Οι τροφές που επιβαρύνουν κατά 57% την υγεία της καρδιάς

Όταν βρίσκεστε σε φάση προετοιμασίας για την επόμενη προπόνησή σας, καλό είναι να αποφεύγεται τα αμυλούχα σνακ όπως τα πατατάκια, ειδικά αν φάγατε το τελευταίο σας γεύμα πρόσφατα.

Και αυτό διότι, σύμφωνα με μια μελέτη του «Journal of the American Heart Association», αυτά τα είδη σνακ, ειδικά όταν καταναλώνονται μετά από κύρια γεύματα, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 21.000 ανθρώπους σε μια μεγάλη έρευνα διατροφής στις ΗΠΑ που ξεκίνησε το 2003 και τελείωσε το 2014. Αναλύοντας τα διατροφικά τους πρότυπα, οι ερευνητές αξιολόγησαν τα είδη τροφής που κατανάλωναν σε κάθε γεύμα, καθώς και τόσο το είδος όσο και το χρονικό διάστημα της ημέρας που έτρωγαν σνακ.

Παρατηρήθηκε πως τα άτομα που έτρωγαν αμυλούχα σνακ όπως τα πατατάκια– αντί για σνακ που προέρχονται από δημητριακά, φρούτα ή γαλακτοκομικά– είχαν έως και 57% αυξημένο κίνδυνο θανάτου που σχετίζεται με καρδιαγγειακά.

Όσοι έτρωγαν με φρούτα και λαχανικά εμφάνισαν μειωμένο κίνδυνο όχι μόνο από καρδιακά προβλήματα αλλά και από καρκίνο.

Πως συνδέονται τα push ups και η υγεία της καρδιάς

Σημαντικός ο χρόνος κατανάλωσης

Ο χρόνος κατανάλωσης του κάθε συμμετέχοντα έπαιζε επίσης σημαντικό ρόλο σύμφωνα με τους ερευνητές. Η κακή καρδιαγγειακή υγεία έμοιαζε να είναι πιο συχνή για εκείνους που επέλεγαν σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο αμέσως μετά από ένα γεύμα, και ειδικά όταν αυτό ήταν υψηλής περιεκτικότητας σε αλλαντικά, στερεά λίπη και γαλακτοκομικά.

Αυτό συμβαίνει επειδή αυτά τα τρόφιμα αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα και η κατανάλωση ενός αμυλούχου σνακ μόνο λίγη ώρα μετά από ένα τέτοιο γεύμα διατηρεί αυξημένο το σάκχαρο στο αίμα και ανεβάζει τα επίπεδα φλεγμονής. «Με την πάροδο του χρόνου, αυτό είναι προβληματικό για την καρδιά», τονίζει ο Γουίλιαμ Λι, πρόεδρος και ιατρικός διευθυντής του Ιδρύματος Αγγειογένεσης και συγγραφέας του βιβλίο «Πώς το σώμα σας μπορεί να θεραπεύσει τον εαυτό του».

«Η διατροφή είναι πάντα ένας σημαντικός παράγοντας για την υγεία της καρδιάς, με τον ίδιο τρόπο που είναι και η άσκηση. Τα φλεγμονώδη κύτταρα συγκεντρώνονται γύρω από την πλάκα στις στεφανιαίες αρτηρίες και απελευθερώνουν ένζυμα που προκαλούν περαιτέρω βλάβη, δημιουργώντας αλυσιδωτή αντίδραση. Αν συνεχίζετε να τρώτε τρόφιμα που αυξάνουν τη φλεγμονή, τότε προκύπτει ένας άσχημος κύκλος», προσθέτει ο Λι.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους τα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα είναι τόσο χρήσιμα. Αυτό σημαίνει πως τρόφιμα όπως εσπεριδοειδή, μούρα, πιπεριές, ξηροί καρποί και όσπρια, μειώνουν τη στεφανιαία πλάκα και τη φλεγμονή.

Με άλλα λόγια, φτάνουμε σε μια κλασική και χιλιοειπωμένη συμβουλή: αν σας πιάσει μια λιγούρα ανάμεσα στα γεύματα και θέλετε ένα σνακ, τα φρούτα και τα λαχανικά καλό είναι να πρόκειται για την πρώτη σας επιλογή.

Διαβάστε επίσης: Δέκα τροφές που φροντίζουν την καρδιά σας

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Γιατί πρέπει να αποφεύγετε τις συσκευασμένες σαλάτες;

Γιατί θα πρέπει να αποφεύγετε τις συσκευασμένες σαλάτες; Photo by Jeffrey Betts on Unsplash

Είναι θρεπτικές, είναι υγιεινές αλλά καλύτερα να τις φτιάχνετε μόνοι σας. Ο λόγος για τις σαλάτες, τις οποίες λόγω χρόνου αποφεύγουμε να φτιάξουμε οι ίδιοι και δεν είναι λίγες οι φορές που τις αγοράζουμε έτοιμες από τα Super Market.

Οι σαλάτες συχνά γίνονται η αιτία για ένα επεισόδιο τροφικής δηλητηρίασης. Όταν μάλιστα η σαλάτα είναι συσκευασμένη, ο κίνδυνος αυξάνεται θεαματικά, προειδοποιούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ και πρέπει να τους ακούσουμε και μάλιστα πολύ προσεκτικά.

Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησαν οι ερευνητές, η συσκευασία στην οποία τοποθετείται η σαλάτα διευκολύνει την ανάπτυξη μικροβίων όπως η σαλμονέλα. Το υγρό περιβάλλον της σακούλας σε συνδυασμό με τα συστατικά που απελευθερώνουν τα κομμένα λαχανικά κάνουν τις συνθήκες ιδανικές για να πολλαπλασιαστούν και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα οι παθογόνοι μικροοργανισμοί.

Ήταν ήδη γνωστό από παλαιότερες έρευνες ότι τα λαχανικά κουβαλούν βακτήρια, ωστόσο η νέα μελέτη επισημαίνει ότι η συσκευασία κάνει τα πράγματα χειρότερα. Οι ερευνητές δήλωσαν σοκαρισμένοι από τον ρυθμό ανάπτυξης των βακτηρίων, σύμφωνα με το BBC, ακόμη κι όταν η συσκευασμένη σαλάτα φυλάσσεται στο ψυγείο.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Applied and Environmental Microbiology, αναφέρει ότι 100 βακτήρια σαλμονέλας αυξάνονται σε 100.000 μέσα σε πέντε ημέρες. «Αυτή η δόση είναι υπεραρκετή για να προκληθεί λοίμωξη» σχολιάζει η Δρ Πρίμροουζ Φρίστοουν από το Τμήμα Κλινικής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου του Λέστερ.

Η σαλμονέλα φάνηκε να ευδοκιμεί ιδιαίτερα στις συσκευασίες που περιείχαν σπανάκι, ενώ το βακτήριο εσερίχια κόλι αναπτύχθηκε ευκολότερα στη ρόκα.

Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν;

Η μία λύση και η πιο ριζοσπαστική είναι να προτιμούμε τα φρέσκα άκοπα λαχανικά, τα οποία θα πρέπει να αποθηκεύουμε σε χάρτινες σακούλες μέσα στο ψυγείο μας.

Η δεύτερη είναι ακόμα και όταν αγοράσουμε σαλάτα σε πλαστική ή νάιλον συσκευασία να βλέπουμε την ημερομηνία παραγωγής και αν είναι δυνατόν να την καταναλώνουμε την ίδια μέρα.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί τρώω σαλάτες και παχαίνω;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Το κοιλιακό λίπος είναι πιο επικίνδυνο για τους αδύνατους!

Το λίπος στην κοιλιά αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τους αδύνατους. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος από αυτόν που ισχύει για τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine.

Ερευνητές με επικεφαλής τον Φρανσίσκο Λόπεζ-Χιμένεθ, καθηγητή Ιατρικής στην Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, εξέτασαν δεδομένα που αφορούσαν περίπου 15.000 άτομα, τα οποία παρακολούθησαν για 14 χρόνια.

Οι γιατροί έλαβαν υπόψη τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και την αναλογία μέσης-ισχίων και συσχέτισαν αυτούς τους δείκτες με τους πρόωρους θανάτους.

Τα άτομα με φυσιολογικό βάρος που είχαν παραπανίσιο κοιλιακό λίπος είχαν την χειρότερη επιβίωση, ανεξάρτητα από το αν ο ΔΜΣ ήταν χαμηλός ή υψηλός. Μάλιστα εκείνοι που κινδύνευαν περισσότερο ήταν οι αδύνατοι άντρες με μεγάλη περίμετρο μέσης. Οι άνδρες αυτοί είχαν 87% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους στη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, κίνδυνος διπλάσιος από αυτόν που αφορούσε τους υπέρβαρους και τους παχύσαρκους συνομηλίκους τους.

Στις γυναίκες, η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά αύξανε 50% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου στις αδύνατες, σε σχέση με τις γυναίκες που είχαν ομοιογενή κατανομή λίπους στο σώμα τους. Ο κίνδυνος ήταν 32% αυξημένος όταν οι αδύνατες γυναίκες με αρκετό κοιλιακό λίπος συγκρίθηκαν με υπέρβαρες και παχύσαρκες συνομίληκες.

Το λίπος της κοιλιάς και ο ΔΜΣ

«Το λίπος στην κοιλιά είναι κακό λίπος», ανέφερε Πολ Πουάριερ από το Ίδρυμα Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Λαβάλ, στο Κεμπέκ, ο οποίος σχολίασε τη μελέτη. «Έχει θετική συσχέτιση με την αυξημένη χοληστερίνη, τη φλεγμονή, την καρδιοπάθεια, το εγκεφαλικό και τον διαβήτη τύπου 2. Όταν κάποιος έχει λίπος στην κοιλιά, είναι πολύ χειρότερο απ’ ό,τι αν είχε λίπος στους γοφούς. Αν το σωματικό βάρος είναι φυσιολογικό αλλά η περίμετρος της μέσης ξεπερνάει τα 100 εκατοστά για τον άνδρα και τα 85 εκατοστά για τη γυναίκα, σημαίνει ότι στην πραγματικότητα υπάρχει παχυσαρκία. Με άλλα λόγια, μπορεί ένας άνθρωπος από πλευράς βάρους να είναι φυσιολογικός και από πλευράς περιμέτρου μέσης παχύσαρκος. Σε μια τέτοια περίπτωση η υγεία του κινδυνεύει περισσότερο».

Αξίζει να αναφερθεί ότι μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος αποτυγχάνει σε αρκετές περιπτώσεις να υποδείξει την παχυσαρκία κι έτσι είναι ουσιαστικά αναξιόπιστος. Όπως δείχνει και η παρούσα μελέτη, τη μέτρηση της περιμέτρου μέσης είναι ένας πολύ καλύτερος δείκτης της παχυσαρκίας.

Διαβάστε επίσης: Έτσι “έκαψε” το μισό σωματικό του λίπος σε 10 εβδομάδες!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend