνωσης. Επίσης η βιταμίνη C επιταχύνει τον μεταβολισμό και ανακυκλώνει αντιοξειδωτικά όπως η η γλουταθειόνη και η βιταμίνη Ε.

Δώστε σημασία στην αναπνοή σας

Οι βαθιές εισπνοές και η έμφαση στην αναπνοή βοηθά το σώμα να αντλεί με επαρκή ποσότητα οξυγόνου τους πνεύμονες και το αίμα. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές (πχ. Dr Sinatra) για τις οποίες μπορείτε να αντλήσετε πληροφορίες από το διαδίκτυο.

Ιδρώστε

Ο ιδρώτας είναι μια λειτουργία απαραίτητη που βοηθά στην αποτοξίνωση του σώματος. Σύμφωνα με έρευνες με τον ιδρώτα εξαλείφετε τις φθαλικές ενώσεις, και τα βαρέα μέταλλα από τον οργανισμό.

Φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες βοηθούν να αποβάλλετε τις τοξίνες από το έντερο. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερες φυτικές ίνες, έχουν λιγότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι στο μέλλον.

Καναταλώστε εσπεριδοειδή φρούτα

Βοηθούν στην αποτοξίνωση αλλά και στο κάψιμο των περιττών θερμίδων. Επίσης περιέχουν ένζυμα που βοηθούν την πέψη των τροφών. Η βιταμίνη C που περιέχουν είναι απαραίτητη για την εξάλειψη των τοξινών από το σώμα σας.

Κάντε γυμναστική

Είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για να αποτοξινωθείτε. Η κίνηση του σώματος, οι βαθιές ανάσες, το ίδρωμα και το τέντωμα των μυών, βοηθούν σημαντικά στην ταχύτερη αποτοξίνωση. Όλα αυτά πάντα σε συνδυασμό με την κατανάλωση άφθονου νερού.

Ψευδάργυρος

Παίζει σημαντικό ρόλο στην πέψη αφού είναι απαραίτητος για την δημιουργία των ενζύμων που βοηθούν σε αυτήν. Επίσης τα συστατικά του αναπλάθουν τον εντερικό ιστό και αναδομούν την χολή.

Διαβάστε ακόμα: Νερό με χυμό λεμονιού: Γιατί μπορεί να γίνει ο καλύτερός σας φίλος;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend