Ποιες τροφές κάνουν καλό στο συκώτι μας και ποιες όχι

Ήπαρ, το μεγαλύτερο σε μέγεθος συμπαγές όργανο του σώματος, με ιδιαίτερα σημαντικό έργο και μεγάλη ανθεκτικότητα. Τόση που εύκολα το «αγνοεί» και το «παραμελεί» κανείς μέχρις ότου κάτι να πάει στραβά…

Το συκώτι και οι λειτουργίες του

Το συκώτι εκτελεί περισσότερες από 500 λειτουργίες ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένων του φιλτραρίσματος του αίματος, της μετατροπής της περίσσειας γλυκόζης σε γλυκογόνο για αποθήκευση, της παραγωγής πρωτεϊνών, ενζύμων, χολής, ορμονών και χοληστερόλης, της αποθήκευση θρεπτικών συστατικών και της τροφοδοσίας του σώματος.

Για το λόγο αυτό η εξασφάλιση και η διατήρηση της υγείας και ομαλής λειτουργίας του είναι ιδιαίτερα σημαντικές και κύριο παράγοντα αποτελεί η διατροφή.

Οι διατροφικές μας επιλογές επηρεάζουν συνολικά την υγεία μας αλλά και μεμονωμένα την υγεία και την εύρυθμη λειτουργία των ζωτικών οργάνων του σώματος, όπως το ήπαρ.

Γενικά, σύμφωνα με όλες τις συστάσεις περί «υγιεινής» διατροφής, η ισορροπία και η ποικιλία στην κατανάλωση τροφίμων από όλες τις διατροφικές ομάδες, η χαμηλή κατανάλωση «κακών» λιπαρών, ζάχαρης και νατρίου και η υψηλή πρόσληψη αντιοξειδωτικών, φυτικών ινών και θρεπτικών  συστατικών συμβάλλουν τα μέγιστα ως προς την καλή υγεία.

Αντίστοιχα, υπάρχουν συγκεκριμένα τρόφιμα που φέρεται να ευνοούν περισσότερο την ηπατική υγεία και λειτουργία.

Οι τροφές που επιβαρύνουν κατά 57% την υγεία της καρδιάς

Ποιες είναι οι καλύτερες τροφές για το συκώτι μας

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι από τα βασικά τρόφιμα που προστατεύουν το συκώτι και ενισχύουν την ηπατική λειτουργία αφού περιέχουν ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών. Πιο συγκεκριμένα, αυτά που θεωρούνται περισσότερο ευεργετικά για το συκώτι είναι:

  • Τα παντζάρια

Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά τα παντζάρια, βοηθούν στην προστασία του ήπατος και ενισχύουν την αποτοξινωτική του δράση.  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτες οι βεταλαΐνες που περιέχουν φέρεται να διεγείρουν τη λειτουργία των ηπατικών κυττάρων αυξάνοντας  τα επίπεδα γλουταθειόνης η οποία προστατεύει το συκώτι.

  • Τα μήλα

Η πηκτίνη των μήλων βοηθά στη δέσμευση των βαρέων μετάλλων και άλλων τοξινών (κυρίως του παχέος εντέρου), γεγονός που διευκολύνει το ρόλο του συκωτιού στη διαδικασία της αποτοξίνωσης του οργανισμού

  • Η αγκινάρα

Παρουσιάζει ηπατοπροστατευτική δράση λόγω της κυναρίνης που περιέχει ενώ αυξάνει την έκκριση χολής και βοηθά σε περιπτώσεις κακής πέψης των λιπαρών ουσιών.

  • Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά

    (ρόκα, αγριοράδικο, πικραλίδα, σπανάκι κλπ)

Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη βοηθά στην άμεση απορρόφηση τοξινών από το αίμα. Εξουδετερώνουν τα βαρέα μέταλλα και τα φυτοφάρμακα και προσφέρουν έναν προστατευτικό μηχανισμό για το συκώτι.

Εξίσου ευεργετικά για το συκώτι είναι τρόφιμα πλούσια σε ενώσεις θείου, όπως το κρεμμύδι,  το σκόρδο και τα σταυρανθή λαχανικά. Το θείο βοηθά το συκώτι στο να αποτοξινωθεί από φάρμακα που ενδεχομένως λαμβάνονται, παρασιτοκτόνα και άλλες τοξίνες.

  • Σκόρδο και κρεμμύδι

Η αλισίνη που περιέχουν φέρεται να έχει ηπατοπροστατευτικές ιδιότητες και να βοηθά  στον καθαρισμό του ήπατος και την απομάκρυνση των τοξινών

  • Σταυρανθή λαχανικά

    (μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών)

Οι γλυκοζινόλες που περιέχουν ενισχύει την παραγωγή ενζύμων στο συκώτι τα οποία βοηθούν στην απομάκρυνση τοξινών και στην πιθανή  μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Επίσης, περιέχουν συγκεκριμένα φυτοχημικά τα οποία μπορούν και εξουδετερώνουν τοξικές ουσίες , όπως οι νιτροζαμίνες οι οποίες που συναντάμε στον καπνό του τσιγάρου

Σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του συκωτιού έχουν και τα δημητριακά ολικής άλεσης

  • Δημητριακά ολικής άλεσης

Στη ομάδα αυτή ανήκουν δημητριακά όπως το κριθάρι, η σίκαλη, το καστανό ρύζι, το πλιγούρι, η βρώμη, το κεχρί και παράγωγά τους. Τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες βοηθάνε στο μεταβολισμό των λιπών και την ομαλή λειτουργία του ήπατος.

Τέλος, καρυκεύματα και μπαχαρικά όπως ο κουρκουμάς, η κανέλα και η γλυκόριζα ενισχύουν την αποτοξινωτική του δράση.

  • Κουρκουμάς

Η κουρκουμίνη, κύρια δραστική ουσία του κουρκουμά, έχει πρωταγωνιστήσει σε μεγάλο αριθμό μελετών αναφορικά με την ηπατοπροστατευτική δράση που παρουσιάζει. Βάσει των αποτελεσμάτων φέρεται να έχει προστατευτική και θεραπευτική δράση απέναντι σε παθήσεις του ήπατος που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες.

Εκτός από τρόφιμα, ο καφές και το πράσινο τσάι θεωρούνται ωφέλιμα για την εύρυθμη λειτουργία του συκωτιού.

Καφές: Φάρμακο για την υγεία όταν πίνεις με μέτρο

  • Καφές

Σε έκθεση του British Liver Trust που δημοσιεύτηκε το 2016 υποστηρίζεται πως η τακτική κατανάλωση μέτριας ποσότητας καφέ μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση καρκίνου του ήπατος και να περιορίσει τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων ηπατικών παθήσεων.

Τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώθηκαν από πλήθος μελετών που πραγματοποιήθηκαν, συμπεριλαμβανομένων και μελετών του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας)

Οι χειρότερες τροφές για το συκώτι μας

Όπως υπάρχουν τροφές που ωφελούν την υγεία του συκωτιού, υπάρχουν και τροφές που την επιβαρύνουν επειδή ειναι βλαβερές.

Επειδή, όπως προαναφέρθηκε, η ισορροπία στη διατροφή είναι σημαντική για καλή υγεία, η ενίσχυση της συνήθους δίαιτας με τις παραπάνω τροφές μπορεί να συμβάλλει θετικά στην ομαλή λειτουργία του ήπατος, ωστόσο είναι καλό ταυτόχρονα να περιοριστούν και οι περισσότερο βλαβερές τροφές.

Τα τηγανιτά φαγητά (πατάτες, ντόνατς, αυγά κλπ), τα πλούσια σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά τρόφιμα (αλλαντικά, ολόπαχα γαλακτοκομικά, λιπαρά κρέατα, σφολιάτες, μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια, ζωικό βούτυρο κ.α.), η ζάχαρη και τα τρόφιμα των οποίων αποτελεί κύριο συστατικό (πάστες, τούρτες, αναψυκτικά, σοκολάτες κλπ), το αλάτι και το αλκοόλ μπορούν να επιβαρύνουν την ηπατική υγεία όταν καταναλώνονται σε μεγάλη ποσότητα και συχνότητα.

Διαβάστε επίσης: Τροφές που πολεμούν τις φλεγμονές και τον πόνο!

Πηγή: www.fmh.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Οι βασικές αρχές για να κάνεις την υγιεινή διατροφή τρόπο ζωής

Η υγιεινή διατροφή μπορεί να πάρει πολλές μορφές, ανάλογα το άτομο που θα ρωτήσεις. Ιδανικά, η υγιεινή διατροφή θα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και να μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης κλινικών καταστάσεων, όπως δυσκοιλιότητα, καρδιαγγειακά νοσήματα, παχυσαρκία κλπ.

Αν και υπάρχουν πολλές πληροφορίες εκεί έξω – καινούριες υπερτροφές, καινούριες δίαιτες, καινούρια tips- η υγιεινή διατροφή δεν είναι  τόσο περίπλοκη, όσο φαντάζει. Είναι απολύτως δυνατό να τρέφεσαι σωστά, συμπεριλαμβάνοντας στη διατροφή σου τροφές που όντως απολαμβάνεις. Στο κάτω κάτω το φαγητό είναι το καύσιμο μας και θα έπρεπε να μας δημιουργεί απόλαυση και όχι φόβο.

Αρκεί, λοιπόν, να βρεις τη μορφή της υγιεινής διατροφής που εξυπηρετεί καλύτερα εσένα και το σώμα σου.

Όταν η προσπάθεια για υγιεινή διατροφή γίνεται επικίνδυνη εμμονή

Γιατί είναι σημαντική η υγιεινή διατροφή; 

‘Όπως είπαμε, η τροφή είναι το καύσιμο του οργανισμού υπό τη μορφή θερμίδων. Κάθε σώμα έχει έναν αριθμό θερμίδων που χρειάζεται καθημερινά για να εκτελέσει όλες τις ζωτικές λειτουργίες. Αν βρισκόμαστε σε συνεχές μεγάλο θερμιδικό έλλειμμα ή αν η διατροφή μας είναι φτωχή σε κάποιο απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, τότε επιβαρύνουμε την υγεία μας.

Ομοίως, αν βρισκόμαστε σε θερμιδικό πλεόνασμα, το σωματικό μας βάρος αυξάνεται. Τα υπέρβαρα άτομα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, όπως και καρδιαγγειακά, ηπατικά και νεφρικά νοσήματα.

Επίσης, η ποιότητα της διατροφής μας δεν επηρεάζει μόνο τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, αλλά και το προσδόκιμο ζωής και τη ψυχική μας υγεία.

Χρειάζεται να ακολουθώ μια συγκεκριμένη διατροφή για να τρέφομαι υγιεινά;

Φυσικά και όχι. Αυτό, όμως δε σημαίνει ότι μερικά διατροφικά μοτίβα μπορούν να φανούν απολύτως χρήσιμα. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να αισθάνεται καλύτερα αν ακολουθεί μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες, ενώ άλλος μπορεί να βρει το ευ ζην του με μια διατροφή με υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Γενικά, η υγιεινή διατροφή δεν έχει να κάνει με δίαιτες ή αυστηρούς κανόνες. Έχει να κάνει με το να κάνουμε προτεραιότητα μας τη θρέψη του οργανισμού μας με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Αυτά διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Συμβουλές υγιεινής διατροφής που καταρρίπτονται καθημερινά!

Το αλφάβητο της υγιεινής διατροφής 

Τώρα, λοιπόν, που γνωρίζεις γιατί η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική, ας δούμε και τις βασικές αρχές της.

Επαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών 

  • Η υγιεινή διατροφή λαμβάνει υπόψιν της τις θερμίδες, αλλά δεν τις έχει ως προτεραιότητα. Προτεραιότητα είναι τα θρεπτικά συστατικά: υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπος, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Όλες οι τροφές έχουν θερμίδες, αλλά δεν έχουν όλες οι τροφές την ίδια περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.
  • Προτίμησε τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, καλά λιπαρά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως πχ. φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, σπόροι, όσπρια, λιπαρά ψάρια και αυγά.

Ποικιλία

  • Ένας άλλος παράγοντας της υγιεινής διατροφής είναι η ποικιλία. Μια πολυποίκιλη διατροφή συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε θρεπτικά συστατικά, στην υγεία του εντερικού μικροβιώματος και προστατεύει από τα χρόνια νοσήματα.

Ισορροπία στο πιάτο 

  • Τα βασικά θρεπτικά συστατικά είναι οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά. Κάθε κύριο γεύμα οφείλει να έχει και από τα τρία για να θεωρηθεί ένα πιάτο ολοκληρωμένο και ισορροπημένο.

Όχι στα επεξεργασμένα τρόφιμα 

  • Ένας από τους καλύτερους τρόπους να τρέφεσαι καλύτερα είναι να αποφεύγεις τις επεξεργασμένες τροφές. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται πάντα, φυσικά, αλλά το να τα περιορίσεις σε σημαντικό βαθμό θα κάνει τη διαφορά στον οργανισμό σου.

Αν πραγματικά σε ενδιαφέρει η υγιεινή διατροφή, οι μικρές αλλαγές που οδηγούν σε μια διατροφική ισορροπία είναι το κλειδί. Η υγιεινή διατροφή είναι διαφορετική για τον καθένα, πειραματίσου και βρες τους συνδυασμούς και τις γεύσεις που σου ταιριάζουν καλύτερα.

Μπορείς πάντα  να συμβουλευτείς έναν πτυχιούχο διαιτολόγο-διατροφολόγο με άδεια άσκησης επαγγέλματος για να σε καθοδηγήσει στο ταξίδι σου.

Διαβάστε επίσης: Έτσι θα κάνετε υγιεινή διατροφή με μικρό κόστος

Πηγή: www.mednutrition.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Ισοδύναμα τρόφιμα: Με τι μπορείς να αντικαταστήσεις τις τροφές που… βαριέσαι

Γράφει ο Πάρης Παπαχρήστος*

Πολλές φορές δέχομαι καθημερινά την ερώτηση: Mε τι θα μπορούσα να αντικαταστήσω το ψωμί, τα δύο μπιφτέκια, το κοτόπουλο;

Γι΄αυτό και σκέφτηκα να δημιουργήσω ένα άρθρο που αφορά τα ισοδύναμα τροφίμων, που για τους διαιτολόγους είναι η… βίβλος που χρησιμοποιούν καθημερινά όταν καταρτίζουν πλάνα διατροφής.

Συναντώ συχνά τη σύγχυση των ισοδυνάμων τροφίμων με τις μερίδες ή τον τρόπο συνδέονται με τις θερμίδες του εκάστοτε τροφίμου. Αυτά θα προσπαθήσω να σας ξεκαθαρίσω όσο γίνεται πιο απλά και με παραδέιγματα.

Τι είναι τα Ισοδύναμα Τροφίμων;

Τα ισοδυνάμα τροφίμων ομαδοποιούν τα τρόφιμα σε 6 κατηγορίες. Τα τρόφιμα που ανήκουν σε κάθε ομάδα έχουν τις ίδιες αναλογίες σε μακροθρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη) που περιέχουν και θερμίδες. Επομένως υπάρχει η δυνατότητα να αντικατασταθούν από άλλα τρόφιμα της ίδιας ομάδας χωρίς να αλλάξει η περιεκτικότητα στα θερμιδογόνα συστατικά και να υπάρχει ποικιλία στη διατροφή.

1 ποτήρι γάλα (240ml) είναι «ισοδύναμο» με ένα κεσεδάκι γιαούρτι (180γρ) γιατί περιέχουν την ίδια ποσότητα υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπαρών. Άρα, τα τρόφιμα αυτά μπορούν να αντικατασταθούν μεταξύ τους

Ποια η διαφορά των ισοδυνάμων τροφίμων από τις μερίδες;

Ως μερίδα τροφίμου από κάθε ομάδα θεωρούμε μια συγκεκριμένη ποσότητα. Ωστόσο, το ισοδύναμο δεν ταυτίζεται πάντα με τη μερίδα του τροφίμου. Για παράδειγμα, θεωρώντας ως 1 μερίδα γάλακτος το 1 φλιτζάνι 240 ml  αυτό αποτελεί το 1 ισοδύναμο γάλακτος και μπορεί να αντικατασταθεί από άλλα γαλακτοκομικά παρόμοιας σύστασης. Αντίθετα, ως 1 ισοδύναμο κρέατος ορίζονται τα 30γρ, ποσότητα που δεν αντιστοιχεί στη μερίδα!

Πώς μπορώ να αξιοποιήσω τα ισοδύναμα τροφίμων;

Όταν ακολουθείς ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής, είναι εύκολο να αξιοποιήσεις τους παρακάτω πίνακες για να αντικαταστήσεις τρόφιμα με κάποια άλλα, που ανήκουν στην ίδια κατηγορία και περιέχουν την ίδια περιεκτικότητα σε μακροθρεπτικά συστατικά που αποδίδουν και θερμίδες. Μπορεί να υπάρχουν κάποιες κατηγορίες που θα σε δυσκολέψουν, όπως τα σύνθετα φαγητά π.χ. παστίτσιο, πίτσα με τι να τα αντικαταστήσεις, ωστόσο με μια μικρή καθοδήγηση από ένα διαιτολόγο, είναι κάτι που μπορείς να κάνεις έπειτα και από μόνος σου.

Για να σε βοηθήσω θα σου δώσω μερικά παραδείγματα ισοδυνάμων!

Γαλακτοκομικά
1 ποτήρι γάλα (240ml) είναι ισοδύναμο με: 1 κεσεδάκι γιαούρτι (180γρ)
1 φλιτζάνι κεφίρ (240ml)
1 φλιτζάνι γάλα σόγιας αποβουτυρωμένο (240ml)

Όσον αφορά τα λαχανικά εδώ τα πράγματα είναι πιο εύκολα καθώς ένα ισοδύναμο λαχανικών ισούται είτε με 1 φλιτζάνι ωμά είτε με μισό (1/2) φλιτζάνι βραστά λαχανικά.

Έτσι για παράδειγμα:

Λαχανικά
1 φλιτζάνι τομάτα ισοδυναμεί με: 1 φλιτζάνι λάχανο
1 φλιτζάνι μαρούλι
½ φλιτζάνι χόρτα βραστά
½ φλιτάζνι κολοκυθάκια βραστά
½ φλιτζάνι κουνουπίδι βραστό
½ φλιτζάνι μπρόκολο βραστό
½ φλιτζάνι μελιτζάνες βραστές
½ φλιτζάνι μπάμιες βραστές

Αν μιλήσουμε για τα φρούτα θα σου έλεγα πώς ως 1 φρούτο ορίζουμε ό,τι χωράει στην παλάμη, μας με πιο απλά λόγια. Πιο συγκεκριμένα, σε επίπεδο ισοδυνάμων μπορείς να δεις τα παραδείγματα που ακολουθούν:

Φρούτα
1 μέτριο μήλο ισοδυναμεί με: 1 μεγάλο ακτινίδιο
¾ του φλιτζανιού ανανά
1 μέτριο αχλάδι
4 μέτρια βερίκοκα
4 αποξηραμένα βερίκοκα
2 φρέσκα δαμάσκηνα
3 αποξηραμένα δαμάσκηνα
½ μπανανα
2 σύκα αποξηραμένα
17 ρόγες σταφύλι
12 κεράσια
1 και ¼ φλιτζάνι φράουλες

1 φρούτο ισούται με ½ φλιτζάνι χυμού

Ωστόσο, αναέμσα σε αυτά τα 2 θα σου πρότεινα να καταναλώσεις ολόκληρο το φρούτο καθώς έτσι θα λάβεις και τις φυτικές ίνες που θα σε κρατήσουν χορτάτο για μεγαλύετρο χρονικό διάστημα.

Ας περάσουμε τώρα στο άμυλο, όπου ως άμυλο, ενοούμε το ψωμί, το ρύζι, τα ζυμαρικά κτλπ.

Αμυλούχα τρόφιμα
1 φέτα ψωμί (30γρ) ισοδυναμεί με: ½ κουλούρι στρογγυλό
5 κράκερς
4 κριτσίνια (10 εκατοστών)
1 φλιτζάνι κρουτόν
½ πίτα αλλάδωτη
½  τορτίγια
½ φλιτζάνι δημητριακά πρωινού
½ φλιτζάνι όσπρια μαγειρεμένα, στραγγισμένα
½ πατατα
1/3 του φλιτζανιού ρίζι μαγειρεμένο
½ πατάτα

Αν μιλήσουμε για το κρέας επειδή εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο σύνθετα θα σου έδινα την εξής απλή συμβουλή:

Αντικατέστησε το λευκό κρέας με λευκό κρέας στην ίδια ποσότητα π.χ. κοτόπουλο με ψάρι και το κόκκινο κρέας με κόκκινο κρέας π.χ. χοιρινό με αρνί ή μοσχάρι στην ίδια ποσότητα

Να θυμάσαι! Σ ένα διαιτολόγιο το τυρί θεωρείται ισοδύναμο κρέατος. Έτσι, τα μακαρόνια με 2 κουταλιές της σούπας τριμμένο τυρί, μπορούν να γίνουν μακαρόνια με 2 κουταλιές της σούπας κιμά.

Για το τέλος άφησα τα ισοδύναμα λίπους. Εδώ ισχύουν τα εξής:

Λιπαρά
1 κ. του γλυκού ελαιόλαδο ισοδυναμεί με: 6 αμύγδαλα
10 μικρές ή 5 μεγάλες ελιές
6 κάσιους
2 κ. του γλυκού ταχίνι
1 κ. του γλυκού μαργαρίνη
2 ολόκληρα καρύδια

Τι δεν μπορώ να κάνω γνωρίζοντας τα ισοδύναμα τροφίμων;

Δε δείχνει δυστυχώς ακριβώς τη θρεπτική αξία του κάθε τροφίμου, για παράδειγμα για να μάθουμε πόσο ασβέστιο περιέχει ένα ποτήρι γάλα με χαμηλά λιπαρά θα πρέπει να ανατρέξουμε στους πίνακες τροφίμων.  Όμως παρόλα αυτά θεωρείται μια πρακτική και γρήγορη μέθοδος που εφαρμόζεται σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, διότι βοηθάει στον υπολογισμό των υδατανθράκων της διατροφής τους, των λιπιδίων και των θερμίδων που λαμβάνουν. Επίσης μπορούν να μετρούν και τις πρωτεΐνες, απαραίτητη γνώση για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη που εμφανίζουν και νεφροπάθεια.

Διαβάστε ακόμα: Μικρές αντικαταστάσεις τροφίμων… για μεγάλα οφέλη!


*Ο Πάρης Παπαχρήστος είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc., ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο, όπου διατηρεί ένα πολυδιαιτολογικό γραφείο στο Παγκράτι, παρέχοντας διαιτολογικές υπηρεσίες. Είναι συγγραφέας του πρώτου βιβλίου της σειράς medNutrition wellness, με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες στη διατροφή μας».


Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend