Τροφές που συμβάλουν στην απώλεια κιλών και σας χορταίνουν!

Τροφές που συμβάλουν στην απώλεια κιλών και σας χορταίνουν!

Τα τρόφιμα που σε κρατούν χορτάτο ενώ παράλληλα επιταχύνουν τον μεταβολισμό και συμβάλουν στην γρηγορότερη απώλεια κιλών, είναι αυτά που δεν θα πρέπει να λείπουν σε καμία περίπτωση από την διατροφή σου.

Παράλληλα οι συγκεκριμένες τροφές, περιέχουν συστατικά απαιραίτητα για την καλή υγεία του οργανισμού.

Φυστικοβούτυρο ή ταχίνι

Τα βούτυρα από ξηρούς καρπούς, όπως φιστικοβούτυρο ή ταχίνι, είναι άριστη πηγή πρωτεΐνης. Στην ουσία είναι ένας πολτός ψημένων φιστικιών που όμως είναι τέλεια καλή πηγή πρωτεΐνης, καλών λιπαρών (κυρίως μονοακόρεστων) και αντιοξειδωτικών ουσιών. Μία μικρή ποσότητα φυστικοβούτυρου συμβάλλει στη μείωση του κοιλιακού λίπους σύμφωνα με έρευνα και κρατάει την καρδιά σου υγιή.

Quinoa

Το δημητριακό quinoa είναι μία βόμβα πρωτείνης με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Η πρωτείνη συμβάλλει στη μείωση της όρεξης και αυξάνει το αίσθημα κορεσμού όπως και οι φυτικές ίνες που περιέχει. Είναι γεμάτο σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο και βιταμίνη

Βούτυρο αμυγδάλου

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι τα αμύγδαλα μπορούν να σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος. Είναι χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά σε σχέση με τα υπόλοιπα, ζωικά και φυτικά βούτυρα

Γάλα καρύδας

Το γάλα καρύδας περιέχει καλά λιπαρά και είναι πλούσιο και σε βιταμίνες C, Ε, Β1, Β3, Β5 και Β6. Επίσης, περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Συμβάλλει στο αδυνάτισμα επειδή περιέχει φυτικές ίνες που δημιουργούν αίσθημα κορεσμού και αποτρέποντας το συνεχές τσιμπολόγημα.

Μύρτιλλα

Συμβάλλουν στην απώλεια λίπους, ενώ οι ανθοκυανίνες που περιέχουν, καταπολεμούν τον σχηματισμό των ελευθέρων ριζών και προλαμβάνουν την πρόωρη γήρανση. Δηλαδή και καύση λίπους και αντιοξειδωτική δράση και αντιγήρανση.

Διαβάστε ακόμα: Ζάχαρη Καρύδας: Το πιο υγιεινό υποκατάστατο της εμπορικής ζάχαρης

Previous ArticleNext Article

Τροφές που θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις γρήγορα το κρυολόγημα

Photo by Andrey Metelev on Unsplash

Τα κρυολογήματα βρίσκονται σε έξαρση αυτή την εποχή. Ο άστατος καιρός, οι αρκετές ώρες που περνάμε σε κλειστούς χώρους και φυσικά η έξαρση των εποχικών ιώσεων, μας δημιουργούν διάφορα προβλήματα.

Πέρα από τα κατάλληλα φάρμακα για τα οποία πρέπει να πάρουμε τη συμβουλή του γιατρού μας, υπάρχουν και τροφές που μπορούν να ενισχύσουν την προσπάθεια του οργανισμού μας να ξεπεράσει το κρυολόγημα και καλό είναι να προσπαθήσουμε να τα εντάξουμε στη διατροφή μας.

Μπαχαρικά και βότανα εναντίον του κρυολογήματος

Κεφίρ

Περιέχει καλά βακτήρια, που είναι απαραίτητα για την καλή υγεία και είναι τα γνωστά σε όλους ως προβιοτικά. Μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι τα προβιοτικά μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα και τον χρόνο ανάρρωσης για το κοινό κρυολόγημα. Τα προβιοτικά συμβάλλουν στην προώθηση της ισχυρής ανοσολογικής υγείας, ενώ είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή πέψη.

Βρώμη

Αν τρως κάθε πρωί ένα μπολ βρώμης  λαμβάνεις μια καλή ποσότητα από β-γλυκάνες, που είναι γνωστές για τις ιδιότητες τους να μειώνουν τη χοληστερόλη και να τονώνουν το ανοσοποιητικό.

Κοτόσουπα 

Τυχαία νομίζεις πάντα η μαμά σου σού έφτιαχνε κοτόσουπα; Καθόλου, γιατί βοηθά πραγματικά το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να καταπολεμήσει τα πρώτα στάδια της γρίπης. Ο ζωμός είναι καλός για ενυδάτωση και η πρωτεΐνη στο κοτόπουλο είναι ένα δομικό στοιχείο για τα κύτταρά σου.

Υγιεινές τροφές που πρέπει να αποφεύγετε όταν είστε άρρωστοι

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, ένα λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των κυττάρων από βλάβες. Μια ιταλική μελέτη του 2010 διαπίστωσε ότι μια φυσική χημική ουσία που βρίσκεται στα αμύγδαλα μπορεί να ενισχύσει την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στη μόλυνση.

Διαβάστε επίσης: Κανόνες διατροφής που “θωρακίζουν” τον οργανισμό από ιώσεις

5 εξαιρετικές τροφές που τρώμε λάθος και χάνουμε τα οφέλη τους

Φρούτα, λαχανικά και σπόροι αποτελούν κάποια από τα συστατικά μιας σωστής διατροφής. Για να καταφέρουμε, ωστόσο, να απολαύσουμε τα οφέλη τους για τον οργανισμό και την υγεία μας, πρέπει να τα τρώμε και σωστά.

Πολλές φορές δεν το καταφέρνουμε, κυρίως γιατί δεν γνωρίζουμε και έτσι… απομυθοποιούμε τα τρόφιμα και τις ιδιότητές τους, θεωρώντας ότι δεν μας προσφέρουν τίποτα από αυτά που… υπόσχονται.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό, όχι μόνο να γνωρίζουμε ποιες είναι οι καλές τροφές, αλλά και τον τρόπο που πρέπει να τις καταναλώνουμε.

Δείτε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Οικονομικά superfoods που βρίσκεις παντού

Λιναρόσπορος

Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, Ω-3 λιπαρά οξέα και λιγνάνες, όμως δεν πρέπει να καταναλώνεται ολόκληρος αφού έτσι ο οργανισμός δεν μπορεί να τον μεταβολίσει. Οπότε καλύτερα να το, τρίβεται σε smoothies, σαλάτες ή γιαούρτι.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο παρέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης C, χλωροφύλλης και αντιοξειδωτικών, και ο καλύτερο τρόπος να αφομοιώσουμε όλα αυτά τα καλά συστατικά είναι να το μαγειρέψουμε στον ατμό και όχι να το βράσουμε.

Φράουλες

Αποφεύγετε να κόβετε τις φράουλες ή τουλάχιστον όχι πολλές φορές γιατί η βιταμίνη C που διαθέτουν είναι ευαίσθητη στο φως και το οξυγόνο.

Τι είναι το υγρό που βρίσκεται στην επιφάνεια του γιαουρτιού;

Γιαούρτι

Το υγρό που υπάρχει συνήθως στην επιφάνεια του γιαουρτιού όταν ανοίγετε το κεσεδάκι, μην το πετάτε αλλά ανακατέψτε το με το γιαούρτι. Αυτό το υγρό λέγεται ορό γάλακτος και περιέχει πρωτεΐνη και βιταμίνη Β12, καθώς και μέταλλα όπως το ασβέστιο και ο φώσφορος.

Ντομάτα

Η ντομάτα είναι πούσια σε λυκοπένιο, η φυτοχημική ουσία που προστατεύει από καρδιακά και καρκίνο, και για να την απορροφήσει ο οργανισμός μας θα πρέπει η ντομάτα να μαγειρεύεται σε μέτρια θερμοκρασία.

Διαβάστε επίσης: Η “κακή περουβιανή” που δίνει ενέργεια σε όσους αθλούνται

x
Send this to a friend