Ζάχαρη Καρύδας: Το πιο υγιεινό υποκατάστατο της εμπορικής ζάχαρης

Ζάχαρη Καρύδας: Το πιο υγιεινό υποκατάστατο της εμπορικής ζάχαρης

Οι περισσότεροι άνθρωποι αγαπούν τη ζάχαρη και γενικά ό, τι παρασκευάζεται με ζάχαρη. Είναι όμως γνωστό ότι η κατανάλωση ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο είναι βλαπτική για την υγεία, προκαλώντας μεταξύ άλλων παχυσαρκία, διαβήτη ή και καρκίνο. Πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, αλλά αυτές είναι ακόμα πιο επικίνδυνες για την υγεία από ό, τι η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο. Και όμως υπάρχει μια φυσική ζάχαρη, η οποία όχι μόνο δεν είναι βλαπτική, αλλά και ευεργετεί τον οργανισμό και η κατανάλωσή της δεν προκαλεί αύξηση βάρους. Η ζάχαρη αυτή είναι η ζάχαρη από καρύδα (coconut sugar).

Αυτή η ζάχαρη παράγεται από τα λουλούδια του δένδρου της καρύδας. Έχει χρησιμοποιηθεί ως παραδοσιακό γλυκαντικό για χιλιάδες χρόνια στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία. Οι μεγαλύτερες χώρες παραγωγής της είναι η Φιλιππίνες και η Ινδονησία. Είναι γλυκιά σαν την μαύρη ζάχαρη.

Η ζάχαρη της καρύδας δεν προκαλεί υπεργλυκαιμία ή υψηλό σάκχαρο του αίματος. Ο γλυκαιμικός δείκτης της είναι 35 και κατατάσσεται στις τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ως σύγκριση αναφέρουμε ότι ο γλυκαιμικός δείκτης της ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο κυμαίνεται από 65-100, του σιροπιού σφενδάμου είναι 69 και του μελιού είναι 70. Ο γλυκαιμικός δείκτης δείχνει πόσο γρήγορα μια τροφή μετατρέπεται σε ζάχαρη.

Τροφές χαμηλές σε γλυκαιμικό δείκτη μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο ασθενειών, όπως διαβήτης και παχυσαρκία. Η κατανάλωση τροφών χαμηλών σε γλυκαιμικό δείκτη προστατεύει από ασθένειες όπως η καρδιοπάθεια και η υπογλυκαιμία. Όταν καταναλώνουμε μια τροφή πλούσια σε γλυκαιμικό δείκτη, εκκρίνεται υπερβολική ινσουλίνη και τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος πέφτουν χαμηλότερα τις επόμενες ώρες από ό, τι όταν καταναλώνουμε μια τροφή χαμηλή σε γλυκαιμικό δείκτη.

Αυτό εξηγεί γιατί η κατανάλωση τροφών υψηλών σε γλυκαιμικό δείκτη συμβάλλει σε απόκτηση βάρους και παχυσαρκία, διότι η πείνα επιστρέφει συντομότερα και κάποιος τρώει περισσότερο και με λιγότερο κορεσμό. Μια δίαιτα υψηλή σε γλυκαιμικό δείκτη συνδέεται με αυξημένα επίπεδα της CRP (C αντιδρώσα πρωτεΐνη), έναν δείκτη φλεγμονής που σχετίζεται με την καρδιοπάθεια. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι μια δίαιτα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και καρκίνο του ορθού εντέρου. Δεδομένου ότι η κανονική ζάχαρη είναι μια τροφή πλούσια σε υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που είναι γνωστό ότι η κατανάλωσή της οδηγεί σε ένα πολλά προβλήματα υγείας, η αντικατάσταση της ζάχαρης του εμπορίου με ζάχαρη καρύδας θα έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Είναι κατάλληλη για τους διαβητικούς.

Καλύτερη και από τη μαύρη ζάχαρη

Η ζάχαρη από καρύδα θεωρείται πιο υγιεινή ακόμα και από τη μαύρη ζάχαρη. Είναι υψηλή σε μέταλλα. Αποτελεί πλούσια πηγή καλίου, ασβεστίου, μαγνησίου, ψευδαργύρου, σιδήρου, χαλκού, μαγγανίου, φωσφόρου και βόριου. Περιέχει επίσης 12 από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, πυριδοξίνη, νικοτινικό οξύ, βιοτίνη και ινσιτόλη. Σε σύγκριση με τη μαύρη ζάχαρη, η ζάχαρη καρύδας περιέχει 36 φορές περισσότερο σίδηρο, 4 φορές περισσότερο μαγνήσιο και 10 φορές περισσότερο ψευδάργυρο. Περιέχει ινοσιτόλη σε ποσότητα μεγαλύτερη από ό, τι από άλλες βιταμίνες. Η ινοσιτόλη είναι μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β που το σώμα χρειάζεται σε μικρές ποσότητες, για να λειτουργήσει και να παραμείνει υγιές. Η ινοσιτόλη είναι ένα συστατικό των φωσφολιπιδίων στον εγκέφαλο, του σκελετού, της καρδιάς και των ανδρικών αναπαραγωγικών ιστών.

Περιέχει 16 από τα 20 αμινοξέα. Είναι ιδιαίτερα υψηλή στο αμινοξύ γλουταμικό οξύ, το οποίο παράγει γλουταμίνη, θρεονίνη, ασπαρτικό οξύ και σερίνη. Η γλουταμίνη εμπλέκεται σε περισσότερες μεταβολικές διαδικασίες από ό, τι άλλα αμινοξέα. Βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας αλκαλικών και οξέων στο σώμα και αποτελεί τη βάση για τη σύνθεση του RNA και του DNA. Η γλουταμίνη μειώνει επίσης την επιθυμία για γλυκά και ζάχαρη. Το γλουταμικό οξύ είναι ένα συστατικό του φολικού οξέος και πρόδρομος της γλουταθειόνης, που είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Είναι επίσης ένας σημαντικός νευροδιαβιβαστής που ανακατεύεται στην μεταφορά του καλίου διά μέσου του αιματικού φραγμού του εγκεφάλου. Δεδομένου ότι η γλουταμίνη περνά διά μέσου του αιματικού εγκεφαλικού φραγμού, θεωρείται ένα εξαιρετικό καύσιμο του εγκεφάλου.

Η ζάχαρη αυτή μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους που υποφέρουν από ασθένειες όπως διαβήτης, χολόλιθοι, καρκίνο, καρδιοπάθεια και παχυσαρκία.

Είναι ένα τέλειο και υγιές υποκατάστατο των τεχνητών γλυκαντικών τα οποία είναι τοξικά και είναι ένα καλύτερο εναλλακτικό των άλλων φυσικών γλυκαντικών που βασίζονται στο ζαχαροκάλαμο. Θεωρείται ακόμα καλύτερη από γλυκαντικά όπως το σιρόπι σφενδάμου ή το μέλι, διότι αυτά αν και περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα, έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Μπορεί να θεωρηθεί ισάξια της στέβιας ή της ξυλιτόλης αλλά ως προς τη γεύση είναι καλύτερη από τη στέβια, διότι η τελευταία πικρίζει λίγο και έτσι μερικοί παρασκευαστές προσθέτουν μαλτοδεξτρίνη, η οποία δεν είναι και υγιεινή.

Δεν είναι προϊόν χημικών εργαστηρίων σαν τα τεχνητά γλυκαντικά, με άλλα λόγια δεν είναι ένα τεχνητό γλυκαντικό. Είναι μια φυσική, πλήρης τροφή. Δεν περιέχει φυτοφάρμακα, χημικά, πρόσθετα, συντηρητικά και τεχνητά αρώματα και χρώματα. Σύμφωνα με τον φυσικοπαθητικό Bruce Fife, διευθυντή του Coconut Research Center, «ένας γεωργός μπορεί να φυτέψει ένα δένδρο καρύδας, όταν είναι παιδί, και να το έχει για παραγωγή σε όλη του τη ζωή. Χημικά λιπάσματα σπάνια χρησιμοποιούνται. Οι μικροί παραγωγοί, που είναι οι κύριοι παραγωγοί, δεν χορηγούν χημικά και προτιμούν να αφήσουν τη φύση να κάνει τη δουλειά της. Σάπιοι φλοιοί και φύλλα καρύδας χρησιμοποιούνται ως φυσικά λιπάσματα. Γι’ αυτούς τους λόγους, το νέκταρ και το φρούτο της καρύδας είναι φιλικά στο περιβάλλον».

Η ζάχαρη από καρύδα είναι το καλύτερο γλυκαντικό που μπορούμε να καταναλώνουμε τόσο από άποψη γεύσης όσο και από άποψη υγείας.

* Γράφει ο Μάριος Δημόπουλος, Διατροφολόγος, Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
” 1. sugarcoconut.com FAQS – Is it safe to use as a sugar substitute?”
” 2. www.coconutsugar.org”
3. Ludwig DS. Dietary glycemic index and the regulation of body weight. Lipids. 2003;38(2):117-121.
4. Tsai CJ, Leitzmann MF, Willett WC, Giovannucci EL. Dietary carbohydrates and glycaemic load and the incidence of symptomatic gall stone disease in men. Gut. 2005;54(6):823-828
5. Tsai CJ, Leitzmann MF, Willett WC, Giovannucci EL. Glycemic load, glycemic index, and carbohydrate intake in relation to risk of cholecystectomy in women. Gastroenterology. 2005;129(1):105-112
6. Comparison of the Elemental Content of 3 Sources of Edible Sugar-Analyzed by PCA-TAL, Sept. 11, 2000., (MI Secretaria et al 2003) in parts per million (ppm or mg/li).

Previous ArticleNext Article

Τρία θαυματουργά βότανα για καλύτερη υγεία!

Στο BetterVita.gr, το ηλεκτρονικό κατάστημα / πρατήριο κορυφαίου παραγωγού φυσικών συμπληρωμάτων διατροφής και καλλυντικών στην Ελλάδα της Amhes Astra Medical Hellas, συναντήσαμε το Immune’sTonic από την σειρά BioTonics.

Ένα φυσικό συμπλήρωμα διατροφής, με καινοτόμα σύνθεση από 3 θαυματουργά βότανα, Σαμπούκο, το Γανόδερμα (ή ρέισι) και  Εχινάκεια που συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, προσφέρουν αντιοξειδωτική δράση και συνδράμουν την γενικότερη υγεία.

Immunes tonic, 3 ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΑ ΒΟΤΑΝΑ

Το Immune’s Tonic  θα το βρείτε αποκλειστικά στο BetterVita.gr μόνο στα 7,90 € (30 κάψουλες) που με την μοναδική προσφορά 1+1 ΔΩΡΟ θα σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ιώσεων και της γρίπης τώρα που ο χειμώνας δείχνει τα δόντια του.

Eτσι ενισχύουμε την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού!

Σαμπούκος

Τα πολύτιμα συστατικά του

Είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α, B, C, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, αμινοξέα και σε πλήθος φυτοχημικών ουσιών (βετουλίνη, φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες, γλυκοσίδια, τανίνες, κουερσετίνη, ρουτίνη και β-καροτίνη). Οι φυτοχημικές αυτές ουσίες βρίσκονται στα άνθη και στον καρπό του και έχουν αντιιική και αντιοξειδωτική δράση.

Πώς μας ωφελεί

Ανοσοποιητικό: Χάρη στις ανθοκυανίνες που περιέχει, συμβάλλει στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού. Επιπλέον, εμποδίζει τη δημιουργία ελεύθερων ριζών, οι οποίες μεταξύ άλλων προκαλούν βλάβες στα κύτταρα, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων.

Αναπνευστικό / Καρδιά / Δέρμα / Μάτια / Κρυολογήματα

Ρέισι ή Γανόδερμα

Το Ganoderma lucidum ή Reishi ή Mannetake που σημαίνει μανιτάρι της αθανασίας.

Τα πολύτιμα συστατικά του

Το Γανόδερμα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυσακχαρίτες, στεροειδή, λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες / πεπτίδια και ιχνοστοιχεία και το ευρύ φάσμα των ενώσεων τριτερπενοειδή (γανοντερικό οξύ, λουσιντεμικό οξύ, μεθυλο-γανοντερικό οξύ).

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Αυτό συμβαίνει μέσω της ενίσχυσης των λευκών αιμοσφαιρίων. Ταυτόχρονα, αυξάνει το επίπεδο των αντιοξειδωτικών στο σώμα που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες.

Εχινάκεια

Τα πολύτιμα συστατικά της

Όπως και άλλα βότανα, τα οφέλη της προέρχονται από μία ποικιλία θρεπτικών ουσιών που περιέχει, τα οποία περιλαμβάνουν πολυσακχαρίτες, αλκυλαμίδια, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες, βιταμίνη C, σελήνιο και ψευδάργυρο.

Τα οφέλη;

#1: Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

#2: Μειώνει τις κοκκινίλες και το πρήξιμο

#3: Προωθεί την σωστή λειτουργία των κυττάρων

#4: Διευκολύνει τη μεταφορά του οξυγόνου

#5: Συμβάλλει στην άνω αναπνευστική λειτουργία

#6: Έχει αντιοξειδωτική δράση

Απολαύστε για πρώτη φορά στην Ελλάδα επώνυμα, ποιοτικά, προσιτά και χρήσιμα για τον οργανισμό προϊόντα κατευθείαν από τον παραγωγό!

Αποκλειστικά στο www.bettervita.gr 

Τηλέφωνο:  211 012 3575, ωράριο 08:00 έως 16:00.

Ζεστά απολαυστικά ροφήματα για αποκατάσταση μετά την άσκηση

Η ενυδάτωση μετά την προπόνηση είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία. Όταν μάλιστα γίνεται σωστά, τότε εξασφαλίζει στον οργανισμό μια πλήρη αποκατάσταση, η οποία με τον καιρό φαίνεται στις επιδόσεις του κάθε δρομέα.

Ο χειμώνας είναι μια εποχή που δεν σταματάμε να τρέχουμε και να γυμναζόμαστε. Εκτός από το μπάνιο μας και το φαγητό μας, μπορούμε να πιούμε και διάφορά ζεστά ροφήματα, τόσο για να ζεσταθούμε, όσο και για να ενυδατωθούμε και να ανακάμψουμε.

Ζεστή σοκολάτα

Η γλυκόπικρη σοκολάτα έχει πολυφαινόλες, οι οποίες βοηθούν στην καλή κυκλοφορία του αίματος και να βελτιώνουν τις επιδόσεις της καρδιάς. Αν μάλιστα προτιμήσετε το μεξικάνικο στιλ και προσθέσετε πιπέρι καγιέν μπορεί επίσης να πάτε στα κόκκινα και τον μεταβολισμό σας. Παράλληλα οι πρωτεΐνη και οι υδατάνθρακες που υπάρχουν στο γάλα θα βοηθήσει τους μυς σας να ανακάμψουν.

Ρόφημα με κουρκουμά

Είμαστε πολύ τυχεροί που υπάρχει ο κουρκουμάς. Είναι μια βόμβα υγείας, ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες που αντικαθιστά την κορτιζόνη! Στην ανατολική ιατρική, η ουσία που περιέχεται στον κουρκουμά, ή κουρκουμίνη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πεπτικές διαταραχές και η αρθρίτιδα. Επίσης μπορεί καταπολεμήσει την οξειδωτική βλάβη από σκληρές προπονήσεις. Διαλέξτε το αγαπημένο σας αφέψημα (τσάι, χαμομήλι κ.α.) και προσθέστε μισή κουταλιά του γλυκού κουρκουμά.

Ζεστός μηλίτης

Ο αφιλτράριστος μηλίτης από φρέσκα μήλα (και τη φλούδα τους) είναι γεμάτος με κερκετίνη, η οποία μπορεί να σας προστατεύσει από τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις. Η ουσία αυτή μπορεί επίσης να ενισχύσει την αθλητική απόδοση, βελτιώνοντας την ικανότητα του σώματός σας να χρησιμοποιήσει το οξυγόνο. βάλτε το μηλίτη σας να ζεσταθεί, προσθέστε και ένα ξυλαράκι κανέλας και απολαύστε.

Καφές με κανέλα

Η κανέλα το πρωί μπορεί να περιορίσει τις τιμές σακχάρου στο αίμα και είναι αποδεδειγμένα ένας σύμμαχος του οργανισμού για όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της νόσου του Πάρκινσον και η καφεΐνη ως γνωστόν συνδέεται με βελτιωμένη αθλητική απόδοση. Μάλισα έρευνες, έχουν συνδέσει τον καφέ με τον περιορισμό των πόνων των μυών. Φτιάξτε τον αγαπημένο σας ζεστό καφέ και κατά την παρασκευή του προσθέστε σκόνη κανέλας. Ταιριάζει στον γαλλικό, τον ελληνικό, τον εσπρέσο και τον νες. Δοκιμάστε το…

Hot Toddy

Τα φλαβονοειδή στα λεμόνια θα κρατήσουν μακριά το κρυολόγημα, το μέλι θα καταπραΰνει το βήχα και τον ερεθισμό του λαιμού, ενώ το σφηνάκι μπέρμπον ή ουίσκι που σας προτείνουμε να βάλετε θα φτιάξει τη διάθεσή σας. Και επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχια ιδού η συνταγή: 30ml βραστό νερό (βάλτε παραπάνω αν θέλετε να αυξήσετε την ποσότητα), 30ml ουίσκι, 2 γαρίφαλα, 1 ξυλάκι κανέλας, 1 μικρή φλούδα από λεμόνι, 1 κ.γ. μέλι, 1-2 κ.γ. χυμό λεμόνι, λίγο μοσχοκάρυδο. Εκτέλεση: Βράστε το νερό μαζί με τα μπαχαρικά, ρίξτε σε ένα φλιτζάνι το ουίσκι και προσθέστε το βραστό νερό. Βάλτε το μέλι και τη φλούδα από το λεμόνι, ανακατέψτε καλά και πασπαλίστε με λίγο μοσχοκάρυδο.

Με πληροφορίες από το: Runnersworld.com

x
Send this to a friend