Τα λάθη που κάνετε στο πρωινό γεύμα και παίρνετε κιλά

Τα λάθη που κάνετε στο πρωινό και σας παχαίνουν!

Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας λένε οι ειδικοί, ωστόσο, αν δεν προσέξετε τι τρώτε είναι δεδομένο ότι καταστρέφετε τη χρησιμότητά του.

Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι για να σαμποτάρετε την προσπάθεια που καταβάλετε για την απώλεια των περιττών κιλών και οι περισσότεροι από αυτούς συνδέονται με το πρωινό.

Δείτε παρακάτω κάποιες από τις πρωινές συνήθειες που είναι απαγορευτικές για όσους θέλουν να κρατηθούν σε φόρμα.

Το μόνο που έχετε είναι καφές

Πίνοντας τον καφέ στον δρόμο για την εργασία δεν είναι κάτι κακό, ωστόσο αν παραμελήσετε να τον συνοδεύσετε με κάτι φαγώσιμο, θα τα βρείτε αργότερα μπροστά σας μέσα στην ημέρα.  Η παράλειψη ενός γεύματος μειώνει τα επίπεδα ενέργειας, αυξάνει το αίσθημα της πείνας αργότερα μέσα στην μέρα και συχνά μειώνει τον μεταβολισμό σας.

Ο καφές μετά την άσκηση μειώνει τους μυϊκούς πόνους!

Ακόμη και αν το πρωί δεν νιώθετε έντονη πείνα, τσιμπήστε μια μπάρα ενέργειας ή ένα βραστό αυγό. Όταν το στομάχι θα αρχίσει να γουργουρίζει τις επόμενες ώρες, προτιμήστε πλιγούρι βρώμης, γιαούρτι με μούρα ή τοστ με φυστικοβούτυρο.

Επιλέγετε ζάχαρη αντί για πρωτεΐνη

Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε συνήθως για ένα γρήγορο πρωινό είναι πλούσια σε ζάχαρη και υδατάνθρακες (μάφιν, κέικ, γλυκά και δημητριακά). Τα τρόφιμα αυτά σας κάνουν να νιώθετε κόπωση και σας δίνουν έξτρα θερμίδες. Αν το πρωί καταναλώνετε τροφές με αρκετή ζάχαρη, χάνετε την ευκαιρία να φάτε κάτι πρωτεϊνούχο που θα σας κρατήσει μέσα στην μέρα.

Αλλωστε η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για τους μυες και μας κρατά χορτάτους για μεγάλο διάστημα αφού ο οργανισμός πρέπει να δουλέψει πιο σκληρά για να την διασπάσει. Η ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης για τους άνδρες είναι τα 56 γραμμάρια και για τις γυναίκες τα 46.

Μην ξεχνάτε να έχετε στο πρόγραμμά σας αυγά, κοτόπουλο, φασόλια και ξηρούς καρπούς ώστε να μην αντιμετωπίσετε έλλειμμα πρωτεΐνης. Όταν δεν βρίσκεστε στο σπίτι για να μαγειρέψετε, μια μπάρα πρωτεϊνών, αποτελεί μια δοκιμασμένη λύση.

Διαλέγετε τους λάθος υδατάνθρακες

Οι κρέπες, τα δημητριακά και τα μάφιν μπορεί να είναι στις κύριες επιλογές για το πρωινό, ωστόσο τροφές χωρίς φυτικές ίνες μπορούν να σας δώσουν έξτρα κιλά. Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την πέψη, προωθούν μεγαλύτερη διάρκεια της ενέργειας για τις ώρες που ακολουθούν και ρυθμίζουν την όρεξή σας. Συχνά νιώθετε έντονη πείνα μια ώρα μετά από κάτι γλυκό που έχετε καταναλώσει. Αυτό συμβαίνει διότι λείπουν οι φυτικές ίνες από τον οργανισμό σας παρότι έχετε καταναλώσει υδατάνθρακες.

Το μπολ σας είναι πολύ μεγάλο

Είναι καλό να τρώτε για πρωινό δημητριακά ολικής άλεσης με φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, ωστόσο προσέξτε την ποσότητα. Ένα μεγάλο μπολ μπορεί να σημαίνει 2 και 3 φορές περισσότερες θερμίδες από την συνιστώμενη ποσότητα. Χρησιμοποιείστε έναν μετρητή πριν γεμίσετε την επόμενη φορά το μπολ σας με τα δημητριακά που τρώτε για πρωινό.

Το smoothie είναι γεμάτο ζάχαρη

Ένα τέτοιο ρόφημα το πρωί φαντάζει μια καλή επιλογή, ωστόσο στην περίπτωση που αυτό είναι γεμάτο ζάχαρη τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως δείχνουν. Φτιάξτε σπιτικό smoothie και φροντίστε να χρησιμοποιήσετε σαν βάση φρέσκα φρούτα. Προσθέστε άπαχο γάλα ή γάλα σόγιας που θα αντικαταστήσει την επιπρόσθετη ζάχαρη.

Ο χυμός δεν αρκεί από μόνος του

Το να βάζετε στον αποχυμωτή φρούτα και λαχανικά είναι μια υγιεινή συνήθεια το πρωί, ωστόσο ένα καλό πρωινό δεν μπορεί να βασίζεται μόνο σε έναν χυμό. Πολλές φορές οι χυμοί στερούνται φυτικών ινών και πρωτεΐνης και για τον λόγο αυτό νιώθετε πείνα και κούραση λίγο μετά από την κατανάλωσή τους. Συνοδέψτε τον αγαπημένο σας χυμό με γιαούρτι ή αυγά για καλύτερα αποτελέσματα.

Τι διαφορετικό προσφέρει στην υγεία μας κάθε χυμός φρούτου

Το πρωινό σας προέρχεται από ένα κουτί

Τα συσκευασμένα τρόφιμα μπορεί να σας ξεγελάσουν, ειδικά όταν διαβάσετε τα συστατικά στην ετικέτα. «Χωρίς γλουτένη», «πρωτεΐνη όση ένα αυγό», «χαμηλό σε ζάχαρη». Όλα αυτά δεν ανταποκρίνονται πάντα στην πραγματικότητα. Τα προϊόντα αυτά περιέχουν συχνά έξτρα λίπος, πρόσθετα ζάχαρης και αποτελούν ελλιπείς πηγές πρωτεΐνης.

Τρώτε τα ίδια και τα ίδια

Κολλάτε συχνά στα δημητριακά, στο τοστ, στα πανκέικ και στο πλιγούρι βρώμης. Δεν επιλέγετε φρούτα και λαχανικά για το πρωινό σας. Μπορεί να φάτε φρούτα και σνακ για μεσημέρι ή βράδυ αλλά όχι το πρωί! Αυτή είναι μια συνήθεια που θα πρέπει να αλλάξει άμεσα καθώς το πρωί η κατανάλωση φυτικών ινών είναι απαραίτητη. Τα λαχανικά που περίσσεψαν από το περασμένο βράδυ δεν χρειάζεται να πεταχτούν στα σκουπίδια. Προσθέστε αυγό ή σπανάκι στο τοστ σας. Επιλέξτε ένα πιο υγιεινό και θρεπτικό πρωινό που θα σας κρατήσει μέσα στην μέρα.

Αγοράζετε φυστικοβούτυρο διαίτης

Τα προϊόντα διαίτης δεν συνεπάγεται πως είναι υγιεινά. Το φυστικοβούτυρο διαίτης παρόλο που έχει 4 γρ. λιγότερο λίπος από το κανονικό, παρασκευάζεται με πρόσθετα ζάχαρης και λιγότερα φιστίκια. Σε 2 κουταλιές σούπας από το εν λόγω φυστικοβύτυρο τρώτε 4 γρ. ζάχαρης και διπλάσια ποσότητα σε αλάτι από το κανονικό φυστικοβούτυρο. Συνεπώς προτιμήστε την πλήρη έκδοσή του ή μια φυσική ποικιλία του με μεγαλύτερη διατροφική αξία.

Διαβάστε ακόμα: Μπορεί το… διπλό πρωινό να οδηγήσει σε απώλεια βάρους;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Τροφές που έχουν… κακή φήμη ενώ δεν πρέπει!

Photo by José Ignacio Pompé on Unsplash

Τα τελευταία χρόνια όπου υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με την υγεία μας, τα τρόφιμα έχουν γίνει ένα πολύ αμφιλεγόμενο θέμα.

Σχεδόν καθημερινά ακούμε νέες πληροφορίες που είτε “επαινούν” ένα φαγητό, είτε το “ενοχοποιούν”. Ζούμε στην εποχή που οι άνθρωποι αποφεύγουν τα τρόφιμα που έχουν καταναλώσει οι πρόγονοι μας για χιλιάδες χρόνια. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι οι επιστημονικές μελέτες δεν είναι ποτέ ασπρόμαυρες. Καμία επιστημονική μελέτη δεν θα αναφέρει αμέσως ότι ένα συγκεκριμένο φαγητό είναι καλό ή κακό.

Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένα “δαιμονοποιημένα τρόφιμα” που δέχονται επίθεση τα τελευταία χρόνια. Τα περισσότερα από αυτά τα τρόφιμα βασίζονται σε ζώα και παράγωγα τους. Μάθε την αλήθεια για αυτά τα παρεξηγημένα τρόφιμα και πως μπορούν να πάρουν τη σωστή θέση στη διατροφή σου.

1. Αυγά

Έχουν τόσα πολλά θρεπτικά συστατικά που χαρακτηρίζονται ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα που μπορείτε να φάτε. Για χρόνια, οι ειδικοί συμβούλευαν τους ανθρώπους να μην τρώνε ολόκληρα αυγά επειδή ο κρόκος είχε υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι όταν τρώμε τρόφιμα με υψηλή χοληστερόλη όπως τα αυγά, το συκώτι παράγει λιγότερη χοληστερόλη για να αντισταθμίσει. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα παραμένουν αρκετά σταθερά. Στην πραγματικότητα, τα αυγά μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της υγείας της καρδιάς, αλλάζοντας το μέγεθος και το σχήμα της LDL (κακής) χοληστερόλης. Ταυτόχρονα, τα επίπεδα της HDL (καλής) χοληστερόλης και η ευαισθησία στην ινσουλίνη αυξάνονται.

Δέκα πράγματα που δεν γνωρίζετε για τα αυγά

Σε μια μελέτη 12 εβδομάδων σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο, η ομάδα που κατανάλωσε ολόκληρα αυγά παρουσίασε μεγαλύτερες βελτιώσεις στους δείκτες υγείας της καρδιάς από την ομάδα που κατανάλωσε ασπράδια αυγών. Τα αυγά περιέχουν επίσης εύπεπτη, υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, την οποία το σώμα μας μπορεί να την αφομοιώσει σχεδόν ολόκληρη. Μπορούν να μας βοηθήσουν να παραμείνουμε γεμάτοι και ικανοποιημένοι για ώρες, έτσι ώστε να καταναλώσουμε λιγότερες θερμίδες αργότερα μέσα στην ημέρα Οι κρόκοι αυγών έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Αυτά μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από κοινές οφθαλμικές παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο καταρράκτης και ο εκφυλισμός της ώχρας κηλίδας

Μπορείτε να τρώτε αυγά, σχεδόν καθημερινά απλά θυμηθείτε, ο τρόπος μαγειρέματος να είναι υγιεινός. Βρασμένα, ποσέ και ψητά είναι οι ιδανικοί τρόποι μαγειρέματος. 

2. Πλήρη γαλακτοκομικά Προϊόντα

Το τυρί, το βούτυρο και η κρέμα γάλακτος έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι τα γαλακτοκομικά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως το τυρί, δεν επηρεάζουν αρνητικά τη χοληστερόλη και άλλους δείκτες υγείας της καρδιάς – ακόμη και σε άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης ή αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η αυξημένη πρόσληψη βουτύρου, από την άλλη πλευρά, μπορεί να αυξήσει την LDL (κακή) χοληστερόλη και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Πολλοί θέλοντας να προστατευτούν, καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λιπαρά. Ωστόσο, αυτά τα προϊόντα δεν έχουν τα οφέλη που έχουν τα προϊόντα με τα λιπαρά. Για παράδειγμα, μόνο τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά περιέχουν βιταμίνη Κ2, η οποία βοηθά στην προστασία της υγείας της καρδιάς και των οστών διατηρώντας το ασβέστιο στα οστά σας και έξω από τις αρτηρίες σας. Επίσης, τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά περιέχουν υγιή βακτήρια που υποστηρίζουν το πεπτικό μας σύστημα.

3. Μη επεξεργασμένο Κρέας

Ίσως ένα παρεξηγημένο τρόφιμο, «δαιμονοποιημένο» από χορτοφάγους και εξιδανικευμένο από τους λάτρεις των πρωτεϊνικών διαιτών.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τόσο το επεξεργασμένο όσο και το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου του παχέος εντέρου και άλλων ασθενειών Ωστόσο, όταν καταναλώνεται με μέτρο, το κρέας μπορεί να παρέχει βασικά θρεπτικά συστατικά.

Είναι μια εξαιρετική πηγή σιδήρου η οποία απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό σε σχέση με το σίδηρο που προέρχεται από φυτικά τρόφιμα. Περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, γεγονός που το καθιστά πολύτιμο κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των παιδιών, κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό. Είναι επίσης απαραίτητο για τους αθλητές και μέσω της αύξησης της μυϊκής μάζας βοηθά και στην αύξηση του μεταβολισμού. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή ψευδάργυρου, σεληνίου και βιταμίνης Β12.

Συνολικά, το κρέας που τρέφεται με φυτική τροφή φαίνεται να είναι η πιο υγιεινή επιλογή.

Το κύριο ζήτημα που προκύπτει είναι η περιεκτικότητα σε λίπος. Αυτό που συστήνεται είναι να καταναλώνουμε κρέας χωρίς το ορατό λίπος και να αφαιρούμε το λίπος πριν μαγειρέψουμε.

4. Καφές

Οι κόκκοι καφέ είναι στην πραγματικότητα οι σπόροι μέσα σε ένα μικρό φρούτο. Τόσο οι σπόροι όσο και το φρούτο είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν συνδεθεί με την προστασία της υγείας. Το χλωρογόνο οξύ, μια πολυφαινόλη στον καφέ, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή και μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην προστασία από χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας.

Τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα έρχονται να επισημάνουν την ευεργετική επίδραση του καφέ για το συκώτι, αφού διαπιστώθηκε ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαφόρων παθήσεων έως και κατά 70%. Ακόμα φαίνεται ότι η τακτική κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί με την προστασία από χρονιές παθήσεις, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2.

Καφές: “Φάρμακο” όταν δεν το παρακάνεις…

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι με μέτρο, η καφεΐνη ενισχύει την αθλητική απόδοση. Τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν βελτιωμένη κυκλοφορία, αυξήσεις στη μυϊκή δύναμη , αντοχή και δύναμη, καθώς και μειωμένο πόνο. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Applied Physiology διαπίστωσε ότι τα αποθέματα των μυών αναπληρώνονται ταχύτερα όταν οι αθλητές καταναλώνουν υδατάνθρακες και καφεΐνη μετά από εξαντλητική άσκηση.

Οι υπεύθυνοι της μελέτης, βέβαια, προτείνουν την κατανάλωση καφέ με μέτρο, λέγοντας πως μόνο μία έως δύο κούπες την ημέρα είναι ευεργετικές. Ωστόσο καθώς έχει διεγερτικές ιδιότητες θα πρέπει να προσέξουμε την ώρα που το καταναλώνουμε. Εάν πίνεις καφέ μετά το μεσημέρι, αυτό μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σου και ο κακός ύπνος μπορεί να προκαλέσει πολλά άλλα προβλήματα. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να μην πίνεις καφέ προς το τέλος της ημέρας. Εάν θέλεις ή “πρέπει”, τότε επιλέξτε ένα ρόφημα χωρίς καφεΐνη.

Αν και ο καφές από μόνος τους έχει πολλά οφέλη, όπως είπαμε παραπάνω, θα πρέπει να προσέξεις όταν τον καταναλώσεις καθώς το θερμιδικό του φορτίο αυξάνεται όταν προσθέσεις ζάχαρη, γάλα, κρέμες, σιρόπια.

5. Κονσερβοποιημένα και κατεψυγμένα λαχανικά

Οι άνθρωποι συχνά θεωρούν τα κονσερβοποιημένα και κατεψυγμένα λαχανικά λιγότερο θρεπτικά από τα φρέσκα λαχανικά. Ωστόσο, αν δεν μπορείς να καταναλώσεις λαχανικά απευθείας από τον κήπο σου, αυτό μπορεί να μην ισχύει.

Η έρευνα δείχνει ότι η κονσερβοποίηση και η κατάψυξη λαχανικών ενώ είναι φρέσκα, τα βοηθάει να διατηρούν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά τους. Αντίθετα, τα φρέσκα τρόφιμα μπορούν να χάσουν τη διατροφική τους αξία μέχρι να φτάσουν στον καταναλωτή.

Μία μελέτη ανέλυσε την περιεκτικότητα σε βιταμίνη C στα μπιζέλια και στο μπρόκολο που είχαν παγώσει για 12 μήνες. Ήταν παρόμοιο με αυτό των λαχανικών που αγοράστηκαν στο μανάβικο και υψηλότερο από αυτό των λαχανικών που αποθηκεύονταν στο σπίτι για αρκετές ημέρες.

Όταν τα φρούτα και τα λαχανικά είναι κονσερβοποιημένα ή κατεψυγμένα, διατηρούν τις περισσότερες βιταμίνες τους. Αντίθετα, η διατήρηση φρέσκων προϊόντων στο ψυγείο για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια θρεπτικών συστατικών.

Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε ωστόσο, είναι το νάτριο, το οποίο μπορεί να είναι αυξημένο. Αναζητήστε κονσερβοποιημένα λαχανικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και ξεπλύνετε με άφθονο νερό πριν την κατανάλωση τους.

6. Οστρακοειδή

Αν και τα οστρακοειδή έχουν αρκετά υψηλή χοληστερόλη, η κατανάλωσή τους δεν αυξάνει τη χοληστερόλη στο αίμα καθώς το συκώτι θα παράγει λιγότερη χοληστερόλη για να αντισταθμίσει. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλές θερμίδες και είναι πλούσιες σε σελήνιο, και ιώδιο, δυο ιχνοστοιχεία σημαντικά για τη λειτουργία του εγκεφάλου, του θυροειδή και γενικότερα για την υγεία.

Τα οστρακοειδή είναι μια καλή εναλλακτική λύση για το κόκκινο κρέας. Μια μερίδα 85 γραμμαρίων παρέχει την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης με την ίδια μερίδα 90% άπαχου βόειου κρέατος, αλλά με πολύ λιγότερο κορεσμένο λίπος. Ορισμένοι τύποι, όπως οι γαρίδες, έχουν περισσότερη χοληστερόλη από το κόκκινο κρέας, αλλά η χοληστερόλη από τις γαρίδες έχει μικρή επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης στην κυκλοφορία του αίματος. Τα στρείδια και τα μύδια έχουν τα περισσότερα λιπαρά ωμέγα-3, αλλά όχι τόσο πολύ όσο ο σολομός ή η ρέγκα. Εάν σου αρέσουν τα οστρακοειδή δώσε βάση στον τρόπο μαγειρέματος- απέφυγε τα τηγανητά και τις λιπαρές σάλτσες. Για μια επιπλέον δόση ωμέγα-3 λιπών, είναι καλό να επιλέγετε και άλλα ψάρια.

7. Σοκολάτα

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θεωρούν τη σοκολάτα θρεπτική, καθώς συχνά έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και θερμίδες. Ωστόσο, μια μέτρια πρόσληψη μαύρης σοκολάτας ή κακάου μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Δύο ομάδες αντιοξειδωτικών που επικρατούν στη μαύρη σοκολάτα είναι τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες. Δυο ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην ευαισθησία στην ινσουλίνη, βελτιώνουν την αρτηριακή λειτουργία και ακόμη και μειώνουν το στρες. Σύμφωνα με μια μελέτη, η σοκολάτα μπορεί να παρέχει μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από ορισμένα φρούτα, συμπεριλαμβανομένων των βατόμουρων και του acai.

4 λόγοι που η σοκολάτα είναι ευεργετική για τους δρομείς

Η μαύρη σοκολάτα μπορεί επίσης να αυξήσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να βελτιώσει τη λειτουργία της αρτηρίας σε ενήλικες με υπέρβαρο, υψηλή αρτηριακή πίεση ή και τα δύο.

Τελικά η μαύρη σοκολάτα είναι καλή για εσένα; Σίγουρα ναι, εφ ‘όσον επιλέξεις το σωστό προϊόν. Όταν επιλέγεις την καλύτερη και πιο υγιεινή επιλογή, υπάρχουν τόσες πολλές εκπληκτικές παροχές της μαύρης σοκολάτας. Επίλεξε σοκολάτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη, καθώς αυτά μπορούν να συμβάλουν σε άλλα προβλήματα υγείας.

Με μέτρο (28 γραμμάρια ημερησίως), η μαύρη σοκολάτα έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τόσα πολλά κοινά και χρόνια προβλήματα υγείας. Αντάμειψε λοιπόν τον εαυτό σου χωρίς ενοχές και βελτίωσε ταυτόχρονα την υγεία σου με ένα νόστιμο κομμάτι μαύρης σοκολάτας ή με ένα φλιτζάνι ζεστή σοκολάτα.

Συμπερασματικά

Όπως παρατηρείς παραπάνω, τα “δαιμονοποιημένα” τρόφιμα δεν είναι κακά για εμάς, αλλά η υπερβολική κατανάλωση τους. Πρέπει να καταναλώνουμε τα πάντα με μέτρο για να απολαμβάνουμε πραγματικά τα οφέλη από όλα τα καλά πράγματα στη ζωή μας, συμπεριλαμβανομένου του φαγητού.

Διαβάστε επίσης: Τρεις διατροφικοί μύθοι για όσους θέλουν να χάσουν περιττά κιλά

  • Το άρθρο υπογράφει η Σκληβάγκου Νάντια που είναι Διαιτολόγος- Διατροφολόγος και έχει παρακολουθήσει πρόγραμμα μεταπτυχιακής επιμόρφωσης (MSc) στον τομέα της Αθλητικής Διατροφής. Τελευταία ολοκλήρωσε το NLP Wellbeing Diploma. Παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες στο νέο της γραφείο στο Νέο Ψυχικό. Το άρθρο της δημοσιεύτηκε στο www.mednutrition.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Τροφές που δεν πρέπει να τρώμε το βράδυ και γιατί

Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής μας αναγκάζουν πολλές φορές όχι να τρεφόμαστε όταν πεινάμε, αλλά… όταν βρίσκουμε χρόνο. Μέγα λάθος καθώς το σώμα δεν λειτουργεί με τους ρυθμούς μας αλλά με τους δικούς του.

Όπως προκύπτει από έρευνες, κανονικά, το βραδινό κυρίως γεύμα δεν πρέπει να γίνεται μετά τις 20:30 το βράδυ, άσχετα που οι (κακές) συνήθειες των Ελλήνων έχουν ως αποτέλεσμα να τρώμε βραδινό ακόμα και μετά τις 22:00-23:00 το βράδυ.

Αυτό, όπως προείπαμε, είναι μεγάλο διατροφικό λάθος. Μετά τις 21:00 το βράδυ επιτρέπεται κανονικά μόνο ένα πολύ ελαφρύ σνακ και τίποτα παραπάνω! Βέβαια, αν η ώρα που πέφτεις για ύπνο είναι 1:00 και 2:00 τα ξημερώματα, είναι λογικό μετά τις 22.00 το βράδυ να νιώσεις το στομάχι στου να… παραπονιέται.

Σε αυτή την περίπτωση, προσπάθησε τουλάχιστον να αποφύγεις τις παρακάτω τροφές…

Κόκκινο κρέας: Θέτει ολόκληρο το πεπτικό σου σύστημα σε «συναγερμό». Η πέψη είναι αργή και «βαριά» με αποτέλεσμα την πολύ κακή ποιότητα ύπνου.

Λαχανικά: Μπορεί να είναι υγιεινά, αλλά περιέχουν πολλές φυτικές ίνες. Αυτές καθυστερούν πάρα πολύ να «αφομοιωθούν» από το στομάχι και το έντερο.

Επεξεργασμένα τρόφιμα : Ένα απλό παράδειγμα είναι τα πατατάκια. Όλες οι επεξεργασμένες τροφές έχουν υψηλές δοσολογίες γλουταμινικού νατρίου, το οποίο επίσης καθυστερεί την ώρα που σας παίρνει τελικά ο ύπνος.

Πίτσα-σουβλάκια κλπ: Τα πολύ λιπαρά φαγητά, εκτός από κιλά, θα σου φέρουν συνήθως και καούρα, καθώς ο οργανισμός προσπαθεί να ρίξει ρυθμούς όσο πλησιάζει η ώρα του ύπνου.

Διαβάστε επίσης: Τα λάθη που κάνετε στο πρωινό και σας παχαίνουν!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend