Πόσες ώρες μετά το φαγητό πρέπει να προπονούμαστε;

Πόσες ώρες μετά το φαγητό πρέπει να προπονούμαστε;

Ο εντοπισμός της κατάλληλης ώρας για να τρώτε μικρά γεύματα και σνακ είναι εξίσου σημαντικός με την επιλογή υγιεινών τροφών που θα βοηθήσουν το σώμα σας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από μια προπόνηση.

Ένας προσωπικός trainer ή διατροφολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε ένα πρόγραμμα διατροφής, για το τί, πόσο και πότε πρέπει να τρώτε, ώστε να σας βοηθήσει να επιτύχετε τους αθλητικούς σας στόχους.

Μεγάλα και μικρά γεύματα πριν την προπόνηση

Μπορείτε να καταναλώσετε μεγάλα γεύματα τουλάχιστον 3 έως 4 ώρες πριν την προπόνηση. Εάν έχετε ένα μικρότερο γεύμα, μπορείτε να ασκηθείτε 2 έως 3 ώρες μετά το φαγητό. Ελαφρά σνακ «δεν απαγορεύονται» λίγο πριν ή ακόμη και κατά τη διάρκεια της άσκησης. Όταν τελειώσετε την άσκησή σας, μπορείτε να απολαύσετε αμέσως ένα γεύμα.

Η μη κατανάλωση φαγητού κάποιες ώρες πριν την άσκηση, σας προστατεύει από στομαχικούς πόνους, κράμπες και διάρροια. Από την άλλη, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφής πριν την άσκηση μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε «βάρος και κούραση», επειδή το πεπτικό σας σύστημα και οι μύες σας ανταγωνίζονται για ενέργεια.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε φάει κάτι πριν ασκηθείτε και να αποφύγετε να παραλείπετε γεύματα. Παραλείποντας  ένα γεύμα πριν την άσκηση μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε αδύναμοι ή να επιβραδύνει τους χρόνους αντίδρασης σας.

Οι καλύτερες επιλογές

Οι υδατάνθρακες είναι η καλύτερη επιλογή πριν από την άσκηση. Υδατάνθρακες θα βρείτε στα δημητριακά ολικής αλέσεως, στα ζυμαρικά και το ψωμί, καθώς και στα φρέσκα λαχανικά. Αποφεύγετε να τρώτε τροφές πολύ πλούσιες σε φυτικές ίνες και φρουκτόζη.

Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση λιπαρών τροφών πριν από την προπόνηση καθώς το λίπος χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μεταβολισθεί και μπορεί να οδηγήσει σε στομαχικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Παρά το γεγονός ότι το λίπος και πρωτεΐνες αποτελούν βασικά μέρη κάθε δίαιτας, είναι πιο σημαντικό να τροφοδοτήσετε το σώμα σας με υδατάνθρακες πριν από την προπόνηση.

Διαβάστε ακόμα: Τα 5 χειρότερα πράγματα που μπορεί να κάνεις μετά την προπόνηση

Previous ArticleNext Article

Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες για πρώτη φορά στο Βουργαρέλι

Ιατρικές Μονάδες (KIM) στο πλαίσιο διεξαγωγής του Εθνικού Προγράμματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να προσφέρει δωρεάν ολοκληρωμένες υπηρεσίες ιατρικής μέριμνας και υποστήριξης σε κατοίκους όλων των ηλικιών, παραμεθόριων νησιών και απομακρυσμένων περιοχών σε όλη την Ελλάδα, συμβάλλοντας στην πρόληψη και την προαγωγή της υγείας σε εθνικό επίπεδο.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής πραγματοποιείται, διαρκώς, διερεύνηση και καταγραφή αναγκών παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) σε απομακρυσμένες περιοχές. Ως εκ τούτου, το 2019 πραγματοποιήθηκε επανασχεδιασμός του προγράμματος και επέκταση του έργου και σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδος πραγματοποιώντας τρεις αποστολές το μήνα.

Από την Παρασκευή 23 έως την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020, η ομάδα των ΚΙΜ αποτελούμενη από ένα σύνολο 13 ιατρικών ειδικοτήτων, και έχοντας στην διάθεσή τους υπερσύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό, θα υποδεχθούν στο κέντρο υγείας του Βουργαρελίου από τις 9:00πμ – 17:00μμ τους κατοίκους του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων.

Επισημαίνεται ότι στις υπηρεσίες που παρέχονται μεταξύ άλλων είναι και το πρόγραμμα της Θεραπευτικής Άσκησης που στόχο έχει να συμβουλέψει, να εκπαιδεύσει και να μυήσει τους συμμετέχοντες στην υιοθέτηση της άσκησης στην καθημερινότητα τους, τόσο για τα σωματικά όσο και τα ψυχικά οφέλη τα οποία προσφέρει.
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού προτείνεται ο προγραμματισμός των ραντεβού στο 2102447694 (13:00 – 16:00 καθημερινές).
Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες (KIM) έχουν πραγματοποιήσει από το 2014, ογδόντα (80) δωρεάν αποστολές, σε νησιά της άγονης γραμμής και απομακρυσμένες περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα υλοποιείται από την ΑΜΚΕ Αναγέννηση και Πρόοδος σε συνεργασία με την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε), υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Προστατεύει από την κακοσμία το αποσμητικό πριν την προπόνηση;

Πρέπει ή δεν πρέπει να βάζεις αποσμητικό πριν την προπόνηση;

Στο γυμναστήριο πάμε για να ιδρώσουμε. Τα περισσότερα αποσμητικά σταματούν την εφίδρωση. Και τότε γιατί εμείς επιλέγουμε να βάζουμε αποσμητικό, αφού ο σκοπός που πηγαίνουμε στο γυμναστήριο ή για προπόνηση είναι να ιδρώσουμε;

Η πρώτη απάντηση που έρχεται στο μυαλό είναι ότι δεν θέλουμε να μυρίζουμε. Σωστά. Αλλά τι θα λέγατε αν σας έλεγε κάποιος ότι ο ιδρώτας είναι άοσμος;

Αποτελείται από νερό, ουρία, μεταλλικά άλατα και άλλα. Επομένως από πού προέρχεται η δυσάρεστη οσμή;

Οι αιτίες είναι πολλές, όταν ο ιδρώτας παραμένει πολλές ώρες στο δέρμα π.χ. στις μασχάλες ή στα ρούχα, τότε αναπτύσσονται τα βακτηρίδια που δημιουργούν μια δυσάρεστη οσμή.

Άλλες αιτίες είναι η έλλειψη υγιεινής, η κακή ψυχολογική κατάσταση, η κατανάλωση κάποιων τροφών όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι, πολλά μπαχαρικά, το αλκοόλ, η λήψη κάποιας φαρμακευτικής αγωγής καθώς και κάποιες παθήσεις.

Είναι καλό να ιδρώνουμε

Οι επιστήμονες λένε ότι είναι καλό να ιδρώνουμε, εκτός βέβαια από κάποιες παθολογικές περιπτώσεις. Βέβαια η αγωνία για το πώς μυρίζουμε μας κυριεύει με αποτέλεσμα να βάζουμε πολύ αποσμητικό πριν πάμε στο γυμναστήριο.

Ο ιδρώτας πάντως δεν σταματάει από τα αποσμητικά. Το σώμα και φυσικά οι αδένες υπερτερούν! Σύμφωνα με τις οδηγίες του FDA των ΗΠΑ, ένα αποσμητικό μπορεί να μειώνει την παραγωγή ιδρώτα μόνο κατά 20%, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο της ανοσίας από την συχνή χρήση. Υπάρχουν και φυσικά αποσμητικά που χρησιμοποιούν αρκετοί, τα οποία πάντως, ίσως και να είναι καλύτερα για τον οργανισμό.

Σαμποτάρεις τον εαυτό σου

Επίσης σύμφωνα με έρευνες το να βάλεις αποσμητικό πριν γυμναστείς είναι σαν να δένεις τα παπούτσια σου μεταξύ τους πριν πας για τρέξιμο. Σαμποτάρεις δηλαδή την πρόοδό σου!

Είναι απαραίτητο να ιδρώσεις για να απελευθερώσεις τις τοξίνες από το σώμα σου και να μην υπερθερμανθείς.

Αυτό που έχει σημασία αν δεν έχετε κάποιο παθολογικό πρόβλημα, είναι να κάνετε είστε καθαροί και εσείς και τα ρούχα σας πριν βγείτε για προπόνηση. Σε αυτή την περίπτωση δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα…

Διαβάστε ακόμα: Μύθοι και αλήθειες για την εφίδρωση και πότε φαίνεται ότι έχουμε πρόβλημα!

x
Send this to a friend